Emma Kreü - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Emma Kreü 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Nostalgiläsning

Har ni varit med om att ni plötsligt drabbas av en oändlig lust att skaka liv i ett gammalt läsminne? "

Har ni varit med om att ni plötsligt drabbas av en oändlig lust att skaka liv i ett gammalt läsminne? Och återuppleva den underbara känslan som du förknippar med händelsen?

Jag kan tänka mig att det är ett ganska vanligt fenomen, att drömma sig tillbaka till forna läsexstaser. De inträffar ju allt med sällan ju mer man läser och man minns allt mer de gamla, de stora upplevelserna.

I dag när jag klev in i en gammal boklåda i närheten av jobbet träffade just den känslan mig som ett slag i bakhuvudet. I en trave låg nämligen del 1-3 i Terry Brooks fantasyserie Shannars ättlingar. Den slukade jag i tonåren och just i dag ville jag ha tillbaka den där känslan, gärna nu på sekunden. Så jag högg dem i farten för att inte låta mig hindras av min inre röst som resonabelt viskade "det blir aldrig samma sak, det vet du!". Nu ruvar jag öveer dem som en hök och väntar på nästa lucka i min inplanerade läsning. Och håller tummarna för att Terry Brooks fortfarande levererar.

 


Avdelning: Fantastik Taggar: #fantastik #Terry Brooks #nostalgiläsning
21 november 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Det är inte mig ni söker : jakten på Bob Dylan
Författar-
presentation:
David Dalton
Kriget har inget kvinnligt ansikte
Svetlana Aleksijevitj
Inbunden
100 kr
Med Dolly Parton i baksätet
Staffan Heimerson

Det där med Bob Dylan...

Nu har det gått över en vecka sedan Svenska Akademien chockade världens kulturetablissemang genom att ge Nobelpriset i litteratur till Bob Dylan och han har, mig veterligen, inte gett mer livstecken ifrån sig än en miniuppdatering på sin hemsida. Det här börjar kännas lite löjeväckande, tycker jag.

Min första reaktion när jag hörde att Bob Dylan hade vunnit priset var att jag blev överraskad, men glad. Glad - främst för att det var ett namn jag kände igen (ja, så lätt är det att göra mig glad. Ni kan ju tänka er den strålande glädjen som jag kände när Svetlana Aleksijevitj vann - en författare jag hade läst och tyckte om! Ruset kände inga gränser!). Men sedan kom den smygande känslan av att det kändes lite...futtigt? Och med en tydlig släng av idoldyrkan från en Akademi som vill lovprisa sin ungdomshjälte.

En hjälte som surmulet har emottagit världens dyrkan de senaste femtio åren och som inte verkar ha lust att uppskatta den det allra minsta. Nu finns det ju inget tvång på att man måste uppskatta andras dyrkan av ens konst, absolut inte, men ett litet erkännande vore väl ändå galant. Särskilt med tanke på alla de konstnärer och författare som sliter livet ur sig för att uppnå ens en tusendel.

Men, mina funderingar är splittrade. Dels kan jag beundra Svenska Akademien för att de väljer att spränga gränserna kring begreppet litteratur och deras (förmodade) strävan att rikta rampljuset mot den tonsatta lyriken, dels blir jag lite sur över att priset, som ändå riktar sig till smal litteratur (och de författare som kämpar med den) blir urvattnat, för den känslan går inte att komma ifrån. Mer ilska än så orkar jag inte lägga på ämnet just nu, även om det nog kommer att flamma upp igen i samband med prisutdelningen i december. Dessutom är min rädsla över att de eviga Dylanmännen ska få ett allt starkare fotfäste i vårt samhälle (mer om Dylanmän, läs Cissi Wallins underbara krönika, hon har mer nyanserad koll än vad jag har), det känns som en överhängande obehaglig framtidsvision.

Och Dylan själv? Jag säger som Lena Andersson gjorde i Expressen häromdagen, han verkar ju inte nämnvärt imponerad.....

Ett avslutande ord om den tonsatta lyriken - jag hade föredragit att Dolly Parton, Leonard Cohen eller EmmyLou Harris hade fått priset. Då hade jag nog till och med firat. Men det får man väl inte säga i det här jävla landet.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Bob Dylan #Dolly Parton #Nobelpriset #idoldyrkan
22 oktober 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Höstmys

Jag har redan börjat planera läshösten, beställer hem och fixar med böcker som jag tror skulle passa i det kommande rusket"

Trots att sommaren är fantastisk på alla sätt och vis så är det något särskilt med hösten och höstläsningen. Det här kommer jag väl att få äta upp, men jag riktigt längtar till dimmiga och fuktiga dagar när man kan sitta uppkrupen i favoritfåtöljen med en filt, katten i knäet, en rykande kopp te och bok som är så bra att tårna krullar sig av välbehag.

Jag har redan börjat planera läshösten, beställer hem och fixar med böcker som jag tror skulle passa i det kommande rusket. I år är det bland annat Läsa-hela-Jennifer-Crusies-utgivning-året, och jag har några kvar. Dessa måste införskaffas och jag har en känsla av att de, med sin glittriga romance, kommer att passa alldeles perfekt i höstmyset.


Avdelning: Feelgood Taggar: #Höstläsning #Jennifer Crusie
6 oktober 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera
 

Bokmässebakfull...?!

Bokmässan är lite som en drog. Rolig, lyckogivande och vitaminpiller. Tempot är högt, böckerna många och glädjen intensiv"

Det är likadant varje år. Veckorna efter Bokmässan i Göteborg är jag lite förvagad. Både fysiskt och psykiskt. Den traditionella Bokmässebakfyllan är här.

Bokmässan är lite som en drog. Rolig, lyckogivande och vitaminpiller. Tempot är högt, böckerna många och glädjen intensiv. Bokshoppingen når inga gränser, man träffar vänner och bekanta, adrenalinet slår i taket när man träffar på en författare där man minst anar det, skratter är många och vinet pärlande. Samtidigt är Bokmässan lite dränerande. Allt swishar förbi, pengarna rinner genom fingrarna och man trängs nära, nära med lite mer människor än vad som egentligen är bekvämt.

Varje år efter Mässan är mitt huvud lite tomt, min näsa lite förkyld och kroppen lite tung. Återhämtningen är lite för lång, ibland lite för tung. Men det känns alltid som om det verkligen, verkligen är värt det. Så även i år, trots att jag redan har gått flera dagar med förkylningsblåsor i näsan. I don't care, I love it. För det är ju de här minnena som håller glöden vid liv under långa, mörka och kalla vinterkvällar.

 


Taggar: #Bokmässan #Bokmässebakfull
26 september 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera
 

Söndagsrutiner

Hjärnan är söndagstom och ur den går det inte att urvinna så mycket"

Varje söndag har jag mina storslagna planer och fina rutiner. Om söndagarna vill jag läsa alla mina olästa böcker, skriva på den där romanen som ligger och skräpar i bakhuvudet och blogga vackert om mina funderingar kring livet.

Och i enhet med min traditionella själ så brukar det bli så här: jag fastnar i en bok, läser den tills den tar slut. Sedan kraffsar jag ner tre rader till bokprojektet på ett papper som jag snart kommer att tappa bort (alla dessa lappar försvinner till samma dimension som de enstaka strumporna försvinner till,  förmodligen samma ställe dit alla de där pennorna som jag brukar förlägga samlas). Avslutar dagen med att försöka komma ihåg allt intelligent jag reflekterade över under fredagskvällens vinglas, men kammar för det mesta noll. Hjärnan är söndagstom och ur den går det inte att urvinna så mycket. Kanske bara lite krafs om min egen otillräcklighet. Tror att det faktiskt är bäst att ge upp i dag och åka till IKEA istället. De där sänglådorna som jag behöver för att ordna upp min kaosartade garderob kommer inte flygandes av sig själv, det ska Gudarna veta.


Taggar: #söndagsrutiner #skrivprojekt #läsning
28 augusti 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera
 

Som alltid sist på bollen: det där med litteraturpoddar

Hur ska det gå med min lästid, undrar vän av ordning"

Vissa saker tar det längre tid för mig att ta till mig. Som det nya receptet på Guldnougat, det faktum att min favoritbutik har byggt om och ändrat sina hyllsystem och det faktum att det faktiskt diskuteras ett tiggeriförbud. Ofta alltså saker som jag uppdattar som oerhört negativa, rent av omstörtande obehagligt. Det är en sak, men alldeles för ofta handlar det om nya sätt att ta till mig sådant som jag egentligen gillar. Som det här med poddar.

 

Jag har inte alls lyssnat speciallt mycket på poddar, utan helt föredragit att själv sjunka ner i en bok och stanna där. Lite trist: hålla mig i mitt eget huvud. Men efter att ha lyssnat på vänner och bakantas entusiasm över poddar av de olika slag (poddar om litteratur, poddar om språk, poddar om träning, poddar om true crime, poddar om historia - you name it...) så bestämde jag mig för att göra ett försök. Och som jag misstänkte - det är helt livsfarligt, för nu vill jag bara lyssna på podd. Gärna mycket, ofta och länge. Hur ska det gå med min lästid, undrar vän av ordning (det vill säga jag själv). Jag vet inte, den kommer nog att få livskraft av alla poddar jag planerar att knapra i mig. Och tips emottages tacksamt, helst med litteraturanknytning så klart. Och humor. Litteratur + humor = sant.


Taggar: #poddar #litteraturpoddar #tips
24 augusti 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera
 

Än är det väl fortfarande sommar...?

Jag menar, inte kan jag ha en aning om jag vill läsa deckare, romance, feelgood, diskbänksrealism eller thrillers om några dagar?"

...eller hur? Jag har nämligen högvis med sommarläsning kvar som måste läsas. I vanlig ordning var läsplaneringen inför de varma månaderna oerhört ambitiös, men tiden har som vanligt sprungit ifrån mig.

Det är i och för sig vanligt när det gäller mig och min bokplanering. Särskilt när det gäller reosr. Det blir alltid så obcent mycket och ibland blir inte ens en femtedel läst. Man vet ju aldrig vad man är sugen på att läsa just där och då. Jag menar, inte kan jag ha en aning om jag vill läsa deckare, romance, feelgood, diskbänksrealism eller thrillers om några dagar? Än värre att försöka veta om jag vill det om en vecka? Jag vet ju banne mig inte vad jag är sugen på att läsa om ett par timmar! Som tur var så har vi rest med bil i sommar, vilket gör att det går lätt att packa 5, 10, 15 böcker, Kanske mer. Och lika lätt att packa tillbaka dem även fast de är olästa. En liten lyx, om något.


Taggar: #sommar #sommarläsning #bokpackning
14 augusti 2016
Profil: Emma Kreü
 
Kommentera

Som ett hungrigt bi mot en öppen honungsburk

7 juni 2016

Det är ett jädrans gnäll här just nu

2 april 2016

Läsa eller springa runt i cirklar?!

30 januari 2016

Rekordåret lider mot sitt slut...

30 december 2015

Nu till lucka 9, där dagens tema är En bok som gör mig på dåligt humör, så kan jag inte låta bli att dra fram ett gammalt hatobjekt. "Catwalk" av Georgina Newberry var det flera år sedan jag läste, men den får mig fortfarande att se rött. Funderar på att läsa om den bara för att se om det verkligen är en så usel historia, men jag drar mig för det - jag vet inte vad det kan göra med mitt humör och min läslust.... Ja, då undrar ni säkert vad den handlar om? Grunden är det samma som i flera andra böcker jag läst; en äldre och en yngre generation som kämpar sig fram genom den glittriga men farliga modevärlden i London? Det köper jag. Mycket intriger och falskspel? Det köper jag. Ett rent uselt språk. Hmm, ibland funkar det. En genomrutten kvinnosyn och en berättelse som mer eller mindre rättfärdigar en av huvudpersonernas faiblesse för och genomförande av våldtäkt, misshandel och mord på ett högst ignorant sätt? Någonstans där tappade jag humöret, gödde ett oresonligt hat mot "Catwalk" och lovade att aldrig sluta sprida vilken usel liten historia det är. Herregud, jag blir arg bara av att skriva det här... Grrr! #LMjulkalender #LMfotoutmaning #Catwalk #GeorginaNewberry #EnBokSomGörMigPåDåligtHumör #arg @emmakreu / #emma_lm

2015-12-09T16:25:56+09:00

I dag är det tredje december och i lucka tre är temat "En bok jag vill flytta in i". En sådan är "Garden Spells" av Sarah Addison Allen (i svensk översättning heter den "Förbjuden frukt". Den vill jag inte lika gärna flytta ni i - titeln tilltalar mig inte lika mycket och omslaget är inte så glittrigt och sprött som jag tycker att berättelsen förtjänar. Men. Nog om det.). Berättelsen utspelar sig i Bascom, North Carolina, och kretsar kring systrarna Waverly och deras magiska äppelträd. Jag blir glad av den, jätteglad. Den beskriver en värld som jag kan längta efter, särskilt när världen är mörk, svår att förstå och obehaglig. Jag tror jag skulle passa bra in i trädgården, men på säkert avstånd från de magiska äpplena. #LMfotoutmaning #LMjulkalender #lucka3 #EnBokJagVillFlyttaInI #GardenSpells #FörbjudenFrukt #SarahAddisonAllen #feelgood#magi #NorthCarolina @emmakreu / #emma_lm

2015-12-03T16:07:58+09:00

I dag börjar LitteraturMagazinets julkalender och temat för lucka ett är "Om jag vore en bok". Jag tänker på mig själv lite som det här exemplaret av Min Skattkammare - bättre begagnad, färgglad, snäll och full av roliga historier (gärna underhållande och sedelärande, haha!)! Om du vore en bok, vilken skulle du vara då? Var med och gör din egen kalender ihop med LM, för nu kör vi!! #LMfotoutmaning #LMjulkalender #lucka1 #OmJagVoreEnBok @emmakreu / #emma_lm

2015-12-01T14:58:58+09:00

I år kommer LitteraturMagazinet att ha en kombinerad julkalender och fotoutmaning! Under varje dag från och med första december fram till julafton kommer vi publicera en lucka och vi bjuder in alla våra följare att vara med och skapa sina egna julkalendrar! Vi har tagit fram olika bokrelaterade teman för varje dag, för att riktigt bygga upp en ordentlig bokkänsla i december månad! Det är enkelt att hänga på! Spara bilden, posta den och tagga @litteraturmagazinet, så kan vi tillsammans skapa en enorm bokjulkalender! Kalenderns hashtags är: #LMfotoutmaning #LMjulkalender @emmakreu / #emma_lm

2015-11-29T20:19:08+09:00

Research för bästa receptet för lussekatter pågår. #research #lussekatter #saffransbröd #planering #kokbok @emmakreu / #emma_lm

2015-11-22T19:11:42+09:00

Söndag förmiddag...

22 november 2015

Ny reselektyr: "Doppler" av Erlend Loe. Min första Loe - jag hoppade aldrig på hyllningståget i samband med "Naiv.Super.". #reselektyr #ErlendLoe #Doppler #norsklitteratur #bokcirkelbok #läserjustnu @emmakreu / #emma_lm

2015-11-16T20:00:05+09:00

Jag satsar på bokinspirerade presenter till mina yngre familjemedlemmar och vänner under hösten. Pussel, för att vara mer exakt, med illustrationer från kända barnböcker. Just nu är det Mumin, Elsa Beskow och Mamma Mu och Kråkan som är på tapeten. #pussel #presenter #Mumin #ElsaBeskow #MammaMu @emmakreu / #emma_lm

2015-10-31T19:20:41+09:00

Häromdagen sprang jag på nyutgåvan av några av Agatha Christies noveller och blev så till mig att jag köpte dem på stående fot! Är man Christiefan så är man! #novell #AgathaChristie #shortstories #bokshopping #bookaholic @emmakreu / #emma_lm

2015-10-30T18:52:53+09:00

Dags att läsa skräck i högar av godis

31 oktober 2015

Karin Johannison och John Ajvide Lindqvist står och väntar på att få ta plats på scenen under Augustpriset Live på Kulturhuset. #AugustprisetLive #AugustLive #Kulturhuset #KarinJohannison #JohnAjvideLindqvist @emmakreu / #emma_lm

2015-10-20T01:45:55+09:00

Boksigneringarna är igång! #emma_lm får sin bok signerad av Karin Bojs. #augustpriset #augustlive #karinbojs #mineuropeiskafamilj

2015-10-20T01:24:44+09:00

På vägen hem från #bokmässan2015, med vacker utsikt över #LisebergsHjulet. #Liseberg #bokmässan #latergram @emmakreu / #emma_lm

2015-09-27T04:59:12+09:00

Morgonens lugn, strax över! Lördagen, mässans största dag, är nu i full gång! #bokmässa #bokmässan2015 #NuKörVi @emmakreu / #emma_lm

2015-09-26T16:45:18+09:00

Förbereder inför dag tre på bokmässan genom en rejäl hotellfrukost och en balja te. #bokmässan #bokmässan2015 #te #citron #hotellfrukost @emmakreu / #emma_lm

2015-09-26T14:40:02+09:00

Det bästa med att rota i gamla lådor är att favoriter kommer fram i dagens ljus igen! Blev väldigt glad när jag hittade klassikern "Den nya Evas passion" av Angela Carter! #klassiker #modernklassiler #DennyaEvaspassion #AngelaCarter @emmakreu / #emma_lm

2015-09-23T18:56:09+09:00

Jag har precis läst något poetiskt, finstämt och lågmält. Oerhört tillfredsställande, men nu behöver jag något helt annat! "How To Run With A Naked Werewolf" av Molly Harper som tunnelbanelitteratur tillfredställer nog det behovet! #MollyHarper #Romance #ParanormalRomance #NakedWerewolf #Alaska #varulv #fantastik #change #omväxling #tunnelbanelitteratur @emmakreu / #emma_lm

2015-09-04T16:20:50+09:00

Den här skylten fick mig att kasta mig in på ett skovaruhus i Böda i slutet av juli. Det blev en hög med böcker - och ett par gummistövlar! #bokrea #bokshopping #latergram @emmakreu / #emma_lm

2015-08-25T22:40:24+09:00

Jag känner att det är en läsdag i dag

29 augusti 2015

Det är stekhett ute och jag vänder mig till en bok för lite svalka. "Fox's Garden" av Princesse Camcam ingår i serien "Stories Without Words" och är precis som namnet indikerar en berättelse i bilder utan ord. Berättelsen om räven som söker skydd i en by under en snöig natt är så vacker att det gör ont i hjärttrakten. Och den gör i alla fall mitt sinne lite svalare. #bilderbok #FoxsGarden #PrincesseCamcam #StoriesWithoutWords #bildkonst #vacker @emmakreu / #emma_lm

2015-08-23T19:16:16+09:00

Mitt första köpstopp

16 augusti 2015

En alldeles underbar pekbok med fokus på räkning med öländska motiv fick följa med från besöket på Sveriges Ornitologiska Förening i Stenhusa på södra Öland! "Räkna med Öland" av Emelie Nilsson och Tove Sundman kommer nog att bli en favorit! #pekbok #EmelieNilsson #ToveSundman #SödraÖland #Öland #Stenhusa #SOF @emmakreu / #emma_lm

2015-08-09T21:35:02+09:00

"Katti The Cat, this is why we can't have nice things!!" Muttrade jag argt i morse när jag upptäckte vad min lilla vandal hade gjort under natten. #kattliv #vandal @emmakreu / #emma_lm

2015-08-09T19:18:34+09:00

Nu är det dags att sätta tänderna i Yarden av Kristian Lundberg, ska bli mycket intressant! #KristianLundberg #Yarden #sistpåbollen #reselektyr #lästips @emmakreu / #emma_lm

2015-07-20T20:19:44+09:00

Bästa sättet att avnjuta sista delen i en riktigt bra trilogi är att slå upp camp i badkaret! Eller, ok, det absolut bästa hade varit en solig strand, eller en solig äng, eller i alla fall en solig gräsmatta, eller.... Men eftersom det regnade och var lite kyligt ute, så fick det bli badkaret. Läsningen var bra i alla fall, sista delen i The Lynburn Legacy-trilogin av Sarah Rees Brennan. #sommar #sommarläsning #UrbanFantasy #Fantastik #TheLynburnLegacy #Unmade #SarahReesBrennan @emmakreu / #emma_lm

2015-07-15T16:58:50+09:00

Kanske är det deckardags igen...?

13 juli 2015

Sprang på Sagan om Mallorea, del 1-5 på second hand härom dagen. En viktig del i att tidiga-tonårs-Emma började sluka fantastik i parti och minut (och ja, David Eddings kan kritiseras för mycket, men han kunde väcka läslust). Trots att jag har läst dem och trots att jag har dem i min ägo så fick jag akut köplust. För de finns inte att få tag på i vanliga bokhandlar längre. Man får jaga själv om man vill ha dem. #Fantastik #DavidEddings #Belgarion @emmakreu / #emma_lm

2015-06-29T21:55:41+09:00

Att vänta på en vän kan ibland bli en öl&lässtund. Blå himmel, sol, kall öl, en riktigt bra bok och trevligt sällskap på väg, kan det bli bättre? #KateLocke #GodSaveTheQueen #UrbanFantasy #Fantastik #fantasy #NorrlndsGuld #sommarkväll #läsning @emmakreu / #emma_lm

2015-06-26T02:07:33+09:00

En intressant bokhylla är i min värld lite som en Sven Nordqvist-teckning; full av roliga och oväntade detaljer. Jag försöker stoppa i små överraskningar lite överallt i min egen, det blir så mycket roligare då. Som mina Muminfigurer. Rätt sak på rätt plats, liksom. #iminbokhylla #mumin #SvenNordqvist #dekoration @emmakreu / #emma_lm

2015-06-17T04:33:14+09:00

Sommarfest med personalen från LitteraturMagazinet! #sommar #fest @emmakreu / #emma_lm

2015-06-11T06:44:50+09:00

Titta vad jag hittade på second hand i går! Läste den när jag gick på högstadiet och det öppnade en helt ny värld för mig. En värld full av insikter. Om psykisk ohälsa, om destruktivitet, om kärlek och om ångest. Blev glad när jag hittade den, måste försöka hitta en lucka för att läsa den snart! #InteSomAndraDöttrar #DeborahSpungen #rock #biografi #SidAndNancy #nostalgitripp #secondhand @emmakreu / #emma_lm

2015-06-10T15:47:35+09:00

Äta alla kakorna på en gång

7 juni 2015

Har rotat runt lite bland mina nedpackade saker och de här fick komma upp i bokhyllan igen. Jag tror att jag har hela Jude Deveraux utgivning på svenska. Tål att undersökas om det stämmer. Hela utgivningen över huvudtaget vore ju toppen, men då hon har varit ganska produktiv så kan det bli en dyr historia. Och trots att jag är väldigt förtjust i henne så medger jag att hon är lite ojämn (ibland till och med mycket, mer om det vid ett annat tillfälle), i alla fall säger mitt minne det. #romance #JudeDeveraux #samla @emmakreu / #emma_lm

2015-05-29T18:27:37+09:00

Ja, kära grafittiartist vid Slussen. Det är precis vad jag vill ha. Det är grått ute, det regnar och jag är lässugen. För det ingår väl en bok i erbjudandet? Du vet, man kan inte lova saker och ting hur som helst, det väcker förväntningar. Och jag har fem påbörjade böcker som jag förväntar mig att få läsa tillsammans med just din tekopp. #tekopp #grafitti #Slussen @emmakreu / #emma_lm

2015-05-26T16:42:27+09:00

Under kvällens Bokcirkelträff ska vi avnjuta amerikansk mat och dissekera "Innan jag somnar" av SJ Watson. Jag har både vassa snitt och glada tillrop planerade, enbart verbala såklart. Annars blir nog biblioteket på Medis rätt irriterat. Och det vill jag verkligen inte riskera! #thriller #bokcirkel #bibliotek #verbalahugg @emmakreu / #emma_lm

2015-05-19T16:30:54+09:00

Bokutdelning på jobbet och jag fick dessa böcker till min guddotter. Tänker att fåglar och blommor är väldigt spännande när man är 2,5 år, så det här blir kanon! Nu till den stora frågan: väääänta tills vi kanske ses nästa vecka eller skicka på posten? Blir inte barn väldigt glada över post? Egen post? Jag är över trettio och älskar fortfarande att vittja brevlådan... #barnlitteratur #bilderbok #present #postlycka @emmakreu / #emma_lm

2015-05-05T18:30:28+09:00

Jag är ju ett fan av Stephen King och blir ofta intresserad när det refereras till honom. Försöker få ihop alla hans böcker och läser honom intensivt i perioder. Ger honom skulden för en (stor) del av min mörkerrädsla. Vill åka till Maine (skulle jag någon gång skriva en bok så får den gärna utspela sig i Maine, trots att jag inte varit där). Ser "Pestens tid" och "Staden som försvann" som viktiga läsmässiga hållpunkter i mitt liv. Prisar honom ofta i samtal, osv. Men jag har inte stenkoll på hans utgivning under de senaste åren, samt en del luckor från perioder då jag inte läste King. Strävar dock för att täcka upp för dessa brister. Så därför, när jag stod på tågstationen i Florens och fick syn på "Revival" till reapris blev jag så oerhört sugen. Det hade nog kunnat bli en affär, om jag inte var tvungen att rusa till tåget. Och om jag faktiskt hade kunnat italienska. #StephenKing #Revival #Florens #Firenze #horror #Italien #iftheresawilltheresaway @emmakreu / #emma_lm

2015-05-04T16:53:07+09:00

Just nu längtar jag efter dessa tre saker: kattmys, en mjuk säng och en bra bok. Gärna feelgood. Tror att det är precis det jag ska unna mig i kväll. #kattmys #latergram #feelgood #bedreading @emmakreu / #emma_lm

2015-04-28T23:40:31+09:00

Gårdagens second hand-fynd tilltalar mig på så många nivåer. Främst omslagen gjorde mig bara så glad! Och sedan jag undrar lite. Räknades det som erotik med dåtidens ögon? Eller mer relationer och romance? Vad kommer jag att se det som? Ska bli väldigt spännande att läsa. #retro #erotik #secondhand #JamesMCain #fynd @emmakreu / #emma_lm

2015-04-24T19:35:15+09:00

Som ungdom var jag oerhört fascinerad av Dante Alighieri och Den gudomliga komedin. Tanken bakom, traditioner, religion, skam och skuld i en enda härlig mix. Men, det slutade med att jag läste mycket om verket, men när jag (överentusiastisk dom få) skulle försöka läsa som femtonårig, så gick det segt. Jag kom aldrig igenom hela. Tyvärr. Stod vid statyn i Florens i förra veckan och önskade verkligen att jag hade gjort det. #DivinaCommedia #Dante #DanteAlighieri #DenGudomligaKomedin #Florens #staty #Firenze #litteratur #1300talet @emmakreu / #emma_lm

2015-04-23T06:24:47+09:00

Böcker från biblioteket hos Indire i Florens (Italiens skolforskningsinstitut). 4 november 1966 översvämmades hela centrala Florens och hela undervåningen hos Indire, där en stor del av böckerna förvarades, vattenfylldes. Efter hårt restaureringsarbete kunde flera av dem återbördas till institutionen. #Indire #skolforskning #Florens #Firenze #littertur @emmakreu / #emma_lm

2015-04-19T20:09:18+09:00

Hittade en gammal romancefavorit på second hand häromdagen. Kan varmt rekommendera den! Dock finns den inte längre i tryck, så det blir till att jaga eller efterlysa den! #JenniferCrusie #romance #secondhand #antikvariat #efterlys #boktips @emmakreu /#emma_lm

2015-04-15T00:43:47+09:00

Ibland spelar det ingen roll

14 april 2015

Min nya badkarsbok, jag tror att det här kan bli (nästan) hur bra som helst! #SciFi #fantastik #mars #AndyWeir @emmakreu / #emma_lm

2015-04-01T15:20:14+09:00

Throwback till förra fredagen då pausen i ett shoppingmarathon på Century21stores i New York innehöll yoghurt, varm choklad med vispgrädde samt "Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt. Precis vad som behövdes för att återfå energin! #CarolRifkaBrunt #Century21stores #paus #hotchocolate #NewYork #reading @emmakreu / #emma_lm

2015-03-22T21:54:52+09:00

Sir Terry Pratchett, den humoristiska och filosofiska fantasyns fader, har avlidit. Jag började läsa Pratchett för 15+ år sedan och har sedan dess närt en intensiv kärleksrelation med hans författarskap. Hans karaktärer blev som vänner, och många gånger har jag skrattat med Döden, Bibliotekarien, Mormor Vädervax, Mustrum Ridcully, Samuel Vimes mfl. Mitt hjärta kommer att sakna honom. I går sprang jag på den här texten på Forbidden Planet i New York och det påminde mig om att det inte bara är jag som kommer att sakna honom! #TerryPratchett #Skivvärlden #Discworld #fantastik #fantasy #ForbiddenPlanet #NewYork #NY #NYC #RIP @emmakreu / #emma_lm

2015-03-14T14:18:51+09:00

Just nu är det "En gåtfull vänskap" av Yoko Ogawa som är min reselektyr. Tillsammans med mitt improviserade My Little Pony-bokmärke. Tror att jag ska hitta ett sätt att göra det permanent, för jag har blivit förtjust i det! #YokoOgawa #japansklitteratur #reselektyr #MyLittlePony #MLP @emmakreu / #emma_lm

2015-03-11T20:57:36+09:00

Ögonen faller nästan ihop

4 mars 2015

Den här köpte jag i dag av en kvinna som sålde tidningen på stan. Det är en sann berättelse i serieformat om en romsk kvinna, Sofia, som överlevde Auschwitz under andra världskriget. Det är en historisk ögonvittnesskildring om Sofias egna upplevelser av fasorna i koncentrationslägret. Tidningen säljs av fattiga EU-migranter och ger dem möjlighet att tjäna en slant, samtidigt som en mycket viktig, men tyvärr ofta bortglömd, del av historien sprida vidare. Alla som har möjlighet borde köpa och läsa!! #historia #SofiaTaikon #romer #Auschwitz #utbildning #serier @emmakreu / #emma_lm

2015-02-24T02:25:26+09:00

Det här gjorde mig jätteglad, vilket trevligt initiativ! Att man kan låna/köpa böcker på hotellrummet, det höjde mysfaktorn rejält, hotellet Södra Berget här i Sundsvall signalerar att de har koll på detaljerna! #hotellitteratur #Sundsvall #secondhand @emmakreu / #emma_lm

2015-02-18T18:51:34+09:00

Jaja, men det är ju i princip Romance-litteraturens nationaldag i dag, så det kändes bra att slå sig ner med en hög geléhjärtan och en bok av Rachel Gibson. Jag förväntar mig lite passion, heta känslor och drama av den här eftermiddagen, tack! #AllaHjärtansDag #ValentinesDay #RachelGibson #DaisysBackInTown #romance #passion @emmakreu / #emma_lm

2015-02-14T23:18:34+09:00

Under min vistelse i London under den gångna helgen blev det tid för lite läsning under ett besök på en vinbar. "Underjordarna" av Claes Magnus Bernson åkte fram. Intressant fantastik tillsammans med ett glas Fat Basterd, det är grejor det! #London #vin #bokmys #FatBasterd #Underjordarna #ClaesMagnusBernson @emmakreu / #emma_lm

2015-02-12T04:08:10+09:00

Ont i magen

2 februari 2015

Äntligen!

30 januari 2015

I dag på tunnelbanan på väg till jobbet började jag läsa "Älskade" av Toni Morrison. Har tidigare läst "The Bluest eye", men aldrig hennes stora genombrott. Jag har till och med ett exemplar från en gammal bokrea (98? 97?), men självklart finns den någonstans i mitt lagrade kaos efter mina flyttar, så jag gick och köpte mig ett nytt exemplar. I den nya upplagan har Johanna Lindbäck @joalik skrivit förordet och hon har valt att vända sig till mig, förstagångsläsaren. Det är jag glad för, då hennes förord, i kombination med de sidor jag hann läsa innan det var dags att stiga av, sög tag i mig ordentligt. Jag ville inte alls kliva av, jag ville bara sitta kvar och läsaläsaläsa. Jag tror att det här kommer att göra mycket ont, men på ett mycket bra sätt. #ToniMorrison #Älskade #Beloved #amerikansklitteratur #nobel @emmakreu / #emma_lm

2015-01-13T17:01:59+09:00

Lucka nr 17: Lägg rätt böcker i de hårda paketen

2014-12-17

Lucka nummer 1: Att komma i rätt stämning

2014-12-01

Författaren och illustratören Petra Szabo berättar om barnboksfestivalen som ägde rum i Dar es Salaam i Tanzania i juni i år under SVETANs nätverksmässa. #Barnboksfestival #barnbok #Tanzania @emmakreu / #emma_lm

2014-11-23T01:21:17+09:00

Åh, the choices, the choices! Vilken av dem ska få avsluta denna onsdagskväll? #Champion #MarieLu #Maskinblod3 #fantastik #SciFi #YA #noveller #val #dilemma @emmakreu / #emma_lm

2014-11-20T05:44:16+09:00

Resan mot Uppsala på pendeltåget förgylls av en novell av Daniel Sjölin. Upplockat på utdelningen på senaste redaktionsträffen! #novell #pendling @emmakreu / #emma_lm

2014-11-16T23:51:42+09:00

Skräckens högtid

2 november 2014

Känslan när man hittar en bok som legat i bakhuvudet och skvalpat i flera år i reaboxen på den lokala bokhandeln! jag hade glömt bort den på vägen, men nu är den min! Komsi kom! #bokshopping #shopping #fynd #JakobEjersbo #Liberty #tur #roman @emmakreu / #emma_lm

2014-10-22T20:24:41+09:00

Bokbaksmälla och Nobelprisfunderingar

9 oktober 2014

Jag tyckte verkligen inte att jag hade köpt så mycket böcker på #bokmässan men när jag började packa upp dem så blev det ju en hel del. Sedan hittade jag ytterligare två... En vild mix av #fantastik #romance #romaner #erotik #facklitteratur #ljudbok och #serier. Både från stora förlag och från #egenutgivare Ska bli ytterst intressant att sätta tänderna i det här, men jag har kanske några som jag behöver avsluta först. En och annan. *host* #samlarmani @emmakreu / #emma_lm

2014-09-30T21:15:32+09:00

Besökte Vilhelm Moberg-sällskapet, diskuterade hur man förvaltar ett författarskap och hittade en sjukt snygg påse! #VilhelmMoberg #bokmässan #bokmassan14 @emmakreu / #emma_lm

2014-09-27T16:26:08+09:00

Man måste älska ett antikvariat med både fantastiskt utbud OCH humor. Love it! Och kassen blev tung! #AntikvariatPan #Göteborg #Gibraltargatan @emmakreu / #emma_lm

2014-09-25T02:50:25+09:00

Loppisfynd som värmer mitt hjärta! Vintagefaktorn är hög, samt svårigheten att få tag i dessa stärker känslan av fynd! #EmelieFlygareCarlen #klassiker #loppisfynd #fynd #vintage @emmakreu / #emma_lm

2014-09-22T18:49:39+09:00

Gårdagskvällens höjdpunkt. #EnEndaNatt #SimonaAhrnstedt #romance #nightreading @emmakreu / #emma_lm

2014-09-18T15:18:46+09:00

Steaming Hot Romance!

17 september 2014

Wedding fever

2 september 2014

Läste den här under gårdagens road trip. Tårarna trillade i mängder, speciellt när klassiker som "Sunnanäng" och "Spela min lind" lästes. #astridlindgren #klassiker #barnlitteratur #noveller / #emma_lm @emmakreu

2014-08-17T23:23:58+09:00

I dag hade Tove Jansson fyllt 100 år om hon hade fått leva. Jag högtidlighåller det genom att plocka fram finaste muminbrickan! #ToveJansson #mumin #100 / #emma_lm @emmakreu

2014-08-12T02:31:20+09:00

How to survive a stekhet tågresa! Tillsammans med fantastikklassikern "Älvkungens dotter" av Lord Dunsany och en rejäl flaska vatten går det nog bra! #fantastik #klassiker #lorddunsany #älvkungensdotter #resa #hetta #traintrip / #emma_lm @emmakreu

2014-07-23T18:19:49+09:00

Samlaren i mig har vaknat

14 juli 2014

Det finns massor av bra sätt att tillbringa söndagskvällen på. Jag väntar på att mitt filmjölksbröd ska bli färdigt i ugnen och hänger mig åt "The Killing Dance" av Laurell K Hamilton medans jag väntar. Som sällskap lite Earl Grey samt blåbärsmarmelad. Vad gör du i kväll? #UrbanFantasy #fantastik #AnitaBlake #EarlGrey #tea #marmelad /#emma_lm @emmakreu

2014-07-14T04:27:19+09:00

Lapp uppsatt på anslagstavlan på Almedalens bibliotek. Gjorde mig varm i hjärtat. #almedalen2014 #bibliotek #respekt / #emma_lm @emmakreu

2014-07-04T06:17:18+09:00

Även katten är litterär - på sitt vis. Favoritleksaken är ett bokmärke som följde med en Ann Rosman-deckare! fick inte ha det ifred, så det var lika bra att ge upp! #bookmark #kattliv /#emma_lm @emmakreu

2014-06-30T13:54:20+09:00

Vad läser man i Almedalen?

29 juni 2014

En hel vägg med muminmotiv utanför muminbutiken i Covent Garden. Skulle gärna ha en sådan vägg hemma! #mumin #London #tapet / #emma_lm @emmakreu

2014-06-18T23:01:24+09:00

Dags för resechampagne och "Herr Isakowitz skatt" inför Londonweekend. #champagne #resa #arlanda #london #weekendresa #litteratur / #emma_lm @emmakreu

2014-06-13T16:46:28+09:00

Bokpackning

11 juni 2014

De böcker som just nu befinner sig i min handväska. Tur att väskan är rejäl, annars hade den kollapsat för länge sedan... #alltidhaenbokmedsig #beslut #packning /#emma_lm @emmakreu

2014-06-11T15:13:44+09:00

Snodde ihop en bokbytarhylla på jobbet för ett tag sedan och tillväxten har blivit riktigt bra! Önskar att det fanns möjligheter att byta böcker på fler ställen, gärna i det offentliga rummet! #emma_lm @emmakreu #bokbyte #recycle #delamedsig

2014-06-09T18:15:13+09:00

Ny recension ute på LitteraturMagazinet, andra delen i Legendtrilogin, "Prodigy" av Marie Lu. "Den lyfter helt enkelt trilogin till att bli bättre än vanlig dussindystopi", www.litteraturmagazinet.se #Emma_LM #fantastik #recension #dystopi #YA

2014-05-29T20:15:39+09:00

Den nya författarduon Roslund och Thunberg berättar om boken "Björndansen" på Akademibokhandelns författarkväll. Romanen är baserad på den ökända Militärligan som för ca tjugo år sedan begick en rad grova bankrån. Hjärnorna bakom ligan är Thunbergs tre bröder. #Emma_LM #spänning #litteratur #författarsamtal

2014-05-27T04:32:48+09:00

Att läsa en välsmakande pralin

29 maj 2014

Sista ordet är ännu inte sagt...

17 maj 2014

Böcker över hela mitt hem

13 maj 2014

Som en haj cirklar jag kring böcker

29 april 2014

Fler timmar per dygn!

27 april 2014

Jag måste ha fel, eller hur?

15 april 2014

Påskfantastik

13 april 2014

Jag kastar bort pengar

25 mars 2014

Tänk...

23 mars 2014

Nu är det bevisat!

16 mars 2014

Navelskåderier kring ett sviktande bokminne

8 mars 2014

På väg ur en svacka

5 mars 2014

I morgonbitti...

24 februari 2014

Borde jag bli upprörd nu?

18 februari 2014

Jaha, hur har vi det med personlighetsutvecklingen?

8 februari 2014

ÅH, de driver mig till vansinne!

6 februari 2014

Nyfiken på Paranormal Romance?

2 februari 2014

Bokkyrkogården

29 januari 2014

Fantastikavdelningen på Nacka bibliotek gör mig glad i själen och varm i hjärtat!

22 januari 2014

Jag behövde dem, det förstår du väl?

19 januari 2014

Som balsam för själen

13 januari 2014

Årets första bok utläst!

6 januari 2014

Likadant varje år

29 december 2013

Adventsaktiviteter

8 december 2013

Äntligen har nedräkningen börjat!

2013-12-01

Litterära höjdpunkter

26 november 2013

Åh, vilken hemlängtan

19 november 2013

Det är dags att cirkla

10 november 2013

Stenberg & Hemmingsson

8 november 2013

Det närmaste jag kommer poesi för tillfället

25 oktober 2013

Lite perspektiv skadar inte

19 oktober 2013

Fantasyförlaget blir helt digitalt

--

Klassikern över alla klassiker

16 april 2013

Söndagsläning

13 oktober 2013

Nobelprissoppa

8 oktober 2013

Bokmässebaksmälla

6 oktober 2013

Ibland har man tur!

17 september 2013

Den där speciella känslan...

9 september 2013

Vad man hittar på loppisar...

5 september 2013

Små (eller stora) glädjeämnen

28 augusti 2013

Utsatta barn och världens orättvisor är ibland mer än jag mäktar med...

12 augusti 2013

Antikvariaten är som magiska skattkammare

6 augusti 2013

Sommarläsningen, del 2

1 augusti 2013

Sommarläsningen

7 juli 2013

Man tror att man har koll...

16 juni 2013

Det sprider sig

2 juni 2013

Jamie Oliver på tallriken

24 maj 2013

Inte en enda som jag tycker om

16 maj 2013

Läsplats

6 maj 2013

Bröd i stora lass!

24 april 2013

Mättnad inför sömnen

16 april 2013

Skulle kunna blivit en mardröm

4 april 2013

Frågor jag skulle vilja fråga Andreas Roman

26 mars 2013

Sällskapet Närkingarne

23 mars 2013

Ständigt dessa lagerrensningar

13 mars 2013

Visa mig din bokhylla så ska jag visa dig vem du är...

4 mars 2013

Om man vet vart man ska leta...

27 februari 2013

Tanken bakom

20 februari 2013

Egoistisk, högmodig och elak kärlek

12 februari 2013

Tiden som bara rinner iväg....

6 februari 2013

Aha-upplevelser

26 januari 2013

Det där med bokkonsumtionen...

15 januari 2013

Planerna för 2013

2 januari 2013

Julen hittills

25 december 2012

Alla älskar Tolkien?

17 december 2012

Vanans makt

11 december 2012

Att med planering undvika att gå in i dimman....

4 december 2012

Jullitteratur som förhoppningsvis resulterar i knäck i mängder...

26 november 2012

Där man minst anar det...

15 november 2012

Snart är det sent i november...

10 november 2012

Mörkrädd som jag är...

24 oktober 2012

Ord är (nästan) överflödiga

18 oktober 2012

Man lär sig något nytt...

11 oktober 2012

Boksmälla?

3 oktober 2012

Det där med planering

25 september 2012

Bokmässan 2012: Tema Norden

10 september 2012

Ömmande handleder

10 september 2012

Dan före dan före dan före bröllopsdagen

29 augusti 2012

Ryggdunkningarna i Litteraturvärlden

18 augusti 2012

En plats i solen

11 augusti 2012

Dagens Jag Förstår Inte Varför

7 augusti 2012

Det går trögt...

3 augusti 2012

Köpenhamn i bokbilder

23 juli 2012

Grilla enligt Paul

19 juli 2012

Nostalgi deluxe

5 juli 2012

Litterär frukost

3 juli 2012

Fantasyutmaningen - så gick det

2 juli 2012

Hur går det med Fantasyn?

21 juni 2012

Nostalgi-Fantasy!

17 juni 2012

Det var lite kyligt häromdagen....

12 juni 2012

Fantasytips för hugna läsare!

10 juni 2012

Nu har jag bestämt mig!

4 juni 2012

Hur det gick till när det blev fantasy

2 juni 2012

Läsutmaningen för juni månad: Fantasy

1 juni 2012

Maj månad och dess läsutmaning är över

31 maj 2012

En helt vanlig onsdag i maj

30 maj 2012

Ibland behöver man lite nostalgi

22 maj 2012

Bättre sent än aldrig...

18 maj 2012

Örnen har landat

9 maj 2012

Packa Emmas kappsäck

27 april 2012

Hungespelen som film

20 april 2012

Jag arbetar på att bota min lästristess...

18 april 2012

Min lokala ICA-handlare

10 april 2012

Låt det bli en deckare i Påsk!

5 april 2012

Rapport för Kvartal 1

3 april 2012

Stoppa Pressarna!

2 april 2012

Nu vet jag vad alla pratar om....

31 mars 2012

Dagens I-lands problem

30 mars 2012

Zick-zack läsning

27 mars 2012

Rea på Rea på Rea

23 mars 2012

Krånglig relation

21 mars 2012

Att knäcka läskoden och det som krävs för att göra det bra

19 mars 2012

Skratta går ju

15 mars 2012

Det vänder sig i magen

14 mars 2012

Alla lika?

12 mars 2012

Att snoka i någons bokhylla

10 mars 2012

Vad får dig att inte läsa?

9 mars 2012

Internationella Kvinnodagen

8 mars 2012

Jag undviker allt

7 mars 2012

Timmarna flyger

5 mars 2012

Hello Supermarket

3 mars 2012

Litterär Afton

1 mars 2012

Att låna av varandra

29 februari 2012

Att leta i rätt låda

28 februari 2012

Ingenting i bokhyllan duger i dag

25 februari 2012

J.K. Rowling skriver nytt!

24 februari 2012

SerieSverige

21 februari 2012

Det har varit lite hektiskt på sista tiden...

23 februari 2012

Vad jag letar efter när jag letar på Bokrean

22 februari 2012

Det är klart att jag inte kunde hålla mig....

15 februari 2012

Bokreahelvetet

10 februari 2012

För mycket av det goda

20 februari 2012

Sverigepaket!

17 februari 2012

Läsvärt på nätet

14 februari 2012

Champagnelitteratur, del 2

10 februari 2012

Jag vill ha Champagnelitteratur!

9 februari 2012

Att slalomläsa sig fram

7 februari 2012

Skäms du?

1 februari 2012

Tålamod är en dygd, har jag hört

30 januari 2012

Att omfamna läsningen kan vara tungt

30 januari 2012

Lista recensioner av Emma Kreü

Redaktion: Emma Kreü

Litteratur, kommunkation, marknadsföring - med inslag av fantastik och romans

Emma Kreü har arbetat med kommunikation och marknadsföring sedan 2008. Hon har frilansat som skribent sedan 2010 och har litteratur som sitt främsta intresse.

 Krönikor 

Ombearbetning

Katrina Taikons "Katitzi" följer med genom livet

De två första böckerna om Katitzi ges ut på nytt i en ombearbetad utgåva. "I mina ögon är de en nationalskatt" skriver Emma Kreü som återkommit till böckerna i olika delar av livet – från bilderböckerna när hon var riktigt liten till hetsläsningen när hon var lite äldre. "Jag förundrades över att världen var en sådan grym plats." När hon nu läser om ”Katitzi” och ”Katitzi och Swing” bränner tårarna under ögonlocken över armodet, utstöttheten och desperationen i böckerna.

Läs mer ...

Emma Kreü:

Ett kanonår för fantastiken

2013 bjöd på några riktigt guldkorn inom fantastikgenren. Här kommer en återblick. Några glada överraskningar under året var science fiction-antologin ”Maskinblod”, den humoristiska fantasyberättelsen ”Besvärjelser och beskydd” av Maria Friedner och Pontus Joakim Olofssons filosofiska ”KoMo”, en klassisk science fiction berättad på ett fräscht sätt.

Läs mer ...

Emma Kreü

Böckerna som säljer drömmen om den perfekta sommaren

Det är sommar och inför varje säsong kommer det en drös böcker som säljer konceptet En Lyckad Sommar (registrerat varumärke) till alla trötta, slitna och soltörstande människor runt om i landet. I dessa böcker är alltid solen stekande het, saften rosa och svalkande, jordgubbarna söta och allting är så avslappnat perfekt som de flesta av oss vill att det ska vara. Men det blir sällan så mysigt som det är i böckerna.

Läs mer ...

En spegel av ditt inre liv?

Visa mig din bokhylla så ska jag säga dig vem du är...

Bokhyllan avslöjar mycket om sin ägare. Läser hen klassiker, svår prosa eller enbart fackböcker? Samhällsintresserad, har några särskilda hobbies eller följer utvecklingen inom olika ämnen? Är det bara topplistepocketar som det rasslar sand ur, panikköpta på flygplatsen, eller tefläckade specialutgåvor som lästs om och om igen? Hänger böckerna i trådar och knappt ihop, eller ser de ut som om de aldrig har blivit lästa?

Läs mer ...

Emma Kreü önskar huvudpersonen en helkväll med Malena Ivarsson

"Dubbelmoralen i böckerna får mig att må lite illa"

Böckerna om den oskuldsfulla Anastasia Steele och multimiljonären Christian Grey säljer som smör och det spekuleras nu vilt kring vad som har gjort att "Femto nyanser"-trilogin så populär. "Jag kan satsa lite av smöret i Småland på att det är just inslagen av handklovar, mjuka piskor och ögonbindlar som har bidragit till böckernas segertåg över världen" skriver Emma Kreü i sin krönika.

Men vad är det egentligen för dubbelmoral som genomsyrar böckerna?

Läs mer ...

Emma Kreü är trött på de vanliga hjältinnorna inom chicklit

"Var är chicklit-hjältinnan som super, slåss och ligger?"

Varför tar chicklit-hjältinnorna alltid en massa skit från sin fästman, vägrar tala klarspråk om sina problem, shoppar gigantiska mängder trots att hon inte har pengar och är usel på att organisera? "Hon är sjukt irriterande” tycker Emma Kreü som efterlyser en ny sorts chicklit-hjältinna som tar för sig lite mer i stället för att ständigt stoppa huvudet i sanden. Lite som en kvinnlig James Bond – fast med lite mer rosor och champagne. "Vore inte världen lite roligare då? Lite bättre?"

Läs mer ...

Emma Kreü om att vara bokslukare och resa mycket

”Nästa gång jag flyger ska det inte vara lika tungt i väskorna”

Resor och läsning är Emma Kreüs absolut största passioner. Reslusten har tagit henne till jordens alla hörn. Samtidigt älskar hon att läsa – och det ska vara pappersböcker. Det har många gånger försatt henne i knepiga situationer. "Det som ställer till det för mig är inte bara att hitta de där efterlängtade böckerna, utan det faktum att jag är mycket possessiv så jag vill ha alla med mig hem igen efter dessa semestrar" skriver hon. Nu senast bestod packningen av 50 kilo böcker...

Nu har Emma Kreü bestämt sig för att skaffa läsplatta.

Läs mer ...

Våga vägra tegelstenar och de senaste debutanterna

Släpp sommarkraven – läs och njut!

Trött på halvlästa tegelstenar som ligger där som ett ständigt dåligt samvete? Högar på nattduksbordet med böcker du känner att du borde läsa?

Det är dags att släppa kraven och läsa det du känner att du verkligen vill läsa i sommar. "Det viktigaste är att inte tvinga sig. För blir det tvång så blir det varken roligt, avslappnande eller kul. Och kulturell bildning och intellektuell utveckling blir det definitivt inte om det tvingas fram i någon slags panik mixad med dåligt samvete" skriver Emma Kreü i sin krönika.

Så släpp kraven på din sommarläsning och kasta dig över det du har lust att läsa! Njut och ha roligt!

Läs mer ...
 Debatt 

Emma Kreü är trött på nedvärderingen av böcker med rosor på omslaget

Dags att uppvärdera "romantiskt dravel"

Varför anses slabbigt våld fortfarande som finare än romantiskt dravel i dagens samhälle? Och varför värderas champagneomslagen alltid lägre än blod-och-kniv-omslagen?

Det undrar LitteraturMagazinets profil Emma Kreü som ofta känner sig obekväm när hon drar upp en bok ur väskan vars omslag pryds av rosor, champagne, diamanter och praliner. Kanske drar folk otrevliga slutsatser om henne när de ser omslaget? För oftast är det just omslaget som avgör vad som anses vara smörja och inte smörja – oavsett innehåll.

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Små grodorna, Johan Carle

Humoristisk feelgood i somrig bruksortsmiljö

den strikta ramen för vad som är tillåtet gör att man kanske väljer att inte vara sig själv av rädsla för hamna utanför"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Debutanten Johan Carle levererar en humoristisk feelgoodroman som med svart humor lyfter upp de människor som samhället ofta betraktar som annorlunda. Under några heta sommardagar får läsaren följa hans karaktärer och deras avgörande beslut i livet. I Klingared, utanför Borås, är allt sömnigt och det händer inte särskilt mycket. I alla fall om man bara ser till det som syns på ytan. Mitt i det traditionsbu...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Kraftlös men glittrig romancedebut

Arvtagerskan, Lina Forss
Forss skyndar fram mot berättelsens upplösning i en hastighet som tappar läsaren på vägen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Feelgod med fokus på det svåra i livet

Gloria, Åsa Hellberg
Vare sig det gäller skillnader i föräldrakärleken, livets ekonomiska orättvisor eller svårigheterna att hantera svåra svek så väjer inte Åsa Hellberg för att gå djupare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Uppbrott och förändring i glad feelgoodtappning

Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt, Katarina Bivald
Feelgoodförfattaren Katarina Bivalds andra roman kretsar kring de grundläggande händelserna som påverkar människor i deras liv"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Röd drottning, Victoria Aveyard

Rafflande debut som tagit världen med storm

Trots att den är välskriven, fartfylld och underhållande så når inte Röd drottning riktigt fram till mig"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
"Röd drottning" är den amerikanska författaren Victoria Aveyards debut, där maktens tjusning är kärnan. Men berättelsen är inte tillräckligt unik. Ett av de ständiga dilemman som drabbar mänskligheten är det faktum att de som har makten utnyttjar de som inte har det. Trots att vi alla vet att det är fel är det något som ständigt upprepas, så även i litteraturen. Maktens tjusning och lockel...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Öde på Mars engagerar

Ensam på Mars, Andy Weir
Weir skapar med en överraskande blandning av humor, ironi, spänning och vetenskap en bok som är svår att lägga ifrån sig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Feelgood som träffar helt rätt

Konsten att vara Caroline, Peter Barlach
Ett snyggt giftermål mellan språk och genre"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Feelgood för mogna kvinnor

Toscana tur och retur, Åsa Hellberg
Det är en varm och trivsam berättelse Åsa Hellberg levererar, romantisk och rolig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av After. När vi möttes, Anna Todd

Stormig romance som överraskar

FanFiction på nätet som lyckats bli en världsomspännande bästsäljare"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Det kryllar av stormiga känslor och passionerade handlingar när första delen i Anna Todds ”After”-serie kommer på svenska. Och trots att Todd har kryddat friskt med de allra vanligaste ingredienserna som förekommer i Stora Kärlekshistorier så blir det faktiskt över förväntan. Anna Todd är en av de få som lyckats med övergången från att skriva FanFiction på nätet till att bli en b&au...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Smart och driven första del i Rees Brennans nya trilogi

Outtalat, Sarah Rees Brennan
Den här boken känns lite som en karamell som jag vill suga länge på. Ska du bara läsa en enda crossoverroman inom fantastikgenren nu i vår, låt det bli ”Outtalat”"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Månen koloniseras i ny dystopisk crossover-serie

Uppstigandet, Karen Bao
Konceptet skulle därför kunna vara urvattnat, men till min förtjusning lyckas Karen Bao hålla ”Uppstigandet” på rätt köl genom hela berättelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Även drömlivet har sin kolsvarta baksida

Kvinnan som stal mitt liv, Marian Keyes
Som vid så många tidigare tillfällen levererar Marian Keyes en mångbottnad roman"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Champion, Marie Lu

Värdig avslutning av Legendtrilogin

Som läsare bryr jag mig om hur det faktiskt slutar, vilket är en av de viktigaste grundpelarna i en bra berättelse"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den dystopiska science fiction-trilogin Legend avslutas med ”Champion”. Och boken levererar, till och med så att det kniper lite i hjärtat när sista sidan är utläst. Den amerikanska författaren Marie Lu har röjt stora framgångar med crossoverserien som har sålts till över 20 länder. De planeras även bli film då Hollywood har köpt in rättigheterna. I en framtida värld har översv&au...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Ansträngt och hysteriskt i feelgood om barnlängtan

Babyrace, Katerina Janouch
Huvudpersonerna framställs som vimsiga, korkade höns som inte har den blekaste aning om vad det innebär att ha barn"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Glättig underhållning med mörk twist

Dödens klackar, Rebecca Chance
De mörkare tonerna som genomströmmar ”Dödens klackar” klär Rebecca Chances författarskap"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Backman tillbaka med ett varmt porträtt av en jobbig gnällkärring

Britt-Marie var här, Fredrik Backman
Med ömsom finlir, ömsom grova penseldrag berättar Fredrik Backman om kulturkrockarna som uppstår när olika världar möts"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Stjärnklart, Lars Wilderäng

Svidande kritik mot samhällets svaga punkter

Det tar en lite sträcka in i berättelsen tills drivet drar igång på allvar, men när det väl är uppe levererar Lars Wilderäng ett tankeexperiment som lämnar en klump i magen"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Vad händer med en människa som inte har regelbunden tillgång till mat, vatten och värme? Det frågar sig författaren Lars Wilderäng i sin dystopi med Sverige som utgångspunkt. Lars Wilderäng, som debuterade 2011, har tidigare rört sig inom crossovergenren thrillerfantastik. Med ”Stjärnklart”, hans tredje roman, tar han steget och går vidare till den mer renodlad dystopigenren. Han ställer de svå...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Ångande erotik och längtan efter kärlek

En enda natt, Simona Ahrnstedt
Det märks att det har lagts energi på detaljerna. Personporträtten är både välutvecklade och trovärdiga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Kärleksroman som får slagsida av för mycket ångest

Norrsken, Frida Skybäck
Som läsare förstår jag syftet, men till slut känner jag att det helt enkelt blir för mycket"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Anna Jansson skriver om kärlek i stället för mord

Ödesgudinnan på Salong d'Amour, Anna Jansson
Som läsare är det lätt att bli förtjust i huvudpersonen Angelika och hennes strävanden till att skapa mer kärlek för Visbys invånare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Längta, Sylvia Day

Den perfekta läsningen för en lat dag på stranden

Berättelsen om Eliza och Jasper följer ett klassiskt upplägg utan alltför stora överraskningar"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Högt tempo och het romans i Sylvia Days fjärde roman på svenska. Den amerikanska romance-författaren Sylvia Day har publicerat femton romaner och ett antal noveller inom genren. Hon har tilldelats en rad olika utmärkelser sedan debuten 2006. ”Längta” är den fjärde romanen som översatts till svenska. Den rika arvtagerskan Eliza Martin utsätts för trakasserier som hon misstänker syftar till att skrämma he...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Lustfylld läsning om längtan efter det goda livet

Croissants till frukost, Annika Estassy
Det doftar både rosor, grillad fisk och gott vin under läsningen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Svidande samhällskritik i Science Fictiondebut

Borta i solsystem 27, Rikard Kärrman
Den tentakelprydda, tekniskt överlägsna arten som har kommit för att studera Jorden och dess innevånare drivs av logik"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Om att hitta sina rötter och lära sig förstå dem

Herr Isakowitz skatt, Danny Wattin
Wattin balanserar i sin berättelse mellan vanvördig humor, knivskarp självironi och iskall realism"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Och så kom du, Kathleen MacMahon

Svårt att känna engagemang i karaktärerna

Att huvudkaraktärerna dessutom rör sig i starkt förutsägbara mönster bidrar till att intresset inte vill infinna sig, trots att det är vackert berättat"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Välskrivet men föga engagerande – förrän alldeles i slutet då berättelsen plötsligt lyfter. ”Och så kom du” är den irländska journalisten Kathleen MacMahons debutroman. Den har tilldelats en rad nomineringar och priser i Irland när den först publicerades. MacMahon fick även ”Woman of the Year for Literature 2012”. Bruno Boylan förlorar sitt jobb när Lehman Brothers kraschar ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Som en litterär pilsnerfilm

Låna är silver, råna är guld, Catharina Ingelman-Sundberg
Kritiken mot den försämrade välfärden gör det att berättelsen ändå har sina, om än övertydliga, poänger"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Tempot ökar i andra delen i Legendtrilogin

Prodigy, Marie Lu
”Prodigy” lyfter helt enkelt ”Legend”-trilogin till att bli bättre än vanlig dussindystopi"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En fröjd att läsa Gaimans nya

Oceanen vid vägens slut, Neil Gaiman
Språket i Neil Gaimans berättelse är vackert, levande och har en förmåga att gripa tag i läsaren och måla en vacker, men skrämmande bild"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Dömd, Pascale Vallin Johansson

Om vänskap, tillit och medmänsklighet för slukaråldern

En spännande intrig som lockar till fortsatt läsning"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
”Dömd” är den första delen i en ny trilogi, ”Amargtrilogin”. Det är författaren Pascale Vallin Johanssons första egna bokserie. Pascale, till vardags manusförfattare, blandar realism och magi i serien som är anpassad för barn i åldern nio till tolv år. I ett alternativt Sverige straffas inte bara de som begår brott utan även deras barn. Det anses vara fastslaget att barnen ärver de d&arin...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

2010-talets Jackie Collins är tillbaka

Falska kvinnor, Rebecca Chance
Det är starka känslor och mycket på spel när hon återvänder till passion och svek i lyxiga miljöer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Billiga poänger och säkra kort när Helen Fielding tar Bridget till 2010-talet

Bridget Jones. Mad about the boy, Helen Fielding
Efter ett tag lyfter det. Det blir trots allt lite djup och karaktärsutveckling som räddar boken från ett riktigt magplask"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Suggestiv berättelse som lockar och drar

Kleptomania, Kristina Hård
Känslor så som lust, girighet och rädsla vädras ordentligt och konsekvenserna av individens handlingar blir allt mer tydliga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Kranvridarna, Karin Brunk Holmqvist

Trevlig läsning om vanliga hyggliga människor

Det är trevlig läsning som Brunk Holmqvist levererar, full av en lågmäld humor"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
I Karin Brunk-Holmqvist tionde feelgoodroman återvänder författaren till sitt klassiska scenario, en mindre by på Österlen och dess befolkning. Med sin personliga stil fokuserar hon på den äldre generationen i ett samhälle i förändring. Nostalgi, tankesätt från en svunnen tid samt en lugn, godmodig humor står i centrum. Det lilla samhället Spjutstorp på Österlen krymper befolkningsmässigt ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Nyskriven svensk fantastik av hög kvalité

Maskinblod 2, Markus Sköld
"Maskinblod 2" ger prov på både finess och intressanta tankeexperiment"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Poetisk och lågmäld Science Fiction

Sången ur det kinesiska rummet, Sam Ghazi
Romanen utmärker sig genom sitt lugna, tillbakadragna språk. Faktumet att det är en lågmäld historia, trots det turbulenta innehållet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Som Narnia fast för vuxna

Magikernas kung, Lev Grossman
Istället för stereotypa personligheter presenteras de som mycket mänskliga och i många fall direkt osympatiska"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Tango för vilsna själar, Lucy Dillon

Lucy Dillons debutbok nu översatt till svenska

Som läsare bör man ibland har överseende med att debuter inte alltid håller samma standard som författarens övriga produktion. Dillon är ändå säker på sin sak"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Feelgoodförfattarens debutbok från 2008 är både övertygande och varm – om än något ojämn. Brittiska Lucy Dillion är välkänd för sina feelgoodromaner och sedan tidigare finns tre av dem på svenska – "Ensamma hjärtan och hemlösa hundar", "Hundar, hus och hjärtats längtan" och "Och så levde de lyckliga". Hennes debutbok från 2008, ”Tango för vilsa själar&rdquo...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En stunds bekymmersfri underhållning

Svarta änglar, Rebecca Chance
Det här är en klassisk chicklitt när den är på toppnivå och Rebecca Chance levererar en glad berättelse"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Filosofiskt om människans hantering av sin egen undergång

Jessie Lambs testamente, Jane Rogers
Rogers är lysande i sin förmåga att kombinera vardagens små trivialiteter med de stora livsavgörande frågorna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Nyckeln, Mats Strandberg

Stort plus för att alla aspekter av livet finns representerade

Karaktärerna utvecklas som personer, och har på ett fint sätt mejslats ut som komplexa varelser"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Äntligen den tredje och avslutande delen i "Cirkeln"-trilogin, berättelsen om det fiktiva samhället Engelsfors där sju stycken gymnasieelever upptäcker att det är något som håller på att förändras inom dem. Det visar sig att de har magiska krafter och är häxor – och med upptäckten kommer förändringar som de inte hade kunnat tänka sig. Genom första boken ”Cirkeln” och andra b...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Klassiska grepp i dystopidebut

Legend, Marie Lu
Läsningen känns lite som en uppladdning för det som komma skall"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Alla ingredienser finns, men det blir ändå inte bra

Sparkle, Kaya McLaren
Jag vet att jag har sett varianter av den här storyn gestaltats betydligt bättre tidigare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Skratt blir magplask när Jonasson tappar bort sina karaktärer

Analfabeten som kunde räkna, Jonas Jonasson
Till slut blir jag till och med på dåligt humör bara av att fortsätta läsa om förmodat roliga kommunikationsproblem och oförbätterliga karaktärer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson skriver om kontroll och mat

Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Proffset Ulrika Davidsson levererar sina 5:2-recept med trevliga kommentarer på varje sida. Men under trevligheten finns en ton av ständig kamp och kontroll kring maten som stör. Vart tog njutningen vägen?  Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har tidigare skrivit om bland annat GI, LCHF, raw food och detox. När 5:2-dieten slog igenom tidigare i år hakade hon omedelbart på. I augusti kom hennes kokbok om 5:2-dieten, den första svenska ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Steampunkinspirerad dystopi flörtar med grekisk mytologi

Drömgångaren, Samantha Shannon
När den inledande, lite långsamma fasen i berättelsen är passerad så tar det fart och blir rent ut sagt riktigt fängslande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Klassiska SF-frågor på fräscht sätt

KoMo, Pontus Joakim Olofsson
Pontus Joakim Olofsson skriver på ett behagligt sätt och kapitlen växlar mellan att vara korta och koncisa till längre drivande stycken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Klassisk thriller i snyggt utförande

Ingen skulle sakna dig, Michelle Gagnon
Ibland är det inte det nybildande och överraskande som tilltalar, ibland är det en trygg thriller som gäller"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Min mormor hälsar och säger förlåt, Fredrik Backman

Backman blandar saga och verklighet

Bitvis är det här bland det bästa jag har läst på länge"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Fredrik Backman röjde under förra året stora framgångar med sin debutroman ”En man som heter Ove”, som tog Sverige med storm. Nu är han tillbaka med ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, en skruvad humoristisk berättelse med åttaåriga Elsa som huvudperson. Förväntningarna var skyhöga efter den tidigare bekantskapen ”En man som heter Ove” och det insåg nog Fredrik ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Riktigt bra dystopiska noveller

Maskinblod, Susanne Samuelsson
Överlag är berättelserna nyanserade, överraskande och intressanta och håller en hög lägstanivå"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En påminnelse om vad som händer i världen

Innan floden tar oss, Helena Thorfinn
Den här boken påminner mig om mina egna expat-år och jag tycker att Helena Thorfinn har fångat de många nyanserna på ett alldeles underbart sätt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Mysigt och småputtrigt i andra boken om Rosengädda

Larma, släcka, rädda i Rosengädda, Emma Hamberg
Emma Hambergs stil känns igen – här är det excentriska, livsnjutande karaktärer med champagne i ena näven och sidenbyxorna i den andra"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Sista kvädet, Henrik Larsson

En kort reflektion om döden, hur man kan både frukta och omfamna den

Det är både tänkvärt och humoristiskt"
Händelserna i kortnovellen ”Sista kvädet” är förlagda till ett mindre samhälle i Livgård, samma värld som i författarens tidigare fantasytrilogi, ”Blodsarvet”. Det är en klassisk fantasyvärld som oftast används i high fantasy, full av furstar, skalder, skipande av rättvisa, värdshus och heder. Handlingen berättar om musikern och kvinnotjusaren Storskald, som anklagas för att lagt ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Romance för 2010-talets läsare

De skandalösa, Simona Ahrnstedt
Simona Ahrnstedt representerar romance där både humor och klassiska inslag blandat med moderna markörer får plats"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Underhållande mix av gamla sagor och SciFi

Scarlet, Marissa Meyer
Bra, rolig och välskriven underhållning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Rapp och fyndig fantasy

Besvärjelser och beskydd, Maria Friedner
En fartfylld, lättsam historia som har många likheter med en glad skröna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

LitteraturMagazinets recension av Mord på Stenungsbaden Yacht Club, Ramona Fransson

Snabbt tempo i deckare med samhällskritisk kärna

För läsare som är förtjusta i deckare i stil med Camilla Läckberg kan nog finna Ramona Fransson, som i det här fallet har en mer samhällskritisk inriktning, som ett intressant tillskott i läsningen"
Ramona Franssons deckare tar upp en rad viktiga ämnen som berör varje medborgare i ett samhälle och frågorna om hur vi som människor behandlar varandra är många.  Vad är ett liv värt? Vad är det egentligen som gör att vi anser oss ha rätt att göra som vi vill med andra människor? Och finns det egentligen en rättvisa när det otänkbara redan har inträffat? ”Mord på Stenungsbaden...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Krigsroman där det varken finns hjältar eller vinnare

Midsommargryning, Lars Wilderäng
Intressant läsning, med ett lättflytande språk och svidande samhällskritik"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

En kärleksroman som berättar om hur det är i verkligheten

Inte helt hundra, Caroline Hainer
Inte direkt traditionellt romantiskt, men samtidigt hoppfullt på alla sätt och vis"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Varm skildring av vänskap mellan vuxna kvinnor

Du och jag och vi, Pia Hagmar
Det känns som om jag långsamt vecklar ut en duk när jag läser, alternativt lägger ett pussel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Sök i bloggen

 

Något att se fram emot....

De första tolv

av Justin Cronin
"De första tolv" är Justin Cronins efterlängtade uppföljare till ...

Steglitsan

av Donna Tartt
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst e...

Ständiga favoriter

Min morbror trollkarlen

av C.S. Lewis
I sju böcker målar C. S. Lewis upp en fantasivärld, Narnia. I ser...

Sushi för nybörjare

av Marian Keyes
Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef ...

Amerikanska gudar

av Neil Gaiman
I en värld där gudar och andra mytologiska varelser ...

Dolken från Tunis

av Agatha Christie
Publicerades 1926 och kom på svenska för först...

Emma Kreü: Tankar för dagen

Snubblade över en trailer till den kommande filmen baserad på boken "City of Bones" av Cassandra Clare. Det är den första boken i serien "The Mortal Instruments" och jag läste den ungefär ett år sedan. Kanske dags att läsa om den, samt införskaffa fortsättningarna...?

 

Dagens fundering

Drömmen är att ha ett bibliotek. Helst ett enormt från golv till tak i en tornformad del av huset, där trappor ringlar upp vid hyllorna och man kan vandra i oändlighet. Helst med höga franska fönster, tunga sammetsgardiner, mörka trämöbler, sprakande brasa och konjak i en tjusig glasflaska på lämpligt sidobord.

 

Jag har nu, vid snart 30 års ålder, insett att det kanske inte kommer att bli exakt som så med mitt bibliotek och funderar nu på hur jag skulle kunna kompensera för det. Min tanke är ett ett bibliotek inte behöver så stort och har kommit fram till att om man har en bokhylla i varje rum i resten av huset, så borde det räcka med en friggebod som bibliotek. Mitt egna friggebodsbibliotek!

För övrigt anser jag...

...att nyheten att Måns Mårlind och Björn Stein skall göra film av tre av novellerna i Anders Fagers "Samlade Svenska Kulter" verkar har gått i kav. Förra årets bästa nyhet, och jag har inte hört något om det på år och dar. Någon som kan uppdatera mig?


Emma Kreü: Läser just nu

...som vanligt en massa olika saker samtidigt, men bland annat "Steglitsan" av Donna Tartt och "Magikernas kung" av Lev Grossman.

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB