Erika Wallman - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Erika Wallman 

Visa standardvy Visa omslagsvy

Lista recensioner av Erika Wallman

Erika Wallman

Skrivande, språk och mat

Erika är utbildad inom textdesign och arbetar som informatör. Hennes specialintresse är skrivande och språk men eftersom hon har ett förflutet som kock blir det även en del matlitteratur.

Erika Wallman är utbildad inom textdesign och är redaktionsmedlem på LitteraturMagazinet. Här under vinjetten "Wallmans Textverkstad" skriver hon krönikor och inspirationstexter som kompletterar skrivarskolan.

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Om riskerna med att göra passionen till sitt jobb

Jag har än en gång tagit risken och gjort ett brinnande intresse till mitt jobb. Jag jobbar med språk och skrivande och när jag är ledig läser och skriver jag ännu mer. Jag bollar med mina och andras ord nästan varje vaken timme. Därför måste jag hålla hårt i frivilligheten, i nyfikenheten. Jag är livrädd för att skrivandet ska gå på slentrian.

Läs mer ...
Lär dig smaka på orden!

Lär dig smaka på orden!

Vad är det som gör vissa texter så levande? Hur kommer det sig att man tycker att en beskrivning träffar helt rätt? Det är mycket som spelar in så klart, men en viktig del är ordvalet. Att skriva handlar mycket om ordkunskap, om att bygga upp ett ordförråd och kunna välja rätt ord vid rätt tillfälle.

Läs mer ...
Undvik att skriva hissmusik

Undvik att skriva hissmusik

Om vi bortser från intrigen och persongalleriet, miljöerna och dispositionen – vad kan du mer göra för att din text ska bli fängslande och läsvärd? Svaret är enkelt: variation. Se på din text som ett musikstycke! En enformig melodi blir till hissmusik, det vill säga man slutar lyssna. Men strör man ut små, nästan omärkbara nyanser, känns det in i märgen.

Läs mer ...
Det ultimata tipset finns inte

Det ultimata tipset finns inte

Jag tänkte att jag skulle ge dig det ultimata tipset. Inte tipset som gör att texten blir superbra, färdigställd, inskickad, antagen och en riktig kioskvältare. Åh, om jag ändå satt på det tipset! Nej, jag menar det där lilla men ack så viktiga tipset på hur man kommer igång. Över huvud taget. Första tramptaget som leder till nästa och nästa och nästa. Tills det rullar. Men tyvärr. Jag kan inte ge dig det tipset.

Läs mer ...
Frukta inte den första meningen

Erika Wallman

Frukta inte den första meningen

En vanlig föreställning är att de första meningarna är avgörande för om man får behålla läsaren. Jag tror inte att det är så enkelt! Många som läser har vittnat om hur de inte lägger ifrån sig en bok fast de tycker att den är dålig. Andra har som princip att åtminstone läsa några kapitel. Därmed inte sagt att man kan strunta i inledningen. Det finns ingen mening man kan strunta i.

Läs mer ...

Erika Wallman

Jag är ett Kalle Anka-barn med magiska nycklar

På senare tid har det diskuterats livligt hur man ska förmå barn och ungdomar att läsa mer och bli bättre på att läsa. Är det skolans eller föräldrarnas ansvar? Ska man läsa bra skönlitteratur eller roliga serietidningar? "Jag har så klart inget svar på detta, men jag har en historia. En riktigt skamlig sådan i litterära kretsar. Jag är ett så kallat – och nu ska jag mynta ett nytt begrepp – Kalle Anka-barn. Jag har nästan bara läst Kalle Anka-tidningar som barn. Från frukost till läggdags," skriver Erika Wallman.

Läs mer ...
Texter måste inte alltid bli något

Ibland är inget annat viktigt än orden

Texter måste inte alltid bli något

En av de absolut viktigaste texterna jag skrivit var så kort att den rymdes på en liten lapp. Fäst vid en blomma för länge sedan vissnad. Den gavs till någon som inte fick göras illa. En text med ett syfte som överskuggar allt vad publicering och uppmärksamhet och beröm heter. Ibland är inget annat viktigt än orden. De behöver inte vara mer än ord. Det skriver Erika Wallman i sin krönika.

Läs mer ...
Vård av skribent (nästan) lika viktigt som VAB

Skrivklåda och nattlig formuleringsyra

Vård av skribent (nästan) lika viktigt som VAB

Vi känner alla till VAB – vård av barn. Att ta hand om någon som är för krasslig för vardagens rutiner. Känns det igen? Bra. Nu till min fråga. Kan försäkringskassan tänka sig att vidga sina ramar lite tror ni? Jag skulle nämligen behöva vara hemma för vård av skribent ibland. Under intensiva skrivperioder tycker jag nämligen att jag uppfyller de flesta kriterierna för att få ligga hemma framför Bolibompa och återhämta mig.

Läs mer ...
Allt är Jan Guillous fel

Om tiden som aldrig räcker till

Allt är Jan Guillous fel

Är det någon som har lite tid över? Som vill byta mot något som jag har, till exempel en finservis eller en hembakad toscakaka eller några kreativt stickade mössor? Du kan få några udda fälgar också. Jag är nämligen i stort behov av tid. Hur får man den att räcka till?

Min teori är att allt är Jan Guillous fel. Enligt mig har Jan tilldelats för mycket tid. Det blev något tekniskt fel i universum, det drogs för mycket från mitt tidskonto och det sattes in på hans. Det måste vara så det gick till.

Läs mer ...

 Krönikor 
"Gunilla Woldes betydelse kan inte förringas"

Erika Wallman minns ett betydelsefullt författarskap

"Gunilla Woldes betydelse kan inte förringas"

Vuxna frågar sig ibland hur intressant det egentligen är med en bok om ett barn som dammsuger? "Vi glömmer att för barnen i målgruppen är det tillräckligt spännande att röra ihop en kaka – och första hålet i en tand är läskigt nog" skriver Erika Wallman.

Läs mer ...

Några tankar om barnboksåret 2014

Bråk och svenskt ALMA-pris

ALMA-priset till Barbro Lindgren och en fortsättning på den eviga debatten av vad man får och inte får göra med barnböcker.

Läs mer ...

Erika Wallman sammanfattar det svenska kokboksåret

"Inget nytt under solen"

Det svenska kokboksåret förlöpte utan några ögonbrynshöjare. Per Morberg, Ernst och Plura levererar en jämn ström av böcker, liksom de mest namnkunniga kockarna Leif Mannerström, Erik Lallerstedt, Tina Nordström.

Läs mer ...
Våga göra abc-boken viktig – ur fler aspekter

inför skolstarten

Våga göra abc-boken viktig – ur fler aspekter

Det finns en uppsjö av abc-böcker – men de flesta verkar inte vilja så mycket mer än rapa upp förutsägbara ord, ofta med hjälp av en känd barnboks- eller seriefigurskaraktär. Alldeles för sällan tänks det ett extra varv. "Våga skruva konceptet, lyft blicken och placera boken i dagens kontext", skriver Erika Wallman som läst ett examensarbete som inspirerar till nytänk inom genren.

Läs mer ...
Livsmedelsjättar halkar efter med glutenfri bakning

Borde vara självklart även i Sverige

Livsmedelsjättar halkar efter med glutenfri bakning

Nyligen kom två nya böcker om naturlig glutenfri bakning. Både "Bröd och kakor – baka utan gluten" av Mekto Ganic och "Stora boken om naturligt glutenfri bakning" av Carolina Tegelaar tar den glutenfria bakningen till nya nivåer. Här finns verkligen bakglädje! Men livsmedelsjättarna verkar inte hänga med.

Läs mer ...
Grattis, Lennart Hellsing!

95-ÅRSKALAS 5 juni 2014

Grattis, Lennart Hellsing!

Idag fyller Lennart Hellsing 95 år. Erika Wallman hyllar en författare som lyckats visa att svenskan inte alls är ett fattigt språk. "Att ingen krävt Lennart Hellsing eller hans karaktärer på sedlar och frimärken än är ren och skär skandal."

Läs mer ...
"Ernst myste och Per Morberg var all over the place"

Erika Wallman om matlitteraturen 2013

"Ernst myste och Per Morberg var all over the place"

2013 var året då 5:2-dieten slog igenom med buller och bång. För övrigt var mycket sig likt. De stora kokbokskockarna gav ut minst en titel var, Ernst myste och Per Morberg var all over the place. LitteraturMagazinets Erika Wallman ser tillbaka på matlitteraturen som kom ut under 2013 – och tjuvkikar på vad vi har att vänta under våren 2014.

Läs mer ...

Erika Wallman

Julklassikerna som står sig

Flera klassiska julsagor har kommit i nyutgåvor i år till exempel julsagornas julsaga – "En julsaga" av Charles Dickens. Erika Wallman har läst den och tipsar om ytterligare två klassiska julsagor som kan förgylla minst en barndomsjul var.

Läs mer ...
Så undviker du att bli en julmatszombie

LitteraturMagazinets matredaktör Erika Wallman

Så undviker du att bli en julmatszombie

Nog för att läsningen och boktipsen är oerhört viktiga under julen. Men man ska ha något i magen också. LitteraturMagazinets matredaktör Erika Wallman ger här det utlitmata julmatstipset. "Låt inte uppläggningsfaten fara fram och tillbaka mellan kylskåpet och bordet via micron som om det var din sista jul på jorden."

Läs mer ...

Erika Wallman

"Om man skulle ta och skriva lite snusk?"

Erotiska berättelser säljer ju bra. Om man skulle pröva att skriva en berättelse inom den genren själv? "Hittar jag bara min nisch och lyckas behålla ett metaforrikt språk från pärm till pärm så borde jag kunna betala av huset ganska kvickt." Men vilket kärlekspar saknas egentligen i litteraturen?

Läs mer ...

Erika Wallman

Är det du eller jag som tycker?

Vi slår ihop en bok med en kvävd tunn suck och barnet säger "Den var inte så bra". Då är jag nära, som om det är en reflex, att säga emot. Men jag vill att han ska fortsätta säga "Den var inte så bra" med samma självklarhet.

Läs mer ...
Årets trend är julkokböcker "extra allt"

Erika Wallman djupdyker bland årets julkokböcker

Årets trend är julkokböcker "extra allt"

Adventstider och dags att börja tänka på julen. LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman som har scannat av årets utbud av juliga kokböcker och konstaterar att tiden då "julkokböcker" enbart handlade om julhelgen och julbordet definitivt är förbi. En och annan höstgryta och tips på både semlor och våfflor slinker med. "Kan författarna helt enkelt inte tygla sig?" undrar hon.

Läs mer ...
"Den kokbok jag vill skapa behöver ingen trendig kock"

Erika Wallman drömmer

"Den kokbok jag vill skapa behöver ingen trendig kock"

Det finns en kokboksidé som jag helst av allt skulle vilja genomföra. Men den kräver ingen trendig kock. Snarare en trollkarl. Jag skulle nämligen vilja göra en kokbok till föräldrar som vill ge sina barn både mättnad och näring – men inte har tillräckligt med pengar i plånboken ens i början av månaden.

Läs mer ...
Nya böcker sopar banan med glutenfri bakning

Två böcker om glutenfri bakning

Nya böcker sopar banan med glutenfri bakning

Nyligen kom två nya kokböcker om glutenfri bakning ut, "Sockerdrömmen" av Linda Klintefjord och "Nytt bröd" av Jessica Frej och Maria Blohm. Båda böckerna har sitt ursprung i upplevelsen att glutenfria alternativ antingen inte funnits eller inte varit goda. Tillsammans täcker de båda böckerna in det mesta inom glutenfri bakning. Det den ena saknar i söta recept får man med råge i den andra. För man vill ju både ha gräddtårtor, brownies och cupcakes och danskt rågbröd, tunnbröd, snurrade baguetter!

Läs mer ...

Erika Wallman

Giganternas kamp – vilken baskokbok ska man välja?

"Annas mat", "Rutiga kokboken", "Bonniers kokbok"... Baskokböcker finns förmodligen i de flesta svenska hem. Gemensamt för baskokböckerna är att de inte handlar om en enda livsmedelskategori, en enda diet eller en enda årstid. De handlar om allt. Används de? Och hur bra är de egentligen? LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman jämförde två baskokböcker som båda kommit i nyutgåvor, "Vår kokbok" och "Familjens stora receptskatt".

Läs mer ...

Erika Wallman

Många bra lättlästa böcker hösten 2013

Hösten 2013 kommer en lång rad lättlästa böcker för barn ut. Bra för de som just knäckt läskoden och ska börja läsa på egen hand. Erika Wallman har läst sju av dem och hittat flera guldkorn.

Läs mer ...
"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Erika Wallman

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och ett nästa obemärkt, sedan virvlande i massor. Jag talar förstår om mysa-inne-kokböckerna. Ofta illustrerade med en brasa i en öppen spis (som alla förväntas ha) och en Ernst-liknande figur med en bricka med pillig plockmat på.

Läs mer ...
Erika Wallman metar i floden av sommarkokböcker

Stor bredd bland årets somriga kokböcker

Erika Wallman metar i floden av sommarkokböcker

På sommaren satsar många förlag på att ge ut särskilda sommarkokböcker men bilder av picknickar på blomsterängar, fix i vackra utekök och grillning i solnedgångar. Den här sommaren erbjuds den hugade en ovanligt bred utgivning. "Det finns både något både för dig som vill få en nytändning och för dig som bara vill ligga i hängmattan och drömma dig bort. Och en hel del för dig som vill skaffa dig en ny hobby eller två" skriver LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman som läst sex av sommarens nya kokböcker – alla med sin egen somriga touch förstås!

Läs mer ...

Erika Wallman

Kokboksförfattarna måste ha en hemlig trollformel

Hur gör egentligen kokboksförfattarna när de skapar nya recept? Det ju ofta misstagen i köket som gör maten extra god. Men då vet man ju inte exakt hur man gjorde... LitteraturMagazinets matskribent Erika Wallman är förundrad över hur någon både kan skapa nya recept och dessutom få ner dem på pränt. "Hur gör man egentligen ett gudomligt misstag två gånger?" undrar hon.

Läs mer ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | Nästa »
 Debatt 
Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin

Kanske måste vi köpslå med barnen om läsningen

Litteraturen kan inte stå vid sidan av och vara för fin

Mutor, bling-bling och ljudeffekter? Ska barns läsning uppmuntras – till varje pris? Läsambassadören Johan Unenge pratar om att det är en jättebra idé att muta barnen till läsning. I en intervju häromdagen sa han att barn måste uppmuntras att läsa till varje pris. Erika Wallman blev både ledsen och glad över uttalandet. Ledsen för att litteraturen i sig borde vara tillräckligt spännande att locka med. Glad för att någon vågar nämna att det råder andra tider nu. "Litteraturen kan kanske inte stå vid sidan av längre och vara för fin för dessa tillvägagångssätt. Företag i andra branscher som vill kränga saker till barn gör det genom lockelser och löften och mutor. Kanske måste litteraturen in på arenan och stångas?"

Läs mer ...
Ge oss vår folkfest tillbaka!

Bokrean

Ge oss vår folkfest tillbaka!

Det ska mycket till för att jag ska bli sentimental och börja prata om den gamla goda tiden, men det finns en företeelse som genast leder mina tankar utför nostalgins nedförsbacke. Bokrean.

Nog har det hela liksom mist sin stjärnglans. Precis som annandag pingst blivit som vilken måndag som helst och kungahuset bara är utsmyckning så har bokrean blivit ett "jaja, jag går kanske förbi på väg hem från jobbet".

Jag kan ju verkligen inte ett dyft om förlagsbranschen eller bokhandlarbranschen men som konsument tänker jag yttra mig ändå: Gör allt det som nätbokhandlarna inte kan och ge oss vår folkfest tillbaka. Här kommer några tips på vägen, i all välmening.

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Här kommer Nya polisbilen, Arne Norlin

Halvan i ny polisbil

Biljakter och onda skurkar finns ju överallt för den som vill se eller läsa om det, men hur ofta får man veta vad vanliga svenska poliser har i bagageutrymmet"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
"Halvan älskar att leka med sina bilar...". Så börjar de populära böckerna om Halvan och hans olika fordon som getts ut i snart 20 år. Den fösta boken om Halvan; "Här kommer polisbilen", får nu en uppföljare. Men behövs det verkligen en ny bok om polisbilen? I den nya boken är Halvan återigen polis men har en ny kollega, Dajana, och jobbar kvällsskift. I övrigt följer boken den väl inarbetade dra...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Högt tempo och starka känslor när ett husdjur försvinner

Hamstern är borta!, Andreas Palmaer
Med humor och medkänsla i både text och bild skildras mammans panik, lögner och skuldkänslor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En bok om att vara barn – och ha varit ett

Vad är ett barn?, Beatrice Alemagna
Författaren besvarar funderingarna med en öppenhet för vidare tankar och med stor respekt för individen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Genial färgmagi i all enkelhet

Färger, Remy de Gourmont
Känslan som den ger det lilla barnet går inte att ta miste på"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Pappersväxten, Josefin Sundqvist

Kanske årets vackraste barnbok

För den som är bekväm med att delar av berättelsen är dold och samtidigt öppen är detta en bok att försjunka i och njuta av"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
"Pappersväxten" är en poetisk berättelse om utanförskap och gemenskap. Edgar är inte som de andra barnen i klassen. De tycker att han är konstig. Han är tyst, skriver av fakta i en bok och ritar kartor på nätterna. Och så har han ett frö som knakar, som vill spricka och växa. En dag gör det äntligen det och Edgar följer med den slingrande pappersväxten upp över hustaken. Där träffar han E...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En varm berättelse om vänskap och olikheter

Vad gör du medan jag sover?, Mats Wänblad
För varje läsning växer både bilderna och texten och blir större än den till synes ganska enkla historien"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Kunnigt men splittrat om trubaduren Fred Åkerström

Fred Åkerström : ingenstans fri som en fågel : en biografi, Peter Mosskin
Ofta blir läsningen krävande av blandningen av berättelseformer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Om viljan att äga någon annans nalle

Rally och Lyra, Marie Norin
Värdet på ting och på vänskap – det är ett komplext och viktigt ämne"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Olle flyttar, Berit Åberg

Välskrivet om en helt vanlig, odramatisk flytt

De olika flyttmomenten, det organiserade kaoset, för- och nackdelarna med att flytta, allt lyckas Åberg och Lepp fånga och förklara"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Att flytta är en omställning för alla inblandade och kanske särskilt för barn. Berit Åberg och Mati Lepp har gjort en fin berättelse om hur det gick till när Olle flyttade. Den flytt som skildras i den här boken är en flytt med för- och nackdelar som går förhållandevis smidigt – men inte är oviktig att skildra för det. Olle tycker att det är mysigt att dela rum med sin storebror men det...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Rakt på sak om sorg och saknad

Dom som är kvar, Karin Saler
När jag slår ihop den tunna boken med den korta texten känns det som en av de längsta och tyngsta jag läst"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En första ingång till den myllrande djurvärlden

1000 djur, Nikki Dyson
Bondgårdsdjuren och husdjuren har följt de flesta sedan pekboksstadiet och de är inte längre intressanta "

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Annika Thors bilderbokdebut är både vacker och vemodig

Flickan från långt borta, Annika Thor
Jag tror att vi kommer att se tillbaka på "Flickan från långt borta" som en av årets bästa barnböcker"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Ivo & Vera går och fiskar, Kitty Crowther

Vacker bok men för lite spänning

Som om sidorna inte räckte till för storslagna äventyr"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Ny bok av ALMA-pristagaren Kitty Crowther. Ivo och Vera är två insekter av oidentifierad art som du kanske träffat på förut. Detta är den fjärde boken om Ivo och Vera och författaren Kitty Crowther uppmärksammades stort när hon 2010 belönades med ALMA-priset. Ivo är den sansade pappan, Vera den otåliga dottern. Ivo somnar med sitt metspö vid strandkanten och märker inte hur en stor fisk drar iväg m...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Ombytta roller ger en tankeställare

Min pappa är stor och stark, men..., Coralie Saudo
Modet att låta bli den vändningen ska författaren ha en eloge för. Istället fortsätter pojken vara principfast och tråkig som... just det, en pappa"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Lärorrikt och spännande om våra vanligaste fåglar

Min första fågelbok, Anja Baklien
Bilderna är ovanligt bra i alla Bakliens böcker och vi använder dem oftare än andra uppslagsböcker och fältfloror"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Berättelse för de minsta om flytt och identitet – med en vilsen anka i huvudrollen

Resan, Veronica Salinas
Jag hoppas att flera förskolor och skolor köper in den här boken, den kan vara ett bra redskap i samtal om varför barn ibland måste flytta"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Minimonster i naturen, Hanna Hallmén

Monsterförstoringar som väcker naturintresset

Själv fascinerades jag framför allt av bilden på framsidan där Bruno klappar en skalbagge stor som en hund"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
John Hallmén har tidigare gett ut den uppmärksammade boken "Kryp", en fotobok med kraftigt förstorade bilder av vanliga insekter. Boken "Minimonster i naturen" är en barnens version av "Kryp", skapad tillsammans med Hanna Hallmén som skrivit texterna. Huvudrollen spelas av deras sexårige son Bruno som träffar på olika insekter. På varje uppslag hittar Bruno en ny insekt, funderar, ställer frågor och lär sig olika sa...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Bondgårdsdjur som kittlar fantasin

Hux-flux-gården, Axel Scheffler
Just namnskapandet kan man ha vansinnigt roligt åt länge, det lustigaste är inte hur djuren blir utan vad de får för namn"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Engagerande bok med många roliga "fel"

Magiska djungeln, Hanna Olausson
Det är svårt att inte läsa den här ganska enkla historien med stor inlevelse"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Precis så här smakar ett kalas!

Det smakar kalas!, Pernilla Gesén
Att skriva om något som många tänker på med förväntan, glädje och magpirr är genialiskt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Tippens finaste färger, Eric Hill

Tippens bok om färglära förvirrar

Det känns som om upplägget var en rolig idé som tyvärr inte blev tillräckligt genomtänkt"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Tippen är en populär hund som funnits sedan 1980. Böckerna handlar om enkla begrepp och situationer och nu har turen kommit till de vanligaste färgerna. På varje uppslag presenteras två färger (utom röd som får ett eget uppslag vilket är lite förvirrande). Saker i den bestämda färgen är utslängda på boksidan men också här blir jag förvirrad. De gula sakerna är gula i verkligheten;...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En bilderbok med intrig och sammanhang

Svansar runt - på bondgården, Hanna Albrektson
Boksidorna används som cliffhangers på ett smart sätt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer
Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vemod och humor i en existentiell snårskog

Samtal med en chokladkaka, Martin Page
Barnets tankar tas på stort allvar och den har ett rikt och snudd på lillgammalt språk"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger

Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke

Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Forna tiders mat har vi fnissat åt förr, vare sig det är historieätare i teve som beger sig till medeltiden, ett urklipp ur husmorskalendern från matransoneringsåren eller ett blogginlägg om den bruna maten på 70-talet. Det är enkelt att skratta åt eftersom det inte rör oss, det var ju så längesen och nu vet vi minsann bättre. Eller? Boken "Matnostalgi" tar sin början 1970 och kryssar sedan fram mellan d...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En stor gärning förvandlad till en platt tidslinje

Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl
Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser
för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Mysig julkalenderbok att läsa högt – med 24 kapitel

Tro på tomten, Lotta Olsson
Att läsa högt ur och skratta och förfasas åt tillsammans. Kapitlen är korta och berättelsen medryckande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Tomten och den röda halsduken, Lena Arro

Liten julsaga som rymmer mer än man tror

Ytterst skickligt komponerat och en glädje att läsa högt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
En flicka förlorar sin röda halsduk och får många år senare veta vad som hände med den. I den här boken återberättar hon historien om hur en liten tomte på sin vandring norrut hittar halsduken och använder den på flera bra sätt, bland annat för att rädda en fastfrusen and. Första intrycket är att detta är en enkel och kort historia, inte märkvärdig alls, inte som andra julsagorna...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen?

Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul, Bengt-Göran Kronstam
Det som gör att den här boken får mig att längta efter julen är Jan Gradvalls uppslag med julfilmstips"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vintern är mer än bara jul och nyår

Vinterns goda : mat, bakat, sött, Åsa Swanberg
Julhelgen får stå tillbaka för vintern som helhet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café

LitteraturMagazinets recension av Mer om livet och smakerna på Smultrongården, Eva Eriksson

Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café

Boken är ytterst personlig och intim vilket kan vara både smittande och avskräckande"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Det här är mångas dröm, presenterat i bokform. Caféet på landet, familjeföretaget, de goda grannarna och de glada djuren, de inspirerande mötena och vackra miljöerna. På sätt och vis påminner den mig om klassikern "Rosendals trädgårdscafé" som väckte samma längtan hos många när den kom. Detta är den andra boken om Smultrongården, butiken och caféet utanf&oum...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Underhållande, lärorikt och nedslående om restaurangmaten

Saltad nota : om matfusket - från gatukök till gourmetkrog, Mats-Eric Nilsson
Jag älskar när grävande journalister också är berättande journalister"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Enkelt men innerligt om relationer

Låt vargarna komma, Carol Rifka Brunt
Med sådan lätthet är relationerna beskrivna och så intensivt känner man kärleksbanden och slitningarna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Perfekta godnattsagor för små riddarfantaster

Riddare och drakar, Christina Björk
Eva Eriksson har gjort de fina illustrationerna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Fyndigt om storlek och perspektiv

LitteraturMagazinets recension av Maximilian och Minimilian, Klara Persson

Fyndigt om storlek och perspektiv

Skickligt utnyttjas bokens begränsade format där Maximilian försvinner ur bild eller tvingas slå knut på sig själv för att få plats"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Hur känns det att alltid vara mycket större än alla andra? Och är det så roligt alltid att vara liten? Kring detta resonerar Maximilian och Minimilian i boken med samma namn. Resonemanget är roligt och tankeväckande. Kan någon som är så liten äta jättestora glassar? Hur gör man för att turas om att vara minst? Jag tycker egentligen inte om Maximilian och Minimilian. Jag tycker att de är obehagligt teck...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Stormvarning när vänskapen sätts på prov

Memmo och Mysen bråkar i vinden, Emma Virke
När jag vände blad och hamnade på stranden med de skyhöga vågorna hördes ett viskande «wow» från min åhörare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vackert men otydligt om matematik

Ina och trädandarna, Caroline Röstlund
Två personer har skapat varje bild, från bakgrunden, till detaljerna och färgerna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Bedårande och hjärtskärande om högläsning

Den lilla boksnapparen, Helen Docherty
Barbro Lagergren har gjort ett fantastiskt bra översättningsjobb - som vanligt höll jag på att säga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Lindenbaum inbjuder till samtal om vänskap

LitteraturMagazinets recension av Ska vi va?, Pija Lindenbaum

Lindenbaum inbjuder till samtal om vänskap

Jag vill älska även den här boken men lyckas inte riktigt"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Flisan är hemma och klipper med sin nya sax. Det är det hon vill göra och hon vill göra det ensam. Men så kommer Berit. Flera gånger kommer Berit och frågar "Ska vi va?". Flisan hittar på ursäkter för att slippa och smäller igen dörren men då släpper mamma in Berit som stolt berättar att hon aldrig behöver gå hem. Men nästa dag är inte saxen lika rolig längre och Flisan går...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

72 aktiviteter för busvädersdagar

Busvädersboken, Fiona Danks
Är man en vetgirig unge kommer man nog att sakna just experimenterandet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Jordnära matlagning i elegant förpackning

Mannerströms fisk, Leif Mannerström
Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

Allt i en gryta, Lisa Lemke
Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

LitteraturMagazinets recension av Hamburgare och texmex, Lena Söderström

Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Den här boken behövs i Sverige idag av två anledningar; vi äter hamburgare på snabbmatställen och vi äter samma tacos varje fredagsmys. Så fundamentalt fel alltså! Hamburgare ska lagas hemma och tacos ska varieras. Om man läser Lena Söderströms bok "Hamburgare och texmex" kan man få en smärre aha-upplevelse. Hur många salsor finns det i världen egentligen? Man inser hur enkelt det är att varier...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vacker och obehaglig saga som gör upp med hälsohysterin

Det hungriga slottet, Isabella Nilsson
Trots att det är rävliknande figurer i färgglada klänningar på bilderna drabbas jag så starkt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Allt annat än svenska sockerkakor

United States of Cakes, Roy Fares
Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En ödmjuk och inspirerande hyllning till språket

16 rader, Petter Askergren
Någon skrev att detta kan vara den nya Zlatan-boken, en bok som fick många unga att läsa sin första bok någonsin. Jag tror att det är fullt möjligt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Veggivore, Cecilia Vikbladh

Vacker kokbok för de redan frälsta

Hon har ett ekologiskt tänk och är bra på att argumentera för såväl människors som djurs välmående"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vore – det kommer från det latinska ”vorare”, som betyder ungefär ”att lustfyllt äta”. Filosofin bakom ordet är att alltid utgå ifrån den gröna maten och i huvudsak ...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En dialogdriven barnbok om stora frågor

Råttornas själar, Bengt-Erik Engholm
Ett poetiskt samtal om det mesta som har med döden, själen och himlen att göra"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Enkelt och roligt om matematik

Räkna med naturen - Utematte för alla väderlekar, Emma Adbåge
Lekarna handlar inte bara om plus och minus, ibland handlar det om former och mönster eller om tid - också en form av matte"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Medryckande handbok för små skogsdetektiver

Spana på djur, Leif Gustavsson
Har man inte så mycket tålamod ska man kanske börja med en spindelspaning och inte hoppas på att hitta en älg i grannens buskage"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

LitteraturMagazinets recension av Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla följande: Ganska avskalad layout och moderna typsnitt Bilder på vacker natur och fina råvaror Ganska fräscha, måttliga och hälsosamma recept Snyggt upplagda rätter Edward Bloms kokbok &a...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg
Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Gustafson öppnar dörren till Cornelis värld

Lyssnarens guide till Cornelis, Klas Gustafson
Även om man inte är en Cornelisfantast är det lätt att fastna i de ömsom tragiska, ömsom roliga historierna bakom sångerna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Fängslande om att komma bort

Stackars Allan, Barbro Lindgren
Det är så här det ser ut i ett barns perspektiv, bortkommet eller ej"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Mirre och grodan, Lars Rudebjer

Finurlig bok om att tävla och tolka regler

Den sortens historia som man kan längta efter ibland när man läst för många sedelärande berättelser"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Det är trots allt viktigare med historier än modellbåtar. Därför tvingas morfar lägga ner sitt modellbyggande och istället berätta för Mirre om den gången då Mirre träffade en groda i Alltkanhända-skogen. Grodan har bestämt att de ska tävla och har redan utsett i vilka grenar, allt för att han ska vinna. Mirre överlistar grodan vilket gör honom rasande, han anklagar henne för fusk och ta...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Skicklig och obehaglig resa tillbaka till högstadiet

Det finns råttor överallt utom på Antarktis, Sara Beischer
Det är de precisa skildringarna av människorna och miljöerna jag inte kan få nog av. De små ledtrådarna som läggs ut i form av klädesplagg, blickar, beteenden och tilltal"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Unik skildring av nazisternas behandlingen av homosexuella i koncentrationslägren

Männen med rosa triangel, Heinz Heger
Jag visste inte att det var en nedteckning av en muntlig berättelse när jag läste boken men tyckte att det kändes just som ett samtal under hela läsningen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Pedagogisk bakbok som svarar på många frågor

Minsta bakboken, Johanna Westman
Det är inte en bok för vuxna eller ens för vuxna som ska hjälpa barn i köket, det är en bok helt och hållet för barn"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB