Esther Hansen - LitteraturMagazinet

hej

 Litteraturblogg: Esther Hansen 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
När klockan slår fem
Författar-
presentation:
Denise Rudberg
Inbunden
Beställningsvara, 271 kr
Storpocket
Beställningsvara, 140 kr
Pocket
Finns i lager, 78 kr

Våldtäkt

Två brutala våldtäkter äger rum på Östermalm, den senare med dödlig utgång. Våldtäkterna uppvisar mycket stora likheter med en serie våldtäkter som ägde rum i Lund för tjugo år sedan. Kan det vara samma gärningsman? Vara sig det är samma eller inte väcker det många frågor. Dessbättre är det vårt välkända team från seriens tidigare böcker som får hand om fallen. En gedigen utredning blotlägger kriminellt dåliga utredningar av våldtäktsfallen för tjugo år sedan och framgångsrikt utreder då och nu.

Nu sent omsider får kvinnorna upprättelse! Romanen kommer direkt som ett svar på den pågående debatten i sociala medier om hur kvinnor behandlas i våldtäktsmål.

Jag vill gärna tro att Rudbergs goda poliser och advokater finns i verkliga livet samtidigt som jag är medveten om hur förnedrande den rättsliga processen och samhällets syn på den drabbade fortfarande är.

Romanen är den bästa i Rudbergs serie om “elegant crimes”. Många spännande relationer och frågor får plats. Hur stor plats får hunden ta i sängen hos de älskande? Hur många larm och säkerhetsdörrar behövs för att man skall kunna känna sig trygg? Varför drar en man sig undan en kvinna för sedan att bli rasande svartsjuk när hon förstår piken och skaffar sig en annan relation?

Att det är Anna Maria Käll som läser ljudboken förhöjer i hög grad läsupplevelsen och njutningen.


Avdelning: Spänning Taggar: #ljudbok #makt #misshandel #spänning #upprättelse #relationer #sex #hundar #säkerhetsbolag #våldtäkt #stalking
13 november 2015
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Sverigedemokraterna från insidan. Berättelsen om Sveriges största parti uta
Författar-
presentation:
Richard Slätt
Män som hatar kvinnor - Millenium
Stieg Larsson
Det som inte dödar oss : Millennium 4
David Lagercrantz
MP3 CD
280 kr
Vem var Alice
T.R. Richmond

Vem var Stieg Larsson?

Med stort intresse har jag följt diskussionerna om Stieg Larsson, hans författarskap och arvet efter honom den senaste veckan. Aldrig tidigare har jag upplevt en så passionerad diskussion om litteratur. Till och med min lokaltidning har haft intressanta artiklar flera dagar i rad med anledning av David Lagercrantz så kallade fjärde bok i Millenium-serien. Det är spännande som en roman.

Vem var Stieg Larsson? För mig som inte personligen kände honom eller några andra inblandade i diskussionerna om honom eller hans litterära arv blir det ett pussel liknande det som finns berättat om i boken "Vem var Alice?" Av T R Richmond (se Kristina Jägerfeldts recension: http://www.litteraturmagazinet.se/t-r-richmond/vem-var-alice/recension/kristina-jagfeldt ).

Stieg Larsson beskrivs som antifascist, antirasist, feminist och socialist.

Som kvinna känner jag solidaritet med Eva Gabrielson som trots sitt långa samboskap med Stieg Larsson gick miste om det litterära förvaltarskapet och ekonomiska arvet efter författaren. Men som läsare och litteraturengagerad är jag tacksam för den spridning Stieg Larssons böcker och politiska engagemang får i denna tid då det behövs mera än någonsin!

Artiklar skrivs om Larssons socialistiska övertygelse, exempelvis Göran Greider i Expressen:
http://www.expressen.se/debatt/socialisten-stieg-larsson-har-raderats/  . Jag vet inte hur det var med det vid tiden för Milleniumböckerna Genom Larssons böcker får jag uppfattningen att han övergav de färglagda politiska höger-vänster politiska åsikterna till förmån för kampen för demokrati och feminismen, mot rasism och i synnerhet fascism.

Lagercrantz påstår att hans brinnande engagemang för Larssons personer, främst Lisbeth Salander kommer att skaffa Larsson en helt ny generation av läsare. Det tror jag på. Personligen håller jag på att läsa om hela Milleniumserien för att om möjligt kunna göra en avvägning av huruvida Lagercrantz med sin uppföljning gör Larssons författarskap rättvisa. Trots deras skilda politiska hemvist.

En rad kända deckarförfattare, gamla vänner och Gabrielsson tar avstånd från "gravplundringen" och andra drar fram hur några författare har fått sina figurer skyddade genom litterära förvaltare.

Stieg Larssons uttryckliga önskemål att överskottet från försäljningen av fjärde boken i serien skall tillfalla Expo lär delvis uppfyllas av förlaget och författaren. Fast först tar de sina arvoden.

Stieg Larsson var medgrundare av den antifascistiska tidningen och stiftelsen Expo. Det blev hans viktigaste politiska engagemang de sista åren av hans liv. Expo har lyckligtvis fått en del av de pengar Larsson velat investera häri.

En av Larssons allraviktigaste uppgifter var att avslöja den svenska fascistiska rörelsen och han har skrivit flera viktiga artiklar och böcker om det. Mycket tidigt skrev han om Sverigedemokraterna, deras arbetsformer och taktik för att ta sig in i riksdagen. Artiklar som vi i efterklokhetens ljus kan se har besannats.

De av hans tankar som kommer tydligast till uttryck i hans världsberömda böcker är hans konsekventa feminism. Jag älskar alla kvinnorna i Milleniumserien, inte bara Salander utan chefredaktör Erica Berger och de övriga kvinnorna på Milleniumredaktionen, ex-polisen vid Milton Security Susanne Linder. Och i hög grad säkerhetspolisen Monica Figuerela.

Bara en sådan enkel scen som mötet med statsministern, justitieministern och chefen för förvaltningsskyddet (alla tre män): Statsministern ser på Figuerela: Kaffe? -Ja, tack, svarar hon och lutar sig tillbaka. Det blir justitieministern som serverar kaffet.

För ytterligare information, läs även stieglarsson.info
 


Avdelning: Taggar: #Millenium #feminism #demokrati #fascism #rasism #socialism #spänning
2 september 2015
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Havskatten
Författar-
presentation:
Ann Rosman
Mr Mercedes
Stephen King
Pocket
120 kr
En enda hemlighet
Simona Ahrnstedt
CD-skiva
352 kr
MP3 CD
280 kr
Pocket
78 kr
Älskade krig
Johanne Hildebrandt
Sju dagar kvar att leva : En berättelse om brott och dödsstraff
Carina Bergfeldt
Inbunden
231 kr 271 kr
438 Dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
Johan Persson

Spännande semesterläsning att lyssna till

"Den gränslösa" handlar för mycket om sekterism, för lite avd Q men är dock en Adler-Olsen-deckare som för oss till Bornholm och Öland. Stor glädje har jag som vanligt av Stefan Sauks fina uppläsning som fått mig att älska den svenska (översatta) ljudboken mera än den danska. Adler-Olsen har berättat att romanerna om Avd Q vid Köpenhamnspolisen egentligen är en enda roman på tusentals sidor uppdelad på tio böcker. Det samma gäller för flera andra deckare som man kan sträckläsa/lyssna på.

Till exempel Ann Rosmans romaner från Marstrand som ger oss välunderbyggda berättelser från artonhundratalet kopplat med nutiden på ett mycket spännande och engagerande sätt. Inlevelsefullt upplästa av Mirja Turestedt.

Ett annat exempel är den pågående serien med böckerna om engelska arkeologen Ruth Galloway och hennes kontakter med polisen för åldersbestämning av nya och gamla skelettfynd och de därav uppståndne relationer och komplikationer Här preskriberas inga mord! Upplästa av min favorituppläsare Angela Kovacs.

Nyupptäckt denna sommar är för mig Peter Mays trilogi från ön Sankt Lewis i Hebriderna om (ex-)polisen från Edinburgh och hans uppväxt på ön. Mats Eklund är den utmärkta uppläsaren.

Min personliga deckarfavorit just nu är Christoffer Carlssons trilogi om den sobrilberoende polisen, som är aktiv i mina egna söderomsöderområden. I likhet med Jan Guillous Hammiltonromaner får man hela tiden känslan av att, ja, det minns jag, det läste jag i tidningen. Fast alltihop är påhittat. Förtjänstfullt uppläst av Niklas Engdahl.

En massmördare räddar en självmordsbenägen pensionerad polis
Stephen King när han är som bäst utan störande "gostbuster" inslag. "Mr Mercedes"
övertygande uppläst av Johan svensson.

Vi är många som fantiserar om hus o människor vi ser från tåg. Här är en dramatik som griper tag. Om överraskande starka kvinnor där inget är som det först verkar. "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins. Uppläst av favoriten Angela Kovacs

Simona Ahrnstedt, vår egen svenska romancedrottning, blir bättre o bättre. I kombination med Julia Dufvenius blir kärlekshistorien oslagbar: "En enda hemlighet". Mest njuter jag av berättelsen om den somaliska “pigan” som visar sig också vara medicine studerande och hennes idol, läkaren från “Läkare utan gränser” som speciellt engagerar sig för ett barnsjukhus i Tchad. Och självklart det lyckliga slutet som knyter ihop alla olika människor till en enda stor familj. Tänk så outhärdligt om vi inte fick njuta av det emellanåt!

Världen som den ser ut i dag kan vi behöva reflektera djupare över någon gång på semestern också. Frågan om mänskliga rättigheter är ständigt aktuell och kan presenteras på olika sätt:

Skönlitterärt som i Johanne Hildebrandts roman "Älsade krig" om en naiv reporters brutala uppvaknande när hon hamnar mitt i krigets Irak. Hildebrandt vet vad hon talar om då hon själv rapporterat från verklighetens krigsdrabbade Irak. Men i den skönlitterära formen finns utrymme för ett bättre slut än vad det annars så ofta blir. Sara Lind gestaltar romanens hjältar och antihjältar med sin uppläsning.

Det undersökande reportaget är som allrabäst i Carina Bergfeldts “Sju dagar kvar att leva”. Boken är spännande som en roman, omöjligt att sluta lyssna. Tvingar oss att själva tänka efter: Vad tycker vi egentligen om dödsstraffet? Karin Bergquist har den rätta, sakliga tonen i sin uppläsning av boken.

Mest drabbande är kanske Martin Schibbye och Johan Perssons “438 dagar” om två svenska journalister som ville ta reda på sanningen om hur jakten på olja drabbade befolkningen i Ogadenregionen i Etiopien. I stället blev det en berättelse om att bli skjuten, dömt och fängslat i det ökända Kalityfängelset. En berättelse som också får en sorts lyckligt slut, för några.
-Det du har hört i "438 dagar" är inte baserad på en sann historia -det är en sann historia! avslutar författarna.
Boken är uppläst av Martin Schibbye och Martin Wallström


 


Avdelning: Taggar: #semester #spänning #fiktion #verklighet #mänskligarättigheter #yttrandefrihet #romance #deckare #kärlek #hat #mord #sekterism #ljudbok #boktips #sommarläs
6 juli 2015
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Hemlös med egna ord, texter i Situation Sthlm 2008-2014
Författar-
presentation:
Ulf Stolt

Situation Sthlm #214

Jag åker sällan till Stockholm nuförtiden så det är länge sen jag stötte på en försäljare av Situation Sthlm. I Södertälje har vi mest tiggare som sitter vid varje affär i centrum och jag har sen ett par år haft vanan att ha lösa tiokronorsmynt i fickan, mitt lilla bidrag mot all världens fattigdom?!

Jag hinner gå några meter förbi försäljaren innan jag reagerar och återvänder för att köpa "Situation Sthlm". Inte utan ett snabbt övervägande om det är "kostnadseffektivt" att köpa en tidning jag egentligen inte tror jag kommer att läsa mot att fördela mina tior åt fem tiggare.

Om jag skäms? Självklart gör jag det. Jag räknas som en av Sveriges "fattigpensionärer" men vet att jag är så osannolikt rik jämförd med världens riktiga fattiga. Jag är “snål” av rädsla för en dag inte kunna klara mig själv.

Det fanns en tid då jag levde över mina tillgångar, inte ekonomisk utan energimässigt. Pengar var en världslig sak som jag delade med mig av utan att spara till saker eller en oviss framtid. Jag hade en sorts trygghet i tanken att om jag hjälpte alla jag kunde, kommer de att hjälpa mig när jag en gång behöver hjälp.

En logisk felräkning. I själva verket kom hjälpen från de mest olika, oväntade håll när jag behövde den. Hjälpen fanns att få, inte från dem jag förväntade den av, men från andra.

Tänker att jag skall stryka allt det ovanstående eftersom det jag egentligen vill berätta är vilken intressant tidning #214 visade sig vara! Inser sen att det är just morgonens läsning av tidningen som fick mig att bli medveten om vem jag själv är och vilken värld jag lever i.

Intressanta intervjuar med Bahar Pars, Martin Luuk, Lena Kallenberg och några "mellanos". Jag får följa med på en vandring på Timmarmansgatan, i skogen och ombord på Sveriges enda kommersiella miniubåt plus så mycket annat att jag kommer att ha läsning en lång tid framöver. Jag läser från pärm till pärm, vill inte missa en enda intressant notis exempelvis "seriematrikatet kommer" och "offerstigmat ett problem" -"Våldtäkt måste inte förstöra liv" med mycket mera.

Äntligen en tidning jag känner igen mig i. Varför? För att jag också är en "mellanos"? Jag som tillhör så många grupper?

Gör även reflexionen att det är skönt att möta en medmänniska i ögonhöjd (försäljaren av tidningen, alla som skriver och alla som det skrivs om i tidningen). Det är så outhärdligt att se medmänniskor sitta frysande på gator och torg!

Tidningen har också en intressant berättelse om Tältcentralen som syr, hyr ut och säljer tält.
 


Avdelning: Taggar: #Stockholm #Södertälje #Skam #Tidskrift #hemlös #mellanos #tidning #självinsikt #situationsthlm
7 juni 2015
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Tio lektioner i matlagning
Författar-
presentation:
Lotta Lundgren
Flexband
Finns i lager, 262 kr
MP3 CD
Beställningsvara, 280 kr
Pocket
Beställningsvara, 69 kr

Kokbok som ljudbok, kan det fungera?

Om en kokboksljudbok kan fungera beror naturligtvis på vad man vill ha ut av sin kokbok. Personligen använder jag endast kokböcker som uppslagsverk. Av gammal vana. Det var så jag en gång för mycket länge sedan lärde mig laga mat. Men jag vet att många läser kokböcker för att få inspiration och hitta nya recept.

Att lyssna på Lotta Lundgren är alltid underhållande och nu har hon läst högt för oss från sin bok “Tio lektioner i matlagning”. Det är mycket roligt, inspirerande och lärorikt att lyssna på Lundgrens frågor, förslag och synspunkter.

Jag tappar dock koncentrationen vid uppläsning av recepten. Listor med flera än två punkter får mig att ge upp. Jag blir därför glad när det kommer ett recept på stekt aubergine eller en läcker efterrätt som bara består av två ingredienser.

Den största behållningen av ljudboken är den uppmuntran man får att använda sin fantasi eller helt enkelt bara sätta igång. Som med allt annat blir man duktigare på matlagning ju mera man håller på. Jag har därför lagat mat oftare än på flera år, sen jag först lyssnade på boken.Visserligen har jag inte följt något av det som boken ger recept på, men spelar det någon roll? Det viktiga här har varit att hitta lusten och att komma igång.

-Känslor är känslor, och som alla vet kommer det hela tiden nya, förklarar Lotta Lundgren och fortsätter sedan med berättelser om hur man rensar en gös eller en strömming. Och varför skall man göra det? För att det är kul och för att man får en sån självkänsla när man kan göra det!

Jag blir så inspirerad! För första gången i mitt liv får jag lust att rensa fisk och tror mig om att kunna göra det!

Med andra ord är detta inte någon vanlig kokbok, det är en bok om kärlek, om samlevnad, om sinnlighet och om att utvecklas som människa. Eller som Lotta Lundgren uttrycker det på ljudbokens omslag: Fakta och känslor med inslag av recept och ren lögn.

Boken rekommenderas varmt till alla, oavsett förkunskaper i matlagningskonsten eller inte.


 


Avdelning: Mat Taggar: #matlagning #kokkonst #kött #diskmaskin #köksredskap #morakniv #kärlek #samlevnad #sinnlighet #fantasi #självkänsla #fiskrens
18 januari 2015
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Snigelsommar
Författar-
presentation:
Lars Lerin

Lars Lerin fångar nuet som var där och då

 

Minns ni när sommaren var oändlig, fylld med färgar, dofter, ljud? Jag önskar att alla kunde få uppleva dessa somrar på landet och Lars Lerin ger oss den möjligheten. Åtminstone alla vi som en gång upplevde detta kan med Lerins hjälp göra tidsresan tillbaka och verkligen få vara där och då i ett oändligt nu.
Lerin har läst upp sin andra ljudbok i samspel med Lars Jergen Olssons musik. Med CD-boken följer en bok med Lerins text, målningar och fotografier. Det är en fin bok, men den är inte oundgängligen nödvändig då Lerin har förmågan att förmedla sin text så att vi hör vad han ser. Det poetiska underfundiga språket målar fram samma vackra bilder som akvarellfärgerna.
Bilderna är klara och tydliga, allting är så vackert och poetisk på ett nostalgisk sätt. Författarens uppläsning av sin egen text understryker och framhäver. Den värmländska dialekten för oss rakt in i tiden som flytt.

#ljudbok #akvarell #musik #nostalgi #Värmland #dialekt #sommar #livet #Förändring #lyrik #skönhet #dentidsomflytt


Avdelning: Taggar: ##ljudbok #akvarell #musik #nostalgi #Värmland #sommar #livet #Förändring
17 oktober 2014
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Ödesgudinnan på Salong d'Amour
Författar-
presentation:
Anna Jansson
CD-skiva
Beställningsvara, 343 kr
Pocket
Finns i lager, 78 kr

Sommarens bästa "må bra" bok

Innehavaren av Salong d'amour, den fyrtioåttaåriga Angelika, kommer hem och hittar en okänt man i sin säng. Han har köpt hennes hus via Internett och har papper på att det nu är hans. Och Angelika är inte den enda som råkat illa ut. Fem andra har fått oväntade inneboende på samma sätt.

Min lön försvann spårlöst i cyberrymden en gång för tjugo år sedan. Sen dess har jag levt med en känsla av att gå på tunn is rörande allt det jag blivit beroende av att sköta via Internett. Och här dyker problemet upp, mitt i det idylliska vårliga Visby.

Här är alltså ett upplagt tillfälle för oss internettfobiker att få en portion fobiträning. För hur i hela världen skall en ensam kvinna kunna skydda sig mot detta? Eller ordna upp det igen?

Men det är ingen deckare i sedvanlig Anna-Jansson-stil. Detta är en underbar kärleksroman full av förvecklingar och humor. Angelika är damfrisörska och "ödesgudinna" som samarbetar med den unge Ricky om att klippa Visbyborna och dessutom hjälpa dem hitta kärleken alternativt hålla liv i den kärleksrelation de har. Om nu inte de behöver utsättas för någon med helt motsatta åsikter än de egna!

Det jag uppskattar mest, utöver fobiträningen, är den mogna kvinnans förmåga att fortsätta med alla sina åtaganden mitt i kaos och en passionerat förälskelse. Denna omtanke och det varma engagemang för sina medmänniskor mitt i vardagen är så välsignat gott att läsa om.

Samarbetet mellan den unga Ricky och den mogna Angelika är mycket roligt fångat. En ung man som halsar direkt ur mjölkpaketen och som slängdes ut hemifrån på sin tjugofemårsfödelsedag av en mamma som kastade tårtan efter honom och ropade hurra! Jag jublar och njuter av Angelikas lyckade försök att uppfostra på sin medarbetare.

Denna vakna varma huvudperson gestaltas så på pricken av Anne-Li Norbergs fina uppläsning. Det är en uppläsning som lyfter hela texten. Med Norbergs inlevelsefulla röst befinner vi oss mitt i Visby under några vackra vårdagar och får möta en mängd olika personer, allt från den mobbade gymnasieeleven, bankdirektören, uteliggaren, hospicepatienterna, journalisterna, polisen till de spännande taxichaufförerna! Visste Ni till exempel att Gotland har så många brunögda, långa, tjusiga män trots sitt kvinnoöverskott?

Boken rymmer så många fina möten, kloka tankar och överraskande händelser att jag fortsätter återkomma till den flera gånger under sommaren. Jag tycks aldrig tröttna på Angelikas sällskap, en av de bokvänner jag kommer att ha med mig i livet. Icke minst på grund av sättet hon förmedlats av Anne-Li Nordberg. Jag skulle gärna se att Anna Jansson ville fortsätta att berätta mera om dessa spännande, hjärtevärmande Visbybor!

Avslutningsvis vill jag dela med mig av det citat som inleder romanen:

"Det är synd att alla som verkligen vet hur landet skall styras är upptagna med att köra taxi och klippa hår" Burnes/Anna Jansson


 


Avdelning: Feelgood Taggar: ##kärlek #humor #vår #damfrisör #taxichaufför #bedragare #systrar #ödesgudinna #nornor #Visby #bokvän
18 september 2014
Profil: Esther Hansen
 
Kommentera

Vem mördade Olof Palme?

5 juli 2014

Att läsa är att gå in i en annan verklighet och kliva ut därifrån med en lite starkare självkänsla. Man lär sig något om världen. #arnedahl #sommarläsning #litteraturmagazinet #intervju #världen #europa #polis #brott #genmanipulation #fascism #kamp #demokrati #gottversusont / #esther_lm

2014-06-24T13:13:20+09:00

#AinoTrosell #krimineller #noveller #aktuella #samhälle #mord #flykt #heder #papperslös #cellskräck http://www.litteraturmagazinet.se/aino-trosell/min-grav-ar-din-krimineller-ii/recension/esther-hansen / #esther_lm

2014-06-13T14:53:42+09:00

Träna #danska med #smsnovell eller #smsdikt. Med ett danskt #bibliotekskort kan man låna. Annars får man köpa. Lär finnas i #Japan och vara på gång även i #Sverige http://smspress.dk/bib/gbs/ / #esther_lm

2014-06-12T13:31:15+09:00

Lagom till #fotbolls-VM kommer #självbiografin om mannen som påstås vara världens mest #framgångsrika #fotbollstränare som #ljudbok / #esther_lm

2014-06-11T14:17:18+09:00

Omläsning av gamla favoriter: Hanne Vibeke Holst' bästa romaner; serien om miljöaktivisten Charlotte Damgaard som blir Danmarks första kvinnliga statsminister. #politik #miljö #integration #djurrättsaktivister #partipolitik #socialdemokrati #intriger #kärlek #engagemang #antirasism #kvinnomisshandel #kriscenter #valkamp #abort #incest #våld #esther_lm

2014-06-10T12:49:25+09:00

Ett sorgligt hundraårsjubileum #krig #världskrig #liv #död #ungdom #medmänsklighet #antirasism #fasor / #esther_lm

2014-06-09T13:06:49+09:00

Barn har rätt till andlig utveckling står det i FN:s barnkonvention. #UlricaStigberg #barn #familj #helhet #hopp #harmoni #förundran #mening #personligtro #andlighet #Verbum #Esther_LM @utsiktenS

2014-06-05T13:50:15+09:00

Om du längtar till Sandhamn eller Gotland: Sommarens #lästips #underhållningsmord på #Sandhamn #VivecaSten #mordbrand #Gotland #MariLjungstedt #arvstvist #KatarinaEwerlöf #ljudbok #BonnierAudio #Esther_LM @utsiktenS

2014-06-04T23:30:42+09:00

Rolig bok med annorlunda perspektiv. Inspirerar flera kvinnor att våga vara sig själva. Boken är en bra hjälp på vägen, utan att det egentligen har med sexualitet att göra. #boktips #kvinnoroll #konventioner #fördomar #livsbejakande #lärkännadinkropp #vågavaradigsjälv #Esther_LM

2014-06-04T14:34:00+09:00

Ett sorgligt hundraårsjubileum

16 maj 2014

Men inte om det gäller min pappa!

3 maj 2014

Poliser som skriver polisromaner

20 april 2014

Åsa Hellbergs sagor för pensionärer.

23 mars 2014

Att läsa böcker en gång till

20 februari 2014

Vad är yoga?

6 februari 2014

Min allraförsta e-bok

12 januari 2014

En fängslande och annorlunda roman om en kvinnas utveckling och relationer

7 januari 2014

Ljudboksjulklappstips

17 december 2013

Ljudboksjulklappsförslag

17 december 2013

Bara det bästa är gott nog att somna till!

9 december 2013

En vila utan dåligt samvete

23 november 2013

Mitt liv speglad genom några av de böcker jag läst

13 september 2013

Vi behöver ett ord för allt det vi läser med öronen

3 september 2013

Ny trend: De nya “hårdkokta” kvinnorna

29 mars 2013

Böcker jag inte gillar

18 februari 2013

Att växa sig gammal

16 januari 2013

Julesorg

24 december 2012

Aktuella böcker om sex och relationer i vår tid

1 december 2012

Ordets makt

2 september 2012

Tove Janssons magiska värld.

5 augusti 2012

Carl Gustav Gilbert Hamilton

14 juli 2012

Tråkiga böcker

15 juni 2012

Status i läsandet?

7 juni 2012

Att läsa litteratur om kända personer

28 april 2012

Apropå påskkrimier

4 april 2012

Vem är “jag” i litteraturen?

28 februari 2012

Viceca Lärns inläsning av Öster om Heden

16 februari 2012

"The Dog Who Came In From The Cold"

10 februari 2012

En bok att bli glad över

9 februari 2012

Lista recensioner av Esther Hansen

Esther Hansen

"Den röda tråden genom livet är läsandet"

Esther Hansen tog studenten 1968 och präglades av den tidens politiska engagemang. Esther har läst språk, praktisk filosofi och etnologi vid Stockholms universitet. Hon är sjuksköterska och barnmorska men har även arbetat på bibliotek. Första generationens svensk med ursprungssläkten i Danmark. Den röda tråden genom livet är läsandet. Sen starten ljudboksredaktör för Litteraturmagazinet.

 Essäer 

Nu kommer boken

Elise Lindqvist är "Ängeln på Malmskillnadsgatan"

Hon kallas för "Ängeln på Malmskillnadsgatan", men bland de prostituerade i Stockholm går hon mest under namnet Morsan. Elises sommarprogram i P1 2012 väckte ett stort intresse för henne som person. Nu kommer hennes bok, som hon har skrivit tillsammans med Antima Linjer. Esther Hansen gick på bokrelease och mötte en kvinna utan ålder.

Läs mer ...
 Essäer 

Tre böcker om krishantering

Kriser, katastrofer och meningen med livet

Vad innebär det att drabbas av en kris? Esther Hansen har lyssnat på tre ljudböcker som handlar om kris ur olika perspektiv. Kanske kan även den enskilda människan kan behöva en beredskap inför kommande kriser?

Läs mer ...

En författare att följa genom livet

Doris Lessings romaner håller än idag

Doris Lessing har betytt enormt mycket för en flera generationer kvinnor. En av dem som fångades av hennes romaner redan på 1970-talet är Esther Hansen. Hon blev fast när hon läste Lessings genombrottsroman "Den femte sanningen". "Tillsammans med bästa väninnan förde jag samma diskussioner som Lessing berättar om. Även vi var politisk engagerade, hade författardrömmar och tog vår utgångspunkt från vår idol: Vad är det för glädje med att vara en fri kvinna om det inte finns några fria män?" Frågan är om hon är en författare som har något att säga oss även i dag?

Läs mer ...
 Krönikor 

Tips på sommarens bästa ljudböcker

Om inre och yttre resor

Sommaren innebär för många av oss tid att resa. Men på inget sätt kan vi komma så vida omkring som med skönlitteraturens hjälp. "Sommarens ljudböcker har fört mig runt i hela Europa, till USA och till Nordafrika. Jag har även fått vistas i antikens Grekland, i Dantes helvete och i 1890-talets Skåne. Men höjdpunkten var utan tvekan resan till Avebäck med omnejd i Torgny Lindgrens sällskap" skriverLitteraturMagazinets ljudboksredaktör Esther Hansen.

Läs mer ...

Esther Hansen samlar på böcker för livets alla stunder

”Skaffa dig ett litterärt medicinskåp”

Professor Owe Wikström föreslog en gång att man skulle skaffa sig ett ”litterärt medicinskåp”. Esther Hansen nappade direkt och började genast samla böcker till den lilla exklusiva boksamlingen med litterära piller för tröst, uppmuntran, sällskap...

Den första boken som fick en plats i hennes samling var ”Kollektivt självmord” av Arto Paasilinna. Men även böcker av Tove Jansson, Jan Guillou och Fredrik Sjöberg finns i "medicinskåpet".

"Vilken effektiv medicin detta är: smärtstillande, lugnande, uppiggande, allt på samma gång. Och helt biverkningsfritt.”

Läs mer ...

Esther Hansen läser om åldrande

"Jag ser fram emot att bli riktigt gammal"

"Det pågår en aktiv kampanj mot att kallas för gammal. Läste i M-Magasin att vi inte blir gamla utan bara "olika" – och visst ligger ligger det något i det. Men själv ser jag faktiskt fram emot att bli riktigt gammal – trots sämre hörsel, stela muskler och den begränsade koncentrationsförmågan" skriver Esther Hansen. För att förbereda sig har hon botaniserat i litteraturutbudet om åldrande och hittat en lång rad klokskaper serverade av till exempel Emmy Gut, Gerda Antti och Merete Mazzarella. "Litteraturlistan växer hela tiden, vi är ju många som är på väg in i ålderdomen som alltid har varit nyfikna på vad som händer oss och velat dela med sig av våra erfarenheter."

Läs mer ...

Ljudböcker

Lyssna är det nya läsa

Från vinyl till nerladdning. Om att läsa med öronen: underhållning, smärtlindring eller sömnmedel.

Sätten att lyssna varierar också bland olika människor. Vanligt är det att man börjat lyssna när man kör/ åker bil. Sen kan det utvecklas till att omfatta alla andra aktiviteter, såsom städning och gräsklippning. Smått absurd känns det för mig när Owe Wikström berättar hur han går på Golden Gate bron (eller möjligen var det i New York?) och lyssnar på Torgny Lindgren som väcker hans längtan hem till Norrland!

Läs mer ...
 Recensioner 

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Det som inte dödar oss, David Lagercrantz

På återbesök i Stieg Larssons värld

Lagercrantz har i ett anfall av övermod förklarat sig vara en bättre stilist än Stieg Larsson, och det kan diskuteras"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
I "Det som inte dödar oss" får vi åter stifta bekantskap med Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. LitteraturMagazinet recenserar ljudboksversionen, och den får blandad kritik. Det privata är politiskt, sa vi för fyrtio år sedan, och även om vi inte säger det nu, så gäller det i än högre grad i dag. Övervakningssamhället är här, den personliga integriteten försvinner och den grävande ...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Gastkramande spänning och intressanta personporträtt

Bombmakaren och hans kvinna, Leif GW Persson
Den suveränt duktiga uppläsaren, Reine Brynolfsson förstärker känslan av att vara här och nu och mitt i skeendet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Härenstam blev Magnus med hela svenska folket

Morsning och goodbye, Magnus Härenstam
Leendet och den sociala rollen tar han på sig innan han går hemifrån varje gång!"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Sprudlande fyrverkeri i regnbågens alla färger

Regnbågens tid, Unni Drougge
Med yttersta finkänslighet gestaltar Drougge romanens alla spännande människor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Livet går vidare, Karin Wahlberg

Karin Wahlberg fortsätter att borra sig tillbaka till 1950-talet

Alla vi som sjunger långsamhetens lov kan med fördel fördjupa oss i denna tidsresa till femtiotalet. Här går allt mycket långsamt"
Dagarna på Ekstad lasarett fortsätter och kommer till liv genom Wahlbergs detaljrika skildringar. Nästan som en antropologisk rapport redovisas alla delar av sjukvårdsorganismen med sina förgreningar ut i privatlivet. Men boken saknar inte dramatik. Precis som romanens titel signalerar så går livet går vidare för personerna vi lärde känna i Wahlbergs tidigare roman “Än finns det hopp”. Året är nu ...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Om att bryta ett missbruk och förverkliga en dröm

Tack, det är bra! : min väg till ett nyktert liv, Cecilia Svensson
Texten lyfts fram och förstärks av Falks fina och följsamma uppläsning och innehållet blir könsneutralt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Alla bör unna sig en Dillon då och då

Hundra omistliga ting, Lucy Dillon
Anna-Maria Käll har läst upp alla Dillons böcker i serien om Longhampton och hennes röst har blivit ett med detta vänliga, trevliga, påhittade samhälle"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Tråkiga mord i första boken i Gran Canaria-serien

En mörkare himmel, Mari Jungstedt
Uppläsningen förstärker känslan av att det hela utvecklar sig i slow motion"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Folk av en främmande stam, Louise Boije af Gennäs

Millenniets första tio år fångade i Boije af Gennäs mastodontverk

Alla kriser och katastrofer, alla terroristdåd och allt kaos drabbar dessa fem personer mer eller mindre direkt"
Sammanlagt sjuttiosex timmar kan man lyssna på Boije af Gennäs skildring av en kärngrupp bestående av fem personer, deras släktingar, älskare och vänner. I ett ambitiöst upplägg försöker Boije af Gennäs fånga in allt som händer de första tio åren av tvåtusentalet. Alla kriser och katastrofer, alla terroristdåd och allt kaos drabbar dessa fem personer mer eller mindre direkt. Boije af Genn...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Bok att lyssna på – även om du redan läst den på papper

På västfronten intet nytt, Erich Maria Remarque
Förutom min djupa respekt för författaren hyser jag också en ständigt växande beundran för Tomas Bolmes uppläsning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Spektakulära mord, inblick i överklassens levnadssätt och gräsliga intriger

Mellan fyra ögon, Denise Rudberg
Något "elegant" är det dock aldrig över den grova brottslighet som böckerna beskriver, trots seriens namn. Stilen är närmare Agatha Christies pusseldeckare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

En egenutgivare som gör succé

Flickoffret : En kommissarie McLean-deckare, James Oswald
Författaren lär ha skrivit åtskilligt som avvisats av förlagen som inte trodde det skulle sälja. Men denna bok erbjöds som gratisnerladdning på Amazon och fick där blixtsnabbt en spridning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av En enda natt, Simona Ahrnstedt

Ljuvlig uppläsning av Julia Dufvenius

Dufvenius är samstämd med text och innehåll, följer bokens rytm"
Simona Ahrnstedt är vår svenska "sex-romantik" drottning. Ingen har som hon kunnat ta upp tråden efter succén "Femtio nyanser". Många försöker, men bara Ahrnstedt har hittills lyckats. "En enda natt" är Simona Ahrnstedts fjärde bok på temat sex och romantik och den första som försiggår här och nu. De tre tidigare har varit historiska romaner men i alla finns sexscenerna ytterst vackert, detaljerat och kä...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Hanne-Vibeke Holst skriver intressant om sin far

Knud, den store : en roman om min far, Hanne-Vibeke Holst
Jag lyssnar på romanen på danska, uppläst av Grete Tulinius. Hon läser på det neutrala sättet som ger friheten att skapa egna bilder"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

En roman som tar den sextioåriga kvinnan på allvar

Torsdagarna i parken, Hilary Boyd
Det här är en bok som jag varmt kan rekommendera"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Ypperlig gestaltning av syskonrivalitet och klassresans mödor

Sagas bok : en trovärdig historia, Elsie Johansson
Att det är Anna Maria Käll som är uppläsare borgar för att rytm och innehåll framhävs och förstärker läsupplevelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Min grav är din : Krimineller II, Aino Trosell

Knappast lämplig litteratur att somna till

Bolme är en erfaren uppläsare som bara blir bättre för varje år"
Aino Trosells deckarnoveller – "krimineller" – är en sann njutning att lyssna till, trots flera grymma händelseförlopp. Krimineller är Aino Trosells namn på sina noveller om kriminalitet, främst mord. Nu kommer del två och om Trosells intresse håller i sig kommer säkert flera delar. Att slutet på varje novell innehåller en knorr bidrar till läsupplevelsen och underhållningsvärdet. Dessutom &au...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Om självupptagna vuxna i en förvirrad tid

In i labyrinten, Sigge Eklund
Barnet har blivit en statuspryl som ska visa upp föräldrarnas duglighet men inte finnas i sin egen rätt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Majgull Axelsson gestaltar det allra värsta

Jag heter inte Miriam, Majgull Axelsson
Som en gång Anne Franks dagbok öppnade mina ögon för judarnas historia har nu denna roman öppnat mina ögon för ett folk som i min barndom kallades zigenare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Många svar på frågan varför så få kvinnor vill bli chefer

Augustiresan, Anna Fredriksson
Boken lämpar sig synerligen väl för bokcirkeln då den är högaktuell och i romanformen ger exempel på så många frågor vi behöver diskutera med varandra"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, Katarina Bivald

Feel-good att njuta av helt igenom

Anna Maria Käll bidrar i hög grad till att detta är en roman att njuta av från första till sista sidan"
När två bokälskare får kontakt tänds det liksom ett ljus i deras hjärtan. Så skulle man enkelt kunna sammanfatta kontakten som uppstår mellan tjugoåttaåriga alldagliga bokhandelsbiträdet Sara från Haninge och sextiofemåriga (i hemlighet dödssjuka) Amy från Broken Wheel i Iowa, USA. Sara har arbetat tio år i Haninges bokhandel som tvingas slå igen. Sara vet inte vad hon nu skall ta sig till...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Vårt eviga krav på förnyelse

Swing : roman, Bengt Ohlsson
Bengt Ohlsson läser själv sin roman och hans röst passar mycket bra för texten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Lust, hemligheter och livsöden

Förbjuden frukt från ett fruset träd, Björn Ranelid
Självklart är det en milsvid skillnad mellan att bli förförd av sin mor och av en annan äldre kvinna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Normala barns stora förväntningar och många besvikelser

Barnvakten, Rose Lagercrantz
Det är Rose Lagercrantz själv som läser sina böcker med inlevelse och glimten i ögat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Än finns det hopp, Karin Wahlberg

Karin Wahlberg påminner om polioepidemins härjningar

Gastkramande spännande och ibland fruktansvärt otäckt precis som det faktisk kan vara att arbeta på sjukhus"
"Än finns det hopp" är första boken i Karin Wahlbergs nya romanserie som utspelar sig på ett sjukhus under 1950-talet. Karin Wahlberg är lärare, läkare och författare. Hon har fram för allt gjort sig känt genom sina deckare i sjukhusmiljö där hon ingående har skildrat allt från förlossningar till mord och rättsmedicinska undersökningar. Nu har Wahlberg börjat skriva en romanserie om ett l...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Smittande och inspirerande historieskrivning

När Finland var Sverige, Herman Lindqvist
Hans entusiasm och intresse för sitt ämne är smittande och inspirerande och det är ett nöje att lyssna till hans berättande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

En bok att lyssna till många gånger

Det tysta köket, Lars Lerin
Det poetiska underfundiga språket målar fram samma vackra bilder som akvarellfärgerna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Björn Granath gör sin allra bästa inläsning

Och bergen svarade, Khaled Hosseini
Det är en mycket spännande berättelse som jag redan lyssnat igenom två gånger då den ger så mycket"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Klantverkarna och konstkuppen, Johan Unenge

Storasyster räddar klantiga familjen

Bra med denna bok är Katarina Ewerlöfs fina uppläsning"
Är det roligt när vuxna klantar sig? Är det roligt när konkurrenterna är korkade? Är det bra när storasyster räddar familjen från konsekvenserna av allas klantigheter? Många tycker uppenbarligen så. Jag tycker om när man får känna igen sig och skratta åt sig själv, men upplever att den här boken understryker en “vi och dom” känsla. De bästa barnböckerna är rol...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

En korkad detektiv med en smart sekreterare

Hannibal Hunds Detektivbyrå, Margareta Lindberg
Björn Granaths fina inläsning lyfter texten och gör det uthärdligt för också den vuxna att lyssna"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

När världen kom till byn

Som om vi hade glömt, Daniel Poohl
Boken är mycket givande att lyssna på, icke minst på grund av den fina uppläsningen av Shanti Roney"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Lättsam sommarunderhållning om att förverkliga hemliga sexfantasier

Secret – det hemliga sällskapet, L Marie Adeline
Mirja Turestedt läser lite för snabbt för min smak, men gestalter den trettiofemåriga, lite räddhågsna, tilltufsade kvinnan som är berättarjaget, mycket bra"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Memorandum, Marlene van Niekerk

Marlene van Niekirk visar sin bredd som författare

En roman som vinner i djup och innehåll för varje gång man lyssnar"
Författaren Marlene van Niekirk blev känd och älskad av en stor svensk publik med boken “Agaat” som blev förre årets överlägsna favorit. Med sin nya roman "Memorandum" visar Van Niekirk den stora bredd hennes författarskap rymmer. Romanen är den andra som översatts till svenska av denna spännande författare. Vänskaper som fortsätter att utvecklas ända in i döden, speglar romanen på fler...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Suverän inläsning av Oksanens senaste

När duvorna försvann, Sofi Oksanen
Att lyssna till denna roman gör mig djupt förtvivlat samtidig som jag är oerhört fängslad av berättelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Noveller som för oss rakt in i det väsentliga

Gamla synder, Doris Dahlin
Marie Richardsson är en mycket skicklig uppläsare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

En bok som provocerar

Stjärnlösa nätter, Arkan Asaad
Ibland provocerar en bok mig så mycket att jag fortsätter att tänka på den länge efter läsningen. Kanske glömmer jag den aldrig. Detta är helt klart en sådan bok"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av Allt jag önskar mig, Gregoire Delacourt

Vad skulle du göra om du vann 18 miljoner euro?

Anna Maria Käll är en av mina favorituppläsare. Jag imponeras storligen av hennes förmåga att med små förändringar i rösten kunna gestalta olika personers karaktärer"
Leken som de flesta av oss känner igen sig i: drömmarna om vad vi skulle göra om vi vann en miljon eller mera. Och drömmar är viktiga. Jocelyne har en sybehörsaffär och skriver en blogg om handarbete. Hon är gift och har vuxna, utflugna barn. De två bästa vännerna drömmar ideligen om att vinna den högsta vinsten och om allt de skall göra när de vinner. Jocelyne själv har accepterat det liv hon har och g&...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Nära och kära och våra kontakter på nätet före och efter döden.

Vi möts igen, Laurie Frankel
I slutet av romanen finn en intervju med författaren som är intressant att lyssna till"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Välförberedd, närvarande och avspänd intervjuare

Litterära samtal, Kerstin Wixe
Det enda jag saknar är en översikt över var jag hittar de olika författarna och vilken bok som tas som utgångspunkt för samtalet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Förlagan till alla moderna skildringar av kvinnor med begär efter passion och lyx

Madame Bovary, Gustave Flaubert
Men trots den fina nyöversättningen och den utmärkta uppläsningen av Irene Lind tappar jag snart intresset"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av En hemstad, Kristian Lundberg

Förspillda människor, vitt skräp

Författarens uppläsning är helt i samklang med bokens rytm och innehåll"
En roman om klass, om sjukdom, missbruk, hemlöshet, klassresa och förtidig död. Också en roman om en stad och en ensamstående mamma som ideligen flyttar runt för att undfly något och söka någonting annat. Vitt skräp, en obarmhärtig direktöversättning av det amerikanska uttrycket “white trash”, används av en kollega till Lundberg och rymmer kärnan av skillnad i klassperspektivet. Vi som äls...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Ung statslös pojke startar lavin av händelser

Marcoeffekten, Jussi Adler-Olsen
Engagerar i hög grad och väcker många tankar om papperslösa flyktingars omöjliga situation"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Femtonde boken lika klok och intressant som de tidigare

Limpopos akademi för privatdetektiver, Alexander McCall Smith
Men det är tyvärr Katarina Ewerlöfs uppläsning som nära på får mig att ge upp redan vid första CD-skivan"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Efterlängtad fortsättning om Bricken på Svartvik

Amerikauret, Vibeke Olsson
Ypperligt gestaltat av Odile Nunes vars röst är i fin samklang med den mogna Brickan"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

LitteraturMagazinets ljudboksrecension av En rasande eld, Andreas Norman

Otäckt sannolikt i en debutroman som imponerar

Det låter som om Andreas Norman är en av sina egna romanfigurer. En författare som med andra ord vet vad han skriver om"
Det här är en thriller om vårt nya Europa gestaltad främst genom UD-tjänstemannen Carina Dymec och säkerhetspolisen Bente Jensen. Två av vårt tids nya litterärara kvinnotyper som arbetar 50-60 timmer i veckan och aldrig ägnar sig åt något annat än fysisk träning och lite sex på sin “fritid”. Först bara strölyssnar jag i början och i slutet och mina förutfattade meningar f...
LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Enguists roman om den svårfångade kärleken kan bli klassisk

Liknelseboken, Per Olov Enquist
Enquist uppläsning av sin egen bok understryker bokens karaktär av musik. Ingen kan som han få fram rytmen, satsmelodin och frågandet som han"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Läsvärd bok om existentiella frågor

Isbränna, Aino Trosell
Aino Trosell är en författare som inte väjer för det allra svåraste"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Esther Hansen

Patricia Cornwell trollbinder och tröttar ut

Mord i Central Park, Patricia Cornwell
Anne-Li Norberg har en nästan magisk förmåga att trollbinda mig. Jag blir så rädd att jag inte kan sluta lyssna"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Recension av De dödas samtal, Reginald Hill

En roman om besattheten av ord, ordlekar och gåtor

Uppläsaren är Tomas Bolme som skickligt gestalter alla de skiftande personer"
Ord, ord, ord eller mera poetisk uttryckt: I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och ordet var Gud. (Evangelium enligt Johannes, 1 Kapitlet) Reginald Hill har skrivit en roman om besattheten av ord, ordlekar och gåtor. En seriemördare skriver noveller i dialogform om och med sitt offer. Novellerna dyker upp bland bidragen till ortens novelltävling. En deckare med Hills sedvaliga poliser Dalziel och Pascoe och deras kolleger. Denna gång hamnar en un...
Recension av profil: Esther Hansen

Förtvivlade försök att ta hand om sig själv och sin depression

Hemligheten på Mercy Close , Marian Keyes
Jag gillar en Marian Keyes-roman emellanåt som underhållning och avkoppling. Man slipper läsa med hjärtat i halsgropen"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Dråplig och sorglig historielektion om Finland

Hett blod, kalla nerver, Arto Paasilinna
För mig blir "Hett blod, kalla nerver" därför en fascinerande resa genom förre seklets alla krig och umbäranden"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Ett förtätat nät av personer, intriger och olycksfall

En lögn att lita på, Elizabeth George
Som det proffs hon är, läser Ewerlöf naturligtvis klart och tydligt och är väl förtrogen med texten"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Recension av Femtio nyanser av frihet, E L James

"Så ska en riktigt bra roman sluta"

Kärleken i kombination med sexualiteten utgör en mäktig kraft som EL James förmår infånga och berätta om"
Efter ett par månaders stormigt förhållande är Ana och Christian nygifta och på bröllopsresa runt om i Europa. De är mycket lyckliga och mycket förälskade. Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar... Det är svårt att skriva om lycklig kärlek på ett sätt som gör det intressant att läsa, så det är med stor skepsis jag börjar lyssna till den tredje boken om Ana och Christian. Men gans...
Recension av profil: Esther Hansen

Tråkig men inte ointressant bok nr två

Femtio nyanser av mörker, EL James
Den fantastiska uppläsaren Julia Dufvenius. Hon blir för mig Ana men klarar också att levandegöra alla andra personer. Utan hennes vackra röst tror jag inte jag hade orkat läsa ut boken"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Spännande om amerikanska läkemedelsbolag och advokater

Processen (John Grisham), John Grisham
Peter Andersson är en mycket bra uppläsare vars röst passar väl ihop med texten"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Lucy Dillons tredje bok om kärlek, barn och hundar

Och så levde de lyckliga, Lucy Dillon
Uppläsare är Anna-Maria Käll och hon är suverän. Läsningen är klar och tydlig"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Recension av En förgiftad man, Peter Robinson

Fascinerande om vår närmaste historia

Jag tycker mycket om romanen och behövde lyssna två gånger innan jag kände att jag fått med allting"
En arg ung man, Christopher Lowndes, lämnade Leeds nerslitna arbetarkvarter i England för att skapa sig en karriär i USA. Han lyckas med det genom att komponera musik "som ingen lyssnar på" nämligen filmmusik. Han har beslutat sig för att återvända "hem" vid sextioårsålder och har nu en sådan ekonomi att han kan köpa ett herrskapshus "Kilnsgate House" några mil från sina uppväxtmiljöer. Romanen bö...
Recension av profil: Esther Hansen

Lärorik och spännande fortsättning på berättelsen om Bricken

Sågspån och eld, Vibeke Olsson
Odile Nunes uppläsning är klar och tydlig, melodi och rytm följer handlingen. Men ändå skär det sig. Jag har svårt att få denna mogna rikssvenska röst att passa ihop med den mycket unga flickan från Sundsvallstrakten"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

En lysande stjärna och en levande människa

Margot, Bengt Ohlsson
Läsningen är neutral, klar och tydlig med möjlighet för alla lyssnare att skapa sina egna bilder"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Liten fattig pojkes utveckling till världsstjärna

Bruce, Peter Ames Carlin
Uppläsaren av boken är Björn Granath och han är suverän! Klar och tydlig och så harmoniserande med texten att man tror sig lyssna till författaren själv"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Esther Hansen

Sök i bloggen

 

Tankar för dagen

Att få syn på och förstå den tid vi lever i: Vad det är som händer? Varför? Och vart vi är på väg, är något som engagerar mig mycket. Vem som helst kan bli förvirrat och förlora överblicken genom att enbart följa dagsnyheterna. Skönlitteraturen när den är som bäst kan hjälpa oss förstå somligt och tänka vidare kring annat. Samtidig kan den också ge en välbehövlig vila från våra egna problem och inblick i så många andra sätt att leva.


Läsa som sällskap

“We read to know we are not alone” är ett citat från filmen Shadowland om CS Lewis som jag instämmer i.

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB