Tolkiens berättelser lever vidare även utan Tolkien - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 Krönikor 
Bok-
presentation:
Sagan om ringen
Författar-
presentation:
JRR Tolkien
Hobbiten
J. R. R. Tolkien
MP3 CD
280 kr

lång väntan på filmatiseringen av "Hobbiten"

Tolkiens berättelser lever vidare även utan Tolkien

Onsdagen den 12 december 2012 hade den till slut Sverigepremiär – filmatiseringen av JRR Tolkiens "Hobbiten". Jag och tusentals andra inbitna Tolkien-fans har väntat har väntat i år på att äntligen få se boken komma till liv i filmformat. För mig är det årets händelse!

Jag minns mina egna känslor inför premiären av "The Lord of the Rings" för elva år sedan och hur stort det kändes att få se allt i ett nytt format genom en annan läsares ögon. Förväntningarna var då liksom nu otroligt höga. Risken för besvikelse över hur texten representeras på bioduken är påtaglig när relationen till ett kreativt verk är så personlig. Det blir känsligt när någon annan tar sig an och gör film av boken.

Men jag upplever det för det mesta som positivt. När en bok blir film blir det en möjlighet till ett kärt återseende av favoritkaraktärer och berättelser – men från ett annat perspektiv. I det här fallet får vi en ny chans att kliva in i Tolkiens värld och uppleva känslan av att verkligen vara där. Filmen som format blir ju en inblick i en annan persons bild av sagovärlden Midgård. Det skrämmande är att filmens regissör, utifrån mitt pespektiv, kan vara helt ute och cykla.

När jag läser nyheten om att en bok jag gillar äntligen ska bli film mäter jag det alltid mot min egen fantasi. Kommer regissören att kunna återskapa den värld jag upplevt i boken?

Efter premiären av "The Lord of the Rings" 2001 dök det upp diskussionstrådar på olika forum om huruvida det var rätt att förstärka relationen mellan Arwen och Aragorn så markant bara för att filmen behövde en mer uttalad kärlekshistoria, varför vissa karaktärer byttes ut medan andra förstärktes, och spekulationer kring om Tolkien hade uppskattat att hela scener och innebörder som ”inte existerade i texten” fördes in i manus. Tolkienfans uttryckte både skarp kritk och öste hyllningar över Boyens, Walsh och Jackson, och hur de hanterat originalet. Att samma diskussioner kommer att uppstå i kölvattnet av "The Hobbit" är oundvikligt.

Samtidigt kan vi inte hindra Midgård från att leva vidare utan Tolkien. Det genomslag böckerna haft gör det omöjligt"

Samtidigt kan vi inte hindra Midgård från att leva vidare utan Tolkien. Det genomslag böckerna haft gör det omöjligt. Visst vill jag självklart ha en filmatisering som visar Tolkien den respekt han förtjänar. Men om en respektfull hyllning till Midgårds mytologiska arv betyder att regissören måste ändra på Tolkiens upplägg så må det vara så. Efter Ringen-filmerna vet vi att Jackson levererar och jag har för min del inga problem med att manusförfattarna på fri hand lyfte fram de få kvinnliga karaktärer som Tolkien inkluderade i sina berättelser.

Just eftersom relationen till Tolkiens berättelser är så personlig vill jag att traditionen ska leva vidare, utvecklas och växa till någonting ännu större. Någonting som alla kan ta del av och kanske också uppskatta skönheten i. Själv njuter jag av att se när solen går ner över Dimmiga Bergen i filmversionerna, när Ringens Sällskap sakta förs fram av vattnet mot Argonath och när Saurons Ring till slut förgörs i Dommedagsbergets eldar.


Peter Bergman

14 december 2012
 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB