Hur många muffinsrecept finns det i världen? - LitteraturMagazinet

 Krönikor 
Hur många muffinsrecept finns det i världen?

Erika Wallman

Hur många muffinsrecept finns det i världen?

Hur gick det egentligen till när mat, om ni ursäktar fyndigheten, blev ordet på allas läppar? Det känns ju så självklart och nästan uttjatat att det lagas och pratas mat vart man än vänder sig.

Tidningarna har matbilagor med olika inriktning, det lagas och tävlas i tv och den lokala maten är ett självklart inslag i resereportagen. Varje nästankändis med självaktning har gjort en kokbok medan varje riktig kändis blivit delägare i minst en krog och kränger oljor och såser till förbannelse. Alla kokboksdrömmare har varsin matblogg i hopp om att bli nästa stjärna med prefixet Mat- och de sociala medierna översvämmas av suddiga middagsbilder.

Minns ni när det på sin höjd fanns två matmagasin på tidningshyllan, som ingen köpte för att damtidningarna ändå innehöll fler kotlettrecept än man behöver under en livstid? Jag orkar inte ens räkna när jag kommer in i en välsorterad tidningsbutik nu för tiden. Det finns specialtidningar om allt, inte bara om till exempel bakning utan om bakning av en enda kaksort. Hur överlever en sådan tidning? Hur många muffinsrecept finns det i världen?

Var ska det sluta? Kommer vi att kunna prenumerera på Kakao-tidningen i framtiden?"

Var ska det sluta? Kommer vi att kunna prenumerera på Kakao-tidningen i framtiden? Eller trendiga Allt om Gröt med sina läckra närbilder? Eller exklusiva Vagabond Meat, för dig som gillar dyra köttresor? Vilken diet blir nästa snackis? Kanske veganismen äntligen blir folklig och får en egen söndagsbilaga med familjära reportage om groddning, de senaste prylarna och tapeterna till veggoköket och "Så tränar du som en nötallergiker".

Vilken annan huslig syssla skulle möjligtvis kunna få ett liknande genomslag på alla fronter? Låt se, vi tar någon gammal hederlig kvinnogöra och sätter det i händerna på rätt man på rätt plats... handarbete! Där har vi nästa stora grej. Jag ser framför mig hur en kopia av Jamie Oliver sicksackar fram genom en hektisk storstad på sin vespa för att köpa nytt garn hos den lokala handarbetsaffären. Han går runt i butiken och är tjenis med innehavaren, klämmer på nystanen, luktar på stoppning, impulsköper lite satintyg bara för att det var absolutely gorgeous. Hemma i hippa lägenheten handarbetas det så trådarna ryker och på kvällen kommer polarna och njuter av skapelsen. Och eftersom alla vill vara som Jamie kan man självklart köpa hans eget ekogarn, strumpstickor och brodderikit i de flesta större varuhus.

I lägenheten bredvid står Nigella och, nej vi ska inte gå in på vad hon sysslar med på tygfronten. I Sverige har vi den mer sansade Tyg-Tina som samlar hela riket framför tv:n på måndagkvällarna. På onsdagarna hetsar Per Morberg stackars amatörer i Årets mästersömmerska tills tråcklingen blir helt sned. Sen är det bara dagar kvar tills fredagsmyset då hela familjen broderar, lika självklart som tacos och melodifestivalen var en gång i tiden.

Okej, det här blev kanske inte en krönika om mat, men kanske blev din syn på densamma något annorlunda. Var ska det sluta? Det är en alltid lika rolig fråga att ställa sig.  


Profil: Erika Wallman

21 maj 2013
 

Anmäl textfel

Hihi, det roliga är att det finns en textil motsvarighet till Jamie Oliver redan och han heter Kaffe Fasset (googla så får du fina bilder)!

hej/ Ulla W

22 maj 2013

Jag väntar nog på Kaffes efterträdare som ska ta kidsen med storm.

29 maj 2013
Skriv svar
litteraturmagazinet.article_187963.comments

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Askul om jordens undergång

Recension: De dödas skepp av Rick Riordan

Mördande spänning

Recension: Midsommarmorden av Magnus Nordin

Lagom spännande sommarlovsbok

Recension: Balthasar Bruns detektivbyrå. Mysteriet med den försvunna katten av I. V. Steinman

Siri, vanlig men ovanlig

Recension: Siri, rymlingen och smugglargropen av Katarina de Verdier

Om framgång, motgång och identitet

Recension: Eliza och hennes monster av Francesca Zappia
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB