
Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Gripande slut på Bricken-serien







Vibeke Olsson är en kristen arbetarförfattare. Nu avslutar hon sin berättelse om Bricken som kom som barn till Svartvik söder om Sundsvall. Hennes föräldrar hade under "storsvagåren" på 1860-talet sökt sin försörjning på sågverket. Det gick inte att överleva på jordbruket i Västerbotten.
Den åttonde volymen, "Stockens färd mot havet" blir en sammanfattning av Brickens liv. Hon har vid 75 &...


LitteraturMagazinets recension
av
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Med intellektuell spänst om ålderdomen







Sven-Eric Liedman har varit mycket framgångsrik som idéhistoriker. Han är fortfarande, 83 år gammal, verksam som författare och föreläsare. I hans bok om ålderdomen, “I november” möter vi en priviligierad äldre man. Han har också en hustru vid sin sida sedan 50 år tillbaka och en grupp om 20 barn, barnbarn och barnbarnsbarn, tillika många vänner.
I marknadsföringen av boken understryks att ...


LitteraturMagazinets recension
av
Andromeda, Therese Bohman
En pärla i bokhösten







Therese Bohman har visat sig vara en fin stockholmsskildrare i romanerna “Den andra kvinnan” och “Aftonland”. Också när jag läser hennes senaste, “Andromeda”, går tankarna till Hjalmar Söderberg. Bohmans prosa är stämningsfull med inslag av vemod. Och det är kring själens obotliga ensamhet som historien rör sig.
“Andromeda” består av två jag-berättelser. I del 1 fö...


LitteraturMagazinets recension
av
Skamluvan, Ulla-Maria Andersson
Svårsmält realism







I Ulla-Maria Anderssons “Skamluvan” får vi slå följe med den unga Lovisa som har ett hårt liv på Öland under sent 1800-tal. Hennes mor är ensam med barnen, det är svårt med arbete, tidvis svälter de, och prästen vakar över deras leverne. Det är välskrivet med en imponerade kunskap om tiden. Ändå är det tungt att läsa om de utsatta kvinnornas öden.
Jag tänker på ...


LitteraturMagazinets recension
av
Allt förgäves, Walter Kempowski
Storartat om uppbrott







Walter Kempowski (1920-2007) var en framstående tysk efterkrigsförfattare. Förutom romaner publicerade han böcker med vittnesberättelser från andra världskriget. “Alles umsonst” från 2006 blev hans sista roman. “Allt förgäves” finns nu att läsa i svensk översättning av Rebecka Kärde.
Med en lätt burlesk ton skildras dagarna på ett gods i tyska Ostpreussen januari 1945, då...


LitteraturMagazinets recension
av
En kvinnas frigörelse, Édouard Louis
Tunt men ömsint om en mor







Édouard Louis har i uppmärksammade böcker tidigare skildrat sin barndom och sin far. LitteraturMagazinets Anne-Charlotte Östman som läst hans nya bok om modern Monique, finner likheter med en annan stor fransk författare.
Édouard Louis skriver i det lilla formatet. Jag kommer att tänka på novellserien Entimmesboken. Hans senaste bok, “En kvinnas frigörelse” tar inte mer än en timma att läsa. Den är spat...


LitteraturMagazinets recension
av
Dödsängel, Axel Burénius
Stringent om en livsavgörande händelse







Vi har fått uppleva flera fullödiga debuter på sistone. Till den skaran sällar sig Axel Burénius med sin korta men betydande roman “Dödsängel”.
Boken har ett förskräckande faktaunderlag. Axels bror Åke var en av tre unga män som dödades i en trafikolycka i januari 2008 norr om Bollnäs. Deras bil hade kommit över på fel sida av vägen och mejades ned av en mötande lastbil. Mot ett s&a...


LitteraturMagazinets recension
av
Hudlös himmel, Herbjørg Wassmo
Stark avslutning om Tora







Norska författaren Herbjørg Wassmo fick Nordiska rådets litteraturpris 1987 för sin roman “Hudlös himmel”. Det är den avslutande delen av trilogin om Tora, dotter till tysk soldat och utnyttjad av sin styvfar. Historiska Media ger ut böckerna på nytt om den hårt drabbade Tora, om den känslofattiga miljö hon växer upp i men också om hennes drömmar och de glipor som finns i den grå vardagen.
N...


LitteraturMagazinets recension
av
Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Mot ett nytt liv







Med “Det stumma rummet” fortsätter Herbjørg Wassmos trilogi om “tyskepiken” Tora. Det är en välgärning av Historiska Media att ge ut böckerna från 80-talet på nytt.
Tora, som bor i ett litet samhälle i Nordnorge, lever med skammen att ha en tysk soldat som far. Modern Ingrid bor nu med en annan man, Henrik, som förgriper sig på sin styvdotter. Tora är fången i de vuxnas tystnad men ocks&ari...


LitteraturMagazinets recension
av
Sockerormen, Karin Smirnoff
Karin Smirnoff - Eländets drottning?







Karin Smirnoff har fått många läsare med sin trilogi om jana kippo. “Jag for ner till bror”, “Vi for upp med mor” och “Sen for jag hem” har mottagits väl av kritikerna, och Smirnoff har tilldelats en lång rad priser.
Med den aktuella “Sockerormen” har författaren lämnat det kärva språket i Norrland för att föra oss in i barnens föreställningsvärld. En utsatthet so...
Anmäl textfel