Senaste recensionerna
Här listas alla LitteraturMagazinets recensioner. De senast inkomna listas överst.
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Huset Longbourn: Stolthet och fördom - tjänstefolkets berättelse, Jo Baker
Jane Austen får svar på tal


I skuggan av stoltheten och fördomarna. Hushållerskan försöker hålla stadig kurs mellan påfrestande bykdagar och oannonserade tebjudningar.
Jo Bakers skarpsinniga roman är en respektfull nigning till Jane Austen, men den har inte en tanke på att underkasta sig. Den är elegant, vass, och existerar helt i sin egen rätt.
Ni som läser den här recensionen är sannolikt bekanta med "Stolthet och fördom", Jane...

LitteraturMagazinets recension
av
Matsvampens historia, Anders Hirell
Ett praktverk om matsvampen

Att någon gör sig omaket att kartlägga matsvampens status i Sverige genom århundradena är i sig beundransvärt. Men att dessutom göra det så underhållande som Anders Hirell i "Den svenska matsvampens historia" är en bragd.
Matsvampens historia? Låter inte det jättespännande? Även om det inte är lika illa som förr, när folk hellre svalt (eller åt hästgödsel) än att plocka de d...

LitteraturMagazinets recension
av
Spökryttarna från Ordebec, Fred Vargas
Ett ypperligt stycke intelligent eskapism


Tusenåriga spökryttare, en återfunnen son och en duva som fått fötterna hopsnörda. Kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg är i fin form, och det är en ren njutning att följa hans grumliga intellekt i jakten på mördaren.
Redan på de första sidorna ställs pariskommissarien inför ett originellt dödsfall på hemmaplan, men det är offren i en liten normandisk by som blir hans verkliga utmaning. H&a...

LitteraturMagazinets recension
av
Jesus barndom, J M Coetzee
Coetzee vill förändra vår verklighetsuppfattning


Coetzee fokuserar mer på det cerebrala planet än det emotionella. Det gäller att hålla det i minnet, annars blir det förbryllande läsning.
Med sin senaste roman – "Jesus barndom" i översättning av Ulla Danielsson – vill John Maxwell Coetzee förändra vårt sätt att se på verkligheten genom att lösa upp romanformen.
En man och en pojke ankommer till ett nytt land; de får en ålder ...

LitteraturMagazinets recension
av
Engagemang: Batman, Putnam och jag, Per Grankvist
Text full av underligheter


Per Grankvist är författare och journalist, och har tidigare arbetat som hållbarhetsredaktör på tidningen Veckans affärer. I sin bok "Engagemang" vill han utforska hur engagemang uppstår, vilka uttryck det tar sig och vilken betydelse det har för samhället.
En intressant och lovvärd ansats, men tyvärr har Grankvist tagit sig vatten över huvudet. Vad som ger sken av att vara faktaprosa är i själva verket ett hopp...

LitteraturMagazinets recension
av
Kambodja berättar : bladen faller långt från stammen, Sor Bopha
Berättelser från förtyckets Kambodja


Bokförlaget Tranans berättarserie får mig att bli medveten om hur lite av viss, och mycket av annan litteratur jag läser. Som kambodjansk, till exempel. Den hamnar definitivt i det första facket. Jag har nog aldrig läst en enda.
Nu kan man ju tycka att nationaliteten i sig inte är något tungt vägande kriterium för att välja en bok, men när jag läser Anna Mattssons förord inser jag att det, i det här fallet, ...

LitteraturMagazinets recension
av
Försvinnandekonstnären, Anita Desai
Nära skildring av udda existenser

I "Försvinnandekonstnärens" tre noveller nuddar huvudpersonerna vid ära och berömmelse. Men av olika orsaker blir de kvar där de kom ifrån, i utkanten av världens brus. Anita Desai har en närhet i sitt berättande som gör de obemärkta människornas liv vackert.
"Försvinnandekonstnären" är en vacker tunn volym som rymmer tre noveller av Anita Desai. Desai är bosatt i USA och skriver på engelska, men h...

LitteraturMagazinets recension
av
Grundämnen, Theodore Gray
Smittsamt nördigt om grundämnen







Periodiska systemet – det var den där trappstegsformade tabellen som hängde på väggen i klassrummet och som på något smart sätt visade relationen mellan olika grundämnen. De av oss som inte gjorde karriär inom rymdforskning eller kemi hade lite användning för den efter att proven var avklarade. Eller?
Theodore Gray tar snabbt läsaren ur den villfarelsen. Efter att ha bläddrat, läst och förundrats ett ...

LitteraturMagazinets recension
av
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten, Pierre Szalowski
Smart historia som gör en glad







Författaren Pierre Szalowskis första bok på svenska är rolig, underhållande och lite hemsk – men bara så mycket som behövs för att motivera det lyckliga slutet.
När den elvaårige huvudpersonens föräldrar meddelar honom att de tänker skiljas, grips han av förtvivlan. Hur kan de ha tagit ett sådant beslut utan honom? De är ju tre i familjen! När han dessutom råkar få se ett Excel...

LitteraturMagazinets recension
av
Stadsdelen, Goncalo M Tavares
Roande och störande när teorier ställs mot varandra







I "Stadsdelen" möter vi herrarna Calvino, Eliot, Swedenborg, Juarroz, Valéry och Brecht. Belevade, älskvärda herrar, alla en smula i det blå men fullständigt övertygade om att deras egen syn på världen är den riktiga.
De ställer upp teorier, berättar historier, går på varandras föreläsningar och analyserar diktrader. Varje herre har sitt kapitel, indelat i korta berättelser som lekfullt fö...
Anmäl textfel