Välkomponerat och engagerande när Bea Uusma pratade - LitteraturMagazinet

Välkomponerat och engagerande när Bea Uusma pratade
Foto: Jonas Walla (lilla bilden)
Välkomponerat och engagerande när Bea Uusma pratade
Expeditionen : min kärlekshistoria (illustrerad utgåva)
Bea Uusma
Inbunden
406 kr
Astronauten som inte fick landa
Bea Uusma Schyffert

Recension av Sommar i P1 den 3 augusti

Välkomponerat och engagerande när Bea Uusma pratade

Förra året fick Bea Uusma Augustpriset för sin faktabok om Andrés försök att ta sig med luftballong till Nordpolen. Hennes sommarprat utgår till stor del från boken. Men hon passar också på att ge en känga åt de dryga män som hört av sig till henne för att ge "upplysningar" om hur expeditionsmedlemmarna dog.

Sommarvärd: Bea Uusma. Illustratör, läkare och författare. Fick Augustpriset i fackbokskategorin 2013 för "Expeditionen. Min kärlekshistoria".
Programmet sändes: Söndagen den 3 augusti 2014. 
Temat: Ensamhet, besatthet och kyla.
Insomningsfaktor: 1/5
Överraskningsfaktor: 2/5
Gråt: 0/5
Skratt: 3/5
Musikval: Från 1-5 så snittet blir väl 3

Bea Uusmas sommarprat handlar om nörderi och besatthet. Om viljan att ständigt lära sig mer om ett ämne och tvånget att gräva sig djupare in för att alls kunna släppa taget. Ett tillstånd som för Uusmas del innebär att hon ständigt måste rota i mysteriet med den världsberömda Andrée-expeditionen. Hon måste få veta mer och hon är villig att gå lång. Väldigt långt. 

Förra året fick Uusma Augustpriset för sin faktabok om Andrés försök att ta sig med luftballong till Nordpolen. ”Expeditionen – min kärlekshistoria” har i stort sett lånat ut hela sitt upplägg till sommarpratet.

Programmet inleds med att Uusma berättar att hon varje morgon i 15 års tid har vaknat och längtat till en liten ö i ishavet. Ön heter Vitön och är den plats där man år 1930 fann kvarlevorna efter S. A. Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg vilka1897 hade bestämt sig för att resa över Arktis med vätgasballongen Örnen.

Programmet inleds med att Uusma berättar att hon varje morgon i 15 års tid har vaknat och längtat till en liten ö i ishavet"

Hennes besatthet leder till att hon tar den där läkarexamen (man måste ju vara insatt i medicin för att kunna ta reda på vad André och de andra dog av), uppbyggnaden av ett seriemördarliknande expeditionsrum i hemmet, otaliga besök till de mest ogästvänliga platser planeten har att erbjuda samt inmundigandet av gammal polaris nedlusad av gud vet vad för okända bakterier.

Uusma levererar ett välkomponerat och engagerande sommarprat. Hon är skicklig på att skapa berättelser som engagerar och har driv. Det är en spännande nyckeldeckare, en rörande kärlekshistoria och en danande vetenskaplig text.

Min favoritdel är dock när hon tar sig utanför bokpärmarna och berättar om det ifrågasättande hon som välutbildad kvinna med ett tydligt expertområde får utstå från män. Jag ryser av välbehag när hon med glatt ironisk röst tackar Jan-Erik och de andra gubbarna för deras ”upplysande” (och gravt felaktiga) tillrättavisanden vilka de så omtänksamt skickat till henne. Att hon toppar återgivandet av den patriarkala drygheten med att spela ”borgarsvin” med Doktor Kosmos gör inte saken sämre.

På det hela taget ett MYCKET inspirerande, proffsigt och välgjord avsnitt. Och vill du veta hur expeditionsmedlemmarna dog (nej Jan-Erik, det var inte trikiner) kan man med fördel läsa Uusmas lika kompetenta bok.  


Profil: Elin Lucassi

3 augusti 2014
 

Anmäl textfel

 LitteraturMagazinet recenserar Sommar i P1 2014 

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kristoffer Bark - lite blekare än Maria Wern

Recension: Dotter saknad av Anna Jansson

Hur var Förintelsen möjlig?

Recension: Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen av Barbro Eberan

En Mann för vår tid

Recension: Fyra noveller : Tonio Kröger ; Tristan ; Döden i Venedig ; Mario och trollkarlen av Thomas Mann

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB