Recension av Hata Gustavsberg, Agnes Lindström: Snabbläst ungdomsdebut om identitet och rastlöshet - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Hata Gustavsberg, Agnes Lindström

Snabbläst ungdomsdebut om identitet och rastlöshet

Miranda är ett paradexempel på hur det är att vara ung och söka så intensivt efter en mer spännande tillvaro att det viktigaste i vardagen glöms bort"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Hata Gustavsberg
Författar-
presentation:
Agnes Lindström
Flexband
Beställningsvara, 190 kr

Agnes Lindström är utbildad socionom och älskar att prata och berätta lika mycket som hon älskar att lyssna på andras livsberättelser. I hennes debutroman ”Hata Gustavsberg” låter hon 15-åriga Miranda berätta sin historia, trots att hon inte alltid vet vad hon vill säga.

Mirandra är trött på livet i småstaden Gustavsberg. Hon är trött på att det mest spännande hennes vänner kan tänka sig en fredagskväll är att kolla på film hemma, hon är trött på att ingen lägger märke till henne i skolan och hon är trött på inskränkta släktträffar. Hon vill göra mer med sitt tonårsliv, något nytt. Hon vill gå på fest, debattera politik och klottra feministiska slagord på sexisternas mopeder. Hon vill känna att hon lever. När Miranda under en särskilt plågsam släktmiddag utan att tänka sig för kommer ut som gay tar hon det som startskottet för hennes nya liv. I boken får vi följa med när hon försöker lista ut vem hon är genom att ompröva allt i sin tillvaro, inte minst sina vänner, sin politiska medvetenhet och sin sexualitet.

Lindström skildrar i sin debut ett rörigt tonårsinre som de flesta av oss nog kan relatera till på något sätt. Miranda är en karaktär som såväl skapar irritation som igenkänning för hur det är att vara tonåring och vilja rädda världen, vilja synas. Någonting som kan verka omöjligt i en svensk småstad som mest känns som mellanmjölk. Miranda är ett paradexempel på hur det är att vara ung och söka så intensivt efter en mer spännande tillvaro att det viktiga i vardagen glöms bort. Och snart blir hon ovän med sina vänner, för full på fester och tvingas ha hemligheter för de hon bryr sig om. Hur ska hon lösa det här?

”Hata Gustavsberg” är en snabbläst och luftig ungdomsbok om att finna sig själv. Tyvärr blir dialogen lidande av det snabba tempot, men med en annars okonstlad vardagston lyckas Lindström ändå mycket väl engagera och rama in ett tonårsliv och tonårsinre. Det är en bok om att fundera över vem en faktiskt är och vill vara, om identitetssökande och förståelse för samhället vi lever i och om att längta bort från vardagen och småstaden utan att riktigt veta vad en faktiskt längtar efter. Det är en bok om att söka. Söka efter något nytt och söka efter sig själv.

Profil: Anna Bjurström

Mottagen: 2 september 2017

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB