Årets nobelpris går till den franska författaren Annie Ernaux som sedan debuten 1974 tilldelats flera litterära priser och utmärkelser. Hon har skrivit ett tjugotal romaner på franska, varav några finns översatta till svenska.
Läs mer ...
Trots att utbudet på böcker aldrig varit större sjunker bokläsningen ständigt. På LitteraturMagazinet försöker vi göra det lättare att välja bok, för visst finns det böcker för alla!
Läs mer ...
En dryg vecka har gått sedan årets bokmässa invigdes. Fem av LitteraturMagazinets skribenter var där - vissa lite längre, andra bara för en dag. Här diskuterar de sina intryck.
Läs mer ...
Nomineringarna till Årets bok 2019 har tillkännagivits. LitteraturMagazinets Karin Cellton har tagit en närmare titt på titlarna.
Läs mer ...
Redaktionen delar med sig av titlar som på olika sätt är intressanta ur feminism- och jämställdhetsperspektiv
Läs mer ...
Stan Lee var mannen vars superhjältar drogs med mänskliga fel och brister. Vid 95 års ålder har en nutida Homeros vandrat vidare.
Läs mer ...
Nobelpristagare finns det gott om, även om det inte blir någon ny i år. Redaktionen diskuterar titlarna av de kvinnliga pristagarna som ges ut den 14:e november.
Läs mer ...
Efter ett par stökiga år får litteraturen äntligen stå i fokus på bokmässan i Göteborg. LitteraturMagazinets Sandra Sandström ser tillbaka på fyra dagar av kunskap och kommers.
Läs mer ...
Elin Willows debutroman om en anonym huvudperson som flyttar ut på landet väcker tankar och känslor. Författaren medverkade på flera seminarium under årets bokmässa. LitteraturMagazinets Anne-Charlotte Östman bevistade ett av dem.
Läs mer ...
Han har blivit mångfaldigt prisad som författare och poet. Johannes Anyuru är LitteraturMagazinets nye författare i fokus.
Läs mer ...
Det är dags att rösta fram årets bästa bok! De nominerade är...
Läs mer ...
Påskekrim eller vårromantik? Både och eller varken eller? Det här läser redaktionen i påsk.
Läs mer ...
Vilse bland reahyllorna? LitteraturMagazinets redaktion och recensenter delar med sig av sina bästa tips.
Läs mer ...
Den tyske illustratören och bilderboksförfattaren Wolf Erlbruch är årets ALMA-pristagare.
Läs mer ...
Författaren och ledamoten i Svenska akademien har avlidit vid 78 års ålder.
Läs mer ...
Äldre artiklar
Anmäl textfel
Dölj Anmäl textfel
Okej, folk läste om hemmafrun i Örnsköldsvik även innan den sista boken i trilogin om Maj fick Augustpriset i november 2014. Men nu verkar läsarna ha gått wild and crazy. Alla tre böckerna ligger just nu på försäljningstoppen.
– Det är jätteroligt att märka att de blir lästa, säger Kristina Sandberg
Läs mer ...
Hon belönades precis med Sveriges Radios romanpris för sin roman "Timme noll" som följer tre kvinnor som befinner sig i olika typer av kaoslägen och spänner över åren 1945 till nutid.
– Jag är oerhört glad för priset, säger hon på telefon från Berlin.
Läs mer ...
"Guantánamo diary" kom ut i USA i januari och släpps på svenska den 11 mars. Stefan Skog, förläggare på förlaget Norstedts, är den som har köpt in den omtalade dagboken inifrån Guantánamo-lägret skriven av fången Mohamedou Ould Slahi och människorättsaktivisten Larry Siems.
– Det är ett sensationellt vittnesmål, säger han.
Läs mer ...
Författaren och litteraturprofessorn Birgitta Holm har precis givit ut en essäsamling om upplevelsen av litteratur och annan konst – om vad som händer i oss när vi läser, lyssnar eller tittar på kulturella uttryck.
– Böcker förlöser vår livskraft, säger hon.
Läs mer ...
Författaren och journalisten Lawen Mohtadi har jobbat om språket i barnböckerna om Katitzi tillsammans med Katarina Taikons dotter, specialpedagogen Angelica Ström.
– Jag läste böckerna först som vuxen och blev helt uppslukad, berättar hon.
Läs mer ...
Anna Säflund-Orstadius debuterade som översättare 1984 och har översatt en lång rad böcker från franska till svenska – nu senast Nobelpristagaren Patrick Modianos "Horisonten" som precis kommit ut. Vi undrar: Är det någon skillnad att översätta en roman skriven av en Nobelpristagare jämfört med böcker skrivna av andra författare?
Läs mer ...
I veckan blev det klart vem som får årets Katapultpris – alltså Författarförbundets utmärkelse för årets bästa debut. Vinnare blev poeten Agnes Gerner som prisas för sin diktsamling "Skall". Grattis säger vi! Och frågar: Hur känns det?
Läs mer ...
Aktuella recensioner
Recension: Spelaren : Volodymyr Zelenskyj och kriget i Ukraina
av Simon Shuster
Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022
av Wilhelm Agrell
Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak
av Margit Silberstein
Recension: Tors vrede
av Elvira Birgitta Holm
Recension: Maskiner som tänker
av Inga Strümke
Recension: Sniglar och snö
av Agneta Pleijel
Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek
av Lo Dagerman
Recension: Käraste vänner
av Katarina Widholm
Recension: Vi är inte här för att ha roligt
av Nina Lykke
Recension: Miklagård
av Agneta Arnesson Westerdahl
|
|