Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Bokrean 2013

Bokrean är här!

Tisdagen den 26 februari startade den stora utförsäljningen av böcker. Bland årets dragplåtser finns titlar som "Jag är Zlatan", flera av titlarna i Knausgårds "Min kamp"-svit och en lång rad tämligen nyutkomna deckare som Marie Jungstedts "Den sista akten", Viveca Stens "I stundens hetta" och Mons Kallentofts "Vattenänglar". Bland fackböckerna finns en av höstens stora snackisar, "Fallet Thomas Quick".

Bokrean är en anrik tradition som startade för nästan 100 år sedan. Syftet var att förlagen skulle bli av med sina restlager. Idag köper många sina reaböcker via nätbokhandeln.

Läs mer ...

Välj och vraka

Massor av tips på kärlek i böcker

Inför Alla hjärtans dag den 14 februari 2013 delade våra profiler med sig av sina bästa tips på litterära kärleksskildringar. Vi frågade också läsarna – och mängder av boktips strömmande in. Många slog ett slag för klassiska skildringar som "Broarna i Madison County", "Romeo och Julia", "Törnfåglarna", "Lady Chatterleys älskare" och "Borta med vinden". Andra tipsade om böcker som skildrar kärlek i vidare bemärkelse – till exempel kärleken mellan barn och förälder i Alfons Åberg-böckerna ("en underbar skildring av kärleken mellan far och son" tyckte en läsare) och "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg.

Läs mer ...

recension

Hyllad ungdomsbok når inte ända fram

Första delen av ”Beautiful creatures” finns nu på svenska. Boken har jämförts med ”Twilight”, är såld till 35 länder har redan blivit film – biopremiär i Sverige den 13 februari. Nyckelingredienserna är mörk magi, en tonårsförälskelse och kopplingar till det amerikanska inbördeskriget. Men trots att den egentligen har alla förutsättningar för att bli en succé når den inte ända fram. Boken är alldeles för lång, berättelsen hinner bli seg och tappa tempo, tycker recensenten Jonna Lindberg. "Alla ingredienser finns där, och ändå fastnar jag inte. Inte ens tillräckligt för att läsa uppföljaren."

Läs mer ...

Ny roman

Pija Lindenbaum debuterar som vuxenförfattare

Pija Lindenbaum är en Sveriges mest etablerade barnboksförfattare. Hon har vunnit en mängd priser för sina bilderböcker sedan debuten med "Else-Marie och småpapporna" 1990. Våren 2013 ger hon ut sin första roman för vuxna. Boken heter "Plats" och handlar om en kvinna som inte bara balanserar på gränsen till galenskap. "Hon går faktiskt över den också," berättar Pija Lindenbaum under en presskonferens på Norstedst förlag.

Läs mer ...

Hallonbergens bibliotek först ut

Sverige har fått sitt första hbt-certifierade bibliotek

En del bibliotek har så kallade "regnbågshyllor" där de samlar litteratur med hbt-tema. På Hallonbergens bibliotek i Sundbyberg utanför Stockholm har man gått ett steg längre och utbildat all personal i hbt-frågor. Utbildningen ingår i den omfattande så kallade hbt-certifiering som biblioteket har genomgått – som första bibliotek i Sverige. Certifieringen har funnit sedan 2008 men hittills är det mest olika vård- och omsorgsmottagningar som fått utmärkelsen.

Läs mer ...

Fredrik Backmans bok blir film

Ove hamnar på vita duken

Samtidsromanen "En man som heter Ove" ska bli film. I alla fall om produktionsbolaget Tre Vänner genomför sina planer. Bolaget har nämligen preicis köpt rättigheterna till boken som kom ut i september 2012. Författaren Fredrik Backman – som även är bloggare och krönikör för tidningen Café – är förstås glad. I ett pressmeddelande säger han att han är "skamlöst stolt".

"En man som heter Ove" handlar om den vresiga 59-åriga Ove som kör Saab, är kvarterets ordningsfarbror och beskrivs av sin omgivning som "bitter". Men det hela utvecklar sig så småningom till en berättelse om vänskap och kärlek.

Läs mer ...

Bokbloggare startar gigantisk bokcirkel

Nu läser även Göteborg

Stockholm läser har funnits sedan 2002. Nu startar en motsvarighet i Göteborg. Bokbloggarna Anna Johansson och Linda Odén (bilden) är initiativtagare till ”Göteborg läser”.

– En av poängerna med att starta "Göteborg läser" är att lyfta fram läsningen, säger Linda Odén.

Den utvalda ”Göteborg läser”-boken 2013 är ”John Hall” av Sophie Elkan, en historisk roman om en familjs uppgång och fall i slutet av 1700-talet. I boken skildras de stora köpmansfamiljerna som etablerade Göteborg som handels- och industristad.

Läs mer ...

recension

Tragedin på Utøya utgör fonden i Holts nya bok

Norska deckarförfattaren Anne Holt är tillbaka med en ny spänningsroman. Boken behandlar denna gång det svåra ämnet barnmisshandel. Dödsfallet, som bokens intrig kretsar kring, anmäls den 22 juli 2011 – alltså samma dag som hela norska polisväsendet fokuserar på terrordåden på Utøja och i det norska regeringskvarteret. En helt nyutexaminerad polis, som bara haft trafikärenden tidigare, får därför ta sig an fallet. ”Anne Holt är en skicklig berättare och jag älskar hennes kriminalromaner och hennes samhällsengagemang” skriver Viola Kondracki i sin recension. Men sista meningen irriterar.

Läs mer ...

Robert Langdon ger sig i kast med Dantes "Inferno"

Nytt på gång från Dan Brown

Författaren bakom bästsäljaren "Da Vinci-koden" ger ut en fjärde bok med Robert Langdon i huvudrollen. "Inferno" släpps den 14 maj 2013.

Dan Brown avslöjar själv på på sin officiella webplats att han nyligen skrivit klart den nya romanen som tar vid efter "Änglar och demoner", "Da Vinci-koden" och "Den förlorade symbolen".

Berättelsen utspelar sig i Italien och Robert Langdon blir denna gång indragen i en härva som utspelar sig kring det mystiska litterära mästerverket Inferno av Dante.

Läs mer ...

Recension

Deckardrottning skriver barnbok

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Nu kommer hennes första barnbok, "Glasbarnen". Hon har lämnat deckargenren men ett visst mått av detektivarbete ingår ändå i denna spökhistoria för de yngre. Till att börja med är "Glasbarnen" mer än nog skrämmande – så skrämmande att recensenten är osäker på om boken är lämplig för så unga läsare som 8 år. "Eller så är det jag som är överdrivet mörkrädd?" skriver Erika Wallman som på det stora hela tycker att "Glasbarnen" är en trevlig läsupplevelse. Det är bara upplösningen som går lite väl snabb, tycker hon. "Det känns nästan som om Ohlsson har tröttnat på sin egen berättelse."

Läs mer ...

Ny undersökning

Unga lärare ointresserade av skönlitteratur

Många lärare läser inte skönlitteratur. Hela 13 procent av lärarna under 39 år läste under förra året inte en enda roman – och ytterligare 19 procent läste bara en-två skönlitterära böcker. Samtidigt blir svenska skolelever allt sämre på att läsa, enligt flera undersökningar. Det skriver Lärarnas tidning som låtit mätinstitutet Skop göra undersökningen av lärarnas läsvanor. Gunilla Molloy, docent i svenska vid Stockholms universitet, tycker att resultatet är "katastrofalt" och tror att ointresset för att läsa romaner påverkar både läskunnigheten och läsförståelsen hos lärarna.

Läs mer ...

Boktoppen 2013

"Femtio nyanser" dominerar boktoppen

Även i januari 2013 dominerar "Femtio nyanser"-böckerna boktoppen men på listan återfinns några nykomlingar, exempelvis J.K. Rowlings vuxenbok "Den tomma stolen".

LitteraturMagazinet har läst de flesta av böckerna på listan och recensenterna är inte överens. Har du läst böckerna på topplistan? Vad tycker du?

Läs mer ...

"Till offer åt Molok" prisad

Åsa Larsson skrev årets bästa deckare

"Till offer åt Molok" av Åsa Larsson har utsetts till 2012 års bästa deckare av Svenska Deckarakademin. Motiveringen lyder: ”En skickligt konstruerad syntes av berättande, språkkänsla och levande miljöskildring”. LitteraturMagazinets recensent Viola Kondracki tycker att Åsa Larsson definitivt hör till de bättre svenska deckarförfattarna och hyllar "Till offer åt Molok". "Helt klart Åsa Larssons bästa," skriver hon. "Styrkan hos Åsa Larsson ligger i själva miljöbeskrivningarna, Kiruna med omnejd, och hemmiljöer med trasmattor, brickor i broderade brickband, slagbord och utdragssoffor."

Läs mer ...

Tidigare okänd saga dök upp i ett arkiv

H C Andersens sagoskatt får tillökning

En tidigare okänd saga skriven av H C Andersen har hittats i ett gammalt arkiv i sagofarbrorns födelsestad Odense i Danmark.

– Det är ett sensationellt fynd, säger H C Andersen-kännaren Ejnar Stig Askgaard från Odense stadsmuseum till tidningen Politiken.

Sagan heter ”Talgljuset” och handlar ett ljus som längtar efter att tändas och betyda något här i världen. Berättelsen var en present till en kvinna i familjen Andersens bekantskapskrets och det är genom hennes familj texten har sparats till eftervärlden.

Läs mer ...

recension

"Jag är förvånad över hur explicit negativt Mo Yan ibland formulerar sig"

Den 10 december fick den kinesiska författaren Mo Yan till slut ta emot Nobelpriset i litteratur ur kungens hand. LitteraturMagazinets recensent Nina Fries passar på att recensera författarens storslagna roman ”Ximen Naos sju liv" som är en sagobetonad krönika över Kinas historia, sprängfylld av berättarlust. ”Även om jag saknar kunskap om Kinas censursystem blir jag förvånad över hur explicit negativt Mo Yan ibland formulerar sig. Vissa ämnen, som Mao Zedong eller det nuvarande styret, berörs dock inte av kritiken. Som svensk läsare är det en intressant inblick i hur det är att skriva under censurens rödpenna” skriver hon i sin recension.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |  14  | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB