Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Hallonbergens bibliotek först ut

Sverige har fått sitt första hbt-certifierade bibliotek

En del bibliotek har så kallade "regnbågshyllor" där de samlar litteratur med hbt-tema. På Hallonbergens bibliotek i Sundbyberg utanför Stockholm har man gått ett steg längre och utbildat all personal i hbt-frågor. Utbildningen ingår i den omfattande så kallade hbt-certifiering som biblioteket har genomgått – som första bibliotek i Sverige. Certifieringen har funnit sedan 2008 men hittills är det mest olika vård- och omsorgsmottagningar som fått utmärkelsen.

Läs mer ...

Fredrik Backmans bok blir film

Ove hamnar på vita duken

Samtidsromanen "En man som heter Ove" ska bli film. I alla fall om produktionsbolaget Tre Vänner genomför sina planer. Bolaget har nämligen preicis köpt rättigheterna till boken som kom ut i september 2012. Författaren Fredrik Backman – som även är bloggare och krönikör för tidningen Café – är förstås glad. I ett pressmeddelande säger han att han är "skamlöst stolt".

"En man som heter Ove" handlar om den vresiga 59-åriga Ove som kör Saab, är kvarterets ordningsfarbror och beskrivs av sin omgivning som "bitter". Men det hela utvecklar sig så småningom till en berättelse om vänskap och kärlek.

Läs mer ...

Bokbloggare startar gigantisk bokcirkel

Nu läser även Göteborg

Stockholm läser har funnits sedan 2002. Nu startar en motsvarighet i Göteborg. Bokbloggarna Anna Johansson och Linda Odén (bilden) är initiativtagare till ”Göteborg läser”.

– En av poängerna med att starta "Göteborg läser" är att lyfta fram läsningen, säger Linda Odén.

Den utvalda ”Göteborg läser”-boken 2013 är ”John Hall” av Sophie Elkan, en historisk roman om en familjs uppgång och fall i slutet av 1700-talet. I boken skildras de stora köpmansfamiljerna som etablerade Göteborg som handels- och industristad.

Läs mer ...

recension

Tragedin på Utøya utgör fonden i Holts nya bok

Norska deckarförfattaren Anne Holt är tillbaka med en ny spänningsroman. Boken behandlar denna gång det svåra ämnet barnmisshandel. Dödsfallet, som bokens intrig kretsar kring, anmäls den 22 juli 2011 – alltså samma dag som hela norska polisväsendet fokuserar på terrordåden på Utøja och i det norska regeringskvarteret. En helt nyutexaminerad polis, som bara haft trafikärenden tidigare, får därför ta sig an fallet. ”Anne Holt är en skicklig berättare och jag älskar hennes kriminalromaner och hennes samhällsengagemang” skriver Viola Kondracki i sin recension. Men sista meningen irriterar.

Läs mer ...

Robert Langdon ger sig i kast med Dantes "Inferno"

Nytt på gång från Dan Brown

Författaren bakom bästsäljaren "Da Vinci-koden" ger ut en fjärde bok med Robert Langdon i huvudrollen. "Inferno" släpps den 14 maj 2013.

Dan Brown avslöjar själv på på sin officiella webplats att han nyligen skrivit klart den nya romanen som tar vid efter "Änglar och demoner", "Da Vinci-koden" och "Den förlorade symbolen".

Berättelsen utspelar sig i Italien och Robert Langdon blir denna gång indragen i en härva som utspelar sig kring det mystiska litterära mästerverket Inferno av Dante.

Läs mer ...

Recension

Deckardrottning skriver barnbok

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest populära deckarförfattare. Nu kommer hennes första barnbok, "Glasbarnen". Hon har lämnat deckargenren men ett visst mått av detektivarbete ingår ändå i denna spökhistoria för de yngre. Till att börja med är "Glasbarnen" mer än nog skrämmande – så skrämmande att recensenten är osäker på om boken är lämplig för så unga läsare som 8 år. "Eller så är det jag som är överdrivet mörkrädd?" skriver Erika Wallman som på det stora hela tycker att "Glasbarnen" är en trevlig läsupplevelse. Det är bara upplösningen som går lite väl snabb, tycker hon. "Det känns nästan som om Ohlsson har tröttnat på sin egen berättelse."

Läs mer ...
Unga lärare ointresserade av skönlitteratur

Ny undersökning

Unga lärare ointresserade av skönlitteratur

Många lärare läser inte skönlitteratur. Hela 13 procent av lärarna under 39 år läste under förra året inte en enda roman – och ytterligare 19 procent läste bara en-två skönlitterära böcker. Samtidigt blir svenska skolelever allt sämre på att läsa, enligt flera undersökningar. Det skriver Lärarnas tidning som låtit mätinstitutet Skop göra undersökningen av lärarnas läsvanor. Gunilla Molloy, docent i svenska vid Stockholms universitet, tycker att resultatet är "katastrofalt" och tror att ointresset för att läsa romaner påverkar både läskunnigheten och läsförståelsen hos lärarna.

Läs mer ...

Boktoppen 2013

"Femtio nyanser" dominerar boktoppen

Även i januari 2013 dominerar "Femtio nyanser"-böckerna boktoppen men på listan återfinns några nykomlingar, exempelvis J.K. Rowlings vuxenbok "Den tomma stolen".

LitteraturMagazinet har läst de flesta av böckerna på listan och recensenterna är inte överens. Har du läst böckerna på topplistan? Vad tycker du?

Läs mer ...

"Till offer åt Molok" prisad

Åsa Larsson skrev årets bästa deckare

"Till offer åt Molok" av Åsa Larsson har utsetts till 2012 års bästa deckare av Svenska Deckarakademin. Motiveringen lyder: ”En skickligt konstruerad syntes av berättande, språkkänsla och levande miljöskildring”. LitteraturMagazinets recensent Viola Kondracki tycker att Åsa Larsson definitivt hör till de bättre svenska deckarförfattarna och hyllar "Till offer åt Molok". "Helt klart Åsa Larssons bästa," skriver hon. "Styrkan hos Åsa Larsson ligger i själva miljöbeskrivningarna, Kiruna med omnejd, och hemmiljöer med trasmattor, brickor i broderade brickband, slagbord och utdragssoffor."

Läs mer ...

Tidigare okänd saga dök upp i ett arkiv

H C Andersens sagoskatt får tillökning

En tidigare okänd saga skriven av H C Andersen har hittats i ett gammalt arkiv i sagofarbrorns födelsestad Odense i Danmark.

– Det är ett sensationellt fynd, säger H C Andersen-kännaren Ejnar Stig Askgaard från Odense stadsmuseum till tidningen Politiken.

Sagan heter ”Talgljuset” och handlar ett ljus som längtar efter att tändas och betyda något här i världen. Berättelsen var en present till en kvinna i familjen Andersens bekantskapskrets och det är genom hennes familj texten har sparats till eftervärlden.

Läs mer ...

recension

"Jag är förvånad över hur explicit negativt Mo Yan ibland formulerar sig"

Den 10 december fick den kinesiska författaren Mo Yan till slut ta emot Nobelpriset i litteratur ur kungens hand. LitteraturMagazinets recensent Nina Fries passar på att recensera författarens storslagna roman ”Ximen Naos sju liv" som är en sagobetonad krönika över Kinas historia, sprängfylld av berättarlust. ”Även om jag saknar kunskap om Kinas censursystem blir jag förvånad över hur explicit negativt Mo Yan ibland formulerar sig. Vissa ämnen, som Mao Zedong eller det nuvarande styret, berörs dock inte av kritiken. Som svensk läsare är det en intressant inblick i hur det är att skriva under censurens rödpenna” skriver hon i sin recension.

Läs mer ...

recension

Saga skriven av Astrid Lindgren – men aldrig publicerad på svenska

Lagom till jul kommer ”Tomten är vaken” med text av Astrid Lindgren – en text som hon skrev för 52 år sedan men som har aldrig tidigare har publicerats på svenska. Hur kommer det sig? Jo, bakgrunden är denna: 1960 gav Astrid Lindgrens förlag Rabén & Sjögren ut Victor Rydbergs klassiska dikt ”Tomten” som bilderbok. Men dikten passade inte på den utländska marknaden och Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva om den. Hennes originalmanus hamnade hos ett tyskt förlag och glömdes bort – tills det plötsligt dök upp för fem år sedan i förlagets gömmor. Det återbördades till Rabén & Sjögren som bestämde sig för att ge ut det. Den här gången illustreras boken av 2010 års ALMA-pristagare, Kitty Crowther. Bra? Ja, absolut tycker LitteraturMagazinets recensent Sebastian Lönnlöv. 

Läs mer ...

RECENSION

Rowling håller även som vuxenförfattare

Efter mycket hemlighetsmakeri var den här, JK Rowlings första bok efter den långa raden av Harry Potter-böcker. I "Den tomma stolen" riktar hon sig till vuxna. Boken har översatts med rekordfart till svenska med flera översättare som arbetade parallellt. Boken började säljas i handeln den 22 november och den stora frågan inför boksläppet var förstås om boken skulle hålla måttet eller sjunka som en sten av pressen från de höga förväntningarna. "Det visar sig att oron kommer på skam. För ”Den tomma stolen” är bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå" skriver Emma Kreü i sin recension.

Läs mer ...

Årets bästa svenska böcker utsedda

Rosenbergs bok vann Augustpriset

Måndagen den 26 november avslöjades vilka böcker som vann 2012 års Augustpris. I den skönlitterära klassen vann Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", en självbiografisk bok om uppväxten i Södertälje med föräldrarnas upplevelse av förintelsen som en fond. Årets svenska fackbok blev ”Det står ett rum här och väntar på dig" av Ingrid Carlberg, en bok om Raul Wallenberg. Årets svenska barn- och ungdomsbok 2 blev Nina Ulmajas "A B C å allt om D".

Priserna delades ut under en högtidlig ceremoni i Stockholm med en stor fest som avslutning.

Läs mer ...

Omdebatterad barnbokskaraktär

Stina Wirsén stoppar nu Lilla Hjärtat

Tecknaren Stina Wirsén drar nu tillbaka pekböckerna med den omtalade karaktären Lilla Hjärtat. Det meddelade förlaget Bonnier Carlsén torsdagen den 22 november 2012. Bakgrunden är den häftiga debatt som rasat kring Lilla Hjärtat under hösten. Många kritiker anser att figuren är en rasistisk stereotyp, hämtad från den så kallade blackface-traditionen där vita hånade och förlöjligade svarta i 1800-talets USA.

Stina Wirsén har själv hävdat att hennes syfte varit gott, att hon har velat visa en svart flicka som ett starkt subjekt och en hjältinna. Men eftersom bilden av Lilla Hjärtat uppenbarligen sårat många har honnu valt att dra tillbaka de sex pekböckerna och alla andra produkter med den omtalade karaktären.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |  14  | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Novellsamling med eminent språkhantering

Recension: Hägring av Oline Stig

Lika insiktsfulla som uttrycksfulla betraktelser om mat

Recension: Ät din jävel : En bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör av Malin Haawind

Om krisen eller kriget kommer

Recension: Överlev katastrofen : 12 sätt att förbereda dig av Herman Geijer

Om kvinnans utsatthet

Recension: Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

En månad kvar att leva

Recension: Slutet av Mats Strandberg

Oslipat och fyllt med känsla

Recension: Bleknande berg av Kazuo Ishiguro

Vittnesmål från en av årets fredspristagare

Recension: Den sista flickan : berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten av Nadia Murad

Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en

Recension: Tre timmar av Anders Roslund

Mer än en sommarlovsskildring

Recension: Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg

Ett Sverige i nöd

Recension: Svälten : hungeråren som formade Sverige av Magnus Västerbro
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB