Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Sofia Hallbergs blogg

Könsroller syns även i bokomslagen

Sofia Hallberg läste en krönika i Svenska Dagbladet om hur "kvinnligt" och "manligt" förmedlas i bokomslag. Kvinnor förväntas gilla färgglatt och omslagen förmedlar mer än vi kanske tänker på. När hon surfade runt kring ämnet hittade hon ett spännande experiment gjort av den amerikanska ungdomsförfattaren Maureen Johnson som ilsknande till när hon hörde pojkar säga att de gärna skulle läsa hennes böcker – om omslagen inte såg så "tjejiga" ut.

Läs mer ...

Den sista indianboken

Fantasyn har tagit över efter indianböckerna

Lekar och leksaker på temat “cowboys och indianer” präglade många barn i Sverige under 1900-talet. Inspirationen kom bland annat från “indianböcker” – som fram till 1980-talet var en lika stark genre som “hästböcker”. Men det senaste trettio åren har något hänt. Indianböckerna har i princip försvunnit helt. Det visar forskaren Yvonne Pålsson vid Umeå universitet i sin avhandling “I Skinnstrumpas spår”, som hon lade fram i maj 2013.

“De spännande äventyren och kampen mellan ont och gott hittar läsarna numera i fantasylitteraturen”, säger hon.

Läs mer ...

Doktorsavhandling om recensenternas roll

"Kritiken är inne i en fas av dåligt självförtroende"

När Linda Skugge 2003 totalsågade Björn Ranelids bok "Kvinnan är det första könet" i Expressen startades inte bara en hätsk diskussion om vad det innebar att vara en ”riktig” kritiker, debatten väckte också litteraturvetaren Lina Samuelssons intresse för litteraturkritik. Den 7 juni 2013 lade hon fram sin doktorsavhandling i ämnet.

– Kritiken är i en fas av dåligt självförtroende, säger hon.

Läs mer ...

Ingen svensk filmatisering

Filmen om Röde Orm görs av danska Zentropa

Den första svenska filmatiseringen av "Röde Orm" rann ut i sanden. I stället blir det danska filmbolaget Zentropa som ska skapa den första filmen sedan 1960-talet av den svenska klassikern från 1941. Det skriver skriver filmtidningen Moviezine.

Läs mer ...

Sofia Hallberg bloggar

Hur lång är en roman?

"Att räkna ord i sin egen text är enkelt med hjälp av ordbehandlingsprogram men hur långa är andras böcker?" Det frågar sig författaren Sofia Hallberg i sitt senaste blogginlägg. Hennes egen roman "Mina fräknar" är strax över 84 000 ord lång, "Krig och fred" av Leo Tolstoy slutar efter 587 287 ord medan Virginia Woolf i "Mrs. Dalloway" nöjer sig med 63 422. "Kanske är det bättre att skriva en riktigt bra kort bok än en lång" funderar Sofia Hallberg. "Men konstnär som du är lyssnar du naturligtvis bara med ett halvt öra på det rådet och sätter punkt precis där du tycker det passar din historia."

Läs mer ...

Jonas Gardell inleder säsongen 2013

Många författare sommarpratar

Årets sommarpratare i P1 presenterades den 29 maj 2013. Ett tiotal av dem är författare, bland annat Jonas Gardell, Mikael Niemi, Theodor Kallifatides, Sara Danius och Sami Said. Kristian Gidlund, som i maj kom ut med “I Kroppen Min” som bygger på hans blogg med samma namn, pratar den 30 juni. Han lider av obotlig magsäckscancer och ska prata om livet och sjukdomen.”Jag ska prata om landet jag lämnar, om vår demoniserade rädsla för döden. Och jag ska berätta om resan mot livets slut och alltings början.”

Läs mer ...

KF Media går med förlust

Norstedts och Rabén & Sjögren till salu

Förlagen Norstedts och Rabén & Sjögren och de andra verksamheterna i KF Media ska säljas. Det bekräftade den nuvarande ägaren KF under en presskonferens måndagen den 27 maj 2013.

– KFs behandling av Norstedt är nonchalant, tycker Svante Weyler, före detta förlagschef på Norstedts.

Men Johnny Capor, tllförordnad vd och koncernchef för KF, håller inte med:

– Jag tycker att KF varit en stark och stabil ägare för KF Media.

Läs mer ...

Ny ljudbok

Nu går det att lyssna sig igenom tegelstenen "Ulysses"

Nu kommer James Joyces "Ulysses" som ljudbok. Skådespelaren Reine Brynolfsson har ägnat över fyra månader åt att läsa in Erik Anderssons nyöversättning från 2012. Boken innehåller 32 CD-skrivor och tar nästan 40 timmar att lyssna igenom.

Läs mer ...

Multigenial Isol briljerar med värme och humor

"Isol är en riktig renässansmänniska. Hon illustrerar, skriver och formger. Hon gör röstpålägg till sina egna animerade barnfilmer. Hon samarbetar med författare som Jorge Luján och Paul Auster. Att hon dessutom med hedern i behåll plötsligt kan brista ut i en a capella version av Kurt Weill gör att hon lätt skulle kunna bli en sån där person som man avundas till avskyns gräns." skriver Elin Lucassi för LitteraturMagazinet som var på ALMA-prisutdelningen i Konsterthuset igår.

Läs mer ...

Stora Bokbytardagen den 16 maj 2013

SJ hoppar på tåget med Stora Bokbytardagen

Stora Bokbytardagen startades för fem år sedan. Sedan dess har bokbytandet blivit större för varje år. Nu ansluter sig även SJ till arrangemanget genom att uppmana sina resenärer att byta böcker under tågresan den 16 maj. Även flera författare är inbjudna till SJ:s tåg bland annat Åsa Nilsonne (bilden). "Att byta böcker ligger helt i linje med SJs inriktning på miljö och hållbarhet. Våra ombordundersökningar visar att 71 procent av våra resenärer helst läser när de åker tåg," säger Claes Salomonsson, chef för externkommunikation på SJ, i ett pressmeddelande.

Läs mer ...

boktoppen maj 2013

Sex säljer mer än mord

De fem mest säljande böckerna i maj 2013 handlar allihop om sex och erotik. EL James ligger fortfarande etta på boktoppen, nu med tredje boken om Christian Grey och Anastasia Steele, "Femtio nyanser av frihet". På andra plats ligger Per Olov Enquist "Liknelseboken" som pryds av en naken kvinnostjärt och handlar om ett erotiskt äventyr i författarens ungdom. Först på sjätte plats kommer en deckare, Anna Janssons "Dans på glödande kol".

Läs mer ...

Nya boken heter "Analfabeten som kunde räkna"

Jonas Jonasson kommer med ny bok till hösten

I höst kommer Jonas Jonasson ut med sin första bok efter braksuccén med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Den nya boken heter "Analfabeten som kunde räkna". Huvudperson är den föräldralösa analfabeten Nombeko Mayeki som bor i en kåkstad i Sydafrika. Boken är, enligt förlagets beskrivning, "en uppgörelse med fundamentalismen i alla dess former".

Läs mer ...

Den 23 april firas böckernas egen högtid

Under Världsbokdagen står böckerna i centrum

Den 23 april firas böcker lite extra runt om i världen. Då infaller nämligen Världsbokdagen – en böckernas högtidsdag som instiftades av FN-organet Unesco 1995. För Unesco var det ett led i kampen mot analfabetismen. Fortfarande finns många människor i världen som inte har fått möjlighet att lära sig läsa. Genom Världsbokdagen kämpar Unesco för att fler människor i världen ska kunna ta del av den enorma potential som finns i böcker.

Läs mer ...

Recension

Sofi Oksanen tillbaka med ny roman

Sofi Oksanens roman "Utrensning" blev en dundersuccé när den kom 2010. Den översattes till en mängd språk och fick även det prestigefyllda Nordiska rådets litteraturpris. Nu är hon tillbaka med en ny roman. I "När duvorna försvann" har hon flyttat blickpunkten från Tysklands och Sovjets krigsförbrytelser till en enskild persons förräderier. "Det är en annorlunda och rätt så otäck roman, men den är oerhört fängslande" tycker LitteraturMagazinets recensent.

Läs mer ...

ALMA-priset 2013

Tre av Isols böcker på svenska i år

Nu ska ALMA-pristagaren Marisol ”Isol” Misentas böcker till slut komma ut på svenska. Bokförlaget Alfabeta ger ut två av hennes böcker på svenska redan i år (2013). Det rör sig om "Petit, det lilla monstret" och "En anka är bra att ha". Båda böckerna har Marisol ”Isol” Misenta både skrivit och illustrerat själv. Även Lilla Piratförlaget ger ut en av Misentas böcker, "Numeralia". Men den boken har hon "bara" illustrerat. För texten står Jorge Luján. "Petit" och "Numeralia" kommer ut lagom till ALMA-prisutdelningen i maj 2013.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |  12  | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Recension: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Tro möter vetenskap i roman om en familj

Recension: Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg av Gösta Hultén

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Recension: Lyckans son av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB