
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Namnbrunnen : sagor, Inger Edelfeldt
Bland änglar, demoner och människodjur







Inger Edelfeldt är författare, illustratör, översättare och seieskapare. Hon debuterade 1977 med komma ut-romanen "Duktig pojke" och har sedan dess skrivit närmare fyrtio verk, från barn- och ungdomsböcker till romaner, novell- och diktsamlingar och seriealbum. "Namnbrunnen" är hennes sagobok från 2008 som innehåller inte mindre än tolv färgglada sagor.
Det här är visserligen mitt första möte med ...


LitteraturMagazinets recension
av
Jag for ner till bror, Karin Smirnoff
Jana tar hembygden tillbaka







Jana Kippo far i Karin Smirnoffs debutroman ner från Luleå till sin bror i västerbottniska Smalånger. Boken blev augustnominerad och uppmärksammad bland annat för sitt säregna språk.
Snöstorm härjar när Jana Kippo kliver av bussen för att återvända till sitt barndomshem, till Kippogården, där hennes tvillingbror Bror fortfarande bor. På vägen träffar hon på konstnären John...


LitteraturMagazinets recension
av
Gubbas hage, Kerstin Ekman
Kerstin Ekman i sitt livs högform







Kerstin Ekman har sedan debuten 1959 etablerat sig som en av våra mest namnkunniga författare. Hon är ledamot i Samfundet De Nio och tidigare ledamot i Svenska Akademin. Hennes breda författarskap sträcker sig från detektivromaner till operalibretto. Nu är hon aktuell med essäsamlingen "Gubbas hage".
”Uti vår hage där växa blå bär, kom hjärtansfröjd, vill du mig något så träffas vi d...


LitteraturMagazinets recension
av
Som pesten, Hanne-Vibeke Holst
Kärlek och svek i FN







Tv-serierna Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret bygger på den danska författaren Hanne-Vibeke Holsts böcker. Jag såg dem på svt play i somras. Så när jag fick veta att Holst kommit ut med en ny roman, ”Som pesten”, blev jag mycket intresserad.
Boken levde i stort upp till mina förväntningar. Huvudpersonen, danska läkaren Karoline Banners, arbetar på WHO då en pandemi upptäcks som kan f&arin...


LitteraturMagazinets recension
av
Geniet från Breslau, Lena Einhorn
Vart tog Clara vägen?







Fritz Haber var verksam i Tyskland i början av förra seklet. Han var en forskare med visioner. Han hade lust att skapa, och han ville nå fram, bli erkänd, bli berömd. Genom att ihärdigt arbeta för att utvinna ammoniak på kemisk väg gav han ett viktigt bidrag till konstgödselindustrin. Det hade stor betydelse för jordbruket och livsmedelsförsörjningen. För denna bedrift belönades han med Nobelpriset 1918.
N&a...


LitteraturMagazinets recension
av
Labyrint – vägen in, Karin Pasche
Magisk läsning om en gåtfull verklighet







Julia, Jake och Job verkar i förstone inte ha mer gemensamt än begynnelsebokstaven i förnamnet. "Labyrint - vägen in" är Karin Pasches debut och första delen i en serie där magi och verklighet blandas samman.
Julia vaknar på sjukhuset efter en hjärninflammation. Hon har minnesförlust och händerna är i bandage efter att hon försökt klösa sig ut från sin lägenhet. Hallucinationerna avtar och verkligh...


LitteraturMagazinets recension
av
Grand final i skojarbranschen, Kerstin Ekman
Intrig måste man ha – det säger alla!







Kerstin Ekman har sedan debuten 1959 etablerat sig som en av våra mest namnkunniga författare. Hon är ledamot i Samfundet De Nio och tidigare ledamot i Svenska Akademin. Hennes breda författarskap sträcker sig från detektivromaner till operalibretto. "Grand final i skojarbranschen" är en roman från 2011.
Jag har funderat mycket på intrig, handling och röd tråd. Sådant måste man ha, det säger alla! Börja...


LitteraturMagazinets recension
av
Dagboken, Annelie Drewsen
Lättläst om utanförskap




Utanförskap kan se ut på olika sätt och LitteraturMagazinets Eleni Schmidt har läst tre lättlästa böcker som behandlar olika versioner av utanförskap: "Dagboken" av Annelie Drewsen, "Ditt äckel" av Per Aexandersson och "En droppe midnatt" av Jason Diakité.
Annelie Drewsen är ömsint i sin skildring av ensamhet i ”Dagboken”. Den handlar om Tarek bor ensam i Sverige, han har ingen familj eller vänner hä...


LitteraturMagazinets recension
av
Händelsehorisonten, Balsam Karam
Solidaritet och systerskap







En upprorisk tonåring vägrar att acceptera sin lott i livet och gör revolt. Författaren Balsam Karam är bibliotekarie till vardags, LitteraturMagazinets Karin Cellton har läst hennes debut.
Först vet jag inte vad jag läser. Är det en roman om segregation och fattigdom? En saga om en flicka som växer upp i utkanterna av en stad, omgiven av goda kvinnor, förtryckt av de onda männen? En saga om en modig flicka som slår t...


LitteraturMagazinets recension
av
Förlåten, Agnes Lidbeck
Tillbakalutad relationsroman







Agnes Lidbecks debut förra året, ”Finna sig” blev väl mottagen. Det är en roman om en strängt disciplinerad kvinna som söker bekräftelse hos en äldre man. Den aktuella ”Förlåten” handlar om två systrar som tömmer pappans hus i skärgården, en plats fylld av både glada och sorgliga minnen.
Lidbeck täljer skickligt fram Ellens och Marias motsatta personligheter, men som relations...


LitteraturMagazinets recension
av
Beröring / Vi är alla lika fjärran från kärleken, Adania Shibli
Vackert och poetiskt tillsammans med ångestladdad vardagsdramatik







Adania Shibli (1974) är författare och dramatiker med palestinskt ursprung. Hon har studerat i Jerusalem och London och är för närvarande bosatt i Berlin. Tranans förlag ger i samma volym ut två av hennes kortromaner i svensk översättning. Lisa Fransson har läst dem.
Boken öppnar med "Beröring" från 2002. Att läsa "Beröring" är som att bläddra i ett fotoalbum. Ur en stum och näst intill or&oum...


LitteraturMagazinets recension
av
Noveller, Kjell Askildsen
Omfattande människokännedom i förtätad prosa







Kjell Askildsen föddes 1929 i Mandal, Norge, och har flera novellsamlingar bakom sig. Han är översatt till mer än 20 språk och har själv gjort urvalet till novellsamlingen "Noveller".
Mitt intresse för korta berättelser går långt tillbaka. Det var först lite skräcknoveller och SF-noveller. Men mot slutet av 80-talet läste jag Torgny Lindgrens (som tyvärr avled förra året) novellsamling ”Legender...


LitteraturMagazinets recension
av
De sju goda åren, Etgar Keret
Livet sett från Israel







Etgar Kerets De sju goda åren är en självbiografi som helt kort skulle kunna resumeras till Etgar Kerets liv. Siffran sju bär på diverse symboliska värden.
Utöver sonens sju första levnadsår kan vi exempelvis utläsa lycka. Sju är ju ett lyckonummer och Etgars sju goda noveller genomsyras av positiv anda och humor, även när det blir sorgligt och går åt pipsvängen, vilket också gör läs...


LitteraturMagazinets recension
av
Barnvagnsblues, Ester Roxberg
Inte bara mamma







Agnes snart 30 år har blivit mamma. Hon är föräldraledig och vattnar vännernas blommor – de lyckliga, bekymmerslösa som tillbringar sommaren utomlands.
Agnes är ensam, rådvill, avundsjuk och uttråkad. Hur ska hon uthärda föräldraledigheten? Hur ska hon uthärda ledan?
Vi får följa henne under fem veckor i juli. Agnes och hennes kamp mot moderskapet och vuxenlivets tyngande ansvars- och trygghetspl...


LitteraturMagazinets recension
av
Som ett träd i skogen, Vibeke Olsson
När vemodet bryter in


Den sjätte boken, ”Som ett träd i skogen”, har kommit i Vibeke Olssons serie om Bricken på Svartvikssågen. Nu har Bricken blivit femtio och än tydligare framgår det hur Kristus lever i henne. Den kristna nåden handlar för Bricken om att få gripa in i andras liv och vända dem rätt, inte till ett fromt utanpåverk utan till att överleva fattigdom och få ingå i en mänsklig gemenskap.
Redan...


LitteraturMagazinets recension
av
Den yttersta lyckans ministerium, Arundhati Roy
Dramatisk blandning av fakta och fiktion i sprakande Indien-skildring







Den yttersta lyckans ministerium är en mastig roman på över 400 sidor. I motsats till vad titeln antyder så är det i själva verket den stora olyckans historia. Berättelsen är bred både geografiskt, i tiden och i de mångfacetterade karaktärerna som i mitten av historien rör sig mot varandra för att senare mötas.
Den första delen av romanen handlar om ett androgynt barn som vid 15 års ålder rymme...


LitteraturMagazinets recension
av
Vid glömskans rand, Sergej Lebedev
Vackert om ett mörkt förflutet







I dagarna var det hundra år sedan bolsjevikerna, med Lenin i spetsen, tog över makten i Ryssland. Att den ryska historien fortfarande behöver bearbetas visar författaren Sergej Lebedev i sin debutroman "Vid glömskans rand", där han gräver i några av de mörkaste delarna av den ryska kommunismen, genom att ta oss med djupt in i arbetslägren på den sibiriska tundran.
Berättelsen börjar dock i en pojkes barndom och handl...


LitteraturMagazinets recension
av
Den underjordiska järnvägen, Colson Whitehead
En sorgesång över slaveriet







Med fokus på det skrämmande och det tragiska har Colson Whitehead skrivit en omskakande roman om livet som slav i 1800-talets USA. "Den underjordiska järnvägen", som tilldelades både National Book Award 2016 och Pulitzerpriset 2017 och nu utkommer på svenska, är en blottläggande skildring av de mest brutala och ondskefulla delarna av slaveriet.
Handlingen börjar på en bomullsplantage i Georgia. Plantagens ägare, Terrance Rand...


LitteraturMagazinets recension
av
Tingens naturliga ordning, António Lobo Antunes
Udda fåglar sjunger sina sånger kring portugisiskt nationaltrauma







Antunes speglar allmänmänskliga brister i sin egen lilla värld representerad av stadsdelen Benfica, här genom en intrikat familjehistoria ur det förflutna.
En äldre man försörjer en fattig familj för att få sova med den diabetessjuka dottern. Medan hon sover låter han sin familjehistoria skölja över henne. Huset med den dominerande patriarken, de uppvuxna barnen som håller skenet uppe och försöker finn...


LitteraturMagazinets recension
av
Betraktelse över själens passioner, António Lobo Antunes
Portugisisk dödsdans utforskar mål och medel







Två pojkar växer upp tillsammans, godsägarens barnbarn och gårdskarlens gosse. I vuxen ålder möts de igen, på motsatta sidor av förhörsbordet. Mannen från överklassen misstänks för vänsterterrorism medan den fattige blivit Undersökningsdomaren. Läsaren kastas mellan barndomen, förhöret, dess förhistoria och konsekvenser i en virvlande detaljrik uppgörelse med Portugal efter nejlikerev...


LitteraturMagazinets recension
av
Ödmården, Nils Håkanson
Vattensjuk dystopi på krångligt språk







I en tid av ständiga klimathot är det föga förvånande att det skrivs dystopier från efter katastrofen. Här tar Nils Håkanson ut svängarna längs följdriktiga linjer i en farsartad och degenererad framtid. Våra ättlingar lever i ett söndertrasat stamsamhälle i fuktdrypande gruvschakt medan nederländska ockupanter tagit över det översvämmade landet.
Texten utgörs till största del...


LitteraturMagazinets recension
av
Sorgen bär fjäderdräkt, Max Porter
Träffsäker översättning håller ohelig kråka oroväckande intakt







Sorgen bär fjäderdräkt tar avstamp i ett solitt, fastnaglat ögonblick – sedan bär det av i en vansinnesfärd genom hoplappade genrer, fula känslor och svarta fjädrar.
I ett slag lämnas två pojkar och en pappa ensamma i världen. Det finns ett mammaformat hål som ingenting kan fylla, ingenting, men något fyller det ändå. Detta något är KRÅKA. Kråka tar dig under sin stinkande ving...


LitteraturMagazinets recension
av
Binas historia, Maja Lunde
Sammanflätad dystopi, historisk roman och nutida familjedrama om människor och deras bin







Den moderna civilisationen är helt beroende av pollinering. När bina dör ut rasar samhället samman. Maja Lunde gör tre nedslag i sin ”Binas historia” som avlöser varandra växelvis genom boken: Ett från den moderna biodlingens barndom i artonhundratalets England, ett vid den globala bidödens inledning, 2007 i Ohio, USA, och slutligen i det framtida söndertrasade Kina i en värld utan bin. I alla tre berättelserna k&au...

LitteraturMagazinets recension
av
Gud hjälpe barnet, Toni Morrison
Starkt om rasism och barndomstrauma







Den elfte romanen av 1993 års Nobelpristagare, Toni Morrison, ges nu ut på svenska. Som titeln antyder så handlar "Gud hjälpe barnet" om barndomen; hur vuxna sviker barn, hur trauman från barndomen sätter spår och hur obearbetade händelser kan utstaka hela vuxenlivet och göra det omöjligt att gå vidare som en hel individ.
När Lula Ann föds är hennes hudfärg så mörk att hennes mamma blir rädd för henne och i ett kort ögonblick överväger att döda henne. Lula Anns föräldrar har ljusare hudtone...


LitteraturMagazinets recension
av
Riktiga Elsie, Elsie Johansson
Självbiografi med reservationer







Folkkära Elsie Johansson har skrivit sin självbiografi, ”Riktiga Elsie”. Titeln är hämtad från ett brev som Astrid Lindgren skickat. Elsie kunde inte tro att det var den berömda författaren som stod bakom det uppskattande brev hon fått i samband med debuten ”Brorsan hade en vevgrammofon”. - Det var en diktsamling. Senare har Elsie Johansson kommit ut med ett stort antal romaner. - Jo, det var från den riktiga Astrid ...
Anmäl textfel