Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
En annan Doktor Glas, Malin Lindroth
En mörk anklagelseskrift







Malin Lindroths “En annan doktor Glas” är en märklig och obehaglig roman. Berättaren är en ung kvinna utan fast punkt i tillvaron. Hon råkar bli bekant med Hjalmar Söderberg och komma in i hans vänkrets. Barn finns i huset, men hustrun Märta är tvångsintagen på Långbro sinnessjukhus. Boken framstår som en anklagelseskrift mot den berömde författaren. Är kanske doktor Glas i Söderbergs ro...


LitteraturMagazinets recension
av
Sanning, lögn och konsekvens, Maria Adolfsson
Spännande som en thriller







Astrid har blivit lämnad av sin man Johan efter trettio år. Det är ingen ovanlig utgångspunkt för en relationsroman. Men Maria Adolfssons “Sanning, lögn och konsekvens” är en ovanligt bra sådan.
Efter den första förlamande tiden vaknar Astrid till liv. Hon inleder ett sökande efter sanningen bakom makens till synes hastiga uppbrott. Läsaren följer andäktigt med.
Vi får veta att Astrid har b...


LitteraturMagazinets ljudboksrecension
av
Vi är inte här för att ha roligt, Nina Lykke
Pricksäker satir över kulturlivet








Jag har lyssnat på Nina Lykke, “Vi är inte här för att ha roligt”, inläst av Ludvig Josephson. Så bra! Hur kan han hålla sig för skratt? Det är den roligaste och mest träffsäkra bok jag har läst på jag vet inte när. Jag skrattar högt för mig själv.
Knut är författare men har inte gett ut något på sju år. Det bästa han skrivit, den Berömda boken, l...


LitteraturMagazinets recension
av
Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Gripande slut på Bricken-serien







Vibeke Olsson är en kristen arbetarförfattare. Nu avslutar hon sin berättelse om Bricken som kom som barn till Svartvik söder om Sundsvall. Hennes föräldrar hade under "storsvagåren" på 1860-talet sökt sin försörjning på sågverket. Det gick inte att överleva på jordbruket i Västerbotten.
Den åttonde volymen, "Stockens färd mot havet" blir en sammanfattning av Brickens liv. Hon har vid 75 &...


LitteraturMagazinets recension
av
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Med intellektuell spänst om ålderdomen







Sven-Eric Liedman har varit mycket framgångsrik som idéhistoriker. Han är fortfarande, 83 år gammal, verksam som författare och föreläsare. I hans bok om ålderdomen, “I november” möter vi en priviligierad äldre man. Han har också en hustru vid sin sida sedan 50 år tillbaka och en grupp om 20 barn, barnbarn och barnbarnsbarn, tillika många vänner.
I marknadsföringen av boken understryks att ...


LitteraturMagazinets recension
av
Värma händer, Katarina Widholm
Mer känslor och spänning i andra boken om Betty







Katarina Widholms “Räkna hjärtslag” var en av fjolårets betydande romandebuter. I boken får vi göra bekantskap med den 17-åriga Betty som flyttar från Hudiksvall ner till Stockholm strax före andra världskrigets utbrott. Hon får plats som hembiträde hos en doktorsfamilj. Författaren beskriver på fin realistisk prosa de svåra moment som denna anställning medför. Hon ska motsvara kraven fr&ar...


LitteraturMagazinets recension
av
En kvinnas frigörelse, Édouard Louis
Tunt men ömsint om en mor







Édouard Louis har i uppmärksammade böcker tidigare skildrat sin barndom och sin far. LitteraturMagazinets Anne-Charlotte Östman som läst hans nya bok om modern Monique, finner likheter med en annan stor fransk författare.
Édouard Louis skriver i det lilla formatet. Jag kommer att tänka på novellserien Entimmesboken. Hans senaste bok, “En kvinnas frigörelse” tar inte mer än en timma att läsa. Den är spat...


LitteraturMagazinets recension
av
Mordet som kom av sig, Lennart Rammer
Våld i vinets värld







Lennart Rammer är professor emeritus inom rättsmedicin och har länge haft ett stort vinintresse. I sin nya roman "Mordet som kom av sig" låter han våldet och vinet förenas.
Lennart Rammer har tidigare skrivit flera böcker. Dels reseguider till vinområden i Europa och Australien, dels hur arbetet som rättsläkare kan te sig, bland annat i boken "Tjugo verkliga mord".
"Mordet som kom av sig" utspelar sig mestadels under en v...


LitteraturMagazinets recension
av
Hudlös himmel, Herbjørg Wassmo
Stark avslutning om Tora







Norska författaren Herbjørg Wassmo fick Nordiska rådets litteraturpris 1987 för sin roman “Hudlös himmel”. Det är den avslutande delen av trilogin om Tora, dotter till tysk soldat och utnyttjad av sin styvfar. Historiska Media ger ut böckerna på nytt om den hårt drabbade Tora, om den känslofattiga miljö hon växer upp i men också om hennes drömmar och de glipor som finns i den grå vardagen.
N...


LitteraturMagazinets recension
av
Huset med den blinda glasverandan, Herbjørg Wassmo
Ljusglimtar i en värld av armod och skam







Efter Herbjørg Wassmos böcker om den passionerade och driftiga Dina ger nu Historiska Media ut den tidigare trilogin om Tora i nyöversättning. “Huset med den blinda glasverandan” har ett helt annat anslag.
Den unga Tora är resultatet av ett famntag mellan modern Ingrid och en tysk soldat. Hon lever i skam och rädsla. Styvfadern förgriper sig på henne när modern har kvällsskift på fiskfabriken. Men i denna dystra s...


LitteraturMagazinets recension
av
En flickas memoarer, Annie Ernaux
Ung för 50 år sedan







Titeln på Annie Ernaux senaste bok är “En flickas memoarer”. Jag reagerar lite på översättningen av “Mémoire de fille”. Memoarer brukar stå för något mer än de ett par tre år som Ernaux skildrar. I centrum står ett enda men högst förödmjukande minne (mémoire) från hennes första sexuella erfarenhet. Men det påverkar henne under lång tid framöver.
...


LitteraturMagazinets recension
av
Hölje, Pooneh Rohi
En sylvass redogörelse över ett deprimerat tillstånd


Hur är det att vakna upp till ett liv du inte minns, i en kropp du inte känner igen. Och hur hittar du dig själv bland omgivningens förväntningar på den som du var innan? Om det och mycket mer handlar Pooneh Rohis efterlängtade ”Hölje”.
Tvärt börjar Monas berättelse. I ett ögonblicks skimmer, ett vitt ljus. Och det smakar och luktar och det känns. Utan att veta var hon är eller vad som förde henne...


LitteraturMagazinets recension
av
Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Bricken går till rätta med sig själv







Jag är en stor beundrare av Vibeke Olssons författarskap. Jag har med glädje läst hennes böcker om de tidiga kristna gemenskaperna i Rom. På senare tid har jag följt Bricken och människorna på Svartvikssågen söder om Sundsvall.
Den första boken om Bricken var ett beställningsverk från förlaget. Den var avsedd som en ungdomsbok. Nu har den sjunde i serien kommit, “Som skuggan följer ljuset”...


LitteraturMagazinets recension
av
Dinas bok, Herbjørg Wassmo
Dinas bok - storslagen och enastående







“Dinas bok” av Herbjørg Wassmo är en vidunderlig roman. Den kom ut på norska första gången 1989. Nu ger Historiska Media ut en ny översättning till svenska med de efterföljande volymerna “Lyckans son” och “Karnas arv”. Nyskrivna “Den som ser” kommer nästa år.
Vi är i Nordnorge i mitten av 1800-talet på en handelsplats vid havet. Dina hamnar där när hon knappt 16...

LitteraturMagazinets recension
av
Den sista sommaren, Gianfranco Calligarich
Kärlek i den eviga staden







På senare år har Gianfranco Calligarichs ”Den sista sommaren” återupptäckts som en modern klassiker. I Italien däremot har den ständigt funnit nya generationer läsare sedan den publicerades 1973, då i en begränsad upplaga som länge räknades som en raritet på antikvariaten.
"Den sista sommaren" cirkulerade i bokcirklar och blev föremål för avhandlingar innan den 2010 trycktes i en ny upplaga ...

LitteraturMagazinets recension
av
Om det inte vore för dig, Delphine de Vigan
Liten bok om tacksamhet







I den senast översatta romanen ”Om det inte vore för dig” ger sig fransyskan Delphine de Vigan in på ämnet afasi. Vi får träffa en äldre dam, Michka, som är på väg att förlora sitt språk.
Författaren går respektfullt tillväga. Hon ger oss den gamlas perspektiv men skildrar också hur en vän och en logoped upplever situationen. Tacksamhet är temat. En åldrande person har n...

LitteraturMagazinets recension
av
Vaka, Hyam Zaytoun
När ett hjärta slutar slå







För ett par år sedan vaknade författaren Hyam Zaitoun mitt i natten och upptäckte då, sömndrucken och förkyld, att hennes man var mitt uppe i en hjärtattack. Plötsligt går kvinnan på högvarv, hon ringer 112, gör hjärtlungräddning och kämpar för sin makes liv.
Det är det här boken handlar om. Hur hon, Hyam, gör allt för att rädda sin man vars hjärta har stannat. De de...

LitteraturMagazinets recension
av
Berättelse om ett liv, Peter Handke
Ett viktigt synliggörande av en livsberättelse







Peter Handke tilldelades nobelpriset 2019, ett tillkännagivande som knappast kan anklagas för att ha fått ett samstämmigt bifall av allmänheten.
Det har förekommit högljudda protester, demonstrationer, tolkningsprövningar kring uttalanden vars källkritik är svårbedömd, liksom det cirkulerat bojkottskungörelser likt ett malströmsdrev i medierna. Förargelsen är riktat mot personen, författaren sj&aum...

LitteraturMagazinets recension
av
Svartstilla, Susanne Skogstad
Med rätt att sörja







Norska Susanne Skogstad föddes 1993. Hon debuterar med "Svartstilla", en roman om en änka som efter sin makes bortgång försjunkit till ett stadium av svartstilla. Cilla Naumann har översatt en roman om saknad, sorg och den stora kärleken.
Susanne Skogstads änka har tre vuxna barn, i övrigt vet vi inte mycket om henne. Vi vet inte hur länge hon har varit änka, vad hon heter eller hur gammal hon är. Hon inte bara sörjer, utan...

LitteraturMagazinets recension
av
Vissla i mörker, Emma Healey
Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman







Emma Healey debuterade 2014 med "Elizabeth är försvunnen", en prisbelönt roman om en äldre dam som brottas med sin tilltagande demens. "Vissla i mörker" handlar om mamma Jen och hennes dotter Lana.
Lana Maddox har länge varit en utmaning för sina föräldrar. I ett försök att komma henne närmare åker mor och dotter iväg på en målarkurs, men Lana försvinner en natt och blir borta i fyra dygn. Jens l&...


LitteraturMagazinets recension
av
K, Katarina Frostenson
Fall från hög höjd


”K” heter Katarina Frostensons senaste bok. Den berättar i dagboksform om landsflykten i Frankrike. Två dagar efter att maken Jean-Claude Arnault i Dagens Nyheter anklagats för sexuella övergrepp av 18 kvinnor befinner sig paret i Köpenhamn.
Den 23 november 2017 har de påbörjat sin resa. Dagboken sträcker sig fram till slutet av maj 2018. Då har mannen varit på ett förhör i Sverige. Den 4 december 2018 dö...

LitteraturMagazinets recension
av
Pachinko, Min Jin Lee
En bok att längta tillbaka till







Min Jin Lee föddes i Sydkorea 1969. Hon växte upp i New York och är i grunden jurist. Släktromanen ”Pachinko” är hennes debut och idén till boken fick hon redan för trettio år sedan.
”Pachinko” är ett japanskt arkadspel, en slags variant av flipper där spelaren bara delvis kan kontrollera och påverka kulornas framfart. Och på varje vinnare går det långt många fler förlorare...

LitteraturMagazinets recension
av
Konsten att dö, Inger Edelfeldt
Bekännelser och betraktelser



Inger Edelfeldt är författare, illustratör, översättare och seieskapare. Hon debuterade 1977 med komma ut-romanen "Duktig pojke" och har sedan dess skrivit närmare fyrtio verk, från barn- och ungdomsböcker till romaner, novell- och diktsamlingar och seriealbum.
Inför februari månads FörfattarFokus läste jag ”Betraktandet av hundar” från 1997 och ”Konsten att dö” från 2014. "Betrakta...

LitteraturMagazinets recension
av
En Marialegend, Niklas Rådström
Den moderna Maria







I Niklas Rådströms senaste roman "En Marialegend" ryms tre skickligt sammanvävda berättelser. Det är en bok som fångar läsaren och griper tag i tidlösa frågor.
En kvinna befinner sig på flykt i ett krigshärjat land, kanske någonstans i Afrika, sedan hon förlorat sitt nyfödda barn och sin man. Hennes vandring är farofylld och det verkar många gånger osannolikt att hon ska klara sig. Samtidigt t...

LitteraturMagazinets recension
av
Kärlekens Antarktis, Sara Stridsberg
Om kvinnans utsatthet







Sara Stridsberg debuterade 2004 med romanen "Happy Sally", och har sedan dess med prosa och pjäser visat att hon är en av vår tids främsta berättare. Hon har blivit översatt till ett flertal språk, prisbelönad och invald till Svenska Akademin som hon sedermera valt att utträda från.
Jag visste inte vad jag gav mig in på när jag öppnade Sara Stridsbergs ”Kärlekens Antarktis”. Jag hade ingen ani...
Anmäl textfel