Recension av Myten om Luna, Hillevi Torell: Vackert om en gåtfull färd - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Vackert om en gåtfull färd
Foto: Lars Gustafsson

LitteraturMagazinets recension av Myten om Luna, Hillevi Torell

Vackert om en gåtfull färd

Kan vara det mest originella jag läst i år"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Myten om Luna
Författar-
presentation:
Hillevi Torell

Hillevi Torell är leg. psykoterepeut och romandebuterar med en sällsam berättelse om att bli vuxen, falla och sedan hitta tillbaka till sig själv. 

Året är 1969. Isa är tolv år gammal och precis som varje sommarlov är hon i Småland med sin familj. Det är en lagom spännande och bekymmerslös tillvaro. När faster Rut meddelar att hon och hennes man kommer på besök från England blir lyckan total. Rut är populär bland alla medan hennes John är mer inbunden och tystlåten. Han är professor i arkeologi och intresserar sig mest för gamla stenar.

En kväll bestämmer sig Isa och hennes kusin för att spionera på professor John, och dagen efter är Isa puts väck försvunnen. Som uppslukad av jordens yta blir hon en allseende berättare. Likt huvudpersonen Susie i Alice Sebolds "Flickan från ovan" vakar hon över sin familj och sin kusin. Hjälplöst ser hon föräldrarna glida isär från varandra, hon ser hur hårt hennes kusin lastar sig själv för hennes försvinnande. Familjen måste hem till Stockholm när sommaren tar slut, livet måste på något sätt gå vidare. Isa ser och hör men kan inte meddela sig.

Skulden till försvinnandet läggs på professor John som häktas, medan Rut gör vad hon kan för att rentvå hans rykte. Men så kommer Isa faktiskt tillbaka. På ett oväntat sätt och på ett oväntat ställe, och det hon varit med om är precis lika oväntat. Ja, "Myten om Luna" kan vara det mest originella jag läst i år. Det kunde ha blivit lite för mycket konstigheter, men boken följer sin egen logik, Hillevi Torell håller hårt i tråden och jag upplever aldrig att historien spårar ur. Trots att Isa är ung när historien tar sin början tycker jag att den är för komplex för att klassas som ungdomsbok. Att läsa "Myten om Luna" är ungefär som att lyssna på ett enda härligt långt avsnitt av Creepypodden, bara mer välskrivet.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 10 december 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Om ett yrkesval att kämpa för

Recension: En egen lön av Maria Gustavsdotter

En modern tonårsbok för alla

Recension: Värsta bästa tonåren av Maria Dufva

Fullt upp på detektivbyrån

Recension: Det spökar på Smögen av Anna Ihrén

Karma och Jonar på nytt äventyr

Recension: Ond magi av Zelda Falköga

Med intellektuell spänst om ålderdomen

Recension: I november : om åldrandet av Sven-Eric Liedman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB