Anne-Charlotte Östman - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Skammen
Författar-
presentation:
Annie Ernaux

Ny Annie Ernaux på svenska

Annie Ernaux hedrades med Nobelpriset i litteratur 2022. Hennes författarskap består mest av tunna självbiografiska romaner som utgår ifrån en enskild händelse som hon sätter in i sitt sammanhang. I “Åren” skildrar hon emellertid ett större förlopp, det franska samhällets utveckling, kopplad till hennes egen tillvaro och bildningsgång.

Norstedts ger nu ut “Skammen” i en översättning som gjordes redan 1998 av Katja Waldén. Där skapas en urscen med ett före och ett efter. Författarens moder har överöst maken med förebråelser. Till sist förlorar han tålamodet och går till våldsamt angrepp.

Boken börjar med meningen: “Tidigt på eftermiddagen, en junisöndag, försökte min far döda min mor.” Det var 1952, och Annie Ernaux var tolv år gammal. Händelsen som naturligtvis skrämde henne skapade också skam. Nu hade de blivit en dålig familj.

Föräldrarna som hade en liten kafé- och butiksrörelse i Yvetot i Normandie sätts i “Skammen” in i sitt sociala sammanhang. Ernaux tecknar den lilla ortens topografi med sämre och bättre kvarter, där man talar bra franska eller dålig med dialekt. Hon vill återskapa den värld hon levde i när hon var tolv. I den tänker man inte, skriver hon, allt följer på vartannat i livets skeenden.

I Yvetot iakttog människorna varandra och dömde. Deras handlande klassificerades som tillåtet, till och med tillrådligt, eller oacceptabelt. Ett fullständigt avståndstagande drabbade frånskilda, kommunister, älskarinnor, ogift mödrar, kvinnor som drack eller som gjort abort.

Som den enda i släkten gick Annie i katolsk privatskola. Hon var en framstående elev med fina betyg. Religionen angav formen för hennes liv. Hon levde i ljuset, i sanningens och fullkomlighetens värld i motsats till dem som inte gick i mässan, inte bad och som syndade.

Men händelsen med faderns våldsamhet hade gett henne en plats i skammen. Det var något hon aldrig skulle kunna berätta för någon. Och detta skulle följas av fler situationer den närmaste tiden.

En scen utspelar sig en natt när Annie deltagit i de katolska skolungdomarnas fest i Rouen. Bussen med skolkamraterna släpper av henne utanför bostaden. Modern öppnar sömndrucken i ett fläckigt nattlinne. Man torkade sig med det när man hade kissat, upplyser författaren. Detta avsnitt har etsat sig in i mitt minne sedan jag läste “La honte” på 1990-talet. För första gången såg hon sin mor med privatskolans ögon. Så starkt.

På slutet skildrar hon en bussresa som hon och fadern gjorde till Lourdes. De var inte förberedda, visste inte vad man skulle ha med sig och vad man skulle iaktta under en sådan färd. Fadern misstrodde allt, chaufförens sätt att köra och maten de blev serverade. På en uteservering berättar han en “småsnaskig” historia om en präst. Skammen bara fortsätter.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #självbiografi
15 maj 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera
 

Utsökt om vänskap och kärlek

Utsökt om vänskap och kärlek

Sofia Torvalds roman liknar ett kammarspel i sin enkla och intima form"

För ett tag sedan var jag på bokfrukost, där de två finlandssvenska förlagen Förlaget och Schildts & Söderström presenterade sin utgivning. I godispåsen som jag fick med mig därifrån fanns Sofia Torvalds “Kaféet”. Det är en fin liten bok om vänskap och kärlek.

En man och en kvinna har lärt känna varandra i en stödgrupp för frånskilda. Hennes make som var otrogen har kommit tillbaka.  Hon fortsätter i alla fall att träffa den andra mannen på kafét, där de har sitt eget speciella bord. Han brukar sitta med datorn uppslagen när hon kommer in.

De betraktar sig som mycket goda vänner men lever under olika villkor. Hon har man och barn. Han är barnlös - hans före detta fru får barn med sin nya – och dejtar för att hitta kärleken på nytt.

Av vilket slag är deras vänskap egentligen? Kanske handlar det till och med om kärlek, åtminstone för någon av dem? Sofia Torvalds roman liknar ett kammarspel i sin enkla och intima form.   


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #finlandssvensk utgivning
28 april 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera
 

En stark bok om dödsdömda

En stark bok om dödsdömda

I många år var Jim Brazzil den sista personen som rörde vid eller pratade med fångar innan de efter en giftinfektion sjönk in i medvetslöshet och dog"

Carina Bergfeldt har varit SVT:s USA-korrespondent. Nu har hon en egen talkshow. I intervjuboken “En bra dag att dö. Vad 276 avrättningar har lärt en fängelsepastor om livet” tar hon sig an ett riktigt tungt ämne.

Bergfeldt mötte den före detta fängelsepastorn Jim Brazzil i Texas 2014 när hon arbetade på en artikelserie för Aftonbladet med titeln “En vecka med döden”. Hon hade just träffat Vaugn Ross som var dödsdömd för dubbelmord, satt på death row i fängelset Polunsky Unit och hade sju dagar kvar att leva.

“En bra dag att dö” är en stark bok. I många år var Jim Brazzil den sista personen som rörde vid eller pratade med fångar innan de efter en giftinfektion sjönk in i medvetslöshet och dog. Han har suttit med 154 dömda mördare. De sista åren arbetade han med den andra sidan. Han såg ytterligare 121 personer dö men från ett av åskådarrummen tillsammans med offrens anhöriga.

Det finns möjlighet till medling mellan den dödsdömda och offrens anhöriga. Han – det är nästan uteslutande en han - måste redan ha suttit inne ett par år och ha erkänt brottet. Angående förlåtelse säger Brazzil att förlåta inte innebär att det som hänt är okej. “Det innebär att det inte kan göra dig illa längre. Med förlåtelsen släpper du det som varit och det grepp som en person har om dig.” Carina Bergfeldt berättar för Jim om sin våldsamma far som hon inte vill förlåta. Mot slutet av boken skriver hon att pastorn ändå sått ett frö hos henne som gör att hon kan tänka på sin far utan att det svartnar framför ögonen.

De kommer in på skillnaden mellan Sverige och USA. I Sverige kan brottsoffrens anhöriga börja sörja efter domslutet. I USA finns många möjligheter till överklagan från den dödsdömdes sida. Det kan i åratal skjuta upp avrättningen som de anhöriga väntar på, de som tror att hämnden ska befria dem.

Carina Bergfeldt förklarar för Jim att livstids fängelse i Sverige i praktiken är 16 år. Där har hon fel. Jag läser på Kriminalvårdens hemsida att fången efter tio år kan ansöka om tidsbestämt straff. Om det beviljas får det inte vara kortare än 18 år.

Jim Brazzil fann det mest meningsfullt att arbeta med de dömda. Han lärde känna dem och samtalade med dem inför avrättningen. Han spred evangelium, och många tog emot Gud i sitt hjärta. När han var anställd av Victim´s Services fick han inte tala om Gud alls. Hans första chef tillät det, men sedan ändrades reglerna.

Angående själva dödsstraffet säger Brazzil att han inte är politisk. Med det menar han att han varken är för eller emot dödsstraff. Bergfeldt påpekar att svarta och latinamerikaner är överrepresenterade bland de dödsdömda. Är inte det rasism? Det tror inte Brazzil. Det beror på deras svåra livssituation, säger han, på fattigdom, dålig utbildning och de kriminella gängen.   


Avdelning: Ungdom Taggar: #dödsstraff #avrättningar #USA
1 april 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera
 

Ny Karin Fossum på svenska

Ny Karin Fossum på svenska

Jag blir överraskad igen"

Karin Fossum är en av mina favoriter bland deckarförfattarna. För ett och ett halvt år sedan läste jag på norska "Där döden väntar" som nu kommit i svensk översättning. Författarens psykologiska skärpa fick mig än en gång att läsa boken med intresse.

En tjock utsatt pojke blir förödmjukad av ett möte. En teckning av en död flicka hittas hemma hos en annan ensamvarg. En flicka är ososanmäld hos polisen. Det är tre utgångspunkter för en berättelse som håller läsaren i ett järngrepp. 

Så småningom ska två mord på ungdomar utredas. Hör de ihop? Under tiden som gått hade jag glömt bort vem mördaren var. Jag blir överraskad igen! 


Avdelning: Spänning Taggar: #psykologi
17 mars 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera
 

"Alldeles för snygg för att sitta i rullstol"

"Alldeles för snygg för att sitta i rullstol"

En rullstol är inte ett karaktärsdrag, men med den hade hon fått en ny identitet"

Annika Taesler är journalist, skriver böcker och arbetar med att påverka politiker i funktionsfrågor. När hon var 24 år skenade hennes häst, hon bröt nacken och blev totalförlamad.

I nyutkomna “Krymplingskortet” skriver hon om hur hon efter olyckan höll fast vid den hon var med sin pojkvän, sina intressen, sin musiksmak och sina vänner. Men för omgivningen hade hon blivit en helt annan. En rullstol är inte ett karaktärsdrag, men med den hade hon fått en ny identitet som visade sig ha stor betydelse för såväl sociala, kulturella som politiska delar av livet. På en fest får hon den tvetydiga komplimangen att hon är alldeles för snygg för att sitta i rullstol.

Funktionsnedsättning tillhör en av de lagstadgade diskrimineringsgrunderna. Det finns betydligt fler av de individerna än till exempel homosexuella, skriver Taesler. Ändå är funkofobi ett nästan helt okänt begrepp, trots att det finns med i Svenska Akademiens ordlista. När hon skriver ordet gör Word röda streck under.

Som grupp står de med funktionsnedsättning längst bort från arbetsmarknaden och har lägst inkomst av alla i befolkningen. Dagens Nyheter publicerade 2017 en undersökning, där 18 procent av befolkningen uppger att de inte kunde tänka sig att arbeta tillsammans med en person som har funktionsnedsättning. Ytterligare 14 procent kände sig osäkra.

När Annika Taesler blir med barn frågar läkaren om det verkligen var genomtänkt. Men barnmorskan betraktade det som en vanlig graviditet. Det kändes för Taesler som att landa på en sammetskudde. Många rullstolsburna mödrar har blivit orosanmälda till socialtjänsten redan på BB. Författaren och hennes man slapp detta. Men som gift par med högskoleutbildningar, hus i ett medelklassområde och ett stort socialt nätverk var de nog ganska ensamma om att över huvud taget ha blivit ifrågasatta.

Taesler skriver engagerat och upprört om neddragningen av den personliga assistansen. Detta har gått så långt som till att människor tagit sitt liv. Många, som Taesler själv, överlever inte utan någon vid sin sida. Hon understryker att vi alla kan hamna i den situationen. För människor med funktionsnedsättning förväxlas medborgerliga rättigheter med välgörenhet som man kan ta till om det finns utrymme. Om dödshjälpsdebatten skriver hon att den borde skjutas upp tills hjälpen att leva ett värdigt liv kan garanteras.

I “Krymplingskortet” kan vi också läsa om hur personer med funktionsnedsättning skildras i medierna. Taesler önskar sig en film, där de får vara människor i sin egen rätt utan att den avvikande kroppen poängteras.

Boken är tung att läsa. Men den ger mig kunskap som jag inte hade tidigare. Den förmedlar också viktiga erfarenheter som författaren gjort efter olyckan och som kan vara till nytta för andra.

Jag har i alla fall ett ljust minne av ett avsnitt i boken. Det är där Taesler beskriver umgänget med sonen, hur hon lyckats använda assistenterna just som sina armar och ben.  Sonen vänder sig till henne: “Mamma, kan du knäppa min jacka?” Då får assistenten vara petnoga med att inte bryta moderns och sonens ögonkontakt när hen drar upp dragkedjan. Snabbare än någon annan insåg han att kombinationen moderns röst och någon annans händer var fullt naturlig.

 

 

 

  


Avdelning: Fakta Taggar: #funktionsnedsättning #rullstol
13 mars 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Sörja för de sina
Författar-
presentation:
Kristina Sandberg
Utg.år: 2012
Pocket
Finns i lager, 78 kr
CD-skiva
Beställningsvara, 334 kr
Storpocket
Beställningsvara, 140 kr

Hemmafru med städdille

Jag fortsätter att läsa om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. “Sörja för de sina” är del två i Kristina Sandbergs trilogi.

Nu är andra världskriget slut. Maken Tomas har genom hård disciplin lyckats bli av med sitt alkoholmissbruk, och paret har fått sitt andra barn, en pojke. Men hur gick det till? undrar jag. Hur har Maj och Tomas närmat sig varandra efter att ha blivit tvungna att gifta sig? Maj var med barn när de hade träffats berusade ett par gånger. Efter att dottern Anita fötts finns ingen antydan om att de skulle ha något samliv. Maj kan inte bjuda till, läser vi. Men hon har blivit med barn på nytt. Författaren har inte velat eller kunnat visa hur Maj och Tomas har skapat en ny fungerande relation. Eller har de inte det? För Maj är inte lycklig.

Hon är bitter, trött och yr. Hon får förstås för lite sömn när barnen är små. Men hon har också städdille. Allt i hemmet ska vara perfekt. Det är som om någon tittar på henne och bedömer. Fast mannen är hänsynsfull och vill väl.

Hushållsarbetet är det som håller ihop henne och skapar hennes identitet. Tomas är affärsman men har intellektuella intressen som litteratur och historia. Där kan de inte mötas. Maj pratar mest om praktiska saker som hon oroar sig för, kalas som ska ordnas, gäster som ska bjudas, mat som ska serveras.

Hur kan man i ett äkta par leva så långt ifrån varandra? Det är helt enkelt något annat än Majs och Tomas relation som är Kristina Sandbergs ärende. Om deras förhållande hade varit i fokus hade det blivit en mer balanserad och mänsklig berättelse.   


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #hushållsarbete
11 mars 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera
 

Läsvärt om manlig Hedda Gabler

Läsvärt om manlig Hedda Gabler

Han dras till den gränslöshet och spiritualitet han fann hos henne och som gjorde honom levande"

Vigdis Hjorts roman “Henrik” från 2019 ingick i ett nordiskt samarbete, där författarna skulle låta sig inspireras av Ibsens dramer. Henrik är en manlig motsvarighet till Hedda Gabler som lever ett instängt liv med en man som hon föraktar.

“Henrik” är rolig att läsa med sin karikerade beskrivning av norsk borgerlighet. Den gravida hustrun Elsa är nöjd med sin tillvaro och pratar bara om småttigheter. Paret bor granne med hennes föräldrar. När Henrik och Elsa kommer hem från bröllopsresan visar de stolt upp att de låtit måla dotterns hus i ljusgrönt med vita fönsterkarmar. Dessutom har de inrett barnkammaren. Nu har båda husen samma färg. Elsa blir förtjust. Henrik får panik.

En dag får Henrik reda på att en gammal kärlek har flyttat in i närheten. Konstnärinnan Tale Løvlie har köpt det barndomshem som han tidigare varit tvungen att sälja. Det är av ekonomiska skäl som Henrik gift in sig i Elsas familj. Svärfadern äger en bensinstation som går bra. Där har han fått en trygg plats.

I familjen och bekantskapskretsen skvallras det om Tale som setts som förlorad till samhällets utkanter. Hon verkar ha tagit sig upp igen på grund av en lyckad utställning. Henrik förnyar kontakten med Tale som nu är lyckligt gift. Han dras till den gränslöshet och spiritualitet han fann hos henne och som gjorde honom levande. Men som hos Hedda Gabler finns hos Henrik en destruktiv ådra som blir förödande för både hans och andras lycka. En magnifik scen framför skolbarn och föräldrar på självaste 17 maj bidrar till Tales undergång.

“Henrik” är en liten bok som i en annan tid lägger sig nära Ibsens 1800-talspjäs. Den innehåller såväl satir som tragedi.  


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Ibsenparafras
4 mars 2023
Profil: Anne-Charlotte Östman
 
Kommentera

En upphöjdhet som gör mig arg

23 februari 2023

Om att ge en bok en andra chans

10 februari 2023

Gripande om avstånd och närhet

18 januari 2023

Påfrestande om erotisk besatthet

11 januari 2023

En lugn och trivsam läsning

9 december 2022

På resa med okänt mål

19 november 2022

En ytlig och obehaglig bok

13 november 2022

När det här är över

24 oktober 2022

Linn Ullmann i Annie Ernaux fotspår

13 oktober 2022

Nobelpriset till Annie Ernaux!

6 oktober 2022

Roman med en stark kärna

30 september 2022

"Förberedelse är en kärlekshandling"

17 september 2022

Det gäller att välja livet

25 augusti 2022

Mästerligt om relationer

13 juni 2022

Lättuggat om allvarliga ämnen

24 mars 2022

Fina helger med böcker

17 december 2021

Stillastående om ett svårt ämne

8 november 2021

Om kärlek och konstnärskap

22 september 2021

Träffsäkert och underhållande om skolan

29 juni 2021

Nytt mysterium för Max och Milly

20 maj 2021

Två kriser att hantera

27 april 2021

Nyutgivning av Albert Camus

24 mars 2021

Böcker från rean

9 mars 2021

När livet ställs på sin spets

16 februari 2021

Augustvinnaren engagerar inte

20 januari 2021

Kvinnor i vikingatid

17 december 2020

En prisad bagatell

27 november 2020

Två skrivande advokater

21 november 2020

Två böcker från topplistan

13 november 2020

En bok full av känslor

8 november 2020

Levande vikingatid

24 september 2020

För barn: fladdermöss och Gustav Vasa

7 september 2020

Hunden Milo, räddaren i nöden

20 augusti 2020

Beate Grimsrud, ett starkt författarskap

24 juli 2020

Ladda ner billigt och bra!

4 juli 2020

Om corona för barn

28 april 2020

Liten allegori om landet längst bort

6 mars 2020

Roligt att läsa och räkna

16 februari 2020

Man betyder inte man

17 januari 2020

Ljudböcker - perfekt på resa

15 januari 2020

"Det uppochnedvända riket"

26 december 2019

Peter Handke och jag har något gemensamt

22 november 2019

Väggen - en modern klassiker

29 september 2019

Från mobbad till världsberömd

7 juli 2019

Ett författarskap att upptäcka

15 april 2019

Älskade kaniner

13 april 2019

Stockholm läser "För Lydia"

2 mars 2019

Bokrean 2019 - några tips

24 februari 2019

Människan och medvetandet

5 februari 2019

Honom gick livet förbi

11 januari 2019

Vanligt motiv, ovanligt spännande

9 januari 2019

Folkhemmet, en bärande idé?

2 januari 2019

Ömsint om unga på sanatorium

12 december 2018

Hemligheten i släktträdet

10 december 2018

Engagemang, kärlek och smärta

7 december 2018

Molière utan nerv

19 oktober 2018

Elin Willows på bokmässan

27 september 2018

Hur ska vi läsa Lukasevangeliet?

17 september 2018

Händelselöst men inte tråkigt i inlandet

10 augusti 2018

Hur sprider vi budskapet?

4 juli 2018

Om det som gömdes undan

14 juni 2018

Viskaren - en oansenlig kvinna som får nog

13 maj 2018

När livet saktar ner

4 april 2018

När fantasin segrar

29 mars 2018

Smärtsam och vacker återförening

20 mars 2018

Mina och Kåge på Marionetteatern

3 mars 2018

Spänning som skapar lugn

12 januari 2018

I morgon Augustgala

26 november 2017

Augustprisnominerad nutidsroman

21 november 2017

Väninnorna i det oroliga 70-talet

18 oktober 2017

Med Ferrante i Alicante

11 oktober 2017

Nu är jag också fast

28 september 2017

Tvåspråkig barnteater

17 september 2017

Ett säkert kort

5 september 2017

Dockteater i Stockholm

29 augusti 2017

Ett litet mästerverk

13 augusti 2017

Böcker som engagerar de små

5 augusti 2017

Den som blir lämnad

16 juli 2017

Flicka söker sin väg

6 juli 2017

För ett rättvisare samhälle

29 juni 2017

Franska muslimer sörjer

7 juni 2017

Möte i Överkalix

30 maj 2017

Bibelns berättelser för unga

17 maj 2017

Pelle Svanslös för de minsta

6 maj 2017

En sällsynt gripande bok

21 april 2017

Fullgod feelgood

13 april 2017

Besvärliga frågor

4 april 2017

Om att uthärda mitten

28 mars 2017

Lättläst om kärlek på Gotland

17 mars 2017

En feministisk klassiker

5 mars 2017

Att bli sin mors fiende

25 februari 2017

Kultur för småbarn

18 februari 2017

En utanförskapets klassiker

12 februari 2017

Ett mörkt författarskap

1 februari 2017

"Luther gjorde hela världen till ett kloster"

25 januari 2017

Tittut fyller 40 år

18 januari 2017

Bild möter text i fantasifull konstbok

10 januari 2017

Lek och läs

3 januari 2017

De som söker de finner

19 december 2016

En av oss - fattigdom i dag

13 december 2016

Skolmassaker i Djursholm

6 december 2016

Sårigt mellan mor och dotter

1 december 2016

Budord för en bättre användning av sociala medier

24 november 2016

Var är Ludde?

18 november 2016

Hjältar och anti-hjältar

8 november 2016

Klassiker på turné

2 november 2016

Fröding på allvar och lek

23 oktober 2016

Plats för en bok

16 oktober 2016

Recensentens höst

30 september 2016

Pärlor bland de obeställda

21 september 2016

En förödande wienervals

16 september 2016

Levande om människor i Tornedalen

9 september 2016

"Demokratisk design"

31 augusti 2016

Klassiker i nya kläder

24 augusti 2016

När Sverige var omringat

17 augusti 2016

Gåtor i skolmiljö

9 augusti 2016

Min läslust är tillbaka

25 juli 2016

Indränkt i honung och moral

18 juli 2016

Jag vill ha svar

2016-07-11

Saga för ängsliga

4 juli 2016

Högintressant sociologi

28 juni 2016

Nyupptäckt Koestler

21 juni 2016

Med en unken ton

14 juni 2016

"The damned flower"

2016-06-05

Ömsint om flickor i flyktingläger

29 maj 2016

Lilla björn och hens föräldrar

2016-05-21

"Teater!"

15 maj 2016

Surrealistisk film efter Boris Vian

6 maj 2016

Är det de yttersta av dagar?

2016-04-30

En seriös medelmåtta?

2016-04-23

Måla i glädje

16 april 2016

Dietrich Bonhoeffer - präst och antinazist

9 april 2016

Mamma läste Lars Gustafsson

4 april 2016

Succé för Tittut

27 mars 2016

Mycket intelligent och spännande debut

23 mars 2016

Stockholm läser 2016: Inger Edelfeldt, "Det hemliga namnet"

16 mars 2016

"Den andra kvinnan" - så bra!

10 mars 2016

Vem var Victoria Benedictsson?

6 mars 2016

Vad kan arkeologin säga om Jesus?

28 februari 2016

Spretigt med intressanta inslag

18 februari 2016

Skrämmande psykologi

2016-02-09

Skönhet ända in i döden

2 februari 2016

Ett fynd i bokhyllan

25 januari 2016

Feelgood eller inte

18 januari 2016

De här fanns i vår bokhylla. #barnböcker #julböcker / #anne_charlotte_lm

2015-12-11T22:31:44+09:00

Det är 1200-tal. Valdemar är kung i Stockholm, men hans bror Magnus (senare kallad Ladulås) är rival om tronen. I detta skeende placerar Ewa Klingberg den unga bildhuggardottern Sissela som efter faderns död själv får arbeta med kungaborgens relief. Det är ovanliga och starka kvinnor som får befolka serien Släkten från Historiska Media. "Stenhuggarens dotter" är den sjunde delen efter Elisabet Nemerts "Ringens gåta". Det är ett vällovligt projekt att lättläst och medryckande väcka liv i gestalter från det förflutna, även om de inte alla har varit historiska personer. Erotik och romantik får man på köpet som en extra krydda. #historiskamedia #släkten / #anne_charlotte_lm

2015-12-03T02:44:19+09:00

Lennart Hellsing var med oss länge och är det fortfarande. Denna bok har jag lånat till barnbarnet. När jag själv var liten - det var på 50-talet - satt jag i mammas knä när hon spelade på pianot och sjöng Krakel Spektakel, Här dansar Herr Gurka och de andra lekfulla visorna. #lennarthellsing /#anne_charlotte_lm

2015-11-26T17:15:16+09:00

Lars Ahlin-promenad. /#anne_charlotte_lm

2015-11-22T23:42:38+09:00

Denna tidiga roman av Lars Ahlin från 1945 ska enligt en bokläsande vän vara ett läsvärt uttryck för författaren som förebedjare. Här lägger Ahlin som i "Natt i marknadstältet" fram de misslyckades talan men i mer koncentrerad form. Jag beställde fram ett exemplar från Tranströmerbiblioteket. /#anne_charlotte_lm

2015-11-17T04:51:57+09:00

Idioten på Dramaten, från gestaltning till plakat

20 november 2015

Bonniers har givit ut Lars Ahlins "Natt i marknadstältet" på nytt. Gunnar D Hansson har skrivit efterordet. Ahlins vidunderliga äktenskapsroman kom ut 1957. Leopold anser sig inte värd sin Paulina. Han ger sig upprepade gånger iväg för att söka höja sin värdsliga status. Han lever i det fantastiska, hustrun i det verkliga. Med mjölet högt upp på armarna erfar Paulina arbetets vila och glädje. Leopold tror att han måste göra sig förtjänt av hennes kärlek. Paulina tror på nåden. Ahlins estetik är förbönens. Han vill vara människornas förebedjare, inkännande lägga fram deras lidande inför den Högste. Ahlin kräver mycket av sina läsare, men i mötet med hans kristna och filosofiska språk erfar vi på djupet tillvarons villkor. /#anne_charlotte_lm

2015-11-09T02:33:35+09:00

Dagens skörd på bibblan för tjugomånaders D. #småbarnsböcker /#anne_charlotte_lm

2015-11-08T00:15:28+09:00

Nya generationer judar

10 november 2015

Jesuitordens grundare Ignatius av Loyola utarbetade andliga övningar som går utmärkt att göra även i dag. Man kan genomföra dem i grupp: repetera bibelverser högt och delge varandra hur de talar till just dig. Du kan också närma dig Guds tilltal i ensamhet. "Återblick över dagen" är en sådan övning. Vad vill du tacka för? Vad har givit hopp? Vad har varit svårt? Överlämna det som är destruktivt till Gud och förbli i det som är livgivande! #kristenmeditation /#anne_charlotte_lm

2015-11-05T19:16:36+09:00

En cirkel av gemenskap

30 oktober 2015

Ett nytt gudsbegrepp

23 oktober 2015

Jag hamnade på ett event med ett bokförlag vars chef översatt från franska i många år. Där fanns ett bord med fransk litteratur som man var fri att botanisera bland. Så generöst! Med tanke på min bokhög hemma lade jag bara beslag på en volym. Det var Justine Lévy, "Mauvaise fille" från 2009, på svenska 2013 med titeln "En ovärdig dotter". Jag hade läst hennes debut "Le rendez-vous" (1995, på svenska "Vi ses på Place de la Sorbonne", 2011) där berättaren sitter på kafé och väntar på sin mor. Tiden går, hon dyker inte upp. Dotterns tankar fastnar vid de upprepade tillfällen, då modern svikit henne. Det är bilden av en oansvarig, egoistisk och obeständig mor som målas upp. I "Mauvaise fille" väntar hon själv barn och överväldigas av insikten om hur mycket makt man har över ett litet barn och hur den kan missbrukas. Barnet har ändå ingen annan möjlighet än att överlämna sig och att älska. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-10-15T18:24:42+09:00

Jag har fått en rolig present, en bok som berättar fransk historia utifrån métrostationer i Paris. Första kapitlet: Cité. Under århundraden har det hävdats att det galliska Lutetia låg på ön l'Ile de la Cité mitt i Paris. Men man har aldrig funnit några spår av staden. Historikerna sa att det var för att gallerna bara byggde hyddor av halm. Så, i samband med ett motorvägsbygge 2003, hittade man en stor gallisk bosättning under Nanterre, två mil bort längs Seine. Där fanns allt: bostäder, gator, brunnar, en hamn och gravplatser. Det är aldrig för sent för något nytt under solen. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-10-09T04:12:31+09:00

Jag läser två böcker: Johanna Ekström, "Om man håller sig i solen" (2012) och Elsie Johansson, "Sagas bok" (2014). Den första av nyfikenhet: Hur var det att växa upp i en känd författarfamilj som gjort estetiken till sitt livselixir? Just det som titeln utlovar har jag inte fått tydligt exemplifierat efter 90 sidor. Mitt intresse avtar. Elsie Johansson läser jag för att jag har tilltro till hennes namn. Här handlar det om en ensam medelålders kvinna som sammanträffar med sina syskon för att dela moderns bo. Hon är i den kretsen den intellektuella som gör sig märkvärdig med att inte önska någonting. Författaren utvinner emellertid mycket ur både föremål och dialoger. Och i Saras tankar ruvar något ödesmättat som läsaren efter 100 sidor ännu inte fått ta del av. Intresset hålls uppe. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-10-01T20:07:57+09:00

Klokt om psykisk ohälsa

24 september 2015

Vibeke Olsson har tilldelats Hedenvind-plaketten för sina fem böcker om Bricken, flickan som växer upp och arbetar på sågverket Svartvik söder om Sundsvall. Priset som instiftades 1980 började delas ut i Gustav Hedenvind-Erikssons anda hundra år efter hans födelse. Hedenvind var från Jämtland och en föregångare i proletärlitteraturen. Han skrev bland annat om rallare, skogsarbetare och sjömän och intog en frihetlig socialistisk hållning. Vibeke Olsson är verkligen en värdig efterföljare med sin skildring av de möjligheter och vedermödor som fanns vid Norrlandskustens arbetsplatser, om vardag och drömmar hos dess invånare. #hedenvindplaketten/#anne_charlotte_lm

2015-09-17T19:24:17+09:00

Små upplysande texter har funnits på mjölkpaketen sedan 1975. Nu berättar Arla om den 12-åriga flicka som levererade mjölk till August Strindberg. Hon blev modell för Mjölkflickan i "Spöksonaten". /#anne_charlotte_lm

2015-09-06T19:15:03+09:00

För någon vecka sedan damp Ikea-katalogen ner i brevlådan. Det lär vara världens största trycksak med sina 217 miljoner exemplar, större än Bibeln. Om man lägger katalogerna efter varandra når de ett varv runt jorden. Är det då litteratur? Knappast. Men kanske en plats för drömmar. Denna har dock krympt enligt min mening. De senaste åren har det handlat mycket om förvaring. Hur häftigt är det? Och trots alla garderober, skåp och hyllor ger sidorna ett rörigt intryck med massor av prylar på liten yta. Visst ska ett hem vara levande, men jag saknar lugna, vackra miljöer att vila ögonen på. Kanske mitt ideal är förlegat eller så är jag fel målgrupp. Det är nog unga och barnfamiljer som adresseras i första hand. I mitt hem samsas i alla fall Ikea-inredning med andra fabrikat. En vit bordslampa i plast står bredvid äkta Valdemarsudde-krukor, och min favoritläsfåtölj är Ikeas Poäng. #recensionikeakatologen /#anne_charlotte_lm

2015-08-30T20:39:35+09:00

Jag fick en bukett böcker från Hoi förlag. Började med Sandra Gustafsson, "Hudlös" om ett par som riskerar att gå isär när de får ett sjukdomsbesked som rör deras son. Jag var bekant med henne tidigare efter att ha läst den täta romanen "Gå om intet". Recension följer. #läserjustnu "Utan dig" av Pernilla Alm. Det är också en relationsroman som handlar om ett äktenskap som utsätts för svåra prövningar. "Fågel Fenix" av Magnus Jahnsson är en thriller om medicinsk brottslighet. /#anne_charlotte_lm

2015-08-24T01:44:44+09:00

Pekboken "Leka ute" med illustrationer av Maja-Stina Andersson har etiketten OLIKA uppe i högra hörnet. Förlaget med samma namn vill spegla samtidens mångfald. Barnen som gräver, åker rutschkana och rullar boll har olika hudfärg och olika hår, men de innefattas alla i samma naivistiska, runda, goa och glada tecknarstil. Mitt ettochetthalvtåriga barnbarn har gjort allt som barnen på bilderna gör förutom möjligen att äta banan. I alla fall avvisade han den banan jag erbjöd honom härom dagen. Boken tar han dock gärna fram och kryper upp i mitt knä. #olika /#anne_charlotte_lm

2015-08-17T01:16:03+09:00

Vår sista övernattning på Sverige-resan: Olshammar, Heidenstams födelsegård vid nordvästra Vättern. Fin miljö! /#anne_charlotte_lm

2015-08-10T05:03:36+09:00

Biblioteket på Steninge vandrarhem, välfyllt och med en bok om halländska kvinnoprofiler, författare, politiker och forskare. Även en avdelning med Alf Hambe, bygdens son. /#anne_charlotte_lm

2015-08-06T01:23:33+09:00

Från ordningspolis till kriminalare

30 juli 2015

"Bosses promenad" är en enkel berättelse om när Bosse vaknar i sitt hus av solen som skiner in. Han blir sugen på att gå ut, och katten följer med. Ute möter de olika djur och bekantar sig med blommorna. Några överraskningar blir det också. Den här boken uppskattas av en sextonmånaders i min närhet som känner igen sig. #läserjustnu/ #anne_charlotte_lm

2015-07-24T00:20:30+09:00

En bok om melankoli och längtan

17 juli 2015

Islamister driver ut kristna

9 juli 2015

Birgitta och Bert Åkesson är amatörforskare med Victoria Benedictsson som sitt favoritobjekt. De står bakom hemsidan www.victoriabenedictsson.se och för ett halvår sedan gav de ut hennes annotationsdagböcker noggrant dokumenterade. Nu har de ombesörjt publiceringen av hennes förstlingsverk "Sirenen". Den var följetongsroman i Sydsvenska Dagbladet hösten 1876 och har tills nu legat dold i arkiv. Enligt utgivarna kan den läsas som en enkel förströelse, men de är övertygade om att huvudpersonen Isabella som framför kritik mot könsrollerna är språkrör för Benedictsson. När jag öppnar boken ser jag att stavningen inte moderniserats. Det tycker jag är lite synd. Det kan bli ett onödigt hinder vid läsningen. /#anne_charlotte_lm

2015-07-02T18:29:30+09:00

Gud i ord och handling

23 juni 2015

Sverige är fantastiskt!

18 juni 2015

Mer extremt att vara kristen i dag

11 juni 2015

Jag läser Ylva Eggehorn, har hittat en bok från 2005 som jag inte visste fanns: "Kryddad olja, Kvinnor i Bibeln". Hon fick en gång frågan vad Sara hade sagt om Gud befallt henne att offra Isak. Eggehorn svarade spontant "Nej! Det är ändå jag som är mamman!". Så vill hon i boken ha in kvinnorna och deras perspektiv. Sara som är barnlös tills hon blir 90 (!) möter hon med sina egna erfarenheter av flera missfall innan hon blev mor. Och slavinnan Hagar framhålls i hennes läsning som det subjekt hon blir då hon namnger Gud: "Den som ser mig". Ett kapitel handlar om systrarna Marta och Maria, men jag har inte kommit dit än. De har sedan länge fångat mitt intresse, och uttolkningar av deras bibelställe i Lukas 10 kap samlar jag på hög. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-06-04T19:57:36+09:00

Samantha Ellis är en engelsk pjäsförfattare. I "Mina hjältinnor" återvänder hon till barndomens och ungdomens litterära förebilder, till de drottningar, prinsessor och starka kvinnor hon velat efterlikna. Vad händer när hon läser om dem i vuxen ålder? Var det rätt för henne att försöka leva som Cathy i "Svindlande höjder"? Kanske Jane Eyre hade varit en mer passande ledstjärna? Det är en spännande och annorlunda memoarbok. Recension följer om någon vecka. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-05-28T23:45:48+09:00

Pingsten närmar sig. Samtalsledaren i min bibelgrupp delade ut en dikt om Anden som han hade predikat kring. Varken han eller någon annan visste vem poeten var. Jag sa att jag skulle hem och googla. Men jag hittar inget namn. Jag kommer fram till ett sammanträdesprotokoll från Hallstahammars kyrkliga samfällighet i maj 2013. Där återges på slutet dikten under rubriken "Andens tid". Någon annan som vet? #pingst #ande/#anne_charlotte_lm

2015-05-21T23:26:31+09:00

Varning för boken!

15 maj 2015

Den lycka som varit

23 april 2015

Några ord om kristen populärlitteratur

16 april 2015

Jag hittade ett gammalt häfte med ockupationshumor från Folket i Bilds förlag när jag städade i bokhyllan. #9april #invasion #norge #danmark /#anne_charlotte_lm

2015-04-09T17:08:53+09:00

Skärtorsdagen, nattvardens sakrament och våra mänskliga svagheter

2 april 2015

Denna barnbok används i svenskundervisning för vuxna i Luxemburg. #anne_charlotte_lm

2015-03-28T18:19:06+09:00

Det mänskliga mötets diktare

21 mars 2015

Ja, våra bokhyllor ser ut så här, de andra mycket värre. Dags för rensning. NE är oanvänd. Nu finns ju Google och Wikipedia. Men böckerna ska få ett nytt hem. Sonen och sambon i Luxemburg vill fylla ut sina nyinköpta Billy. NE kan kanske komma till nytta också för polska svärdottern som går på svenskkurs. 0,6 kilo gånger 20. Det blir 12 kilo. Det går bra. Vi åker med SAS. #shelfie /#anne_charlotte_lm

2015-03-16T00:24:51+09:00

Dagbladet Nya Samhället läggs ned

8 mars 2015

I boken "Måla och meditera med Iotakors" får man lära sig det koptiska korsets färger och vägledning i hur man låter sin livsberättelse härbärgeras i en strukturerad form. Man börjar måla nerifrån för att få förnimmelsen att skapa något som växer. I fastan då man söker sig inåt är det en bra tid för sådana övningar. Man fyller först i det röda, kärlekens och smärtans färg. #kristenmeditation /#anne_charlotte_lm

2015-03-01T23:23:50+09:00

Hoffmann på Folkoperan

22 februari 2015

I år har Ivar Lo-Johanssons "Kungsgatan" från 1935 utsetts till Stockholm läser som det ordnas föreläsningar, vandringar och bokcirklar kring. Programmet hittar ni på Stadsbibliotekets hemsida. Adrian är bondson från Sorunda som får gå en folkhögskolekurs som vidgar hans vyer. Gården och hembygden börjar kännas som ett fängelse. Hans käresta, den levnadsglada Marta reser till huvudstaden. Adrian kommer efter. "Genom Kungsgatan", skriver Ivar Lo, "sugs allt levande från ett helt land. Dess stenar har en dragningskraft som om de var av platina eller guld." Under första hälften av 1900-talet var Kungsgatan huvudstadens absoluta centrum. Tänk på bilderna från fredsdagen 1945! Finns det en så självklar plats i Stockholm i dag? Sergels torg med Kulturhuset? Hamngatan med NK, Gallerian och alla de andra butikerna? Eller har vi kanske fått fler gator och torg som fyller olika viktiga funktioner för stockholmarnas och besökarnas samvaro? #stockholmläser #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-02-16T00:02:24+09:00

Lars Ahlin 100 år

8 februari 2015

"Fortsätt mala på om förr i världen!"

31 januari 2015

På fredag 30 januari kl 15 berättar John Chrispinsson på Historiska museet om Sveriges långa gemensamma historia med Finland, Estland och Ryssland. Föranmälan krävs. Ska bli intressant! Boken kom 2011. Vi har den hemma, men det är maken som har läst den. /#anne_charlotte_lm

2015-01-25T21:35:59+09:00

Vi var några som diskuterade när man vet om en bok är bra. Är det redan efter första sidan eller måste man läsa 30-40 sidor, kanske 50? Om man ska säga något generellt måste det bli 50 sidor enligt min mening. Det finns böcker som behöver en så pass lång startsträcka för att bygga upp den bakgrund som krävs. Även när man läser en deckare kan man få ge sig tåls ett tag innan det börjar bli riktigt spännande. Men nu har jag en bok i min hand som övertygar mig från första sidan, "Efter Ekot" av Olivia Bergdahl. Jag-personen presenterar sig själv genom att räkna, räkna sina ben i kroppen, räkna ut sitt BMI och på dagen hur länge hon levt. Det är ett originellt anslag som också inkluderar hennes personlighet. Boken ska handla om en ung kvinna som närapå till döds anpassar sig till en man. Angeläget ämne. Men håll ut! Det är några veckor kvar till utgivning och recensionsdatum. Det blir spännande att se om första sidan håller vad den lovar. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2015-01-18T21:34:47+09:00

Självklart att vara där och demonstrera mot det våldsamma angreppet på yttrandefriheten. Talaren från Reporter utan gränser påminde om att yttrandefriheten är till för den som har fel. Den som tänker rätt har yttrandefrihet i alla länder. Hur behandlar vi de oliktänkande i vårt eget land?frågade han. #JeSuisCharlie /#anne_charlotte_lm

2015-01-11T23:26:12+09:00

Så kan en tiomånaders lånebibliotek se ut. Två böcker om lampor som älskas i den åldern att släcka och tända, att peka på och försöka benämna - "bampa". Och Max-böckerna. Kommer ihåg från när mina egna barn var små. Men jag läser nu som då fullständiga meningar - Nu mår Max bra i stället för bokens "nu Max bra". Det kan väl inte skada? #småbarnslitteratur /#anne_charlotte_lm

2015-01-06T20:50:55+09:00

Gott Nytt År! önskar jag med omnämnandet av en bok som jag är intresserad av men inte hunnit läsa än. Den kom med bokhösten, Lena Kårelands biografi "Älska det är allt! George Sand i liv och dikt". Aurore Dudevant skrev under manlig pseudonym. Hon levde dock öppet både med sitt författarskap och de berömda konstnärer hon hade förhållanden med. Hennes livsföring och självständighet var radikal i 1800-talets Frankrike. Hon var också extremt produktiv med över 70 böcker. Kåreland har tidigare forskat på barnlitteratur och är professor emeritus i litteraturvetenskap. Denna biografi är den första på svenska om George Sand! Det vore roligt om den kunde leda till nyöversättning av något av hennes verk, till exempel landsbygdsromanen La Mare au Diable som jag minns från franskstudierna på universitetet. I maj ska jag åka till Mallorca. Då ska jag besöka Valldemosa igen där hon levde en tid med Chopin. /#anne_charlotte_lm

2014-12-31T19:10:45+09:00

Nobelpristagare i julklapp. Pappa gav mamma "De obesegrade" av William Faulkner när denne fått Nobelpriset. Det var 1950, och de var nyförlovade. #nobelpristagare /#anne_charlotte_lm

2014-12-23T20:54:58+09:00

Äntligen får jag träffa Bricken igen! "Glödens färger" är Vibeke Olssons femte roman om henne och de andra strävsamma arbetarna på Svartvikssågen söder om Sundsvall. Jag läste att bokreleasen skulle äga rum där, nu ett museum. Vi är i början av förra seklet, och den radikale Hinke Bergegren samlar sympatisörer. #kristenarbetarlitteratur #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2014-12-17T06:16:19+09:00

Tre pjäser av Martina Montelius köpte jag med mig från @insideatlas Atlas glöggmingel. Ett par socialdemokratiska profiler såg jag i vimlet. Jag träffade också @litteraturmagazinet @ves Vesna Prekopic som gör sin journalistpraktik på Arena, magasin och tankesmedja. Med dagens tillspetsade politiska situation fanns en del att prata om. / #anne_charlotte_lm

2014-12-10T04:00:11+09:00

Nyutgivet av Victoria Benedictsson

9 december 2014

I skuggan av en stövel

3 december 2014

Detta ska vara Abbotens hus i Julita kloster. Där utspelas en central scen i Elisabet Nemerts "Ringens gåta". Handlingen äger rum på 1200-talet, det århundrade då klostret byggdes upp av cisterciensermunkar. Dessa förde hit konsten att bygga i tegel. I tegelbruket som finns att besöka på Julita gård inte långt från Katrineholm slogs tegel ända in på 1900-talet. En runsten som fungerade som tröskel till den forna klosterkyrkan visar med ett kors att kristendomen redan under första hälften av 1000-talet nått till Julita. Nu läser jag vidare för att se vad Ödet har i beredskap för Helena efter den vändning som skett en tredjedel in i boken. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2014-11-27T19:39:54+09:00

Efter att ha jympat, städat och ätit lunch läser jag Elisabet Nemerts "Ringens gåta". Jag älskar hennes historiska romaner. Jag hittade en broschyr om Julita kloster och en karta över medeltida Västergötland, Östergötland och Visingsö. De blir bra följeslagare. Handlingen utspelar sig på 1200-talet. Recension följer. #medeltidenskvinnor /#anne_charlotte_lm

2014-11-22T23:08:33+09:00

Alla förväntningar infrias i "Dödsdansen" på Maxim

20 november 2014

På en loppmarknad i Luxemburg hittade vi tre nordic noir: en Camilla Läckberg och de två första ur Stieg Larssons Milleniumsvit. #nordic noir /#anne_charlotte_lm

2014-11-18T00:35:47+09:00

Ur biblioteket i tvättstugan: Justine Lévy, den berömda filosofens dotter, sitter på kafé och väntar på modern som också är en (själv)upptagen kvinna. Maja Lundgren berättar i sin debutbok om ouppnåelig kärlek. Tracy Chevalier berättar så inspirerande om Vermeer och hans modell att jag gjorde en resa i hans fotspår till Mauritshuis i Haag, Rijksmuseum i Amsterdam och till den pittoreska staden Delft där han levde. Etcherellis bok är något så ovanligt som en fransk proletärroman. #shelfie / #anne_charlotte_lm

2014-11-11T01:49:34+09:00

Titeln är bra. Inledningen är bra. Jag kommer att läsa med stort intresse. Recension följer. Förintelselägren med sina offer och överlevare får inte glömmas bort. Barnen är nyfikna men vill skydda sina föräldrar från minnet. Ett barnbarn på fyra år ställer frågan. Rolf Tardell finner tidpunkten då modern Annette är beredd att berätta. Hon var från Sydfrankrike och kom med Rödakorsbuss till Sverige från Auschwitz. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2014-11-04T01:41:42+09:00

Släktkrönikor är en genre för sig. Ibland är de väl av intresse just för släkten. Men Viveka Adelswärd, professor emeritus, har lyckats särdeles bra med sitt objekt, det svarta fåret, en fransk homosexuell författare som blev dömd för otukt med minderåriga, flydde till Capri, byggde ett pampigt hus och avslutade sitt liv 1923 vid 43 års ålder med att lägga 5 gram kokain i ett glas champagne. Han var svenskättad. 1806 deltog en förfader viktighet mot Napoleon och blev krigsfånge i Frankrike under mycket gynnsamma betingelser. Släkten drev koppargruva i Åtvidaberg och inledde också verksamhet i Lorraines gruv- och ståldistrikt. En kuriositet: När man skulle hälsa på familj i Frankrike blev en dam förskräckt för havet och vägrade överfart till Stralsund. Sällskapet vände och företog i stället året därpå resan via Haparanda, Sankt Petersburg och Berlin. Kultur och nöjen bjöds förstås vägen. I dag hade de kunnat åka Öresundsbron och bron över Stora Bält. #släktkrönika #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2014-10-28T01:55:13+09:00

Det skrivs böcker som är tänkta som tröst för dem som hamnar i liknande situationer. De skrivs av dem som haft en depression, av dem som haft cancer, av dem som missbrukat och tagit sig igenom. Ofrivillig barnlöshet är också något svårt som man kan drabbas av. Det berättar Tobias Åkerman om i "Drömmen om ett barn". Han berättar rakt och enkelt men med känsla. Jag beundrar dem som orkar gå tillbaka i sin olycka för att förmedla den till andra. Det kan förstås vara en terapi för författaren att med en berättelse skapa någon slags mening i det som hänt. Marcus Birro som förlorat två för tidigt födda barn har skrivit förordet. #barnlöshet / #anne_charlotte_lm

2014-10-21T01:32:50+09:00

Presidenten gjorde slut med en kommuniké

14 oktober 2014

Jag gick förbi Colettes grav på Père Lachaise. Jag köpte en av hennes böcker på Fnac. "Le blé en herbe" (sv. Tidig blomning) ska vara en fin skildring av en sommar då barndomen övergår i ungdom och nya känslor uppträder som rubbar idyllen. #lästips /#anne_charlotte_lm

2014-10-07T04:56:30+09:00

Merete Mazzarella har undervisat läkarstudenter och då samtalat om Mary Shelleys "Frankenstein". Utifrån detta växte det fram en bok. Resonemanget om monstret och hur det förhåller sig till det mänskliga inramas av berättelsen om Mary Shelleys osannolika liv. Som 16-åring rymde hon med poeten Percy Shelley. Några år senare befinner de sig med vännen Lord Byron vid Genèvesjöns strand och fantiserar ihop skräckhistorier under ett åskväder. Bara Marys historia fullbordades till en roman. Den groteska människa som vetenskapsmannen Frankenstein skapat söker gemenskap med människorna men blir utstött på grund av andras avsky eller rädsla. Hans namnlöshet leder också till ett utanförskap, då han inte kan bli tilltalad. Frankenstein, monstrets fader, förtränger i sin besvikelse sina mänskliga emotioner. Att leva efter ideal som krockar med verkligheten kan skada andra, menar Mazzarella. Ofta drabbar det kvinnor och barn. #bokmässan / #anne_charlotte_lm

2014-09-28T18:54:22+09:00

På mässan bestämmer damerna: Alla ska ha nagellack! #bokmässan /#anne_charlotte_lm

2014-09-28T18:31:20+09:00

Vilken bra idé! Att låta tolv svenska författare skriva var sin novell utifrån olika Bibeltexter. Jag som inte kan sluta fundera över systrarna Marta och Maria och de olika livshållningar de kommit att symbolisera - den aktiva och den kontemplativa - jag kastar mig över Majgull Axelssons berättelse. Hon sätter sig in i Martas tankar, den ifrågasättandes men också den ansvarstagandes, som jag kan identifiera mig med. Vad fint hon skriver! #läserjustnu / #anne_charlotte_lm

2014-09-24T05:20:11+09:00

SONETTER kom jag att tänka på. I kväll i SVT 2 kl 20 är det Kristina Lugns bokcirkel. Har ni sett den? Inte jag. Vad spännande det ska bli! Man ska tala om Stagnelius dikt "Vän! I förödelsens stund". Den slutar med de berömda orden "Natten är dagens mor, Chaos är granne med Gud" som har tagits upp av Lars Norén. Stagnelius är också känd som den svenska romantikens sonettmästare. Det får mig osökt att tänka på en annan sonettdiktare, den franska renässansens Ronsard. Jag har ett minne från hans trädgård i Loire-dalen. Min kjol stack sig på hans rosor, så det blev ett litet hål. Slutorden i hans berömda dikt säger att vi ska plocka redan i dag livets rosor. #renässansen #Ronsard #romantiken #Stagnelius / #anne_charlotte_lm

2014-09-18T01:10:49+09:00

Vi kom till Paris strax efter utgivningen, men såg inte ett spår av boken. Hade François Hollande köpt hela upplagan på 200 000 ex av hans ex-sambos upplevelse av otrohet och lögner? I januari drev paparazzis fram bekräftelsen på att Hollande hade ett förhållande med skådespelerskan Julie Gayet. Presidenten gjorde slut med Trierweiler i en öppen kommuniké inför franska folket. Ex-sambon fick ett sammanbrott och togs in på psyket. Kanske fanns det de som ville att hon höll sig undan. Hon fick så starka lugnande att hon knappt mäktade med. Finns det sådana här böcker i Sverige? Knappast. Jag blir som många många andra nyfiken och hittar till slut boken på flygplatsen. I tidningen läser jag att ytterligare över 200 000 ex har tryckts för att motsvara efterfrågan. Trierweiler är journalist och skriver bra. Och så är ju historien smaskig. #läserjustnu / #anne_charlotte_lm

2014-09-11T04:50:11+09:00

Här stod Victor Hugo och skrev i sin våning 6, Place des Vosges. Jag undrar hur hans verk står sig. Han är romantiker med inslag av grotesk och exotism i Notre Dame de Paris (Ringaren i Notre Dame) men också tendensförfattare i Les misérables (Samhällets olycksbarn). #romantiken / #anne_charlotte_lm

2014-09-10T04:21:39+09:00

Marquis de Sade hör till de kända personer som suttit fängslade i Château de Vincennes. Till hans brott hörde att han hade förgiftat en prostituerad. Som andra internerade författare och filosofer använde han tiden åt att fortsätta sitt verk. #sadismens filosof / #anne_charlotte_lm

2014-09-09T06:37:31+09:00

På tåget Paris-Reims. Den franska bokhösten. / #anne_charlotte_lm

2014-09-08T05:35:00+09:00

Beskattad men utan rösträtt

30 augusti 2014

En liten fin utgåva av Bohumil Hrabal, "Den lilla staden där tiden stannade". Med rött band som bokmärke. Förlaget Aspekt ger ut samtida tjeckisk litteratur och denna bok under rubriken Moderna tjeckiska klassiker. En dråplig berättelse om författarens far och farbror under 1920- till 1960-tal. #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2014-08-21T02:15:51+09:00

Titta! Jag har köpt två Elin Wägner på nätbokhandeln Glansholms med snabb leverans. "Norrtullsligan" handlar om kvinnliga kontorister vid förra sekelskiftet. Har läst, men vill läsa om. "Pennskaftet" är en roman som tar upp ämnet kvinnlig rösträtt med förord av Horace Engdahl. #boktips / #anne_charlotte_lm

2014-08-13T23:34:34+09:00

Vilken liten pärla - Pastoralsymfonin av André Gide. När jag tog fram den ur bokhyllan ramlade ett kort ut. En väninna tackade för lånet av denna "vackra och sorgliga bok". Ja, den är till och med tragisk. En gift präst tar hand om en ung blind flicka. Genom honom kommer hon att se världen. Men är det något han inte berättar? Det är en dagboksroman med svåra moraliska implikationer. Sen länge finns den bara på svenska på bibliotek och antikvariat. Värd att leta upp! / #anne_charlotte_lm

2014-08-08T00:10:39+09:00

Det är en ganska tjock bok. En succéförfattare är på lyxsemester i Toscana. Något ska sätta hans värld i gungning. Men efter 121 sidor har inget ännu hänt. Mest återblickar om de nyupptäckta släktförhållanden som var ämnet för hans debutbok. Jag läser vidare. Så småningom kommer en recension. / #anne_charlotte_lm

2014-07-25T05:42:06+09:00

Fiktion som stannar på ytan

18 juli 2014

Om novellen som genre

12 juli 2014

En spännande novellsamling. Lapidus kryper under skinnet på advokaten, brottslingen, gängledarens dotter ... #läserjustnu /#anne_charlotte_lm

2014-07-09T04:48:32+09:00

Nu kommer den till pass när vädret vänt. /#anne_charlotte_lm

2014-07-05T20:09:04+09:00

Från Sundsvall till hyrd stuga i Östergötland. Vad finns i bokhyllan? Jo, Lars Ahlins "Sjätte munnen", självbiografi. /#anne_charlotte_lm

2014-06-30T18:44:26+09:00

Svartviks herrgård. Här bor finfolket i Vibeke Olssons böcker om sågverks-Bricken. /#anne_charlotte_lm

2014-06-24T18:54:41+09:00

I detta hus på Bleckslagaregatan 24 i Sundsvall föddes Lars Ahlin 1915 (d. 1997). /#anne_charlotte_lm

2014-06-24T00:48:33+09:00

I Sundsvall, Lars Ahlins litterära universum. / #anne_charlotte_lm

2014-06-23T04:00:22+09:00

@bonniers sommarmingel. @kristinahsvensson @lavaforlag med debuterande kriminolog Jenny Rogneby "Leona - Tärningen är kastad" och Nina Larsdotter, aktuell med "Annan påföljd" @litetforlag / #anne_charlotte_lm

2014-06-18T04:50:31+09:00

Jens Lapidus signerar första boken i en ny serie: "VIP-rummet". Bonniers sommarrelease. / #anne_charlotte_lm

2014-06-18T04:38:30+09:00

Mingel på Bonniers

17 juni 2014

@sajgu Sandra Gustafsson berättar om sin bok "Gå om intet" på @hoiforlag releasefest på @akademibokhandelncity. Hon kallade den ett kammarspel, mycket passande för den avskalade, välkomponerade och spännande #relationsromanen. / #anne_charlotte_lm

2014-06-17T04:59:37+09:00

#läserjustnu en stramt komponerad kriminal- och relationsroman/#anne_charlotte_lm

2014-06-15T21:47:51+09:00

Innovatörer och entreprenörer på @SoStockholm i går. Anna von Schéele berättar om tur och skicklighet som ljudboksförläggare @ANiceNoise. Har prickat in både Nobelprisvinnare Alice Munro och Augustvinnare Lena Andersson. Kristina Svensson, förlagschef @lavaforlag och värd för kvällen lyssnar intresserat./#anne_charlotte_lm

2014-06-12T18:24:05+09:00

Jag korrekturläser. Kristina Svenssons bok kommer ut i september. Den blir en lättillgänglig vägledning för nya författare. Hon guidar initierat om viktiga bitar som marknadsföring, redigering och publicering och tipsar om professionell hjälp som finns att tillgå./#anne_charlotte_lm

2014-06-10T19:58:31+09:00

"Han kom som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus om halsen." Fin skildring av en mogen kvinna: "...jag kan nog vara så golik som en annan slinka, när det ska bära te;" säger Madame Flood i sitt frieri till Carlsson. Strindberg hatade nog bara de kvinnor han var rädd för. #strindberg/#anne_charlotte_lm

2014-06-08T19:38:11+09:00

Läsarsuccé som inte engagerar

6 juni 2014

Mitt senaste inköp på flygplatsen i Luxemburg. Hemma såg jag att den finns på svenska: "Allt jag önskar mig". Men det skadar inte att läsa på franska emellanåt. Om kvinna som inte fått det liv hon velat och som en dag vinner storkovan. Vad ska hon göra med 18 miljoner euro? #franska /@acostman

2014-06-04T05:23:14+09:00

I min franska hylla. Följ @tatianaderosnay på Instagram så får ni fina bilder från Paris och Frankrike! Finns översatt till svenska, senast "Ryskt bläck" @sekwaforlag #shelfie/ @acostman

2014-05-30T01:30:58+09:00

"Man har inte ändrat kommatering, ålderdomlig stavning eller böjningsformer, och det gör texten svårläst". Ny recension i @litteraturmagazinet /@acostman #nyutgivning

2014-05-31T05:43:32+09:00

Gamla Testamentet - en efterhandskonstruktion

1 juni 2014

Till minne av mamma

24 maj 2014

Hon vägrade gå ned på knä

21 maj 2014

Ett urval Anna Jansson

15 maj 2014

Romain Gary - ett fyrfaldigt jubileum

8 maj 2014

Gamla Testamentet och ett glas vin

30 april 2014

Franskt på svenska

25 april 2014

Lava förlag på Bukowskis

24 april 2014

Tintomara - en naturvarelse i operans värld

18 april 2014

Spännande påskgodis

11 april 2014

Guds moder gör uppror

2014-04-02

Kvinnorna och kriget

26 mars 2014

Backpackern som blev nunna

2014-03-21

Sofistikerat om konstens premisser

2014-03-14

Förlagslansering - jag saknade snittarna

12 mars 2014

Om en plats att göra till sin

2014-03-06

Premiär: Rickard III på Dramaten

27 februari 2014

Hoffmann - den magiska realismens fader

21 februari 2014

Alla hjärtans dag och Döden

14 februari 2014

Djävulen går klädd i överrock

7 februari 2014

Ett nytt evangelium

1 februari 2014

Den första existentialisten

28 januari 2014

En bok om önskade och oönskade

22 januari 2014

Ung, ambitiös, olycklig

17 januari 2014

Hur var det med fadern?

12 januari 2014

God mot sin vilja

2 januari 2014

Ska det vända?

2013-12-27

Vad gör denna bok med oss?

2013-12-20

Årets människa: Påven

14 december 2013

Det berättigade mordet

12 december 2013

Jesus för de små

10 december 2013

Tomten som inte var någon jultomte

2013-12-07

Modianos bok får mig att längta till Paris

3 december 2013

Advent, tradition eller tro?

28 november 2013

Mastig Kung Lear på Stockholms stadsteater

25 november 2013

Jag hänger på fredagsenkäten

22 november 2013

Samarbete med komplikationer

21 november 2013

Instängd i en pratbubbla

17 november 2013

Ett läsmysterium

13 november 2013

En glipa i mörkret

2013-11-12

Det är språket som gör det

2013-10-31

Jag saknar Erlendur

2013-10-25

När Gustafsson blev Garbo

2013-09-27

Genialt konstruerad spänning

2013-09-19

Värd att läsa

2013-09-13

Jag ger upp - igen

2013-09-06

Jag läste 50 sidor

2013-09-02

Spänning på Gotland (Anna Jansson, När skönheten kom till Bro)

2013-08-27

Igenkännandets glädje (Vibeke Olsson, Kastellet)

2013-08-15

En komisk pikaresk (Jonas Jonasson, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann)

2013-07-25

En modernistisk klassiker (Willy Kyrklund, Solange)

2013-07-22

Tystnad som dödar (Elsie Johansson, Glasfåglarna)

2013-07-17

Ett typexempel (Tyskungen)

2013-07-12

Skämt och allvar (Mark Levengood, Sucka mitt hjärta men brist dock ej)

2013-07-02

Levandegjord historia (Elisabet Nemert, Röd måne)

2013-06-27

En bladvändare (Mari Jungstedt, Du går inte ensam)

2013-06-09

I Franciskus efterföljd (Ted Harris och Carolina Johansson, Att leva helhjärtat)

2013-05-21

Nära i vardagen (Ulla-Lena Lundberg, Is)

2013-05-12

Arbetets lov (Vibeke Olsson, Amerikauret)

2013-05-10

Skräckromantik för alla tider (Mary Shelley, Frankenstein)

2013-03-01

Mästerlig avlyssning (Cora Sandel, Kranes konditori)

2013-02-06

Ateist predikar evangelium (Pär Lagerkvist, Barabbas)

2013-01-28

En klassiker (Hjalmar Söderberg, Den allvarsamma leken)

2013-01-25

Se på mig!

2013-01-22

Bekännelsen

2013-01-18

En blytung historia

2013-01-14

Boken jag borde tycka om

2013-01-01

Nu vill jag ha luft och ljus

2012-12-16

En gnutta förakt?

2012-12-12

Vi får ett kvitto

2012-11-29

Samtal med omvänd psykoanalytiker

2012-11-09

Osorterade minnen

2012-10-26

Fars med gripande inslag

2012-10-21

En parafras och lite till

2012-10-16

Det som göms i snö ...

2012-10-08

Ungdomligt motstånd mot sakernas gång

2012-09-24

Minnenas vagga

2012-09-18

Brutna löften

2012-09-06

Dagligt liv i antikens Rom

2012-09-03

En främmande fågel

2012-08-22

Författaren som förebedjare

2012-08-15

Fri till slut

2012-08-06

Vad spelar Gud för roll?

2012-07-26

Ödramatik

2012-07-23

Kristi förklarings dag

2012-07-21

Omvändelse, födelse och död

2012-07-18

Parisnostalgi

2012-07-12

Vem är jag att döma?

2012-06-23

En mellanbok om att skriva sig fri

2012-06-18

Vem ger mig ett jobb?

2012-06-15

Hur ska jag leva som kristen?

2012-06-14

Hur bra kan det vara?

2012-06-07

Trons gemenskap

2012-05-30

Onödiga ord, onödiga mord

2012-05-22

Religionsstrid som fängslar

2012-05-14

Igenkänning på flera plan

2012-05-13

Är vi de utvalda?

2012-05-10

Den lyssnande, läsande och skrivande kvinnan

2012-04-28

När kommer han tillbaka?

2012-04-26

Varför montera ned de högernationellas myter?

2012-04-25

Fast på en gård i Västergötland

2012-04-23

Var finns ansvaret?

2012-04-18

Från Koranen till Bibeln

2012-04-14

Ondska utan nåd

2012-04-13

Känner vi igen honom?

2012-04-12

Naturalistisk könskamp

2012-04-08

Påskdagen - Kristus är uppstånden!

2012-04-08

Långfredag - syndarens glädje

2012-04-06

Palmsöndag och skärtorsdag

2012-03-29

Marta och Maria - bibelverser som provocerar

2012-03-24

Att skriva sig skuldfri

2012-03-22

Ett litterärt lurendrejeri

2012-03-19

Instängd utan utväg

2012-03-17

Brödunder och bebådelse

2012-03-15

Brutalnära kärleksdrama

2012-03-12

Glasklar tyska

2012-03-08

Lösliga hågkomster

2012-03-06

Kristen arbetarförfattare

2012-03-02

Med tron mot det onda

2012-03-01

Historia att lyssna till

2012-02-29

Tro trots allt

2012-02-24

Askonsdagen

2012-02-22

Några funderingar kring identitet och rötter

2014-04-09

Lista recensioner av Anne-Charlotte Östman

Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman, "Kultur och tro"

Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket

Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.

I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.

En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.

Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.  

 Essäer 

7 maj 1945 tog andra världskriget slut

70 år sedan krigsslutet! Nu ges Astrids dagböcker ut!

Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.

Läs mer ...

Klassiker med en djupt ironisk titel

Boves klassiker "Mina vänner" återupptäckt – igen!

Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.

Läs mer ...
 Krönikor 

Nobelpriset 2015

En högst värdig nobelpristagare

Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.

Läs mer ...

Stockholm läser 2015

Gemensam läsning av "Kungsgatan" ger mervärde

Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.

Läs mer ...
 Recensioner 
Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

LitteraturMagazinets recension av Miklagård, Agneta Arnesson Westerdahl

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Arnesson Westerdahl skapar spännande intriger och låter oss särskilt komma nära kvinnorna"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Arkeolog Agneta Arnesson Westerdahl ger ut en serie romaner som utspelar sig under vikingatiden. Hennes research är alltid grundlig och skapar en trovärdig historia. Efter “Havets hundar”, “Vinterkrigare” och “Offergudar” kommer nu “Miklagård” som även den motsvarar läsarens förväntningar i fråga om miljö- och människoskildring. Vi får följa Ailas och Ormikas skeppslag som f...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen, Rebecca Donner
Rebecca Donners släktsaga innehåller mod och mörker"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström
En bok som engagerar och är svår att släppa"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

En titel som lovar för mycket

Himmlers Sverige: Visioner och verklighet, Lennart Westberg
Westberg gör en stor sak av att Tyskland ville tillsätta en SS-attaché på ambassaden i Stockholm"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
En angelägen bok om postcovid

LitteraturMagazinets recension av Jag är inte här, det här händer inte, Annah Björk

En angelägen bok om postcovid

Doktorn stressar igenom besöket och säger med ett leende att läkarkonferensen, där de ska ta upp hennes fall, dröjer en vecka för han ska till Alperna och åka skidor"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Journalisten och författaren Annah Björk har varit sjuk i postcovid i över två år nu. I “Jag är inte här, det här händer inte” delger hon oss den undantagstillvaro hon befinner sig i. Minsta lilla ansträngning leder till ett rejält bakslag med hög feber i flera dagar. Hon kan bara skriva tio minuter åt gången. Men boken hon nu ger ut vittnar om att hon är en god skribent med ett uttrycksfullt och p...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Vägen till 11 september

Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen, Jens Nordqvist
Målet var att döda så många människor som möjligt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Gripande slut på Bricken-serien

Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Vibeke Olsson skriver vackert om att vara tagen i anspråk av livet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Judisk pojke och hans far i efterkrigstidens Polen

En låda apelsiner, Lena Einhorn
Det är glädje, mot bakgrund av en stor sorg"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
En entimmesbok om passion

LitteraturMagazinets recension av Sinnenas tid, Annie Ernaux

En entimmesbok om passion

Det kan låta stort men det balanserar på gränsen till det banala"
Ett par veckor före Nobelprisutdelningen gav Norstedts ut ytterligare en titel av Annie Ernaux på svenska. Det är en nyutgåva av "Sinnenas tid” från 1993. På en av omslagsflikarna hyllar förlaget Katja Waldén som översatt även andra betydande franska författare. Waldén gick bort 2009. En del av de böcker av Ernaux som ges ut på svenska nu är nyutgivna svenska tolkningar av Waldén. Andra ...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Om ett yrkesval att kämpa för

En egen lön, Maria Gustavsdotter
Det handlar om drömmar, mod och självständighet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Med intellektuell spänst om ålderdomen

I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
En åldring, man eller kvinna, som är någorlunda frisk och har en hygglig ekonomi är underbart fri"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Tätt inpå Victoria Benedictsson

Mitt stora vackra hat, Elisabeth Åsbrink
Hon var stark i sitt motto arbete och sanning men svag när det gällde tron på sitt författarskap"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Jenny Rogneby kan bättre

LitteraturMagazinets recension av Medlaren, Jenny Rogneby

Jenny Rogneby kan bättre

Ett intressant inslag är däremot den löpande diskussionen om kvinnors sexualitet"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
När Jenny Rogneby började ge ut sina böcker om utredaren Leona utsåg jag henne till vår nya deckardrottning. Det var spännande och originella kriminalromaner med ovanliga brott och den kontroversiella Leona i centrum. Hon hade bredvid arbetet som polis planer för sitt eget liv som definitivt var på fel sida om lagen. Efter fem Leona-deckare har författaren bytt spår. Huvudpersonen i nyutkomna “Medlaren” är Angela,...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Storartat om en gåtfull kärlek

Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Hennes livsuppgift är att assistera Vilhelm så han kan skapa stor konst"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

En pärla i bokhösten

Andromeda, Therese Bohman
Allt var rent mellan honom och den unga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Mer känslor och spänning i andra boken om Betty

Värma händer, Katarina Widholm
Bettys liv ser ut att bli en framgångssaga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Ännu en besvikelse

LitteraturMagazinets recension av Ondskans ekon, Arnaldur Indridason

Ännu en besvikelse

Tron på det övernaturliga är ofta en ingrediens i isländska romaner och tv-serier"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Nu har jag kommit tillbaka till islänningen Arnaldur Indridason. “Ondskans ekon”, hans tredje bok med den pensionerade polisen Konrad, ges ut på svenska. Tidigare har jag med stor spänning läst alla de romaner med kriminalinspektör Erlendur som inledde hans författarskap. Så kom en trilogi från andra världskriget, och då var inte Erlendur med. Jag blev besviken. Likadant i dag. Jag säger: Läs debuten “G...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Borgmästarinnan i Mjölby

Ruths garderob : En modehistoria, Ingela Bendt
Hon följde trenderna i tidens magasin och var själv kreativ"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Svårsmält realism

Skamluvan, Ulla-Maria Andersson
Hur mycket sorg kan en människa bära? frågar sig Lovisa"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Många tankar, blygsamt resultat

Saknad, Katarina Barrling, Cecilia Garme
Man kan sakna det som var bättre förr, och man ska tala med alla. Ungefär så"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Spännande drama med öppet slut

LitteraturMagazinets recension av Allt är mitt, Ruth Lillegraven

Spännande drama med öppet slut

Sammanträffanden och miljöer är skickligt uppfunna och skildrade"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Ruth Lillegraven är för mig en ny norsk bekantskap. Hon är en produktiv och prisbelönt författare. Med “Allt är mitt”, nu på svenska, skriver hon in sig i genren psykologisk thriller. Boken är spännande och intressant. Men jag saknar något i upplösningen. Huvudpersonerna i dramat, Clara och Haavard är gifta. De bor i Oslo med sina två halvstora pojkar. Hon arbetar engagerat med barnrättsfrågor ...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Bland levnadsråd och roliga minnen

Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig, Margareta Magnusson
Levnadsråden avviker mycket från de böcker läkare skriver om ålderdom och död"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Storartat om uppbrott

Allt förgäves, Walter Kempowski
Kan vi stanna? Måste vi fly? I dag kommer nya berättelser"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Brott och gemenskap

I dina händer, Malin Persson Giolito
Det känns realistiskt som ett reportage"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Åsidosatt människovärde

LitteraturMagazinets recension av Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter : En resa i pandemins Sverige, Lena Einhorn

Åsidosatt människovärde

Nuvarande FHM och en svag regering som gick i dess ledband blev en bokstavligen dödlig kombination"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Lena Einhorn har i sin bok “Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter” gjort en sammanfattning av Folkhälsomyndighetens och regeringens hantering av pandemin. Hon redogör även för kritiken av densamma och hur den tagits emot. Själv blev hon känd som en av 22 forskare som framförde starka synpunkter mot de åtgärder som vidtagits eller framför allt inte genomförts. Mycket är känt tidigare, men det tål ...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

En mer normal Erik XIV

Erik XIV, Katarina Harrison Lindbergh
Oftare än paranoid var Erik naiv och senfärdig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Tunt men ömsint om en mor

En kvinnas frigörelse, Édouard Louis
Det handlar mycket om hans eget förhållningssätt. Porträttet blir sonens"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Jul i Berlin 1939

Mörkläggning, Simon Scarrow
Den historiska bakgrunden är korrekt, men det är förstås fiktion vi har att göra med"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Naturnära om livets hårda villkor

LitteraturMagazinets recension av Dit du går, följer jag, Lina Nordquist

Naturnära om livets hårda villkor

Unni lämnar plats för kärleken"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Så många fina debuter jag läst på sistone. Lina Nordquists roman “Dit du går, följer jag” är definitivt en av dem. Handlingen i Hälsingeskogen innefattar livets grundläggande premisser. Det kärleksfulla språket ligger tätt mot en natur som ger och tar. Lina Nordquist har en plats i riksdagen. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare. Hon är uppvuxen i Hälsingland och har med sin kär...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Överlastad spänningsroman

Plats 7A, Sebastian Fitzek
Jag tappar förtroende för texten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Stringent om en livsavgörande händelse

Dödsängel, Axel Burénius
Dödsängel är till form och innehåll en imponerande debut"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Instängd med de stora

Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, Jesper Högström
Det nya är mest intima detaljer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
En fulländad romandebut

LitteraturMagazinets recension av Räkna hjärtslag, Katarina Widholm

En fulländad romandebut

Katarina Widholms realism tar sig direkt in i mitt hjärta"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Katarina Widholm har skrivit barnböcker. Nu romandebuterar hon med “Räkna hjärtslag”. Betty som är 17 år flyttar från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde i Stockholm. Det är 1937, två år innan andra världskrigets utbrott. Författaren har skaffat sig ingående kännedom om tiden, och läsaren kommer lätt in i Bettys värld. Jag tycker mycket om boken. Vi får en realist...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Gedigen roman om en annan tid

Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen
Tålamod och hopp är vad som gäller"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Stark avslutning om Tora

Hudlös himmel, Herbjørg Wassmo
Havet, stormarna, fåglarnas fria flykt lever med i människornas öden"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Nesser underhållande som vanligt

Schack under vulkanen, Håkan Nesser
Nessers prosa flyter trivsamt på medan utredningen kompliceras"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
På gungfly bland de andra

LitteraturMagazinets recension av Trion, Johanna Hedman

På gungfly bland de andra

Det är inte många inslag som engagerar"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Johanna Hedmans debut “Trion” var omtalad redan innan den kom ut. Många utländska förlag har köpt rättigheter till översättning. Det är en generationsroman som handlar om tre vänner och älskande i Stockholm: Hugo, August och Thora. Författaren delger oss i huvudsak personernas tankar och förhållningssätt till varandra. Vi befinner oss i en obestämd tidsrymd som kan förläggas omkring 201...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Saklig sammanfattning av olöst brott

Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?, Kenneth Fossheim, Magnus Braaten
Det är en av de dyraste och mest komplicerade undersökningar som genomförts av norsk polis"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Mot ett nytt liv

Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Tora har något mycket svårt att gå igenom alldeles ensam"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Vikingakvinna mellan två män

Offergudar, Agneta Arnesson Westerdahl
Rindi är inte en passiv kvinna som böjer sig för manliga makthavare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Ljusglimtar i en värld av armod och skam

LitteraturMagazinets recension av Huset med den blinda glasverandan, Herbjørg Wassmo

Ljusglimtar i en värld av armod och skam

Det verkar finnas en öppning för Tora och hennes mor"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Efter Herbjørg Wassmos böcker om den passionerade och driftiga Dina ger nu Historiska Media ut den tidigare trilogin om Tora i nyöversättning. “Huset med den blinda glasverandan” har ett helt annat anslag. Den unga Tora är resultatet av ett famntag mellan modern Ingrid och en tysk soldat. Hon lever i skam och rädsla. Styvfadern förgriper sig på henne när modern har kvällsskift på fiskfabriken. Men i denna dystra s...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Noggrant om en svår tid

En ensam plats, Kristina Sandberg
Ensamt är det att så få människor orkar höra om ångest och smärta"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Karin Smirnoff - Eländets drottning?

Sockerormen, Karin Smirnoff
Över Frank vilar ett högst tvivelaktigt ljus"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Anna Jansson har gjort det igen

Galgbergets väktare, Anna Jansson
Jag sitter som på nålar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Kim Thúys prosa lyser starkt

LitteraturMagazinets recension av Em, Kim Thúy

Kim Thúys prosa lyser starkt

Människor dödas och blir svikna men tas också omhand och blir älskade"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Kim Thúy är född i Sydvietnam, upplevde kriget och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Nu bor hon sedan länge i Montreal. Den självbiografiska debutromanen “Ru” fick ett översvallande mottagande internationellt. I den slingrar sig hennes minnen från barndomen under kriget, till flykten i båt, lägret i Malaysia, exilen i Kanada och återkomsten till Vietnam som vuxen. I d...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Ung för 50 år sedan

En flickas memoarer, Annie Ernaux
Har hon någonsin funnits i hans tankevärld?"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Den som ser, Herbjørg Wassmo
Anna kämpar för sin frihet, den som männen har"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

De döda på Sandby borg får nytt liv

Odins eld, Elvira Birgitta Holm
En storartad gestaltning av människorna som levde för 1 500 år sedan"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Ett arv tungt att bära

LitteraturMagazinets recension av Förintelsens barn, Margit Silberstein

Ett arv tungt att bära

Hon skulle ha kunnat stannat längre vid smärtpunkterna"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Margit Silberstein, född 1950 och känd journalist, har nyligen kommit ut med boken “Förintelsens barn”. Titeln anger ämnet, hur barnen till de drabbade får leva med föräldrarnas minnen och mardrömmar. Margits fader Ernst är fåordig, men modern Ili vill gärna och ofta tala med dottern. Margit känner med henne. Hon vill tränga in i moderns lidanden och ta över dem. Starkast blir berättelsen efter u...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Lyckans son, Herbjørg Wassmo
Herbjørg Wassmo är en gudabenådad berättare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Bricken går till rätta med sig själv

Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Det skapas konflikter mellan familjemedlemmar och grannar, socialdemokrater och kommunister"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

De två mot de andra

F, Katarina Frostenson
Författaren hänvisar till andra oskyldigt dömda"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Dinas bok - storslagen och enastående

LitteraturMagazinets recension av Dinas bok, Herbjørg Wassmo

Dinas bok - storslagen och enastående

Dina inramas av en realism som ångar av stämning, inifrån köket eller utifrån havet"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
“Dinas bok” av Herbjørg Wassmo är en vidunderlig roman. Den kom ut på norska första gången 1989. Nu ger Historiska Media ut en ny översättning till svenska med de efterföljande volymerna “Lyckans son” och “Karnas arv”. Nyskrivna “Den som ser” kommer nästa år. Vi är i Nordnorge i mitten av 1800-talet på en handelsplats vid havet. Dina hamnar där när hon knappt 16...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Roman med ett ärende

Fjärilsvägen, Patrik Lundberg
Hans modersporträtt är kärleksfullt. Det räcker gott"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Grymma fäder, misshandlade barn

Leona. Öga för öga, Jenny Rogneby
Jenny Rogneby är bättre när hon låter Leona vara tuff och hårdkokt utan förklaring"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Mordgåta på lättsamt allvar

Den sorgsne busschauffören från Alster, Håkan Nesser
Sammantaget blir det en mycket angenäm läsupplevelse"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman
Mer än en vanlig deckare

LitteraturMagazinets recension av Förmörkelsen, Karin Fossum

Mer än en vanlig deckare

Berättelsen om Sylvi och Miele höjer sig över de flesta personporträtt i deckargenren"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Norska Karin Fossum är en av mina absoluta favoriter när det gäller deckarförfattare. Hennes senaste ”Förmörkelsen” har jag läst med stort intresse. Det är en riktig bladvändare som tar sitt avstamp i något av det värsta som kan hända. Ett litet barn faller ner från sjunde våningen. Som alltid är psykologin Karin Fossums starka sida. Den här boken är bara till liten del redovisning av ...
LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Författarbiografi för barn

Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren, Maria Isabel Sánches Vegara
Det var jätteroligt att få lära sig mer om hennes liv"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Jag saknar en gestaltning

Tullias värld, Kerstin Ekman
I hennes bok finns en skör tråd snarare än en röd"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Känsligt men segt om de fångna

Ödesmark, Stina Jackson
Jackson är en känslig, inkännande författare"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Anne-Charlotte Östman

Sök i bloggen

 

Läst 2015

Hej, sa Petronella

av Lennart Hellsing
Denna älskade Hellsing-visa som pekbok i stadig kartong. Charlott...

Andlig vägledning i ignatiansk anda

av Eva Sjödén
Andlig vägledning i ignatiansk anda är en handbok i andlig vägled...

Leka ute : pekbok

av Karin Salmson
Gräva, gunga, plaska! En första pekbok om saker att göra ute. D...

Nätter i Reykjavik

av Arnaldur Indridason
Böckerna om den isländske kriminalpolisen Erlendur Sveinsson har ...

Beckomberga : ode till min familj

av Sara Stridsberg
När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar h...

Omläsning klassiker 2013

Frankenstein

av Mary Wollstonecraft Shelley
"Frankenstein" är känd som berättelsen om hur e...

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg
Arvid och Lydia träffas som unga, under en tid då k...

Barabbas

av Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...

Solange

av Willy Kyrklund
Solange var flickan som dansade, dansade i stället för att torka ...

Natt i marknadstältet

av Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...

Klassiker 2015

Natt i marknadstältet

av Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...

Kungsgatan

av Ivar Lo-Johansson
Kungsgatan handlar om urbaniseringen och folkvandringen från land...

Läst 2016

Klingsor

av Torgny Lindgren
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod ...

Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman

av Jenny Rogneby
En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få ...

Den andra kvinnan

av Therese Bohman
Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarki...

Klassiker 2016

Barabbas

av Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...

Drottningens juvelsmycke

av Carl Jonas Love Almqvist
Tiden är slutet på en epok: 1700-talet. Ett skott går av och de b...

Klassiker 2014

Norrtullsligan

av Elin Wägner
Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors...

Hemsöborna

av August Strindberg
"Hemsöborna" gavs ut första gången 1887.Boken ...

Drottningens juvelsmycke

av Carl Jonas Love Almqvist
Tiden är slutet på en epok: 1700-talet. Ett skott går av och de b...

Mästaren och Margarita

av Michail Bulgakov
”Mästaren och Margarita” är den ryske f&...

Ormens väg på hälleberget

av Torgny Lindgren
Tiden är 1800-talets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele o...

Processen

av Franz Kafka
Josef K vaknar en morgon och arresteras av oklara anledningar ...

Glaskupan

av Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...

Läst 2014

Glödens färger

av Vibeke Olsson
Vad är nu detta med Nikanor? Vad är det Eskilsson säger om våld o...

Ringens gåta

av Elisabet Nemert
»Ett äventyr som är så spännande så att sidorna bara fladdrar fra...

Varför har du ritat siffror på din arm farmor?

av Rolf Tardell
Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildrin...

Och Gud skapade människan : noveller inspirerade av bibelns berättelser

av Anna Ekman
Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat oc...

En levande eld. Milena : en biografi

av Hans Blomqvist
Milena Jesenskás namn förknippas alltid med Franz Kafkas. Hon är ...

Den lilla staden där tiden stannade

av Bohumil Hrabal
Ur sonens perspektiv berättar Bohumil Hrabal historien om de två ...

Ryskt bläck : roman

av Tatiana de Rosnay
Nicolas Duchamel upptäcker i att hans ursprung omges av ett orovä...

Annan påföljd

av Nina Larsdotter
” ... de som uppskattar ett starkt och känslosamt drama får sitt ...

Mamma försökte

av Jens Lapidus
Novellsamling där enskilda karaktärer ur Jens Lapidu...

Dagbok om min kropp

av Daniel Pennac
Daniel Pennac har skrivit en humoristisk skildring av en sjuåring...

Gå om intet

av Sandra Gustafsson
Gå om intet är en klaustrofobisk spänningsroman om avund, hämnd o...

Allt jag önskar mig

av Grégoire Delacourt
Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, äve...

Gud är ett verb : tankar om Gamla Testamentet och dess idéhistoria

av Ola Wikander
Den Hebreiska Bibeln, även känd som Gamla testamentet, är en av d...

3096 dagar

av Natascha Kampusch
3096 är Natascha Kampusch självbiografiska bok om he...

Dans på glödande kol

av Anna Jansson
Den fjortonde boken i deckarserien där Gotlandspolisen Ma...

Hustrun

av A. S. A. Harrison
Jodi och Todd har levt tillsammans i över tjugo år. Den flammande...

Sal 2

av Julie Bonnie
Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergr...

Det mesta blir aldrig av

av Thomas Anderberg
Författaren och kritikern Thomas Anderberg avled hastigt av en hj...

Marias testamente

av Colm Tóibín
I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonen...

Stairway to heaven : en andlig resa

av Sofie Hamring
Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv, tillsammans med v...

Hoffmanns försvar

av Kjell Espmark
Vissa författare tar upp ett samtal som fortsätter genom sekler. ...

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

av Göran Rosenberg
En memoar över sin fars överlevnad från det ty...

Evangelium enligt Marcus

av Marcus Birro
Kan man tala offentligt om Gud, helighet och kristen tro i Sverig...

Mirakelverkstaden

av Valérie Tong Cuong
Mariette, Millie och Monsieur Mike tror att allt är förlorat men ...

Så länge vi lever : hur insikten om livets korthet kan tydliggöra nuet och dess möjligheter

av Peter Strang
Kanske skulle vi behöva reflektera över döden ibland, även när vi...

Tove Jansson : arbeta och älska

av Tuula Karjalainen
2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karja­lain...

Carmen och döden

av Karin Fossum
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett barn h...

Glaskupan

av Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...

Skynda att älska

av Alex Schulman
Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar u...

En man som heter Ove

av Fredrik Backman
Grannarna kallar Ove bitter, men Ove själv håller i...

Läst 2017

Drömmen förde dej vilse

av Anna Jansson
Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar t...

Totte bakar

av Gunilla Wolde
Då Totte skall baka behövs det mycket saker ägg, socker, mjöl, s...

Dojo gömmer sig

av Karin Salmson
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för ...

Pelle Svanslös leker kurragömma

av Gösta Knutsson
Pelle Svanslös är en av våra mest välkända barnbokskaraktärer. 20...

Stoner

av John Williams
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikan...

Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB