Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman
Visa standardvy
Visa omslagsvy
När dramatiken sätter i gång tar romanen slut"
En hel månad har det tagit för mig att läsa Lydia Sandgrens Augustprisbelönade “Samlade verk”. Jag laddade ner den som e-bok på Arlanda när vi skulle till sonens familj i Luxemburg för att fira jul. Romanen omfattar drygt 600 sidor, och det är ingen bladvändare. Inte för mig i alla fall.
Handlingen utspelar sig mest i Göteborg, och det kan väl de som älskar Götet tycka om. Själv har jag ett positivt förhållande till Bokmässan. Staden i övrigt känner jag ytligt.
Tre personer, tre nära vänner, står i centrum. Martin vill bli författare men klarar inte att få ihop en bok av alla sina utkast. I stället startar han ett litet förlag. Gustav är hans vän sedan gymnasiet. Gustav lyckas bli erkänd som konstnär men lever ett destruktivt liv. Cecilia hör också till trion. Hon gifter sig med Martin, och de får två barn. Cecilia disputerar i filosofi. En vecka efter disputationen försvinner hon spårlöst, lämnar man och barn.
Titeln “Samlade verk” syftar i slutet av boken på Martins högar av ofullbordade manus. Det har uppstått en diskussion bland kritiker om författaren är ironisk överlag. Jag tror inte det. Hon känner med sina personer. Vemod är nog den grundläggande tonen i berättelsen, saknaden av det som inte blev.
De talrika böcker av kända författare som omnämns vännerna emellan kan också sättas i samband med titeln. Det är något av namedropping som försiggår i boken. Sådant kan användas för att briljera. Det kan också naturligt höra till det intellektuella samtal som författaren sympatiserar med.
Endast den sista tiondelen i romanen engagerade mig. Då tar dottern Rakel upp ett nyfunnet spår efter Cecilia – efter femton år. Det är konstigt, både litterärt och i förhållande till verkligheten, att Cecilia har fått vara försvunnen så länge. Det är som att författaren bestämmer att först nu ska det stora sveket upp till behandling. Men det blir inte mycket mer än en ansats.
Martin hittar Gustav död i hans hem. När dramatiken sätter i gång tar romanen slut. Ska detta sparas till nästa bok? Eller är det bara dålig dramaturgi?
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#Augustpriset 2020
20 januari 2021
 Kommentera
Det är en romantiserad skildring. Ceridwen får också sina friare"
Jag har läst och gillat Agneta Arnesson Westerdahls vikingaserie med romanerna “Havets hundar” och “Vinterkrigare”. Därför blev jag tipsad om en annan sådan. Författaren är Octavia Randolph som numera är bosatt på Gotland.
Jag börjar läsa första boken, ”The Circle of Ceridwen” från 2014. Handlingen är klar och tydlig. Det är nog bra, eftersom den är på engelska med fornspråkliga inslag. Den föräldralösa 15-åriga Ceridwen är på vandring. Hon träffar Ælfwyn, hennes knektar och amman Burginde. Ælfwyn har blivit utsänd av sin mäktige far som ett verktyg att skapa fred mellan anglo-saxarna och de danska vikingarna. Danskarna har lagt under sig de flesta av engelsmännens småriken. Ælfwyns uppgift är inte mindre än att gifta sig med den store danske krigaren Yrling.
Läsaren lider med Ælfwyn inför mötet på den erövrade borgen Four Stones. Hon blir inte mottagen av sin blivande make på det omedelbara sätt hon väntat sig. Det är många ritualer som ska klaras av innan det är dags att lägga sig i den äktenskapliga bädden. Det är Ceridwen som är berättaren, så vi får upplevelserna i andra hand. Kanske bäst så. Men efterhand blir Ælfwyn på något sätt fäst vid Yrling. Det visar sig när han kommer hem skadad från en strid, fast det är hennes folk han har slagits mot.
Det är en romantiserad skildring. Ceridwen får också sina friare, Yrlings brorsöner Toki och Sidroc. Ceridwen föredrar den senare som visar mer mänskliga drag. Det finns dock en annan botten. Ælfwyn känner starkt med det undertryckta folket som lever kring Four Stones. Kvinnorna har lämnats ensamma. Deras män har dödats eller flytt. Hon börja smida planer för att ge dem arbetsuppgifter som att spinna och väva. Hon vill också ge dem får att sköta och lin att skörda. Ælfwyn har fått ett stort hushåll som behöver kläder och andra tyger.
För läsare som vill följa “The Circle of Ceridwen Saga” finns det hela sju volymer att glädjas åt.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#vikingatiden
17 december 2020
 Kommentera
Den lilla boken är ett gott sällskap under ett par timmar"
Agneta Pleijels roman “Dubbelporträtt” har fått ett positivt mottagande. Till formatet och innehållet är den en bagatell, men ingen dålig sådan.
Våren 1969 är den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka på tillfälligt besök i London med sin hustru. Han har en utställning där. Ett barnbarn till Agatha Christie kommer in på galleriet och får idén att Kokoschka ska måla ett porträtt av hans mormor. Han lyckas övertala båda parter.
Handlingen i boken är de samtal som konstnären och deckarförfattaren har med varandra under sittningarna. Mest tagen blir jag av Kokoschkas berättelse om sin kärlek till Gustav Mahlers änka Alma. Efter att hon gett uttryck för sin självständighet gifter hon sig med en annan man och får barn. Kokoschkas hade hon aborterat. Vilket svek! Och han fick aldrig några egna.
Agata Christie är inte lika meddelsam om sitt liv. Men Agneta Pleijel låter henne avslöja inför målaren vad som hände under de veckor, då hela världen letade efter henne. Hade hon kanske iscensatt sitt försvinnande som ett PR-trick? Det undrade man.
Den lilla boken är ett gott sällskap under ett par timmar. Men köp kanske inte för dyra pengar. Låna är bättre.
Avdelning:
Skönlitteratur
27 november 2020
 Kommentera
Lite speciellt är det att läsa att den häktade ska hållas på gott humör"
Kanske såg ni som jag tv-serien “Försvarsadvokaterna” som gick för ett antal år sedan. Det är också namnet på den advokatbyrå som Johan Eriksson startade. Han har i år kommit ut med boken “I rättvisans tjänst”. I den får vi inblick i hans arbete. Verkligheten har omarbetats en del, så vi inte ska kunna identifiera de inblandade. Vi får möta återfallsförbrytare, tidigare aldrig straffade, unga och äldre. Men i det sista kapitlet handlar det öppet om terroristen Rakhmat Akilov som med en lastbil körde ihjäl fem personer på Drottninggatan. Att Johan Eriksson tackade ja till det fallet gav honom många hatbrev. Men alla har rätt till en advokat. Lite speciellt är det att läsa att den häktade ska hållas på gott humör. En lång tid i häkte är mycket påfrestande. Akilov får mot slutet större utrymme och tillgång till kök. Han kan bjuda författaren på “hembakade” muffins. Det finns en seriös tanke bakom. Man vill att rättegången ska komma att gå värdigt till. Man vill inte riskera att Akilov får utfall i domstolen och sprider sin grymma ideologi. Så lär ha varit fallet med Breivik.
När jag läser om de personer som Johan Eriksson åtar sig att försvara kommer jag att tänka på tyska Ferdinand von Schirachs noveller. Schirach är också advokat. Flera av hans böcker har getts ut på svenska. Jag läste “Verbrechen” (Brott). De har också filmats. Jag minns det som att von Schirach mer skildrar människoöden än förklarar hur en advokat arbetar. I “Brott” är vanliga människor snarare än kriminella i centrum. En man slår till slut ihjäl sin hustru som trakasserat honom under hela deras äktenskap. En syster tar livet av sin älskade bror som är fången i sin sjukdom efter en svår olycka. Det är två lite olika upplägg, men båda böckerna är klart läsvärda.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#brott
#straff
21 november 2020
 Kommentera
Jag tycker mycket om Smirnoffs språk"
Jag har läst två romaner som legat på topplistorna ett tag. Det är Karin Smirnoffs “sen for jag hem” och Lena Anderssons “Dottern”.
Jag tycker mycket om Smirnoffs språk. Det är norrländskt men också ett eget uttryck. Hon skriver ihop ord och namn som huvudpersonens “janakippo” och utelämnar skiljetecken. Det blir inte svårläst men starkt.
Språket förför mig, men så undrar jag över vad Smirnoff egentligen skriver om. Janakippo har blivit utnyttjad sexuellt av sin far. Själv accepterar hon som fortfarande mycket ung ett närmande av en äldre man. Hon behöver en famn. Detta leder till en dotter som hon föder 17 år gammal och som tas ifrån henne. Jag förundras över att janakippo fortsätter att dras till äldre män som till och med luktar illa och har någon fysisk defekt. Hon tycker kanske inte att hon är värd bättre. Men Smirnoff vill också skriva fram något gott ur dem. Handlar det om längtan till försoning? Jag vet inte.
Lena Andersson skriver om folkhemmets upp- och nedgång. Elsa är dotter till Ragnar i förra boken. Hon reser till USA för att studera lingvistik. Där möter hon de nya teorierna om språkets förtryckarmakt. De kopplas också till identitetspolitikens framryckning. Elsa försöker hänga med men känner att något skaver. Och folkhems-Ragnar är verkligen inte med på noterna.
Lena Anderssons bok är lättläst, men den blir lite tråkig när den fastnar i diskussionerna på campus. Den är så tydligt en idéroman. I en sådan blir personerna lätt endimensionella. De får liksom inte leva fullt ut.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#topplista
13 november 2020
 Kommentera
Josas bok blir det bara delvis genom utdrag ur hennes dagbok"
Nu har jag läst “Josas bok” av Marie Nilsson Lind. Jag ställde mig i kö på biblioteket, eftersom jag var nyfikenhet på en känd sångerskas dramatiska livsöde. Hon dog en förtidig död i självmord knappt 50 år gammal. Boken utgör storasysterns skildring av Josefin Nilssons svåra tid med en namnkunnig skådespelare på 90-talet men också av de två systrarnas glansdagar i Ainbusk. Josa var familjens smeknamn på henne.
Efter att ha läst boken vill jag se dokumentären “Älska mig för den jag är” som visades på SVT och som jag missat. Men den finns inte kvar. Jag kan inte hitta den någonstans. Troligen beror det på att den blev fälld av Granskningsnämnden för intrång i privatlivet. En vid krets av människor visste vem den för misshandel dömde mannen var.
“Josas bok” har undertiteln “Min berättelse”. Det ska väl förstås som Maries perspektiv på lillasysterns erfarenheter. Men dessa två titlar konkurrerar med varandra. Josas bok blir det bara delvis genom utdrag ur hennes dagbok. Syster Maries synvinkel vidgas till att handla om henne själv som en del av Ainbusk. Den kommer också att innefatta hennes egen psykiska ohälsa. Det blir inte fullt ut “Josas bok”.
Tyvärr är dispositionen otydlig. Förlaget borde ha varit mer behjälpligt med redigeringen. Kvarstår gör dock Maries starka kärlek till Josa och hennes oändliga saknad efter henne. Det är en bok full av känslor.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#Ainbusk
8 november 2020
 Kommentera
Hennes romaner är fulla av människor som vi fast de lever i en annan tid"
Jag längtar redan till den tredje delen av Agneta Arnesson Westerdahls vikingaserie. I år har “Vinterkrigare” kommit ut, förra året “Havets hundar”.
Författaren som är arkeolog och osteolog är väl lämpad att föra oss in i ett nordligt 800-tal. I den första boken, “Havshundarna”, får vi följa Saga som rymt från sin våldsamma bror. Hon färdas på skepp och till häst längs med Skandinaviens sydkuster upp mot Gotland. Det är ett vådligt äventyr för en ung kvinna. Det gäller att ha tur att träffa hjälpsamma människor. På en del av resan utrustas hon i manskläder för att öka möjligheterna att komma vidare.
Andra boken, “Vinterkrigare”, handlar om Sagas dotter Rindi som luras ombord på ett skepp och blir en handelsvara som ska säljas. Henne får vi följa ända ner till den adriatiska kusten. En man, Ormika, får till uppgift att se till att hon håller sig frisk, så slavhandlaren får ett bra pris för henne. Mellan honom och Rindi uppstår emellertid en nära vänskap. Han vill rädda henne och hjälpa henne tillbaka till Gotland.
Det är spännande böcker. Illdåd sker, men godhet finns också. Arnesson Westerdahl har en imponerande kunskap om seder och bruk, djur och växter. Hon vet vilka varor som såldes var och vilka vägar handelsmännen tog. Hon har gjort omfattande research för sina berättelser och själv färdats långväga på hav, floder och genom alppass. Hennes romaner är fulla av människor som vi fast de lever i en annan tid. Finns det något bättre sätt än Arnesson Westerdahls att uppleva historia?
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#vikingatiden
24 september 2020
 Kommentera
7 september 2020
20 augusti 2020
24 juli 2020
4 juli 2020
28 april 2020
6 mars 2020
16 februari 2020
17 januari 2020
15 januari 2020
26 december 2019
22 november 2019
29 september 2019
7 juli 2019
15 april 2019
13 april 2019
2 mars 2019
24 februari 2019
5 februari 2019
11 januari 2019
9 januari 2019
2 januari 2019
12 december 2018
10 december 2018
7 december 2018
19 oktober 2018
27 september 2018
17 september 2018
10 augusti 2018
4 juli 2018
14 juni 2018
13 maj 2018
4 april 2018
29 mars 2018
20 mars 2018
3 mars 2018
12 januari 2018
26 november 2017
21 november 2017
18 oktober 2017
11 oktober 2017
28 september 2017
17 september 2017
5 september 2017
29 augusti 2017
13 augusti 2017
5 augusti 2017
16 juli 2017
6 juli 2017
29 juni 2017
7 juni 2017
30 maj 2017
17 maj 2017
6 maj 2017
21 april 2017
13 april 2017
4 april 2017
28 mars 2017
17 mars 2017
5 mars 2017
25 februari 2017
18 februari 2017
12 februari 2017
1 februari 2017
25 januari 2017
18 januari 2017
10 januari 2017
3 januari 2017
19 december 2016
13 december 2016
6 december 2016
1 december 2016
24 november 2016
18 november 2016
8 november 2016
2 november 2016
23 oktober 2016
16 oktober 2016
30 september 2016
21 september 2016
16 september 2016
9 september 2016
31 augusti 2016
24 augusti 2016
17 augusti 2016
9 augusti 2016
25 juli 2016
18 juli 2016
2016-07-11
4 juli 2016
28 juni 2016
21 juni 2016
14 juni 2016
2016-06-05
29 maj 2016
2016-05-21
15 maj 2016
6 maj 2016
2016-04-30
2016-04-23
16 april 2016
9 april 2016
4 april 2016
27 mars 2016
23 mars 2016
16 mars 2016
10 mars 2016
6 mars 2016
28 februari 2016
18 februari 2016
2016-02-09
2 februari 2016
25 januari 2016
18 januari 2016
2015-12-11T22:31:44+09:00
2015-12-03T02:44:19+09:00
2015-11-26T17:15:16+09:00
2015-11-22T23:42:38+09:00
2015-11-17T04:51:57+09:00
20 november 2015
2015-11-09T02:33:35+09:00
2015-11-08T00:15:28+09:00
10 november 2015
2015-11-05T19:16:36+09:00
30 oktober 2015
23 oktober 2015
2015-10-15T18:24:42+09:00
2015-10-09T04:12:31+09:00
2015-10-01T20:07:57+09:00
24 september 2015
2015-09-17T19:24:17+09:00
2015-09-06T19:15:03+09:00
2015-08-30T20:39:35+09:00
2015-08-24T01:44:44+09:00
2015-08-17T01:16:03+09:00
2015-08-10T05:03:36+09:00
2015-08-06T01:23:33+09:00
30 juli 2015
2015-07-24T00:20:30+09:00
17 juli 2015
9 juli 2015
2015-07-02T18:29:30+09:00
23 juni 2015
18 juni 2015
11 juni 2015
2015-06-04T19:57:36+09:00
2015-05-28T23:45:48+09:00
2015-05-21T23:26:31+09:00
15 maj 2015
23 april 2015
16 april 2015
2015-04-09T17:08:53+09:00
2 april 2015
2015-03-28T18:19:06+09:00
21 mars 2015
2015-03-16T00:24:51+09:00
8 mars 2015
2015-03-01T23:23:50+09:00
22 februari 2015
2015-02-16T00:02:24+09:00
8 februari 2015
31 januari 2015
2015-01-25T21:35:59+09:00
2015-01-18T21:34:47+09:00
2015-01-11T23:26:12+09:00
2015-01-06T20:50:55+09:00
2014-12-31T19:10:45+09:00
2014-12-23T20:54:58+09:00
2014-12-17T06:16:19+09:00
2014-12-10T04:00:11+09:00
9 december 2014
3 december 2014
2014-11-27T19:39:54+09:00
2014-11-22T23:08:33+09:00
20 november 2014
2014-11-18T00:35:47+09:00
2014-11-11T01:49:34+09:00
2014-11-04T01:41:42+09:00
2014-10-28T01:55:13+09:00
2014-10-21T01:32:50+09:00
14 oktober 2014
2014-10-07T04:56:30+09:00
2014-09-28T18:54:22+09:00
2014-09-28T18:31:20+09:00
2014-09-24T05:20:11+09:00
2014-09-18T01:10:49+09:00
2014-09-11T04:50:11+09:00
2014-09-10T04:21:39+09:00
2014-09-09T06:37:31+09:00
2014-09-08T05:35:00+09:00
30 augusti 2014
2014-08-21T02:15:51+09:00
2014-08-13T23:34:34+09:00
2014-08-08T00:10:39+09:00
2014-07-25T05:42:06+09:00
18 juli 2014
12 juli 2014
2014-07-09T04:48:32+09:00
2014-07-05T20:09:04+09:00
2014-06-30T18:44:26+09:00
2014-06-24T18:54:41+09:00
2014-06-24T00:48:33+09:00
2014-06-23T04:00:22+09:00
2014-06-18T04:50:31+09:00
2014-06-18T04:38:30+09:00
17 juni 2014
2014-06-17T04:59:37+09:00
2014-06-15T21:47:51+09:00
2014-06-12T18:24:05+09:00
2014-06-10T19:58:31+09:00
2014-06-08T19:38:11+09:00
6 juni 2014
2014-06-04T05:23:14+09:00
2014-05-30T01:30:58+09:00
2014-05-31T05:43:32+09:00
1 juni 2014
24 maj 2014
21 maj 2014
15 maj 2014
8 maj 2014
30 april 2014
25 april 2014
24 april 2014
18 april 2014
11 april 2014
2014-04-02
26 mars 2014
2014-03-21
2014-03-14
12 mars 2014
2014-03-06
27 februari 2014
21 februari 2014
14 februari 2014
7 februari 2014
1 februari 2014
28 januari 2014
22 januari 2014
17 januari 2014
12 januari 2014
2 januari 2014
2013-12-27
2013-12-20
14 december 2013
12 december 2013
10 december 2013
2013-12-07
3 december 2013
28 november 2013
25 november 2013
22 november 2013
21 november 2013
17 november 2013
13 november 2013
2013-11-12
2013-10-31
2013-10-25
2013-09-27
2013-09-19
2013-09-13
2013-09-06
2013-09-02
2013-08-27
2013-08-15
2013-07-25
2013-07-22
2013-07-17
2013-07-12
2013-07-02
2013-06-27
2013-06-09
2013-05-21
2013-05-12
2013-05-10
2013-03-01
2013-02-06
2013-01-28
2013-01-25
2013-01-22
2013-01-18
2013-01-14
2013-01-01
2012-12-16
2012-12-12
2012-11-29
2012-11-09
2012-10-26
2012-10-21
2012-10-16
2012-10-08
2012-09-24
2012-09-18
2012-09-06
2012-09-03
2012-08-22
2012-08-15
2012-08-06
2012-07-26
2012-07-23
2012-07-21
2012-07-18
2012-07-12
2012-06-23
2012-06-18
2012-06-15
2012-06-14
2012-06-07
2012-05-30
2012-05-22
2012-05-14
2012-05-13
2012-05-10
2012-04-28
2012-04-26
2012-04-25
2012-04-23
2012-04-18
2012-04-14
2012-04-13
2012-04-12
2012-04-08
2012-04-08
2012-04-06
2012-03-29
2012-03-24
2012-03-22
2012-03-19
2012-03-17
2012-03-15
2012-03-12
2012-03-08
2012-03-06
2012-03-02
2012-03-01
2012-02-29
2012-02-24
2012-02-22
2014-04-09
Lista
recensioner av Anne-Charlotte Östman
Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket
Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.
I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.
En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.
Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.

Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.
Läs mer ...
Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.
Läs mer ...
Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.
Läs mer ...
Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.
Läs mer ...
Herbjørg Wassmo är en gudabenådad berättare"
Dina är en passionerad och intelligent kvinna som lever i Nordnorge under andra hälften av 1800-talet. Hon är musikalisk, spelar både piano och cello. På männen har hon en magnetisk dragningskraft. Hon är gärna med på deras lekar men är stolt och krävande. Den som sviker henne får känna hennes hämnd.
Historiska Media ger på nytt ut norska Herbjørg Wassmos trilogi om Dina. Den skrevs tidigt 1990-tal...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Dinas bok, Herbjørg Wassmo
Hans modersporträtt är kärleksfullt. Det räcker gott"
Patrik Lundberg, journalist och författare, har kommit ut med en liten bok om sin mor. “Fjärilsvägen” är titeln och den adress han växte upp på i Sölvesborg. Hans känslosamma sommarprat handlade också om Ingrid Birgitta Lundberg som dog i svår misär bara 67 år gammal.
Berättelsen ges ut under genren roman. Men det finns ett ärende med den som närmar sig en sociologisk rapport. Författaren ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Leona. Öga för öga, Jenny Rogneby
Den sorgsne busschauffören från Alster, Håkan Nesser
Förmörkelsen, Karin Fossum
Det var jätteroligt att få lära sig mer om hennes liv"
Det finns en serie barnböcker som ges ut under titeln ”Små människor, stora drömmar”. De handlar ofta om författare som blir berömda. Vi får en inblick i deras uppväxt, hur fantasin kommer till dem och hur det utvecklas till ett yrke.
”Astrid Lindgren”, som jag läst, har blivit mer än godkänd av en sexåring i min närhet. Det var jätteroligt att få lära sig mer om hennes liv, ty...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Tullias värld, Kerstin Ekman
Jag känner inte till någon annan bok av detta slag"
Annie Ernaux blev på 1980-talet berömd för sina självbiografiska böcker. Hon beskrev en uppväxt i Yvetot i Normandie, där föräldrarna som hade arbetarbakgrund drev en kafé- och butikrörelse. Ernaux kom att studera, börja umgås i akademiska miljöer och därigenom lämna sina föräldrars sociala tillhörighet. Det skapade ett främlingskap både hos henne och dem.
Nu ger Norstedts ut...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Om det inte vore för dig, Delphine de Vigan
Kom i min famn, Caroline Eriksson
I sin egen situation har han fått konkretisera vad som är viktigt i livet. Det är relationer"
Två vackra kvinnor i sin bästa ålder, Nina Hemmingsson och Anna Lindman, har dödsångest. Kanske just därför vill de intervjua människor som har kort tid kvar att leva.
Det blir några riktigt fina och seriösa samtal i ”Alla kan dö”. Mellan dessa utspelar sig dock en dialog, där författare och illustratör skämtar med sina egna nojor, svär och har sig. De inslagen hade jag gärna varit ut...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet, Martin Widmark
Alla får åka med, Anna-Clara Tidholm
Fäder och söner, Ivan Turgenjev
När det gäller själva döden kan egentligen inga lugnande utsagor ges. För ingen vet"
Religionspsykologen och författaren Owe Wikström har tillsammans med cancerläkaren Peter Strang gett ut en bok om döendet och döden. ”Den ofrånkomliga gåtan”, heter den, med underrubriken ”om döden och frågorna inför livets slut”.
Boken är utformad som en dialog, en brevväxling mellan dem båda. Mest kommer det att handla om döden. Det är den existensformen vi inte kan greppa. Men f...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Evigheten har redan börjat, John Ortberg
Djuren i Afrika, Erlend Loe
Trots den djärva ansatsen lyckas inte Loe säga något väsentligt, vare sig om idealister eller om det ojämlika förhållandet mellan människor och djur"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Varför kunde det ske? : det finns många förklaringar till Förintelsen, Barbro Eberan
Hannah Arendt, som var en tysk-amerikansk filosof, tillika judinna, är kanske den vars tankar tilldrar sig mest intresse i dag"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Läsaren luras på ett mer utstuderat sätt än vanligt"
Anna Jansson växte upp i Visby. Hon har sedan länge haft Gotland inmutat för sina deckare. Nu har hon flyttat till Örebro med sin familj. Det är trakterna kring Hjälmaren som bildar ramen för hennes senaste, ”Dotter saknad”.
Det är inte lika exotiskt som Gotland och skrämmande som havet kan vara. Spänningen är inte heller på topp hela tiden. Det är inte lika roligt att läsa om utredaren Kristoffer Bark...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Den tunna isen, Lena Einhorn
Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv, Håkan Nesser
Var bor djuren? - Var, hur, varför?, Anne Möller
Varför väljer man att översätta något så ointressant?"
Jag har läst en bok som inte alls motsvarar de förväntningar som byggs upp av förlagets marknadsföring. ”Den andra kvinnan” av Greer Hendricks och Sarah Pekkanen, först utgiven i USA, ska vara en omistlig bok, en thriller i högt tempo.
Har de citerade amerikanska kritikerna och jag läst samma bok? Det här är ingen deckare. Det är en bok med för många ord som utspelar sig i en miljö med unkna värd...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Wade Bradford, Dinosaurien på 13:e våningen
Tuff tuff tut tut, Emma Garcia
Förutom till staden med de höga byggnaderna kör det lilla loket sina fyra vagnar till stranden, skogen och bondgården, där det händer trevliga saker"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
'Ur aska i eld' är en ny bladvändare med Jenny Rognebys signum"
Full fart redan från början. Det är Jenny Rogneby. Men hon balanserar på slak lina med sin utredare Leona som för sin egen privata del inte tvekar att gå över lik.
Nu är överraskningsmomentet över. Med den fjärde boken i serien, ”Leona, Ur aska i eld”, har jag lärt känna den okonventionella kvinnliga polisen. Och nu börjar jag undra lite över hur långt vi läsare är beredda att f&...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Svälten : hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro
Som pesten, Hanne-Vibeke Holst
Doktor Bagges anagram, Ida Jessen
Det handlade mer om makt än om mat"
Författaren och journalisten Magnus Västerbro fick ett mycket positivt mottagande av sin förra bok, "Pesten". Han är nu aktuell med ”Svälten” – en faktabok som skildrar hungersnöden i Sverige 1867-1869.
Jag läser mest skönlitteratur, och det var också genom den jag först fick kännedom om de umbäranden som Västerbro skildrar. Bakgrunden i Vibeke Olssons Bricken-böcker är att B...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Geniet från Breslau, Lena Einhorn
Egentligen är det något annat än Fritz Habers levnadsöde som gör att jag sugs in i denna roman. Det beror i stället på den kvinna, Clara Immerwahr, som vi får möta i början av skildringen och som ska bli hans hustru"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Konsten att göra skillnad : en liten bok om vårt stora ansvar, Stefan Einhorn
De vänsterhäntas förening, Håkan Nesser
Mot slutet ingår kopplingar till Sverige. Äntligen får Gunnar Barbarotti och van Veeteren träffa varandra, de båda kriminalare som Håkan Nesser gett var sin serie"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det blir lite väl många uppsprättade magar"
Författare till ”Flickan utan hud” är Mads Peder Nordbo. Han är uppvuxen i Danmark, har studerat vid Stockholms universitet och är sedan flera år tillbaka bosatt i Nuuk på Grönland. Den aktuella spänningsromanen har sålts till sjutton länder och är den första bok av Nordbo som översatts till svenska.
Allt detta gjorde mig nyfiken. Det är första gången jag läser en deckare som utspelar...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Snitslad bana, Kerstin Arthur-Nilson
Förlåten, Agnes Lidbeck
Det underliggande dramat, systrarnas förhållande till varandra och deras roller i den gamla familjen, får mig att vända blad. Men detta är inte en berättelse som löser en gåta"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Kvinnan på bänken, Anna Jansson
Anna Jansson är en proffsig skribent som förutom spänning ger oss stämningsfulla miljöskildringar och intressanta människoporträtt"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Lillys liv som änka får obönhörligen en ny skepnad"
Ida Jessen är en omtyckt och firad dansk författare. Sedan 2012 är hon medlem av Det Danske Akademi. Det kan jag förstå. Hennes ”En ny tid” som fått Karen Blixenpriset är en lågmäld och finstämd roman i Herman Bangs efterföljd. Men hos Jessen är det mer ljus än i exempelvis Bangs ”Tine” som utspelar sig under dansk-tyska kriget 1864.
Lilly, som berättar, lever i modernare tider. I bö...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
På jobbet : Byggaren, Ando Twin
En äkta man, Dennis Lehane
Natten före julafton, Clement C Moore
Hon sammanfattar de strävsamma åren och minns dem som är borta och som hon älskat"
Den sjätte boken, ”Som ett träd i skogen”, har kommit i Vibeke Olssons serie om Bricken på Svartvikssågen. Nu har Bricken blivit femtio och än tydligare framgår det hur Kristus lever i henne. Den kristna nåden handlar för Bricken om att få gripa in i andras liv och vända dem rätt, inte till ett fromt utanpåverk utan till att överleva fattigdom och få ingå i en mänsklig gemenskap.
Redan...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det tyska huset, Arnaldur Indridason
Kläderna, Inger Edelfeldt
Han anmärker på hennes vanor och intressen. Hon ifrågasätter själv den person hon är. Ett exempel på ett destruktivt förhållande, mästerligt skildrat"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Hitta olikheterna : Snabba fordon, Violet Peto
Som vuxen ställer jag mig lite frågande till översatta bilderböcker av den här typen. Ambulanserna, polisbilarna och brandbilarna ser inte likadana ut i Sverige som i Storbritannien"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Om rättigheterna som sålts till Hollywood tas i bruk kommer Leona-böckerna att slå igenom kraftigt på bioduken"
Jenny Rogneby är den nya deckardrottningen. Hon har haft stor framgång med sina två första böcker i serien med Leona som jobbar som utredare vid Stockholmspolisen. Rogneby är själv kriminolog och har haft liknande arbetsuppgifter, vilket borgar för en realistisk inramning. Den tredje volymen, ”Leona. Utan mänskligt värde” står inte de andra efter. Det är riktigt spännande, fartfyllt, originellt och överr...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Spel, Anna Roos
Inför nästa roman – det kommer en sådan – råder jag Anna Roos att förlita sig mindre på miljöteckningen och i stället satsa mer på intrigen"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Godmorgon, midnatt!, Jean Rhys
Det du inte vet, Anna Jansson
Det är inget psykologiskt sammanbrott vi får ta del av. Baksidans ord om att det handlar om allas vår rädsla för att misslyckas stämmer inte"
Vad är det för bok, ”En enastående karriär” av Martin Engberg? Vad vill den vara? En doktorand får sin avhandling nerklubbad på ett slutseminarium. Men han anstränger sig inte för att förbättra den inför en eventuell disputation. I stället ägnar han sig åt att begrunda sin plats på universitetet och att underblåsa sin avundsjuka inför mer lyckade kolleger. Är det en ansats till sat...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Det börjar med ett frö, Laura Knowles
Den gyllene hårnålen, Maria Gustavsdotter
Ingenstans att vila sitt huvud, Françoise Frenkel
Läst 2015
av
Lennart Hellsing
Denna älskade Hellsing-visa som pekbok i stadig kartong. Charlott...
av
Eva Sjödén
Andlig vägledning i ignatiansk anda är en handbok i andlig vägled...
av
Karin Salmson
Gräva, gunga, plaska!
En första pekbok om saker att göra ute.
D...
av
Sara Stridsberg
När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar h...
Omläsning klassiker 2013
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
av
Willy Kyrklund
Solange var flickan som dansade, dansade i stället för att torka ...
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
Klassiker 2015
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
av
Ivar Lo-Johansson
Kungsgatan handlar om urbaniseringen och folkvandringen från land...
Läst 2016
av
Torgny Lindgren
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod ...
av
Jenny Rogneby
En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få ...
av
Therese Bohman
Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarki...
Klassiker 2016
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
Klassiker 2014
av
Elin Wägner
Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors...
av
Torgny Lindgren
Tiden är 1800-talets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele o...
av
Franz Kafka
Josef K vaknar en morgon och arresteras av oklara anledningar ...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
Läst 2014
av
Vibeke Olsson
Vad är nu detta med Nikanor? Vad är det Eskilsson säger om våld o...
av
Elisabet Nemert
»Ett äventyr som är så spännande så att sidorna bara fladdrar fra...
av
Rolf Tardell
Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildrin...
av
Anna Ekman
Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat oc...
av
Hans Blomqvist
Milena Jesenskás namn förknippas alltid med Franz Kafkas. Hon är ...
av
Bohumil Hrabal
Ur sonens perspektiv berättar Bohumil Hrabal historien om de två ...
av
Tatiana de Rosnay
Nicolas Duchamel upptäcker i att hans ursprung omges av ett orovä...
av
Nina Larsdotter
” ... de som uppskattar ett starkt och känslosamt drama får sitt ...
av
Jens Lapidus
Novellsamling där enskilda karaktärer ur Jens Lapidu...
av
Daniel Pennac
Daniel Pennac har skrivit en humoristisk skildring av en sjuåring...
av
Sandra Gustafsson
Gå om intet är en klaustrofobisk spänningsroman om avund, hämnd o...
av
Grégoire Delacourt
Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, äve...
av
Ola Wikander
Den Hebreiska Bibeln, även känd som Gamla testamentet, är en av d...
av
Anna Jansson
Den fjortonde boken i deckarserien där Gotlandspolisen Ma...
av
A. S. A. Harrison
Jodi och Todd har levt tillsammans i över tjugo år. Den flammande...
av
Julie Bonnie
Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergr...
av
Thomas Anderberg
Författaren och kritikern Thomas Anderberg avled hastigt av en hj...
av
Colm Tóibín
I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonen...
av
Sofie Hamring
Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv, tillsammans med v...
av
Kjell Espmark
Vissa författare tar upp ett samtal som fortsätter genom sekler. ...
av
Marcus Birro
Kan man tala offentligt om Gud, helighet och kristen tro i Sverig...
av
Valérie Tong Cuong
Mariette, Millie och Monsieur Mike tror att allt är förlorat men ...
av
Peter Strang
Kanske skulle vi behöva reflektera över döden ibland, även när vi...
av
Tuula Karjalainen
2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karjalain...
av
Karin Fossum
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett barn h...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
av
Alex Schulman
Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar u...
Läst 2017
av
Anna Jansson
Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar t...
av
Gunilla Wolde
Då Totte skall baka behövs det mycket saker ägg, socker, mjöl, s...
av
Karin Salmson
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för ...
av
Gösta Knutsson
Pelle Svanslös är en av våra mest välkända barnbokskaraktärer. 20...
av
John Williams
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikan...
|
|