Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Jag blir överraskad igen"
Karin Fossum är en av mina favoriter bland deckarförfattarna. För ett och ett halvt år sedan läste jag på norska "Där döden väntar" som nu kommit i svensk översättning. Författarens psykologiska skärpa fick mig än en gång att läsa boken med intresse.
En tjock utsatt pojke blir förödmjukad av ett möte. En teckning av en död flicka hittas hemma hos en annan ensamvarg. En flicka är ososanmäld hos polisen. Det är tre utgångspunkter för en berättelse som håller läsaren i ett järngrepp.
Så småningom ska två mord på ungdomar utredas. Hör de ihop? Under tiden som gått hade jag glömt bort vem mördaren var. Jag blir överraskad igen!
Avdelning:
Spänning
Taggar:
#psykologi
17 mars 2023
 Kommentera
En rullstol är inte ett karaktärsdrag, men med den hade hon fått en ny identitet"
Annika Taesler är journalist, skriver böcker och arbetar med att påverka politiker i funktionsfrågor. När hon var 24 år skenade hennes häst, hon bröt nacken och blev totalförlamad.
I nyutkomna “Krymplingskortet” skriver hon om hur hon efter olyckan höll fast vid den hon var med sin pojkvän, sina intressen, sin musiksmak och sina vänner. Men för omgivningen hade hon blivit en helt annan. En rullstol är inte ett karaktärsdrag, men med den hade hon fått en ny identitet som visade sig ha stor betydelse för såväl sociala, kulturella som politiska delar av livet. På en fest får hon den tvetydiga komplimangen att hon är alldeles för snygg för att sitta i rullstol.
Funktionsnedsättning tillhör en av de lagstadgade diskrimineringsgrunderna. Det finns betydligt fler av de individerna än till exempel homosexuella, skriver Taesler. Ändå är funkofobi ett nästan helt okänt begrepp, trots att det finns med i Svenska Akademiens ordlista. När hon skriver ordet gör Word röda streck under.
Som grupp står de med funktionsnedsättning längst bort från arbetsmarknaden och har lägst inkomst av alla i befolkningen. Dagens Nyheter publicerade 2017 en undersökning, där 18 procent av befolkningen uppger att de inte kunde tänka sig att arbeta tillsammans med en person som har funktionsnedsättning. Ytterligare 14 procent kände sig osäkra.
När Annika Taesler blir med barn frågar läkaren om det verkligen var genomtänkt. Men barnmorskan betraktade det som en vanlig graviditet. Det kändes för Taesler som att landa på en sammetskudde. Många rullstolsburna mödrar har blivit orosanmälda till socialtjänsten redan på BB. Författaren och hennes man slapp detta. Men som gift par med högskoleutbildningar, hus i ett medelklassområde och ett stort socialt nätverk var de nog ganska ensamma om att över huvud taget ha blivit ifrågasatta.
Taesler skriver engagerat och upprört om neddragningen av den personliga assistansen. Detta har gått så långt som till att människor tagit sitt liv. Många, som Taesler själv, överlever inte utan någon vid sin sida. Hon understryker att vi alla kan hamna i den situationen. För människor med funktionsnedsättning förväxlas medborgerliga rättigheter med välgörenhet som man kan ta till om det finns utrymme. Om dödshjälpsdebatten skriver hon att den borde skjutas upp tills hjälpen att leva ett värdigt liv kan garanteras.
I “Krymplingskortet” kan vi också läsa om hur personer med funktionsnedsättning skildras i medierna. Taesler önskar sig en film, där de får vara människor i sin egen rätt utan att den avvikande kroppen poängteras.
Boken är tung att läsa. Men den ger mig kunskap som jag inte hade tidigare. Den förmedlar också viktiga erfarenheter som författaren gjort efter olyckan och som kan vara till nytta för andra.
Jag har i alla fall ett ljust minne av ett avsnitt i boken. Det är där Taesler beskriver umgänget med sonen, hur hon lyckats använda assistenterna just som sina armar och ben. Sonen vänder sig till henne: “Mamma, kan du knäppa min jacka?” Då får assistenten vara petnoga med att inte bryta moderns och sonens ögonkontakt när hen drar upp dragkedjan. Snabbare än någon annan insåg han att kombinationen moderns röst och någon annans händer var fullt naturlig.
Avdelning:
Fakta
Taggar:
#funktionsnedsättning
#rullstol
13 mars 2023
 Kommentera
Bok-
presentation:
|
Sörja för de sina
|
Författar-
presentation:
|
Kristina Sandberg
|
Utg.år:
|
2012
|
Pocket
Finns i lager,
78 kr
CD-skiva
Beställningsvara,
334 kr
Storpocket
Beställningsvara,
140 kr
|
Jag fortsätter att läsa om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. “Sörja för de sina” är del två i Kristina Sandbergs trilogi.
Nu är andra världskriget slut. Maken Tomas har genom hård disciplin lyckats bli av med sitt alkoholmissbruk, och paret har fått sitt andra barn, en pojke. Men hur gick det till? undrar jag. Hur har Maj och Tomas närmat sig varandra efter att ha blivit tvungna att gifta sig? Maj var med barn när de hade träffats berusade ett par gånger. Efter att dottern Anita fötts finns ingen antydan om att de skulle ha något samliv. Maj kan inte bjuda till, läser vi. Men hon har blivit med barn på nytt. Författaren har inte velat eller kunnat visa hur Maj och Tomas har skapat en ny fungerande relation. Eller har de inte det? För Maj är inte lycklig.
Hon är bitter, trött och yr. Hon får förstås för lite sömn när barnen är små. Men hon har också städdille. Allt i hemmet ska vara perfekt. Det är som om någon tittar på henne och bedömer. Fast mannen är hänsynsfull och vill väl.
Hushållsarbetet är det som håller ihop henne och skapar hennes identitet. Tomas är affärsman men har intellektuella intressen som litteratur och historia. Där kan de inte mötas. Maj pratar mest om praktiska saker som hon oroar sig för, kalas som ska ordnas, gäster som ska bjudas, mat som ska serveras.
Hur kan man i ett äkta par leva så långt ifrån varandra? Det är helt enkelt något annat än Majs och Tomas relation som är Kristina Sandbergs ärende. Om deras förhållande hade varit i fokus hade det blivit en mer balanserad och mänsklig berättelse.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#hushållsarbete
11 mars 2023
 Kommentera
Han dras till den gränslöshet och spiritualitet han fann hos henne och som gjorde honom levande"
Vigdis Hjorts roman “Henrik” från 2019 ingick i ett nordiskt samarbete, där författarna skulle låta sig inspireras av Ibsens dramer. Henrik är en manlig motsvarighet till Hedda Gabler som lever ett instängt liv med en man som hon föraktar.
“Henrik” är rolig att läsa med sin karikerade beskrivning av norsk borgerlighet. Den gravida hustrun Elsa är nöjd med sin tillvaro och pratar bara om småttigheter. Paret bor granne med hennes föräldrar. När Henrik och Elsa kommer hem från bröllopsresan visar de stolt upp att de låtit måla dotterns hus i ljusgrönt med vita fönsterkarmar. Dessutom har de inrett barnkammaren. Nu har båda husen samma färg. Elsa blir förtjust. Henrik får panik.
En dag får Henrik reda på att en gammal kärlek har flyttat in i närheten. Konstnärinnan Tale Løvlie har köpt det barndomshem som han tidigare varit tvungen att sälja. Det är av ekonomiska skäl som Henrik gift in sig i Elsas familj. Svärfadern äger en bensinstation som går bra. Där har han fått en trygg plats.
I familjen och bekantskapskretsen skvallras det om Tale som setts som förlorad till samhällets utkanter. Hon verkar ha tagit sig upp igen på grund av en lyckad utställning. Henrik förnyar kontakten med Tale som nu är lyckligt gift. Han dras till den gränslöshet och spiritualitet han fann hos henne och som gjorde honom levande. Men som hos Hedda Gabler finns hos Henrik en destruktiv ådra som blir förödande för både hans och andras lycka. En magnifik scen framför skolbarn och föräldrar på självaste 17 maj bidrar till Tales undergång.
“Henrik” är en liten bok som i en annan tid lägger sig nära Ibsens 1800-talspjäs. Den innehåller såväl satir som tragedi.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#Ibsenparafras
4 mars 2023
 Kommentera
Hon vill leva, men hon säger nej, nej, nej"
Sara Meidells bok “Ut ur min kropp” som kom förra året fick en del skarpa reaktioner. Det fanns kritiker som tyckte att hon ställde sin anorexia i för positiv dager. Jag håller inte med. Den framställs som en sjukdom som innebär ett livslångt lidande med endast få euforiska ögonblick. Meidell är en mycket skicklig skribent som håller mig fången. Men jag blir arg.
Författaren återskapar sin barndom. Vid sju års ålder upplever hon de vuxna som störande element. De tvingar henne att avbryta lekar eller viktiga funderingar. De berövar henne behagliga stunder, som när en vän i familjen fotograferar henne när hon solar naken. (Där går genast mina associationer till nyckelscenen i Marie Cardinals “Orden som befriar”. Att någon tog en bild av henne när hon kissade ledde till en sju år lång underlivsblödning i vuxen ålder!) Hos Meidell som barn finns också något som har med kroppen att göra. Efter att ha simmat smal som en ål under bryggan ser hon det runda våta avtrycket av sin kropp på bryggan. Det ger henne känslan av att inget är beständigt. Det måste hon kämpa emot genom att inte bli större än avtrycket var.
Det är inte lätt att förstå. Ingen av hennes terapeuter lyckas heller fånga in problemet. De ger upp. Hon lär sig aldrig att sluta vilja svälta, skriver hon. Sara stannar kvar i barndomen, stoppar tiden genom att sluta äta. Hon köper sig tid för att ta reda på hur man lever. Att växa är att dö. Det är avancerade tankegångar som är svåra att följa. Tror du att du är bättre än andra? frågar en psykolog. Ja, hon är bättre än andra på att överleva.
Sara Meidell skriver in sig bland de historiens kvinnor som valt självsvälten. Det kan vara medeltida helgon som fick uppenbarelser i benådade stunder. Det var de engelska suffragetterna som använde svälten som politiskt vapen.Det är många konstnärer och författare. Enligt författaren själv och hennes medicinska journal slukade hon sådan litteratur redan som barn. Tidigt i journalen står att hennes anorexia är sekundär till andra affektiva åkommor. Jag tänker att hon valde sina medsystrar för att skapa en upphöjd betydelse åt sina symptom.
Vad är det som gör mig arg? Jo, att hon inte vill bli frisk. Hon vill leva, men hon säger nej, nej, nej. Det gör henne fri. Hon vill inte fjättras vid biologiska regler – men föder tre barn! Huvudpersonen i “Ut ur min kropp” är förvirrad minst sagt. Det beständiga hon sökt sedan hon var sju finns inte där, trots eller kanske på grund av hennes förtvivlade motstånd mot den riktiga världen. Jag blir arg på att hon väljer detta förhållningssätt fast hon har familj. Att äktenskapet går i kras är givet.
Jag blir också arg på att det inte står något om eventuell medicinering. Huvudpersonen visar tidiga tecken på ångest, tvångstankar och tvångsmässiga handlingar. Ja, hela hennes föreställningsvärld skulle kunna betraktas som psykotisk. Mot allt detta finns hjälp. Har hon inte behandlats för dessa symptom? Har hon vägrat medicin? Ursäkta min lekmannamässiga diagnos! Men har inte Sara Meidell lagt fram ett fall för oss som ingen ännu lyckats lösa?
I “Ut ur min kropp” gestaltas en grandios egocentricitet som är svår att smälta.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#anorexia
23 februari 2023
 Kommentera
Bok-
presentation:
|
Att föda ett barn
|
Författar-
presentation:
|
Kristina Sandberg
|
Utg.år:
|
2010
|
Pocket
Finns i lager,
78 kr
CD-skiva
Beställningsvara,
334 kr
Storpocket
Finns i lager,
140 kr
|
Jag hade börjat läsa Kristina Sandbergs “Att föda ett barn” tidigare, men slutade. Det hade nog med med textbilden att göra. Det finns inga dialoger som brukar öppna en text och göra den levande. Men efter att ha beställt fram boken på nytt på biblioteket lyckas jag faktiskt bli indragen i Majs liv.
Huvudpersonen Maj är en ung kvinna på 20 år som blir med barn med en frånskild man som hon egentligen inte känner. Tomas är fabrikör och kommer från en högre samhällsklass än Maj, vars föräldrar är arbetare. Tomas och Maj känner sig tvingade att gifta sig med varandra.
“Att föda ett barn” är den första boken i en trilogi. Texten är en berättelse i tredje person med Majs perspektiv blandad med inlagda kursiva rader som mer uppenbart är hennes egna tankar. Men i samband med att Maj föder sin flicka Anita kommer författaren in och kommenterar att inte är det hennes barn det handlar om. Hon jämför också Majs tillvaro som nybliven moder med dagens. Det känns så onödigt. Jag blir irriterad, kanske också lite förvirrad. Hur är det nu med perspektivet och Majs inre monolog? Men det är nu bara det som stör mig.
Jag har på bara några dagar läst ut den nästan 500 sidor tjocka boken och dessutom beställt uppföljaren, “Sörja för de sina”. Den första har en bra cliffhanger. Så det är bara att fortsätta läsa. Jag är glad att jag gav “Att föda ett barn” en ny chans.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#äktenskap
#barnafödande
10 februari 2023
 Kommentera
Det finns fina avsnitt, där Livia öppnar sig för gemenskap med människor i sin närhet"
Varför har tre vuxna barn gemensamt beslutat att bryta kontakten med sin mor? Den frågan tar Anne Liljeroth upp i sin senaste roman “Hela mitt hjärta”.
Efter en hjärtinfarkt känner Livia tacksamhet över att ha kommit tillbaka till livet. Hon har fötts på nytt men inser hur ensam hon är. Sakta och försiktigt närmar hon sig sina barn men blir till en början avvisad. Barnens minne lever kvar i den svåra tiden före föräldrarnas skilsmässa. De har inte gjort klart för sig hur relationen mellan föräldrarna såg ut. Efter att modern hört av sig funderar de över vad de själva har upplevt och vad de har fått berättat av andra. Äldsta dottern Siri, som flyttat till London och arbetar som bröllopskoordinator, är den som satt tonen mot modern. Fadern Staffan har framstått som stark och trygg jämfört med Livia som varit frånvarande och periodvis psykiskt sjuk.
Boken har sina svagheter när det gäller faktiska förhållanden och trovärdighet. Staffan bestämde att Livia skulle försörja familjen. Själv skulle han ta hand om hem och barn. Men finns inte dagis? undrar jag. Yngsta dottern Majas studier i litteraturvetenskap skildras med otydliga gränser mellan eget skrivande och forskning. Livias sjukhusvistelse efter infarkten verkar bara handla om vila. Det sägs inget om de operativa ingrepp som brukar göras. Lite research hade behövts där. Det är inte heller övertygande att barnen vägrar tala med någon om vad de varit med om, inte ens Peter med sin podd där kändisar lättar sitt hjärta.
Svaret på den ursprungligt ställda frågan finns i Staffans manipulerande handlande gentemot sin hustru. Jag kan gå med på att han har kunnat polisanmäla henne på felaktiga grunder för diverse lagöverträdelser. Men att hon kunnat bli dömd för dem och hamnat i belastningsregistret borde inte vara möjigt i en rättsstat.
Dessa brister till trots blir det bitvis en ganska gripande historia. Läsaren vill följa med för att få utrett hur Livia och barnen Siri, Peter och Maja har kunnat hamna i en sådan djupt olycklig situation av hat och avståndstagande.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#föräldrar och vuxna barn
#brytning
18 januari 2023
 Kommentera
11 januari 2023
9 december 2022
19 november 2022
13 november 2022
24 oktober 2022
13 oktober 2022
6 oktober 2022
30 september 2022
17 september 2022
25 augusti 2022
13 juni 2022
24 mars 2022
17 december 2021
8 november 2021
22 september 2021
29 juni 2021
20 maj 2021
27 april 2021
24 mars 2021
9 mars 2021
16 februari 2021
20 januari 2021
17 december 2020
27 november 2020
21 november 2020
13 november 2020
8 november 2020
24 september 2020
7 september 2020
20 augusti 2020
24 juli 2020
4 juli 2020
28 april 2020
6 mars 2020
16 februari 2020
17 januari 2020
15 januari 2020
26 december 2019
22 november 2019
29 september 2019
7 juli 2019
15 april 2019
13 april 2019
2 mars 2019
24 februari 2019
5 februari 2019
11 januari 2019
9 januari 2019
2 januari 2019
12 december 2018
10 december 2018
7 december 2018
19 oktober 2018
27 september 2018
17 september 2018
10 augusti 2018
4 juli 2018
14 juni 2018
13 maj 2018
4 april 2018
29 mars 2018
20 mars 2018
3 mars 2018
12 januari 2018
26 november 2017
21 november 2017
18 oktober 2017
11 oktober 2017
28 september 2017
17 september 2017
5 september 2017
29 augusti 2017
13 augusti 2017
5 augusti 2017
16 juli 2017
6 juli 2017
29 juni 2017
7 juni 2017
30 maj 2017
17 maj 2017
6 maj 2017
21 april 2017
13 april 2017
4 april 2017
28 mars 2017
17 mars 2017
5 mars 2017
25 februari 2017
18 februari 2017
12 februari 2017
1 februari 2017
25 januari 2017
18 januari 2017
10 januari 2017
3 januari 2017
19 december 2016
13 december 2016
6 december 2016
1 december 2016
24 november 2016
18 november 2016
8 november 2016
2 november 2016
23 oktober 2016
16 oktober 2016
30 september 2016
21 september 2016
16 september 2016
9 september 2016
31 augusti 2016
24 augusti 2016
17 augusti 2016
9 augusti 2016
25 juli 2016
18 juli 2016
2016-07-11
4 juli 2016
28 juni 2016
21 juni 2016
14 juni 2016
2016-06-05
29 maj 2016
2016-05-21
15 maj 2016
6 maj 2016
2016-04-30
2016-04-23
16 april 2016
9 april 2016
4 april 2016
27 mars 2016
23 mars 2016
16 mars 2016
10 mars 2016
6 mars 2016
28 februari 2016
18 februari 2016
2016-02-09
2 februari 2016
25 januari 2016
18 januari 2016
2015-12-11T22:31:44+09:00
2015-12-03T02:44:19+09:00
2015-11-26T17:15:16+09:00
2015-11-22T23:42:38+09:00
2015-11-17T04:51:57+09:00
20 november 2015
2015-11-09T02:33:35+09:00
2015-11-08T00:15:28+09:00
10 november 2015
2015-11-05T19:16:36+09:00
30 oktober 2015
23 oktober 2015
2015-10-15T18:24:42+09:00
2015-10-09T04:12:31+09:00
2015-10-01T20:07:57+09:00
24 september 2015
2015-09-17T19:24:17+09:00
2015-09-06T19:15:03+09:00
2015-08-30T20:39:35+09:00
2015-08-24T01:44:44+09:00
2015-08-17T01:16:03+09:00
2015-08-10T05:03:36+09:00
2015-08-06T01:23:33+09:00
30 juli 2015
2015-07-24T00:20:30+09:00
17 juli 2015
9 juli 2015
2015-07-02T18:29:30+09:00
23 juni 2015
18 juni 2015
11 juni 2015
2015-06-04T19:57:36+09:00
2015-05-28T23:45:48+09:00
2015-05-21T23:26:31+09:00
15 maj 2015
23 april 2015
16 april 2015
2015-04-09T17:08:53+09:00
2 april 2015
2015-03-28T18:19:06+09:00
21 mars 2015
2015-03-16T00:24:51+09:00
8 mars 2015
2015-03-01T23:23:50+09:00
22 februari 2015
2015-02-16T00:02:24+09:00
8 februari 2015
31 januari 2015
2015-01-25T21:35:59+09:00
2015-01-18T21:34:47+09:00
2015-01-11T23:26:12+09:00
2015-01-06T20:50:55+09:00
2014-12-31T19:10:45+09:00
2014-12-23T20:54:58+09:00
2014-12-17T06:16:19+09:00
2014-12-10T04:00:11+09:00
9 december 2014
3 december 2014
2014-11-27T19:39:54+09:00
2014-11-22T23:08:33+09:00
20 november 2014
2014-11-18T00:35:47+09:00
2014-11-11T01:49:34+09:00
2014-11-04T01:41:42+09:00
2014-10-28T01:55:13+09:00
2014-10-21T01:32:50+09:00
14 oktober 2014
2014-10-07T04:56:30+09:00
2014-09-28T18:54:22+09:00
2014-09-28T18:31:20+09:00
2014-09-24T05:20:11+09:00
2014-09-18T01:10:49+09:00
2014-09-11T04:50:11+09:00
2014-09-10T04:21:39+09:00
2014-09-09T06:37:31+09:00
2014-09-08T05:35:00+09:00
30 augusti 2014
2014-08-21T02:15:51+09:00
2014-08-13T23:34:34+09:00
2014-08-08T00:10:39+09:00
2014-07-25T05:42:06+09:00
18 juli 2014
12 juli 2014
2014-07-09T04:48:32+09:00
2014-07-05T20:09:04+09:00
2014-06-30T18:44:26+09:00
2014-06-24T18:54:41+09:00
2014-06-24T00:48:33+09:00
2014-06-23T04:00:22+09:00
2014-06-18T04:50:31+09:00
2014-06-18T04:38:30+09:00
17 juni 2014
2014-06-17T04:59:37+09:00
2014-06-15T21:47:51+09:00
2014-06-12T18:24:05+09:00
2014-06-10T19:58:31+09:00
2014-06-08T19:38:11+09:00
6 juni 2014
2014-06-04T05:23:14+09:00
2014-05-30T01:30:58+09:00
2014-05-31T05:43:32+09:00
1 juni 2014
24 maj 2014
21 maj 2014
15 maj 2014
8 maj 2014
30 april 2014
25 april 2014
24 april 2014
18 april 2014
11 april 2014
2014-04-02
26 mars 2014
2014-03-21
2014-03-14
12 mars 2014
2014-03-06
27 februari 2014
21 februari 2014
14 februari 2014
7 februari 2014
1 februari 2014
28 januari 2014
22 januari 2014
17 januari 2014
12 januari 2014
2 januari 2014
2013-12-27
2013-12-20
14 december 2013
12 december 2013
10 december 2013
2013-12-07
3 december 2013
28 november 2013
25 november 2013
22 november 2013
21 november 2013
17 november 2013
13 november 2013
2013-11-12
2013-10-31
2013-10-25
2013-09-27
2013-09-19
2013-09-13
2013-09-06
2013-09-02
2013-08-27
2013-08-15
2013-07-25
2013-07-22
2013-07-17
2013-07-12
2013-07-02
2013-06-27
2013-06-09
2013-05-21
2013-05-12
2013-05-10
2013-03-01
2013-02-06
2013-01-28
2013-01-25
2013-01-22
2013-01-18
2013-01-14
2013-01-01
2012-12-16
2012-12-12
2012-11-29
2012-11-09
2012-10-26
2012-10-21
2012-10-16
2012-10-08
2012-09-24
2012-09-18
2012-09-06
2012-09-03
2012-08-22
2012-08-15
2012-08-06
2012-07-26
2012-07-23
2012-07-21
2012-07-18
2012-07-12
2012-06-23
2012-06-18
2012-06-15
2012-06-14
2012-06-07
2012-05-30
2012-05-22
2012-05-14
2012-05-13
2012-05-10
2012-04-28
2012-04-26
2012-04-25
2012-04-23
2012-04-18
2012-04-14
2012-04-13
2012-04-12
2012-04-08
2012-04-08
2012-04-06
2012-03-29
2012-03-24
2012-03-22
2012-03-19
2012-03-17
2012-03-15
2012-03-12
2012-03-08
2012-03-06
2012-03-02
2012-03-01
2012-02-29
2012-02-24
2012-02-22
2014-04-09
Lista
recensioner av Anne-Charlotte Östman
Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket
Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.
I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.
En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.
Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.

Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.
Läs mer ...
Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.
Läs mer ...
Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.
Läs mer ...
Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.
Läs mer ...
Westberg gör en stor sak av att Tyskland ville tillsätta en SS-attaché på ambassaden i Stockholm"
Lennart Westberg är militärhistorisk författare och pensionerad polis. Med den nyutkomna boken “Himmlers Sverige. Visioner och verklighet” vill han sätta Heinrich Himmlers och SS kontakter med Sverige under andra världskriget i ett framåtsyftande perspektiv.
Det är en ambitiös undersökning med en omfattande notapparat och källförteckning. Westberg har tillgång till viktiga arkiv som undkom förstörels...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Jag är inte här, det här händer inte, Annah Björk
Doktorn stressar igenom besöket och säger med ett leende att läkarkonferensen, där de ska ta upp hennes fall, dröjer en vecka för han ska till Alperna och åka skidor"
Läs recensionen ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Al-Qaidas krig : Historien bakom den islamistiska terrorismen, Jens Nordqvist
Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Det är glädje, mot bakgrund av en stor sorg"
Jackie Jakubowski var verksam som författare och journalist. Mellan 1980 och 2015 var han chefredaktör för kulturtidskriften Judisk Krönika. Efter att han diagnosticerats med en nedbrytande sjukdom gav han uppdraget till Lena Einhorn att skriva hans biografi.
Det har hon nu uppfyllt i romanform med “En låda apelsiner”. Det har blivit en finkänslig bok om Joachim eller Jasio, som han kallades innan han kom till Sverige, och hans far Stanisla...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Sinnenas tid, Annie Ernaux
En egen lön, Maria Gustavsdotter
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Hon var stark i sitt motto arbete och sanning men svag när det gällde tron på sitt författarskap"
Det har kommit en ny biografi över Victoria Benedictsson. Elisabeth Åsbrinks “Mitt stora vackra hat” lägger sig tätt intill objektets känslo- och tankeliv. Hon ger ingen entydig förklaring till Benedictssons självmord. Men hon ger läsaren ett bra underlag att dra sina egna slutsatser.
Författaren tog sitt liv, 38 år gammal, på ett hotellrum i Köpenhamn sommaren 1888. Det har förstås intresserat fors...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Andromeda, Therese Bohman
Bettys liv ser ut att bli en framgångssaga"
Katarina Widholms “Räkna hjärtslag” var en av fjolårets betydande romandebuter. I boken får vi göra bekantskap med den 17-åriga Betty som flyttar från Hudiksvall ner till Stockholm strax före andra världskrigets utbrott. Hon får plats som hembiträde hos en doktorsfamilj. Författaren beskriver på fin realistisk prosa de svåra moment som denna anställning medför. Hon ska motsvara kraven fr&ar...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Ondskans ekon, Arnaldur Indridason
Ruths garderob : En modehistoria, Ingela Bendt
Skamluvan, Ulla-Maria Andersson
Man kan sakna det som var bättre förr, och man ska tala med alla. Ungefär så"
I “Saknad - På Spaning efter landet inom oss” för statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme ett resonemang om känslor inför stora förändringar. Globaliseringen, teknikutvecklingen och den stora invandringen gör att Sverige ser mycket annorlunda ut nu än för några decennier sedan. Den positiva synen på moderniteten har spelat stor roll, även Sverige som världssamvete. Men alla hänger inte med, vark...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Allt är mitt, Ruth Lillegraven
Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig, Margareta Magnusson
Allt förgäves, Walter Kempowski
Det känns realistiskt som ett reportage"
Malin Persson Giolito hade stora framgångar med sin rättegångsthriller “Störst av allt” som också blev den första svenska Netflixproduktionen. Den aktuella “I dina händer” är en noggrant genomförd skildring av de gängproblem som finns i särskilt utsatta förorter.
Handlingen lunkar metodiskt på, fram till sitt slut. “I dina händer” blir för läsaren en repetition av ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter : En resa i pandemins Sverige, Lena Einhorn
Erik XIV, Katarina Harrison Lindbergh
En kvinnas frigörelse, Édouard Louis
Den historiska bakgrunden är korrekt, men det är förstås fiktion vi har att göra med"
Jag har läst “Mörkläggning”, en spänningsroman som utspelar sig veckan före jul i Berlin 1939. Författare är Simon Scarrow, född i Nigeria men boende i England. Han har tidigare nått svenska läsare genom sina böcker om romarriket.
En kvinna hittas våldtagen och mördad vid en järnvägsstation. Kriminalkommissarie Horst Schenke får ta hand om fallet av speciella orsaker. Chefen för Gestap...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Dit du går, följer jag, Lina Nordquist
Plats 7A, Sebastian Fitzek
Det nya är mest intima detaljer"
Jesper Högström är journalist och författare. I boken “Jag vill skriva sant” skildrar han Tora Dahls liv tillsammans med poeterna på Parkvägen på Lidingö.
Toras make Knut Jaensson blev en betydande litteraturkritiker på 1930- och 40-talet och samlade kring sig berömda författare som Artur Lundkvist, Eyvind Johnson, Gunnar Ekelöf, Harry Martinson, Erik Lindegren med flera. Högströms projekt är at...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Räkna hjärtslag, Katarina Widholm
Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen
Hudlös himmel, Herbjørg Wassmo
Nessers prosa flyter trivsamt på medan utredningen kompliceras"
Håkan Nesser kommer ut med en roman om året. Nu är det dags för “Schack under vulkanen”, den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.
Nesser är en av mina favoriter. Det är ytterst sällan han gör mig besviken. Förutom några synpunkter på upplägget i början och på slutet blir jag nöjd den här gången också. Den nya boken är &a...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?, Kenneth Fossheim, Magnus Braaten
Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Rindi är inte en passiv kvinna som böjer sig för manliga makthavare"
Fem delar kommer det att bli av Agneta Arnesson Westerdahls spännande vikingaserie. Efter “Havets hundar” och “Vinterkrigare” har nu “Offergudar” kommit. Den nya romanen har som de tidigare fokus på kvinnors liv. Kring den unga Rindi utspelar sig stor dramatik. Kärlek, svartsjuka och svek är starka ingredienser som engagerar läsaren.
Arnesson Westerdahl är utbildad arkeolog. Man kan lita på hennes kännedom ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Huset med den blinda glasverandan, Herbjørg Wassmo
En ensam plats, Kristina Sandberg
Sockerormen, Karin Smirnoff
Anna Jansson är synnerligen produktiv. Hon skriver sedan många år deckare som utspelar sig på Gotland, hon har börjat på en ny serie från Örebrotrakten, skriver även deckare för barn och feelgood för vuxna.
“Galgbergets väktare” är hennes senaste bok. Galgberget strax norr om Visby var en medeltida avrättningsplats. Dit kopplas moderna tidens nät med dess mörkaste sida. Som vanligt hos An...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
En flickas memoarer, Annie Ernaux
Den som ser, Herbjørg Wassmo
En storartad gestaltning av människorna som levde för 1 500 år sedan"
Elvira Birgitta Holm vill i “Odins eld” återuppliva de människor som dödades i Sandby borg på Öland i slutet av 400-talet. Det lyckas hon fint med. Hon ger oss deras föreställningsvärld. De lever med naturväsen omkring sig och anropar gudar som Odin, Tor och Freja. Solguden och Åskguden drar sina vagnar över himlafästet. Vi får vara med på blot och ting. Vi får höra barder kväda. Men de...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Förintelsens barn, Margit Silberstein
Lyckans son, Herbjørg Wassmo
Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Författaren hänvisar till andra oskyldigt dömda"
Katarina Frostenson har kommit ut med “F”, sin andra bok om hennes och makens utfrysning ur Svenska Akademien och kulturlivet. I “K” var deras ledord “on les aura”, (ung. vi ska visa dem). Nu är det “ils nous aurons/sic!/pas” (de får oss inte). Däremellan finns våldtäktsdomen på två års fängelse.
Frostenson möter en man på gatan. Han beklagar sig över hennes livsöde....
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Dinas bok, Herbjørg Wassmo
Fjärilsvägen, Patrik Lundberg
Leona. Öga för öga, Jenny Rogneby
Sammantaget blir det en mycket angenäm läsupplevelse"
Den flerfaldigt prisbelönte Håkan Nesser är aktuell med en ny deckare, ”Den sorgsne busschauffören från Alster”.
Där är kriminalinspektörerna Gunnar Barbarotti och Eva Backman etablerade som ett par även privat. Som i boken innan, ”Halvmördaren”, puttrar deras umgänge på med en hemtrevlig dialog trots påfrestande erfarenheter och ett brott att lösa.
Läsaren leds in i en mä...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Förmörkelsen, Karin Fossum
Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren, Maria Isabel Sánches Vegara
Tullias värld, Kerstin Ekman
Jackson är en känslig, inkännande författare"
Stina Jackson debuterade med ”Silvervägen” 2018. Den fick både kritiker- och läsarpris. Berättelsen om en far som reser runt i övre Norrland för att söka efter sin dotter placerades i deckargenren. Han är ute efter en mördare. Men boken uppskattades också för den stämning den skapade med skildringen av glesbygden.
Inslag som förfallna hus och skrotbilar finns också med i Jacksons nya, ”Öde...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Min far & Kvinnan, Annie Ernaux
Om det inte vore för dig, Delphine de Vigan
Läst 2015
av
Lennart Hellsing
Denna älskade Hellsing-visa som pekbok i stadig kartong. Charlott...
av
Eva Sjödén
Andlig vägledning i ignatiansk anda är en handbok i andlig vägled...
av
Karin Salmson
Gräva, gunga, plaska!
En första pekbok om saker att göra ute.
D...
av
Sara Stridsberg
När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar h...
Omläsning klassiker 2013
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
av
Willy Kyrklund
Solange var flickan som dansade, dansade i stället för att torka ...
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
Klassiker 2015
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
av
Ivar Lo-Johansson
Kungsgatan handlar om urbaniseringen och folkvandringen från land...
Läst 2016
av
Torgny Lindgren
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod ...
av
Jenny Rogneby
En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få ...
av
Therese Bohman
Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarki...
Klassiker 2016
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
Klassiker 2014
av
Elin Wägner
Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors...
av
Torgny Lindgren
Tiden är 1800-talets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele o...
av
Franz Kafka
Josef K vaknar en morgon och arresteras av oklara anledningar ...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
Läst 2014
av
Vibeke Olsson
Vad är nu detta med Nikanor? Vad är det Eskilsson säger om våld o...
av
Elisabet Nemert
»Ett äventyr som är så spännande så att sidorna bara fladdrar fra...
av
Rolf Tardell
Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildrin...
av
Anna Ekman
Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat oc...
av
Hans Blomqvist
Milena Jesenskás namn förknippas alltid med Franz Kafkas. Hon är ...
av
Bohumil Hrabal
Ur sonens perspektiv berättar Bohumil Hrabal historien om de två ...
av
Tatiana de Rosnay
Nicolas Duchamel upptäcker i att hans ursprung omges av ett orovä...
av
Nina Larsdotter
” ... de som uppskattar ett starkt och känslosamt drama får sitt ...
av
Jens Lapidus
Novellsamling där enskilda karaktärer ur Jens Lapidu...
av
Daniel Pennac
Daniel Pennac har skrivit en humoristisk skildring av en sjuåring...
av
Sandra Gustafsson
Gå om intet är en klaustrofobisk spänningsroman om avund, hämnd o...
av
Grégoire Delacourt
Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, äve...
av
Ola Wikander
Den Hebreiska Bibeln, även känd som Gamla testamentet, är en av d...
av
Anna Jansson
Den fjortonde boken i deckarserien där Gotlandspolisen Ma...
av
A. S. A. Harrison
Jodi och Todd har levt tillsammans i över tjugo år. Den flammande...
av
Julie Bonnie
Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergr...
av
Thomas Anderberg
Författaren och kritikern Thomas Anderberg avled hastigt av en hj...
av
Colm Tóibín
I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonen...
av
Sofie Hamring
Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv, tillsammans med v...
av
Kjell Espmark
Vissa författare tar upp ett samtal som fortsätter genom sekler. ...
av
Marcus Birro
Kan man tala offentligt om Gud, helighet och kristen tro i Sverig...
av
Valérie Tong Cuong
Mariette, Millie och Monsieur Mike tror att allt är förlorat men ...
av
Peter Strang
Kanske skulle vi behöva reflektera över döden ibland, även när vi...
av
Tuula Karjalainen
2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karjalain...
av
Karin Fossum
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett barn h...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
av
Alex Schulman
Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar u...
Läst 2017
av
Anna Jansson
Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar t...
av
Gunilla Wolde
Då Totte skall baka behövs det mycket saker ägg, socker, mjöl, s...
av
Karin Salmson
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för ...
av
Gösta Knutsson
Pelle Svanslös är en av våra mest välkända barnbokskaraktärer. 20...
av
John Williams
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikan...
|
|