Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Det finns fina avsnitt, där Livia öppnar sig för gemenskap med människor i sin närhet"
Varför har tre vuxna barn gemensamt beslutat att bryta kontakten med sin mor? Den frågan tar Anne Liljeroth upp i sin senaste roman “Hela mitt hjärta”.
Efter en hjärtinfarkt känner Livia tacksamhet över att ha kommit tillbaka till livet. Hon har fötts på nytt men inser hur ensam hon är. Sakta och försiktigt närmar hon sig sina barn men blir till en början avvisad. Barnens minne lever kvar i den svåra tiden före föräldrarnas skilsmässa. De har inte gjort klart för sig hur relationen mellan föräldrarna såg ut. Efter att modern hört av sig funderar de över vad de själva har upplevt och vad de har fått berättat av andra. Äldsta dottern Siri, som flyttat till London och arbetar som bröllopskoordinator, är den som satt tonen mot modern. Fadern Staffan har framstått som stark och trygg jämfört med Livia som varit frånvarande och periodvis psykiskt sjuk.
Boken har sina svagheter när det gäller faktiska förhållanden och trovärdighet. Staffan bestämde att Livia skulle försörja familjen. Själv skulle han ta hand om hem och barn. Men finns inte dagis? undrar jag. Yngsta dottern Majas studier i litteraturvetenskap skildras med otydliga gränser mellan eget skrivande och forskning. Livias sjukhusvistelse efter infarkten verkar bara handla om vila. Det sägs inget om de operativa ingrepp som brukar göras. Lite research hade behövts där. Det är inte heller övertygande att barnen vägrar tala med någon om vad de varit med om, inte ens Peter med sin podd där kändisar lättar sitt hjärta.
Svaret på den ursprungligt ställda frågan finns i Staffans manipulerande handlande gentemot sin hustru. Jag kan gå med på att han har kunnat polisanmäla henne på felaktiga grunder för diverse lagöverträdelser. Men att hon kunnat bli dömd för dem och hamnat i belastningsregistret borde inte vara möjigt i en rättsstat.
Dessa brister till trots blir det bitvis en ganska gripande historia. Läsaren vill följa med för att få utrett hur Livia och barnen Siri, Peter och Maja har kunnat hamna i en sådan djupt olycklig situation av hat och avståndstagande.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#föräldrar och vuxna barn
#brytning
18 januari 2023
 Kommentera
Om hon bara kan få Arnold att älska henne, om han bara kommer att skilja sig, om han bara kan sluta vara otrogen"
Annie Ernaux “Sinnenas tid" om att vänta på samtal och besök av älskaren, är en alltför tunn bok, både till format och innehåll. Vi får inte lära känna mannen närmare, och det finns ingen progression. Bara ett utdraget nu.
Jag har nu lyssnat på Vigdis Hjorts “Om bara” som förra året kom i svensk översättning. Romanen gavs ut i Norge 2001, där den blivit en modern klassiker. Precis som Ernaux bok handlar den om erotisk besatthet. Trots att de inblandade, dramatikern Ida Heier och professorn Arnold Busk, är intellektuella skildras inga sådana samtal. Visst kan de arbeta sida vid sida, men det är passionen som är i centrum. Och den ska underhållas med resor och sprit, längre fram med sexklubbar och pornografi. Ida kan följa en man hem efter en fest. Arnold är notoriskt otrogen.
När de träffas är båda gifta och har familj. Först skiljer sig Ida, sedan Arnold. Titelns “Om bara” syftar på Idas väntan. Om hon bara kan få Arnold att älska henne, om han bara kommer att skilja sig, om han bara kan sluta vara otrogen. Romanens meningar är korta, intensiva, besvärjande. “Om bara” är en påfrestande destruktiv skildring. Om Annie Ernaux skildring av passionen är för kort så är denna alldeles för lång.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#passion
11 januari 2023
 Kommentera
Jag undrar till och med om det finns sådana människor i dag"
Jag har inte riktigt fastnat för Kerstin Ekman, före detta akademiledamot. Jag började läsa “Händelser vid vatten” som blev mycket uppskattad, men jag slutade. Nu ska den bli serie på svt i januari. Då ska jag titta. Jag läste “Mordets praktik” som handlade om Hjalmar Söderbergs “Doktor Glas” men blev inte imponerad. “Tullias värld” gjorde mig också besviken. Jag trodde att jag skulle få en levande beskrivning av livet i Rom, men boken var snarare en lärd essä.
Nu har jag i alla fall tagit mig an “Löpa varg” som kom förra året, och det tycker jag är en fin berättelse. Huvudpersonen Ulf är pensionerad jägmästare och ledare i jaktlaget. Han bor med sin hustru Inga i Hälsingland. Det är nutid. Vi får läsa om den torra sommaren 2018 och bränder som härjar i Ljusdals kommun.
Boken är med sitt begränsade geografiska omfång nästan ett kammarspel. Ulf håller sig nära hemmet när han inte sitter i sin husvagn och tittar på djurlivet. Han har jagat sen han var i tonåren, men när han får se en varg på nära håll händer något med hans själsliv. Han har stor kunskap om djur och natur och kan sätta sig in i vargens behov och livsbetingelser. I jaktlaget är han omgiven av varghatare.
Ulf har kärlkramp och får leja hjälp med snöskottningen. Inga är rädd att han blir sysslolös och föreslår att han ska skriva något. Han börjar läsa sina jaktjournaler men finner att de mest innehåller korta anmärkningar. Ändå väcker de minnen hos honom som inte är helt angenäma vad gäller misslyckad jakt och skottskadade djur.
Inga har inga problem att få dagarna att gå. Hon pysslar i hushållet, väver mattor och åker till sin bokklubb i Bollnäs. Paret i “Löpa varg” har könsbestämda sysslor. De är i samma ålder som jag men lever ett helt annat liv. Jag undrar till och med om det finns sådana människor i dag. För mig framstår deras tillvaro så gammaldags. Det kunde vara min farmor och farfar, bortsett från att de inte hade bil och körkort. Ulf och Inga är också stereotypiskt fåordiga. Ulf har svårt att dela viktiga upplevelser med Inga. De är så långt ifrån min och makens pratsamma gemenskap i storstaden.
Men böcker är till för att vidga våra vyer. Ulf har ett rikt inre som skapats av hans omfattande erfarenhet av naturen och dess invånare. Det blir en lugn och trivsam läsning. Fast det händer saker också.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#jakt
#natur
#djur
9 december 2022
 Kommentera
Beatriz Quevedo de Hansen kom till Sverige 1977 som politisk flykting. Hon och hennes man Raúl hade varit engagerade i en alfabetiseringskampanj i fattiga byar i Argentina. Det räckte för att de skulle bli ett byte för den militärjunta som tog över landet 1976. Mannen blev dödad i ett bakhåll. Detta skriver hon om i “Flyktens alla rum”.
Titeln syftar på alla de ställen där hon och den ettåriga dottern Paulita söker sovplats och gömställe. Ibland får de nöja sig med en resårsäng utan madrass. De får ligga på sina kläder.
I magen växer Beatriz och Raúls andra barn. I allt det svåra förlitar sig Beatriz på sin Gud. Många är hjälpsamma och tillmötesgående, andra vågar inte ta emot. Beatriz hör tilll Katolska kyrkan, men det blir den anglikanska som räddar dem flera gånger, med pengar, husrum och böner.
Deras liv förvandlas till en resa med okänt mål. Beatriz och Paulita färdas kors och tvärs över Argentina. I Buenos Aires får de sällskap av kamraten Aldo, vars hustru har försvunnit efter att ha hämtats av polisen. Aldo föreslår att de ska ta sig över till Paraguay. I huvudstaden Asunción uppsöker de flera ambassader, myndigheter och välgörenhetsorganisationer. På Caritas träffar de Fader Victor som skickar dem till ett litet hus, där de kan bo. Den 24 december 1976 kommer en man från Caritas och ger dem presenter, kläder och pengar. På kvällen kan Beatriz, Paulita ocoh Aldo äta på en fin vietnamesisk restaurang. “Brässerad fisk med en himmelsk potatisgratäng, bröd och sallad och till efterrätt tar vi flamberade bananer med cognac och kaffe.” För en kort stund glömmer de sina sorger. Det är en glädje som Beatriz minns varje julafton. Den påminner henne om att det finns osjälvisk godhet i människornas hjärtan.
Fader Victor hjälper dem att komma vidare. Han skriver ett brev som de ska ta med sig till Fader Domingo i Sao Paulo. Det blir en lång resa genom Paraguays savanner och Brasiliens djungel. I Rio de Janeiro föds sonen Raulito.
Aldo får kontakt med sin fru efter många månader. Han samlar pengar för att få henne och barnen till Brasilien. I Rio träffar de många argentinska flyktingar. En del lyckas få visum till Canada. I maj får Beatriz och barnen klartecken att resa till Sverige. Konsuln Richard Ekwall hjälper dem med alla ärenden som behöver göras på diverse myndigheter. Han är en underbar människa, skriver författaren. Han hjälper henne med barnen och bagaget ända in i flygplanet.
Beatriz Quevedo de Hansens bok påminner oss om de fascistiska diktaturer som under 1970-talet kastade sin skugga över Latinamerika. Till Sverige kom flyktingar från Chile, Argentina och Uruguay. Den bild hon ger av flykten undan förtryckarna engagerar läsaren till fullo.
I Sverige har författaren funnit sin plats i Småland. Hon har tidigare gett ut diktsamlingen “Skärvor”, där det framgår att hon finner tröst i naturen. Att hon är poet visar sig också tydligt i “Flyktens alla rum”. Trots sin mörka inramning glöder berättelsen av landskapets färger, och det doftar: solmogen mango, verbena, mynta, violer.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#självbiografi
#flykt
#Latinamerika
19 november 2022
 Kommentera
Lou är sådan att om hon kallar så kommer man"
Nina Wähäs roman “Testamente” om en dysfunktionell och fattig Tornedalsfamilj hade gjort intryck på mig. Därför var det lätt att lägga beslag på ett pocketexemplar av hennes “Babetta” i bokhandeln på Arlanda. Något skulle jag ju fördriva timmarna med på resan ner till Alicante.
“Babetta” är lättläst, men det är en ytlig, tom och obehaglig bok. Katja och Lou, som båda är några över trettio, har varit vännner sedan gymnasietiden på Södra Latin. De har tillsammans gått på Vår Teater och närt skådespelardrömmar. Många år senare arbetar Katja för brödfödan på ett kafé och bor kvar i Stockholm. Skådespelandet handlar mest om att medverka gratis i vänners kortfilmer. Lou, däremot, lyckades redan som ung. Hennes stora genombrott blev kostymfilmen “Babetta”. Nina Wähä beskriver ingående filmens innehåll och komposition, men jag kan inte se att någon film med det namnet har existerat. Katja har läst filmvetenskap, och författaren låter kunskaperna komma fram i hennes tankar.
Lou är sådan att om hon kallar så kommer man. Det har varit premissen för vännernas gemenskap sedan Lou slog igenom. Ingen kan mostå henne, tänker Katja, och Lous bländande skönhet beskrivs ur olika vinklar romanen igenom.
Nu bor den framgångsrika i ett slottsliknande hus i södra Frankrike med en betydligt äldre filmfotograf. Lou bjuder in Katja, och mannen utsätter henne för ett par grova sexuella övergrepp utan att hon reagerar. Vad ska detta betyda egentligen? En grupp kvinnor skriver ett upprop mot en regissör, men Lou vill inte vara med. Hennes bevekelsegrunder kan anas. Men Katjas?
Jag fördriver tiden med “Babetta”. Den har två slut. Det andra kallas director's cut. Jag föredrar det första, mindre dramatiska. Där dör inte förövaren Renaud. Han blir förlamad. Mina tankar går till Jane Eyre som gifter sig med Rochester efter att han blivit blind och beroende av henne. Efter rubriken “the end/fin” återstår tre blanka sidor.
Vad är det för mening med allt detta? Jag känner mig tom när jag slår igen boken.
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#vänskap
13 november 2022
 Kommentera
Barnboksförfattaren Ulf Nilsson dog några dagar efter att han fyllt 73. De sista tio veckorna levde han med vetskapen om en obotlig magcancer som inom kort skulle ta hans liv. Efter det chockartade beskedet började han göra korta anteckningar om sin vardag, tills han inte orkade längre.
Jag har precis läst Ulf Nilsson, “En liten bok om konsten att dö”. I början finns humorn med. Författaren skriver att han mejlar till tandhygienisten, ställer in tiden och tackar för all hjälp. Han avrundar med ett P.S. “Jag har slutat med mellanrumsborstar.”
I den lilla boken finns flera intressanta iakttagelser. En del är trösterika:
Ulf Nilsson blir som nyförälskad i sin fru. De sammanfattar livet tillsammans och gläds.
Han ser sig inte bara som en person längre. Han har en grupp av barn och barnbarn. “Det kommer att gå bra för oss!”
När man förstår och har försonats med allt i livet kan man dö.
Man måste välja en bild av döden som man kan leva med, som sin mamma som hon var när man föddes. Ulf Nilsson ser döden som ett utslocknande men skyddad av den högsta. “Vila i evighet i Guds, hennes famn.” Modern ska komma och hämta honom. Det är självklart. Som när hon var ung.
Döden är inte det värsta. Med smärta och illamående väljer författaren bort livet. Han orkar inte ens redigera det han skrivit. Till slut vill han dö.
Men: När det här är över åker vi till Swinoujscie och köper jordnötter på färjan. Det är en sorglig tanke som dyker upp emellanåt.
Avdelning:
Skönlitteratur
24 oktober 2022
 Kommentera
Handlar hennes bok kanske om självläkande?"
I “Flicka, 1983” utgår Linn Ullmann från ett fotografi när hon var 16 år. Hon arbetar som Annie Ernaux och citerar henne också. “Dessa saker hände mig för att jag skulle skildra dem.” (Från Ernaux “Omständigheter”)
Linn Ullmann gick vilse i Paris januari 1983. Hon hade blivit ditbjuden av en fotograf som upptäckt hennes potential vid ett besök i New York. Där bodde Linn med sin mor Liv Ullmann. Modern försökte få henne att avstå från resan. När det inte gick fick dottern lova att ringa hem varje kväll kl 22 och därefter inte gå ut.
Efter att den unga flickan varit ute med några andra befinner hon sig ensam på en gata i Paris. Hon har glömt bort namnet på sitt enstjärniga hotell. Men i fickan har hon en lapp med fotografens adress. Klockan är halv tre på natten när hon kommer till honom som hon kallar A. Han är betydligt äldre än henne, och det blir inte någon entydigt positiv upplevelse. Hon skildrar hur hon sitter på golvet i hans badrum och kräks.
Hon minns dåligt vad som hänt. Hon har ingen dagbok från den tiden. Detaljer från nätterna hos A bryter fram ur glömskan. Men av det blir det ingen helhet. Författaren går runt i cirklar och kommer tillbaka till ruta ett.
När Linn Ullmann står i begrepp att skriva den aktuella boken befinner hon sig i ett tillstånd av depression och ångest. Hon går ner i vikt. Hennes terapeut säger att det egentligen handlar om ett raseri som hon inte klarar av att uttrycka.
Hon skriver att hon vill försöka samla den unga flickan och den äldre kvinnan i samma kropp. Vad hände den unga i Paris och hur har det fortsatt att verka i henne?
Författaren vänder sig till en osynlig syster. Jag bir inte klar över vem det är. Är det hennes andra jag, hennes yngre jag? Är det samvetet? En dag säger hennes far att hon är en sådan som klarar sig men att hon har en skuggsyster som är rädd.
Boken har inget förklarande slut, men en morgon har rädslan avtagit. Maten smakar igen.
Annie Ernaux känner sig skyldig att skriva om kvinnliga erfarenheter. Om Linn Ullmann tänker likadant vet jag inte. Handlar hennes bok kanske om självläkande?
Avdelning:
Skönlitteratur
Taggar:
#självbiografi
#minnet
13 oktober 2022
 Kommentera
6 oktober 2022
30 september 2022
17 september 2022
25 augusti 2022
13 juni 2022
24 mars 2022
17 december 2021
8 november 2021
22 september 2021
29 juni 2021
20 maj 2021
27 april 2021
24 mars 2021
9 mars 2021
16 februari 2021
20 januari 2021
17 december 2020
27 november 2020
21 november 2020
13 november 2020
8 november 2020
24 september 2020
7 september 2020
20 augusti 2020
24 juli 2020
4 juli 2020
28 april 2020
6 mars 2020
16 februari 2020
17 januari 2020
15 januari 2020
26 december 2019
22 november 2019
29 september 2019
7 juli 2019
15 april 2019
13 april 2019
2 mars 2019
24 februari 2019
5 februari 2019
11 januari 2019
9 januari 2019
2 januari 2019
12 december 2018
10 december 2018
7 december 2018
19 oktober 2018
27 september 2018
17 september 2018
10 augusti 2018
4 juli 2018
14 juni 2018
13 maj 2018
4 april 2018
29 mars 2018
20 mars 2018
3 mars 2018
12 januari 2018
26 november 2017
21 november 2017
18 oktober 2017
11 oktober 2017
28 september 2017
17 september 2017
5 september 2017
29 augusti 2017
13 augusti 2017
5 augusti 2017
16 juli 2017
6 juli 2017
29 juni 2017
7 juni 2017
30 maj 2017
17 maj 2017
6 maj 2017
21 april 2017
13 april 2017
4 april 2017
28 mars 2017
17 mars 2017
5 mars 2017
25 februari 2017
18 februari 2017
12 februari 2017
1 februari 2017
25 januari 2017
18 januari 2017
10 januari 2017
3 januari 2017
19 december 2016
13 december 2016
6 december 2016
1 december 2016
24 november 2016
18 november 2016
8 november 2016
2 november 2016
23 oktober 2016
16 oktober 2016
30 september 2016
21 september 2016
16 september 2016
9 september 2016
31 augusti 2016
24 augusti 2016
17 augusti 2016
9 augusti 2016
25 juli 2016
18 juli 2016
2016-07-11
4 juli 2016
28 juni 2016
21 juni 2016
14 juni 2016
2016-06-05
29 maj 2016
2016-05-21
15 maj 2016
6 maj 2016
2016-04-30
2016-04-23
16 april 2016
9 april 2016
4 april 2016
27 mars 2016
23 mars 2016
16 mars 2016
10 mars 2016
6 mars 2016
28 februari 2016
18 februari 2016
2016-02-09
2 februari 2016
25 januari 2016
18 januari 2016
2015-12-11T22:31:44+09:00
2015-12-03T02:44:19+09:00
2015-11-26T17:15:16+09:00
2015-11-22T23:42:38+09:00
2015-11-17T04:51:57+09:00
20 november 2015
2015-11-09T02:33:35+09:00
2015-11-08T00:15:28+09:00
10 november 2015
2015-11-05T19:16:36+09:00
30 oktober 2015
23 oktober 2015
2015-10-15T18:24:42+09:00
2015-10-09T04:12:31+09:00
2015-10-01T20:07:57+09:00
24 september 2015
2015-09-17T19:24:17+09:00
2015-09-06T19:15:03+09:00
2015-08-30T20:39:35+09:00
2015-08-24T01:44:44+09:00
2015-08-17T01:16:03+09:00
2015-08-10T05:03:36+09:00
2015-08-06T01:23:33+09:00
30 juli 2015
2015-07-24T00:20:30+09:00
17 juli 2015
9 juli 2015
2015-07-02T18:29:30+09:00
23 juni 2015
18 juni 2015
11 juni 2015
2015-06-04T19:57:36+09:00
2015-05-28T23:45:48+09:00
2015-05-21T23:26:31+09:00
15 maj 2015
23 april 2015
16 april 2015
2015-04-09T17:08:53+09:00
2 april 2015
2015-03-28T18:19:06+09:00
21 mars 2015
2015-03-16T00:24:51+09:00
8 mars 2015
2015-03-01T23:23:50+09:00
22 februari 2015
2015-02-16T00:02:24+09:00
8 februari 2015
31 januari 2015
2015-01-25T21:35:59+09:00
2015-01-18T21:34:47+09:00
2015-01-11T23:26:12+09:00
2015-01-06T20:50:55+09:00
2014-12-31T19:10:45+09:00
2014-12-23T20:54:58+09:00
2014-12-17T06:16:19+09:00
2014-12-10T04:00:11+09:00
9 december 2014
3 december 2014
2014-11-27T19:39:54+09:00
2014-11-22T23:08:33+09:00
20 november 2014
2014-11-18T00:35:47+09:00
2014-11-11T01:49:34+09:00
2014-11-04T01:41:42+09:00
2014-10-28T01:55:13+09:00
2014-10-21T01:32:50+09:00
14 oktober 2014
2014-10-07T04:56:30+09:00
2014-09-28T18:54:22+09:00
2014-09-28T18:31:20+09:00
2014-09-24T05:20:11+09:00
2014-09-18T01:10:49+09:00
2014-09-11T04:50:11+09:00
2014-09-10T04:21:39+09:00
2014-09-09T06:37:31+09:00
2014-09-08T05:35:00+09:00
30 augusti 2014
2014-08-21T02:15:51+09:00
2014-08-13T23:34:34+09:00
2014-08-08T00:10:39+09:00
2014-07-25T05:42:06+09:00
18 juli 2014
12 juli 2014
2014-07-09T04:48:32+09:00
2014-07-05T20:09:04+09:00
2014-06-30T18:44:26+09:00
2014-06-24T18:54:41+09:00
2014-06-24T00:48:33+09:00
2014-06-23T04:00:22+09:00
2014-06-18T04:50:31+09:00
2014-06-18T04:38:30+09:00
17 juni 2014
2014-06-17T04:59:37+09:00
2014-06-15T21:47:51+09:00
2014-06-12T18:24:05+09:00
2014-06-10T19:58:31+09:00
2014-06-08T19:38:11+09:00
6 juni 2014
2014-06-04T05:23:14+09:00
2014-05-30T01:30:58+09:00
2014-05-31T05:43:32+09:00
1 juni 2014
24 maj 2014
21 maj 2014
15 maj 2014
8 maj 2014
30 april 2014
25 april 2014
24 april 2014
18 april 2014
11 april 2014
2014-04-02
26 mars 2014
2014-03-21
2014-03-14
12 mars 2014
2014-03-06
27 februari 2014
21 februari 2014
14 februari 2014
7 februari 2014
1 februari 2014
28 januari 2014
22 januari 2014
17 januari 2014
12 januari 2014
2 januari 2014
2013-12-27
2013-12-20
14 december 2013
12 december 2013
10 december 2013
2013-12-07
3 december 2013
28 november 2013
25 november 2013
22 november 2013
21 november 2013
17 november 2013
13 november 2013
2013-11-12
2013-10-31
2013-10-25
2013-09-27
2013-09-19
2013-09-13
2013-09-06
2013-09-02
2013-08-27
2013-08-15
2013-07-25
2013-07-22
2013-07-17
2013-07-12
2013-07-02
2013-06-27
2013-06-09
2013-05-21
2013-05-12
2013-05-10
2013-03-01
2013-02-06
2013-01-28
2013-01-25
2013-01-22
2013-01-18
2013-01-14
2013-01-01
2012-12-16
2012-12-12
2012-11-29
2012-11-09
2012-10-26
2012-10-21
2012-10-16
2012-10-08
2012-09-24
2012-09-18
2012-09-06
2012-09-03
2012-08-22
2012-08-15
2012-08-06
2012-07-26
2012-07-23
2012-07-21
2012-07-18
2012-07-12
2012-06-23
2012-06-18
2012-06-15
2012-06-14
2012-06-07
2012-05-30
2012-05-22
2012-05-14
2012-05-13
2012-05-10
2012-04-28
2012-04-26
2012-04-25
2012-04-23
2012-04-18
2012-04-14
2012-04-13
2012-04-12
2012-04-08
2012-04-08
2012-04-06
2012-03-29
2012-03-24
2012-03-22
2012-03-19
2012-03-17
2012-03-15
2012-03-12
2012-03-08
2012-03-06
2012-03-02
2012-03-01
2012-02-29
2012-02-24
2012-02-22
2014-04-09
Lista
recensioner av Anne-Charlotte Östman
Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket
Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.
I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.
En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.
Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.

Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.
Läs mer ...
Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.
Läs mer ...
Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.
Läs mer ...
Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.
Läs mer ...
Det kan låta stort men det balanserar på gränsen till det banala"
Ett par veckor före Nobelprisutdelningen gav Norstedts ut ytterligare en titel av Annie Ernaux på svenska. Det är en nyutgåva av "Sinnenas tid” från 1993.
På en av omslagsflikarna hyllar förlaget Katja Waldén som översatt även andra betydande franska författare. Waldén gick bort 2009. En del av de böcker av Ernaux som ges ut på svenska nu är nyutgivna svenska tolkningar av Waldén. Andra ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
En egen lön, Maria Gustavsdotter
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Mitt stora vackra hat, Elisabeth Åsbrink
Ett intressant inslag är däremot den löpande diskussionen om kvinnors sexualitet"
När Jenny Rogneby började ge ut sina böcker om utredaren Leona utsåg jag henne till vår nya deckardrottning. Det var spännande och originella kriminalromaner med ovanliga brott och den kontroversiella Leona i centrum. Hon hade bredvid arbetet som polis planer för sitt eget liv som definitivt var på fel sida om lagen.
Efter fem Leona-deckare har författaren bytt spår. Huvudpersonen i nyutkomna “Medlaren” är Angela,...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Andromeda, Therese Bohman
Värma händer, Katarina Widholm
Tron på det övernaturliga är ofta en ingrediens i isländska romaner och tv-serier"
Nu har jag kommit tillbaka till islänningen Arnaldur Indridason. “Ondskans ekon”, hans tredje bok med den pensionerade polisen Konrad, ges ut på svenska.
Tidigare har jag med stor spänning läst alla de romaner med kriminalinspektör Erlendur som inledde hans författarskap. Så kom en trilogi från andra världskriget, och då var inte Erlendur med. Jag blev besviken. Likadant i dag. Jag säger: Läs debuten “G...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Ruths garderob : En modehistoria, Ingela Bendt
Skamluvan, Ulla-Maria Andersson
Saknad, Katarina Barrling, Cecilia Garme
Sammanträffanden och miljöer är skickligt uppfunna och skildrade"
Ruth Lillegraven är för mig en ny norsk bekantskap. Hon är en produktiv och prisbelönt författare. Med “Allt är mitt”, nu på svenska, skriver hon in sig i genren psykologisk thriller. Boken är spännande och intressant. Men jag saknar något i upplösningen.
Huvudpersonerna i dramat, Clara och Haavard är gifta. De bor i Oslo med sina två halvstora pojkar. Hon arbetar engagerat med barnrättsfrågor ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig, Margareta Magnusson
Allt förgäves, Walter Kempowski
I dina händer, Malin Persson Giolito
Nuvarande FHM och en svag regering som gick i dess ledband blev en bokstavligen dödlig kombination"
Lena Einhorn har i sin bok “Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter” gjort en sammanfattning av Folkhälsomyndighetens och regeringens hantering av pandemin. Hon redogör även för kritiken av densamma och hur den tagits emot. Själv blev hon känd som en av 22 forskare som framförde starka synpunkter mot de åtgärder som vidtagits eller framför allt inte genomförts. Mycket är känt tidigare, men det tål ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Erik XIV, Katarina Harrison Lindbergh
En kvinnas frigörelse, Édouard Louis
Mörkläggning, Simon Scarrow
Unni lämnar plats för kärleken"
Så många fina debuter jag läst på sistone. Lina Nordquists roman “Dit du går, följer jag” är definitivt en av dem. Handlingen i Hälsingeskogen innefattar livets grundläggande premisser. Det kärleksfulla språket ligger tätt mot en natur som ger och tar.
Lina Nordquist har en plats i riksdagen. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare. Hon är uppvuxen i Hälsingland och har med sin kär...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Plats 7A, Sebastian Fitzek
Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen, Jesper Högström
Katarina Widholms realism tar sig direkt in i mitt hjärta"
Katarina Widholm har skrivit barnböcker. Nu romandebuterar hon med “Räkna hjärtslag”.
Betty som är 17 år flyttar från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde i Stockholm. Det är 1937, två år innan andra världskrigets utbrott. Författaren har skaffat sig ingående kännedom om tiden, och läsaren kommer lätt in i Bettys värld. Jag tycker mycket om boken.
Vi får en realist...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen
Hudlös himmel, Herbjørg Wassmo
Schack under vulkanen, Håkan Nesser
Det är inte många inslag som engagerar"
Johanna Hedmans debut “Trion” var omtalad redan innan den kom ut. Många utländska förlag har köpt rättigheter till översättning. Det är en generationsroman som handlar om tre vänner och älskande i Stockholm: Hugo, August och Thora.
Författaren delger oss i huvudsak personernas tankar och förhållningssätt till varandra. Vi befinner oss i en obestämd tidsrymd som kan förläggas omkring 201...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?, Kenneth Fossheim, Magnus Braaten
Det stumma rummet, Herbjørg Wassmo
Offergudar, Agneta Arnesson Westerdahl
Det verkar finnas en öppning för Tora och hennes mor"
Efter Herbjørg Wassmos böcker om den passionerade och driftiga Dina ger nu Historiska Media ut den tidigare trilogin om Tora i nyöversättning. “Huset med den blinda glasverandan” har ett helt annat anslag.
Den unga Tora är resultatet av ett famntag mellan modern Ingrid och en tysk soldat. Hon lever i skam och rädsla. Styvfadern förgriper sig på henne när modern har kvällsskift på fiskfabriken. Men i denna dystra s...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
En ensam plats, Kristina Sandberg
Sockerormen, Karin Smirnoff
Galgbergets väktare, Anna Jansson
Människor dödas och blir svikna men tas också omhand och blir älskade"
Kim Thúy är född i Sydvietnam, upplevde kriget och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Nu bor hon sedan länge i Montreal.
Den självbiografiska debutromanen “Ru” fick ett översvallande mottagande internationellt. I den slingrar sig hennes minnen från barndomen under kriget, till flykten i båt, lägret i Malaysia, exilen i Kanada och återkomsten till Vietnam som vuxen.
I d...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
En flickas memoarer, Annie Ernaux
Den som ser, Herbjørg Wassmo
Odins eld, Elvira Birgitta Holm
Hon skulle ha kunnat stannat längre vid smärtpunkterna"
Margit Silberstein, född 1950 och känd journalist, har nyligen kommit ut med boken “Förintelsens barn”. Titeln anger ämnet, hur barnen till de drabbade får leva med föräldrarnas minnen och mardrömmar. Margits fader Ernst är fåordig, men modern Ili vill gärna och ofta tala med dottern. Margit känner med henne. Hon vill tränga in i moderns lidanden och ta över dem.
Starkast blir berättelsen efter u...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Lyckans son, Herbjørg Wassmo
Som skuggan följer ljuset, Vibeke Olsson
Dina inramas av en realism som ångar av stämning, inifrån köket eller utifrån havet"
“Dinas bok” av Herbjørg Wassmo är en vidunderlig roman. Den kom ut på norska första gången 1989. Nu ger Historiska Media ut en ny översättning till svenska med de efterföljande volymerna “Lyckans son” och “Karnas arv”. Nyskrivna “Den som ser” kommer nästa år.
Vi är i Nordnorge i mitten av 1800-talet på en handelsplats vid havet. Dina hamnar där när hon knappt 16...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Fjärilsvägen, Patrik Lundberg
Leona. Öga för öga, Jenny Rogneby
Den sorgsne busschauffören från Alster, Håkan Nesser
Berättelsen om Sylvi och Miele höjer sig över de flesta personporträtt i deckargenren"
Norska Karin Fossum är en av mina absoluta favoriter när det gäller deckarförfattare. Hennes senaste ”Förmörkelsen” har jag läst med stort intresse. Det är en riktig bladvändare som tar sitt avstamp i något av det värsta som kan hända. Ett litet barn faller ner från sjunde våningen.
Som alltid är psykologin Karin Fossums starka sida. Den här boken är bara till liten del redovisning av ...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Små människor, stora drömmar. Astrid Lindgren, Maria Isabel Sánches Vegara
Tullias värld, Kerstin Ekman
Visby är oslagbart exotiskt"
Sexuellt utnyttjande och våld mot kvinnor är sorgligt nog vanligt förekommande i verkligheten. Det återfinns heller inte sällan i litteraturen. I Anna Janssons senaste deckare ”Dödslistan” är det motivet i handlingen. Våldtäkt är ett angeläget ämne som hon tar väl hand om, både psykologiskt och ur ett samhällsperspektiv.
Som vanligt flyter språket på bra hos Anna Jansson, och sp&aum...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Min far & Kvinnan, Annie Ernaux
Om det inte vore för dig, Delphine de Vigan
Det är nog främst det smidiga språket som höjer den här boken över liknande skildringar"
Caroline Eriksson inleder en serie Family Noir med ”Kom i min famn”. I stället för en kriminalare har vi terapeuten Simone som själv dras in i ett mörkt sammanhang.
Det blir mer en relationsroman än en deckare, men det är en mycket välskriven sådan. Författaren har en master i socialpsykologi.
Vid början av läsningen vet man att ett brott har begåtts. Den som kallar sig mördaren tänker tillbaka. V...
LitteraturMagazinets recensent:
Anne-Charlotte Östman
Alla kan dö, Nina Hemmingsson
Jul i Valleby. Det stora strömavbrottet, Martin Widmark
Alla får åka med, Anna-Clara Tidholm
Läst 2015
av
Lennart Hellsing
Denna älskade Hellsing-visa som pekbok i stadig kartong. Charlott...
av
Eva Sjödén
Andlig vägledning i ignatiansk anda är en handbok i andlig vägled...
av
Karin Salmson
Gräva, gunga, plaska!
En första pekbok om saker att göra ute.
D...
av
Sara Stridsberg
När Jimmie Darling kommer till Beckomberga mentalsjukhus börjar h...
Omläsning klassiker 2013
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
av
Willy Kyrklund
Solange var flickan som dansade, dansade i stället för att torka ...
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
Klassiker 2015
av
Lars Ahlin
Natten till marknadslördan brinner den tyske konsulns villa ner t...
av
Ivar Lo-Johansson
Kungsgatan handlar om urbaniseringen och folkvandringen från land...
Läst 2016
av
Torgny Lindgren
Hur han än vände och vred på glaset inför sina glupska ögon stod ...
av
Jenny Rogneby
En liten flicka går naken och blodig in på en bank och lyckas få ...
av
Therese Bohman
Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarki...
Klassiker 2016
av
Pär Lagerkvist
Pär Lagerkvists roman från 1950 handlar om rövaren Barabbas som b...
Klassiker 2014
av
Elin Wägner
Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors...
av
Torgny Lindgren
Tiden är 1800-talets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele o...
av
Franz Kafka
Josef K vaknar en morgon och arresteras av oklara anledningar ...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
Läst 2014
av
Vibeke Olsson
Vad är nu detta med Nikanor? Vad är det Eskilsson säger om våld o...
av
Elisabet Nemert
»Ett äventyr som är så spännande så att sidorna bara fladdrar fra...
av
Rolf Tardell
Berättelsen om Annette är ingen roman. Det är en verklig skildrin...
av
Anna Ekman
Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat oc...
av
Hans Blomqvist
Milena Jesenskás namn förknippas alltid med Franz Kafkas. Hon är ...
av
Bohumil Hrabal
Ur sonens perspektiv berättar Bohumil Hrabal historien om de två ...
av
Tatiana de Rosnay
Nicolas Duchamel upptäcker i att hans ursprung omges av ett orovä...
av
Nina Larsdotter
” ... de som uppskattar ett starkt och känslosamt drama får sitt ...
av
Jens Lapidus
Novellsamling där enskilda karaktärer ur Jens Lapidu...
av
Daniel Pennac
Daniel Pennac har skrivit en humoristisk skildring av en sjuåring...
av
Sandra Gustafsson
Gå om intet är en klaustrofobisk spänningsroman om avund, hämnd o...
av
Grégoire Delacourt
Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, äve...
av
Ola Wikander
Den Hebreiska Bibeln, även känd som Gamla testamentet, är en av d...
av
Anna Jansson
Den fjortonde boken i deckarserien där Gotlandspolisen Ma...
av
A. S. A. Harrison
Jodi och Todd har levt tillsammans i över tjugo år. Den flammande...
av
Julie Bonnie
Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergr...
av
Thomas Anderberg
Författaren och kritikern Thomas Anderberg avled hastigt av en hj...
av
Colm Tóibín
I den gamla staden Efesos lever Maria ensam, flera år efter sonen...
av
Sofie Hamring
Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv, tillsammans med v...
av
Kjell Espmark
Vissa författare tar upp ett samtal som fortsätter genom sekler. ...
av
Marcus Birro
Kan man tala offentligt om Gud, helighet och kristen tro i Sverig...
av
Valérie Tong Cuong
Mariette, Millie och Monsieur Mike tror att allt är förlorat men ...
av
Peter Strang
Kanske skulle vi behöva reflektera över döden ibland, även när vi...
av
Tuula Karjalainen
2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karjalain...
av
Karin Fossum
I ett obevakat ögonblick har det värsta tänkbara hänt. Ett barn h...
av
Sylvia Plath
År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är...
av
Alex Schulman
Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar u...
Läst 2017
av
Anna Jansson
Den gotländska myten om vita havsfrun har funnits sedan Tjelvar t...
av
Gunilla Wolde
Då Totte skall baka behövs det mycket saker ägg, socker, mjöl, s...
av
Karin Salmson
OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för ...
av
Gösta Knutsson
Pelle Svanslös är en av våra mest välkända barnbokskaraktärer. 20...
av
John Williams
Det här är berättelsen om William Stoner, som föds i den amerikan...
|
|