Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman, "Kultur och tro"
Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket
Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.
I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.
En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.
Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.
Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.
Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.
Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.
Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
En annan Doktor Glas, Malin Lindroth
Prosan är spöklik, kryddad med mörk humor och ruskiga metaforer"
Malin Lindroths “En annan doktor Glas” är en märklig och obehaglig roman. Berättaren är en ung kvinna utan fast punkt i tillvaron. Hon råkar bli bekant med Hjalmar Söderberg och komma in i hans vänkrets. Barn finns i huset, men hustrun Märta är tvångsintagen på Långbro sinnessjukhus. Boken framstår som en anklagelseskrift mot den berömde författaren. Är kanske doktor Glas i Söderbergs ro...
Föräldrarnas och släktens handlande har fått Hanna att må riktigt dåligt"
Hanna Saadi berättar sin historia i “Bortgift mot min vilja” för journalisten Frida Funemyr. Men de förhållanden som direkt berör föräldrarnas svek sträcker sig bara över en sjättedel av boken.
Hanna blir med svenska polisens hjälp av med sin man efter några månader. Hon utbreder sig mest över de två år på Bali, där hon med hjälp av självhjälpsböcker och m&o...
En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022, Wilhelm Agrell
Den tyska regimen raserade steg för steg den säkerhetsordning som hade sin grund i Versaillesfreden. På liknande sätt kom Ryssland att diktera en ny europeisk ordning"
Jag kommer inte så nära som jag hade förväntat mig"
I “Hand i hand med barnen till Treblinka” vill Margit Silberstein att vi ska få lära känna en av hennes hjältar. Det handlar om den polske läkaren Janusz Korczak, vars tankar ligger till grund för FN:s barnkonvention. Sitt judiska namn, Henryk Goldszmit bytte han ut som ung för att få större chanser att vinna en manustävling. Han blev också verksam som författare.
Korzcak berördes djupt av de fattiga och ...
Stig behövde komma med en ny storsäljande roman efter Bränt barn 1948 och Bröllopsbesvär 1949"
Lo Dagerman, född i äktenskapet mellan författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk, var knappt tre år gammal när fadern begick självmord. Hon har inget minne av honom, men på långt avstånd i USA, där hon bott i över 40 år, får hon modet att närma sig sin far. Hon söker honom i arkiv, brev, böcker och i samtal med modern.
Hennes bok “Himlen nära” handlar om b&...
Rebecca Donners släktsaga innehåller mod och mörker"
Från motståndsrörelsen i Tyskland känner vi några betydelsefulla namn, som Sophie Scholl i Vita rosen och prästen Dietrich Bonhoeffer. Till dessa vill den amerikanska skribenten Rebecca Donner lägga sin mormors moster Mildred Harnack.
I boken “Mildred” berättar hon om hur Mildred, sedan hon gift sig med tysken Arvid Harnack och flyttat till Berlin, rekryterar medlemmar till en hemlig grupp som kallas Kretsen. Det blir dock ingen...
Doktorn stressar igenom besöket och säger med ett leende att läkarkonferensen, där de ska ta upp hennes fall, dröjer en vecka för han ska till Alperna och åka skidor"
Målet var att döda så många människor som möjligt"
Jens Nordqvist, journalist och författare, vill reda ut hur den våldsbejakande islamismen uppstod. I “Al-Qaidas krig, Historien bakom den islamistiska terrorismen” skriver han på ett lättillgängligt språk om politiska händelser som byggt upp frustration och hat mot västvärlden. Han låter också personer träda fram som drivit på rörelsen.
Usama bin Ladin, hjärnan bakom 11 september, publicerade...
“En egen lön” av Maria Gustavsdotter utspelar sig på två tidsplan. Det ena börjar 1913, då Hillevi lämnar sitt föräldrahem och börjar arbeta som tvätterska på godset Tjolöholm. Det andra äger rum i början av 2020. Daphne, som bor i Lund, vill lyckas som fotograf men stoppas i sin karriär av pandemin. Hillevi har samma planer, då hon blivit insatt i fotograferandet av grevinnan på slotte...
Hennes livsuppgift är att assistera Vilhelm så han kan skapa stor konst"
Jag har de senaste åren haft nöjet att läsa flera betydande danska och norska författare. Den senaste i raden är dansken Jesper Wung-Sung med den finkänsliga romanen “Kvinna sedd bakifrån”, nu översatt till svenska. Kvinnan är Ida, maka till konstnären Vilhelm Hammershøi som levde 1864-1916.
“Kvinna sedd bakifrån” är titeln på en av Hammershøis tavlor som utgör omslaget til...
Hon följde trenderna i tidens magasin och var själv kreativ"
“Ruths garderob. En modehistoria” av Ingela Bendt är en påkostad bok. Den har fint designade pärmar och innehåller många foton, både i svartvitt och i färg. Så handlar det också om författarens klädmedvetna mor Ruth.
Ruth, som föddes 1904, var gift med borgmästaren i Mjölby. Hon följde trenderna i tidens magasin och var själv kreativ. Hon köpte tyger, valde klänningsmodeller, s...
Levnadsråden avviker mycket från de böcker läkare skriver om ålderdom och död"
Margareta Magnussons “Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig” kommer fem år efter hennes uppmärksammade bok om döstädning. Begreppet presenterades av förlaget som en svensk tradition och har sålt bra utomlands. Den nya boken är något mindre inriktad på praktiska saker. Huvudsyftet är att visa läsaren hur man kan må bra på äldre dar.
Margareta Magnusson,...
Det vi tror oss veta om Erik XIV, konung av Sverige 1560-1568, är att han var sinnessjuk och att hans bror, Johan III, mördade honom genom att förgifta hans ärtsoppa när han satt fängslad på Örbyhus. Författaren Katarina Harrison Lindbergh vill nyansera vår uppfattning genom att filtrera bort propagandan efter Eriks död. Hennes kritiska läsning av de källor som finns ger oss förtjänstfullt den hela människa...
Tyska Sebastian Fitzek är en framgångsrik författare av psykologiska thrillers, översatt till många språk, och böckerna har filmatiserats. Den nu till svenska överförda “Plats 7 A” imponerar inte på mig. Fitzek lyckas inte göra texten trovärdig.
Mats är på väg till Berlin från Argentina. Dottern Nele, som han inte haft kontakt med på länge, ska få sitt första barn. ...
Ida Jessen är en dansk författare som jag lärt känna genom Ninni Holmqvists fina översättningar för Historiska Media. Jag är glad över denna nya bekantskap, nu senast genom romanen “Kaptenen och Ann Barbara”.
Det ligger mycket research bakom skildringen av ett jylländskt 1700-tal, men det är inget som belastar berättelsen. I denna bok finns starka mänskliga möten, hårt arbete, hopp och förtvi...
Det är en av de dyraste och mest komplicerade undersökningar som genomförts av norsk polis"
Fallet med den norske miljardären Tom Hagens försvunna hustru Anne-Elisabeth Hagen förbryllar fortfarande.
Efter händelsen den 31 oktober 2018, då Hagen sökt sin fru flera gånger på telefon och kom hem till en tom bostad med ett brev från en förmodad kidnappare, har ingen kunnat bindas vid brottet. Inte heller har någon kropp hittats. I boken “Hagen-fallet” sammanfattar de norska tv-journalisterna Magnus Braaten ...
Ensamt är det att så få människor orkar höra om ångest och smärta"
Böckerna om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik blev en stor framgång för Kristina Sandberg. Efter att ha skrivit trilogin Att föda ett barn (2010), Sörja för de sina (2012) och Liv till varje pris (2014) fick hon motta Augustpriset och Selma Lagerlöfs litteraturpris. Och som hon blev efterfrågad! Hon blev inbjuden till hundratals möten på bibliotek och andra platser.
Så plötsligt tog livet en skarp vändning n&au...