Litteraturblogg: Anne-Charlotte Östman, "Kultur och tro"
Doktor i litteraturvetenskap som söker det enkla, genomskinliga språket
Anne-Charlotte Östman är doktor i litteraturvetenskap. Hon har forskat om två franska författare: Romain Gary och Emmanuel Bove.
I den svenska litteraturen är hon något av en allätare men läser mest romaner. Till favoriterna hör de som på ett enkelt, genomskinligt språk lyckas bära en inträngande och nyanserad människoskildring.
En författare som Anne-Charlotte följer och uppskattar är Vibeke Olsson, senast med de sex böckerna om sågverksflickan Bricken.
Kvalitetsdeckare slinker ner, då gärna Håkan Nesser, Karin Fossum eller Arnaldur Indriðason med serien om utredaren Erlendur.
Totalt fyllde Astrid Lindgren 17 dagböcker med anteckningar och tidningsutklipp från krigsåren 1939-45. "Tänk att på nära håll få följa krigsåren i Sverige. Det är unikt," skriver Anne-Charlotte Östman som läst dagböckerna.
Emmanuel Boves debutroman "Mina vänner" från 1924 var länge bortglömd. Nu ges den ut igen och betraktas som en klassiker. "Romanen är både hårdkokt och sentimental, sorglig och dråplig" tycker Bovekännaren Anne-Charlotte Östman.
Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, höll på måndagen sin nobelföreläsning. Anne-Charlotte Östman skriver om en författare som intresserar sig för den lilla människan.
Anne-Charlotte Östman är en av alla stockholmare som just nu läser Ivar Lo-Johanssons klassiker från 1935. "Författarens syfte med Kungsgatan verkar vara att varna för storstaden. Samtidigt är han ytterst skicklig i att beskriva stadens dragningskraft," skriver hon.
Läs mer ...
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Miklagård, Agneta Arnesson Westerdahl
Arnesson Westerdahl skapar spännande intriger och låter oss särskilt komma nära kvinnorna"
Arkeolog Agneta Arnesson Westerdahl ger ut en serie romaner som utspelar sig under vikingatiden. Hennes research är alltid grundlig och skapar en trovärdig historia. Efter “Havets hundar”, “Vinterkrigare” och “Offergudar” kommer nu “Miklagård” som även den motsvarar läsarens förväntningar i fråga om miljö- och människoskildring.
Vi får följa Ailas och Ormikas skeppslag som f...
Doktorn stressar igenom besöket och säger med ett leende att läkarkonferensen, där de ska ta upp hennes fall, dröjer en vecka för han ska till Alperna och åka skidor"
Journalisten och författaren Annah Björk har varit sjuk i postcovid i över två år nu. I “Jag är inte här, det här händer inte” delger hon oss den undantagstillvaro hon befinner sig i. Minsta lilla ansträngning leder till ett rejält bakslag med hög feber i flera dagar. Hon kan bara skriva tio minuter åt gången. Men boken hon nu ger ut vittnar om att hon är en god skribent med ett uttrycksfullt och p...
Det kan låta stort men det balanserar på gränsen till det banala"
Ett par veckor före Nobelprisutdelningen gav Norstedts ut ytterligare en titel av Annie Ernaux på svenska. Det är en nyutgåva av "Sinnenas tid” från 1993.
På en av omslagsflikarna hyllar förlaget Katja Waldén som översatt även andra betydande franska författare. Waldén gick bort 2009. En del av de böcker av Ernaux som ges ut på svenska nu är nyutgivna svenska tolkningar av Waldén. Andra ...
Ett intressant inslag är däremot den löpande diskussionen om kvinnors sexualitet"
När Jenny Rogneby började ge ut sina böcker om utredaren Leona utsåg jag henne till vår nya deckardrottning. Det var spännande och originella kriminalromaner med ovanliga brott och den kontroversiella Leona i centrum. Hon hade bredvid arbetet som polis planer för sitt eget liv som definitivt var på fel sida om lagen.
Efter fem Leona-deckare har författaren bytt spår. Huvudpersonen i nyutkomna “Medlaren” är Angela,...
Tron på det övernaturliga är ofta en ingrediens i isländska romaner och tv-serier"
Nu har jag kommit tillbaka till islänningen Arnaldur Indridason. “Ondskans ekon”, hans tredje bok med den pensionerade polisen Konrad, ges ut på svenska.
Tidigare har jag med stor spänning läst alla de romaner med kriminalinspektör Erlendur som inledde hans författarskap. Så kom en trilogi från andra världskriget, och då var inte Erlendur med. Jag blev besviken. Likadant i dag. Jag säger: Läs debuten “G...
Sammanträffanden och miljöer är skickligt uppfunna och skildrade"
Ruth Lillegraven är för mig en ny norsk bekantskap. Hon är en produktiv och prisbelönt författare. Med “Allt är mitt”, nu på svenska, skriver hon in sig i genren psykologisk thriller. Boken är spännande och intressant. Men jag saknar något i upplösningen.
Huvudpersonerna i dramat, Clara och Haavard är gifta. De bor i Oslo med sina två halvstora pojkar. Hon arbetar engagerat med barnrättsfrågor ...
Nuvarande FHM och en svag regering som gick i dess ledband blev en bokstavligen dödlig kombination"
Lena Einhorn har i sin bok “Bland hobbyepidemiologer och expertmyndigheter” gjort en sammanfattning av Folkhälsomyndighetens och regeringens hantering av pandemin. Hon redogör även för kritiken av densamma och hur den tagits emot. Själv blev hon känd som en av 22 forskare som framförde starka synpunkter mot de åtgärder som vidtagits eller framför allt inte genomförts. Mycket är känt tidigare, men det tål ...
Så många fina debuter jag läst på sistone. Lina Nordquists roman “Dit du går, följer jag” är definitivt en av dem. Handlingen i Hälsingeskogen innefattar livets grundläggande premisser. Det kärleksfulla språket ligger tätt mot en natur som ger och tar.
Lina Nordquist har en plats i riksdagen. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare. Hon är uppvuxen i Hälsingland och har med sin kär...
Katarina Widholms realism tar sig direkt in i mitt hjärta"
Katarina Widholm har skrivit barnböcker. Nu romandebuterar hon med “Räkna hjärtslag”.
Betty som är 17 år flyttar från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde i Stockholm. Det är 1937, två år innan andra världskrigets utbrott. Författaren har skaffat sig ingående kännedom om tiden, och läsaren kommer lätt in i Bettys värld. Jag tycker mycket om boken.
Vi får en realist...
Johanna Hedmans debut “Trion” var omtalad redan innan den kom ut. Många utländska förlag har köpt rättigheter till översättning. Det är en generationsroman som handlar om tre vänner och älskande i Stockholm: Hugo, August och Thora.
Författaren delger oss i huvudsak personernas tankar och förhållningssätt till varandra. Vi befinner oss i en obestämd tidsrymd som kan förläggas omkring 201...
Det verkar finnas en öppning för Tora och hennes mor"
Efter Herbjørg Wassmos böcker om den passionerade och driftiga Dina ger nu Historiska Media ut den tidigare trilogin om Tora i nyöversättning. “Huset med den blinda glasverandan” har ett helt annat anslag.
Den unga Tora är resultatet av ett famntag mellan modern Ingrid och en tysk soldat. Hon lever i skam och rädsla. Styvfadern förgriper sig på henne när modern har kvällsskift på fiskfabriken. Men i denna dystra s...
Människor dödas och blir svikna men tas också omhand och blir älskade"
Kim Thúy är född i Sydvietnam, upplevde kriget och lämnade Vietnam som båtflykting när hon var tio år gammal. Nu bor hon sedan länge i Montreal.
Den självbiografiska debutromanen “Ru” fick ett översvallande mottagande internationellt. I den slingrar sig hennes minnen från barndomen under kriget, till flykten i båt, lägret i Malaysia, exilen i Kanada och återkomsten till Vietnam som vuxen.
I d...
Hon skulle ha kunnat stannat längre vid smärtpunkterna"
Margit Silberstein, född 1950 och känd journalist, har nyligen kommit ut med boken “Förintelsens barn”. Titeln anger ämnet, hur barnen till de drabbade får leva med föräldrarnas minnen och mardrömmar. Margits fader Ernst är fåordig, men modern Ili vill gärna och ofta tala med dottern. Margit känner med henne. Hon vill tränga in i moderns lidanden och ta över dem.
Starkast blir berättelsen efter u...
Dina inramas av en realism som ångar av stämning, inifrån köket eller utifrån havet"
“Dinas bok” av Herbjørg Wassmo är en vidunderlig roman. Den kom ut på norska första gången 1989. Nu ger Historiska Media ut en ny översättning till svenska med de efterföljande volymerna “Lyckans son” och “Karnas arv”. Nyskrivna “Den som ser” kommer nästa år.
Vi är i Nordnorge i mitten av 1800-talet på en handelsplats vid havet. Dina hamnar där när hon knappt 16...
Berättelsen om Sylvi och Miele höjer sig över de flesta personporträtt i deckargenren"
Norska Karin Fossum är en av mina absoluta favoriter när det gäller deckarförfattare. Hennes senaste ”Förmörkelsen” har jag läst med stort intresse. Det är en riktig bladvändare som tar sitt avstamp i något av det värsta som kan hända. Ett litet barn faller ner från sjunde våningen.
Som alltid är psykologin Karin Fossums starka sida. Den här boken är bara till liten del redovisning av ...