Daniel Gunnarsson - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Likspett
Författar-
presentation:
Björn Hellberg

Likspett

Ja, då sitter jag här igen! Det har dessvärre inte blivit så frekvent skrivande i sommar. Det brukar inte bli det när man har semester med sol, friluftsliv och familjeliv. Däremot har det blivit lite läsning, Jag har närmare bestämt nio stycken lästa böcker att skriva om. Det är följande böcker ”Eldpojken”, ”Minnet av vatten”, ”Stalpi”, ”Den tunna blå linjen”, ”Hemmet”, ”Blodskifte”, ”Vei bok 1”, ”Likspett” samt ”Törst”. Jag tänker ikväll skriva om ”Likspett” av Björn Hellberg men lämna gärna en kommentar om det är någon av ovan nämnda böcker som du speciellt vill att jag skall skriva om i nästa inlägg.

Björn Hellberg är för några känd som expertkommentatorn på TV när det spelas tennis, för andra är han mer känd som den kunnige bisittaren till Ingvar Oldsberg i frågesportprogrammet ”På spåret” (såväl som ”Sverigequizen”), ytterligare några känner honom som deckarförfattaren från Laholm. Själv har jag ett starkt minne från när jag träffade honom i Kalmar en sommar för några år sedan. Han satt vid bokhandeln i centrum och marknadsförde sin bok ”Skarprättaren” då jag kom i samtal med honom. Det blev ett trevligt samtal på 10-15 minuter samt signering av boken som jag självklart köpte av honom. Det roliga var att när jag gick förbi igen flera timmar senare så satt han fortfarande kvar. Han hälsade glatt på mig och jag började prata med honom igen. Björn mindes i stort sett allt vi hade pratat om tidigare, även personliga detaljer kring mig såsom mitt jobb och mina intressen. Imponerande!

I boken ”Likspett” tar Björn Hellberg oss tillbaka till Staden och kommissarien Sten Wall. Denna gång står en cykelklubb, som inte är helt fri från konflikter, i centrum. Fallet kompliceras av att det samtidigt härjar ondskefulla clowner i Staden, ett fenomen som vi alla säkert minns härjade över hela världen, så även i Sverige, för ett par år sedan (ondskefulla clowner är dessutom extra aktuella då en nyinspelning av Stephen Kings ”Det” inom en snar framtid kommer upp på biograferna). Sten Walls kompetens ställs på prov då flera personer med anknytning till cykelklubben Hök hittas avlidna under oklara omständigheter. När sedan två gamla likspett försvinner från kyrkan och sedan dyker upp i anslutning till fallet tätnar mystiken.

Jag är ganska svag för Björn Hellbergs böcker oavsett om de utspelar sig i ”Staden”, ”Loviken” eller för den delen på en grusad tennisplan. Han har en klar och tydlig berättarröst som skänker karaktärerna mänsklighet och empati. Faktum är att när jag läser hans böcker kan jag många gånger höra Björns röst i mitt huvud. Till detta skriver han också lättläst och okonstlat även om ordförrådet alltid får sig en duvning i varje bok. Björn har nämligen en förmåga att här och var i texten stoppa in ett inte allt för vardagligt ord eller uttryck. Det uppskattar jag!

Jag ger ”Likspett” 3 högtrycksstarka DG! Det är en deckare, men det är på något vis en mysig sådan. Det är en bok perfekt att läsa under en helg i höst. Det är nämligen 300 sidor läsning som tar slut lika fort som själva helgen!
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
8 augusti 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Jack
Författar-
presentation:
Christina Lindström
Inbunden
Finns i lager, 172 kr

Jack

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Just idag har jag precis en sådan sak framför mig. Det hela hade sin upprinnelse för lite mer än ett år sedan då jag besökte min äldste son och hans klass (årskurs åtta) för att se hur de har det i skolan.

Under den dagen besökte jag deras lektion i svenska och de arbetade med en bok som hela klassen läste. Efter att ha läst en bit av boken träffades de i grupper där de hade olika uppgifter. Någon var mötesledare medan de andra hade uppgifter såsom att leta svåra ord, analysera handlingen samt beskriva/förstå karaktärerna. De skiftade sedan roller till nästa gång de träffades. Ett alldeles underbart upplägg av pedagogerna tyckte jag och blev engagerad. Problemet var bara att alla eleverna inte hade tillgång till boken utan några satt med endast kopior av det lästa avsnittet. Jag tyckte det var synd, tänk att om de istället kunde göra detta och de alla hade en helt egen bok, en bok som de sedan fick behålla. Jag tog kontakt med ett förlag som hade en bok som jag tyckte verkade intressant och lämplig för målgruppen. Det handlar om boken ”Jack” av Christina Lindström från B/Wahlstöms förlag.

Till min glädje ställde de upp på min idé och gick med på att skänka en klassuppsättning böcker. Tanken var att de skulle läsa boken under sommarlovet för att sedan skriva en egen recension av boken som skulle lämnas in till lärarna för att sedan delges mig. ”Belöningen” var att de skulle få en egen bok, ”Jack”, som de sedan fick behålla. Där kanske mitt engagemang inte riktigt sammanföll med elevernas då många inte alls var beredda på att läsa en bok under sommarlovet. Uppgiften kom att skjutas på framtiden och inte förrän det gått en bit in på detta år fick jag ta del av deras recensioner.

Att det inte var med odelad glädje de fick var sin bok var redan uppenbart. Det hade jag faktiskt räknat med då klassen naturligtvis består av ett blandat gäng ungdomar med högst varierad bakgrund och med många olika intressen. Men som helhet var de nog mer negativt inställda än jag hade föreställt mig. Som tur var så tyckte några att det faktiskt var ganska kul att få en bok. Ytterligare några, vilka inte läste så ofta, tog chansen och fick en som de beskriver bra läsupplevelse, till och med lust till att läsa. Slutligen var det dessutom några vilka aldrig lämnade in någon recension.

”Jack” handlar om den första förälskelsen. Jack är den sportintresserade snygga killen som träffar Freja som är mer jordnära och reserverad men full av överraskningar. Men naturligtvis stöter deras kärlek på problem. De kommer från olika uppväxter och det blir svårt för dem att bortse ifrån. Men kärleken är stark och de växer i sin relation. När man tror att de är redo att ge varandra tilltro avslöjas en mörk hemlighet från tidigare i deras liv då deras vägar har korsats, inte direkt med indirekt, och det får allvarliga konsekvenser. Är deras kärlek tillräckligt stark för att kunna hantera den kris som uppstått?

Många elever har uppmärksammat boken som en kärlekshistoria och det har väl ärligen tilltalat flickorna med än pojkarna i klassen. Men boken ”Jack” är mycket mer än så. Det handlar om uppväxt, tilltro, respekt samt förmågan att förlåta och ge sina medmänniskor en andra chans deras olikheter till trots. Det har inte alla elever berört och det tycker jag är synd för det är där spänningen i berättelsen ligger enligt mig.

Många elever har dock berört att de gillar det ungdomliga språket och att det känns trovärdigt på ett sätt som gör boken lättläst. Det var kul att läsa, för så kände jag det också när jag läste ”Jack”. Då är jag inte någon ungdom längre och därför har jag ganska så svårt att bedöma just den trovärdigheten, men tydligen var det en riktig iakttagelse.

Mognaden hos elever i årskurs åtta är väldigt olika. Det gör också att de läser böcker utifrån olika utgångspunkter och med olika perspektiv, det märks. Då många tyckte det var en lämplig bok var det andra som tyckte att den var ämnad för en något yngre läsarskara 12-14 år. Det är alltid svårt att bedöma, själv tycker jag nog att 14-15 år är en lämplig ålder som sammanfaller med karaktärerna i boken och det de upplever. Jag tror inte att yngre läsare riktigt kan förstå och ta till sig de frågeställningar som boken väcker. Någon uttryckte till och med att mötet mellan två så olika personer var något klichéartad och det kan jag förvisso hålla med om. Det hade varit intressant med en skildring som tog en helt annan utgångspunkt, med en pådrivande populär tjej som träffar den osäkra och försiktige killen som inte alls gillar sport. Fast även det är väl att se som lite klichéartat. I vilket fall, vad jag vill ha sagt är att elever i årskurs åtta befinner sig väldigt olika i sin mognadsprocess och det påverkar vad och hur man läser. Det tror jag är viktigt att tänka på i skolan, speciellt som flickor oftast mognar tidigare än pojkar. För att då inte tappa pojkarnas, eller för den delen flickornas, läslust tror jag man måste ha detta med sig i bedömningen och urvalet av litteratur som de läser. Det är då man kan hjälpa till att utveckla och forma deras fortsatta läsande och intresse för litteratur.

Jag vill ge ”Jack” 3 starka DG! Ett bra betyg som de flesta av eleverna i just denna klass håller med mig om. Det grundar jag på vad jag läst ut av deras egna recensioner. De flesta elever i denna klass som givit ”Jack” en chans och läst den, uppskattar den också precis som jag gjorde!
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension
22 juli 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Bok-
presentation:
Fåglarna
Författar-
presentation:
Daphne Du Maurier

Fåglarna och andra noveller

Så har turen kommit till en kvinnlig författare. Tyvärr sker det lite för sällan. Inte nog med ovanligheten i att det är en kvinnlig författare, det är dessutom något så sällsynt som en kvinnlig novellist inom genren skräck. Jag pratar om Daphne du Maurier, mest känd för romanen ”Rebecca”, som var en engelsk författarinna som gärna skrev berättelser som utspelar sig i Cornwall vilket för övrigt var hennes hembygd.

 I denna nytryckta novellsamling som heter ”Fåglarna och andra noveller” får vi ta del av fem stycken noveller. Var och en är på ca 50 sidor så totalt pratar vi om en bok på drygt 250 sidor. Men låt dig inte luras av detta för boken har tyngd. Faktum är att det inte var en bok som jag sträckläste utan jag tog en novell i taget. Det beror inte på att de var dåliga, snarare tvärtom. Man behöver tid att smälta och ta in berättelserna för att de skall komma till sin rätt. Prosan är åt det gammaldags hållet även om berättelserna känns tidlösa och håller än idag. Som exempel kan nämnas just novellen ”Fåglarna” som kanske är den mest kända av de fem då den filmatiserats av ingen mindre än Alfred Hitchcock. I den berättelsen samlar sig fåglarna (naturen) till uppror mot de oförstående människorna. Ett skräckscenario vi mycket väl, kanske till och med bättre, kan sätta oss in i även idag 65 år efter att den först publicerades. Likadant med novellen ”De blå linserna” som handlar om den medicinska utvecklingen och hur vi kan reparera och även förbättra kroppsdelar som inte längre fungerar. Dock kanske inte alltid med det resultat vi förväntar oss. Direkt drar jag parallellen till genmanipulering och vilka oväntade följder det kan föra med sig, mycket oroväckande.

Jag uppskattade dessa noveller och en för mig ny bekantskap i form av Daphne du Maurier. Boken ”Fåglarna och andra noveller” får betyget 4 DG, dock något svaga. Gillar du skräcknoveller med suggestiva undertoner och ett ständigt växande mörkt hot som du inte riktigt kan ta på så är detta perfekt läsning för dig.
 


Avdelning: Skräck Taggar: #recension #noveller
5 juli 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Angel Wings 1: Burma Banshees
Författar-
presentation:
Yann Lepennetier

Angel Wings 1 - Burma Banshees

Jag när en fascination för romaner som utspelar sig under 2:a världskriget. Så oerhört kul med en svensköversatt grafisk roman som handlar om just 2:a världskriget! ”Angel Wings 1: Burma Banshees” handlar om den nyinrättade 80:e flygdivisionen med placering i nordöstra Indien och norra Burma.

Löjtnat Rob Clower stridspilot i Burma Banshees får i uppdrag att hjälpa piloten Angela McCloud medlem av WASP (Women Airforce Service Pilots) att flyga sitt transportplan över det svårnavigerade bergsmassivet kallat ”Puckeln” som ligger i utkanten av Himalaya. Hon har fått i uppdrag att kartlägga rutten över ”Puckeln” till Kunming i Kina. Det tar inte lång tid innan ”japsen” får upp vittringen och anfaller dem. Japanskt jaktflyg mot en Dakota (amerikanskt transportplan), den striden kan bara sluta på ett sätt. Katastrof! Samtidigt som flygfärden går mot en säker undergång så verkar samarbetet mellan Rob och Angela få en liknande utveckling. Kommer de att kunna ta sig fram till Kunming utan att ha ihjäl varandra?

Detta är en underbar bok! Den är stor till omfånget med kvalitetspapper och fina färger. Illustrationerna av Romain Hugault är mästerliga! Speciellt flygplanen och flygstriderna osar action och realism utöver det vanliga. Skall jag komma med kritik så är det att 48 sidor känns lite väl snålt. Det kommer ytterligare en del ”Angel Wings 2: Black Widow och fråga är om de inte kunde ha ingått i samma volym. Annars är det en fullträff!

Jag ger ”Angel Wings 1: Burma Banshees” 4 krutosande DG! Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.


Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #2:a världskriget
27 maj 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Half Bad - Häxornas krig
Författar-
presentation:
Sally Green
Inbunden
Finns i lager, 181 kr

Half bad - Häxornas krig

Så kom då äntligen ”Häxornas krig”, den tredje och avslutande delen i Sally Greens populära serie Half Bad. Vi får följa Nathan och rebellerna i deras avgörande kamp mot de vita häxorna. Allt mer ansvar vilar på Nathan men kommer han att vara stark nog för att fullfölja kampen mot en överlägsen fiende nu när hans far Marcus är död?

Nathans kärlek Annalise har flytt efter det att Marcus blev skjuten. Han lägger skulden på henne och hon har blivit fienden personifierad. Hans hat är så stort att det blir hans drivkraft i kampen mot de vita häxorna. Men rebellerna är få, outbildade och utspridda så vägen till framgång ter sig oframkomlig. Men det finns en möjlighet. Ett rykte om en amulett som gör bäraren oövervinnerlig har nått dem. Faktum är att ena halvan finns i rebellernas ägo, nu gäller det bara att finna den andra halvan av amuletten och betala det pris som krävs för att få tillgång till dess krafter. Först då kanske rebellerna trots allt kan ha en chans att vinna det slutgiltiga slaget.

Tempot är fortsatt högt och Nathan ställs inför allt svårare prövningar. Vem är god och vem är ond? Vad är kärleken värd? Vad är essensen i själva magin? Det är frågor som Nathan måste finna svaret på. Samtidigt tränger sig verkligheten på och hans kamp med rebellerna mot de vita häxorna närmar sig obevekligt avgörandet.

Även den tredje delen faller mig i smaken och betyget ligger kvar på 3 starka DG! En läsvärd, underhållande och spännande trilogi med starkt driv. Här kan du läsa om del 1 och del 2 i serien Half Bad vilka jag skrivit om tidigare på min blogg.
 


Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #ungdom
9 maj 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Haren springer
Författar-
presentation:
John Updike
Inbunden
Finns i lager, 260 kr

Haren springer

Jag minns från min uppväxt att jag sett alla dessa böcker med ”Haren” i titeln utan att intressera mig nämnvärt. Idag vet jag mer och har i olika sammanhang stött på John Updike. Främsta upplevelsen var kanske när jag läste antologin ”The Best American Short Stories of the Century” där han var redaktör och även deltog med en novell. Detta är en novelläsares absoluta guldgruva. Så mycket inspiration och så många bra författare som finns med i denna antologi! När Modernista nu återutgav klassikern, tillika första boken om ”Haren”, ”Haren springer” kände jag direkt att den vill jag läsa.

John Updike (1932-2009) blev två gånger belönad med Pulitzerpriset, 1983 för ”Haren är rik” samt 1991 för ”Haren vilar”. Just verken om Harry ”Haren” Angstrom är kanske det han för många är mest känd för men han var en mycket produktiv författare av romaner såväl som noveller, dikter och essäer. Det intressanta med böckerna om "Haren" är att de kom att följa John Updike, såväl som karaktären Harry Angstrom, genom livet och totalt blev det fyra stycken romaner, alla utgivna med ungefär ett decenniums mellanrum mellan varje bok. Avslutningsvis skrev han också ett femte verk om "Haren", kortberättelsen ”Rabbit remembered”, ett slags efterspel efter ”Harens” död.

Nu har jag inte läst alla delarna utan hoppas på att Modernista fortsätter återutgivningen men ”Haren springer” är i varje fall läst. I boken möter vi 26-årige Harry på väg hem från jobbet till sin fru Janice och deras son Nelson. Denna dag blir inte någon vanlig dag. Vid hemkomsten möter han sin gravida fru som sitter och tittar på TV med en drink i handen. I och för sig inget ovanligt utan något som ”Haren” är högst van vid. Men dörren var låst och bilen är inte hemma utan den står parkerad hos Janice föräldrar samtidigt som deras son är lämnad hos ”Harens” föräldrar. Detta blir droppen för en desperat ”Haren” som när han väl hämtat bilen inte hämtar sin son utan helt sonika ger sig av och lämnar allting bakom sig.

Boken utspelar sig i en småstad i USA. Året är 1959 och vi möter en livsstil som inte riktigt ser ut som idag. Frun skall vara hemma, mannen arbetar och försörjer familjen, är man gift så skiljer man sig inte. Sex är något som är mannens rättighet och kvinnan skall ställa upp, vill hon inte så är det hon som orsakar problemet. Att röka och dricka medan man är gravid eller ammar är inte något någon reagerar på. Som ni förstår så finns det en hel del i boken som onekligen känns lite ålderdomligt. Däremot är ”Harens” frustration och desperation över sin livssituation tidlös. Hans vilja att bryta normer, söka sin frihet och även upptäcka sin sexualitet skapar konflikter. Men hans självpåtagna frihet har ett pris, ett pris som måste betalas av de som blir lämnade kvar. Verkligheten hinner dock ikapp ”Haren”. Skuldkänslor, rättfärdighet och ansvar kräver sin tribut även för den som försöker fly.

Boken är bra, speciellt Updikes prosa som är levande, känslig och metaforisk. Han backar inte för svåra frågor och provocerar gärna med grovt språk och sexuella anspelningar. Men att som Julian Barnes citat på omslaget hävda att detta skulle vara en av efterkrigstidens största amerikanska romaner håller jag inte med om. Jag ger däremot ”Haren springer” 3 mycket starka DG! Hoppas nu bara att det blir en fortsättning så vi får följa Harry ”Haren” Angstroms vidare öden och äventyr genom livet.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #vardagsrealism
11 april 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Sveriges bästa och vackraste golfbanor
Författar-
presentation:
Jacob Sjöman

Sveriges bästa och vackraste golfbanor

Våren känns tidig i år! Solen skiner starkt ute just nu och har gjort så under flera dagar. Inte utan att golfen börjar göra sig påmind igen. Vad passar då bättre än att läsa Jacob Sjömans fotobok ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor”? Skulle väl i så fall vara att spela någon av dessa ypperliga banor vilken finns tillgänglig på svensk mark!

Som jag skrev, detta är en fotobok. Räkna inte med att få ta del av en massa golfanekdoter och långa berättelser. Här är det golfbanornas estetik som ligger till grund dessutom vackert fångat genom Jacob Sjömans kameralins. Det är helt och hållet en inspirationsbok och jag varnar er, golfsuget gör sig högst påtagligt påmint.

När jag läser boken slås jag av hur en av våra främsta golfare, Pierre Fulke, så framgångsrikt har lyckats sadla om till banarkitekt. Skulle tro att bland dessa utvalda banor så förekommer hans namn mest frekvent. Det känns onekligen extra kul då jag sett honom som grabb inleda sin golfkarriär på min gamla hemmabana Skedhult, Eksjö GK, mitt på småländska höglandet.

På tal om Skedhult så är det en mycket vacker bana som gott och väl kunde varit med i boken enligt mig. Där fick jag själv som barn vara med och skapa denna golfupplevelse. Det plockades sten, räfsades och annat smått och gott som jag som liten knatte kunde hjälpa till med under inledningen av 70-talet. Till en början fanns det inget flott klubbhus utan en liten stuga tjänstgjorde som omklädningsrum. Där brukade mina systrar servera kaffe och te ur termos tillsammans med hembakade ostfrallor till hungriga golfare. Senare byggdes det ett nytt klubbhus och jag fick hjälpa till med att bära upp tonvis med tegelpannor på taket. Vad jag vill ha sagt är att den starka entreprenörskapsanda och gemenskap som skapas när en golfklubbs medlemmar tillsammans tar sig an en så mäktig uppgift skapar ett band som lever kvar för livet. Nu har inte Skedhult varit min hemmaklubb på över 20 år men den ligger mig ändå oerhört varmt om hjärtat. Det är ”min” bana…

Normalt spelar jag golf på Hooks GK som är en härlig anläggning med väldigt fin finish i anslutning till Hooks Herrgård ett par mil söder om Jönköping där jag bor. Anläggningen (36-hål) bjuder på två banor med helt olika karaktär. En vacker parkbana med vyer över sjön samt en utmanande teknisk skogsbana i småländsk småbruten natur.

Åter till boken! Efter att ha inspirerats av alla vackra bilder tänkte jag mig att det kunde vara på sin plats att utan att ha spelat dem utnämna vilka jag tycker verkar vara topp tre av dessa banor. Fick jag möjlighet skulle jag först av allt vilja spela Bro Hof Stadium Course. Vilken utmaning det skulle vara. Jag har ett hcp på strax över 7 men denna bana skulle antagligen få mig att gråta, både av frustration såväl som av glädje! Den andra bana jag skulle vilja spela är Falsterbo GK. En gammal anrik svensk linksbana på absoluta sydvästspetsen av Sverige. På tredje plats kommer den enda 9-håls banan i boken, Björkliden Arctic Golf Course. Kanske är det inte golfen som skulle stå i fokus på den rundan utan den storslagna naturen med fjällandskapet och Lapporten i bakgrunden. Fick man dessutom uppleva norrskenet under golfrundan vore det en upplevelse för livet!

Skall jag vara mer realistisk finns det två banor i min närhet som jag verkligen hoppas att jag kommer att spela! Det är först och främst Ombergs Golf Resort. Mycket därför att den är ritad av Pierre Fulke och ligger vackert belägen vid Vättern, en sjö som jag ser i stort sett varje dag men ändå tycker är oerhört vacker på grund av sin föränderlighet. Tänk att få spela med Pierre själv och höra hur han har tänkt kring de olika hålen, eufori! Den andra är Sand GC som ligger i min omedelbara närhet och ändå har det aldrig blivit av att jag besökt denna bana. En naturligt konstgjord inland links golfbana i Småland! Kan det bli mer spännande och magiskt?

Fotoboken ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor” måste få ett betyg! Här är det inte prosan som betygssätts utan upplevelsen och inspirationen av att se alla dessa vackra fotografier. Mitt betyg blir det högsta som går att få, 5 DG! Viken fröjd som golfare att ha denna bok för att finna nya banor att spela eller bara som flykt när vintern härjar utanför fönstret och golfen känns oändligt avlägsen.
 


Avdelning: Fakta Taggar: #recension #golfbanor #golf #Sverige
30 mars 2017
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera /Visa 4 kommentarer

Diabolic

25 mars 2017

Stad i brand

14 mars 2017

Alfa och Omega

6 mars 2017

Perfidia

14 februari 2017

Rysk roulette

28 januari 2017

Den som finner

14 januari 2017

Velvet - volym 2

5 januari 2017

Enda vägen

21 december 2016

Blodmåne

4 december 2016

Kraften

27 november 2016

Björnstad

17 november 2016

Deadpool - The Complete Collection

31 oktober 2016

En vampyrs bekännelse

25 oktober 2016

Stjärndamm

20 oktober 2016

King's Hope

8 oktober 2016

Vanderland

27 september 2016

Velvet - volym 1

12 september 2016

Rum för resande

7 september 2016

Mr Mercedes

30 augusti 2016

Askfödd

18 augusti 2016

Guds barn

31 juli 2016

Tre minuter

18 juli 2016

Röta

13 juli 2016

Det enda rätta

26 juni 2016

Vad som än står

11 juni 2016

Batman - Antologi

7 juni 2016

Amerikana

26 maj 2016

Den trettonde funktionen

14 maj 2016

Eldfågeln

28 april 2016

Jag är Pilgrimen

23 april 2016

Batman - The Long Halloween

18 april 2016

Att resa med litteraturen

11 april 2016

I solstormens spår

1 april 2016

Rött Hot

27 mars 2016

Alice och flugan

18 mars 2016

Batman Eternal Volume 1

14 mars 2016

Sex Dagar

10 mars 2016

Bortom Portalen

1 mars 2016

Främlingar på ett tåg

27 februari 2016

Half bad - Det mörka ödet

23 februari 2016

Färjan

19 februari 2016

Guardians of the Galaxy

17 februari 2016

Blodsbröder

14 februari 2016

Smålands Litteraturfestival

7 februari 2016

Aldrig ensamma

3 februari 2016

Fågelskrämman: Skymningsnoveller

31 januari 2016

Ljuset vi inte ser

29 januari 2016

A Game of Thrones: Volym 4

26 januari 2016

Flykten från Mars

16 januari 2016

En kulturgärning i särklass

11 januari 2016

Renhet

28 december 2015

En man som heter Ove

23 december 2015

Affeland

8 december 2015

Uppskattat bokprat för mina bibliotekskollegor till morgonfikat idag. Innehåll Ben Okri "Den omättliga vägen", Lars Wilderäng "Stjärnfall", Jonathan Franzen "Renhet", Christoffer Carlsson "Mästare väktare lögnare vän", Arnaldur Indridason "Den som glömmer", Mats Strandberg "Färjan", Paula Hawkins "Girl on the train" samt slutligen Margaret Atwood "The heart goes last". #daniel_lm

2015-12-04T21:22:50+09:00

Domovoi

1 december 2015

Familjen Joltysjev

26 november 2015

Ur varselklotet

13 november 2015

Sista riket - Mistborn bok 1

8 november 2015

Litterära fragment!

3 november 2015

Kodnamn Sherlock

31 oktober 2015

Senaste veckans leveranser... Det blir mycket härlig läsning framöver! Bloggrecensioner kommer efterhand! / #daniel_lm

2015-10-27T23:23:35+09:00

Triss i SF antologier!

28 oktober 2015

Med inkluderande berättelser ger vi våra barn ett språk

24 oktober 2015

Stjärnfall

17 oktober 2015

Alena

11 oktober 2015

Vad jag fick med mig hem från Bokmässan!

29 september 2015

Velvet i Agent X9

24 september 2015

Ett vingslag

15 september 2015

Mästare, väktare, lögnare, vän

5 september 2015

Y - The last man (deluxe edition)

25 augusti 2015

Skrivande om skrivande

16 augusti 2015

Jag vill ha en bättre chef - Nu!

8 augusti 2015

Maze Runner: I dödens stad

26 juli 2015

Blod på snö

12 juli 2015

maddAddam

9 juli 2015

13 svarta sagor

5 juli 2015

Överlevare

27 juni 2015

Sapiens: en kort historik över mänskligheten

21 juni 2015

Rory McIlroy: Vägen till att bli världens bäste golfspelare

2 juni 2015

Bokprat för kollegor nu på fredag! /#daniel_lm

2015-05-25T21:36:10+09:00

Attentaten i Gallus

24 maj 2015

Dog City Blues

17 maj 2015

Odinsbarn

10 maj 2015

Ensam på Mars

25 april 2015

Tredje principen

12 april 2015

Råttan och andra onda berättelser

3 april 2015

Skyddsrummet Luxgatan

27 mars 2015

Enklaven

19 mars 2015

Indialänderna

15 mars 2015

Svennis: Min historia

7 mars 2015

Fyra kvinnor fyra flickor

3 mars 2015

Half bad - Ondskans son

21 februari 2015

Citymorden

18 februari 2015

Kärlek i maskinernas tid

12 februari 2015

All inclusive

1 februari 2015

Väckelse

25 januari 2015

Maze Runner: I vansinnets öken

21 januari 2015

Sanningen om fallet Harry Quebert

17 januari 2015

Ondska

13 januari 2015

Maskinblod 3

15 december 2014

Kan jag vara Frank med dig

30 november 2014

Sonen

25 november 2014

Polis: En Harry Hole-thriller

16 november 2014

Tidstvillingarna

5 november 2014

Främling. Inkräktare

26 oktober 2014

Jönköpings seriefestival

25 oktober 2014

Stjärnklart

23 oktober 2014

Lycka! #Cortazar #noveller /#daniel_lm

2014-10-22T01:33:33+09:00

Broder själ, syster flamma

19 oktober 2014

Erövraren

15 oktober 2014

Block - En deckare ur balans i tiden

6 oktober 2014

"Hämnd" och "Efter hämnden"

1 oktober 2014

Maze runner

24 september 2014

Eunomia

21 september 2014

Alltid kul att sätta upp nyinköpta böcker på jobbet! /#daniel_lm

2014-09-11T18:43:12+09:00

Den fallande detektiven

9 september 2014

Död eller levande

28 augusti 2014

Hallonkyssar i en svart Mercedes

23 augusti 2014

Oceanen vid vägens slut

19 augusti 2014

Erkännanden!

14 augusti 2014

Midsommargryning

10 augusti 2014

En tur med Cadillac

1 augusti 2014

Med killarna på Stadsbiblioteket i Jönköping /#daniel_lm

2014-07-31T23:47:01+09:00

Gården

29 juli 2014

Regn, åska och blixtar! Perfekt att sitta inne och läsa ungdomsfantasy! /#daniel_lm

2014-07-27T01:19:11+09:00

Gråzon

26 juli 2014

A game of thrones: Volym 3

19 juli 2014

Eksjö Bokhandel

14 juli 2014

Besök på Eksjö Bokhandel! Reportage kommer på min blogg... /#daniel_lm

2014-07-13T02:16:59+09:00

Framtidens ledarskap

8 juli 2014

Tecken i skyn

4 juli 2014

Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare

2 juli 2014

Dags att läsa lite facklitteratur. Mycket intressant och givande läsning! #PiaVingestråhle #ForzumFörlag #FramtidensLedarskap /#daniel_lm

2014-07-03T01:25:20+09:00

Vredesverk

26 juni 2014

Skön sommarkrim #LyndsayFaye / #daniel_lm

2014-06-18T02:48:27+09:00

New Yorks gudar

17 juni 2014

Rapport från Skolverket #Skolverket #läslyftet /#daniel_lm

2014-06-13T21:25:51+09:00

Skön sommarläsning #GeorgeRRMartin #daniel_LM

2014-06-07T04:36:28+09:00

Lite annan typ av läsning framöver... #fotbollsVM #Daniel_LM

2014-06-05T19:13:38+09:00

A game of thrones: Volym 2

4 juni 2014

"Två soldater" recension på min blogg! #RoslundHellström #Daniel_LM

2014-05-28T04:24:32+09:00

Två soldater

27 maj 2014

Amulett - Älvprinsen (bok fem)

20 maj 2014

Maskinblod 1 & 2: killars läsutveckling

14 maj 2014

Maskinblod 2

13 maj 2014

Stallo

8 maj 2014

Upp till ytan

6 maj 2014

A game of thrones

29 april 2014

Skuggpojken

26 april 2014

Världsbokdagen

2014-04-23

Sagan om ringen

16 april 2014

Kleptomania

2014-04-16

Maskinblod

15 april 2014

Gängkrig 145

5 april 2014

Spider-Man

5 april 2014

James Ellroy biografi

30 mars 2014

Svensk tecknad fantasy

22 mars 2014

Den osynlige mannen från Salem

15 mars 2014

Bokrean 2014

15 mars 2014

Tretton timmar

8 mars 2014

Den hemliga kopplingen mellan Litto och Mello

6 mars 2014

Doktor Sömn

5 mars 2014

All Star Superman

28 februari 2014

Amulett - Det sista rådet (bok fyra)

27 februari 2014

Bokrean i Jönköping

19 februari 2014

Äntligen

18 februari 2014

Judas barn

14 februari 2014

Läsborgarmärket

11 februari 2014

Bokrean 2014 är igång

11 februari 2014

Syndaflodens år

9 februari 2014

Avengers vs X-Men

9 februari 2014

Familjedanser

3 februari 2014

Tales of Garcon

2 februari 2014

Män av våld

31 januari 2014

Läsningens betydelse för framgångsrik utbildning och yrkesliv

28 januari 2014

Jesus son

25 januari 2014

Magikerna

24 januari 2014

Unga killars läsning - Del 2

21 januari 2014

Ninja Timmy

21 januari 2014

Unga killars läsning

20 januari 2014

Stalker

18 januari 2014

Bokrean 2014

2014-01-09

Sant eller falskt

2014-01-09

Om pyttesmå partiklar

2014-01-09

En av Stephen Kings bästa romaner

2014-01-05

All Star Batman and Robin The Boy Wonder

2014-01-01

Röd Storm av Tom Clancy

2014-01-01

Saga

2013-12-29

Vad du borde fått i julklapp

2013-12-23

Kanada

2013-12-23

Preacher - Book One

2013-12-18

Krigets färger

2013-12-15

Musashi Samurajen

2013-12-09

Star Wars - The Complete Saga

2013-12-09

The Incredible Hulk

2013-12-07

The Best American Short Stories of the Century

2013-12-07

Atlas Black: Complete Adventure

2013-12-02

För mycket lycka

2013-11-24

Frihet

2013-11-23

Hulken

2013-11-23

Mästerverk

2013-11-17

Den larmande hopens dal

2013-11-17

Brott och skuld

2013-11-17

Spiderwick

2013-11-17

Percy Jackson

2013-11-17

Reportagen

2013-11-10

First blood/Tvekampen

2013-11-10

Göran Zachrisson - Mr Golf

2013-11-09

Svante Weyler Bokförlag

2013-11-08

Till sista droppen

2013-11-04

Devils Peak

2013-11-04

Jag vill förändra världen

2013-10-29

Hans Gunnarsson

2013-10-27

Genvägar / Short cuts

2013-10-27

Bismarck och Tirpitz

2013-10-27

Sgt. Fury and his howling commandos

2013-10-25

Drömelvan

2013-10-25

Dödliga uppdrag under andra världskriget

2013-10-25

Ansel Adams at 100

2013-10-25

Lång dags färd mot natt

2013-10-25

Trilogin om Frank Bascombe

2013-10-22

Släktet

2013-10-22

Höstlegender

2013-10-22

The Crimson Empire Saga

2013-10-22

Final rounds

2013-10-20

Under kupolen

2013-10-18

Världskrig Z

2013-10-18

2666

2013-10-17

Min kamp

2013-10-17

Hetta

2013-10-12

Bland träden

2013-10-11

Earth Abides

2013-10-11

Fallen

2013-10-11

Skulle jag dö under andra himlar

2013-10-11

Bödelns sång

2013-10-09

Sin City

2013-10-08

Främlingens barn

2013-10-04

Tre sekunder

2013-10-04

Metro 2034

2013-10-03

The Crow

2013-10-03

Till offer åt Molok

2013-10-01

Christoffer Carlsson

2013-10-01

Härjat och bränt

2013-09-29

Tiden

2013-09-29

En bit av mitt hjärta

2013-09-28

Halvbrodern

2013-09-28

Rising Stars

2013-09-27

Den orolige mannen

2013-09-26

Bone

2013-09-24

Djingis och hans ättlingar

2013-09-24
ANNONS

Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson

Önskar att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa

Daniel Gunnarsson är en litterär allätare utan fördomar som slukar en högst varierad kost bestående av romaner som varvas med deckare, fantasy, SF, grafiska romaner och en del faktaböcker gärna historiska eller om sport. Utöver det läser han också gärna en del av sina barns böcker.

Daniels hemliga önskan är att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa. Till vardags arbetar han som ekonomibibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping.

Sök i bloggen

 

Böcker jag läst 2016

Rysk roulette

av Mark Greaney
I Tom Clancys sista roman har Ryssland fått en ny diktatorisk led...

En vampyrs bekännelse

av Anne Rice
En vampyrklassiker!På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr oc...

Serafers drömmar

av Ola Wikander
Den stora världsmaskinens visare rör sig. Efter slutfört stridsup...

Rött hot

av Mark Greaney
President Jack Ryan har knappt hunnit installera sig i Vita Huset...

Böcker jag läst 2015

Bowie : album för album

av Paolo Hewitt
I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album ...

En man som heter Ove

av Fredrik Backman
Grannarna kallar Ove bitter, men Ove själv håller i...

Alena

av Kim W Andersson
Kallblodiga mord, spirande förälskelse, sadistiska tjejgäng och l...

Dog City Blues

av Jacob Härnqvist
En katastrofal insats femton år tidigare ledde till sparken från...

Råttan och andra onda berättelser

av Melker Garay
Vad är ondska? Melker Garays välskrivna berättelser kommer nära, ...

Svennis : min historia

av Stefan Lövgren
"I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag...

Citymorden

av Lars Bill Lundholm
Tre rånare genomför ett brutalt dåd i Stockholms tunnelbana. En h...

Väckelse

av Stephen King
Pastor Charles Jacobs är hängiven sitt kall, men också besatt av ...

Sanningen om fallet Harry Quebert

av Joel Dicker
Detta är den kalejdoskopiska berättelsen om Nola Kellergan, en un...

Böcker jag läst 2014

Sonen

av Jo Nesbø
Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras ...

Polis

av Jo Nesbø
En Oslopolis hittas mördad på samma plats där han många år tidiga...

Tidstvillingarna

av Arne Norlin
Först tror Astrid att hon drömmer. En främmande pojke i hennes ru...

Främling. Inkräktare

av Hans Olsson
I denna novellsamling finns tolv berättelser samlade. Här finner ...

Stjärnklart

av Lars Wilderäng
Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonern...

Broder själ, syster flamma

av Christian Gripenvik
Broder själ, syster flamma belönades 2014 med tredjepris i svensk...

Erövraren

av Dag Öhrlund
Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har lyckat...

Block : en deckare ur balans i tiden

av Daniel Hånberg Alonso
Josef Block är trettiosju år gammal. Cirka trettiosju år. Svårt a...

Efter hämnden

av Kalle Güettler
Det är ett år sedan Elias utkrävde sin hämnd, och nu ska han få g...

Hämnd

av Kalle Güettler
Elias mamma flydde från sitt krigshärjade hemland innan han födde...

Maze runner : i dödens labyrint

av James Dashner
När Thomas vaknar upp minns han bara sitt eget namn. Tillsammans ...

Resan till tidens slut

av Erika Vallin
Sommarlovet ligger framför Asrin, Lima och Max, och tillsammans ...

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin
Asrin Brunson är tolv år gammal och en till synes helt vanlig t...

Den fallande detektiven

av Christoffer Carlsson
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas ...

Hallonkyssar i en svart Mercedes

av Raili Syvänen
I Hallonkyssar i en svart Mercedes följer du med under huden på e...

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...

Midsommargryning

av Lars Wilderäng
Fortsättningen på Lars Wilderängs debutroman &...

En tur med Cadillac

av Raili Syvänen
KVINNOKRAFT I LYXFÖRPACKNING Om du bara ska läsa en riktigt bra ...

Gården

av Tom Rob Smith
GÅRDEN är en psykologisk thriller, en annorlunda och nervkittland...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 3

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Framtidens ledarskap : om konsten att leda människor på ett hållbart och framgångsrikt sätt

av Pia Vingestråhle
Ledarskap är viktigt. För oss alla. Ett bra ledarskap får oss att...

Tecken i skyn

av Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationell...

Vredesverk : tredje delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström
Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är sönders...

New Yorks gudar

av Lyndsay Faye
Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Samm...

A game of thrones - Kampen om järntronen. Vol 2

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Två soldater

av Roslund & Hellström
Anders Roslund och Börge Hellström är tillbaka ...

Amulett: Älvprinsen

av Kazu Kibuishi
Femte delen i den prisbelönta serien! Fienden blir allt starkare ...

Stallo

av Stefan Spjut
Stallo tänjer på verklighetens gränser. När du läst den är ingent...

Upp till ytan

av Margaret Atwood
En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 1

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Skuggpojken

av Lucifer
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnel...

Gängkrig 145

av Jens Lapidus
Mahmud al-Askori måste ta tillbaka något. Sin heder. Små suedijäv...

The Portent, De dödas rike

av Peter Bergting
Här berättas historien om krigaren Milo, som är på väg genom demo...

Den osynlige mannen från Salem

av Christoffer Carlsson
Den osynlige mannen från Salem en spänningsroman i klassisk noira...

Tretton timmar

av Deon Meyer
Tidig morgon, en ung amerikansk turist rusar upp för sluttningen ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

Amulett: Det sista rådet

av Kazu Kibuishi
En förlorad stad där mörka hemligheter avslöjas Emily och hennes ...

Jesus Son - Modernista Pulp

av Denis Johnson
Jesus' Son handlar om en värld där det enda ljuset är neon, en ex...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Ninja Timmy och de stulna skratten

av Henrik Tamm
Första delen i serien om Ninja Tommy och hans vänner...

22/11 1963

av Stephen King
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vä...

Syndaflodens år

av Margaret Atwood
"Syndaflodens år" är Margaret Atwoods uppfölja...

Judas barn

av Markus Heitz
Roman baserad på rättegångsprotokoll frå...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Chefredaktör: Hanna Modigh Glansholm (tjänstledig)
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.LittMag 2.15.7.onlyNewEditons