Daniel Gunnarsson - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Floden
Författar-
presentation:
Markus Lutteman

Floden

Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.

Markus Lutteman är född 1973 och arbetar som journalist såväl som författare samt föreläsare. Hans debut kom ut 2007, ”El Choco”, vilken är en biografi som handlar om Jonas Anderson. Jonas dömdes till fängelse i Bolivia för försök till knarksmuggling. Markus har även skrivit en biografi om Per Holknekt, en entreprenör, modedesigner och professionell skateboardåkare. De båda skrev boken tillsammans och den gavs ut 2014 och heter just ”Per Holknekt 1960-2014”. Det är inte hans enda samarbete med kända personer utan 2011 gav han, tillsammans med Patrik Sjöberg, ut boken ”Det du inte såg”. I den boken skildras bland annat de övergrepp en ung Patrik utsattes för av sin tränare vilket ledde fram till en intensiv debatt inom idrottsvärlden.

Mer fiktiva romaner, kriminalromaner, har Markus skrivit tillsammans med kollegan Mons Kallentoft. Då handlar det om kriminalinspektören Zack Herry vid stockholmspolisen. De kom att skriva totalt fyra böcker tillsammans i den så kallade Herkulesserien. Så slutligen 2016 kom hans första egna thriller ”Blodmåne”. Där belyser han problemet med den illegala handeln med noshörningshorn och den akuta utrotning som noshörningarna står inför om inget görs. En väldigt bra bok som jag gav 4 DG.

Nu har det så blivit 2019 och hans senaste bok ”Floden” ligger på hyllorna. Här möter vi nu en mer inkännande och återhållsam författare. Det mörka och suggestiva är påtagligt närvarande. Det som vi inte ser och det som vi inte heller vet skapar stämningen i boken. Om jag får kasta ur mig en jämförelse så är det lite som om filmen ”Den sista färden” skulle mixas ihop med böckerna ”Mörkrets hjärta” och ”Vägen”. Huvudpersonen, Jonathan, till vardags revisor, är på väg hem från ett uppdrag i München. Han hamnar i en underlig poliskontroll och utan att han riktigt vet hur det gick till befinner han sig på en parallell plast inte riktigt här i verkligheten men ändå högst reell. Han slår följe med fyra säregna personer på en flotte längs en mörk flod. De känner inte varandra och ingen vet vart de är på väg. De har helt enkelt inget annat val än att följa floden och den ström som sakta för dem vidare längre och längre in i det alltmer hotfulla landskapet. Kommer Jonathan att klara den svåra och påfrestande färden? Framförallt, kommer han hitta vägen tillbaka hem?

Färden på floden är egentligen bara ett ramverk. Det är de händelser och situationer som Jonathan möter samt hur han bemöter dem som är tanken bakom boken. Det är frågor av existentiell natur. Vilka vi egentligen är, hur vi har blivit sådana och varför det har utvecklat sig så. Men jag ser också en fråga som tar lite större plats, eller om den bara är lite mer explicit, och det är den om faderskapet. Vilket faderskap bär vi med oss från vår egen uppväxt och hur påverkar det vårt eget föräldraskap, samt slutligen och viktigast av allt, kan vi göra något åt det och i så fall vad?

Markus Lutteman har återigen skrivit en tänkvärd och bra bok som jag ger 4 DG. Boken är mörk och den är skrämmande men den får dig också att fundera, läs den!
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension
15 januari 2019
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
De vandrande städerna
Författar-
presentation:
Philip Reeve

De vandrande städerna

Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).

Philip Reeve är en brittisk författare född 1966 i Brighton. Han skriver främst barn- och ungdomsböcker och flera finns översatta till svenska. Philip är även verksam som illustratör. Tidigare i sitt liv arbetade han i en bokhandel i Brighton. Serien om Mortal Engines är hans största framgång och det är den han är mest känd för.

I ”De vandrande städerna” möter vi Tom och Hester, två föräldralösa ungdomar som hankar sig fram så gott det går. Vi befinner oss på jorden i en avlägsen framtid. Krig och konflikter har ödelagt den värld vi idag känner till. Städerna har brutit sig loss och tar sig fram på enorma larvfötter. De större städerna är i ständig jakt på de mindre städerna vilka de slukar, plockar isär och sedan förslavar dess invånare. Mindre städer gör precis samma sak med byar. Detta är den naturliga ordning som råder och kallas för den kommunala utvecklingsläran, en slags blandning av djungelns lag och katten på råttan. Det finns dock en motpol, Rörelsemotståndet, vilka anser att detta är barbariskt och istället väljer att leva i fred och bosätta sig på permanenta platser som de sedan försvarar mot de vandrande städerna.

Tom lever ombord på staden London där han är historielärling och ägnar dagarna åt att städa i London Museums naturhistoriska avdelning. Hester lever i Utomlandet, alltså inte ombord på någon stad utan på själva marken. Det är en tuff tillvaro där överlevnad består i en ständig kamp för föda.
Så en dag kommer Hester ombord på London. Hon är ute efter hämnd på Valentine, en av Londons mäktigaste män och tillika chefshistoriker. Men Tom kommer emellan och hindrar Hester. Som tack blir Tom själv avslängd från London tillsammans med Hester och nu befinner de sig båda i en allvarlig knipa mitt ute i Utomlandet. Mot sin vilja har de nu bara varandra att förlita sig till samt sitt gemensamma mål, att lyckas ta sig tillbaka till London.

”De vandrande städerna” är en väldigt spännande ungdomsbok. Jag ger den 3 starka DG med snudd på ett högre betyg! Det är en härlig blandning av fantastik och dystopi. Målgruppen kan jag tänka mig är från 12-15 år, själv är jag 53 år och jag uppskattade läsningen. Därmed sagt, jag kanske läste boken med lite andra ögon än just målgruppen. Faktum är att jag skall försöka komma iväg på filmen med mina söner imorgon, det ser jag verkligen fram emot. Jag kan också avslöja att jag redan läst del två, ”Förrädarens guld” som även den finns på svenska. Recension kommer snart…
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi
10 januari 2019
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Swedavien
Författar-
presentation:
Johanna Juneke

Swedavien

Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?

Johanna Juneke är en pseudonym. ”Swedavien” är Johannas debutroman och den kom ut 2017. Sedan dess har Johanna även gett ut ungdomsromanen ”Den magiska kvantportalen”, novellsamlingen ”Kaos” samt ett par bilderböcker om ”Cajsa” riktade mot de yngsta barnen. Författaren vill med sitt författarskap belysa aktuella frågor om antirasism, flykt, digitalisering, artificiell intelligens och mänskligt ansvar.

Som sagt, i ”Swedavien” befinner vi oss i en nära framtid. Människorna i dåvarande Sverige har genomgått en elektronisk revolution. Allt marknadsfördes som guld och gröna skogar och livet för medborgarna skulle bli så mycket bättre och mer praktiskt. Naturligtvis var/är det helt sant men till vilket pris? Samtidigt är det några skarpa hjärnor som styr över genomförandet och vilket syfte ligger egentligen bakom denna totalitära omställning? Som du säkert förstår är det inte helt okontroversiellt och några väljer att dra sig undan, gömma sig och skapa en analog motståndsrörelse. De har på avstånd kunnat följa och se vad den elektroniska revolutionen har gjort med människorna och nu yppar sig äntligen det tillfälle de väntat på. Kommer de att kunna slå tillbaka och uppnå sitt mål att ”väcka” människorna tillbaka till den fysiska verkligheten och vill verkligen alla lämna denna den nya bekväma tillvaro för att återgå till ett ”vanligt” liv igen.

Idag blir vi alltmer avskärmade från varandra. Våra mobiltelefoner är som djurens känselspröt och det är genom dem vi kommunicerar. AI utvecklas och på sikt kommer de ta över många av våra uppgifter och funktioner. I ”Swedavien” är det några framgångsrika företagsledare som tar kontroll över denna utveckling och ger oss möjlighet att helt ingå i det elektroniska systemet, ett system som vi redan idag har låtit ta över en stor del av våra liv. Utveckling är bra och motståndet svagt så vi rycks med och godtrogna som vi är ser vi detta som den enda och naturliga framtid som ligger framför oss. Men denna okritiska syn på tekniken får ofattbara konsekvenser för oss som människor.

Visst låter det lite väl naivt och okritiskt men faktum är att jag är lite orolig för den utveckling som sker. Det är så mycket som händer inom teknikutvecklingen just nu och det går fort. Vi som enskilda individer har så lite kontroll över utvecklingen medan större företag och även myndigheter har så mycket information om oss. När passerar vi gränsen, när är det inte längre vårt val vart utvecklingen riktar sig? Kommer vi verkligen att kunna se och märka när denna suddiga gräns passeras och vi blir ett verktyg för tekniken och makthavarna istället för tvärtom.

”Swedavien” är första delen i E-trilogin. Detta är onekligen en skrämmande och tankeväckande bok. Jag uppskattade mycket att läsa den och jag hoppas verkligen att bokens scenario inte blir mer än en fantasi. Läs den du också då jag vill ge den mina rekommendationer med betyget 4 DG! Nu ser jag fram mot de kommande delarna…
 


Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi
6 januari 2019
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Den absoluta Sandman - volym ett
Författar-
presentation:
Neil Gaiman
Inbunden
Finns i lager, 902 kr

Den absoluta Sandman - volym ett

”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.

Neil Gaiman, dubbel Hugo pristagare, är född 1960 i England och mångsysslare. Sandman är kanske hans mest kända karaktär och verk men han har även flertalet ordinära böcker bakom sig varav flera har filmatiseras till exempel ”Stjärnstoft” och ”Coraline”. Boken ”Amerikanska gudar” har dessutom blivit en TV-serie vilken 2019 kommer ut med en andra säsong. Jag har själv läst de flesta som givits ut på svenska och uppskattar hans förmåga att skriva böcker som vänder sig till olika målgrupper. Neil Gaiman har nämligen skrivit böcker för barn och ungdomar såväl som för vuxna. Mest av allt kanske jag ändå uppskattar honom för den biblioteks- och litteraturvän han är. Jag kan inte låta bli att delge er ett frekvent använt citat från honom, ”But libraries are about freedom. Freedom to read, freedom of ideas, freedom of communication. They are about education (which is not a process that finishes the day we leave school or university), about entertainment, about making safe spaces, and about access to information”.

Under mitten av 80-talet hade cheferna och redaktörerna på DC Comics ett möte på ett bibliotek i ett gammalt hus beläget i orten Tarrytown. De visste inte hur man skulle ta sig vidare och bibehålla den kreativitet som upparbetas. Flera var förslagen men det som drog längsta strået var ”The Sandman” och 1988 kom det första numret ut. Resten är som man säger historia vad gäller Neil Gaimans mörka, mytologiska och episka verk som idag räknas till ett av de absolut viktigaste inom serievärlden.

Vi kommer in i berättelsen år 1916. Ett ockult sällskap håller Sandman fånge i en källare. Han lyckas fly men upptäcker att hans drömrike har blivit till ett kaos under hans frånvaro och alla drömmarna löper amok. Märkbart försvagad börjar nu hans kamp för att bringa ordning till sitt rike och ta kontroll över drömmarna.

”Den absoluta Sandman” volym ett är ett samlingsverk från Egmont som innehåller de tjugo första avsnitten. Jag vet att det på engelska finns fler av dessa samlingsverk utgivna så förhoppningsvis blir det fler delar även på svenska. Det är nämligen mycket bra! Faktum är att det nästan känns förmätet att betygsätta och jag är nog ärligt talat inte helt objektiv men låt gå, 5 DG blir det!
 


Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman
2 januari 2019
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Svenska noveller : från Almqvist till Stoor
Författar-
presentation:
Jerker Virdborg

Svenska noveller

Jaha, då sitter du där i elfte timmen och funderar. Bara ett par dagar kvar till jul och fortfarande den där svåra julklappen kvar. Kanske är det din svärmor, kanske är det rent av din storebror. Det spelar ingen roll, jag har ett sista julklappstips som förhoppningsvis är det som kommer rädda julen åt dig. Läs bara vidare så kommer det att ordna sig.

Som du säkert förstått så rör det sig om en bok. Men det är inte vilken bok som helst utan en bok värd att inte bara läsa utan även att spara och avnjuta under många år framöver. Jag pratar om bokpresenternas present nämligen ”Svenska noveller från Almqvist till Stoor”. Detta är ett fantastiskt verk sammanställt under ledning av redaktörerna Ingrid Elam (professor i litterär gestaltning och docent i litteraturvetenskap) samt Jerker Virdborg (kulturskribent och författare).

”Svenska noveller från Almqvist till Stoor” är en svensk novellsamling i andan av till exempel den amerikanska förlagan ”The Best American Short Stories of the Century”. Skillnaden är att ”Svenska noveller från Almqvist till Stoor” spänner över längre tidsrymd (drygt 200 år). Vi pratar här om över 90 noveller av svenska författare med vitt skilda bakgrunder. Vad sägs om exempelvis författare med erfarenhet från så olika genrer som kriminallitteratur, skräckberättelser, barnböcker och arbetarlitteratur för att ge ett axplock. De äldsta novellerna är skrivna av författare som var verksamma redan för två sekler sedan och de yngsta är skrivna av författare som idag ”bara” är dryga 30 år gamla. Om jag skall ge några författarnamn för att väcka intresse så vad sägs om Zacharias Topelius, August Strindberg, Selma Lagerlöf, Pär Lagerkvist, Eyvind Johnson, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Birgitta Trotzig, Torgny Lindgren, Tove Jansson, Hans Gunnarsson, Mare Kandre, Åke Smedberg, Cecilia Davidsson… Som ni själva märker finns här mycket att hämta till och med från de flesta av Sveriges nobelpristagare.

”Svenska noveller från Almqvist till Stoor” är naturligtvis ett mästerverk i dess rätta bemärkelse och betygssättning inte nödvändig. Man behöver inte heller ha en viss smak eller inriktning på genre för att gilla denna samling, här finns det pärlor för alla smaker. Den lämpar sig också för olika åldrar då tidsrymden och författarskapen är så olika. Dessutom, man behöver inte vara en van läsare utan den lämpar sig för alla och man kan helt enkelt välja ur mångfalden utifrån vad man för tillfället vill läsa och det helt efter humör. Är man en mer van läsare av noveller eller litteratur rent generellt är den också ypperlig då den visar på den svenska novellkonstens utveckling och anpassning till själva samhällets utveckling. Så fixa denna din sista och svåraste julklapp på detta enkla sätt i närmsta bokhandel och ta dig istället tid för lite glögg och pepparkaka framför granen. Du kan vara lugn julen kommer bli en succé!
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller
21 december 2018
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Grace
Författar-
presentation:
Anthony Doerr
Inbunden
Finns i lager, 289 kr

Grace

För ett par år sedan läste jag en helt underbar bok nämligen ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr. Förra året kom han med en ny roman vilken heter ”Grace”. Faktum är att jag faktisk började läsa den redan i slutet av sommaren men lyckades inte komma in i den. För några veckor sedan tog jag fram den igen och nu var det rätt tillfälle. Så kan det faktiskt vara ibland, att en bok behöver mogna för att sedan plockas fram vid rätt tillfälle.

Anthony Doerr är för mig en ganska okänd författare. ”Ljuset vi inte ser” var den första jag läste av hans böcker. Kanske är det så att han inte översatts tidigare? Jag känner i varje fall inte till några andra titlar på svenska. I vilket fall ”Ljuset vi inte ser” blev en stor framgång och helt rättmätigt rikligt belönad, bland annat Pulitzerpriset, samt med över 100 000 femstjärniga omdömen på ett internationellt läsforum (så står det på omslaget och jag har inte källgranskat). Av mig fick den 4 DG med snudd på 5 DG. ”Grace” är då ingen uppföljare utan en bok som gavs ut redan 2004 alltså tio år tidigare än ”Ljuset vi inte ser”. Hade han förmågan att redan då skriva en roman i paritet med den hyllade efterföljaren?

I ”Grace” möter vi David Winkler. En 59-årig man, hydrolog, med det mesta av livet bakom sig. Han sitter på ett plan på väg tillbaka till USA, ett land han lämnade bakom sig 25 år tidigare. Han lämnade inte bara sitt land utan även sin fru och deras dotter Grace. Nu känner han sig redo och det har äntligen blivit dags för David att åter söka upp och möta den familj han övergav. Frågan är bara om de är redo att möta honom?

När jag först började läsa ”Grace” var jag nog inte riktigt redo. Den var svår att komma in i och tempot var långsamt. Det är inte något som ändras utan det är en långsam och eftertänksam skildring. Romanen har stort fokus på miljöskildringar och utvecklande av karaktärernas känsloliv och relationer. Är man van vid thrillers och deckare kan detta vara något av en tröskel, så var det nog för mig. Men när jag började om en andra gång så var jag mer beredd och insiktsfull i romanens karaktär och tempo. Jag gav den mer tid och läste mer sammanhållande. Det var nyckeln och jag kom därmed in i berättelsen på ett helt annat sätt. Tur var väl det för här kan vi verkligen prata om en bok som kräver läsarens uppmärksamhet. Det är i de små händelserna och de detaljerade beskrivningarna som boken lyfter. Känner man inte nyfikenhet inför detta så bör man välja en bok med mer spänning och driv istället. Om man istället tycker det låter lockande, då vågar jag nog lova att detta blir en bok att lustfyllt försjunka sig i under dygnets nu allt fler mörka timmar.

Jag ger ”Grace” 4 klara DG! Den klarar sig inte heller till högsta betyg men det är nära även denna gång. Funderar du på en julklapp till läsaren som vill ha något mer än rafflande thrillers och bestialiska mord? Söker du en bok där känslor, stämningar och miljöskildringar får ta plats? Då kan jag rekommendera ”Grace” av Anthony Doerr.
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension
17 december 2018
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Slutet
Författar-
presentation:
Mats Strandberg

Slutet

Mats Strandberg är tillbaka där han en gång började nämligen i genren ungdomsroman. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i trilogin ”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln”. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar. Han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara, ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”?

Mats Strandberg har verkligen etablerat sig som författare! Det är inte bara på grund av sina ungdomsromaner utan också genom hans två senaste romaner, ”Färjan” och ”Hemmet”, vilka var riktade mot en äldre läsarskara. Nu är det då åter dags för honom att gå tillbaka, om än kanske tillfälligt, till ungdomsromanen med den precis utgivna boken ”Slutet”.

Den 16 september klockan 04:12 kommer kometen Foxworth att träda in i Jordens atmosfär. Endast någon minut senare kommer allt biologiskt liv på Jorden vara utrotat. Antropocen går mot ett abrupt och oundvikligt slut. Lucinda och Simon och alla deras vänner och deras familjer vet om detta. Faktum är att hela jorden vet om detta. Du, såväl som alla andra, vet sedan tidigare att ditt och alla andras liv är begränsat. Det har det i och för sig alltid varit fast nu vet du precis när det tar slut, det är inte långt kvar och det gäller oss alla. Men vad du inte vet är vad som kommer hända nu. Vad gör du? Vad kommer andra människor att göra? Vilka val kommer man tvingas att ta och hur kommer de att påverka dig och människorna i ditt liv. Du vet också att det inte bara är just för stunden, utan de val som du gör kommer även påverka dig och alla andra, under resten av era liv. Låter det spännande? Det är infernaliskt…

I ”Färjan” och ”Hemmet” rör sig Mats Strandberg mot Stephen Kings mer övernaturliga skräckatmosfär. Det gör han inte här. I ”Slutet” är det en mer naturlig form av skräck inför det oundvikliga som drabbar personerna och det är faktiskt mycket, mycket mer skrämmande, även om boken klassas som ungdomsbok. Just det vill jag uppehålla mig lite kring. Är denna bok verkligen lämplig för ungdomar? Huvudpersonerna är 17 år, skall det ses som en målgrupp? I så fall är de mogna för boken? Jag är tveksam. Kanske är det på grund av att jag är äldre och att jag har egna barn som gör scenariot för boken så oerhört mycket mer skrämmande för mig. Om jag minns tillbaka så fanns det ingen större oro i den åldern. Man kunde knappt skada sig, man kände sig i alla fall osårbar, och döden var något högst abstrakt som låg långt framför en i livet. Jag menar att de kanske har en naturlig skyddsbarriär mot bokens innehåll. Men om de inte har det så kan boken bli en riktigt obehaglig upplevelse. Läsningen medför oundvikligen att man ställs inför sina egna tankar utifall man skulle befinna sig i samma situation. Boken väcker också starka känslor och de dilemman man ställs inför är inte enkla, då några svar inte finns att få. Jag är övertygad om att jag i samma situation skulle agera och handla men ärligt talat så vet jag inte alls vad jag skulle göra. Framförallt vet jag inte på vems bekostnad. Skulle mina beslut och mina val vara de mest lämpliga för min omgivning? De beslut jag fattar kommer påverka dem, det är oundvikligt. Vem har då rätt och vem har fel? Vem får bestämma hur livets sista dagar skall levas?

Jag uppskattar den utmaning Mats Strandberg har givit oss med denna bok. Jag har svårt att lämna den bakom mig och tankarna fortsätter att snurra i huvudet. Samtidigt har han skrivit boken på en härligt löpande prosa som gjorde att det blev mer eller mindre sträckläsning av den, boken var i det närmaste omöjlig att lägga ifrån sig och de sista 300 sidorna läste jag ut på samma dag. Det enda negativa jag har att framföra är just hur lämplig den är för ungdomar. Men samtidigt uppskattar jag att de utmanas med dessa existentiella frågor. De lever redan under klimatpåverkanshotet så de måste få chansen att lära sig hantera svåra frågor på egen hand, oavsett hur skrämmande det än ter sig.

Jag ger ”Slutet” 5 DG! Detta är en alldeles fantastisk ungdomsbok, såväl som för vuxna, och jag tror att det finns mycket att hämta här för de flesta läsarna. Men som vuxen läs gärna innan, eller samtidigt, som ditt barn för någon form av debriefing eller diskussion kan nog vara lämplig i samband med läsningen. Men vilka bra och viktiga samtal ni kommer få ha med varandra som annars hade varit svåra att få fram. Jag vill hävda att ni kommer att utvecklas tillsammans. Med det ger jag boken mina varmaste rekommendationer.
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #preapokalyps
10 december 2018
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera

Supernova - Amulett bok 8

3 december 2018

Flodskörden

25 november 2018

Augustpriset 2018

19 november 2018

Tre timmar

11 november 2018

Läslov

2 november 2018

Höstregn

24 oktober 2018

Luna Olympia

15 oktober 2018

Czentes Omega

22 september 2018

Avgrund

5 september 2018

Museion

24 augusti 2018

Frankenstein

21 augusti 2018

Spegelstaden

5 juni 2018

Dit du inte får gå

21 maj 2018

David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer

26 april 2018

Bortom portalen II

16 april 2018

Vi hör av oss

12 april 2018

Tipsextra

4 april 2018

Min vän Dahmer

28 mars 2018

De underkända

19 mars 2018

Vi kommer snart hem igen

11 mars 2018

Eldmärkt

1 mars 2018

Höstsol

18 februari 2018

Mellan dem

11 februari 2018

SmåLit 2018

4 februari 2018

Vi mot er

30 januari 2018

Sista vakten

22 januari 2018

Noveller

14 januari 2018

Stalpi

10 januari 2018

Vei - Bok 1

5 januari 2018

Törst

3 januari 2018

Blodskifte

18 december 2017

Scott 20sexton

12 december 2017

Döden som diktator

28 november 2017

Augustpriset 2017

5 november 2017

Om tyranni

21 oktober 2017

Den tunna blå linjen

15 oktober 2017

Hemmet

8 oktober 2017

Minnet av vatten

13 september 2017

Eldpojken

29 augusti 2017

Hur jag sätter betyg

20 augusti 2017

Likspett

8 augusti 2017

Jack

22 juli 2017

Fåglarna och andra noveller

5 juli 2017

Angel Wings 1 - Burma Banshees

27 maj 2017

Half bad - Häxornas krig

9 maj 2017

Haren springer

11 april 2017

Sveriges bästa och vackraste golfbanor

30 mars 2017

Diabolic

25 mars 2017

Stad i brand

14 mars 2017

Alfa och Omega

6 mars 2017

Perfidia

14 februari 2017

Rysk roulette

28 januari 2017

Den som finner

14 januari 2017

Velvet - volym 2

5 januari 2017

Enda vägen

21 december 2016

Blodmåne

4 december 2016

Kraften

27 november 2016

Björnstad

17 november 2016

Deadpool - The Complete Collection

31 oktober 2016

En vampyrs bekännelse

25 oktober 2016

Stjärndamm

20 oktober 2016

King's Hope

8 oktober 2016

Vanderland

27 september 2016

Velvet - volym 1

12 september 2016

Rum för resande

7 september 2016

Mr Mercedes

30 augusti 2016

Askfödd

18 augusti 2016

Guds barn

31 juli 2016

Tre minuter

18 juli 2016

Röta

13 juli 2016

Det enda rätta

26 juni 2016

Vad som än står

11 juni 2016

Batman - Antologi

7 juni 2016

Amerikana

26 maj 2016

Den trettonde funktionen

14 maj 2016

Eldfågeln

28 april 2016

Jag är Pilgrimen

23 april 2016

Batman - The Long Halloween

18 april 2016

Att resa med litteraturen

11 april 2016

I solstormens spår

1 april 2016

Rött Hot

27 mars 2016

Alice och flugan

18 mars 2016

Batman Eternal Volume 1

14 mars 2016

Sex Dagar

10 mars 2016

Bortom Portalen

1 mars 2016

Främlingar på ett tåg

27 februari 2016

Half bad - Det mörka ödet

23 februari 2016

Färjan

19 februari 2016

Guardians of the Galaxy

17 februari 2016

Blodsbröder

14 februari 2016

Smålands Litteraturfestival

7 februari 2016

Aldrig ensamma

3 februari 2016

Fågelskrämman: Skymningsnoveller

31 januari 2016

Ljuset vi inte ser

29 januari 2016

A Game of Thrones: Volym 4

26 januari 2016

Flykten från Mars

16 januari 2016

En kulturgärning i särklass

11 januari 2016

Renhet

28 december 2015

En man som heter Ove

23 december 2015

Affeland

8 december 2015

Uppskattat bokprat för mina bibliotekskollegor till morgonfikat idag. Innehåll Ben Okri "Den omättliga vägen", Lars Wilderäng "Stjärnfall", Jonathan Franzen "Renhet", Christoffer Carlsson "Mästare väktare lögnare vän", Arnaldur Indridason "Den som glömmer", Mats Strandberg "Färjan", Paula Hawkins "Girl on the train" samt slutligen Margaret Atwood "The heart goes last". #daniel_lm

2015-12-04T21:22:50+09:00

Domovoi

1 december 2015

Familjen Joltysjev

26 november 2015

Ur varselklotet

13 november 2015

Sista riket - Mistborn bok 1

8 november 2015

Litterära fragment!

3 november 2015

Kodnamn Sherlock

31 oktober 2015

Senaste veckans leveranser... Det blir mycket härlig läsning framöver! Bloggrecensioner kommer efterhand! / #daniel_lm

2015-10-27T23:23:35+09:00

Triss i SF antologier!

28 oktober 2015

Med inkluderande berättelser ger vi våra barn ett språk

24 oktober 2015

Stjärnfall

17 oktober 2015

Alena

11 oktober 2015

Vad jag fick med mig hem från Bokmässan!

29 september 2015

Velvet i Agent X9

24 september 2015

Ett vingslag

15 september 2015

Mästare, väktare, lögnare, vän

5 september 2015

Y - The last man (deluxe edition)

25 augusti 2015

Skrivande om skrivande

16 augusti 2015

Jag vill ha en bättre chef - Nu!

8 augusti 2015

Maze Runner: I dödens stad

26 juli 2015

Blod på snö

12 juli 2015

maddAddam

9 juli 2015

13 svarta sagor

5 juli 2015

Överlevare

27 juni 2015

Sapiens: en kort historik över mänskligheten

21 juni 2015

Rory McIlroy: Vägen till att bli världens bäste golfspelare

2 juni 2015

Bokprat för kollegor nu på fredag! /#daniel_lm

2015-05-25T21:36:10+09:00

Attentaten i Gallus

24 maj 2015

Dog City Blues

17 maj 2015

Odinsbarn

10 maj 2015

Ensam på Mars

25 april 2015

Tredje principen

12 april 2015

Råttan och andra onda berättelser

3 april 2015

Skyddsrummet Luxgatan

27 mars 2015

Enklaven

19 mars 2015

Indialänderna

15 mars 2015

Svennis: Min historia

7 mars 2015

Fyra kvinnor fyra flickor

3 mars 2015

Half bad - Ondskans son

21 februari 2015

Citymorden

18 februari 2015

Kärlek i maskinernas tid

12 februari 2015

All inclusive

1 februari 2015

Väckelse

25 januari 2015

Maze Runner: I vansinnets öken

21 januari 2015

Sanningen om fallet Harry Quebert

17 januari 2015

Ondska

13 januari 2015

Maskinblod 3

15 december 2014

Kan jag vara Frank med dig

30 november 2014

Sonen

25 november 2014

Polis: En Harry Hole-thriller

16 november 2014

Tidstvillingarna

5 november 2014

Främling. Inkräktare

26 oktober 2014

Jönköpings seriefestival

25 oktober 2014

Stjärnklart

23 oktober 2014

Lycka! #Cortazar #noveller /#daniel_lm

2014-10-22T01:33:33+09:00

Broder själ, syster flamma

19 oktober 2014

Erövraren

15 oktober 2014

Block - En deckare ur balans i tiden

6 oktober 2014

"Hämnd" och "Efter hämnden"

1 oktober 2014

Maze runner

24 september 2014

Eunomia

21 september 2014

Alltid kul att sätta upp nyinköpta böcker på jobbet! /#daniel_lm

2014-09-11T18:43:12+09:00

Den fallande detektiven

9 september 2014

Död eller levande

28 augusti 2014

Hallonkyssar i en svart Mercedes

23 augusti 2014

Oceanen vid vägens slut

19 augusti 2014

Erkännanden!

14 augusti 2014

Midsommargryning

10 augusti 2014

En tur med Cadillac

1 augusti 2014

Med killarna på Stadsbiblioteket i Jönköping /#daniel_lm

2014-07-31T23:47:01+09:00

Gården

29 juli 2014

Regn, åska och blixtar! Perfekt att sitta inne och läsa ungdomsfantasy! /#daniel_lm

2014-07-27T01:19:11+09:00

Gråzon

26 juli 2014

A game of thrones: Volym 3

19 juli 2014

Eksjö Bokhandel

14 juli 2014

Besök på Eksjö Bokhandel! Reportage kommer på min blogg... /#daniel_lm

2014-07-13T02:16:59+09:00

Framtidens ledarskap

8 juli 2014

Tecken i skyn

4 juli 2014

Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare

2 juli 2014

Dags att läsa lite facklitteratur. Mycket intressant och givande läsning! #PiaVingestråhle #ForzumFörlag #FramtidensLedarskap /#daniel_lm

2014-07-03T01:25:20+09:00

Vredesverk

26 juni 2014

Skön sommarkrim #LyndsayFaye / #daniel_lm

2014-06-18T02:48:27+09:00

New Yorks gudar

17 juni 2014

Rapport från Skolverket #Skolverket #läslyftet /#daniel_lm

2014-06-13T21:25:51+09:00

Skön sommarläsning #GeorgeRRMartin #daniel_LM

2014-06-07T04:36:28+09:00

Lite annan typ av läsning framöver... #fotbollsVM #Daniel_LM

2014-06-05T19:13:38+09:00

A game of thrones: Volym 2

4 juni 2014

"Två soldater" recension på min blogg! #RoslundHellström #Daniel_LM

2014-05-28T04:24:32+09:00

Två soldater

27 maj 2014

Amulett - Älvprinsen (bok fem)

20 maj 2014

Maskinblod 1 & 2: killars läsutveckling

14 maj 2014

Maskinblod 2

13 maj 2014

Stallo

8 maj 2014

Upp till ytan

6 maj 2014

A game of thrones

29 april 2014

Skuggpojken

26 april 2014

Världsbokdagen

2014-04-23

Sagan om ringen

16 april 2014

Kleptomania

2014-04-16

Maskinblod

15 april 2014

Gängkrig 145

5 april 2014

Spider-Man

5 april 2014

James Ellroy biografi

30 mars 2014

Svensk tecknad fantasy

22 mars 2014

Den osynlige mannen från Salem

15 mars 2014

Bokrean 2014

15 mars 2014

Tretton timmar

8 mars 2014

Den hemliga kopplingen mellan Litto och Mello

6 mars 2014

Doktor Sömn

5 mars 2014

All Star Superman

28 februari 2014

Amulett - Det sista rådet (bok fyra)

27 februari 2014

Bokrean i Jönköping

19 februari 2014

Äntligen

18 februari 2014

Judas barn

14 februari 2014

Läsborgarmärket

11 februari 2014

Bokrean 2014 är igång

11 februari 2014

Syndaflodens år

9 februari 2014

Avengers vs X-Men

9 februari 2014

Familjedanser

3 februari 2014

Tales of Garcon

2 februari 2014

Män av våld

31 januari 2014

Läsningens betydelse för framgångsrik utbildning och yrkesliv

28 januari 2014

Jesus son

25 januari 2014

Magikerna

24 januari 2014

Unga killars läsning - Del 2

21 januari 2014

Ninja Timmy

21 januari 2014

Unga killars läsning

20 januari 2014

Stalker

18 januari 2014

Bokrean 2014

2014-01-09

Sant eller falskt

2014-01-09

Om pyttesmå partiklar

2014-01-09

En av Stephen Kings bästa romaner

2014-01-05

All Star Batman and Robin The Boy Wonder

2014-01-01

Röd Storm av Tom Clancy

2014-01-01

Saga

2013-12-29

Vad du borde fått i julklapp

2013-12-23

Kanada

2013-12-23

Preacher - Book One

2013-12-18

Krigets färger

2013-12-15

Musashi Samurajen

2013-12-09

Star Wars - The Complete Saga

2013-12-09

The Incredible Hulk

2013-12-07

The Best American Short Stories of the Century

2013-12-07

Atlas Black: Complete Adventure

2013-12-02

För mycket lycka

2013-11-24

Frihet

2013-11-23

Hulken

2013-11-23

Mästerverk

2013-11-17

Den larmande hopens dal

2013-11-17

Brott och skuld

2013-11-17

Spiderwick

2013-11-17

Percy Jackson

2013-11-17

Reportagen

2013-11-10

First blood/Tvekampen

2013-11-10

Göran Zachrisson - Mr Golf

2013-11-09

Svante Weyler Bokförlag

2013-11-08

Till sista droppen

2013-11-04

Devils Peak

2013-11-04

Jag vill förändra världen

2013-10-29

Hans Gunnarsson

2013-10-27

Genvägar / Short cuts

2013-10-27

Bismarck och Tirpitz

2013-10-27

Sgt. Fury and his howling commandos

2013-10-25

Drömelvan

2013-10-25

Dödliga uppdrag under andra världskriget

2013-10-25

Ansel Adams at 100

2013-10-25

Lång dags färd mot natt

2013-10-25

Trilogin om Frank Bascombe

2013-10-22

Släktet

2013-10-22

Höstlegender

2013-10-22

The Crimson Empire Saga

2013-10-22

Final rounds

2013-10-20

Under kupolen

2013-10-18

Världskrig Z

2013-10-18

2666

2013-10-17

Min kamp

2013-10-17

Hetta

2013-10-12

Bland träden

2013-10-11

Earth Abides

2013-10-11

Fallen

2013-10-11

Skulle jag dö under andra himlar

2013-10-11

Bödelns sång

2013-10-09

Sin City

2013-10-08

Främlingens barn

2013-10-04

Tre sekunder

2013-10-04

Metro 2034

2013-10-03

The Crow

2013-10-03

Till offer åt Molok

2013-10-01

Christoffer Carlsson

2013-10-01

Härjat och bränt

2013-09-29

Tiden

2013-09-29

En bit av mitt hjärta

2013-09-28

Halvbrodern

2013-09-28

Rising Stars

2013-09-27

Den orolige mannen

2013-09-26

Bone

2013-09-24

Djingis och hans ättlingar

2013-09-24

Lista recensioner av Daniel Gunnarsson

Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson

Önskar att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa

Daniel Gunnarsson är en litterär allätare utan fördomar som slukar en högst varierad kost bestående av romaner som varvas med deckare, fantasy, SF, grafiska romaner och en del faktaböcker gärna historiska eller om sport. Utöver det läser han också gärna en del av sina barns böcker.

Daniels hemliga önskan är att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa. Till vardags arbetar han som ekonomibibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping.

 Recensioner 
En månad kvar att leva

LitteraturMagazinets recension av Slutet, Mats Strandberg

En månad kvar att leva

I 'Färjan' och 'Hemmet' rör sig Mats Strandberg mot Stephen Kings mer övernaturliga skräckatmosfär. Det gör han inte här. I 'Slutet' är det en mer naturlig form av skräck inför det oundvikliga som drabbar personerna och det är faktiskt mycket, mycket mer skrämmande"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Mats Strandberg är tillbaka där han började, nämligen i ungdomsgenren. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i Engelsfors-trilogin. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar och han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara: ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”? Den 16 septembe...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en

Tre timmar, Anders Roslund
Ramen för 'Tre timmar' utgörs av den illegala människosmugglingen från Afrika genom Europa till Sverige, det är en verksamhet där en människas liv bara kan värderas i pengar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Realistiska scenarier i litterär berg- och dalbana

Höstregn, Lars Wilderäng
Lars Wilderäng gör det han kan bäst och bygger sakta men säkert upp realistiska scenarier som spänner över stora delar av Europa samtidigt som vi med stor inlevelse och känsla får följa de enskilda individerna som så hårt drabbas av det politiska maktspelet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med världsbygge och persongalleri som fängslar och berör

Czentes Omega, Anna Jakobsson Lund
Är det någon enskild författare i Sverige idag som driver fantastikgenren för ungdomar framåt så är det Anna Jakobsson Lund"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson
Förfelad expedition in i mystiskt område

LitteraturMagazinets recension av Avgrund, Jeff Vandermeer

Förfelad expedition in i mystiskt område

Spännande och intressant i dessa tider av ekologisk oro"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Förlaget Fria ligan har haft den goda smaken att översätta den första delen i Jeff VanderMeers trilogi om Område X. Boken, med den engelska titeln Annihilation, har filmatiserats av Alex Garland. ”Avgrund” är en ekologisk thriller. Ett område (kallat Område X) i de södra träskmarkerna har varit avspärrat i decennier. Där har naturen återtagit makten och nya livsformer breder ut sig. En hemlig myndighet, ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Spännande läsning med aktuella frågeställningar

Museion, Hans Olsson
En smart och driven thriller i IT-miljö som jag finner mycket läsvärd"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Aktuell tvåhundraåring

Frankenstein, Mary Wollstonecraft Shelley
Hur var kvinnornas situation i samhället då och hur mycket dolda budskap kring kvinnornas situation finns det inte att läsa in i texten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Om en förbjuden stadsdel

Dit du inte får gå, Emil Haskett
Där är mystik och magi vardag och stadens alla föräldrar förbjuder sina barn att gå dit"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson
Mer än en trendskapande musiker

LitteraturMagazinets recension av David Bowie: Den sista intervjun, David Bowie

Mer än en trendskapande musiker

Jag tycker att intervjuerna, även om de inte är sammanhängande, ger en bra blick över David Bowies liv, karriär och personlighet"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den 10 januari 2016 lämnade David Bowie oss med saknad. Hans karriär har inte alltid varit spikrak men väl fantastisk, överraskande och framförallt lång. Ända in i det sista gjorde han det han var bäst på, skapade musik. Den 8 januari 2016, på sin 69-årsdag och alltså bara två dagar före sin död, gav han ut sitt sista album ”Blackstar”. ”Blackstar”, tycker jag tillhör ett av ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Vi hör av oss, Jacob Sundberg
Att så korta möten kan få så stor betydelse för oss, och under så stor del av våra liv, känns högst nyckfullt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Lysande fotbollsnostalgi

Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt
En stor och exklusiv volym späckad med fakta och anekdoter"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

En mördares uppväxt

Min vän Dahmer, Derf Backderf
Derf Backderf har inför nyutgåvan gått tillbaka i tiden, intervjuat gamla klasskamrater och lärare, läst polisprotokoll och tagit del av intervjuer gjorda med Jeffrey Dahmer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson
Smärtsamt och kraftfullt om Förintelsen

LitteraturMagazinets recension av Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde

Smärtsamt och kraftfullt om Förintelsen

Det är oerhört gripande livsöden vi får ta del av även om texten är enkel och saklig"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Ibland kan det vara svårt att nå ut till ungdomar med viktiga budskap.  Vi har alla hört om dåliga läsresultat och svårigheter med läsförståelsen hos svenska ungdomar. Därför blev jag extra intresserad när jag läste om en grafisk roman av Jessica Bab Bonde som tar upp det väldigt viktiga ämnet Förintelsen. Jessica Bab Bonde har tidigare jobbat inom förlagsbranschen. Numera är hon litte...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Mästerlig prosa i föräldrabiografi

Mellan dem : till minne av mina föräldrar, Richard Ford
Han upplever det själv som att han blev en kil som drevs in mellan dem, kanske därav den tvetydiga titeln på boken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samtida epos om glesbygden

Vi mot er, Fredrik Backman
Arbetstillfällen, social service och utvecklings- möjligheter kanaliseras till Hed medan Björnstad lämnas vind för våg till medborgarnas allt stegrande frustration"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Omfattande människokännedom i förtätad prosa

Noveller, Kjell Askildsen
Jag utgår ifrån att mycket i berättelserna är erfarenhetsbaserat eller ligger honom nära, det är helt enkelt för bra för att vara fritt påhittat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson
Mer makabert än någonsin

LitteraturMagazinets recension av Törst, Jo Nesbø

Mer makabert än någonsin

Polisen måste visa handlingskraft och få fatt på mördaren snarast, annars kommer hela Oslo att bli lamslaget av skräck"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Jo Nesbø har drivit karaktären Harry Hole väldigt långt. Efter några andra romanprojekt återvänder han nu till sin gamla antihjälte. "Törst" som är den elfte romanen om Harry Hole, finns nu i pocket.  I detta fall, ett av Harrys otäckaste, ställs han mot en motståndare som direkt utmanar honom. Utmaningen är inte bara intellektuell utan även rent kriminalteknisk. Detta är en mördare som Ha...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ruggig stämning i stark berättelse

Hemmet, Mats Strandberg
När Joels mamma Monika ska flytta in på demensboendet Tallskuggan börjar saker och ting gå fel, riktigt fel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ögonöppnare värd att spridas

Om tyranni, Timothy Snyder
Så vi inte blir förstärkare av falska budskap vilka annars sprids med stor genomslagskraft över internet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Sök i bloggen

 

Böcker jag läst

De vandrande städerna

av Philip Reeve
Nu när stunden var inne var Tom så rädd att han knappt kunde anda...

Frankenstein

av Mary Wollstonecraft Shelley
"Frankenstein" är känd som berättelsen om hur e...

Rysk roulette

av Mark Greaney
I Tom Clancys sista roman har Ryssland fått en ny diktatorisk led...

En vampyrs bekännelse

av Anne Rice
En vampyrklassiker!På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr oc...

Serafers drömmar

av Ola Wikander
Den stora världsmaskinens visare rör sig. Efter slutfört stridsup...

Rött hot

av Mark Greaney
President Jack Ryan har knappt hunnit installera sig i Vita Huset...

Böcker jag läst 2015

Bowie : album för album

av Paolo Hewitt
I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album ...

En man som heter Ove

av Fredrik Backman
Grannarna kallar Ove bitter, men Ove själv håller i...

Alena

av Kim W Andersson
Kallblodiga mord, spirande förälskelse, sadistiska tjejgäng och l...

Dog City Blues

av Jacob Härnqvist
En katastrofal insats femton år tidigare ledde till sparken från...

Råttan och andra onda berättelser

av Melker Garay
Vad är ondska? Melker Garays välskrivna berättelser kommer nära, ...

Svennis : min historia

av Stefan Lövgren
"I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag...

Citymorden

av Lars Bill Lundholm
Tre rånare genomför ett brutalt dåd i Stockholms tunnelbana. En h...

Väckelse

av Stephen King
Pastor Charles Jacobs är hängiven sitt kall, men också besatt av ...

Sanningen om fallet Harry Quebert

av Joel Dicker
Detta är den kalejdoskopiska berättelsen om Nola Kellergan, en un...

Böcker jag läst 2014

Sonen

av Jo Nesbø
Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras ...

Polis

av Jo Nesbø
En Oslopolis hittas mördad på samma plats där han många år tidiga...

Tidstvillingarna

av Arne Norlin
Först tror Astrid att hon drömmer. En främmande pojke i hennes ru...

Främling. Inkräktare

av Hans Olsson
I denna novellsamling finns tolv berättelser samlade. Här finner ...

Stjärnklart

av Lars Wilderäng
Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonern...

Broder själ, syster flamma

av Christian Gripenvik
Broder själ, syster flamma belönades 2014 med tredjepris i svensk...

Erövraren

av Dag Öhrlund
Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har lyckat...

Block : en deckare ur balans i tiden

av Daniel Hånberg Alonso
Josef Block är trettiosju år gammal. Cirka trettiosju år. Svårt a...

Efter hämnden

av Kalle Güettler
Det är ett år sedan Elias utkrävde sin hämnd, och nu ska han få g...

Hämnd

av Kalle Güettler
Elias mamma flydde från sitt krigshärjade hemland innan han födde...

Maze runner : i dödens labyrint

av James Dashner
När Thomas vaknar upp minns han bara sitt eget namn. Tillsammans ...

Resan till tidens slut

av Erika Vallin
Sommarlovet ligger framför Asrin, Lima och Max, och tillsammans ...

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin
Asrin Brunson är tolv år gammal och en till synes helt vanlig t...

Den fallande detektiven

av Christoffer Carlsson
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas ...

Hallonkyssar i en svart Mercedes

av Raili Syvänen
I Hallonkyssar i en svart Mercedes följer du med under huden på e...

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...

Midsommargryning

av Lars Wilderäng
Fortsättningen på Lars Wilderängs debutroman &...

En tur med Cadillac

av Raili Syvänen
KVINNOKRAFT I LYXFÖRPACKNING Om du bara ska läsa en riktigt bra ...

Gården

av Tom Rob Smith
GÅRDEN är en psykologisk thriller, en annorlunda och nervkittland...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 3

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Framtidens ledarskap : om konsten att leda människor på ett hållbart och framgångsrikt sätt

av Pia Vingestråhle
Ledarskap är viktigt. För oss alla. Ett bra ledarskap får oss att...

Tecken i skyn

av Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationell...

Vredesverk : tredje delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström
Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är sönders...

New Yorks gudar

av Lyndsay Faye
Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Samm...

A game of thrones - Kampen om järntronen. Vol 2

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Två soldater

av Roslund & Hellström
Anders Roslund och Börge Hellström är tillbaka ...

Amulett: Älvprinsen

av Kazu Kibuishi
Femte delen i den prisbelönta serien! Fienden blir allt starkare ...

Stallo

av Stefan Spjut
Stallo tänjer på verklighetens gränser. När du läst den är ingent...

Upp till ytan

av Margaret Atwood
En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 1

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Skuggpojken

av Lucifer
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnel...

Gängkrig 145

av Jens Lapidus
Mahmud al-Askori måste ta tillbaka något. Sin heder. Små suedijäv...

The Portent, De dödas rike

av Peter Bergting
Här berättas historien om krigaren Milo, som är på väg genom demo...

Den osynlige mannen från Salem

av Christoffer Carlsson
Den osynlige mannen från Salem en spänningsroman i klassisk noira...

Tretton timmar

av Deon Meyer
Tidig morgon, en ung amerikansk turist rusar upp för sluttningen ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

Amulett: Det sista rådet

av Kazu Kibuishi
En förlorad stad där mörka hemligheter avslöjas Emily och hennes ...

Jesus Son - Modernista Pulp

av Denis Johnson
Jesus' Son handlar om en värld där det enda ljuset är neon, en ex...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Ninja Timmy och de stulna skratten

av Henrik Tamm
Första delen i serien om Ninja Tommy och hans vänner...

22/11 1963

av Stephen King
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vä...

Syndaflodens år

av Margaret Atwood
"Syndaflodens år" är Margaret Atwoods uppfölja...

Judas barn

av Markus Heitz
Roman baserad på rättegångsprotokoll frå...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB