Daniel Gunnarsson - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Vänligheten
Författar-
presentation:
John Ajvide Lindqvist

Vänligheten

John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och växte upp i Blackeberg vilket även är platsen för hans debutroman ”Låt den rätte komma in” vilken släpptes 2004. Sedan dess har det blivit ett knappt tiotal romaner (”Vänligheten” är hans åttonde roman), ett par novellsamlingar samt en faktabok om skrivande. Romanen ”Låt den rätte komma in” såväl som novellen ”Gräns” har blivit hyllade, även Guldbaggebelönade, filmer. Ibland framförs John Ajvide Lindqvist som en svensk Stephen King och det tror jag beror på att han, precis som Stephen King, rör sig inom skräckgenren samt att han gör det genom starka och personliga karaktärer vilka skildras genom en tydlig och driven berättarröst.

”Vänligheten” är en kollektivroman där vi får följa några personer i Norrtälje under deras och uppväxt och fram till cirka 30-årsåldern. Det är de två vännerna Siw och Anna som finner stöd i varandra under deras kamp mot vardagens gråhet, livets tristess och en tilltagande övervikt. Sedan är det killkompisarna Max, Johan och Marko. En udda trio med helt olika uppväxtvillkor och ambition här i livet. Trots sina olikheter finner även de styrka i varandras gemenskap. Slutligen finns även Maria med på ett hörn. Hon är lite yngre än de andra och Markos lillasyster. Mer än till Marko, till viss del även Johan, har hon egentligen inte någon direkt relation till de övriga men hon kommer in senare i livet och berör på så sätt mer eller mindre alla de övriga.

En dag står det en klargul container i Norrtäljes hamn. Den är låst och ingen vet vem som lämnat den där eller till vem den egentligen skall levereras. Container skapar debatt och stort bryderi för Norrtäljes kommun och invånare. Föga vet man att det som gömmer sig inne i containern kommer påverka dem alla. När det slutligen beslutas att containern skall öppnas och låset sågas upp är det ingen som äger visshet om att det är fasan i dess renaste form som kommer att släppas ut. Vad man däremot blir varse är att den så obemärkta men uppskattade vänligheten mellan människorna i Norrtälje är som bortblåst. Speciellt märks detta i samhällets centrum och i anslutning till ån med sitt utlopp i Norrtälje hamn. Ett utlopp som befinner sig närmare bestämt precis där den gula containern först upptäcktes och öppnades.

”Vänligheten” är en skräckroman med övernaturliga inslag som symbolik för det obekanta, det vi inte förstår. Om vi inte kan hantera vår rädsla kan vi inte heller vara en människa med förmåga till vänlighet och förståelse. Det skildras genom dessa sex personers val, beteende och livsöden. Därför kan man lika gärna säga att det är en kärleksroman som handlar om just kärlek, vänskap och förståelse samt vår förmåga till att känna empati och till förlåtelse. Därmed ser jag romanen som en antites mot talesättet att ensam är stark.

Jag ger ”Vänligheten” 4 starka DG! Personligen tycker jag att boken är den bästa jag läst av John Ajvide Lindqvist. Gillar du hans författarskap kommer du älska denna roman. Har du svårt för skräckromaner läs den ändå för den handlar nog trots allt mest om vår förmåga att visa lite hederlig vänlighet och det kan vi inte få för mycket av.
 


Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje
16 januari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Sovsågott
Författar-
presentation:
Anders Roslund

Sovsågott

För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även  Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.

Anders Roslund, som innan hade ett så drivande och framgångsrikt samarbete med Börge Hellström, har fortsatt att ta karaktärerna Ewert Grens och Piet Hoffmans öden och äventyr vidare. Jag kan inte närmare gå in på det samarbete de hade fungerade, men jag förstår att det involverade dem båda två i stor utsträckning. Såhär i efterhand tycker jag mig kunna märka det då Anders fortsatta arbete efter Börges bortgång känns i stort sett sömlöst. Det är som om de fortfarande skriver ihop och det torde bottna i ett tidigare otroligt synkroniserat och gemensamt författarskap.

Efter ett möte på begravningsplatsen, vid Annis grav, lockas Ewert till en utredning av ung flickas försvinnande, vilket numera är ett ”cold case”. Ewert kan dock inte släppa fallet utan väljer att söka vidare. Så småningom utvecklas det hela till ett omfattande internationellt nätverk av försvunna småflickor som utnyttjas sexuellt av äldre män. Jakten på dessa nidingar går vidare från Sverige, först till Danmark och sedan över till USA.

Denna gång leder Ewerts arbete honom ut på djupt vatten. Han leds in på nätets mörka sida, DarkNet, där han inte alls känner sig bekväm. Men har får oväntad hjälp av en ung man vid namn Billy, en hacker som Ewerts avdelning tidigare samarbetet med. Snart är de något skrämmande och vidrigt på spåren. För att lyckas med fallet måste man krossa hela nätverket på en och samma gång annars riskerar man bara att de släcker ned nätverket och sedan återuppstår i en ny skepnad. En direkt infiltration vid ett hemligt möte där de alla skall samlas blir deras öppning. Ewert söker då naturligtvis hjälp från Piet Hoffman. Dock har Piet lovat sig själv och sin familj att aldrig mer delta i liknande aktiviteter. Nu skall familjen äntligen leva ett lugnt, hederligt och vanligt liv. Inget Ewert säger kan få honom att ändra sig, till slut blir det faktiskt Zofia som övertalar Piet att ta på sig och genomföra uppdraget.

Återigen blir det ett högt betyg, 4 DG, för ”Sovsågott”! Jag uppskattar böckerna om Ewert Greens och Piet Hoffman. Där finns en dynamik och en relation som är utöver det man normalt finner inom genren. Deras styrkor och svagheter möts och blandas till ett brottsbekämpande supervapen. Alltid förankrat i vår samtid och med ett patos utöver det vanliga.
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
7 januari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Kimya
Författar-
presentation:
Eva Holmquist

Kimya

Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.

Eva Holmquist, född 1968, är bosatt utanför Jönköping och arbetar till vardags med IT-system och har skrivit faktaboken ”Praktisk mjukvarutestning”. Främst skriver hon dock inom fantasy, skräck och SF. Hon ger ut sina böcker via Ordspira Förlag vilket har ”Gränslösa äventyr” som slogan och startades 2012.

”Kimya” är en dystopisk fantasyskildring som utspelar sig i stadsmiljö. Vi får här följa fyra ungdomar Gina, David, Sophie och Caroline och deras liv i ett byråkratisk och totalitärt samhälle där invånarna övervakas, styrs och kontrolleras noga. De styrande behöver ha kontroll på invånarna då deras makt är skör och magin är ett ständigt hot, trots alla deras försök att utrota den. De som besitter kunskapen att utöva magin håller sig väl dolda då de förföljs och vid upptäckt skickas till Omprom av ordningspolisen. Vad som väl händer där vet man inte riktigt men de kommer aldrig tillbaka igen till sina familjer.

Gina och David börjar bli mer och mer uppmärksamma på att de har förmågor utöver det vanliga. Ginas vän Caroline som vet mycket mer om detta stöttar dem. Sophie som blir Davids vän har inga förmågor alls och har svårt att förstå allt som händer med dem men är lojal, främst mot David, som blivit hennes nya och enda vän. Lika rädda som de är för att bli upptäckta, lika stark är viljan att utforska, utveckla och förstå de förmågor de har. Men det de gör och upptäcker går inte helt obemärkt förbi och snart är de på flykt och jagade av självaste rådsordförande Falk som tillika är chef för ordningspolisen. Dessutom, de är alla på jakt efter det hemliga föremålet Kimya, men vad är det egentligen för föremål, vad besitter Kimya för hemlig kraft och till vilket syfte.

Jag ger ”Kimya”, Fyrstaden del 1, 3 DG av det skimrande slaget. Det är bra YA-fantasy med väl utvecklad världsbild och karaktärer. Läsaren tvingas ifrågasätta både vänskap, förtroende och lojaliteter samtidigt som hela maktstrukturen är en avart av demokrati och frågor om makt och styrning väcks hos läsaren. För min del infinner sig tankar kring formerna av angiveri, övervakning och indoktrinering som skedde i Tyskland under 2:a världskriget.
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi
1 januari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Där kräftorna sjunger
Författar-
presentation:
Delia Owens

Där kräftorna sjunger

Ibland händer det, även om det är mycket sällan, att en debutroman tar i stort sett hela världen med storm. Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” är just en sådan bok. 2019 var den årets mest sålda bok i USA, den låg på New York Times lista över bästsäljare i över ett år och nu 2020 utsågs den här i Sverige till årets bok av Bonniers Bokklubbar när läsarna själva fick rösta. Boken har om man räknar in samtliga format sålts i över 150 000 exemplar bara här i Sverige sedan den gavs ut i april 2020. Vad tycker då jag om ”Där kräftorna sjunger”? Läs vidare så skall jag delge min uppfattning.

Delia Owens är zoolog och författare av facklitteratur och artiklar. Numera kan hon även titulera sig som skönlitterär författare. För Delia blev det en förhållandevis sen skönlitterär debut, hon är född 1949 i Georgia USA. Hon var tidigt intresserad av djur och natur. Hennes mamma uppmuntrade henne därför att vara mycket ute i skogen och upptäcka naturen. Delia själv säger att naturen blev en följeslagare och en av hennes bästa vänner. Huvudkaraktären i ”Där kräftorna sjunger”, Kya Clark, får därmed tillskrivas vissa självbiografiska egenskaper från författarinnan. Efter att ha tillbringat många år i Afrika bor Delia numera i Idaho varifrån hon vill fortsätta att skriva skönlitteratur.

”Där kräftorna sjunger” handlar om en liten flicka och hennes uppväxt. Familjen bor i ett hus beläget i våtmarken utanför ett litet samhälle, Barkley Cove, vid North Carolinas kust. Hennes far lider av alkoholism och är våldsam. Kyas mamma försöker hålla ihop familjen (Kya har äldre syskon) men det blir allt jobbigare och en vacker dag går hon bara sin väg och lämnar familjen. Det dröjer inte länge förrän hennes syskon också lämnar huset en efter en. Till sist så är lilla Kya ensam kvar i huset med sin oberäknelige far. Även han börjar komma hem allt mer sporadiskt och till slut blir hon helt ensam i huset, tvingad att ta hand om sig själv bäst hon kan.

Kya har aldrig gått i skolan och varje gång hon närmar sig samhället ser de allt mer konstigt på henne och tycker hon är både smutsig och obildad, för att inte säga vanartad. Elaka rykten börjar spridas om henne och hon blir allt mer isolerad och ensam ute i våtmarken. Så en dag hittas den populäre och unge Chase Andrews död ute vid brandtornet. Allt pekar på att ett mord har begåtts. Omedelbart riktas misstankarna ut mot våtmarken, mer specifikt mot den egensinniga ”träskflickan” Kya. Frågan är bara, kan det verkligen vara hon som är mördaren?

Jag ger ”Där kräftorna sjunger 5 DG! Det är en fantastisk bok. Berättelsen om den lilla flicka Kya är stark och känslosam. Prosan Delia skriver på är underbar att läsa och man sugs verkligen in i skildringen av Kays liv, hennes omgivning och kontakten hon har med djur och natur. Slutligen även relationerna med ett fåtal människor, jämväl dessa relationer allt som oftast blir till ett problem för henne. Att jag är så säker på att ge boken högsta betyg, 5 DG, baserar sig på att det nu var några månader sedan jag läste boken och det till trots har det ändå fortsatt att poppa upp minnen och händelser från boken i mitt huvud. Det är för mig ett säkert tecken på att jag haft en synnerligen bra läsupplevelse!
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #natur #mord
14 december 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Stanos Volta
Författar-
presentation:
Anna Jakobsson Lund

Stanos Volta

Anna Jakobsson Lund har för mig blivit lite av en svensk favoritförfattare vad gäller ungdomsböcker med inriktning mot fantastik. Först läste jag trilogin om Systemet (”Tredje principen”, ”Aldrig ensamma” och ”Enda vägen”) där vi får möta Ava, Levi samt Leymah och följa deras kamp mot byråkraterna i ett dystopiskt samhälle. Infernaliskt bra! Efter det inledde jag läsningen av Annas nya SF-serie om den intergalaktiska akademin. Den serien inleds med ”Czentes Omega” och följs nu upp med den andra delen ”Stanos Volta”. Lyckas författaren med bedriften att återigen skapa en serie av ungdomsböcker som bekräftar hennes starka ställning inom svensk ungdomslitteratur?

Anna Jakobsson Lund bor utanför Sundsvall och är inte bara författare. Hon driver också förlaget Annorlunda Förlag genom vilket hon ger ut sina böcker. Anna har varit minst sagt produktiv de senaste fem åren med sex utgivna böcker. Innan dess skrev hon mycket noveller och bidrag till antologier, det var så jag upptäckte hennes författarskap. Därefter har hon visat på god förmåga att gå över till det längre formatet, romanen, och då inte bara enstaka romaner utan skapandet av hela världsbyggen som får utgöra ramen för en serie av böcker. Just nu är det serien om den intergalaktiska akademin som metodiskt mejslas fram.

I ”Stanos Volta” möter vi fortsatt vännerna Alysia, Bellix, Leonide, Maczek, Pi och Akim (Mika). Alla är de olika raser med de problem det för med sig. Historiska skeenden, skiftande normer och värderingar samt gamla konflikter och fördomar påverkar dem alla, såväl som deras egen personliga utveckling mot att bli vuxna. Men de är vänner och de gör allt för varandra. Svårigheter uppstår dock när de möts av ett yttre hot, ett hot inte bara mot dem utan ett hot mot alla raser och hela den galaktiska världsbilden. Försiktigt försöker de kartlägga och utröna vad och vem som ligger bakom. Svårigheten ligger i att de inte vet vem som är vän eller fiende. Efter mycket spaning lyckas de infiltrerar en hemlig organisation. De hoppas på att få fram mer information och kunna utröna syftet med alla de attentat som sker. Desto närmare sanningen de kommer ju svårare och farligare blir det för dem. Lyckas de utröna och avslöja fienden innan de själva blir avslöjade och tillfångatagna?

Jag ger ”Stanos Volta” 4 starka DG! Anna Jakobsson Lund går från klarhet till klarhet. Hennes ungdomsromaner är intressanta, spännande, välskrivna och utvecklande vilket gör det till en stor läsupplevelse. Detta gäller för varje gång man får en ny bok i sina händer och ”Stanos Volta” är inget undantag. Med serien om intergalaktiska akademin bekräftar Anna Jakobsson Lund inte sin ställning som en av Sveriges viktigaste ungdomsförfattare. Istället stärker hon den och flyttar fram sin position mot den absoluta toppen!
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
5 december 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Kråkorna
Författar-
presentation:
Anders Fager

Kråkorna

Kim har fått ett brev. Hon har ärvt sitt föräldrahem. Fast egentligen är det inte hennes föräldrahem utan farföräldrarnas hem där hon kom att växa upp. Hon har länge undvikt denna plats men nu är huset hennes och hon bestämmer sig för att åka dit. Hon vet att det kommer att bli en resa bakåt i tiden, till hennes uppväxt på gården. Det blir en färd tillbaka till hemska minnen och det mörker som präglade hennes barndom.

Den grafiska romanen ”Kråkorna” är skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting. Anders Fager är för mig mest känd genom böckerna ”Svenska kulter” och ”Samlade svenska kulter” vilka är underbart mörka böcker (novellsamlingar) med botten i svensk folktro med inslag av Lovecraft. För andra kanske han är mer känd som rollspelskonstruktör. Peter Bergting är en känd illustratör tillika författare med flera egna grafiska romaner bakom sig exempelvis den lysande ”The Portent” som du kan läsa om här.

”Kråkorna” är en bok om Kim och hennes uppgörelse med sin uppväxt som kantades av död, misslyckanden och trasiga relationer. När hon väl är på plats i huset tränger sig minnena på med hjälp av gamla saker, fotografier och alla de lappar som finns uppsatta över hela huset. Kim bär på ett starkt trauma av att hennes mamma lämnade dem och hon själv blev kvar hos sin far. En far som i sin tur åter bodde ihop med sina föräldrar på gården, en högst dysfunktionell familj efter äldste sonens plötsliga bortgång. Alla dessa minnen och händelser blir som svarta monster vilka hon måste bearbeta för att finna frid och ett hem.

Jag ger ”Kråkorna” 3 starka DG! Det jag uppskattar mest är de otroligt stämningsfulla illustrationerna som bär berättelsen och känslan av sorg och övergivenhet. ”Kråkorna” var för övrigt en av de sex böcker som nominerads till 2020-års Augustpris i kategorin för bästa barn- och ungdomsbok.
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman
29 november 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Draksådd
Författar-
presentation:
Chris Berg

Draksådd

För ett par år sedan fick jag nöjet att läsa Chris Bergs debutroman ”Gråzon” vilken du kan läsa mer om här. Nu har författaren precis släppt sin andra roman vilken även den har Richard Häll som huvudkaraktär. Då ”Gråzon” var en bok jag uppskattade mycket fick den högt betyg av mig 4 DG. Detta trots att boken innehöll en del korrekturfel vilket låg på den negativa sidan. Inte så allvarligt i sig, men när man läser en spänningsroman som man fullständigt slukar, vilket jag gjorde med ”Gråzon, så kan det bli att man rycker till varje gång det uppstår och det är synd. Nu har Chris Berg valt att ge ut sin andra roman ”Draksådd” på Nona förlag. Ett förlag som jag inte är bekant med men hoppas på att korrekturläsningen är bättre, samtidigt som storyn är lika vass som i debuten.

Chris Berg är född 1980 och bosatt i Stockholm. Författarnamnet är en pseudonym då han till vardags arbetar som läkare och inte vill blanda ihop de båda rollerna. I sitt författarskap har han utvecklat ett nätverk med Lars Wilderäng och Mats Svensson vilka båda är författare inom samma genre. Vad jag förstår läser de varandras böcker och stöttar varandra. Eftersom jag läst alla dessa tre författares senaste alster kan jag inte säga annat än att det verkar vara ett mycket givande och bra samarbete för dem alla.

I ”Draksådd” har Richard Häll kommit tillbaka till Sverige. Han har blivit omplacerad men längtar tillbaka till operativ verksamhet. En önskan som kommer slå in förr än han någonsin anar. I och med att Sverige har infångat en mycket viktig person som tillhör ett islamistiskt terrornätverk skall en utlämning till USA genomföras. Naturligtvis är detta något som terrornätverket inte vill skall ske då personen som skall utlämnas sitter inne med för dem extremt känslig information. Samtidigt blir svenska underrättelser medvetna om att en ny terrorcell är under uppbyggnad i Södertälje och man kallar in Richard Häll. Han får till uppgift att bevaka och ta reda på vilket attentat den nya cellen håller på att planera inför. Desto längre tiden går, ju säkrare blir Richard på att det är något riktigt stort på gång. Kommer han hinna kartlägga terrorcellen och förhindra att mängder av oskyldiga liv offras.

Vad skall jag säga? Återigen blev det sträckläsning för min del. Boken är vansinnig spännande och dramaturgin excellent. Sakta men säkert dras man som läsare in i båda sidors situation och handlande. Allt är inte hela tiden svart eller vitt. Men trots allt, Richard står på de godas sida mot de onda, vilka denna gång är oerhört välplanerade, bra utrustade och otroligt målmedvetna. Det blir flera intressanta vändningar i boken och drivet i berättelsen gör att man snabbt vänder blad och läser vidare medan man blir allt torrare i munnen. Så bra är ”Draksådd”!

En rolig kuriosa från boken är att när Richard sitter på spaningspass tar han fram en bok som han beskriver som intressant och väl underbyggd vilken har en karolin med automatvapen på framsidan. Antar att fler än jag här ler på munnen åt blinkningen till Lars Wilderäng och hans senaste bok ”Redovisningsavdelning Marviken” läs mer om den här.

Skall jag då slutligen ge ett betyg till ”Draksådd” får det återigen bli ett högt betyg nämligen 4 starka DG. Ja, korrekturfelen är borta denna gång. Skall du läsa en riktigt driven och spännande svensk roman så rekommenderar jag denna. Varför skriver jag svensk? Spelar ingen som helst roll vilket land, ”Draksådd” står sig mycket väl även i internationell konkurrens!
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
22 november 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera

Narrspegel

11 november 2020

Kris i forskningsfrågan

16 oktober 2020

Jamåhonleva

10 oktober 2020

Balladen om sångfåglar och ormar

27 augusti 2020

Gråt i mörker

7 augusti 2020

Den trettonde bomben

15 juli 2020

Varsel i mörkret

7 juli 2020

Midsommarnattsdrömmar

22 juni 2020

Jägarinnan

7 juni 2020

Bara människa

1 juni 2020

Redovisningsavdelning Marviken

25 maj 2020

Institutet

27 april 2020

Den söndrade jorden

13 april 2020

Anne Franks dagbok

5 februari 2020

Wonder Woman - Antologi

30 januari 2020

Folk med ångest

13 januari 2020

De försvarslösa

2 januari 2020

Tomten ge mig bara hårda paket

22 december 2019

Vei - Bok 2

9 december 2019

Gudarna vaknar

13 november 2019

Bungalow

23 oktober 2019

Fallet

13 oktober 2019

Varför kommer det inga nya bloggposter...

6 maj 2019

Kolibri

9 april 2019

Outsidern

18 mars 2019

Nattsida

10 mars 2019

Förrädarens guld

3 mars 2019

Jokern - Antologi

18 februari 2019

En högre rättvisa

11 februari 2019

Cthulhu vaknar

3 februari 2019

Sovande jättar

28 januari 2019

Floden

15 januari 2019

De vandrande städerna

10 januari 2019

Swedavien

6 januari 2019

Den absoluta Sandman - volym ett

2 januari 2019

Svenska noveller

21 december 2018

Grace

17 december 2018

Slutet

10 december 2018

Supernova - Amulett bok 8

3 december 2018

Flodskörden

25 november 2018

Augustpriset 2018

19 november 2018

Tre timmar

11 november 2018

Läslov

2 november 2018

Höstregn

24 oktober 2018

Luna Olympia

15 oktober 2018

Czentes Omega

22 september 2018

Avgrund

5 september 2018

Museion

24 augusti 2018

Frankenstein

21 augusti 2018

Spegelstaden

5 juni 2018

Dit du inte får gå

21 maj 2018

David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer

26 april 2018

Bortom portalen II

16 april 2018

Vi hör av oss

12 april 2018

Tipsextra

4 april 2018

Min vän Dahmer

28 mars 2018

De underkända

19 mars 2018

Vi kommer snart hem igen

11 mars 2018

Eldmärkt

1 mars 2018

Höstsol

18 februari 2018

Mellan dem

11 februari 2018

SmåLit 2018

4 februari 2018

Vi mot er

30 januari 2018

Sista vakten

22 januari 2018

Noveller

14 januari 2018

Stalpi

10 januari 2018

Vei - Bok 1

5 januari 2018

Törst

3 januari 2018

Blodskifte

18 december 2017

Scott 20sexton

12 december 2017

Döden som diktator

28 november 2017

Augustpriset 2017

5 november 2017

Om tyranni

21 oktober 2017

Den tunna blå linjen

15 oktober 2017

Hemmet

8 oktober 2017

Minnet av vatten

13 september 2017

Eldpojken

29 augusti 2017

Hur jag sätter betyg

20 augusti 2017

Likspett

8 augusti 2017

Jack

22 juli 2017

Fåglarna och andra noveller

5 juli 2017

Angel Wings 1 - Burma Banshees

27 maj 2017

Half bad - Häxornas krig

9 maj 2017

Haren springer

11 april 2017

Sveriges bästa och vackraste golfbanor

30 mars 2017

Diabolic

25 mars 2017

Stad i brand

14 mars 2017

Alfa och Omega

6 mars 2017

Perfidia

14 februari 2017

Rysk roulette

28 januari 2017

Den som finner

14 januari 2017

Velvet - volym 2

5 januari 2017

Enda vägen

21 december 2016

Blodmåne

4 december 2016

Kraften

27 november 2016

Björnstad

17 november 2016

Deadpool - The Complete Collection

31 oktober 2016

En vampyrs bekännelse

25 oktober 2016

Stjärndamm

20 oktober 2016

King's Hope

8 oktober 2016

Vanderland

27 september 2016

Velvet - volym 1

12 september 2016

Rum för resande

7 september 2016

Mr Mercedes

30 augusti 2016

Askfödd

18 augusti 2016

Guds barn

31 juli 2016

Tre minuter

18 juli 2016

Röta

13 juli 2016

Det enda rätta

26 juni 2016

Vad som än står

11 juni 2016

Batman - Antologi

7 juni 2016

Amerikana

26 maj 2016

Den trettonde funktionen

14 maj 2016

Eldfågeln

28 april 2016

Jag är Pilgrimen

23 april 2016

Batman - The Long Halloween

18 april 2016

Att resa med litteraturen

11 april 2016

I solstormens spår

1 april 2016

Rött Hot

27 mars 2016

Alice och flugan

18 mars 2016

Batman Eternal Volume 1

14 mars 2016

Sex Dagar

10 mars 2016

Bortom Portalen

1 mars 2016

Främlingar på ett tåg

27 februari 2016

Half bad - Det mörka ödet

23 februari 2016

Färjan

19 februari 2016

Guardians of the Galaxy

17 februari 2016

Blodsbröder

14 februari 2016

Smålands Litteraturfestival

7 februari 2016

Aldrig ensamma

3 februari 2016

Fågelskrämman: Skymningsnoveller

31 januari 2016

Ljuset vi inte ser

29 januari 2016

A Game of Thrones: Volym 4

26 januari 2016

Flykten från Mars

16 januari 2016

En kulturgärning i särklass

11 januari 2016

Renhet

28 december 2015

En man som heter Ove

23 december 2015

Affeland

8 december 2015

Uppskattat bokprat för mina bibliotekskollegor till morgonfikat idag. Innehåll Ben Okri "Den omättliga vägen", Lars Wilderäng "Stjärnfall", Jonathan Franzen "Renhet", Christoffer Carlsson "Mästare väktare lögnare vän", Arnaldur Indridason "Den som glömmer", Mats Strandberg "Färjan", Paula Hawkins "Girl on the train" samt slutligen Margaret Atwood "The heart goes last". #daniel_lm

2015-12-04T21:22:50+09:00

Domovoi

1 december 2015

Familjen Joltysjev

26 november 2015

Ur varselklotet

13 november 2015

Sista riket - Mistborn bok 1

8 november 2015

Litterära fragment!

3 november 2015

Kodnamn Sherlock

31 oktober 2015

Senaste veckans leveranser... Det blir mycket härlig läsning framöver! Bloggrecensioner kommer efterhand! / #daniel_lm

2015-10-27T23:23:35+09:00

Triss i SF antologier!

28 oktober 2015

Med inkluderande berättelser ger vi våra barn ett språk

24 oktober 2015

Stjärnfall

17 oktober 2015

Alena

11 oktober 2015

Vad jag fick med mig hem från Bokmässan!

29 september 2015

Velvet i Agent X9

24 september 2015

Ett vingslag

15 september 2015

Mästare, väktare, lögnare, vän

5 september 2015

Y - The last man (deluxe edition)

25 augusti 2015

Skrivande om skrivande

16 augusti 2015

Jag vill ha en bättre chef - Nu!

8 augusti 2015

Maze Runner: I dödens stad

26 juli 2015

Blod på snö

12 juli 2015

maddAddam

9 juli 2015

13 svarta sagor

5 juli 2015

Överlevare

27 juni 2015

Sapiens: en kort historik över mänskligheten

21 juni 2015

Rory McIlroy: Vägen till att bli världens bäste golfspelare

2 juni 2015

Bokprat för kollegor nu på fredag! /#daniel_lm

2015-05-25T21:36:10+09:00

Attentaten i Gallus

24 maj 2015

Dog City Blues

17 maj 2015

Odinsbarn

10 maj 2015

Ensam på Mars

25 april 2015

Tredje principen

12 april 2015

Råttan och andra onda berättelser

3 april 2015

Skyddsrummet Luxgatan

27 mars 2015

Enklaven

19 mars 2015

Indialänderna

15 mars 2015

Svennis: Min historia

7 mars 2015

Fyra kvinnor fyra flickor

3 mars 2015

Half bad - Ondskans son

21 februari 2015

Citymorden

18 februari 2015

Kärlek i maskinernas tid

12 februari 2015

All inclusive

1 februari 2015

Väckelse

25 januari 2015

Maze Runner: I vansinnets öken

21 januari 2015

Sanningen om fallet Harry Quebert

17 januari 2015

Ondska

13 januari 2015

Maskinblod 3

15 december 2014

Kan jag vara Frank med dig

30 november 2014

Sonen

25 november 2014

Polis: En Harry Hole-thriller

16 november 2014

Tidstvillingarna

5 november 2014

Främling. Inkräktare

26 oktober 2014

Jönköpings seriefestival

25 oktober 2014

Stjärnklart

23 oktober 2014

Lycka! #Cortazar #noveller /#daniel_lm

2014-10-22T01:33:33+09:00

Broder själ, syster flamma

19 oktober 2014

Erövraren

15 oktober 2014

Block - En deckare ur balans i tiden

6 oktober 2014

"Hämnd" och "Efter hämnden"

1 oktober 2014

Maze runner

24 september 2014

Eunomia

21 september 2014

Alltid kul att sätta upp nyinköpta böcker på jobbet! /#daniel_lm

2014-09-11T18:43:12+09:00

Den fallande detektiven

9 september 2014

Död eller levande

28 augusti 2014

Hallonkyssar i en svart Mercedes

23 augusti 2014

Oceanen vid vägens slut

19 augusti 2014

Erkännanden!

14 augusti 2014

Midsommargryning

10 augusti 2014

En tur med Cadillac

1 augusti 2014

Med killarna på Stadsbiblioteket i Jönköping /#daniel_lm

2014-07-31T23:47:01+09:00

Gården

29 juli 2014

Regn, åska och blixtar! Perfekt att sitta inne och läsa ungdomsfantasy! /#daniel_lm

2014-07-27T01:19:11+09:00

Gråzon

26 juli 2014

A game of thrones: Volym 3

19 juli 2014

Eksjö Bokhandel

14 juli 2014

Besök på Eksjö Bokhandel! Reportage kommer på min blogg... /#daniel_lm

2014-07-13T02:16:59+09:00

Framtidens ledarskap

8 juli 2014

Tecken i skyn

4 juli 2014

Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare

2 juli 2014

Dags att läsa lite facklitteratur. Mycket intressant och givande läsning! #PiaVingestråhle #ForzumFörlag #FramtidensLedarskap /#daniel_lm

2014-07-03T01:25:20+09:00

Vredesverk

26 juni 2014

Skön sommarkrim #LyndsayFaye / #daniel_lm

2014-06-18T02:48:27+09:00

New Yorks gudar

17 juni 2014

Rapport från Skolverket #Skolverket #läslyftet /#daniel_lm

2014-06-13T21:25:51+09:00

Skön sommarläsning #GeorgeRRMartin #daniel_LM

2014-06-07T04:36:28+09:00

Lite annan typ av läsning framöver... #fotbollsVM #Daniel_LM

2014-06-05T19:13:38+09:00

A game of thrones: Volym 2

4 juni 2014

"Två soldater" recension på min blogg! #RoslundHellström #Daniel_LM

2014-05-28T04:24:32+09:00

Två soldater

27 maj 2014

Amulett - Älvprinsen (bok fem)

20 maj 2014

Maskinblod 1 & 2: killars läsutveckling

14 maj 2014

Maskinblod 2

13 maj 2014

Stallo

8 maj 2014

Upp till ytan

6 maj 2014

A game of thrones

29 april 2014

Skuggpojken

26 april 2014

Världsbokdagen

2014-04-23

Sagan om ringen

16 april 2014

Kleptomania

2014-04-16

Maskinblod

15 april 2014

Gängkrig 145

5 april 2014

Spider-Man

5 april 2014

James Ellroy biografi

30 mars 2014

Svensk tecknad fantasy

22 mars 2014

Den osynlige mannen från Salem

15 mars 2014

Bokrean 2014

15 mars 2014

Tretton timmar

8 mars 2014

Den hemliga kopplingen mellan Litto och Mello

6 mars 2014

Doktor Sömn

5 mars 2014

All Star Superman

28 februari 2014

Amulett - Det sista rådet (bok fyra)

27 februari 2014

Bokrean i Jönköping

19 februari 2014

Äntligen

18 februari 2014

Judas barn

14 februari 2014

Läsborgarmärket

11 februari 2014

Bokrean 2014 är igång

11 februari 2014

Syndaflodens år

9 februari 2014

Avengers vs X-Men

9 februari 2014

Familjedanser

3 februari 2014

Tales of Garcon

2 februari 2014

Män av våld

31 januari 2014

Läsningens betydelse för framgångsrik utbildning och yrkesliv

28 januari 2014

Jesus son

25 januari 2014

Magikerna

24 januari 2014

Unga killars läsning - Del 2

21 januari 2014

Ninja Timmy

21 januari 2014

Unga killars läsning

20 januari 2014

Stalker

18 januari 2014

Bokrean 2014

2014-01-09

Sant eller falskt

2014-01-09

Om pyttesmå partiklar

2014-01-09

En av Stephen Kings bästa romaner

2014-01-05

All Star Batman and Robin The Boy Wonder

2014-01-01

Röd Storm av Tom Clancy

2014-01-01

Saga

2013-12-29

Vad du borde fått i julklapp

2013-12-23

Kanada

2013-12-23

Preacher - Book One

2013-12-18

Krigets färger

2013-12-15

Musashi Samurajen

2013-12-09

Star Wars - The Complete Saga

2013-12-09

The Incredible Hulk

2013-12-07

The Best American Short Stories of the Century

2013-12-07

Atlas Black: Complete Adventure

2013-12-02

För mycket lycka

2013-11-24

Frihet

2013-11-23

Hulken

2013-11-23

Mästerverk

2013-11-17

Den larmande hopens dal

2013-11-17

Brott och skuld

2013-11-17

Spiderwick

2013-11-17

Percy Jackson

2013-11-17

Reportagen

2013-11-10

First blood/Tvekampen

2013-11-10

Göran Zachrisson - Mr Golf

2013-11-09

Svante Weyler Bokförlag

2013-11-08

Till sista droppen

2013-11-04

Devils Peak

2013-11-04

Jag vill förändra världen

2013-10-29

Hans Gunnarsson

2013-10-27

Genvägar / Short cuts

2013-10-27

Bismarck och Tirpitz

2013-10-27

Sgt. Fury and his howling commandos

2013-10-25

Drömelvan

2013-10-25

Dödliga uppdrag under andra världskriget

2013-10-25

Ansel Adams at 100

2013-10-25

Lång dags färd mot natt

2013-10-25

Trilogin om Frank Bascombe

2013-10-22

Släktet

2013-10-22

Höstlegender

2013-10-22

The Crimson Empire Saga

2013-10-22

Final rounds

2013-10-20

Under kupolen

2013-10-18

Världskrig Z

2013-10-18

2666

2013-10-17

Min kamp

2013-10-17

Hetta

2013-10-12

Bland träden

2013-10-11

Earth Abides

2013-10-11

Fallen

2013-10-11

Skulle jag dö under andra himlar

2013-10-11

Bödelns sång

2013-10-09

Sin City

2013-10-08

Främlingens barn

2013-10-04

Tre sekunder

2013-10-04

Metro 2034

2013-10-03

The Crow

2013-10-03

Till offer åt Molok

2013-10-01

Christoffer Carlsson

2013-10-01

Härjat och bränt

2013-09-29

Tiden

2013-09-29

En bit av mitt hjärta

2013-09-28

Halvbrodern

2013-09-28

Rising Stars

2013-09-27

Den orolige mannen

2013-09-26

Bone

2013-09-24

Djingis och hans ättlingar

2013-09-24

Lista recensioner av Daniel Gunnarsson

Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson

Önskar att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa

Daniel Gunnarsson är en litterär allätare utan fördomar som slukar en högst varierad kost bestående av romaner som varvas med deckare, fantasy, SF, grafiska romaner och en del faktaböcker gärna historiska eller om sport. Utöver det läser han också gärna en del av sina barns böcker.

Daniels hemliga önskan är att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa. Till vardags arbetar han som ekonomibibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Anne Franks dagbok, Ari Folman

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Illustrationerna skänker stämning och uttryck för Annes känslor, de stärker hennes ord"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Anne Franks dagbok måste var en av de mest lästa ungdomsböckerna. Många är de läsare som fått ta del av hennes berättelse från andra världskriget då hennes familj tvingades gå under jord och gömma sig för tyskarna under två långa år innan de blev avslöjade. Vad de hade gjort? Inget, de var judar. Boken gavs ursprungligen ut 1947 och på svenska 1953 så man kan säga att d...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Gripande roman om en man och hans liv

Bungalow, Åke Edwardson
Livet är svårt, valen är många och utgången är osäker. Det får vi lära oss av huvudpersonen och jag uppskattar lektionen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Tunn linje mellan framgång och katastrof

Fallet, Lars Wilderäng
Själva scenariot med fastighetsaffärer och en finanskris låter kanske inte så rafflande men det är onekligen ett högt drivet tempo i Mikaels liv på vägen mot undergången"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Smärta och sorg när ett litet samhälle rämnar

Outsidern, Stephen King
Störst behållning har jag av att läsa vad som kan hända i ett litet samhälle där alla känner alla, men när skräck och masspsykos tar överhanden så vänder man sig mot sin närmaste vän"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Nattsida, Hans Gunnarsson

Om det som skrämmer allra mest

När en författare av Hans Gunnarssons kaliber skänker oss läsare den ynnesten att 'namedroppa' ett knippe författarskap så skall man passa på att notera dessa"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det är 23 år sedan Hans Gunnarsson debuterade med novellsamlingen "Bakom glas" som belönades med Katapultpriset. Av hans hittills elva verk har romanen "All inclusive" från 2015 inneburit den kanske största kommersiella framgången. Nu är författaren tillbaka med syskonromanen "Nattsida". Denna härliga känsla av förväntan varenda gång man inleder en ny roman av Hans Gunnarsson! "Nattsida" är en bok på dryg...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Påtagligt mörkt och suggestivt

Floden, Markus Lutteman
De har inget annat val än att följa floden och den ström som sakta för dem vidare längre och längre in i det alltmer hotfulla landskapet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Träffsäker intrig av framgångsrik författarduo

En högre rättvisa, Michael Hjort
Kollegorna på Riksmord tvingas in i för många egna problem vilket tar fokus från själva huvudberättelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Dubbel skräckupplevelse i mäktig klassiker

Cthulhu vaknar, H. P. Lovecraft
Texten är fri från redigeringar så språket kan stundtals upplevas något ålderdomligt, tillika är de rasistiska inslagen påtagliga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Slutet, Mats Strandberg

En månad kvar att leva

I 'Färjan' och 'Hemmet' rör sig Mats Strandberg mot Stephen Kings mer övernaturliga skräckatmosfär. Det gör han inte här. I 'Slutet' är det en mer naturlig form av skräck inför det oundvikliga som drabbar personerna och det är faktiskt mycket, mycket mer skrämmande"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Mats Strandberg är tillbaka där han började, nämligen i ungdomsgenren. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i Engelsfors-trilogin. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar och han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara: ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”? Den 16 septembe...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en

Tre timmar, Anders Roslund
Ramen för 'Tre timmar' utgörs av den illegala människosmugglingen från Afrika genom Europa till Sverige, det är en verksamhet där en människas liv bara kan värderas i pengar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Realistiska scenarier i litterär berg- och dalbana

Höstregn, Lars Wilderäng
Lars Wilderäng gör det han kan bäst och bygger sakta men säkert upp realistiska scenarier som spänner över stora delar av Europa samtidigt som vi med stor inlevelse och känsla får följa de enskilda individerna som så hårt drabbas av det politiska maktspelet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med världsbygge och persongalleri som fängslar och berör

Czentes Omega, Anna Jakobsson Lund
Är det någon enskild författare i Sverige idag som driver fantastikgenren för ungdomar framåt så är det Anna Jakobsson Lund"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Avgrund, Jeff Vandermeer

Förfelad expedition in i mystiskt område

Spännande och intressant i dessa tider av ekologisk oro"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Förlaget Fria ligan har haft den goda smaken att översätta den första delen i Jeff VanderMeers trilogi om Område X. Boken, med den engelska titeln Annihilation, har filmatiserats av Alex Garland. ”Avgrund” är en ekologisk thriller. Ett område (kallat Område X) i de södra träskmarkerna har varit avspärrat i decennier. Där har naturen återtagit makten och nya livsformer breder ut sig. En hemlig myndighet, ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Spännande läsning med aktuella frågeställningar

Museion, Hans Olsson
En smart och driven thriller i IT-miljö som jag finner mycket läsvärd"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Aktuell tvåhundraåring

Frankenstein, Mary Wollstonecraft Shelley
Hur var kvinnornas situation i samhället då och hur mycket dolda budskap kring kvinnornas situation finns det inte att läsa in i texten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Om en förbjuden stadsdel

Dit du inte får gå, Emil Haskett
Där är mystik och magi vardag och stadens alla föräldrar förbjuder sina barn att gå dit"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av David Bowie: Den sista intervjun, David Bowie

Mer än en trendskapande musiker

Jag tycker att intervjuerna, även om de inte är sammanhängande, ger en bra blick över David Bowies liv, karriär och personlighet"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den 10 januari 2016 lämnade David Bowie oss med saknad. Hans karriär har inte alltid varit spikrak men väl fantastisk, överraskande och framförallt lång. Ända in i det sista gjorde han det han var bäst på, skapade musik. Den 8 januari 2016, på sin 69-årsdag och alltså bara två dagar före sin död, gav han ut sitt sista album ”Blackstar”. ”Blackstar”, tycker jag tillhör ett av ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Vi hör av oss, Jacob Sundberg
Att så korta möten kan få så stor betydelse för oss, och under så stor del av våra liv, känns högst nyckfullt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Lysande fotbollsnostalgi

Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt
En stor och exklusiv volym späckad med fakta och anekdoter"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

En mördares uppväxt

Min vän Dahmer, Derf Backderf
Derf Backderf har inför nyutgåvan gått tillbaka i tiden, intervjuat gamla klasskamrater och lärare, läst polisprotokoll och tagit del av intervjuer gjorda med Jeffrey Dahmer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde

Smärtsamt och kraftfullt om Förintelsen

Det är oerhört gripande livsöden vi får ta del av även om texten är enkel och saklig"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Ibland kan det vara svårt att nå ut till ungdomar med viktiga budskap.  Vi har alla hört om dåliga läsresultat och svårigheter med läsförståelsen hos svenska ungdomar. Därför blev jag extra intresserad när jag läste om en grafisk roman av Jessica Bab Bonde som tar upp det väldigt viktiga ämnet Förintelsen. Jessica Bab Bonde har tidigare jobbat inom förlagsbranschen. Numera är hon litte...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Mästerlig prosa i föräldrabiografi

Mellan dem : till minne av mina föräldrar, Richard Ford
Han upplever det själv som att han blev en kil som drevs in mellan dem, kanske därav den tvetydiga titeln på boken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samtida epos om glesbygden

Vi mot er, Fredrik Backman
Arbetstillfällen, social service och utvecklings- möjligheter kanaliseras till Hed medan Björnstad lämnas vind för våg till medborgarnas allt stegrande frustration"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Omfattande människokännedom i förtätad prosa

Noveller, Kjell Askildsen
Jag utgår ifrån att mycket i berättelserna är erfarenhetsbaserat eller ligger honom nära, det är helt enkelt för bra för att vara fritt påhittat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Törst, Jo Nesbø

Mer makabert än någonsin

Polisen måste visa handlingskraft och få fatt på mördaren snarast, annars kommer hela Oslo att bli lamslaget av skräck"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Jo Nesbø har drivit karaktären Harry Hole väldigt långt. Efter några andra romanprojekt återvänder han nu till sin gamla antihjälte. "Törst" som är den elfte romanen om Harry Hole, finns nu i pocket.  I detta fall, ett av Harrys otäckaste, ställs han mot en motståndare som direkt utmanar honom. Utmaningen är inte bara intellektuell utan även rent kriminalteknisk. Detta är en mördare som Ha...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ruggig stämning i stark berättelse

Hemmet, Mats Strandberg
När Joels mamma Monika ska flytta in på demensboendet Tallskuggan börjar saker och ting gå fel, riktigt fel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ögonöppnare värd att spridas

Om tyranni, Timothy Snyder
Så vi inte blir förstärkare av falska budskap vilka annars sprids med stor genomslagskraft över internet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Sök i bloggen

 

Böcker jag läst

Förrädarens guld

av Philip Reeve
Andra delen i science fantasy-serien om de vandrande städerna som...

De vandrande städerna

av Philip Reeve
Nu när stunden var inne var Tom så rädd att han knappt kunde anda...

Frankenstein

av Mary Wollstonecraft Shelley
"Frankenstein" är känd som berättelsen om hur e...

Rysk roulette

av Mark Greaney
I Tom Clancys sista roman har Ryssland fått en ny diktatorisk led...

En vampyrs bekännelse

av Anne Rice
En vampyrklassiker!På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr oc...

Serafers drömmar

av Ola Wikander
Den stora världsmaskinens visare rör sig. Efter slutfört stridsup...

Rött hot

av Mark Greaney
President Jack Ryan har knappt hunnit installera sig i Vita Huset...

Böcker jag läst 2015

Bowie : album för album

av Paolo Hewitt
I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album ...

En man som heter Ove

av Fredrik Backman
Grannarna kallar Ove bitter, men Ove själv håller i...

Alena

av Kim W Andersson
Kallblodiga mord, spirande förälskelse, sadistiska tjejgäng och l...

Dog City Blues

av Jacob Härnqvist
En katastrofal insats femton år tidigare ledde till sparken från...

Råttan och andra onda berättelser

av Melker Garay
Vad är ondska? Melker Garays välskrivna berättelser kommer nära, ...

Svennis : min historia

av Stefan Lövgren
"I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag...

Citymorden

av Lars Bill Lundholm
Tre rånare genomför ett brutalt dåd i Stockholms tunnelbana. En h...

Väckelse

av Stephen King
Pastor Charles Jacobs är hängiven sitt kall, men också besatt av ...

Sanningen om fallet Harry Quebert

av Joel Dicker
Detta är den kalejdoskopiska berättelsen om Nola Kellergan, en un...

Böcker jag läst 2014

Sonen

av Jo Nesbø
Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras ...

Polis

av Jo Nesbø
En Oslopolis hittas mördad på samma plats där han många år tidiga...

Tidstvillingarna

av Arne Norlin
Först tror Astrid att hon drömmer. En främmande pojke i hennes ru...

Främling. Inkräktare

av Hans Olsson
I denna novellsamling finns tolv berättelser samlade. Här finner ...

Stjärnklart

av Lars Wilderäng
Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonern...

Broder själ, syster flamma

av Christian Gripenvik
Broder själ, syster flamma belönades 2014 med tredjepris i svensk...

Erövraren

av Dag Öhrlund
Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har lyckat...

Block : en deckare ur balans i tiden

av Daniel Hånberg Alonso
Josef Block är trettiosju år gammal. Cirka trettiosju år. Svårt a...

Efter hämnden

av Kalle Güettler
Det är ett år sedan Elias utkrävde sin hämnd, och nu ska han få g...

Hämnd

av Kalle Güettler
Elias mamma flydde från sitt krigshärjade hemland innan han födde...

Maze runner : i dödens labyrint

av James Dashner
När Thomas vaknar upp minns han bara sitt eget namn. Tillsammans ...

Resan till tidens slut

av Erika Vallin
Sommarlovet ligger framför Asrin, Lima och Max, och tillsammans ...

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin
Asrin Brunson är tolv år gammal och en till synes helt vanlig t...

Den fallande detektiven

av Christoffer Carlsson
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas ...

Hallonkyssar i en svart Mercedes

av Raili Syvänen
I Hallonkyssar i en svart Mercedes följer du med under huden på e...

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...

Midsommargryning

av Lars Wilderäng
Fortsättningen på Lars Wilderängs debutroman &...

En tur med Cadillac

av Raili Syvänen
KVINNOKRAFT I LYXFÖRPACKNING Om du bara ska läsa en riktigt bra ...

Gården

av Tom Rob Smith
GÅRDEN är en psykologisk thriller, en annorlunda och nervkittland...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 3

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Framtidens ledarskap : om konsten att leda människor på ett hållbart och framgångsrikt sätt

av Pia Vingestråhle
Ledarskap är viktigt. För oss alla. Ett bra ledarskap får oss att...

Tecken i skyn

av Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationell...

Vredesverk : tredje delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström
Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är sönders...

New Yorks gudar

av Lyndsay Faye
Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Samm...

A game of thrones - Kampen om järntronen. Vol 2

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Två soldater

av Roslund & Hellström
Anders Roslund och Börge Hellström är tillbaka ...

Amulett: Älvprinsen

av Kazu Kibuishi
Femte delen i den prisbelönta serien! Fienden blir allt starkare ...

Stallo

av Stefan Spjut
Stallo tänjer på verklighetens gränser. När du läst den är ingent...

Upp till ytan

av Margaret Atwood
En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 1

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Skuggpojken

av Lucifer
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnel...

Gängkrig 145

av Jens Lapidus
Mahmud al-Askori måste ta tillbaka något. Sin heder. Små suedijäv...

The Portent, De dödas rike

av Peter Bergting
Här berättas historien om krigaren Milo, som är på väg genom demo...

Den osynlige mannen från Salem

av Christoffer Carlsson
Den osynlige mannen från Salem en spänningsroman i klassisk noira...

Tretton timmar

av Deon Meyer
Tidig morgon, en ung amerikansk turist rusar upp för sluttningen ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

Amulett: Det sista rådet

av Kazu Kibuishi
En förlorad stad där mörka hemligheter avslöjas Emily och hennes ...

Jesus Son - Modernista Pulp

av Denis Johnson
Jesus' Son handlar om en värld där det enda ljuset är neon, en ex...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Ninja Timmy och de stulna skratten

av Henrik Tamm
Första delen i serien om Ninja Tommy och hans vänner...

22/11 1963

av Stephen King
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vä...

Syndaflodens år

av Margaret Atwood
"Syndaflodens år" är Margaret Atwoods uppfölja...

Judas barn

av Markus Heitz
Roman baserad på rättegångsprotokoll frå...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB