
Visa standardvy
Visa omslagsvy
Topekaskolan
Jag har nu läst Ben Lerners ”Topekaskolan” och det var en upplevelse. Inte för handlingen skull utan mer på grund av prosan. ”Topekaskolan” är den typ av bok som det är svårt att riktigt säga vad den handlande om men som man verkligen sugs in i. Det är med andra ord inte en bok som leder från A till B, inte heller är den som en kriminalroman där man följer ett fall till dess upplösning. Här kommer vi mer direkt in i en familj och får följa själva familjemedlemmarnas liv och vardag. När vi väl har bekantat oss med dem och förstår dem bättre så är boken slut.
Ben Lerner är född 1979 i Kansas, närmare bestämt i Topeka där romanen till stor del utspelar sig. Han är till vardags litteraturprofessor på Brooklyn College i New York. ”Topekaskolan” är hans tredje roman och var med som finalist för Pulitzerpriset 2020. Ben har även gett ut tre diktsamlingar och en essä. Hans mamma var psykolog så man kan till viss del ana att det finns självupplevda inslag som har vävts in i romanen.
I ”Topekaskolan” får vi följa Adam Gordon och hans föräldrar. Adam går på high school och är skolans debattmästare. Men han har problem och är under utredning av just den välrenommerade psykiatriska institution där hans föräldrar arbetar. Även hans föräldrar har sina problem och inte blir det bättre av föräldrarnas problematiska relationer och umgänge med sina kollegor vilka föräldrarna även genomför terapeutiska samtal med. Adam får man anse vara extremt begåvad och verbal, hans insikt i psykiska åkommor och problem som han får genom sina föräldrar är inte till hans hjälp, inte heller deras tillgång till mediciner. Adams mamma, Jane, lider av problem från sin barndom med en far som begick övergrepp vilket helt har förnekats på Janes bekostnad. Jonathan, Adams pappa, har en brokig bakgrund med släkt från Ryssland som han hjälpt över till USA. Inte nog med det han är sexuellt attraherad av Janes kollega Sima vilket, trots Jonathans ledtrådar, Jane vägrar att inse.
Det hela blir en djupdykning i en dysfunktionell familjs kamp mot sig själva såväl som mot varandra. Deras kunskaper, förstånd och insikter blir deras fiender i kampen för full förståelse inför sina respektive liv och tillkortakommanden. Framförallt hur kommer Adams uppväxt att påverka honom framöver när han själv blir gammal nog att bilda familj och forma sin alldeles egna fadersgestalt.
Jag ger ”Topekaskolan” 4 DG! Den är, trots tyngden i frågorna, en underbar roman. Prosan är som sagt ypperlig och avsaknaden av direkt handling och syfte uppvägs av dynamiken mellan karaktärerna och deras relationer. Det blir nästan som en spänningsroman. Gillar du inte psykologiskt navelskåderi kanske det inte är en bok för dig men har du det minsta intresse för människor, psykoterapi och relationer är läsning ett måste.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #familjerelationer #uppväxtskildring


Bormann i Bromma
Efter flera ”vanliga” romaner är det så dags för Hans Gunnarsson att återvända till novellen. Det gör han genom novellsamlingen ”Bormann i Bromma”. Det har jag sett fram emot. Inte för att hans romaner är dåliga, absolut inte. Jag anser att hans författarskap är ett av samtidens bästa här i Sverige (jag har skrivit om alla hans böcker här på min blogg). Däremot för att det var genom novellen som jag upptäckte Hans Gunnarsson och han är sannerligen en av mästarna inom detta gebit.
Hans Gunnarsson är född 1966 och debuterade med novellsamlingen ”Bakom Glas” 1996 för vilken han belönades med Katapultpriset 1997. Efter det har det varit en jämn produktion och ”Bormann i Bromma” blir hans tolfte bok vilken då föregicks av romanen ”Nattsida” en form av uppföljare eller förlängning av den hyllade kollektivromanen ”All inclusive” (innehåller även en intervju med författaren).
I ”Bormann i Bromma” får vi ta del av elva nyskrivna noveller. Det är en stor variation av teman vi får oss tillhanda men gemensamt är att ingen av dem direkt är av karaktären feelgood läsning, vilket jag inte heller förväntade mig av författaren, även om jag tycker att novellen ”Rubberware” är av det komiska slaget. Likaså ”Bermuda – eller Bormann i Bromma” får mig att le, inte bara för att jag gillar golf (vilket jag vet att även Hans gör då jag haft glädjen att spela några rundor med honom) utan för dess förmåga att belysa glädjen av att ibland få sista ordet. Som del av novellsamlingen finns det också en prolog och en epilog som på ett läckert sätt binder ihop det så disparata verket.
Något jag vill nämna mer explicit är de målningar av Martin Wickström som finns med och inleder varje novell. Inte bara är de helt fantastiska i sin fotografiska skärpa utan även för att de är medvetet utvalda att illustrera och skapa känsla, tillika en utgångspunkt, för den novell som kommer. Konst och litteratur i vacker symbios!
Då skall ”Bormann i Bromma” få ett betyg av mig och det blir 5 DG! Ja, jag är svag för Hans Gunnarssons författarskap det är jag medveten om och ni får gärna ifrågasätta mitt betyg. För mig är detta ändå inget annat är underbar läsning och litterär kvalitet av bästa märke. Prosan sitter där, mångfalden av infall finns där, människokännedom och till viss del igenkänningsfaktorn infinner sig, känslor och relationer (konflikter) möts vi av, skruvade personligheter och lustiga situationer i mängder… Uppräkningen kan göras lång men kortfattat, varje viktig punkt på listan för att beröra mig som läsare prickas konsekvent av. Att som läsare dessutom får gå på en vernissage, så var det för mig då jag inte tidigare hade någon relation till Martin Wickströms konst, under läsningen uppskattas mycket. Skall du läsa en ny svensk samtidsroman/novellsamling i vinterkylan så har du här en given kandidat. Rekommenderas!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller #novellsamling


Alla tiders sex
Det är inte så ofta det händer fast nu är det dags igen, jag skall skriva om en non-fiction bok. Denna gång är det en populärvetenskaplig skildring av sex genom tiderna med titeln ”Alla tiders sex”. Det blir en resa över 14 000 år men med ett fokus på nordisk forntid och medeltid. Du som är orolig för detaljerade sexskildringar behöver inte vara det och du som istället ser fram emot just detaljerade sexskildringar kommer bli besviken. Boken är en historik odyssé med utgångspunkt i arkeologiska fynd och historiska efterlämningar.
Jonathan Lindström är född 1962 är arkeolog och författare. Han har skrivit flera uppskattade böcker bland annat ”Allt om universum” för vilken han erhöll Carl von Linné-plaketten för Årets bästa faktabok 2006. Året efter, alltså 2007, blev han även utsedd till Årets folkbildare. År 2013 erhöll han även Hertig Karls pris (numera Stora historiepriset). Jonathan är också chefredaktör för tidskriften ”Populär Arkeologi”. För många kanske han också är känd för sin medverkan i radioprogrammet ”Spanarna”.
I boken ”Alla tiders sex” undersöker författaren vilken historisk betydelse sex har haft utifrån flera olika perspektiv. Det handlar naturligtvis om kärlek och lust men mycket mer om makt och religion. Den mer liberala och fria syn på sex vi har idag är inget våra förfäder har delat med oss. Resan bakåt genom århundradena lär oss mer om hur sex använts som maktmedel och förtryck. Till exempel vikingarna var verkligen inga änglar utan använde sig av kvinnor som sexslavar. Visserligen verkar de ha haft ett mer empatiskt förhållningssätt till sina egna kvinnor men de resor de gjorde efterlämnade mycket smärta och sorg. I och med religionens (kristendomens) inträde kom kvinnorna att bli mer skyddade men gemene mans förhållningssätt till sex blev mer skamfullt och frustrerat. Sex var inget nöje eller något lustfyllt utan enbart något som krävdes och skulle idkas för barnalstrande.
Ett annat fokus i boken är hur sex har skildrats genom konstverks såsom grottmålningar, runor och litterära skildringar. Lycka är att enligt författarens resonemang så är forntidens största monument inte en avbild gjord av en fallos utan av vaginan. Det kvinnliga könsorganet förtjänar detta då det inte bara är ett organ för sexuell njutning utan även har förmågan att sätta liv till världen.
Ytterligare något som avhandlas i boken är frågan om preventivmedlens historia. Här behandlas allt från den tidöverskridande men högst osäkra metoden med avbrutet samlag fram till vår tids debatt om p-piller och det så viktiga upplysningsarbete Ottar (Elise Ottesen Jensen) genomförde trots att hon bröt emot gällande lagstiftning. Gällande preventivmedel har författaren även med en anekdot kring en specifik form av födelsekontroll vilken jag finner högst absurd. Speciellt reagerar jag på den metoden som sportfiskare då jag tillämpar C&R (catch & release) vilket innebär att man med stor försiktighet behandlar fångad fisk och returnera den för att bibehålla starka fiskbestånd. Jag tänker inte avslöja själva metoden här utan det får du läsa mer om i boken.
Detta var bara några axplock på vad du kan få lära dig mer om ifall du läser ”Alla tiders sex”. Ur ett historiskt perspektiv är det både roande men också väldigt intressant såväl som skrämmande vad vi människor har hittat på, inte bara för att kunna njuta av sex utan även för att använda något så kärleksfullt och livsviktigt som sex till att bli ett vapen, vilket högst beklagligt existerar än idag!
Jag ger ”Alla tider sex” 3 starka DG! Eftersom sex på något sätt påverkar nästan alla våras liv så är det en bok som de allra flesta av oss borde läsa. Det finns saker vi kan lära oss av historien och även om vi idag antagligen har det bästa sexet genom tiderna så är vi kanske inte helt redo för det som kommer i framtiden, AI och virtuellt sex. Vem vet, en vacker dag långt in framtiden kommer man kanske se tillbaka på oss i vår generation och undra vad det egentligen var vi sysslade med när vi hade sex med varandra.
Avdelning: Fakta Taggar: #recnsion #sex #arkeologi #historia


Vid vansinnets berg
För ungefär två år sedan skrev jag om Francois Barangers första illustrerade utgåva av ett H. P. Lovecraft verk, ”Cthulhu vaknar” . Ni som minns kommer säkert ihåg att jag var i det närmaste exalterad och gav den 5 DG. Nu har Baranger valt att gå vidare med ytterligare ett Lovecraft verk att illustrera och denna gång föll valet på ”Vid vansinnets Berg”. Denna gång var jag exalterad redan innan jag påbörjade läsningen och det var med stor förväntan jag öppnade denna lyxutgåva och sjönk ned i soffan.
Francois Baranger född 1970 är främst känd som illustratör även om han också givit ut ett par böcker. Mest känd är han nog för sina bidrag inom film- och spelindustrin. I unga år kom han att uppskatta Lovecrafts verk och när han senare bestämde sig för att göra en illustrerad version av något av mästarens verk föll valet på novellen ”Cthulhu vaknar” vilken 2020 nominerades till ett Chesley Award. Nu har det alltså blivit dags för ”Vid vansinnets berg” vilken kommer att delas upp i två volymer.
Året är 1930 och en vetenskaplig expedition från Miskatonics University lämnar Bostons hamn bakom sig för att färdas mot McMurdosundet och mer specifikt Rossön. Väl där börjar avlastningen av all material och upprättandet av en bas varifrån mer specifika expeditioner kan utgå. Även en andra permanent bas planeras cirka 100 mil söderut men på grund av det besvärliga vädret och de hårda vindarna avvaktar man med det och använder sig istället av de specialkonstruerade flygplan man har tagit med sig på expeditionen. Efter lite diskussioner väljer man att hålla sig till sin ursprungliga plan, att upprätta en utpost 800 km österut. Men innan man ger sig iväg vill Lake från biologiska institutionen ge sig iväg på en mindre expedition västerut då ett fynd han gjort har väckt hans intresse på grund av dess vetenskapliga inkonsekvens. Väl på plats rapporterar Lake om flera intressanta och viktiga fynd som visar på en tidigare okänd biologisk varelse. Detta blir det sista huvudexpeditionen någonsin hör av Lake och hans kollegor. En storm växer upp och först när den bedarrat kan man sända ut en expedition för att lokalisera och undsätta Lake och de andra. De står dock inte att finna. Istället finner man lägret helt förstört av stormen. Vid närmare undersökning finner man också de fjorton illa åtgångna biologiska exemplar vilka Lake redogjort för. De övriga åtta, helt oskadda exemplaren, Lake rapporterat om är nu som bortblåsta. Detta blir upptakten till en expedition in i fruktans och vansinnets domäner.
Även denna gång blir det 5 DG som delas ut. För det första är det en fantastisk skildring av Lovecraft och för det andra är Barangers illustrationer en kraftfull förstärkning av skildringen. Att den sedan kommer i en stor härlig lyxutgåva som mäter 36 x 27 cm gör boken till en juvel i boksamlingen. Vad jag tror det är som griper tag i mig, trots den helt osannolika berättelsen, är Lovecrafts sätt och förmåga att skriva denna historia. Det är en vetenskaplig expedition och han gör det hela vetenskapligt med mycket detaljer, fackspråk och begrepp. På så sätt lyckas han lura mig som läsare att tro på det osannolika genom att det är vetenskapligt förankrat. Lysande! Enda nackdelen är att den är uppdelad på två volymer denna gång och jag är otålig till mitt sinnelag. Helst vill jag bara fortsätta och läsa till slutet och nu måste jag vänta. Då skall ni veta att jag redan har läst hela verket vid ett tidigare tillfälle, men det blir till en helt ny upplevelse med det stora formatet och de underbara illustrationerna.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #Lovecraft #illustrerad utgåva


Vänligheten
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
John Ajvide Lindqvist är född 1968 och växte upp i Blackeberg vilket även är platsen för hans debutroman ”Låt den rätte komma in” vilken släpptes 2004. Sedan dess har det blivit ett knappt tiotal romaner (”Vänligheten” är hans åttonde roman), ett par novellsamlingar samt en faktabok om skrivande. Romanen ”Låt den rätte komma in” såväl som novellen ”Gräns” har blivit hyllade, även Guldbaggebelönade, filmer. Ibland framförs John Ajvide Lindqvist som en svensk Stephen King och det tror jag beror på att han, precis som Stephen King, rör sig inom skräckgenren samt att han gör det genom starka och personliga karaktärer vilka skildras genom en tydlig och driven berättarröst.
”Vänligheten” är en kollektivroman där vi får följa några personer i Norrtälje under deras och uppväxt och fram till cirka 30-årsåldern. Det är de två vännerna Siw och Anna som finner stöd i varandra under deras kamp mot vardagens gråhet, livets tristess och en tilltagande övervikt. Sedan är det killkompisarna Max, Johan och Marko. En udda trio med helt olika uppväxtvillkor och ambition här i livet. Trots sina olikheter finner även de styrka i varandras gemenskap. Slutligen finns även Maria med på ett hörn. Hon är lite yngre än de andra och Markos lillasyster. Mer än till Marko, till viss del även Johan, har hon egentligen inte någon direkt relation till de övriga men hon kommer in senare i livet och berör på så sätt mer eller mindre alla de övriga.
En dag står det en klargul container i Norrtäljes hamn. Den är låst och ingen vet vem som lämnat den där eller till vem den egentligen skall levereras. Container skapar debatt och stort bryderi för Norrtäljes kommun och invånare. Föga vet man att det som gömmer sig inne i containern kommer påverka dem alla. När det slutligen beslutas att containern skall öppnas och låset sågas upp är det ingen som äger visshet om att det är fasan i dess renaste form som kommer att släppas ut. Vad man däremot blir varse är att den så obemärkta men uppskattade vänligheten mellan människorna i Norrtälje är som bortblåst. Speciellt märks detta i samhällets centrum och i anslutning till ån med sitt utlopp i Norrtälje hamn. Ett utlopp som befinner sig närmare bestämt precis där den gula containern först upptäcktes och öppnades.
”Vänligheten” är en skräckroman med övernaturliga inslag som symbolik för det obekanta, det vi inte förstår. Om vi inte kan hantera vår rädsla kan vi inte heller vara en människa med förmåga till vänlighet och förståelse. Det skildras genom dessa sex personers val, beteende och livsöden. Därför kan man lika gärna säga att det är en kärleksroman som handlar om just kärlek, vänskap och förståelse samt vår förmåga till att känna empati och till förlåtelse. Därmed ser jag romanen som en antites mot talesättet att ensam är stark.
Jag ger ”Vänligheten” 4 starka DG! Personligen tycker jag att boken är den bästa jag läst av John Ajvide Lindqvist. Gillar du hans författarskap kommer du älska denna roman. Har du svårt för skräckromaner läs den ändå för den handlar nog trots allt mest om vår förmåga att visa lite hederlig vänlighet och det kan vi inte få för mycket av.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje


Sovsågott
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Anders Roslund, som innan hade ett så drivande och framgångsrikt samarbete med Börge Hellström, har fortsatt att ta karaktärerna Ewert Grens och Piet Hoffmans öden och äventyr vidare. Jag kan inte närmare gå in på det samarbete de hade fungerade, men jag förstår att det involverade dem båda två i stor utsträckning. Såhär i efterhand tycker jag mig kunna märka det då Anders fortsatta arbete efter Börges bortgång känns i stort sett sömlöst. Det är som om de fortfarande skriver ihop och det torde bottna i ett tidigare otroligt synkroniserat och gemensamt författarskap.
Efter ett möte på begravningsplatsen, vid Annis grav, lockas Ewert till en utredning av ung flickas försvinnande, vilket numera är ett ”cold case”. Ewert kan dock inte släppa fallet utan väljer att söka vidare. Så småningom utvecklas det hela till ett omfattande internationellt nätverk av försvunna småflickor som utnyttjas sexuellt av äldre män. Jakten på dessa nidingar går vidare från Sverige, först till Danmark och sedan över till USA.
Denna gång leder Ewerts arbete honom ut på djupt vatten. Han leds in på nätets mörka sida, DarkNet, där han inte alls känner sig bekväm. Men har får oväntad hjälp av en ung man vid namn Billy, en hacker som Ewerts avdelning tidigare samarbetet med. Snart är de något skrämmande och vidrigt på spåren. För att lyckas med fallet måste man krossa hela nätverket på en och samma gång annars riskerar man bara att de släcker ned nätverket och sedan återuppstår i en ny skepnad. En direkt infiltration vid ett hemligt möte där de alla skall samlas blir deras öppning. Ewert söker då naturligtvis hjälp från Piet Hoffman. Dock har Piet lovat sig själv och sin familj att aldrig mer delta i liknande aktiviteter. Nu skall familjen äntligen leva ett lugnt, hederligt och vanligt liv. Inget Ewert säger kan få honom att ändra sig, till slut blir det faktiskt Zofia som övertalar Piet att ta på sig och genomföra uppdraget.
Återigen blir det ett högt betyg, 4 DG, för ”Sovsågott”! Jag uppskattar böckerna om Ewert Greens och Piet Hoffman. Där finns en dynamik och en relation som är utöver det man normalt finner inom genren. Deras styrkor och svagheter möts och blandas till ett brottsbekämpande supervapen. Alltid förankrat i vår samtid och med ett patos utöver det vanliga.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Kimya
Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.
Eva Holmquist, född 1968, är bosatt utanför Jönköping och arbetar till vardags med IT-system och har skrivit faktaboken ”Praktisk mjukvarutestning”. Främst skriver hon dock inom fantasy, skräck och SF. Hon ger ut sina böcker via Ordspira Förlag vilket har ”Gränslösa äventyr” som slogan och startades 2012.
”Kimya” är en dystopisk fantasyskildring som utspelar sig i stadsmiljö. Vi får här följa fyra ungdomar Gina, David, Sophie och Caroline och deras liv i ett byråkratisk och totalitärt samhälle där invånarna övervakas, styrs och kontrolleras noga. De styrande behöver ha kontroll på invånarna då deras makt är skör och magin är ett ständigt hot, trots alla deras försök att utrota den. De som besitter kunskapen att utöva magin håller sig väl dolda då de förföljs och vid upptäckt skickas till Omprom av ordningspolisen. Vad som väl händer där vet man inte riktigt men de kommer aldrig tillbaka igen till sina familjer.
Gina och David börjar bli mer och mer uppmärksamma på att de har förmågor utöver det vanliga. Ginas vän Caroline som vet mycket mer om detta stöttar dem. Sophie som blir Davids vän har inga förmågor alls och har svårt att förstå allt som händer med dem men är lojal, främst mot David, som blivit hennes nya och enda vän. Lika rädda som de är för att bli upptäckta, lika stark är viljan att utforska, utveckla och förstå de förmågor de har. Men det de gör och upptäcker går inte helt obemärkt förbi och snart är de på flykt och jagade av självaste rådsordförande Falk som tillika är chef för ordningspolisen. Dessutom, de är alla på jakt efter det hemliga föremålet Kimya, men vad är det egentligen för föremål, vad besitter Kimya för hemlig kraft och till vilket syfte.
Jag ger ”Kimya”, Fyrstaden del 1, 3 DG av det skimrande slaget. Det är bra YA-fantasy med väl utvecklad världsbild och karaktärer. Läsaren tvingas ifrågasätta både vänskap, förtroende och lojaliteter samtidigt som hela maktstrukturen är en avart av demokrati och frågor om makt och styrning väcks hos läsaren. För min del infinner sig tankar kring formerna av angiveri, övervakning och indoktrinering som skedde i Tyskland under 2:a världskriget.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi

