Daniel Gunnarsson - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Paradis City
Författar-
presentation:
Jens Lapidus

Paradis city

En ny bok av Jens Lapidus är för många säkert en höjdpunkt. Själv skall jag erkänna att jag bara har läst ”Snabba cash” och serieromanen Gängkrig 145 (med Peter Bergting), men dessa gillade jag. Blandningen av hårdkokt noir tillsammans med koncis prosa som har inslag av slang och jargong leder mina tankar osökt till en annan författare nämligen James Ellroy, för övrigt en författare jag uppskattar. Så hörde jag talas om ”Paradis city” och blev mycket intresserad av själva storyn. Denna roman ville jag läsa!

Jens Lapidus är född 1974 i Stockholm. Han är utbildad jurist men får väl numera främst anses som författare med fokus på att skildra Stockholms undre värld. 2006 debuterade han med just ”Snabba cash” vilken blev en stor framgång. Därefter följde flera böcker såsom ”Livet deluxe”, ”Aldrig fucka upp” och ”VIP-rummet” för att nämna några. På senare tid har han även börjat skriva barnböcker bland annat med sin fru Hedda Lapidus.

”Paradis city” utspelar sig även den i Stockholm om än i en nära framtid. Sverige är på väg att brytas upp, segregeringen och klassklyftorna är påtaglig. Det politiska systemet och statsmakten håller på att helt tappa greppet om medborgarna. Motsättningarna i samhället är så stora att man tvingats att isolera vissa områden och mura in dessa i så kallade särområden. Även en separat lagstiftning, särområdeslagar” har inrättats. Det är alltså en form av omvända grindsamhällen, ”gated communities”, som inrättas. I detta fall är syftet att isolera de kriminella elementen istället för att skydda vissa priviligierade personer. Men det är inte bara kriminella utan även vanliga medborgare som bor i dessa särområden. Statsmakten behöver alltså ha kontroll även inom dessa områden och skydda de individer som lever där samt även ta hand om viktiga samhällsfunktioner. I det största området som kallas Paradis city (Järva) håller man helt på att tappa greppet. Olika grupperingar frodas och dessa nätverk växer sig allt starkare.

Det närmar sig val och inrikesministern kräver trots avrådan att få hålla valtal inne i Paradis city, ett område hon själv vuxit upp i. Men det går inte som planerat. Trots rigorös säkerhetsplanering blir inrikesministern kidnappad och bortförd. Polisen står handfallen och det kaos som utbryter tvingar dem att helt överge området. Istället kommer man på planen att skicka in ett av områdets egna kriminella element, Emir, för att finna inrikesministern. Emir är känd som ”prinsen” och han var tidigare en välkänd MMA-fighter som tvingades ge upp sin karriär på grund av njursvikt och numera livnär sig på indrivning och andra kriminella aktiviteter i området. Polisens hållhake på Emir är hans njursvikt, vilken han på grund av sina domar inte längre har sjukvårdsförmån för. Han behöver alltså själv ordna med kontinuerlig dialys, en behandling vilken är svår och kostsam för honom att erhålla i Paradis city. Om han hjälper dem finna inrikesministern rensas hans kriminella register och han blir fri att röra sig utanför Paradis city samt söka kostnadsfri vård för sin njursvikt. Kommer Emir lyckas finna inrikesministern och hinna få ut henne ur Paradis city innan han själv möter en långsamt död på grund av sin njursvikt? Emir har fem dagar på sig, har han inte fått dialys innan dess dör han.

Jag ger ”Paradis city” 4 starka DG! Det är en mycket spännande såväl som tankeväckande historia Jens Lapidus har skrivit. Sträckläsning är i stort sett omöjlig att undvika. Skall jag ha någon kritik så är det väl att själva dramaturgin inte är helt unik. 1981 släpptes det en film som heter ”Flykten från New York” av John Carpenter med Kurt Russell i rollen som Snake Plissken. Manhattan är helt inmurat och tjänstgör som ett gigantiskt fängelse. Där störtat presidentens flygplan och just Snake Plissken som är på väg att skickas in i fängelset får erbjudande om att slippa sitt straff om han räddar presidenten. Som hållhake får han en injektion med en ampull som spränger hans blodomlopp om han inte räddar presidenten inom 24 timmar. Emir förvandlas i ”Paradis city” till en svensk Snake Plissken. Det förtar dock inte värdet av ”Paradis city” som går djupare och mer visar på motsättningar och segregering i samhället, en möjlig framtid som vi absolut inte har något att tjäna på.
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
21 mars 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Labyrinten
Författar-
presentation:
Simon Stålenhag

Labyrinten

En av mina absoluta favoriter de senaste åren är Simon Stålenhag. Jag uppskattar mycket hans illustrationer och sätt att berätta en historia även om det är just själva bilderna som är den stora behållningen. Fria Ligan är de som ger ut hans böcker och de har verkligen kostat på sig att vårda hans utgivning. Varje bok är otroligt lyxig med tjockt papper av hög kvalitet samt pärmar med läcker väv över bokryggen som gör att de sticker ut i bokhyllan. I slutet av förra året kom hans senaste bok ”Labyrinten” vilken jag nu hunnit med att läsa.

Simon Stålenhag är numera internationellt känd. En av hans berättelser har till och med utgjort grund till en amerikansk TV-serie, Tales from the Loop av Nathaniel Halpern. Simon är främst illustratör född 1984. Men han har många strängar på sin lyra och författar även böcker, utvecklar dataspel och håller på med musik. Främst känd är han nog ändå för sina landskapsmålningar från Mälaröarna som han väljer att skildra i tidstypiskt svenskt 1980-tal men med inslag av robotar, dinosaurier och mystiska forskningsanläggningar.

”Labyrinten” är en ny historia i ett dystopiskt Sverige inte alltför långt in i framtiden. Vi möter Sigrid, Matte och Charlie och följer med på deras expedition ut i den ödelagda ytvärlden till mätstationen Granhammar. Matte och Sigrid är syskon och de bär på en mörk hemlighet som Charlie inte känner till. Charlie däremot är en ensam och utåtagerande pojke som Matte och Sigrid försöker ta hand om och stötta. Väl där, på den isolerade stationen, börjar problemen hopa sig. Charlie blir allt mer underlig och vad Matte och Sigrid inte vet är att han kommer deras hemlighet allt närmare. Kommer Charlie förstå vad det är de döljer och kommer han förstå anledning bakom deras hemlighet? En hemlighet de själva kanske inte ens förstår och kan förklara? Ibland måste man bara göra det som behövs göras. Kan man då få förlåtelse för detta?

Jag ger ”Labyrinten” 4 DG! Denna gång har författaren fått till en mer tydlig berättelse med handling. Trots det är det ändå fortfarande illustrationerna som bär berättelsen. Flera gånger får jag flashbacks från en tid som inte längre är. Det kan vara en datorskärm med DOS, en gammal stol i institutionsmiljö eller en hederlig pumptermos. Helt underbart!
 


Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #fantastik #grafisk roman
14 mars 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Vargasommar
Författar-
presentation:
Hans Rosenfeldt

Vargasommar

Så har ytterligare en deckarduo splittrats eller åtminstone gjort ett uppehåll. Denna gång är det Michael Hjort och Hans Rosenfeldt som går skilda vägar. Om det är för alltid vet jag inte men jag hoppas inte det. I vilket fall har team Sebastian Bergman och Riksmord i Stockholm bytts ut mot Gordon Backmans gäng av poliser i Haparanda och Hans Rosenfeldt står på egna ben med den första delen ”Vargasommar”.

Hans Rosenfeldt född 1964 i Borås och är för de flesta känd från både radio och TV där han varit nöjeschef på SVT, programledare för till exempel ”Parlamentet” på TV och ”På minuten” i radio. Han har också varit verksam som manusförfattare exempelvis den framgångsrika serien ”Bron”. Under nästan ett decennium skrev han också kriminalromaner tillsammans med Michael Hjort om Sebastian Bergman (även TV-serie med Sebastian gestaltad av Rolf Lassgård). Det hann bli sex stycken kriminalromaner, exempelvis den utmärkta ”De underkända”, innan han förra året gav ut den första romanen, ”Vargasommar”, på egen hand via Norstedts.

Vi befinner oss långt norrut i Sverige närmare bestämt i traktera kring Haparanda vid gränsen mot vårt grannland i öster, Finland. Det är de varma och ljusa månaderna då allt brakar loss. Först hittar man en död varg ute i ödemarken. Hanna Wester polis i Haparanda tar det först med ro, lite tjuvjakt hör inte till ovanligheterna. Dessutom, hon har nog med sitt eget privatliv. Efter en undersökning av vargen hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) konstateras det att vargen har rester av människa i magen. Haparandapolisen tvingas följa vargens fotspår bakåt och snart finner de en död människa. Därefter följer flera händelser raskt på varandra vilket leder Haparandapolisen vidare, inte bara till den undre världen i Haparanda utan även över till Finland och i förlängningen Ryssland. Vad Hanna ännu inte vet är att detta fall också kommer att beröra henne själv på ett högst personligt plan. Det blir en sommar som hon aldrig kommer kunna glömma!

Jag ger ”Vargasommar” 4 DG! Det är en bra kriminalroman. Där teamet runt Sebastian Bergman med sina tillspetsade relationer började bli lite väl hopsnärjda och konstruerade känns detta som en nystart med Hanna Wester och Gordon Backman i huvudrollerna. Hans får här friheten att skapa nya karaktärer vars livsvillkor och livssituationer är ett oskrivet blad. Det gör han utmärkt! Det är med inlevelse och spänning jag följer deras polisarbete såväl som deras privatliv. Att sedan Haparanda görs till en berättarröst för handlingen skänker dynamik och stärker dramaturgin.
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman #Norrland
8 mars 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Topekaskolan
Författar-
presentation:
Ben Lerner

Topekaskolan

Jag har nu läst Ben Lerners ”Topekaskolan” och det var en upplevelse. Inte för handlingen skull utan mer på grund av prosan. ”Topekaskolan” är den typ av bok som det är svårt att riktigt säga vad den handlande om men som man verkligen sugs in i. Det är med andra ord inte en bok som leder från A till B, inte heller är den som en kriminalroman där man följer ett fall till dess upplösning. Här kommer vi mer direkt in i en familj och får följa själva familjemedlemmarnas liv och vardag. När vi väl har bekantat oss med dem och förstår dem bättre så är boken slut.

Ben Lerner är född 1979 i Kansas, närmare bestämt i Topeka där romanen till stor del utspelar sig. Han är till vardags litteraturprofessor på Brooklyn College i New York. ”Topekaskolan” är hans tredje roman och var med som finalist för Pulitzerpriset 2020. Ben har även gett ut tre diktsamlingar och en essä. Hans mamma var psykolog så man kan till viss del ana att det finns självupplevda inslag som har vävts in i romanen.

I ”Topekaskolan” får vi följa Adam Gordon och hans föräldrar. Adam går på high school och är skolans debattmästare. Men han har problem och är under utredning av just den välrenommerade psykiatriska institution där hans föräldrar arbetar. Även hans föräldrar har sina problem och inte blir det bättre av föräldrarnas problematiska relationer och umgänge med sina kollegor vilka föräldrarna även genomför terapeutiska samtal med. Adam får man anse vara extremt begåvad och verbal, hans insikt i psykiska åkommor och problem som han får genom sina föräldrar är inte till hans hjälp, inte heller deras tillgång till mediciner. Adams mamma, Jane, lider av problem från sin barndom med en far som begick övergrepp vilket helt har förnekats på Janes bekostnad. Jonathan, Adams pappa, har en brokig bakgrund med släkt från Ryssland som han hjälpt över till USA. Inte nog med det han är sexuellt attraherad av Janes kollega Sima vilket, trots Jonathans ledtrådar, Jane vägrar att inse.

Det hela blir en djupdykning i en dysfunktionell familjs kamp mot sig själva såväl som mot varandra. Deras kunskaper, förstånd och insikter blir deras fiender i kampen för full förståelse inför sina respektive liv och tillkortakommanden. Framförallt hur kommer Adams uppväxt att påverka honom framöver när han själv blir gammal nog att bilda familj och forma sin alldeles egna fadersgestalt.

Jag ger ”Topekaskolan” 4 DG! Den är, trots tyngden i frågorna, en underbar roman. Prosan är som sagt ypperlig och avsaknaden av direkt handling och syfte uppvägs av dynamiken mellan karaktärerna och deras relationer. Det blir nästan som en spänningsroman. Gillar du inte psykologiskt navelskåderi kanske det inte är en bok för dig men har du det minsta intresse för människor, psykoterapi och relationer är läsning ett måste.
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #familjerelationer #uppväxtskildring
23 februari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Bormann i Bromma
Författar-
presentation:
Hans Gunnarsson

Bormann i Bromma

Efter flera ”vanliga” romaner är det så dags för Hans Gunnarsson att återvända till novellen. Det gör han genom novellsamlingen ”Bormann i Bromma”. Det har jag sett fram emot. Inte för att hans romaner är dåliga, absolut inte. Jag anser att hans författarskap är ett av samtidens bästa här i Sverige (jag har skrivit om alla hans böcker här på min blogg). Däremot för att det var genom novellen som jag upptäckte Hans Gunnarsson och han är sannerligen en av mästarna inom detta gebit.

Hans Gunnarsson är född 1966 och debuterade med novellsamlingen ”Bakom Glas” 1996 för vilken han belönades med Katapultpriset 1997. Efter det har det varit en jämn produktion och ”Bormann i Bromma” blir hans tolfte bok vilken då föregicks av romanen ”Nattsida” en form av uppföljare eller förlängning av den hyllade kollektivromanen ”All inclusive” (innehåller även en intervju med författaren).

I ”Bormann i Bromma” får vi ta del av elva nyskrivna noveller. Det är en stor variation av teman vi får oss tillhanda men gemensamt är att ingen av dem direkt är av karaktären feelgood läsning, vilket jag inte heller förväntade mig av författaren, även om jag tycker att novellen ”Rubberware” är av det komiska slaget. Likaså ”Bermuda – eller Bormann i Bromma” får mig att le, inte bara för att jag gillar golf (vilket jag vet att även Hans gör då jag haft glädjen att spela några rundor med honom) utan för dess förmåga att belysa glädjen av att ibland få sista ordet. Som del av novellsamlingen finns det också en prolog och en epilog som på ett läckert sätt binder ihop det så disparata verket.

Något jag vill nämna mer explicit är de målningar av Martin Wickström som finns med och inleder varje novell. Inte bara är de helt fantastiska i sin fotografiska skärpa utan även för att de är medvetet utvalda att illustrera och skapa känsla, tillika en utgångspunkt, för den novell som kommer. Konst och litteratur i vacker symbios!

Då skall ”Bormann i Bromma” få ett betyg av mig och det blir 5 DG! Ja, jag är svag för Hans Gunnarssons författarskap det är jag medveten om och ni får gärna ifrågasätta mitt betyg. För mig är detta ändå inget annat är underbar läsning och litterär kvalitet av bästa märke. Prosan sitter där, mångfalden av infall finns där, människokännedom och till viss del igenkänningsfaktorn infinner sig, känslor och relationer (konflikter) möts vi av, skruvade personligheter och lustiga situationer i mängder… Uppräkningen kan göras lång men kortfattat, varje viktig punkt på listan för att beröra mig som läsare prickas konsekvent av. Att som läsare dessutom får gå på en vernissage, så var det för mig då jag inte tidigare hade någon relation till Martin Wickströms konst, under läsningen uppskattas mycket. Skall du läsa en ny svensk samtidsroman/novellsamling i vinterkylan så har du här en given kandidat. Rekommenderas!
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller #novellsamling
5 februari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Alla tiders sex : kärlek, våld och religion under 14 000 år
Författar-
presentation:
Jonathan Lindström

Alla tiders sex

Det är inte så ofta det händer fast nu är det dags igen, jag skall skriva om en non-fiction bok. Denna gång är det en populärvetenskaplig skildring av sex genom tiderna med titeln ”Alla tiders sex”. Det blir en resa över 14 000 år men med ett fokus på nordisk forntid och medeltid. Du som är orolig för detaljerade sexskildringar behöver inte vara det och du som istället ser fram emot just detaljerade sexskildringar kommer bli besviken. Boken är en historik odyssé med utgångspunkt i arkeologiska fynd och historiska efterlämningar.

Jonathan Lindström är född 1962 är arkeolog och författare. Han har skrivit flera uppskattade böcker bland annat ”Allt om universum” för vilken han erhöll Carl von Linné-plaketten för Årets bästa faktabok 2006. Året efter, alltså 2007, blev han även utsedd till Årets folkbildare. År 2013 erhöll han även Hertig Karls pris (numera Stora historiepriset). Jonathan är också chefredaktör för tidskriften ”Populär Arkeologi”. För många kanske han också är känd för sin medverkan i radioprogrammet ”Spanarna”.

I boken ”Alla tiders sex” undersöker författaren vilken historisk betydelse sex har haft utifrån flera olika perspektiv. Det handlar naturligtvis om kärlek och lust men mycket mer om makt och religion. Den mer liberala och fria syn på sex vi har idag är inget våra förfäder har delat med oss. Resan bakåt genom århundradena lär oss mer om hur sex använts som maktmedel och förtryck. Till exempel vikingarna var verkligen inga änglar utan använde sig av kvinnor som sexslavar. Visserligen verkar de ha haft ett mer empatiskt förhållningssätt till sina egna kvinnor men de resor de gjorde efterlämnade mycket smärta och sorg. I och med religionens (kristendomens) inträde kom kvinnorna att bli mer skyddade men gemene mans förhållningssätt till sex blev mer skamfullt och frustrerat. Sex var inget nöje eller något lustfyllt utan enbart något som krävdes och skulle idkas för barnalstrande.

Ett annat fokus i boken är hur sex har skildrats genom konstverks såsom grottmålningar, runor och litterära skildringar. Lycka är att enligt författarens resonemang så är forntidens största monument inte en avbild gjord av en fallos utan av vaginan. Det kvinnliga könsorganet förtjänar detta då det inte bara är ett organ för sexuell njutning utan även har förmågan att sätta liv till världen.

Ytterligare något som avhandlas i boken är frågan om preventivmedlens historia. Här behandlas allt från den tidöverskridande men högst osäkra metoden med avbrutet samlag fram till vår tids debatt om p-piller och det så viktiga upplysningsarbete Ottar (Elise Ottesen Jensen) genomförde trots att hon bröt emot gällande lagstiftning. Gällande preventivmedel har författaren även med en anekdot kring en specifik form av födelsekontroll vilken jag finner högst absurd. Speciellt reagerar jag på den metoden som sportfiskare då jag tillämpar C&R (catch & release) vilket innebär att man med stor försiktighet behandlar fångad fisk och returnera den för att bibehålla starka fiskbestånd. Jag tänker inte avslöja själva metoden här utan det får du läsa mer om i boken.

Detta var bara några axplock på vad du kan få lära dig mer om ifall du läser ”Alla tiders sex”. Ur ett historiskt perspektiv är det både roande men också väldigt intressant såväl som skrämmande vad vi människor har hittat på, inte bara för att kunna njuta av sex utan även för att använda något så kärleksfullt och livsviktigt som sex till att bli ett vapen, vilket högst beklagligt existerar än idag!

Jag ger ”Alla tider sex” 3 starka DG! Eftersom sex på något sätt påverkar nästan alla våras liv så är det en bok som de allra flesta av oss borde läsa. Det finns saker vi kan lära oss av historien och även om vi idag antagligen har det bästa sexet genom tiderna så är vi kanske inte helt redo för det som kommer i framtiden, AI och virtuellt sex. Vem vet, en vacker dag långt in framtiden kommer man kanske se tillbaka på oss i vår generation och undra vad det egentligen var vi sysslade med när vi hade sex med varandra.
 


Avdelning: Fakta Taggar: #recnsion #sex #arkeologi #historia
3 februari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Vid vansinnets berg : volym I
Författar-
presentation:
H. P. Lovecraft

Vid vansinnets berg

För ungefär två år sedan skrev jag om Francois Barangers första illustrerade utgåva av ett H. P. Lovecraft verk, ”Cthulhu vaknar” . Ni som minns kommer säkert ihåg att jag var i det närmaste exalterad och gav den 5 DG. Nu har Baranger valt att gå vidare med ytterligare ett Lovecraft verk att illustrera och denna gång föll valet på ”Vid vansinnets Berg”. Denna gång var jag exalterad redan innan jag påbörjade läsningen och det var med stor förväntan jag öppnade denna lyxutgåva och sjönk ned i soffan.

Francois Baranger född 1970 är främst känd som illustratör även om han också givit ut ett par böcker. Mest känd är han nog för sina bidrag inom film- och spelindustrin. I unga år kom han att uppskatta Lovecrafts verk och när han senare bestämde sig för att göra en illustrerad version av något av mästarens verk föll valet på novellen ”Cthulhu vaknar” vilken 2020 nominerades till ett Chesley Award. Nu har det alltså blivit dags för ”Vid vansinnets berg” vilken kommer att delas upp i två volymer.

Året är 1930 och en vetenskaplig expedition från Miskatonics University lämnar Bostons hamn bakom sig för att färdas mot McMurdosundet och mer specifikt Rossön. Väl där börjar avlastningen av all material och upprättandet av en bas varifrån mer specifika expeditioner kan utgå. Även en andra permanent bas planeras cirka 100 mil söderut men på grund av det besvärliga vädret och de hårda vindarna avvaktar man med det och använder sig istället av de specialkonstruerade flygplan man har tagit med sig på expeditionen. Efter lite diskussioner väljer man att hålla sig till sin ursprungliga plan, att upprätta en utpost 800 km österut. Men innan man ger sig iväg vill Lake från biologiska institutionen ge sig iväg på en mindre expedition västerut då ett fynd han gjort har väckt hans intresse på grund av dess vetenskapliga inkonsekvens. Väl på plats rapporterar Lake om flera intressanta och viktiga fynd som visar på en tidigare okänd biologisk varelse. Detta blir det sista huvudexpeditionen någonsin hör av Lake och hans kollegor. En storm växer upp och först när den bedarrat kan man sända ut en expedition för att lokalisera och undsätta Lake och de andra. De står dock inte att finna. Istället finner man lägret helt förstört av stormen. Vid närmare undersökning finner man också de fjorton illa åtgångna biologiska exemplar vilka Lake redogjort för. De övriga åtta, helt oskadda exemplaren, Lake rapporterat om är nu som bortblåsta. Detta blir upptakten till en expedition in i fruktans och vansinnets domäner.

Även denna gång blir det 5 DG som delas ut. För det första är det en fantastisk skildring av Lovecraft och för det andra är Barangers illustrationer en kraftfull förstärkning av skildringen. Att den sedan kommer i en stor härlig lyxutgåva som mäter 36 x 27 cm gör boken till en juvel i boksamlingen. Vad jag tror det är som griper tag i mig, trots den helt osannolika berättelsen, är Lovecrafts sätt och förmåga att skriva denna historia. Det är en vetenskaplig expedition och han gör det hela vetenskapligt med mycket detaljer, fackspråk och begrepp. På så sätt lyckas han lura mig som läsare att tro på det osannolika genom att det är vetenskapligt förankrat. Lysande! Enda nackdelen är att den är uppdelad på två volymer denna gång och jag är otålig till mitt sinnelag. Helst vill jag bara fortsätta och läsa till slutet och nu måste jag vänta. Då skall ni veta att jag redan har läst hela verket vid ett tidigare tillfälle, men det blir till en helt ny upplevelse med det stora formatet och de underbara illustrationerna.
 


Avdelning: Skräck Taggar: #recension #Lovecraft #illustrerad utgåva
24 januari 2021
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera

Vänligheten

16 januari 2021

Sovsågott

7 januari 2021

Kimya

1 januari 2021

Där kräftorna sjunger

14 december 2020

Stanos Volta

5 december 2020

Kråkorna

29 november 2020

Draksådd

22 november 2020

Narrspegel

11 november 2020

Kris i forskningsfrågan

16 oktober 2020

Jamåhonleva

10 oktober 2020

Balladen om sångfåglar och ormar

27 augusti 2020

Gråt i mörker

7 augusti 2020

Den trettonde bomben

15 juli 2020

Varsel i mörkret

7 juli 2020

Midsommarnattsdrömmar

22 juni 2020

Jägarinnan

7 juni 2020

Bara människa

1 juni 2020

Redovisningsavdelning Marviken

25 maj 2020

Institutet

27 april 2020

Den söndrade jorden

13 april 2020

Anne Franks dagbok

5 februari 2020

Wonder Woman - Antologi

30 januari 2020

Folk med ångest

13 januari 2020

De försvarslösa

2 januari 2020

Tomten ge mig bara hårda paket

22 december 2019

Vei - Bok 2

9 december 2019

Gudarna vaknar

13 november 2019

Bungalow

23 oktober 2019

Fallet

13 oktober 2019

Varför kommer det inga nya bloggposter...

6 maj 2019

Kolibri

9 april 2019

Outsidern

18 mars 2019

Nattsida

10 mars 2019

Förrädarens guld

3 mars 2019

Jokern - Antologi

18 februari 2019

En högre rättvisa

11 februari 2019

Cthulhu vaknar

3 februari 2019

Sovande jättar

28 januari 2019

Floden

15 januari 2019

De vandrande städerna

10 januari 2019

Swedavien

6 januari 2019

Den absoluta Sandman - volym ett

2 januari 2019

Svenska noveller

21 december 2018

Grace

17 december 2018

Slutet

10 december 2018

Supernova - Amulett bok 8

3 december 2018

Flodskörden

25 november 2018

Augustpriset 2018

19 november 2018

Tre timmar

11 november 2018

Läslov

2 november 2018

Höstregn

24 oktober 2018

Luna Olympia

15 oktober 2018

Czentes Omega

22 september 2018

Avgrund

5 september 2018

Museion

24 augusti 2018

Frankenstein

21 augusti 2018

Spegelstaden

5 juni 2018

Dit du inte får gå

21 maj 2018

David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer

26 april 2018

Bortom portalen II

16 april 2018

Vi hör av oss

12 april 2018

Tipsextra

4 april 2018

Min vän Dahmer

28 mars 2018

De underkända

19 mars 2018

Vi kommer snart hem igen

11 mars 2018

Eldmärkt

1 mars 2018

Höstsol

18 februari 2018

Mellan dem

11 februari 2018

SmåLit 2018

4 februari 2018

Vi mot er

30 januari 2018

Sista vakten

22 januari 2018

Noveller

14 januari 2018

Stalpi

10 januari 2018

Vei - Bok 1

5 januari 2018

Törst

3 januari 2018

Blodskifte

18 december 2017

Scott 20sexton

12 december 2017

Döden som diktator

28 november 2017

Augustpriset 2017

5 november 2017

Om tyranni

21 oktober 2017

Den tunna blå linjen

15 oktober 2017

Hemmet

8 oktober 2017

Minnet av vatten

13 september 2017

Eldpojken

29 augusti 2017

Hur jag sätter betyg

20 augusti 2017

Likspett

8 augusti 2017

Jack

22 juli 2017

Fåglarna och andra noveller

5 juli 2017

Angel Wings 1 - Burma Banshees

27 maj 2017

Half bad - Häxornas krig

9 maj 2017

Haren springer

11 april 2017

Sveriges bästa och vackraste golfbanor

30 mars 2017

Diabolic

25 mars 2017

Stad i brand

14 mars 2017

Alfa och Omega

6 mars 2017

Perfidia

14 februari 2017

Rysk roulette

28 januari 2017

Den som finner

14 januari 2017

Velvet - volym 2

5 januari 2017

Enda vägen

21 december 2016

Blodmåne

4 december 2016

Kraften

27 november 2016

Björnstad

17 november 2016

Deadpool - The Complete Collection

31 oktober 2016

En vampyrs bekännelse

25 oktober 2016

Stjärndamm

20 oktober 2016

King's Hope

8 oktober 2016

Vanderland

27 september 2016

Velvet - volym 1

12 september 2016

Rum för resande

7 september 2016

Mr Mercedes

30 augusti 2016

Askfödd

18 augusti 2016

Guds barn

31 juli 2016

Tre minuter

18 juli 2016

Röta

13 juli 2016

Det enda rätta

26 juni 2016

Vad som än står

11 juni 2016

Batman - Antologi

7 juni 2016

Amerikana

26 maj 2016

Den trettonde funktionen

14 maj 2016

Eldfågeln

28 april 2016

Jag är Pilgrimen

23 april 2016

Batman - The Long Halloween

18 april 2016

Att resa med litteraturen

11 april 2016

I solstormens spår

1 april 2016

Rött Hot

27 mars 2016

Alice och flugan

18 mars 2016

Batman Eternal Volume 1

14 mars 2016

Sex Dagar

10 mars 2016

Bortom Portalen

1 mars 2016

Främlingar på ett tåg

27 februari 2016

Half bad - Det mörka ödet

23 februari 2016

Färjan

19 februari 2016

Guardians of the Galaxy

17 februari 2016

Blodsbröder

14 februari 2016

Smålands Litteraturfestival

7 februari 2016

Aldrig ensamma

3 februari 2016

Fågelskrämman: Skymningsnoveller

31 januari 2016

Ljuset vi inte ser

29 januari 2016

A Game of Thrones: Volym 4

26 januari 2016

Flykten från Mars

16 januari 2016

En kulturgärning i särklass

11 januari 2016

Renhet

28 december 2015

En man som heter Ove

23 december 2015

Affeland

8 december 2015

Uppskattat bokprat för mina bibliotekskollegor till morgonfikat idag. Innehåll Ben Okri "Den omättliga vägen", Lars Wilderäng "Stjärnfall", Jonathan Franzen "Renhet", Christoffer Carlsson "Mästare väktare lögnare vän", Arnaldur Indridason "Den som glömmer", Mats Strandberg "Färjan", Paula Hawkins "Girl on the train" samt slutligen Margaret Atwood "The heart goes last". #daniel_lm

2015-12-04T21:22:50+09:00

Domovoi

1 december 2015

Familjen Joltysjev

26 november 2015

Ur varselklotet

13 november 2015

Sista riket - Mistborn bok 1

8 november 2015

Litterära fragment!

3 november 2015

Kodnamn Sherlock

31 oktober 2015

Senaste veckans leveranser... Det blir mycket härlig läsning framöver! Bloggrecensioner kommer efterhand! / #daniel_lm

2015-10-27T23:23:35+09:00

Triss i SF antologier!

28 oktober 2015

Med inkluderande berättelser ger vi våra barn ett språk

24 oktober 2015

Stjärnfall

17 oktober 2015

Alena

11 oktober 2015

Vad jag fick med mig hem från Bokmässan!

29 september 2015

Velvet i Agent X9

24 september 2015

Ett vingslag

15 september 2015

Mästare, väktare, lögnare, vän

5 september 2015

Y - The last man (deluxe edition)

25 augusti 2015

Skrivande om skrivande

16 augusti 2015

Jag vill ha en bättre chef - Nu!

8 augusti 2015

Maze Runner: I dödens stad

26 juli 2015

Blod på snö

12 juli 2015

maddAddam

9 juli 2015

13 svarta sagor

5 juli 2015

Överlevare

27 juni 2015

Sapiens: en kort historik över mänskligheten

21 juni 2015

Rory McIlroy: Vägen till att bli världens bäste golfspelare

2 juni 2015

Bokprat för kollegor nu på fredag! /#daniel_lm

2015-05-25T21:36:10+09:00

Attentaten i Gallus

24 maj 2015

Dog City Blues

17 maj 2015

Odinsbarn

10 maj 2015

Ensam på Mars

25 april 2015

Tredje principen

12 april 2015

Råttan och andra onda berättelser

3 april 2015

Skyddsrummet Luxgatan

27 mars 2015

Enklaven

19 mars 2015

Indialänderna

15 mars 2015

Svennis: Min historia

7 mars 2015

Fyra kvinnor fyra flickor

3 mars 2015

Half bad - Ondskans son

21 februari 2015

Citymorden

18 februari 2015

Kärlek i maskinernas tid

12 februari 2015

All inclusive

1 februari 2015

Väckelse

25 januari 2015

Maze Runner: I vansinnets öken

21 januari 2015

Sanningen om fallet Harry Quebert

17 januari 2015

Ondska

13 januari 2015

Maskinblod 3

15 december 2014

Kan jag vara Frank med dig

30 november 2014

Sonen

25 november 2014

Polis: En Harry Hole-thriller

16 november 2014

Tidstvillingarna

5 november 2014

Främling. Inkräktare

26 oktober 2014

Jönköpings seriefestival

25 oktober 2014

Stjärnklart

23 oktober 2014

Lycka! #Cortazar #noveller /#daniel_lm

2014-10-22T01:33:33+09:00

Broder själ, syster flamma

19 oktober 2014

Erövraren

15 oktober 2014

Block - En deckare ur balans i tiden

6 oktober 2014

"Hämnd" och "Efter hämnden"

1 oktober 2014

Maze runner

24 september 2014

Eunomia

21 september 2014

Alltid kul att sätta upp nyinköpta böcker på jobbet! /#daniel_lm

2014-09-11T18:43:12+09:00

Den fallande detektiven

9 september 2014

Död eller levande

28 augusti 2014

Hallonkyssar i en svart Mercedes

23 augusti 2014

Oceanen vid vägens slut

19 augusti 2014

Erkännanden!

14 augusti 2014

Midsommargryning

10 augusti 2014

En tur med Cadillac

1 augusti 2014

Med killarna på Stadsbiblioteket i Jönköping /#daniel_lm

2014-07-31T23:47:01+09:00

Gården

29 juli 2014

Regn, åska och blixtar! Perfekt att sitta inne och läsa ungdomsfantasy! /#daniel_lm

2014-07-27T01:19:11+09:00

Gråzon

26 juli 2014

A game of thrones: Volym 3

19 juli 2014

Eksjö Bokhandel

14 juli 2014

Besök på Eksjö Bokhandel! Reportage kommer på min blogg... /#daniel_lm

2014-07-13T02:16:59+09:00

Framtidens ledarskap

8 juli 2014

Tecken i skyn

4 juli 2014

Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare

2 juli 2014

Dags att läsa lite facklitteratur. Mycket intressant och givande läsning! #PiaVingestråhle #ForzumFörlag #FramtidensLedarskap /#daniel_lm

2014-07-03T01:25:20+09:00

Vredesverk

26 juni 2014

Skön sommarkrim #LyndsayFaye / #daniel_lm

2014-06-18T02:48:27+09:00

New Yorks gudar

17 juni 2014

Rapport från Skolverket #Skolverket #läslyftet /#daniel_lm

2014-06-13T21:25:51+09:00

Skön sommarläsning #GeorgeRRMartin #daniel_LM

2014-06-07T04:36:28+09:00

Lite annan typ av läsning framöver... #fotbollsVM #Daniel_LM

2014-06-05T19:13:38+09:00

A game of thrones: Volym 2

4 juni 2014

"Två soldater" recension på min blogg! #RoslundHellström #Daniel_LM

2014-05-28T04:24:32+09:00

Två soldater

27 maj 2014

Amulett - Älvprinsen (bok fem)

20 maj 2014

Maskinblod 1 & 2: killars läsutveckling

14 maj 2014

Maskinblod 2

13 maj 2014

Stallo

8 maj 2014

Upp till ytan

6 maj 2014

A game of thrones

29 april 2014

Skuggpojken

26 april 2014

Världsbokdagen

2014-04-23

Sagan om ringen

16 april 2014

Kleptomania

2014-04-16

Maskinblod

15 april 2014

Gängkrig 145

5 april 2014

Spider-Man

5 april 2014

James Ellroy biografi

30 mars 2014

Svensk tecknad fantasy

22 mars 2014

Den osynlige mannen från Salem

15 mars 2014

Bokrean 2014

15 mars 2014

Tretton timmar

8 mars 2014

Den hemliga kopplingen mellan Litto och Mello

6 mars 2014

Doktor Sömn

5 mars 2014

All Star Superman

28 februari 2014

Amulett - Det sista rådet (bok fyra)

27 februari 2014

Bokrean i Jönköping

19 februari 2014

Äntligen

18 februari 2014

Judas barn

14 februari 2014

Läsborgarmärket

11 februari 2014

Bokrean 2014 är igång

11 februari 2014

Syndaflodens år

9 februari 2014

Avengers vs X-Men

9 februari 2014

Familjedanser

3 februari 2014

Tales of Garcon

2 februari 2014

Män av våld

31 januari 2014

Läsningens betydelse för framgångsrik utbildning och yrkesliv

28 januari 2014

Jesus son

25 januari 2014

Magikerna

24 januari 2014

Unga killars läsning - Del 2

21 januari 2014

Ninja Timmy

21 januari 2014

Unga killars läsning

20 januari 2014

Stalker

18 januari 2014

Bokrean 2014

2014-01-09

Sant eller falskt

2014-01-09

Om pyttesmå partiklar

2014-01-09

En av Stephen Kings bästa romaner

2014-01-05

All Star Batman and Robin The Boy Wonder

2014-01-01

Röd Storm av Tom Clancy

2014-01-01

Saga

2013-12-29

Vad du borde fått i julklapp

2013-12-23

Kanada

2013-12-23

Preacher - Book One

2013-12-18

Krigets färger

2013-12-15

Musashi Samurajen

2013-12-09

Star Wars - The Complete Saga

2013-12-09

The Incredible Hulk

2013-12-07

The Best American Short Stories of the Century

2013-12-07

Atlas Black: Complete Adventure

2013-12-02

För mycket lycka

2013-11-24

Frihet

2013-11-23

Hulken

2013-11-23

Mästerverk

2013-11-17

Den larmande hopens dal

2013-11-17

Brott och skuld

2013-11-17

Spiderwick

2013-11-17

Percy Jackson

2013-11-17

Reportagen

2013-11-10

First blood/Tvekampen

2013-11-10

Göran Zachrisson - Mr Golf

2013-11-09

Svante Weyler Bokförlag

2013-11-08

Till sista droppen

2013-11-04

Devils Peak

2013-11-04

Jag vill förändra världen

2013-10-29

Hans Gunnarsson

2013-10-27

Genvägar / Short cuts

2013-10-27

Bismarck och Tirpitz

2013-10-27

Sgt. Fury and his howling commandos

2013-10-25

Drömelvan

2013-10-25

Dödliga uppdrag under andra världskriget

2013-10-25

Ansel Adams at 100

2013-10-25

Lång dags färd mot natt

2013-10-25

Trilogin om Frank Bascombe

2013-10-22

Släktet

2013-10-22

Höstlegender

2013-10-22

The Crimson Empire Saga

2013-10-22

Final rounds

2013-10-20

Under kupolen

2013-10-18

Världskrig Z

2013-10-18

2666

2013-10-17

Min kamp

2013-10-17

Hetta

2013-10-12

Bland träden

2013-10-11

Earth Abides

2013-10-11

Fallen

2013-10-11

Skulle jag dö under andra himlar

2013-10-11

Bödelns sång

2013-10-09

Sin City

2013-10-08

Främlingens barn

2013-10-04

Tre sekunder

2013-10-04

Metro 2034

2013-10-03

The Crow

2013-10-03

Till offer åt Molok

2013-10-01

Christoffer Carlsson

2013-10-01

Härjat och bränt

2013-09-29

Tiden

2013-09-29

En bit av mitt hjärta

2013-09-28

Halvbrodern

2013-09-28

Rising Stars

2013-09-27

Den orolige mannen

2013-09-26

Bone

2013-09-24

Djingis och hans ättlingar

2013-09-24

Lista recensioner av Daniel Gunnarsson

Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson

Önskar att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa

Daniel Gunnarsson är en litterär allätare utan fördomar som slukar en högst varierad kost bestående av romaner som varvas med deckare, fantasy, SF, grafiska romaner och en del faktaböcker gärna historiska eller om sport. Utöver det läser han också gärna en del av sina barns böcker.

Daniels hemliga önskan är att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa. Till vardags arbetar han som ekonomibibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Anne Franks dagbok, Ari Folman

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Illustrationerna skänker stämning och uttryck för Annes känslor, de stärker hennes ord"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Anne Franks dagbok måste var en av de mest lästa ungdomsböckerna. Många är de läsare som fått ta del av hennes berättelse från andra världskriget då hennes familj tvingades gå under jord och gömma sig för tyskarna under två långa år innan de blev avslöjade. Vad de hade gjort? Inget, de var judar. Boken gavs ursprungligen ut 1947 och på svenska 1953 så man kan säga att d...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Gripande roman om en man och hans liv

Bungalow, Åke Edwardson
Livet är svårt, valen är många och utgången är osäker. Det får vi lära oss av huvudpersonen och jag uppskattar lektionen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Tunn linje mellan framgång och katastrof

Fallet, Lars Wilderäng
Själva scenariot med fastighetsaffärer och en finanskris låter kanske inte så rafflande men det är onekligen ett högt drivet tempo i Mikaels liv på vägen mot undergången"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Smärta och sorg när ett litet samhälle rämnar

Outsidern, Stephen King
Störst behållning har jag av att läsa vad som kan hända i ett litet samhälle där alla känner alla, men när skräck och masspsykos tar överhanden så vänder man sig mot sin närmaste vän"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Nattsida, Hans Gunnarsson

Om det som skrämmer allra mest

När en författare av Hans Gunnarssons kaliber skänker oss läsare den ynnesten att 'namedroppa' ett knippe författarskap så skall man passa på att notera dessa"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det är 23 år sedan Hans Gunnarsson debuterade med novellsamlingen "Bakom glas" som belönades med Katapultpriset. Av hans hittills elva verk har romanen "All inclusive" från 2015 inneburit den kanske största kommersiella framgången. Nu är författaren tillbaka med syskonromanen "Nattsida". Denna härliga känsla av förväntan varenda gång man inleder en ny roman av Hans Gunnarsson! "Nattsida" är en bok på dryg...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Påtagligt mörkt och suggestivt

Floden, Markus Lutteman
De har inget annat val än att följa floden och den ström som sakta för dem vidare längre och längre in i det alltmer hotfulla landskapet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Träffsäker intrig av framgångsrik författarduo

En högre rättvisa, Michael Hjort
Kollegorna på Riksmord tvingas in i för många egna problem vilket tar fokus från själva huvudberättelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Dubbel skräckupplevelse i mäktig klassiker

Cthulhu vaknar, H. P. Lovecraft
Texten är fri från redigeringar så språket kan stundtals upplevas något ålderdomligt, tillika är de rasistiska inslagen påtagliga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Slutet, Mats Strandberg

En månad kvar att leva

I 'Färjan' och 'Hemmet' rör sig Mats Strandberg mot Stephen Kings mer övernaturliga skräckatmosfär. Det gör han inte här. I 'Slutet' är det en mer naturlig form av skräck inför det oundvikliga som drabbar personerna och det är faktiskt mycket, mycket mer skrämmande"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Mats Strandberg är tillbaka där han började, nämligen i ungdomsgenren. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i Engelsfors-trilogin. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar och han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara: ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”? Den 16 septembe...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en

Tre timmar, Anders Roslund
Ramen för 'Tre timmar' utgörs av den illegala människosmugglingen från Afrika genom Europa till Sverige, det är en verksamhet där en människas liv bara kan värderas i pengar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Realistiska scenarier i litterär berg- och dalbana

Höstregn, Lars Wilderäng
Lars Wilderäng gör det han kan bäst och bygger sakta men säkert upp realistiska scenarier som spänner över stora delar av Europa samtidigt som vi med stor inlevelse och känsla får följa de enskilda individerna som så hårt drabbas av det politiska maktspelet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med världsbygge och persongalleri som fängslar och berör

Czentes Omega, Anna Jakobsson Lund
Är det någon enskild författare i Sverige idag som driver fantastikgenren för ungdomar framåt så är det Anna Jakobsson Lund"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Avgrund, Jeff Vandermeer

Förfelad expedition in i mystiskt område

Spännande och intressant i dessa tider av ekologisk oro"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Förlaget Fria ligan har haft den goda smaken att översätta den första delen i Jeff VanderMeers trilogi om Område X. Boken, med den engelska titeln Annihilation, har filmatiserats av Alex Garland. ”Avgrund” är en ekologisk thriller. Ett område (kallat Område X) i de södra träskmarkerna har varit avspärrat i decennier. Där har naturen återtagit makten och nya livsformer breder ut sig. En hemlig myndighet, ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Spännande läsning med aktuella frågeställningar

Museion, Hans Olsson
En smart och driven thriller i IT-miljö som jag finner mycket läsvärd"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Aktuell tvåhundraåring

Frankenstein, Mary Wollstonecraft Shelley
Hur var kvinnornas situation i samhället då och hur mycket dolda budskap kring kvinnornas situation finns det inte att läsa in i texten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Om en förbjuden stadsdel

Dit du inte får gå, Emil Haskett
Där är mystik och magi vardag och stadens alla föräldrar förbjuder sina barn att gå dit"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av David Bowie: Den sista intervjun, David Bowie

Mer än en trendskapande musiker

Jag tycker att intervjuerna, även om de inte är sammanhängande, ger en bra blick över David Bowies liv, karriär och personlighet"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den 10 januari 2016 lämnade David Bowie oss med saknad. Hans karriär har inte alltid varit spikrak men väl fantastisk, överraskande och framförallt lång. Ända in i det sista gjorde han det han var bäst på, skapade musik. Den 8 januari 2016, på sin 69-årsdag och alltså bara två dagar före sin död, gav han ut sitt sista album ”Blackstar”. ”Blackstar”, tycker jag tillhör ett av ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Vi hör av oss, Jacob Sundberg
Att så korta möten kan få så stor betydelse för oss, och under så stor del av våra liv, känns högst nyckfullt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Lysande fotbollsnostalgi

Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt
En stor och exklusiv volym späckad med fakta och anekdoter"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

En mördares uppväxt

Min vän Dahmer, Derf Backderf
Derf Backderf har inför nyutgåvan gått tillbaka i tiden, intervjuat gamla klasskamrater och lärare, läst polisprotokoll och tagit del av intervjuer gjorda med Jeffrey Dahmer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde

Smärtsamt och kraftfullt om Förintelsen

Det är oerhört gripande livsöden vi får ta del av även om texten är enkel och saklig"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Ibland kan det vara svårt att nå ut till ungdomar med viktiga budskap.  Vi har alla hört om dåliga läsresultat och svårigheter med läsförståelsen hos svenska ungdomar. Därför blev jag extra intresserad när jag läste om en grafisk roman av Jessica Bab Bonde som tar upp det väldigt viktiga ämnet Förintelsen. Jessica Bab Bonde har tidigare jobbat inom förlagsbranschen. Numera är hon litte...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Mästerlig prosa i föräldrabiografi

Mellan dem : till minne av mina föräldrar, Richard Ford
Han upplever det själv som att han blev en kil som drevs in mellan dem, kanske därav den tvetydiga titeln på boken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samtida epos om glesbygden

Vi mot er, Fredrik Backman
Arbetstillfällen, social service och utvecklings- möjligheter kanaliseras till Hed medan Björnstad lämnas vind för våg till medborgarnas allt stegrande frustration"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Omfattande människokännedom i förtätad prosa

Noveller, Kjell Askildsen
Jag utgår ifrån att mycket i berättelserna är erfarenhetsbaserat eller ligger honom nära, det är helt enkelt för bra för att vara fritt påhittat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Törst, Jo Nesbø

Mer makabert än någonsin

Polisen måste visa handlingskraft och få fatt på mördaren snarast, annars kommer hela Oslo att bli lamslaget av skräck"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Jo Nesbø har drivit karaktären Harry Hole väldigt långt. Efter några andra romanprojekt återvänder han nu till sin gamla antihjälte. "Törst" som är den elfte romanen om Harry Hole, finns nu i pocket.  I detta fall, ett av Harrys otäckaste, ställs han mot en motståndare som direkt utmanar honom. Utmaningen är inte bara intellektuell utan även rent kriminalteknisk. Detta är en mördare som Ha...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ruggig stämning i stark berättelse

Hemmet, Mats Strandberg
När Joels mamma Monika ska flytta in på demensboendet Tallskuggan börjar saker och ting gå fel, riktigt fel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ögonöppnare värd att spridas

Om tyranni, Timothy Snyder
Så vi inte blir förstärkare av falska budskap vilka annars sprids med stor genomslagskraft över internet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Sök i bloggen

 

Böcker jag läst

Förrädarens guld

av Philip Reeve
Andra delen i science fantasy-serien om de vandrande städerna som...

De vandrande städerna

av Philip Reeve
Nu när stunden var inne var Tom så rädd att han knappt kunde anda...

Frankenstein

av Mary Wollstonecraft Shelley
"Frankenstein" är känd som berättelsen om hur e...

Rysk roulette

av Mark Greaney
I Tom Clancys sista roman har Ryssland fått en ny diktatorisk led...

En vampyrs bekännelse

av Anne Rice
En vampyrklassiker!På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr oc...

Serafers drömmar

av Ola Wikander
Den stora världsmaskinens visare rör sig. Efter slutfört stridsup...

Rött hot

av Mark Greaney
President Jack Ryan har knappt hunnit installera sig i Vita Huset...

Böcker jag läst 2015

Bowie : album för album

av Paolo Hewitt
I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album ...

En man som heter Ove

av Fredrik Backman
Grannarna kallar Ove bitter, men Ove själv håller i...

Alena

av Kim W Andersson
Kallblodiga mord, spirande förälskelse, sadistiska tjejgäng och l...

Dog City Blues

av Jacob Härnqvist
En katastrofal insats femton år tidigare ledde till sparken från...

Råttan och andra onda berättelser

av Melker Garay
Vad är ondska? Melker Garays välskrivna berättelser kommer nära, ...

Svennis : min historia

av Stefan Lövgren
"I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag...

Citymorden

av Lars Bill Lundholm
Tre rånare genomför ett brutalt dåd i Stockholms tunnelbana. En h...

Väckelse

av Stephen King
Pastor Charles Jacobs är hängiven sitt kall, men också besatt av ...

Sanningen om fallet Harry Quebert

av Joel Dicker
Detta är den kalejdoskopiska berättelsen om Nola Kellergan, en un...

Böcker jag läst 2014

Sonen

av Jo Nesbø
Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras ...

Polis

av Jo Nesbø
En Oslopolis hittas mördad på samma plats där han många år tidiga...

Tidstvillingarna

av Arne Norlin
Först tror Astrid att hon drömmer. En främmande pojke i hennes ru...

Främling. Inkräktare

av Hans Olsson
I denna novellsamling finns tolv berättelser samlade. Här finner ...

Stjärnklart

av Lars Wilderäng
Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonern...

Broder själ, syster flamma

av Christian Gripenvik
Broder själ, syster flamma belönades 2014 med tredjepris i svensk...

Erövraren

av Dag Öhrlund
Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har lyckat...

Block : en deckare ur balans i tiden

av Daniel Hånberg Alonso
Josef Block är trettiosju år gammal. Cirka trettiosju år. Svårt a...

Efter hämnden

av Kalle Güettler
Det är ett år sedan Elias utkrävde sin hämnd, och nu ska han få g...

Hämnd

av Kalle Güettler
Elias mamma flydde från sitt krigshärjade hemland innan han födde...

Maze runner : i dödens labyrint

av James Dashner
När Thomas vaknar upp minns han bara sitt eget namn. Tillsammans ...

Resan till tidens slut

av Erika Vallin
Sommarlovet ligger framför Asrin, Lima och Max, och tillsammans ...

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin
Asrin Brunson är tolv år gammal och en till synes helt vanlig t...

Den fallande detektiven

av Christoffer Carlsson
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas ...

Hallonkyssar i en svart Mercedes

av Raili Syvänen
I Hallonkyssar i en svart Mercedes följer du med under huden på e...

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...

Midsommargryning

av Lars Wilderäng
Fortsättningen på Lars Wilderängs debutroman &...

En tur med Cadillac

av Raili Syvänen
KVINNOKRAFT I LYXFÖRPACKNING Om du bara ska läsa en riktigt bra ...

Gården

av Tom Rob Smith
GÅRDEN är en psykologisk thriller, en annorlunda och nervkittland...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 3

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Framtidens ledarskap : om konsten att leda människor på ett hållbart och framgångsrikt sätt

av Pia Vingestråhle
Ledarskap är viktigt. För oss alla. Ett bra ledarskap får oss att...

Tecken i skyn

av Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationell...

Vredesverk : tredje delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström
Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är sönders...

New Yorks gudar

av Lyndsay Faye
Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Samm...

A game of thrones - Kampen om järntronen. Vol 2

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Två soldater

av Roslund & Hellström
Anders Roslund och Börge Hellström är tillbaka ...

Amulett: Älvprinsen

av Kazu Kibuishi
Femte delen i den prisbelönta serien! Fienden blir allt starkare ...

Stallo

av Stefan Spjut
Stallo tänjer på verklighetens gränser. När du läst den är ingent...

Upp till ytan

av Margaret Atwood
En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 1

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Skuggpojken

av Lucifer
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnel...

Gängkrig 145

av Jens Lapidus
Mahmud al-Askori måste ta tillbaka något. Sin heder. Små suedijäv...

The Portent, De dödas rike

av Peter Bergting
Här berättas historien om krigaren Milo, som är på väg genom demo...

Den osynlige mannen från Salem

av Christoffer Carlsson
Den osynlige mannen från Salem en spänningsroman i klassisk noira...

Tretton timmar

av Deon Meyer
Tidig morgon, en ung amerikansk turist rusar upp för sluttningen ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

Amulett: Det sista rådet

av Kazu Kibuishi
En förlorad stad där mörka hemligheter avslöjas Emily och hennes ...

Jesus Son - Modernista Pulp

av Denis Johnson
Jesus' Son handlar om en värld där det enda ljuset är neon, en ex...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Ninja Timmy och de stulna skratten

av Henrik Tamm
Första delen i serien om Ninja Tommy och hans vänner...

22/11 1963

av Stephen King
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vä...

Syndaflodens år

av Margaret Atwood
"Syndaflodens år" är Margaret Atwoods uppfölja...

Judas barn

av Markus Heitz
Roman baserad på rättegångsprotokoll frå...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB