Daniel Gunnarsson - LitteraturMagazinet

 Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson 

Visa standardvy Visa omslagsvy

 

Bok-
presentation:
Kråkorna
Författar-
presentation:
Anders Fager

Kråkorna

Kim har fått ett brev. Hon har ärvt sitt föräldrahem. Fast egentligen är det inte hennes föräldrahem utan farföräldrarnas hem där hon kom att växa upp. Hon har länge undvikt denna plats men nu är huset hennes och hon bestämmer sig för att åka dit. Hon vet att det kommer att bli en resa bakåt i tiden, till hennes uppväxt på gården. Det blir en färd tillbaka till hemska minnen och det mörker som präglade hennes barndom.

Den grafiska romanen ”Kråkorna” är skriven av Anders Fager och illustrerad av Peter Bergting. Anders Fager är för mig mest känd genom böckerna ”Svenska kulter” och ”Samlade svenska kulter” vilka är underbart mörka böcker (novellsamlingar) med botten i svensk folktro med inslag av Lovecraft. För andra kanske han är mer känd som rollspelskonstruktör. Peter Bergting är en känd illustratör tillika författare med flera egna grafiska romaner bakom sig exempelvis den lysande ”The Portent” som du kan läsa om här.

”Kråkorna” är en bok om Kim och hennes uppgörelse med sin uppväxt som kantades av död, misslyckanden och trasiga relationer. När hon väl är på plats i huset tränger sig minnena på med hjälp av gamla saker, fotografier och alla de lappar som finns uppsatta över hela huset. Kim bär på ett starkt trauma av att hennes mamma lämnade dem och hon själv blev kvar hos sin far. En far som i sin tur åter bodde ihop med sina föräldrar på gården, en högst dysfunktionell familj efter äldste sonens plötsliga bortgång. Alla dessa minnen och händelser blir som svarta monster vilka hon måste bearbeta för att finna frid och ett hem.

Jag ger ”Kråkorna” 3 starka DG! Det jag uppskattar mest är de otroligt stämningsfulla illustrationerna som bär berättelsen och känslan av sorg och övergivenhet. ”Kråkorna” var för övrigt en av de sex böcker som nominerads till 2020-års Augustpris i kategorin för bästa barn- och ungdomsbok.
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman
29 november 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Draksådd
Författar-
presentation:
Chris Berg

Draksådd

För ett par år sedan fick jag nöjet att läsa Chris Bergs debutroman ”Gråzon” vilken du kan läsa mer om här. Nu har författaren precis släppt sin andra roman vilken även den har Richard Häll som huvudkaraktär. Då ”Gråzon” var en bok jag uppskattade mycket fick den högt betyg av mig 4 DG. Detta trots att boken innehöll en del korrekturfel vilket låg på den negativa sidan. Inte så allvarligt i sig, men när man läser en spänningsroman som man fullständigt slukar, vilket jag gjorde med ”Gråzon, så kan det bli att man rycker till varje gång det uppstår och det är synd. Nu har Chris Berg valt att ge ut sin andra roman ”Draksådd” på Nona förlag. Ett förlag som jag inte är bekant med men hoppas på att korrekturläsningen är bättre, samtidigt som storyn är lika vass som i debuten.

Chris Berg är född 1980 och bosatt i Stockholm. Författarnamnet är en pseudonym då han till vardags arbetar som läkare och inte vill blanda ihop de båda rollerna. I sitt författarskap har han utvecklat ett nätverk med Lars Wilderäng och Mats Svensson vilka båda är författare inom samma genre. Vad jag förstår läser de varandras böcker och stöttar varandra. Eftersom jag läst alla dessa tre författares senaste alster kan jag inte säga annat än att det verkar vara ett mycket givande och bra samarbete för dem alla.

I ”Draksådd” har Richard Häll kommit tillbaka till Sverige. Han har blivit omplacerad men längtar tillbaka till operativ verksamhet. En önskan som kommer slå in förr än han någonsin anar. I och med att Sverige har infångat en mycket viktig person som tillhör ett islamistiskt terrornätverk skall en utlämning till USA genomföras. Naturligtvis är detta något som terrornätverket inte vill skall ske då personen som skall utlämnas sitter inne med för dem extremt känslig information. Samtidigt blir svenska underrättelser medvetna om att en ny terrorcell är under uppbyggnad i Södertälje och man kallar in Richard Häll. Han får till uppgift att bevaka och ta reda på vilket attentat den nya cellen håller på att planera inför. Desto längre tiden går, ju säkrare blir Richard på att det är något riktigt stort på gång. Kommer han hinna kartlägga terrorcellen och förhindra att mängder av oskyldiga liv offras.

Vad skall jag säga? Återigen blev det sträckläsning för min del. Boken är vansinnig spännande och dramaturgin excellent. Sakta men säkert dras man som läsare in i båda sidors situation och handlande. Allt är inte hela tiden svart eller vitt. Men trots allt, Richard står på de godas sida mot de onda, vilka denna gång är oerhört välplanerade, bra utrustade och otroligt målmedvetna. Det blir flera intressanta vändningar i boken och drivet i berättelsen gör att man snabbt vänder blad och läser vidare medan man blir allt torrare i munnen. Så bra är ”Draksådd”!

En rolig kuriosa från boken är att när Richard sitter på spaningspass tar han fram en bok som han beskriver som intressant och väl underbyggd vilken har en karolin med automatvapen på framsidan. Antar att fler än jag här ler på munnen åt blinkningen till Lars Wilderäng och hans senaste bok ”Redovisningsavdelning Marviken” läs mer om den här.

Skall jag då slutligen ge ett betyg till ”Draksådd” får det återigen bli ett högt betyg nämligen 4 starka DG. Ja, korrekturfelen är borta denna gång. Skall du läsa en riktigt driven och spännande svensk roman så rekommenderar jag denna. Varför skriver jag svensk? Spelar ingen som helst roll vilket land, ”Draksådd” står sig mycket väl även i internationell konkurrens!
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller
22 november 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Narrspegel
Författar-
presentation:
Björn Hellberg

Narrspegel

Det var inte så längesedan jag här på bloggen skrev om Sten Walls allra första fall i boken ”Gråt i mörker”. Nu har det blivit dags för hans allra senaste, förhoppningsvis inte det sista, ”Narrspegel”. Detta fall kommer bekymra Sten Wall och leda in honom på villospår. Men ihärdig som han är närmar han sig sakta men säkert mysteriets kärna.

Björn Hellberg vår käre tävlande och tillika domare från ”På spåret” tar oss här tillbaka till Staden. Allt har sin gång i det lilla samhället men så brakar allt lös. En man blir med berått mod påkörd och dödad. En kommunpamp med frestelser för unga kvinnor är i farten. En gammal olyckshändelse med dödlig utgång bubblar upp. Misslyckade kärleksaffärer gör sig aktuella. Förgreningarna är många och Sten Wall står nästintill handfallen. Vad är egentligen sanning och vem är det som ligger bakom? Villfarelserna får Sten Wall att känna det som om han stirrar in i en narrspegel.

Som vanligt tar Björn Hellberg oss med på en resa in i ett samhälle där allt inte är som det ser ut att vara. Men han gör det på en prosa och med en vokabulär som får läsaren, åtminstone mig, att le mitt i allt det hemska som sker. Det är en fröjd att läsa och befriande fritt från blodiga scener och onödigt våld. Allt sker inom ramen för realism och trovärdighet. Det skattar jag högt!

Jag ger ”Narrspegel” 3 starka DG! Björns böcker går inte till historien som några klassiker men de har en charm och ett underhållningsvärde som är stort. Det räcker för mig. Ibland vill man bara ha en bok som ger tidsfördriv och en läsupplevelse för stunden, då är en Sten Wall deckare ett givet val för mig!


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
11 november 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Kris i forskningsfrågan : eller vad fan får vi för pengarna
Författar-
presentation:
Hanne Kjöller

Kris i forskningsfrågan

Den sista tiden har det varit en påtaglig debatt både i press och i radio kring den forskning som bedrivs i Sverige. Orsaken kan nog med fog kanaliseras till Hanne Kjöllers bok med titeln ”Kris i forskningsfrågan (eller: vad FAN får vi för pengarna?)”. Boken är utgiven av förlaget Fri Tanke och den har bemötts av både kritik och lovord. Själv arbetar jag som bibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping vilket gör att jag i mitt arbete får en viss inblick i forskningsvärlden, även om jag befinner mig lite i utkanten av densamma.
 

Hanne Kjöller är född 1965 i Uppsala och utbildad sjuksköterska. Hon är författare med flera böcker bakom sig vilka ofta berör hennes egna erfarenheter även om hon inte heller väjer för att ta upp kontroversiella ämnen. Hanne har dessutom många år bakom sig som journalist och ledarskribent på Dagens Nyheter.
 

I boken ”Kris i forskningsfrågan” tar hon fram luppen och ger sig på att granska hur svensk forskning står sig både internationellt såväl som nationellt. Sverige som nation satsar på att vara en framgångsrik forskningsnation (för att inte säga ledande även om så nu inte är fallet) och därför satsas det i jämförelse med andra länder en ansenlig del av de offentliga medlen på att driva kunskapsutvecklingen framåt genom kvalitativ forskning. Forskningen skall alltså betraktas som en motor för ökad kompetens och innovation, inte bara inom akademin utan för hela samhället. Enligt Hanne är detta mer eller mindre en form av att kasta pengarna i sjön. Hon menar att vi får ut väldigt lite för de pengar som satsas i jämförelse med till exempel Danmark, Nederländerna och Schweiz. Hur kunde det bli såhär? I sin bok lyfter hon fram tre resonemang kring själva forskningen och tre påstående som förklarar hur det kunde bli så.
 

Meningslös forskning 1 – Om forskning utan mottagare
 

Forskning genomförs vilken saknar mottagare. Med det menas att en stor andel forskning genomförs som inte är användbar eller helt saknar användarfokus vilket gör forskningen blir helt meningslös och oanvändbar.
 

Meningslös forskning 2 – Om forskning som redan är gjord
 

Forskning genomförs trots att den redan är gjord. Forskningsproduktionen ökar konstant men stor del av tillväxten är inte ny forskning. Forskningsfrågor blir svåra att hitta och man söker, ”pressar”, in frågeställningar (nonsensforskning) som egentligen inte är nödvändiga och bidrar därmed till meningslös och fragmenterad forskning.
 

Meningslös forskning 3 – Om överdrivna och falska forskningsresultat
 

Det råder en reproducerbarhetskris inom forskningen. När man undersöker tidigare forskning är det en stor andel som inte går att replikera. Bristande forskningsmetod och dokumentation såväl som rent fusk och förvanskning gör att forskningskvaliteten blir bristfällig om inte rent av felaktig och därmed blir forskningen meningslös.
 

Hur kunde det bli så här 1 – Märkliga mått och mäktiga tidskrifter
 

Forskning är bra, vi behöver forskningen men det finns ett systemfel. Incitament och strukturer gör att forskningen missriktas och blir kostsam. Vetenskapliga artiklar och då i högt rankade tidskrifter är det som mäts och premieras. Tyvärr säger det inget om den enskilda forskningsinsatsen och kvaliteten på forskningen. Granskningsprocessen fungerar inte och även forskning som brister publiceras och tillgodoräknas. Det kan påverka en forskares hela karriär och rykte. Bra forskning som publiceras utanför dessa kanaler kan däremot helt lämnas utan beaktande. Att dela upp sin forskning i mindre fragment så kallad ”salamiproduktion” belönas. Produktionen av forskningspublikationer samt granskningen av dessa görs ”gratis” med hjälp av forskarna som finansieras av statliga medel. Sedan måste samma forskare genom sina lärosäten återigen använda statliga medel för att få tillgång till redan offentligt finansierad forskning, övriga samhället kommer överhuvudtaget inte åt att utnyttjande denna forskning, då den blir inlåst hos kommersiella förlag vilka naturligtvis gör enormt stora vinster på statligt finansierad forskning utan att ta mer än en minimal risk.
 

Hur kunde det bli så här 2 – Forskarnas och finansiärernas ansvar
 

Vid ansökan om forskningsmedel från forskningsråden, till exempel Vetenskapsrådet, skall ansökan bedömas av experter. Här behövs bättre kompetens för att klara av den uppgiften och kunna utvärdera den forskning som skall genomföras i form av att säkerställa forskningsmetod och behov samt undersöka så forskningen inte redan är gjord. Naturligtvis bör även finansierad och genomförd forskning därefter utvärderas och presenteras så staten vet vad man får för pengarna. Denna återkoppling är högst bristfälligt. Forskarna själva har ett ansvar att säkerställa kvaliteten i sin forskning. Hur undviker man bias i sin forskning och är forskningsmetoden konsekvent. Hur lyckas man presentera de resultat man kommer fram till i de vetenskapliga tidskrifterna? Självklart söker man nya intressanta resultat men är det verkligen de resultat man fick fram? Resultat som är felaktiga, icke förväntade eller bara nollresultat kan vara nog så intressanta och minst lika krävande men de är så mycket svårare att få publicerade, speciellt i högt rankande tidskrifter. Det finns en drivkraft och ett incitament att ”spetsa” till resultaten. Dessutom är forskningen nödvändig och vilket behov av forskningen finns?
 

Hur kunde det bli så här 3 - Och så var det politiken
 

Vilken forskning skall få medel och på vilket sätt? Forskningens frihet vill värnas men politikerna vill styra. Vem är mest lämpad att bedöma vilken forskning som bör premieras? Dels finns basanslaget som fördelas direkt till lärosätena, skall det öka eller skall mer medel gå till forskningsfinansiärer där sedan forskarna får ”tävla” om tillgängliga medel genom sina ansökningar. En hel del forskning genomförs också med hjälp av extern finansiering såsom stiftelser, företag och andra offentliga medel (regioner, kommuner). Vidare, olika typer av forskning kan hanteras olika beroende på dess varierande förutsättningar. Grundforskning är dyr och långsiktig och behöver en säker finansiering och basanslaget blir därmed viktigt. Tillämpad forskning är mer flexibel och behovsanpassad och lämpar sig kanske bättre för ett ansökningsförfarande i konkurrens med annan forskning. Oavsett så konstateras det att medel finns det gott om, kanske till och med för mycket, men resultatet i form av högkvalitativ forskning uteblir. En starkare kontroll och utvärdering av forskning är därmed önskvärd.
 

Författaren avslutar sedan boken med sina två slutsatser: Slutsatser 1 – Alltså samt Slutsatser 2 – Därför. Läs gärna boken och ta del av hennes slutsatser. För mig blir det lite svårt och komplicerat att kortfattat försöka sammanfatta dessa i en recension.
 

Jag ger boken ”Kris i forskningsfrågan” 4 DG! Det är en intressant bok som dessutom är lättläst om ett svårt och komplicerat ämne (hon gör här en pedagogisk insats). Jag kan hålla med henne i stora delar om den problembild hon mejslar fram, samtidigt vet jag att det är mycket mer som ligger bakom som är så svårt att komma åt. Den debatt och diskussion hon skapat och att blicken riktas mot vad vi får ut för forskning av de skattemedel som satsas kan jag bara bedöma vara av godo.


Avdelning: Fakta Taggar: #recension #forskningspolitik #Sverige
16 oktober 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Jamåhonleva
Författar-
presentation:
Anders Roslund

Jamåhonleva

Något som jag alltid uppskattat med Roslund & Hellström och nu uppskattar hos Roslund är förmåga att väva in aktuell samtidsproblematik i berättelsen. ”Stofilen” Ewert Grens, som gör allt för att leva sitt liv i det förgångna, tvingas upp till ytan för att konfrontera verkligheten så som den ser ut just idag. Det gör berättelsen så mycket mer levande och realistisk samtidigt som kontrasten skapar engagemang hos läsaren. Nu har jag läst ”Jamåhonleva” som i och för sig har något år på nacken, hans senaste har jag för övrigt också läst men den återkommer jag till i en annan blogg, och jag kan redan nu avslöja att det även denna gång är en mycket läsvärd bok.

En liten flicka som just fyllt fem år sitter ensam i ett hus och sjunger Ja må hon leva när Ewert Grens möter henne. Hon har gått in i sig själv och skärmat av sig från verkligheten runt omkring sig. Inte så konstigt hela hennes familj ligger ihjälskjutna runt om i huset. Detta blir ett fall som långt senare kommer få efterverkning både för Ewert Grens men även för Piet Hoffman och hans familj.

Piet Hoffman har lovat sig själv och sin familj att aldrig mer tjänstgöra som infiltratör utan leva ett hederlig och normalt familjeliv. Men den undre världen vill inte kännas vid några sådana förpliktelser. När han vägrar utsätts han för hot, först hot mot honom men sedan även mot hans familj. Till slut finns ingen återvändo. För att få ett slut på hoten och mörklägga sitt eget förflutna tvingas han återigen bejaka sin våldsamma sida. Det blir förvecklingar som kommer leda honom rätt in i kärnan av Europas mörka vapenhandel. Denna gång kommer inte hans eget liv vara det han oroar sig mest för, denna gång står framtiden för hela hans familj på spel.

Jag ger ”Jamåhonleva” 4 DG! Boken är inte bara välskriven och aktuell utan infernalisk spännande. Jag läste den i somras och det var perfekt läsning. Kan tänka mig att de som plockar fram denna en ruggig höstdag inte alls får en sämre upplevelse, snarare tvärtom.
 


Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
10 oktober 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Balladen om sångfåglar och ormar
Författar-
presentation:
Suzanne Collins

Balladen om sångfåglar och ormar

”- Låt de tionde Hungerspelen börja”… I boken ”Balladen om sångfåglar och ormar” av Suzanne Collins, vilken kronologisk efter utgivningsdatum blir den fjärde i ordningen, har vi förflyttas bakåt i tiden. Man får väl därmed anse den vara en prequel till trilogin om Katniss och hennes kamp i hungerspelen och senare uppror mot president Snow. I denna bok finns inte Katniss med utan det är en 18 år ung Coriolanus Snow vi möter. När du läste de tidigare böckerna (eller såg filmerna) visst önskade du, precis som jag, att det var president Snow som deltog i Hungerspelen. Vi var kanske närmare verkligheten än vi någonsin kunnat ana med den önskan.

Suzanne Collins fick en enorm succé med böckerna om Katniss Everdeen vilka sålts i över 100 miljoner exemplar. Författaren hade då redan publicerat böckerna om Gregor från Ovanjord, vilket var en serie om fem böcker (en form av Alice i Underlandet som utspelar sig i New York). Suzanne Collins är född 1962 i Connecticut och hon bor numera med sin man och två barn återigen i Connecticut efter att som barn, med en far som var militär, tvingats flytta runt en hel del.

I ”Balladen om sångfåglar och ormar” möter vi som sagt en ung Coriolanus Snow. Han bor i huvudstaden och tillhör eliten. Men det är bara på ytan, egentligen är han och hans kvarvarande familj utblottade. Snow gör allt för att det inte skall märkas och gamla vänner hjälper till så gott de kan men efter upproret är förhållandena svåra även i huvudstaden Panem. Coriolanus är precis i slutet av sin utbildning på Akademin och han vet att familjens framtid hänger på att han lyckas ta sig in på Universitetet. Hans akademiska förmåga är utmärkt men det räcker inte, han behöver också kunna finansiera studierna. Till hans frustration är det inget han själv kan påverka utan han måste vinna gunst bland både vänner och ovänner till familjen Snow. När det ser som allra mörkast ut står det tionde hungerspelet för dörren. Nytt för i år är att elever från Akademin skall tjänstgöra som mentorer för spelarna från distrikten. Coriolanus blir en av de elever som på grund av sina akademiska meriter selekteras ut för att vara mentor. Han ser sin chans då ett stipendium till Universitetet ligger i potten för den mentor vars spelare vinner hungerspelen. Nu gäller det bara att ha tur med ”lottningen” och få en av de spelare som kommer från de närmsta distrikten, helst en storväxt och atletisk kille. De är klart överrepresenterade bland tidigare vinnare. När ”lottningen” är klar inser han att det stöd han hoppades på inte fanns. Han har tilldelats en spelare från det lägst rankande distriktet av alla, distrikt 12, dessutom en liten klen flicka. Allt är förbi, där missade han Universitet, där förlorade han och hans familj bostaden, fasaden om familjen Snows goda status och betydelse kommer obönhörligen att raseras och Coriolanus kommer vara den som slutligen lät familjens goda rykte upplösas. För inte kan han väl göra den spensliga lilla flickan från distrikt 12 till en vinnare.

”Balladen om sångfåglar och ormar” får 4 DG! Det är njutbar och spännande läsning fullt i klass med de övriga böckerna i serien. Framförallt ger den inblick i hur det var tidigare och kunskap om president Snows bakgrund. Jag kommer i varje fall se om filmerna igen under hösten och jag kommer göra det med helt nya ögon. Läs boken så förstår du vad jag menar…
 


Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
27 augusti 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera
 

Bok-
presentation:
Gråt i mörker
Författar-
presentation:
Björn Hellberg

Gråt i mörker

Året är 1981. Jag är 16 år gammal och skall börja på gymnasiet. Då ger Rabén & Sjögren ut den allra första Sten Wall deckaren tillika Björn Hellbergs skönlitterära debut. Vid den tiden läste jag inte så mycket deckare, inte så många böcker överhuvud taget för den delen. Så kul då att Lind & Co har valt att i samarbete med författaren ge ut en nyutgåva av Sten Walls första fall ”Gråt i mörker”.

Författaren Björn Hellberg är en välkänd profil. Många känner säkert igen honom från SVT och frågeprogrammet ”På Spåret”. Andra kanske redan kände till honom som ledande tennisexpert med fotografiskt minne. Jag själv har dessutom träffat honom vid ett par tillfällen och varje gång känner han igen mig, minns var vi träffats och vad vi pratade om. Helt otroligt! Tills dags dato får jag det till att han har skrivit 24 böcker om Sten Wall förutom det även Loviken-serien andra romaner samt flera faktaböcker främst om tennis. Författaren är alltså produktiv och för mig innebär det att jag i stort sett varje år läser en ny kriminalroman om Sten Wall, ett sant nöje från min sida.

”Gråt i mörkret” är som sagt den första boken om Sten Wall och Staden. Den är endast lätt redigerad för att kunna bibehålla tidsandan. Fast ärligt talat så känns den lika aktuell som vilken annan deckare som helst av nyare datum. Handlingen kretsar kring en gärningsman som sedan ung ålder mobbats och blivit utstött. Hans isolering bygger upp en psykiskt störd man med stora komplex. Slutligen rämnar fasaden och han slår tillbaka. Den idoge Sten Wall kommer honom till slut på spåren, såklart.

Som författaren sedermera blivit känd för, finns redan här en prosa och ett ordförråd av sällan skådat slag. Utan att tappa driv eller trovärdighet för han i texten in ord och fraser man sällan läser i andra böcker. Man kan lätt förledas att tro att det blir lite torrt och tråkigt men resultatet blir precis det motsatta. Att jag, läsaren, även har med sig hans stämma från televisionen gör att författarrösten i hans böcker faller sig naturlig vid läsning. Man läser med Björn Hellbergs röst i huvudet och det gör det hela än mer underhållande.

Jag ger ”Gråt i mörker” 3 starka DG! Författarens prosa och enkla tydliga handling vinner i längden. Det är inte en bok som man kommer minnas för all framtid men för stunden är det högklassig underhållning.
 


Avdelning: Spänning Taggar: #kriminalroman #recension #deckare
7 augusti 2020
Profil: Daniel Gunnarsson
 
Kommentera

Den trettonde bomben

15 juli 2020

Varsel i mörkret

7 juli 2020

Midsommarnattsdrömmar

22 juni 2020

Jägarinnan

7 juni 2020

Bara människa

1 juni 2020

Redovisningsavdelning Marviken

25 maj 2020

Institutet

27 april 2020

Den söndrade jorden

13 april 2020

Anne Franks dagbok

5 februari 2020

Wonder Woman - Antologi

30 januari 2020

Folk med ångest

13 januari 2020

De försvarslösa

2 januari 2020

Tomten ge mig bara hårda paket

22 december 2019

Vei - Bok 2

9 december 2019

Gudarna vaknar

13 november 2019

Bungalow

23 oktober 2019

Fallet

13 oktober 2019

Varför kommer det inga nya bloggposter...

6 maj 2019

Kolibri

9 april 2019

Outsidern

18 mars 2019

Nattsida

10 mars 2019

Förrädarens guld

3 mars 2019

Jokern - Antologi

18 februari 2019

En högre rättvisa

11 februari 2019

Cthulhu vaknar

3 februari 2019

Sovande jättar

28 januari 2019

Floden

15 januari 2019

De vandrande städerna

10 januari 2019

Swedavien

6 januari 2019

Den absoluta Sandman - volym ett

2 januari 2019

Svenska noveller

21 december 2018

Grace

17 december 2018

Slutet

10 december 2018

Supernova - Amulett bok 8

3 december 2018

Flodskörden

25 november 2018

Augustpriset 2018

19 november 2018

Tre timmar

11 november 2018

Läslov

2 november 2018

Höstregn

24 oktober 2018

Luna Olympia

15 oktober 2018

Czentes Omega

22 september 2018

Avgrund

5 september 2018

Museion

24 augusti 2018

Frankenstein

21 augusti 2018

Spegelstaden

5 juni 2018

Dit du inte får gå

21 maj 2018

David Bowie: Den sista intervjun och andra konversationer

26 april 2018

Bortom portalen II

16 april 2018

Vi hör av oss

12 april 2018

Tipsextra

4 april 2018

Min vän Dahmer

28 mars 2018

De underkända

19 mars 2018

Vi kommer snart hem igen

11 mars 2018

Eldmärkt

1 mars 2018

Höstsol

18 februari 2018

Mellan dem

11 februari 2018

SmåLit 2018

4 februari 2018

Vi mot er

30 januari 2018

Sista vakten

22 januari 2018

Noveller

14 januari 2018

Stalpi

10 januari 2018

Vei - Bok 1

5 januari 2018

Törst

3 januari 2018

Blodskifte

18 december 2017

Scott 20sexton

12 december 2017

Döden som diktator

28 november 2017

Augustpriset 2017

5 november 2017

Om tyranni

21 oktober 2017

Den tunna blå linjen

15 oktober 2017

Hemmet

8 oktober 2017

Minnet av vatten

13 september 2017

Eldpojken

29 augusti 2017

Hur jag sätter betyg

20 augusti 2017

Likspett

8 augusti 2017

Jack

22 juli 2017

Fåglarna och andra noveller

5 juli 2017

Angel Wings 1 - Burma Banshees

27 maj 2017

Half bad - Häxornas krig

9 maj 2017

Haren springer

11 april 2017

Sveriges bästa och vackraste golfbanor

30 mars 2017

Diabolic

25 mars 2017

Stad i brand

14 mars 2017

Alfa och Omega

6 mars 2017

Perfidia

14 februari 2017

Rysk roulette

28 januari 2017

Den som finner

14 januari 2017

Velvet - volym 2

5 januari 2017

Enda vägen

21 december 2016

Blodmåne

4 december 2016

Kraften

27 november 2016

Björnstad

17 november 2016

Deadpool - The Complete Collection

31 oktober 2016

En vampyrs bekännelse

25 oktober 2016

Stjärndamm

20 oktober 2016

King's Hope

8 oktober 2016

Vanderland

27 september 2016

Velvet - volym 1

12 september 2016

Rum för resande

7 september 2016

Mr Mercedes

30 augusti 2016

Askfödd

18 augusti 2016

Guds barn

31 juli 2016

Tre minuter

18 juli 2016

Röta

13 juli 2016

Det enda rätta

26 juni 2016

Vad som än står

11 juni 2016

Batman - Antologi

7 juni 2016

Amerikana

26 maj 2016

Den trettonde funktionen

14 maj 2016

Eldfågeln

28 april 2016

Jag är Pilgrimen

23 april 2016

Batman - The Long Halloween

18 april 2016

Att resa med litteraturen

11 april 2016

I solstormens spår

1 april 2016

Rött Hot

27 mars 2016

Alice och flugan

18 mars 2016

Batman Eternal Volume 1

14 mars 2016

Sex Dagar

10 mars 2016

Bortom Portalen

1 mars 2016

Främlingar på ett tåg

27 februari 2016

Half bad - Det mörka ödet

23 februari 2016

Färjan

19 februari 2016

Guardians of the Galaxy

17 februari 2016

Blodsbröder

14 februari 2016

Smålands Litteraturfestival

7 februari 2016

Aldrig ensamma

3 februari 2016

Fågelskrämman: Skymningsnoveller

31 januari 2016

Ljuset vi inte ser

29 januari 2016

A Game of Thrones: Volym 4

26 januari 2016

Flykten från Mars

16 januari 2016

En kulturgärning i särklass

11 januari 2016

Renhet

28 december 2015

En man som heter Ove

23 december 2015

Affeland

8 december 2015

Uppskattat bokprat för mina bibliotekskollegor till morgonfikat idag. Innehåll Ben Okri "Den omättliga vägen", Lars Wilderäng "Stjärnfall", Jonathan Franzen "Renhet", Christoffer Carlsson "Mästare väktare lögnare vän", Arnaldur Indridason "Den som glömmer", Mats Strandberg "Färjan", Paula Hawkins "Girl on the train" samt slutligen Margaret Atwood "The heart goes last". #daniel_lm

2015-12-04T21:22:50+09:00

Domovoi

1 december 2015

Familjen Joltysjev

26 november 2015

Ur varselklotet

13 november 2015

Sista riket - Mistborn bok 1

8 november 2015

Litterära fragment!

3 november 2015

Kodnamn Sherlock

31 oktober 2015

Senaste veckans leveranser... Det blir mycket härlig läsning framöver! Bloggrecensioner kommer efterhand! / #daniel_lm

2015-10-27T23:23:35+09:00

Triss i SF antologier!

28 oktober 2015

Med inkluderande berättelser ger vi våra barn ett språk

24 oktober 2015

Stjärnfall

17 oktober 2015

Alena

11 oktober 2015

Vad jag fick med mig hem från Bokmässan!

29 september 2015

Velvet i Agent X9

24 september 2015

Ett vingslag

15 september 2015

Mästare, väktare, lögnare, vän

5 september 2015

Y - The last man (deluxe edition)

25 augusti 2015

Skrivande om skrivande

16 augusti 2015

Jag vill ha en bättre chef - Nu!

8 augusti 2015

Maze Runner: I dödens stad

26 juli 2015

Blod på snö

12 juli 2015

maddAddam

9 juli 2015

13 svarta sagor

5 juli 2015

Överlevare

27 juni 2015

Sapiens: en kort historik över mänskligheten

21 juni 2015

Rory McIlroy: Vägen till att bli världens bäste golfspelare

2 juni 2015

Bokprat för kollegor nu på fredag! /#daniel_lm

2015-05-25T21:36:10+09:00

Attentaten i Gallus

24 maj 2015

Dog City Blues

17 maj 2015

Odinsbarn

10 maj 2015

Ensam på Mars

25 april 2015

Tredje principen

12 april 2015

Råttan och andra onda berättelser

3 april 2015

Skyddsrummet Luxgatan

27 mars 2015

Enklaven

19 mars 2015

Indialänderna

15 mars 2015

Svennis: Min historia

7 mars 2015

Fyra kvinnor fyra flickor

3 mars 2015

Half bad - Ondskans son

21 februari 2015

Citymorden

18 februari 2015

Kärlek i maskinernas tid

12 februari 2015

All inclusive

1 februari 2015

Väckelse

25 januari 2015

Maze Runner: I vansinnets öken

21 januari 2015

Sanningen om fallet Harry Quebert

17 januari 2015

Ondska

13 januari 2015

Maskinblod 3

15 december 2014

Kan jag vara Frank med dig

30 november 2014

Sonen

25 november 2014

Polis: En Harry Hole-thriller

16 november 2014

Tidstvillingarna

5 november 2014

Främling. Inkräktare

26 oktober 2014

Jönköpings seriefestival

25 oktober 2014

Stjärnklart

23 oktober 2014

Lycka! #Cortazar #noveller /#daniel_lm

2014-10-22T01:33:33+09:00

Broder själ, syster flamma

19 oktober 2014

Erövraren

15 oktober 2014

Block - En deckare ur balans i tiden

6 oktober 2014

"Hämnd" och "Efter hämnden"

1 oktober 2014

Maze runner

24 september 2014

Eunomia

21 september 2014

Alltid kul att sätta upp nyinköpta böcker på jobbet! /#daniel_lm

2014-09-11T18:43:12+09:00

Den fallande detektiven

9 september 2014

Död eller levande

28 augusti 2014

Hallonkyssar i en svart Mercedes

23 augusti 2014

Oceanen vid vägens slut

19 augusti 2014

Erkännanden!

14 augusti 2014

Midsommargryning

10 augusti 2014

En tur med Cadillac

1 augusti 2014

Med killarna på Stadsbiblioteket i Jönköping /#daniel_lm

2014-07-31T23:47:01+09:00

Gården

29 juli 2014

Regn, åska och blixtar! Perfekt att sitta inne och läsa ungdomsfantasy! /#daniel_lm

2014-07-27T01:19:11+09:00

Gråzon

26 juli 2014

A game of thrones: Volym 3

19 juli 2014

Eksjö Bokhandel

14 juli 2014

Besök på Eksjö Bokhandel! Reportage kommer på min blogg... /#daniel_lm

2014-07-13T02:16:59+09:00

Framtidens ledarskap

8 juli 2014

Tecken i skyn

4 juli 2014

Historien om Leon - Schindlers yngste arbetare

2 juli 2014

Dags att läsa lite facklitteratur. Mycket intressant och givande läsning! #PiaVingestråhle #ForzumFörlag #FramtidensLedarskap /#daniel_lm

2014-07-03T01:25:20+09:00

Vredesverk

26 juni 2014

Skön sommarkrim #LyndsayFaye / #daniel_lm

2014-06-18T02:48:27+09:00

New Yorks gudar

17 juni 2014

Rapport från Skolverket #Skolverket #läslyftet /#daniel_lm

2014-06-13T21:25:51+09:00

Skön sommarläsning #GeorgeRRMartin #daniel_LM

2014-06-07T04:36:28+09:00

Lite annan typ av läsning framöver... #fotbollsVM #Daniel_LM

2014-06-05T19:13:38+09:00

A game of thrones: Volym 2

4 juni 2014

"Två soldater" recension på min blogg! #RoslundHellström #Daniel_LM

2014-05-28T04:24:32+09:00

Två soldater

27 maj 2014

Amulett - Älvprinsen (bok fem)

20 maj 2014

Maskinblod 1 & 2: killars läsutveckling

14 maj 2014

Maskinblod 2

13 maj 2014

Stallo

8 maj 2014

Upp till ytan

6 maj 2014

A game of thrones

29 april 2014

Skuggpojken

26 april 2014

Världsbokdagen

2014-04-23

Sagan om ringen

16 april 2014

Kleptomania

2014-04-16

Maskinblod

15 april 2014

Gängkrig 145

5 april 2014

Spider-Man

5 april 2014

James Ellroy biografi

30 mars 2014

Svensk tecknad fantasy

22 mars 2014

Den osynlige mannen från Salem

15 mars 2014

Bokrean 2014

15 mars 2014

Tretton timmar

8 mars 2014

Den hemliga kopplingen mellan Litto och Mello

6 mars 2014

Doktor Sömn

5 mars 2014

All Star Superman

28 februari 2014

Amulett - Det sista rådet (bok fyra)

27 februari 2014

Bokrean i Jönköping

19 februari 2014

Äntligen

18 februari 2014

Judas barn

14 februari 2014

Läsborgarmärket

11 februari 2014

Bokrean 2014 är igång

11 februari 2014

Syndaflodens år

9 februari 2014

Avengers vs X-Men

9 februari 2014

Familjedanser

3 februari 2014

Tales of Garcon

2 februari 2014

Män av våld

31 januari 2014

Läsningens betydelse för framgångsrik utbildning och yrkesliv

28 januari 2014

Jesus son

25 januari 2014

Magikerna

24 januari 2014

Unga killars läsning - Del 2

21 januari 2014

Ninja Timmy

21 januari 2014

Unga killars läsning

20 januari 2014

Stalker

18 januari 2014

Bokrean 2014

2014-01-09

Sant eller falskt

2014-01-09

Om pyttesmå partiklar

2014-01-09

En av Stephen Kings bästa romaner

2014-01-05

All Star Batman and Robin The Boy Wonder

2014-01-01

Röd Storm av Tom Clancy

2014-01-01

Saga

2013-12-29

Vad du borde fått i julklapp

2013-12-23

Kanada

2013-12-23

Preacher - Book One

2013-12-18

Krigets färger

2013-12-15

Musashi Samurajen

2013-12-09

Star Wars - The Complete Saga

2013-12-09

The Incredible Hulk

2013-12-07

The Best American Short Stories of the Century

2013-12-07

Atlas Black: Complete Adventure

2013-12-02

För mycket lycka

2013-11-24

Frihet

2013-11-23

Hulken

2013-11-23

Mästerverk

2013-11-17

Den larmande hopens dal

2013-11-17

Brott och skuld

2013-11-17

Spiderwick

2013-11-17

Percy Jackson

2013-11-17

Reportagen

2013-11-10

First blood/Tvekampen

2013-11-10

Göran Zachrisson - Mr Golf

2013-11-09

Svante Weyler Bokförlag

2013-11-08

Till sista droppen

2013-11-04

Devils Peak

2013-11-04

Jag vill förändra världen

2013-10-29

Hans Gunnarsson

2013-10-27

Genvägar / Short cuts

2013-10-27

Bismarck och Tirpitz

2013-10-27

Sgt. Fury and his howling commandos

2013-10-25

Drömelvan

2013-10-25

Dödliga uppdrag under andra världskriget

2013-10-25

Ansel Adams at 100

2013-10-25

Lång dags färd mot natt

2013-10-25

Trilogin om Frank Bascombe

2013-10-22

Släktet

2013-10-22

Höstlegender

2013-10-22

The Crimson Empire Saga

2013-10-22

Final rounds

2013-10-20

Under kupolen

2013-10-18

Världskrig Z

2013-10-18

2666

2013-10-17

Min kamp

2013-10-17

Hetta

2013-10-12

Bland träden

2013-10-11

Earth Abides

2013-10-11

Fallen

2013-10-11

Skulle jag dö under andra himlar

2013-10-11

Bödelns sång

2013-10-09

Sin City

2013-10-08

Främlingens barn

2013-10-04

Tre sekunder

2013-10-04

Metro 2034

2013-10-03

The Crow

2013-10-03

Till offer åt Molok

2013-10-01

Christoffer Carlsson

2013-10-01

Härjat och bränt

2013-09-29

Tiden

2013-09-29

En bit av mitt hjärta

2013-09-28

Halvbrodern

2013-09-28

Rising Stars

2013-09-27

Den orolige mannen

2013-09-26

Bone

2013-09-24

Djingis och hans ättlingar

2013-09-24

Lista recensioner av Daniel Gunnarsson

Litteraturblogg: Daniel Gunnarsson

Önskar att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa

Daniel Gunnarsson är en litterär allätare utan fördomar som slukar en högst varierad kost bestående av romaner som varvas med deckare, fantasy, SF, grafiska romaner och en del faktaböcker gärna historiska eller om sport. Utöver det läser han också gärna en del av sina barns böcker.

Daniels hemliga önskan är att det skulle vara mer "hippt" för killar att läsa. Till vardags arbetar han som ekonomibibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping.

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av Anne Franks dagbok, Ari Folman

Grafisk utgåva skänker nytt liv åt Anne Franks dagbok

Illustrationerna skänker stämning och uttryck för Annes känslor, de stärker hennes ord"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Anne Franks dagbok måste var en av de mest lästa ungdomsböckerna. Många är de läsare som fått ta del av hennes berättelse från andra världskriget då hennes familj tvingades gå under jord och gömma sig för tyskarna under två långa år innan de blev avslöjade. Vad de hade gjort? Inget, de var judar. Boken gavs ursprungligen ut 1947 och på svenska 1953 så man kan säga att d...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Gripande roman om en man och hans liv

Bungalow, Åke Edwardson
Livet är svårt, valen är många och utgången är osäker. Det får vi lära oss av huvudpersonen och jag uppskattar lektionen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Tunn linje mellan framgång och katastrof

Fallet, Lars Wilderäng
Själva scenariot med fastighetsaffärer och en finanskris låter kanske inte så rafflande men det är onekligen ett högt drivet tempo i Mikaels liv på vägen mot undergången"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Smärta och sorg när ett litet samhälle rämnar

Outsidern, Stephen King
Störst behållning har jag av att läsa vad som kan hända i ett litet samhälle där alla känner alla, men när skräck och masspsykos tar överhanden så vänder man sig mot sin närmaste vän"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Nattsida, Hans Gunnarsson

Om det som skrämmer allra mest

När en författare av Hans Gunnarssons kaliber skänker oss läsare den ynnesten att 'namedroppa' ett knippe författarskap så skall man passa på att notera dessa"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Det är 23 år sedan Hans Gunnarsson debuterade med novellsamlingen "Bakom glas" som belönades med Katapultpriset. Av hans hittills elva verk har romanen "All inclusive" från 2015 inneburit den kanske största kommersiella framgången. Nu är författaren tillbaka med syskonromanen "Nattsida". Denna härliga känsla av förväntan varenda gång man inleder en ny roman av Hans Gunnarsson! "Nattsida" är en bok på dryg...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Påtagligt mörkt och suggestivt

Floden, Markus Lutteman
De har inget annat val än att följa floden och den ström som sakta för dem vidare längre och längre in i det alltmer hotfulla landskapet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Träffsäker intrig av framgångsrik författarduo

En högre rättvisa, Michael Hjort
Kollegorna på Riksmord tvingas in i för många egna problem vilket tar fokus från själva huvudberättelsen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Dubbel skräckupplevelse i mäktig klassiker

Cthulhu vaknar, H. P. Lovecraft
Texten är fri från redigeringar så språket kan stundtals upplevas något ålderdomligt, tillika är de rasistiska inslagen påtagliga"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Slutet, Mats Strandberg

En månad kvar att leva

I 'Färjan' och 'Hemmet' rör sig Mats Strandberg mot Stephen Kings mer övernaturliga skräckatmosfär. Det gör han inte här. I 'Slutet' är det en mer naturlig form av skräck inför det oundvikliga som drabbar personerna och det är faktiskt mycket, mycket mer skrämmande"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Mats Strandberg är tillbaka där han började, nämligen i ungdomsgenren. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i Engelsfors-trilogin. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar och han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara: ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”? Den 16 septembe...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en

Tre timmar, Anders Roslund
Ramen för 'Tre timmar' utgörs av den illegala människosmugglingen från Afrika genom Europa till Sverige, det är en verksamhet där en människas liv bara kan värderas i pengar"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Realistiska scenarier i litterär berg- och dalbana

Höstregn, Lars Wilderäng
Lars Wilderäng gör det han kan bäst och bygger sakta men säkert upp realistiska scenarier som spänner över stora delar av Europa samtidigt som vi med stor inlevelse och känsla får följa de enskilda individerna som så hårt drabbas av det politiska maktspelet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med världsbygge och persongalleri som fängslar och berör

Czentes Omega, Anna Jakobsson Lund
Är det någon enskild författare i Sverige idag som driver fantastikgenren för ungdomar framåt så är det Anna Jakobsson Lund"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Avgrund, Jeff Vandermeer

Förfelad expedition in i mystiskt område

Spännande och intressant i dessa tider av ekologisk oro"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Förlaget Fria ligan har haft den goda smaken att översätta den första delen i Jeff VanderMeers trilogi om Område X. Boken, med den engelska titeln Annihilation, har filmatiserats av Alex Garland. ”Avgrund” är en ekologisk thriller. Ett område (kallat Område X) i de södra träskmarkerna har varit avspärrat i decennier. Där har naturen återtagit makten och nya livsformer breder ut sig. En hemlig myndighet, ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Spännande läsning med aktuella frågeställningar

Museion, Hans Olsson
En smart och driven thriller i IT-miljö som jag finner mycket läsvärd"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Aktuell tvåhundraåring

Frankenstein, Mary Wollstonecraft Shelley
Hur var kvinnornas situation i samhället då och hur mycket dolda budskap kring kvinnornas situation finns det inte att läsa in i texten"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Om en förbjuden stadsdel

Dit du inte får gå, Emil Haskett
Där är mystik och magi vardag och stadens alla föräldrar förbjuder sina barn att gå dit"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av David Bowie: Den sista intervjun, David Bowie

Mer än en trendskapande musiker

Jag tycker att intervjuerna, även om de inte är sammanhängande, ger en bra blick över David Bowies liv, karriär och personlighet"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den 10 januari 2016 lämnade David Bowie oss med saknad. Hans karriär har inte alltid varit spikrak men väl fantastisk, överraskande och framförallt lång. Ända in i det sista gjorde han det han var bäst på, skapade musik. Den 8 januari 2016, på sin 69-årsdag och alltså bara två dagar före sin död, gav han ut sitt sista album ”Blackstar”. ”Blackstar”, tycker jag tillhör ett av ...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Vi hör av oss, Jacob Sundberg
Att så korta möten kan få så stor betydelse för oss, och under så stor del av våra liv, känns högst nyckfullt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Lysande fotbollsnostalgi

Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt
En stor och exklusiv volym späckad med fakta och anekdoter"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

En mördares uppväxt

Min vän Dahmer, Derf Backderf
Derf Backderf har inför nyutgåvan gått tillbaka i tiden, intervjuat gamla klasskamrater och lärare, läst polisprotokoll och tagit del av intervjuer gjorda med Jeffrey Dahmer"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Vi kommer snart hem igen, Jessica Bab Bonde

Smärtsamt och kraftfullt om Förintelsen

Det är oerhört gripande livsöden vi får ta del av även om texten är enkel och saklig"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Ibland kan det vara svårt att nå ut till ungdomar med viktiga budskap.  Vi har alla hört om dåliga läsresultat och svårigheter med läsförståelsen hos svenska ungdomar. Därför blev jag extra intresserad när jag läste om en grafisk roman av Jessica Bab Bonde som tar upp det väldigt viktiga ämnet Förintelsen. Jessica Bab Bonde har tidigare jobbat inom förlagsbranschen. Numera är hon litte...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Mästerlig prosa i föräldrabiografi

Mellan dem : till minne av mina föräldrar, Richard Ford
Han upplever det själv som att han blev en kil som drevs in mellan dem, kanske därav den tvetydiga titeln på boken"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Samtida epos om glesbygden

Vi mot er, Fredrik Backman
Arbetstillfällen, social service och utvecklings- möjligheter kanaliseras till Hed medan Björnstad lämnas vind för våg till medborgarnas allt stegrande frustration"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Omfattande människokännedom i förtätad prosa

Noveller, Kjell Askildsen
Jag utgår ifrån att mycket i berättelserna är erfarenhetsbaserat eller ligger honom nära, det är helt enkelt för bra för att vara fritt påhittat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

LitteraturMagazinets recension av Törst, Jo Nesbø

Mer makabert än någonsin

Polisen måste visa handlingskraft och få fatt på mördaren snarast, annars kommer hela Oslo att bli lamslaget av skräck"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Jo Nesbø har drivit karaktären Harry Hole väldigt långt. Efter några andra romanprojekt återvänder han nu till sin gamla antihjälte. "Törst" som är den elfte romanen om Harry Hole, finns nu i pocket.  I detta fall, ett av Harrys otäckaste, ställs han mot en motståndare som direkt utmanar honom. Utmaningen är inte bara intellektuell utan även rent kriminalteknisk. Detta är en mördare som Ha...
LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ruggig stämning i stark berättelse

Hemmet, Mats Strandberg
När Joels mamma Monika ska flytta in på demensboendet Tallskuggan börjar saker och ting gå fel, riktigt fel"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Ögonöppnare värd att spridas

Om tyranni, Timothy Snyder
Så vi inte blir förstärkare av falska budskap vilka annars sprids med stor genomslagskraft över internet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Daniel Gunnarsson

Sök i bloggen

 

Böcker jag läst

Förrädarens guld

av Philip Reeve
Andra delen i science fantasy-serien om de vandrande städerna som...

De vandrande städerna

av Philip Reeve
Nu när stunden var inne var Tom så rädd att han knappt kunde anda...

Frankenstein

av Mary Wollstonecraft Shelley
"Frankenstein" är känd som berättelsen om hur e...

Rysk roulette

av Mark Greaney
I Tom Clancys sista roman har Ryssland fått en ny diktatorisk led...

En vampyrs bekännelse

av Anne Rice
En vampyrklassiker!På ett rum i San Fransisco sitter en vampyr oc...

Serafers drömmar

av Ola Wikander
Den stora världsmaskinens visare rör sig. Efter slutfört stridsup...

Rött hot

av Mark Greaney
President Jack Ryan har knappt hunnit installera sig i Vita Huset...

Böcker jag läst 2015

Bowie : album för album

av Paolo Hewitt
I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album ...

En man som heter Ove

av Fredrik Backman
Grannarna kallar Ove bitter, men Ove själv håller i...

Alena

av Kim W Andersson
Kallblodiga mord, spirande förälskelse, sadistiska tjejgäng och l...

Dog City Blues

av Jacob Härnqvist
En katastrofal insats femton år tidigare ledde till sparken från...

Råttan och andra onda berättelser

av Melker Garay
Vad är ondska? Melker Garays välskrivna berättelser kommer nära, ...

Svennis : min historia

av Stefan Lövgren
"I den här boken kommer jag att berätta min historia. Det har jag...

Citymorden

av Lars Bill Lundholm
Tre rånare genomför ett brutalt dåd i Stockholms tunnelbana. En h...

Väckelse

av Stephen King
Pastor Charles Jacobs är hängiven sitt kall, men också besatt av ...

Sanningen om fallet Harry Quebert

av Joel Dicker
Detta är den kalejdoskopiska berättelsen om Nola Kellergan, en un...

Böcker jag läst 2014

Sonen

av Jo Nesbø
Sonny Lofthus är en professionell syndabock. Han erkänner andras ...

Polis

av Jo Nesbø
En Oslopolis hittas mördad på samma plats där han många år tidiga...

Tidstvillingarna

av Arne Norlin
Först tror Astrid att hon drömmer. En främmande pojke i hennes ru...

Främling. Inkräktare

av Hans Olsson
I denna novellsamling finns tolv berättelser samlade. Här finner ...

Stjärnklart

av Lars Wilderäng
Det är något som inte stämmer med de allt fler trasiga telefonern...

Broder själ, syster flamma

av Christian Gripenvik
Broder själ, syster flamma belönades 2014 med tredjepris i svensk...

Erövraren

av Dag Öhrlund
Psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke har lyckat...

Block : en deckare ur balans i tiden

av Daniel Hånberg Alonso
Josef Block är trettiosju år gammal. Cirka trettiosju år. Svårt a...

Efter hämnden

av Kalle Güettler
Det är ett år sedan Elias utkrävde sin hämnd, och nu ska han få g...

Hämnd

av Kalle Güettler
Elias mamma flydde från sitt krigshärjade hemland innan han födde...

Maze runner : i dödens labyrint

av James Dashner
När Thomas vaknar upp minns han bara sitt eget namn. Tillsammans ...

Resan till tidens slut

av Erika Vallin
Sommarlovet ligger framför Asrin, Lima och Max, och tillsammans ...

Flickan vid glastornet

av Erika Vallin
Asrin Brunson är tolv år gammal och en till synes helt vanlig t...

Den fallande detektiven

av Christoffer Carlsson
Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger forskaren Thomas ...

Hallonkyssar i en svart Mercedes

av Raili Syvänen
I Hallonkyssar i en svart Mercedes följer du med under huden på e...

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman
Oceanen vid vägens slut är ett koncist mästerverk i det lilla for...

Midsommargryning

av Lars Wilderäng
Fortsättningen på Lars Wilderängs debutroman &...

En tur med Cadillac

av Raili Syvänen
KVINNOKRAFT I LYXFÖRPACKNING Om du bara ska läsa en riktigt bra ...

Gården

av Tom Rob Smith
GÅRDEN är en psykologisk thriller, en annorlunda och nervkittland...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 3

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Framtidens ledarskap : om konsten att leda människor på ett hållbart och framgångsrikt sätt

av Pia Vingestråhle
Ledarskap är viktigt. För oss alla. Ett bra ledarskap får oss att...

Tecken i skyn

av Peter Bergting
Peter Bergting har på kort tid blivit en våra mest internationell...

Vredesverk : tredje delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström
Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är sönders...

New Yorks gudar

av Lyndsay Faye
Året är 1845 och staden New York bildar sin första poliskår. Samm...

A game of thrones - Kampen om järntronen. Vol 2

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Två soldater

av Roslund & Hellström
Anders Roslund och Börge Hellström är tillbaka ...

Amulett: Älvprinsen

av Kazu Kibuishi
Femte delen i den prisbelönta serien! Fienden blir allt starkare ...

Stallo

av Stefan Spjut
Stallo tänjer på verklighetens gränser. När du läst den är ingent...

Upp till ytan

av Margaret Atwood
En gammal man har dragit sig tillbaka till en enslig stuga på en ...

A game of thrones - Kampen om Järntronen. Vol 1

av Daniel Abraham
Den svenska versionen av den grafiska romanen ”A Game of Thrones”...

Skuggpojken

av Lucifer
Sommaren 1970 försvinner en liten pojke från Kristinebergs tunnel...

Gängkrig 145

av Jens Lapidus
Mahmud al-Askori måste ta tillbaka något. Sin heder. Små suedijäv...

The Portent, De dödas rike

av Peter Bergting
Här berättas historien om krigaren Milo, som är på väg genom demo...

Den osynlige mannen från Salem

av Christoffer Carlsson
Den osynlige mannen från Salem en spänningsroman i klassisk noira...

Tretton timmar

av Deon Meyer
Tidig morgon, en ung amerikansk turist rusar upp för sluttningen ...

Doktor Sömn

av Stephen King
För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt förfa...

Amulett: Det sista rådet

av Kazu Kibuishi
En förlorad stad där mörka hemligheter avslöjas Emily och hennes ...

Jesus Son - Modernista Pulp

av Denis Johnson
Jesus' Son handlar om en värld där det enda ljuset är neon, en ex...

Magikerna

av Lev Grossman
Första delen i en serie med mycket magi, äventyr och...

Ninja Timmy och de stulna skratten

av Henrik Tamm
Första delen i serien om Ninja Tommy och hans vänner...

22/11 1963

av Stephen King
Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vä...

Syndaflodens år

av Margaret Atwood
"Syndaflodens år" är Margaret Atwoods uppfölja...

Judas barn

av Markus Heitz
Roman baserad på rättegångsprotokoll frå...


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB