Recension av Noveller, Kjell Askildsen: Omfattande människokännedom i förtätad prosa - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Noveller, Kjell Askildsen

Omfattande människokännedom i förtätad prosa

Jag utgår ifrån att mycket i berättelserna är erfarenhetsbaserat eller ligger honom nära, det är helt enkelt för bra för att vara fritt påhittat"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Noveller
Författar-
presentation:
Kjell Askildsen

Kjell Askildsen föddes 1929 i Mandal, Norge, och har flera novellsamlingar bakom sig. Han är översatt till mer än 20 språk och har själv gjort urvalet till novellsamlingen "Noveller".

Mitt intresse för korta berättelser går långt tillbaka. Det var först lite skräcknoveller och SF-noveller. Men mot slutet av 80-talet läste jag Torgny Lindgrens (som tyvärr avled förra året) novellsamling ”Legender”. Det var den som verkligen fick mig intresserad av att läsa mer. Att med så få ord, på konkret och klar prosa, få så mycket sagt och dessutom väcka så många känslor, var omvälvande för mig. Pinsamt nog var det först sent förra året som jag kom i kontakt med Kjell Askildsen genom hans nyutgivna novellsamling, ”Noveller”.

Tyvärr finns inte så många av Askildsens noveller utgivna på svenska, så det är extra kul med denna samling bestående av 21 noveller som spänner över en längre tidsperiod av hans författarkarriär. Naturligtvis är han mångfaldigt belönad, till exempel med Den Norska Akademiens pris 2004 och Svenska Akademiens nordiska pris 2009. Han anses vara en av Norges mest inflytelserikaste författare, för att inte säga en av dem mest inflytelserikaste novellister vi har i Norden. Mina jämförelser går osökt till Raymond Carver, Ernest Hemingway och Richard Ford.

I samlingen ”Noveller” tar han upp de stora frågorna i livet. Trots det, eller kanske just därför, har de flesta novellerna ett begränsat persongalleri, så det pågår inte mycket ovidkommande mellan karaktärerna. Oftast kommer vi under huden på familjemedlemmar och får följa dem nära i något livsavgörande ögonblick. Prosan är förtätad utan att för den skull vara kompakt och författarens människokännedom är omfattande. Jag utgår ifrån att mycket i berättelserna är erfarenhetsbaserat eller ligger honom nära, det är helt enkelt för bra för att vara fritt påhittat. Detta är litteratur där vi själva kan lära oss mycket om vad det innebär att vara människa, dessutom är det tack vare hans ypperliga prosa lättillgängligt. En varning bör ändå bibringas, detta är inte feelgood!

Jag ger ”Noveller” av Kjell Askildsen en femma! Det blir ett välförtjänt toppbetyg och få böcker liknar denna i stil, emotionell kompetens och medmänsklighet.

Profil: Daniel Gunnarsson

Mottagen: 18 februari 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Hundarna i Thessaloniki

av Kjell Askildsen
Kjell Askildsens noveller är ordknappa, med en prosa som är karg,...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB