
Aktuella recensioner
Här finner du recensioner av dagsaktuella böcker. Listan är redaktionellt sorterad.
Visa endast recensioner med toppbetyg
Recensioner

LitteraturMagazinets recension
av
Miklagård, Agneta Arnesson Westerdahl
Trovärdigt om vikingarnas handelsresor







Arkeolog Agneta Arnesson Westerdahl ger ut en serie romaner som utspelar sig under vikingatiden. Hennes research är alltid grundlig och skapar en trovärdig historia. Efter “Havets hundar”, “Vinterkrigare” och “Offergudar” kommer nu “Miklagård” som även den motsvarar läsarens förväntningar i fråga om miljö- och människoskildring.
Vi får följa Ailas och Ormikas skeppslag som f...


LitteraturMagazinets recension
av
Himmlers Sverige: Visioner och verklighet, Lennart Westberg
En titel som lovar för mycket







Lennart Westberg är militärhistorisk författare och pensionerad polis. Med den nyutkomna boken “Himmlers Sverige. Visioner och verklighet” vill han sätta Heinrich Himmlers och SS kontakter med Sverige under andra världskriget i ett framåtsyftande perspektiv.
Det är en ambitiös undersökning med en omfattande notapparat och källförteckning. Westberg har tillgång till viktiga arkiv som undkom förstörels...


LitteraturMagazinets recension
av
Stockens färd mot havet, Vibeke Olsson
Gripande slut på Bricken-serien







Vibeke Olsson är en kristen arbetarförfattare. Nu avslutar hon sin berättelse om Bricken som kom som barn till Svartvik söder om Sundsvall. Hennes föräldrar hade under "storsvagåren" på 1860-talet sökt sin försörjning på sågverket. Det gick inte att överleva på jordbruket i Västerbotten.
Den åttonde volymen, "Stockens färd mot havet" blir en sammanfattning av Brickens liv. Hon har vid 75 &...


LitteraturMagazinets recension
av
En egen lön, Maria Gustavsdotter
Om ett yrkesval att kämpa för







“En egen lön” av Maria Gustavsdotter utspelar sig på två tidsplan. Det ena börjar 1913, då Hillevi lämnar sitt föräldrahem och börjar arbeta som tvätterska på godset Tjolöholm. Det andra äger rum i början av 2020. Daphne, som bor i Lund, vill lyckas som fotograf men stoppas i sin karriär av pandemin. Hillevi har samma planer, då hon blivit insatt i fotograferandet av grevinnan på slotte...


LitteraturMagazinets recension
av
I november : om åldrandet, Sven-Eric Liedman
Med intellektuell spänst om ålderdomen







Sven-Eric Liedman har varit mycket framgångsrik som idéhistoriker. Han är fortfarande, 83 år gammal, verksam som författare och föreläsare. I hans bok om ålderdomen, “I november” möter vi en priviligierad äldre man. Han har också en hustru vid sin sida sedan 50 år tillbaka och en grupp om 20 barn, barnbarn och barnbarnsbarn, tillika många vänner.
I marknadsföringen av boken understryks att ...


LitteraturMagazinets recension
av
En vän för livet, Sofie Sarenbrant
Om utanförskap och hästar


Sofie Sarenbrant, som skördat stora framgångar med sina deckare, barnboksdebuterar med en klassisk hästbok som riktar sig till barn i mellanstadieåldern.
Huvudpersonen Mira har ridit i fyra år på ridskolan, och med sina tretton år är hon äldst i sin grupp. Äldst, men långt ifrån bäst. Ridskoleläraren är otålig, hästarna vill inte samarbeta, och vad Mira än säger eller gör s&ari...


LitteraturMagazinets recension
av
Kvinna sedd bakifrån, Jesper Wung-Sung
Storartat om en gåtfull kärlek







Jag har de senaste åren haft nöjet att läsa flera betydande danska och norska författare. Den senaste i raden är dansken Jesper Wung-Sung med den finkänsliga romanen “Kvinna sedd bakifrån”, nu översatt till svenska. Kvinnan är Ida, maka till konstnären Vilhelm Hammershøi som levde 1864-1916.
“Kvinna sedd bakifrån” är titeln på en av Hammershøis tavlor som utgör omslaget til...


LitteraturMagazinets recension
av
Ondskans ekon, Arnaldur Indridason
Ännu en besvikelse







Nu har jag kommit tillbaka till islänningen Arnaldur Indridason. “Ondskans ekon”, hans tredje bok med den pensionerade polisen Konrad, ges ut på svenska.
Tidigare har jag med stor spänning läst alla de romaner med kriminalinspektör Erlendur som inledde hans författarskap. Så kom en trilogi från andra världskriget, och då var inte Erlendur med. Jag blev besviken. Likadant i dag. Jag säger: Läs debuten “G...
Anmäl textfel