Recension av Maskiner som tänker, Inga Strümke: Lättläst och lugnande om AI - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Lättläst och lugnande om AI
Foto: Mona Hauglid

LitteraturMagazinets recension av Maskiner som tänker, Inga Strümke

Lättläst och lugnande om AI

Att maskinerna skulle ta över jorden är bara spekulationer"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Maskiner som tänker
Författar-
presentation:
Inga Strümke

Den norska forskaren Inga Strümke är en utmärkt guide om vi vill sätta oss in i vad AI handlar om. Hon förklarar i “Maskiner som tänker. Algoritmernas hemligheter och vägen till artificiell intelligens” på ett begripligt sätt hur data bearbetas. Hon resonerar också kring vilka farhågorna är för framtiden och hur man kan skapa en säkrare användning.

AI är både på gott och ont. Jag tillhör de många som är lyckliga över möjligheten att ta bra bilder med mobilen och skicka dem vidare. Det är något som det ligger oerhört mycket arbete bakom. Att förstå bilder är komplicerat för en maskin. Strümke berättar hur en sådan skulle lära sig se skillnad mellan hundrasen Husky och en varg. Det lyckades så länge som det fanns vit snö som omgav vargen. Det var bakgrunden som maskinen hade utgått från!

Den senaste tiden har vi hört ledande företrädare för techbranschen uttrycka sina rädslor. i De har sagt att AI är lika hotfull som kärnvapnen och klimatförändringarna. AI kan utrota hela mänskligheten! Att maskinerna skulle ta över jorden är bara spekulationer, enligt Strümke. Inte heller de som befarar det kan säga hur det konkret skulle gå till.

I “Utrikesbyrån” på SVT härom kvällen, som handlade om AI, betonade Carl Bildt att det är när “lådan” kopplas ihop med något utanför som det kan bli otäckt. Strümke berättar om en självkörande bil som tolkar en kvinna som går över vägen som en plastpåse. Då går det riktigt illa. Hon visar också hur ett dåligt utfall inom hälsovården kan bero på att man matar in existerande fördomar om människor utan att vara medveten om det. De finns inbyggda i det historiska material man matat in. ChatGPT kan också bli en fara för demokratin genom att kunskapsnivån sjunker och det kritiska tänkandet kopplas bort. Studenter som använder metoden och får sina uppsatser skrivna lär sig inte det som hade blivit fallet om de arbetat med sina texter själva.

Att utvecklingen går så fort nu med AI är det som skrämmer. Strümkes eget forskningsområde är att studera hur maskinerna kommer fram till sina resultat. Att kunna förklara det kan vara en väg till kontroll. Det behövs också regleringar, skriver hon, och sätter stor tilltro till EU:s kommande AI Act.

Jag rekommenderar alla att läsa “Maskiner som tänker”. Inga Strümke är en god pedagog som kan hjälpa oss att bättre hänga med i den aktuella och viktiga diskussionen om var AI ska ta vägen. Jag blir lugn av boken och den kloka författaren. Det känns bra.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 2 december 2023

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB