Mattias Lönnebo, LitteraturMagazinet Medlem

 Författarblogg: Mattias Lönnebo 
 

Karaktärsdaning

Karaktärsdaning

Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:

1. Vad är du stolt över?
Den här frågan hjälper dig att förstå vad din karaktär värdesätter.

2. Är det någon handling som du verkligen ångrar?
Du kan använda svaret för att skapa friktion och nerv i berättelsen.

3. Hur var din uppväxt, din familjerelation?

Det är viktigt att veta hur din karaktär känner för och förhåller sig till sina föräldrar eftersom det kan påverka deras relationer med andra. En hård uppväxt kan kanske göra karaktären aggressiv.

4. Vilken person är viktigast för dig?
Oavsett om det är en make/maka, en vän, en lärare eller en familjemedlem, ta reda på vem som påverkar din karaktär. Din karaktär kanske vill efterlikna denna person, dela värderingar.

5. Vad är det som är så bra med den personen som du ser upp till?

6. Vem i din familj önskar du att du kunde vara närmare?
Du kan använda den här frågan för att förstå varför din karaktär inte har en nära relation till sin familjemedlem. Detta kan avslöja ett möjligt trauma i deras förflutna.

7. Vad känner du skam över?
Det är alltid bra att ta reda på vad som gör din karaktär ledsen. Det hjälper dig att identifiera dess känsliga sidor.

8. Vad har du för övriga förebilder?
Detta hjälper dig att fastställa viktiga personer i din huvudpersons liv och vilken inverkan de hade.

9. Redogör för några avgörande händelser tidigare i livet?
Be din karaktär att beskriva en händelse som har haft stor betydelse.

10. Vilka är dina värsta ovanor?
Detta kan du använda för att göra din karaktär mer trovärdig.

Jag ställde liknande frågor, och andra när jag skrev ”Den första sången”. Huvudpersonen, Sadok, är en ung pojke som är föräldralös. En sak som defienerar hans känslor är längtan efter en okänd mamma, samt att ha vandraren Pilgrim som fadersgestalt. Sadok har som slav behandlats mycket illa, och han är rädd att råka ut för liknande saker igen, och söker därför en stark beskyddare. Samtidigt har han lärt sig saker, att sjunga och uppträda som gycklare. Och det visar sig vara användbart senare i berättelsen.
En annan karaktär är Iris. Hon är en riktig äventyrare, skicklig på att hantera svärd och dyrka upp lås. Hennes svaghet är att hon är lite väl förtjust i vin och godsaker. Det får vissa konsekvenser.

Komiska, gripande, grymma eller tragiska gestaler har alla sin plats och det känns nu som om de lever sitt eget liv. ”Den första sången” är en dramatisk historia, men det är relationerna mellan karaktärerna som är det allra viktigaste. Jag hade väldigt roligt när jag skrev, och det är inte utan att en viss tomhetskänsla infinner sig när allt är klart. Nu ska den bara hitta sina läsare! Det ska bli spännande att få ytterligare respons. 


Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju
16 november 2023
Kommentera
 

Episk science fiction

Episk science fiction

Det är färgsprakande miljöer och mycket fantasifulla karaktärer, både människor och diverse varelser och civilisationer"

Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.


Trilogin börjar med ”Shards of Earth”, går vidare till ”Eyes of the Void” för att avslutas med del tre som jag just har läst. Vad är mitt intryck av serien?
Som vanligt skriver Adrian mycket bra. Det är färgsprakande miljöer och mycket fantasifulla karaktärer, både människor och diverse varelser och civilisationer. Han är som alltid inspirerad av natur och teknik. En av de mest avancerade civilisationerna och den mest obegripliga (för andra) är de teknologiskt överlägsna Essiel, som utvecklats ur några slags musslor. En annan festlig art är uppfunnen av människan, cyborgs som är robotar med biologisk intelligens som består av koloniskapande insekter. Tillsammans bygger de upp personligheten och cyborgens medvetande. Ja, det finns mycket att ösa ur.
Farligast är Arkitekterna, som är varelser stora som månar, som med sina krafter kan förgöra planeter. Och det är dem trilogin kretsar kring: Av någon anledning förstör de systematiskt alla bebodda världar. Hur ska de stoppas? Det handlar om att rädda livet som finns i universum.
Jag ska inte avslöja så mycket mer än så. Men jag vill verkligen rekommendera ”The Final Architecture” som en mycket välskriven rymdopera med episka proportioner.
Möjligtvis kan jag vara kritisk till att den sista boken känns lite för lång. Det handlar mycket om beskrivningarna av en av huvudpersonernas vistelse i den synnerligen annorlunda dimensionen som fienden kommer ifrån. Det blir väldigt teoretiskt när något som är så främmande ska beskrivas, och kan kännas onödigt långt. Trots detta är berättelsen spännande och fascinerande, och jag ger den fyra av fem planeter i omdöme.
 


Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar
18 oktober 2023
Kommentera
 

Episk fantasy i en antik värld

Episk fantasy i en antik värld

Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!

 

Förlagets text:

Jag minns extasen, mitt bultande hjärta mot hennes bröst och att
hon var vackrare än någon annan. Detaljerna försvinner i blå
töcken och dimmor, men jag kommer aldrig att glömma det hon
sa: ”Du måste lyfta förbannelsen som råder över denna plats och
rädda dina vänner.”
Gudarna är omväxlande vaga eller väldigt precisa i sina befallningar,
de leker med oss dödliga. För hon sa aldrig hur …

Vandraren Pilgrim råkar befria den unge Sadok ur slaveriet.
Motvilligt låter han pojken bli sin följeslagare på en episk och
våldsam färd genom ett mytomspunnet land. Drömmar blir
verklighet, sången är magi och ingen undkommer sitt öde.

Den största synden i antikens mytologiska värld var hybris, och så är det även i denna fiktiva värld. Ingen undkommer sitt öde, är ett tema som återkommer. Individernas öde tycks vara underkastade gudarnas vilja, eller är det mer komplicerat än så?
Jag har gjort mitt bästa för att varva spänning med burlesk humor, mustiga miljöbeskrivningar med sköna platser; grymhet med godhet; realism med surrealism; kärlek med hat. Karaktärerna får mogna och utvecklas allteftersom dramat framskrider. Musiken spelar en stor roll, trots att jag inte skriver ut en enda not. Men jag tror att den kan stiga upp från boksidorna och ljuda i läsarens fantasi. Huvudpersonen, Sadok, är en mycket god sångare, och han lär snart känna Iris, en äventyrare och lyrspelerska av rang. Av betydelse i historien finns även en magisk panflöjt, och så Den första sången förstås.
Det hela utspelar sig ur ett första person presens perspektiv, ungefär som i ett dataspel, och det ska vara spännande. Men i ett kapitel byter jag perspektiv, och jag har goda skäl att göra det: nämligen underhållningvärdet!

Och det är mitt främsta syfte med “Den första sången”. En läsupplevelse där man får djupdyka ner i en annan värld, som på vissa sätt är mycket lik vår egen, och samtidigt så annorlunda. Men där vi ändå i det främmande kan få känna igen oss i sökandet efter det som är allra mest värdefullt för oss.
(Inte att förglömma: Naturligtvis har jag stoppat in en svart katt med mystiska egenskaper. En fantasykliché? Den frestelsen kunde jag ändå inte motstå!)

Utgivningsdatum 2023-09-22

Finns även som e-bok


Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk
20 september 2023
Kommentera
 

Straff

Bok-
presentation:
Sms från Soppero
Författar-
presentation:
Ann-Helén Laestadius
Pocket
Finns i lager, 73 kr

Straff

Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.

På ett sätt kan man likna det vid Hemingways, "Klockan klämtar för dig". Som sägs vara den bästa skildringen av det spanska inbördeskriget, trots att det är fiktion. Ofta kan fiktion som ligger nära verkligheten ge oss en bättre känslomässig och intellektuell förståelse av det som hänt, än ett rent journalistiskt reportage. Vi får i "Straff" följa barn som tas ifrån sina samiska föräldrar på 1950-talet för att uppfostras och försvenskas i internatskola. Och sedan får vi följa dem som vuxna på 1980-talet, och se vad som blev av dem, och hur såren och övergreppen fortfarande formar och skadar deras vuxenliv. Och riskerar att föras vidare från generation till generation.

Det är upprörande och obegripligt att detta fick hända. Men för den tidens myndigheter skedde det av ett slags missriktad välvilja för att barnen skulle få en bättre framtid som assimilerade samhällsmedborgare. Tyvärr djupt destruktivt.
Rita-Olsson är föreståndare för internatskolan, och skildras som djävulen själv. Hon driver ett skräckvälde och misshandlar barnen på alla sätt. Hon är kanske lite för ensidigt ondskefull för att vara helt trovärdig, men annars är personskildringarna mycket övertygande: Barnens reaktioner och relationer, där de ingalunda är några änglar, utan bara sårbara vanliga barn som råkar riktigt illa ut, och tillsammans försöker att uthärda. Det är en både drabbande, realistisk och hård läsning och man får en större kunskap och förståelse för denna del av historien, genom att individernas öden skildras med känslig och varsam hand.

Verkets goda intention, att det hela tiden växlar i kapitlen mellan 1950-tal och 1980-tal, för att visa på hur barndomens trauma påverkat den vuxna individen, är på samma gång dess svaghet och dess styrka. Det känns berättarmässigt lite för "hoppigt". Jag hade hellre följt barnen mer kontinuerligt för att sedan följa ett par av dem som vuxna. Det blir med det valda stilgreppet tydligt hur var och en drabbats, men det är samtidigt ett övertydligt sätt att berätta. Inte om man gör en reportagebok, men detta är ju en fiktiv roman där jag personligen hade föredragit en annan form. Det tror jag romanen hade vunnit på. Det är ändå ett välskrivet och betydelsefullt verk som jag gärna vill rekommendera.
 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism
18 augusti 2023
Kommentera
 

Egenutgiven succé

Egenutgiven succé

Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen"

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan

Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)

Förlagets text:
Royce Melborn, en skicklig tjuv, och hans legosoldatpartner, Hadrian Blackwater, tjänar pengar på att utföra farliga uppdrag för adelsmän - tills de anställs för att stjäla ett berömt svärd. Vad som verkar vara bara ett enkelt jobb drar in dem i mordet på kungen och fångade i en konspiration som avslöjar en komplott som är mycket större än bara störtandet av ett litet kungarike.
När författaren Michael J. Sullivan självpublicerade de första böckerna i sina Riyria Revelations blev de snabbt bästsäljande e-böcker.
Böckerna i serien heter: Theft of Swords, Rise of Empire och The Heir of Novron. Serien publicerades först som sex böcker, men har sedan getts ut som en trilogi.


Hur är då dessa egenpublicerade alster? Är de något att ha? Gillar man fantasy så håller dess böcker god klass. Språket och hantverket är väl genomfört. Personbeskrivningarna och gestaltandet är på en bra nivå, och karaktärerna trovärdiga och intressanta. Om jag har en invändning så är det kanske hans bruk av alver och dvärgar som känns lite fantasilöst. De används rakt av som substitut för problemen med ”rasism och nazism” i USA och andra samhällen. Alverna är förföljda och utsätts för etnisk rensning, i analogi med vad som skedde i nazityskland. Han kunde hellre ha använt sig av olika mänskliga folkslag, enligt min personliga åsikt, och låtit eventuella alver vara mystiska varelser ”bortom bergen”. Det hade ökat mystikfaktorn, vilket inte är att förakta i fantasygenren.
Men i övrigt så tycker jag att böckerna i The Riyria revelations är både välskrivna och underhållande. Klart läsvärda.

Den första boken ger jag betyget 4 av 5, den andra 3 och den tredje 4. Mittenboken känns lite grann som en transportsträcka mot den spännande och överraskande finalen.
 


Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver
30 maj 2023
Kommentera
 

Riktigt bra läsning 2022

Bok-
presentation:
Nitton åttiofyra : 1984
Författar-
presentation:
George Orwell

Riktigt bra läsning 2022

Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.

I undantagsfall kan jag läsa någon riktigt intressant biografi eller livsöde. Men det är inte det jag vanligtvis väljer ut, kanske eftersom jag i mitt arbete hela tiden får höra människors livsöden och berättelser, som ofta kan vara mer fascinerande, roliga eller tragiska än vad man först kan ana. Bakom en människas fasad döljer sig en värld av relationer och upplevelser.

Årets enda självbiografi var desto mer upprörande. Pojken i källaren, av Stephen Smith. Den är så osannolik, hemsk och ändå hoppfull, att den överträffar det mesta man kan tänka sig. Du kan läsa om den här.

Årest bästa science fictionläsning är Adrian Tchajkovskys Shards of Earth, och dess fortsättning Eyes of the Void. Det kommer en tredje del under 2023. Rekommenderas. Här kan du läsa mer.

Årets "skräck" blev Stephen Kings sanaste alster En saga. Den är oerhört väksriven, ändå blev den för mig en besvikelse. Varför då? Svaret hittar du här.

Och så i fantasygenren, Prince of Thorns av Mark Lawrence. Välskriven och rikigt smutsig, inget för de kräsmagade. För den som gillar sådant så kan du läsa om den här.

Årets klassiker blev 1984 av Orwells. Den är lika aktuell idag som när den skrevs. Läs den om du inte har gjort det. En lärdom från 1984 är nyspråket som tankemanipulation. Ofta använt i debatter både från höger och vänsterhåll. Tänk på att orden du använder formar verkligheten. Men tänk också på faran av att förbjuda böcker och språkliga uttryck av förment goda skäl som att man inte vill att en viss grupp ska känna sig utsatt eller kränkt. Nästa gång kan förbudet och drevet drabba dig själv.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips
29 december 2022
Kommentera
 

God jul

Bok-
presentation:
En julsaga
Författar-
presentation:
Charles Dickens
Häftad
Finns i lager, 278 kr
Danskt band
Beställningsvara, 199 kr
Inbunden
Finns i lager, 224 kr
Inbunden
Finns i lager, 242 kr

God jul

Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton. 

Till julen hör givetvis julevangeliet, med sitt budskap om det heliga barnet och att räddningstimman är här. Jag kan tänka mig att det budskapet känns extra viktigt att ta till sig för alla barn på flykt i världen, och i för de som lever i den konflikt som har störst implikation för oss i Sverige, nämigen Ukraina. Vi behöver hoppet och ett budskap om att ljuset segrar över mörkret en dag.

Litteraturen och populärkulturen är full av julskildringar, mer eller mindre juliga. Vi har ju TV-serien och boken NOS4A2, skriven av Stephen Kings son Joe Hill. En 700-sidig tegelsten med juleskräck. Läs mer här. En rikitig klassiker är väl Charles Dickens, En julsaga. Astrid Lindgren har skrivit ett antal julskildringar. Rätt oförglömlig är när Emil bjuder fattigjonen på taberas! Och så har vi Selma Lagerlöfs jul! 

En av poängerna med julen är att vi blir eftertänksamma. Konsumismens jul ger jag därför inte mycket för. Vi kanske istället borde fundera: Vad kan jag göra för en medmänniska denna jul, som blir till glädje och hopp? Det märkliga med att ge, är att man samtidigt får så mycket tillbaka. Kanske det hopp man själv saknade?


Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus
20 december 2022
Kommentera

Hårda paket!

6 december 2022

Prince of Thorns

16 november 2022

En saga

25 oktober 2022

Fantasi på Bokmässan 2022

6 oktober 2022

Maktens ringar TV-serien

5 september 2022

Pojken i källaren

30 juli 2022

Lysande rymdopera, Shards of Earth

15 juli 2022

Stranger things 4

30 maj 2022

Författare i krig

23 mars 2022

Ett rymdäventyr

9 februari 2022

Orwells 1984 fortfarande kontroversiell

27 januari 2022

G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher

12 januari 2022

NOS4A2

3 januari 2022

Lögner och kanaler

7 december 2021

All Systems Red

20 november 2021

Stephen King Senare

7 oktober 2021

Heroes Die

25 juli 2021

Boklov

7 juni 2021

En blivande klassiker

19 mars 2021

Ömtålig

7 januari 2021

Onda barn?

28 december 2020

En folksaga för vuxna

4 december 2020

Tänd ett ljus

29 oktober 2020

När magin faller samman – Mindhunter

19 oktober 2020

Historiens märkligaste fantasyfilm

24 augusti 2020

Antikvariat och hyperrymd

18 augusti 2020

Sidekicks i berättelser

30 juni 2020

Avhuggna fingrar

1 juni 2020

Science Fiction för barn

30 april 2020

Old Man's War

14 april 2020

Mellan raderna

3 april 2020

Läsning i pandemins skugga

15 mars 2020

Skyward av Brandon Sanderson

8 februari 2020

Lyonesse av Jack Vance

3 februari 2020

Tufft på Östra station

15 december 2019

Kulturpolitiken och maktens normer

30 november 2019

Bibeln och krutrök

22 oktober 2019

Svekets spel

2 oktober 2019

Lovecraft Country

6 september 2019

En historisk roman som överraskar

20 augusti 2019

Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky

3 augusti 2019

Stranger Things 3

15 juli 2019

Riganterna av David Gemmell

27 juni 2019

Det där med trovärdigheten

26 maj 2019

Dark Moon

11 mars 2019

Bokhandeln som försvann

26 februari 2019

Dryader och Demoner

2018-12-19

Ivanhoe

2018-12-31

Bertil Mårtensson har avlidit

4 november 2018

Legender från Drenai

11 oktober 2018

Kineser i rishatt

2017-09-25

Humor och yttrandefriheten

--

Lunch med Dalai Lama

14 september 2018

Ett mysterium

24 juli 2018

Mord i midsommartid

21 juni 2018

Redigerandet: Konst eller plåga?

16 juni 2018

Åtta sommarboktips för barn och unga

24 maj 2018

Science fiction med miljötema för unga läsare

8 maj 2018

Svenska barns IQ sjunker

23 mars 2018

Språkliga memes

7 mars 2018

Morgonstjärnan. Episk science fiction

2017-02-09

Gyllene sonen av Brown

3 januari 2018

Hårda paket

25 december 2017

Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare

5 december 2017

Att skriva skrämmande

28 oktober 2017

Donald Trumps farliga psyke

20 oktober 2017

Drömfångarna fick litteraturstöd

7 oktober 2017

Rött Uppror av Pierce Brown

27 september 2017

Brian Aldiss

21 augusti 2017

Drömfångare Stephen King

8 augusti 2017

Kamrater

3 augusti 2017

En grotesk bok

2017-07-07

Mitt liv som Ulf

29 juni 2017

Ulf Stark fattas oss

13 juni 2017

Att förstå litteraturen och kulturen

7 juni 2017

KONTUR 2017 - Eva Holmquist delar med sig av upplevelsen

30 maj 2017

Lost Boy Lost Girl av Peter Straub

23 maj 2017

Monsterland

5 maj 2017

Förbluffad över hur bra det går - i det lilla

2017-04-29

Påskens dramaturgi i litteraturen

2017-04-16

Långfredag

2017-04-14

Barnens recensioner värmer mest

2017-04-05

Värderingar och romantik

24 mars 2017

Den där känslan

15 mars 2017

Läs med småbarn - nya forskarrön

9 mars 2017

Arthursagan

21 februari 2017

Drömfångarna - Från idé till färdig bok

2017-02-03

Bödlar

29 januari 2017

Drevet går

14 januari 2017

Lee Child Nattskola

8 januari 2017

Boktips från det jag läste under året som gått

1 januari 2017

Children of Time

28 december 2016

Svag läsförståelse PISA 2015

2016-12-08

Författaren och hennes/hans öl

2016-12-03

En magisk bok

2016-11-22

Svarta huset av Stephen King och Peter Straub

10 november 2016

Läslov!

28 oktober 2016

Soldaten i fält

23 oktober 2016

Författare och katter

7 oktober 2016

Franciskus av Assisi: poet, revolutionär och sökare

4 oktober 2016

Hänt på Bokmässan

2016-09-26

Retro science fiction

12 september 2016

HP Lovecraft i nyöversättning

2016-08-27

Semestern är över

15 augusti 2016

Barnens ö 40 år

26 juli 2016

Den oändliga historien blir sommarlovsföljetong

13 juli 2016

Ordet vid bordet

5 juli 2016

Falskt dödsrykte om känd författare

29 juni 2016

Vindens namn - Sommarläsningen

24 juni 2016

Den svarta obelisken - Ett mästerverk

2016-06-15

Att skriva spännande

10 juni 2016

Narkotikan i medierna

5 juni 2016

Korrekturläsningens nionde krets

30 maj 2016

Natt i Lissabon

16 maj 2016

En handbok är också en bok

2016-05-04

Robin Hobbs levande skepp

27 april 2016

Frossa i böcker och frossa i godis

12 april 2016

Gotisk skräck

30 mars 2016

Påsken är ett ljus i mörkret

2016-03-27

Den längsta dagen

2016-03-25

Kyssen och terrorn

2016-03-24

Med och motgångar i skrivandets värld

22 mars 2016

Anders Blixt skrev av sig sina mardrömmar

2016-03-11

Bokförsäljningen ökar äntligen!

2016-02-19

Gud och feminismen

5 februari 2016

Hitler var anarkist

30 januari 2016

Bokhundar och bibliotekskatter

2016-01-22

Snillrika författarcitat om skrivandet

15 januari 2016

Kärleksbok stoppades

2016-01-02

Skönheten av Christian Johansson

2015-12-26

Böckernas småkryp

21 december 2015

Ibland gör man heta fynd en frostig dag, i sin egen bokhylla/ #mattias_lm@mattias.lonnebo

2015-12-17T00:37:40+09:00

Bunkern – Populärkulturens ödesmättade skådeplats

2015-12-10

Make Me av Lee Child

2015-12-01

En fest för livet

2015-11-27

Microsoft ger ut science fiction-litteratur

19 november 2015

Att skapa ett bokomslag – Höjdpunkter och fallgropar

2015-11-13

Necronomicon i Upsala

4 november 2015

Halloween och familjebilderna som Gud glömde

2015-10-29

För att vara medmänsklig krävs det mod

26 oktober 2015

Droger och författarens kreativitet

20 oktober 2015

Giftiga böcker

10 oktober 2015

Talismanen 29 år senare

29 september 2015

Ungdomsbok förbjuds

11 september 2015

Professor Frans

5 september 2015

Andra Världar - Anna Vintersvärd

27 augusti 2015

Rollspel, tärningar och fantasyförfattarens hemliga källor

20 augusti 2015

Kunde inte motstå frestelsen ... Robin Hobbs tegelstenar får man inte nog av :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-17T14:56:18+09:00

Ett svek mot Stieg Larsson?

13 augusti 2015

På Swecon fantasy och SF- konferens. Underbara människor. Vad tycker ni förresten om min tröja? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-09T05:04:18+09:00

Ryska plan landade fredligt på svenska baser och tvärt om. En svunnen tid för inte så länge sedan. (F-16 minnesbok ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-06T18:28:56+09:00

Superhjältar och superskurkar

6 augusti 2015

Rör inte min nya klätterställning! Försöker packa upp de nyanlända böckerna ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-03T20:37:58+09:00

Bokloppis och "sommarfynd" :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-24T18:58:51+09:00

Våld i deckare och spänningslitteratur

30 juli 2015

Det sista kapitlets märkliga känsla

22 juli 2015

Banta? Mulligt är snyggt :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-17T15:38:23+09:00

Det blir en dag på stranden och en riktigt god bok! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-11T19:24:25+09:00

Jag, Alfons och Småtting älskar monster! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-07T22:10:57+09:00

Försöker jobba på min kommande bok ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-01T13:28:11+09:00

Ur Stora boken om handarbete 1978 - / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-24T00:13:11+09:00

Intervju med Oskar Källner, Fafner förlag

2015-06-26

Midsommardag är skrivardag

20 juni 2015

Glad midsommar alla troll, önskar / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-19T15:14:34+09:00

Jag bläddrar en Syrisk bibel från 1979. En relik från en tid före IS och etnisk rensning. Världen ser tigande på. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-12T02:44:24+09:00

Vänta nu ... Öh? En deckare? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-08T05:07:38+09:00

Intervju med Jonny Berg, Swedish Zombie

2015-06-05

Det måste varit en mycket effektiv metod mot oönskad hårväxt. ( ur Antikens teknik av Drachmann ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-25T23:18:06+09:00

Några tips inför korrekturläsningen

26 maj 2015

Klart de ska ha tak över huvudet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-21T00:11:31+09:00

Spielberg + Huxley = sant!

17 maj 2015

Det här kan en författares köksskåp innehålla :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-12T00:40:22+09:00

Att redigera manus med hjälp av surfplatta är så smidigt. Varför har jag inte upptäckt det förrän nu? :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-09T14:50:02+09:00

Viljans triumf och nazisterna idag

8 maj 2015

Ville bli präst. Blir utkastad från prästseminariet. Blir diktator. Spränger kyrkor. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-03T15:46:05+09:00

Trevligt signerade böcker av Peter och Sofia Bergting damp ned / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-26T00:33:09+09:00

Sherlock Holmes - Ett odödligt fenomen

25 april 2015

Vad driver mig som författare?

18 april 2015

91:an-museet i Halmstad, vid soldathemmet. Härliga samlingar med verkliga förlagor till karaktärerna. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-16T04:20:03+09:00

Dystopin som såpa. Motsägelsefullt presenterad som underhållning. Bra. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-14T05:49:48+09:00

Biblioteken som kulturcenter

11 april 2015

Ett tidsdokument från folkförsvarets era. "Soldaten i fält" från 2001, som alla värnpliktiga skulle studera. Här - första hjälpen och räddning. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-09T18:39:46+09:00

Sötchock!

7 april 2015

Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången... Dan Andersson. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-05T16:19:57+09:00

När mörkret sänker sig, vill jag skriva om ljuset - Mattias Lönnebo / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-02T20:12:23+09:00

Himmler och helvete

25 mars 2015

Halva reapriset, men dubbel läsglädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-03-21T23:20:20+09:00

It-systemen som försämrar resultaten

13 mars 2015

Hade en fin kväll på biblioteket i Uppsala. Berättade om antisemitism och varför jag skrev Nattens jägare. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-03-03T15:22:03+09:00

Rondellhunden som bok

4 mars 2015

Mein Kampf ges ut på nytt

27 februari 2015

The Force, Mattias, use the force ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-02-23T15:46:58+09:00

Bokbomba mot extremism

21 februari 2015

Sportlov och inget att läsa

13 februari 2015

Skuggrike av Peter Straub

6 februari 2015

Läsförståelse inte självklar

2015-01-30

Författarens försäkring :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-28T20:43:39+09:00

Mycket läsvärd! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-27T00:48:46+09:00

Ur Fias dagbok 1954 av Monica Meyere. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-26T16:26:19+09:00

Packar upp en låda böcker och känner mig tacksam över skrivandets och läsningens glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-23T22:48:00+09:00

Från andra sidan. Placebo press. HP Lovecraft som fasansfulla serier. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-19T19:55:05+09:00

Från andra sidan

20 januari 2015

En ny handbok? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-14T01:21:20+09:00

När det fria ordet angrips

7 januari 2015

Elias Canetti. Urets hemliga hjärta. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-05T19:15:09+09:00

Kära nån ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-29T23:39:32+09:00

Delad sorg / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-26T23:32:27+09:00

Ovärderliga boktips om Fantasy och Science Fiction

2014-12-28

Lisa Larson keramiktavla. Min julklapp till hustrun :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-25T03:00:54+09:00

Klär granen. Påminns om Lukasevangeliet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-20T02:26:09+09:00

Fjärde advent. Herrens moder hyllas

2014-12-21

Lyxutgåva i klotband. Så fin! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-17T00:55:06+09:00

Tolkiens son gillar inte filmerna

13 december 2014

Fick ett värmande och vänligt tackkort. Ni behövs SBI / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-10T06:21:51+09:00

Den döende detektiven

6 december 2014

I dag får min uppblåsbara "skriet" uttrycka mina känslor ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-03T20:27:27+09:00

En av världens bästa romaner! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-28T21:42:53+09:00

Bokleverans hem till bostaden med 500 st "Nattens jägare" Ska skickas vidare innan familjen blir galen :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-24T23:53:48+09:00

Odödliga klassikern "1984" blir film igen

20 november 2014

Flugornas Herre av William Golding. Vass påminnelse om människans natur. IS, nazister, och vårt eget förträngda mörker. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-12T15:42:00+09:00

Katten har lagt beslag på mysigaste läshörnan, och jag hade inte hjärta att köra bort honom. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-10T03:58:55+09:00

Det var en mörk och stormig natt

5 november 2014

Kasettljudbok från 1987, inläst av Järegård och illustrerad av Hans Arnold. Kultklassiker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-04T23:00:25+09:00

Läskiga spökbakelser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-01T00:47:38+09:00

Halloween inspiration! Hellre tentakler än pumpor! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-31T03:45:34+09:00

Tidig 3D! Mammas Pop-Up-bok från 1945, Per och Lisa / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-26T19:50:02+09:00

Urslula Le Guin får stort litteraturpris

25 oktober 2014

En imponerande bok om en konstnär som fortfarande provocerar efter 500 år. Prostituerade, fattiga och udda existenser fick stå modeller för det heliga. Något vi bör ta till oss idag? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-24T16:08:00+09:00

Inlåst bland böcker

17 oktober 2014

Vilken känsla för en simpel analog författare! USB-minnen för den digitala versionen av boken. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-17T14:45:37+09:00

The Portent, av Peter Bergting. Vassa serier! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-16T03:36:30+09:00

En författares ostmacka! Det gäller att vara kreativ! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-11T22:06:39+09:00

Kattfilmer populärare än någonsin

11 oktober 2014

En bok som sprider leenden lika breda som skjortsnibbar av siden! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-08T19:26:38+09:00

Myten om att män inte kan kontrollera sin sexualitet

7 oktober 2014

Livet som resa. Visdom, godhet och frid. En underbar liten bok / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-05T18:04:34+09:00

Pippidebatt igen

29 september 2014

Sparad generationsläsning från 1965 / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-28T15:16:38+09:00

TV ska intervjua om min nya bok, Nattens jägare. Katten tar passande nog över kameraväskan! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-23T18:18:26+09:00

Häxhammaren

24 september 2014

Jaha? Det är alltså så här ett bokomslag ser ut innan det hamnar runt innehållet. Tur att tryckeriet fixar resten! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-20T15:10:15+09:00

När boken är så mycket bättre än omslaget! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-20T05:00:14+09:00

I dag är det e-bokens dag! Nog för att de är smidiga, men de är precis lika jobbiga att skriva! Puh! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-18T13:33:11+09:00

Vägen till läsaren

16 september 2014

En otroligt viktig bok - som denna morgon känns obehagligt aktuell. / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-15T16:14:56+09:00

Fredens hus Uppsala slott / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-14T03:29:49+09:00

Vilken underbar känsla! Att äntligen öppna den första kartongen med mina nytryckta doftande böcker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-13T00:54:23+09:00

Bo Setterlind - Kärlekens poet

7 september 2014

Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker ... Bo Setterlind / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-07T05:12:33+09:00

Ellen Keys Strand. Utsikt från den världsberömda författarinnans meditationsbalkong. Inspiration :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-04T14:39:09+09:00

Biblioteket i Vadstena klosterhotell har en trevlig och stilfull klocka så att man inte läser för länge. Det vore en skam att missa mässan / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-02T05:27:47+09:00

Inbunden lyxutgåva av Tolkiens klassiker. Glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-25T14:46:41+09:00

En bro för mycket

23 augusti 2014

Gullig och litterär porslinsfigur. "Pojke läser bok". 9 kr fynd :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-20T23:10:46+09:00

My parents open carry

18 augusti 2014

Uppblåsbar ångest! My own personal "skriet" av plast. Bra att ha när man korrläser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-18T03:24:33+09:00

Ähum ... Titeln ... Det blir lite fel associationer ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-16T22:58:45+09:00

Den perfekta presenten? En liten elchock? Jag skulle nog inte bli så lugn och harmonisk av behandlingen! (Historiska kompaniet i Gamla Linköping skojar till det.) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-15T16:39:55+09:00

Fynd! Fått tag på Bertil Mårtenssons kultbok från 1977. En svensk "Avatar" långt före filmen. Ekologi, civilisationskritik och erotik på främmande världar. Obetalbart omslag av Hans Arnold / #mattias_lm@mattias.lonnebo

2014-08-08T18:56:02+09:00

En bok jag "fäste" mig vid. Den handlar om borgar och bunkrar :-) Kul va? /#mattias_lm@mattias.lonnebo

2014-08-07T22:54:36+09:00

Ständigt kreativ

6 augusti 2014

Och jord(h)en gick inte under för det

29 juli 2014

Idétorka eller nyhetstorka?

23 juli 2014

Böcker som inredning

17 juli 2014

Harry Potter som vuxen - JK Rowling publicerar ny novell

9 juli 2014

Swecon 2014. Rapport från en steamig helg

4 juli 2014

Vett och etikett

1 juli 2014

Sagor och filmer

23 juni 2014

En skrämmande upptäckt

17 juni 2014

Jag kunde inte motstå detta gamla klipp

8 juni 2014

Tillhör skolboken gårdagen?

3 juni 2014

Vintage reklam

29 maj 2014

Den slutliga redigeringen

26 maj 2014

Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur

21 maj 2014

Kyrkan i Gamla Uppsala - En ny bok om en uråldrig plats

16 maj 2014

DELTA Science Fiction

10 maj 2014

Martin Luther King kallas "negerledare" i nytryckt kurslitteratur vid Uppsala universitet

5 maj 2014

10 anledningar till att bokmarknaden omdanas av egenutgivare

26 april 2014

Katten "Tiger", och böckerna

22 april 2014

Böcker som energi

19 april 2014

Är jag grundlurad?

15 april 2014

Londons minsta bibliotek

10 april 2014

Lord Kulvert

5 april 2014

Paper Passion: En parfym för bokälskare

29 mars 2014

Kändisar ska inspirera till mer högläsning för barn

25 mars 2014

Intervju med Peter Bergting

22 mars 2014

En man är gripen för att ha rivit sönder Anne Franks dagbok

18 mars 2014

Ulf Ekmans konvertering

14 mars 2014

Jan Guillou trodde sig vara bestulen

10 mars 2014

Ett boktips till president Putin

6 mars 2014

Barnens ö förbjuds i Australien

3 mars 2014

Putin, Gollum och kattungar

27 februari 2014

Anne Franks dagbok förstörd. Nynazistisk manifestation?

23 februari 2014

Amsalor och draken

2014-02-15

Boken!

12 februari 2014

Pajkastningen fortsätter

11 februari 2014

Amazon säljer böcker översatta med Google translate

7 februari 2014

Journalistens oberoende rapportering

1 februari 2014

Läs sagor!

28 januari 2014

Ny nöjespark för Harry Potter

25 januari 2014

Leif GW - Varför är han så populär?

20 januari 2014

Tintin i Kongo - debatten rullar vidare

16 januari 2014

Skönhet och kvalitet

13 januari 2014

Lista: 10 bisarra händelser 2013 - När verkligheten överträffar dikten

3 januari 2014

Vad glad jag blir

27 december 2013

Kärrtorp, nassar och demokrati

2013-12-31

Katter sjunger stilla natt

22 december 2013

Boklistan från helvetet

21 december 2013

Julkalendern lucka 20

2013-12-20

Någon driver med mig

15 december 2013

Fredag den 13:e

2013-12-13

Mumin - årets julklapp?

9 december 2013

Bibliotekskatten Pages

6 december 2013

Sluta att använda skolan som ett politiskt slagträ

4 december 2013

Scifiworld, Linda Blair och jag

30 november 2013

Franska föräldrar rasar mot Sverige

25 november 2013

På tomtens lista

24 november 2013

Utgivning dras tillbaka - Barna Hedenhös upptäcker Amerika

20 november 2013

Läsinlärningen är ett svart hål efter kodknäckarfasen

17 november 2013

Nynazist hade afrikanska gener

14 november 2013

Entusiastiska skolbarn

13 november 2013

Nynazister demonstrerar

9 november 2013

En tårta i ansiktet

6 november 2013

Dödshot efter diktsamling

3 november 2013

Hemlig lesbisk stad i Norrland

29 oktober 2013

När en förälder plötsligt dör

2013-11-01

Halloween - Jag bjuder på en novell

2013-10-31

Bra böcker gör oss mer empatiska

20 oktober 2013

Perspektiv och tempus

16 oktober 2013

Barnen drabbas av sena kvällar

14 oktober 2013

Höstlövens prakt trotsar mörkret

12 oktober 2013

Fantasyklassikern - Min morbror trollkarlen av CS Lewis

11 oktober 2013

Partiledarna i "The Hobbit"

7 oktober 2013

Fantasyklassikern – Elidor det gyllene landet av Alan Garner

3 oktober 2013

Lite smygrasism i skafferiet

30 september 2013

Five seconds of fame!

27 september 2013

Jan Björklund! Våra barn är värda bättre!

24 september 2013

Du har väl med dig dom fyra p:na?

23 september 2013

"Astrid Lindgren uppmanade barn att ta livet av sig"

20 september 2013

Hur man blir otroligt rik som författare - Sex tips (Obs särskrivning)

18 september 2013

Verkligheten botar skrivkrampen

16 september 2013

Vampyrer och läppglans

8 september 2013

Ett bokomslag blir till

6 september 2013
 Logga in gratis! 

Detta är en blogg på LitteraturMagazinet Medlem. Läs hela, följ och kommentera bloggen genom att bli medlem på LitteraturMagazinet är helt kostnadsfritt!

Logga in eller anmäl dig för medlemskap här nedan!

 LitteraturMagazinet Skriv! 

LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.

Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!

Bli medlem
Ditt fullständiga namn:
Din epost:
 
Logga in
Epostadress:
Lösenord:
Behöver du ett nytt lösenord? Klicka här!
 Mattias Lönnebo 
Mattias Lönnebo

Mattias Lönnebo

Mattias Lönnebo är en skönlitterär författare. Vid sidan av sitt författarliv verkar han som präst i Svenska kyrkan.

Vad har du skrivit?
Utgivningen innefattar flera fantasyböcker, barn- och ungdomsböcker, skräcknoveller men även realism.

Vad vill du skriva?
Något som översätts till 50 språk ;-)

Sök i bloggen

 

Oceanus väktare

Det hela börjar med ett topphemligt brev av papper, (Vem skickar förresten pappersbrev nu för tiden?) och fortsätter med en rymdresa till Oceanus. Planetens unika natur är hotad, och jag vet att det låter skrytsamt, men bara jag och Zhang kan göra något åt det! Vi får möta talande rymdskepp, beväpnade skurkar, robotar och gigantiska bläckfiskar. Men framförallt lär vi känna Oceanus väktare … och allt vänds upp och ner.

Författare: Mattias Lönnebo
ISBN: 9789176343456
Bandtyp: Hårdinbunden med 192 sidor
Provläsning: Kommer inom kort
Passar åldern: 9–12 år 

#bibliotek #klimat #sciencefiction #mattiaslonnebo #oceanusväktare

Pocketbokens ersättare

E-böcker - Så funkar det

Det är otroligt smidigt att på resor kunna köpa böcker och spara vikt och plats om du ändå har med en surfplatta eller en större smartphone. Via biblioteket kan du med ett lånekort låna de flesta titlar. Du behöver bara ha rätt programvara installerad på din läsplatta, ett gratis Adobe-konto och ett program som kan läsa epubfiler och pdf. Det som är väldigt praktiskt med epubformatet är att du enkelt kan ändra storlek på texten och ibland även typsnitt. De vanliga pocketböckerna har ofta en sorgligt liten textstorlek för alla som är över 45! E-böcker är troligtvis inte den vanliga bokens ersättare, men ett mycket gott komplement. Dåligt tryckta pocketböcker har fått en värdig och betydligt vassare moståndare. Allra bäst avnjuter du e-böcker på särskilda eboksläsare. De är lättare än surfplattorna. Batteriet räcker en månad och de kan användas i det skarpaste solljus.

Text ...

Svekets spel

Mattias Lönnebos senaste ljud och e-bok

Möt färgstarka karaktärer – som den prostituerade Sasha, pedofilen Vasilij, och den modiga Johanna Meyer. Gör en djupdykning i mörka vatten där alla normer upplösts, begären härskar och allt är till salu. Rött kort är en skakande och mycket spännande kriminalroman, inspirerad av en brutal verklighet.

Romanen ställer sig helt på barnens sida mot samhällets svekfullhet, som en modern och otäckt relevant Oliver Twist.

Word Audio Publishing  #Uppsala #thriller #deckare

https://www.storytel.com/se/sv/books/924106-Svekets-spel


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB