Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
En annan är Stanislav Aseyev, som rapporterade sanningen om vad som hände i Donetsk under rysk ockupation. 2017 greps han och skickades till det ökända Izolyatsia, en fabrik som ryssarna förvandlat till fängelse och tortyrcenter. De som är inlåsta är civila som mest råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt. Kvinnor våldtas systematiskt och platsen räknas som ett veritabelt helvete på jorden. Där satt han tills en fångutväxling 2019. Han skrev då boken ”The torture camp on Paradise street”. Även han är nu med i hemvärnet, strider i Kiev.
Krigserfarenheten, antingen man deltagit direkt i striderna, kört ambulans eller blivit utsatt för krigets fasor, formar sedan författargärningen, precis som det formar resten av ens liv.
Välkänd är Ernest Hemingway, som deltog i första världskriget som ambulansförare, spanska inbördeskriget och följde de amerikanska trupperna under andra världskriget som journalist. Hans böcker bär starka spår av upplevelserna. Särskilt ”Klockan klämtar för dig” är den bästa fiktiva skildringen av det spanska inbördeskrigets grymhet som gjorts.
Jag vill också nämna Gertrud Stein, en av Hemingways vänner. Hon och hennes partner Alice B, Toklas körde frivilligambulans med franska sårade. Hennes upplevelser ledde till ”Wars I have seen”.
Och vi får förstås inte glömma JRR Tolkien. Vars upplevelser under första världskrigets fasor i skyttegravarna bidrog till att krigsskildringarna i Sagan om ringen, som trots att det är en saga ändå ger en realistisk känsla. Bland annat hur miljön förstörs.
Ännu ett exempel kan vara Brian Aldiss, som genomled djungelstriderna mot japanerna, och inspirerad av den täta grönskan och skräcken, författade romanen Drivhuset, som är fullständigt enastående i sin fantasi och klaustrofobiska känsla.
Krig är fruktansvärda. Och de påverkar oss på djupet, till kropp och själ. Det är kanske inte så underligt att några av mänsklighetens intressantaste och mest berörande litterära verk har skrivits efter dessa erfarenheter.
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Genom att använda mig science fiction kan jag ta upp vissa ämnen och göra dem tydliga: Fundera över sambandet mellan teknikens möjligheter och faror, och hur den påverkar oss. Tänk om vi lär oss att färdas mellan stjärnorna! Vilka följder får det? Och vad händer om vi möter en helt annorlunda civilisation? Vad innebär det egentligen att vara en människa? Utan att avslöja för mycket om handlingen, så vill boken säga oss att man måste kämpa för det man tror på. Aldrig ge upp. Och att det finns hopp även när det ser mörkt ut.
Oceanus väktare var från början ett bidrag till Bonnier Carlsens stora barnboksmanustävling 2019. Den var med ända till finalen och var bland de allra populäraste bidragen. Självklart var det trist att snubbla på mållinjen, men sånt är livet. Och det var bara att kämpa på! Det är en lång process att ge ut en bok. Först måste förlagen bestämma sig, och det var Idus förlag som nappade och tyckte att den passade deras profil. Sedan kommer det till en massa förbättringsarbete. Skriv och skriv om! Redigeringen tar ofta lika lång tid som författandet. Och den här boken är inget undantag. Det färdiga resultatet skiljer sig på flera sätt från originalet från 2019. Det var slitsamt, men det var det värt och jag är nöjd.
Ofta blir man som författare själv överraskad av vad som händer med en berättelse. Karaktärerna och händelseförloppet utvecklades på ett sätt som jag inte hade tänkt från början. Det tycker jag är en av behållningarna med att skriva. Karaktärerna liksom lever inom en själv, och fortsätter att växa och utvecklas. Huvudpersonerna Florian och Zhang känns som mina vänner.
Den är skriven för alla som gillar spännande berättelser, och som behöver läsa något positivt och uppmuntrande! Jag tror att den också fungerar bra att läsa tillsammans och för varandra. Då kan man också diskutera de frågor som kanske dyker upp. För under Oceanus glittrande yta finns många mysterier!
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Samtidigt så hyllar boken tankefrihet och förkastar dumhet, förljugna språklekar ”krig är fred” och förtryckande regimer. Själva idén om ”Storebror” kommer ju från detta mästerverk, som också inspirerat film, teater, musik och politiska aktivister sedan 1949.
Men Northamptons universitet har beslutat att införa sk ”trigger warnings” på ett antal böcker, bland annat 1984, som ingår i studier av det engelska språket. Trigger warnings fungerar ungefär som när en politisk eller religiös sekt publicerar listor på förbjuden litteratur som bör undvikas eftersom den är potentiellt skadlig och kan kränka läsarna. 1984 förses med följande varning: ”it contains ‘explicit material’ which some students may find ‘offensive and upsetting.” Alltså det innehåller sexuellt stoff som några studenter skulle kunna uppleva som stötande och upprörande.
Några andra verk som det också varnas för är: Samuel Becketts Slutspel, och V för Vendetta av Alan Moore och David Lloyd.
När det gäller att varna för 1984 så leker alltså ett västerländskt universitet ”tankepolis” mot ett verk som hyllar tankens frihet. Att man dessutom på universitetsnivå för vuxna människor varnar för sexscener är löjeväckande. Det är så ironiskt att det skulle kunna vara en ingrediens i en dystopi.
Vill en majoritet av studenterna verkligen bli beskyddade från potentiellt stötande material? Vill de verkligen bli inbäddade i bolster och skygglappar när de ska lära sig om världen? Eller är det en högljudd aktivistgrupp som pressat en undfallande universitetsledning?
På ett annat brittiskt universitet triggervarnas det för Jane Eyre och Dickens! På en högstadieskola i USA har man plockat bort Maus - ett prisbelönt seriealbum som skildrar förintelsen. Nazisterna är katter och judarna är möss. På några av bilderna ser man nakna möss, och det finns några svordomar som de elaka lägervakterna använder. Det anses kunna kränka elevarna. Nu är eleverna unga, men frågan är om det går att läsa om förintelsen utan att man blir illa berörd.Tänk om det ibland faktiskt kan vara nyttigt både för tonåringar och vuxna att bli illa berörda?
Och nu tänker vi: Det här skulle aldrig kunna hända i Sverige! Tänk om böcker skulle plockas bort från bibliotekshyllorna, eller om en politisk ledning skulle lägga sig i vilket kön kurslitteraturens författare har.
Nej, något sådant skulle aldrig kunna hända i Sverige …
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Det är den gamla vanliga historien. Uppburen kulturman söker upp pojkar som är på glid, agerar fadersgestalt, kompis, lockar med sprit, värme, husrum, musik, filmroller, kändismöten … och tjatar till sig sex. Tyvärr är det inte fiktion den här gången.
Boken avslöjar också andra välkända män än Staffan Hildebrand som agerar tillsammans, umgås i kretsar där man på mer eller mindre sofistikerat sätt lockar till sig pojkar för att försöka utnyttja dem. Och flera av pojkarna far riktigt illa, vissa fastnar i missbruk och får inre ärr av de destruktiva förhållandena. Det var ju heller inte något man pratade om på den här tiden, 70-80-talet.
Mest upprörande är historien med den fattiga thailändska pojken som Hildebrand tar med sig till Sverige, har boende hos sig (med socialens goda minne!) sätter i svenska skola, och sedan bara flyger hem och dumpar hos den thailändska familjen igen efter en kortare tid. Pojken hade ju blivit lovad att få vara flera år i Sverige och utbilda sig och blir mycket besviken. Han tvingas snart att försörja sig som inkastare på en porrklubb … Varför sveks han? Det kan man bara spekulera i.
Till författarnas förvåning erkänner Staffan Hildebrand motvilligt att han har gjort fel. Han förstår att hans sexualitet är störd. På gamla dar tycks ändå ett slags uppriktig ånger finnas med, en önskan om försoning och förlåtelse, som kanske inte är så lätt att finna i detta livet.
Avslöjandena och beskrivningen av den sjaskiga verkligheten och de tragiska ödena, såren hos de utsatta – och att förövarna inte skildras svart/vitt utan som komplexa människor med både goda och dåliga sidor, är upplysande och intressant. Men jag tror ändå att upplägget kunde vara bättre utfört. Ibland blir det lite för många upprepningar. Stilgreppet med rocklåttexter som underrubriker känns mest förvirrande om man inte är väldigt insatt som läsare. Det känns spretigt. Jag tror att den här boken kunde ha blivit bättre med tydligare disposition, fler jämförelser med andra liknande fenomen och eventuellt ett visst bildmaterial. Texten ställer fler frågor än den ger svar: Varför ville inte andra se vad som hände? Varför vände socialen sig bort? Etc.
Bokens omslag är väldesignat och tankeväckande. Reportaget är utmärkt, men genomförandet en smula forcerat. En stor eloge till författarna för att de tar upp detta tidigare tabubelagda ämne. Så många utsatta män tiger fortfarande. Att de känt sig tvungna att vara tysta, är en stor tragedi.
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


NOS4A2
av Joe Hill King.
Stephen och Tabitha Kings son, är en framgångsrik författare som fått flera av sin verk överförda till TV. NOS4A2 eller Nosferatu, är det senaste exemplet som fått liv på kanalen Prime.
Den insatte kan ganska snabbt hitta referenser till författarens andra verk, och till Stephen Kings böcker, både vad gäller namn på karaktärerna och teman. Missbruk av alkohol och kampen för att bli nykter, är ett tema i NOS4A2. Det är realistiskt skildrat och säkert något som författaren själv har fått bevittna under sin egen uppväxt, hur alkohol kan förstöra för en familj.
Charlie Manx, berättelsens onda karaktär, nämns redan i Dr Sleep. Vissa fraser förekommer även i The Dark Tower. Det finns mer för den som vill nörda ner sig.
Hur bra är TV-serien?
Den är mycket underhållande, spännande och välspelad. Genren är skräck, eller ett slags magisk realism. Skådespeleriet är av högsta klass. Särskilt huvudpersonen Vic och seriemördaren Bing, utmärker sig. De spelas av Ashleigh Cummings och Ólafur Darri Ólafsson. I säsong två är barnskådespelaren som spelar Wayne, Jason David, någon som säkert kommer att fortsätta sin karriär mot allt högre höjder.
Säsong ett är bättre än säsong två, enligt min mening. I säsong två blir det lite för mycket ”springa runt och jaga varandra” för att spänningen ska upprätthållas. Men miljöerna är surrealistiska och fantasifulla, och för det senare får den pluspoäng. Jullandet, skildras som en mardrömslik temapark med dekorationer i form av julgranar med avhuggna huvuden, gigantiska onda pepparkaksgubbar och mordiska barn.
Betyg: Gillar du genren, så gillar du nog det här! Klart sevärd.
Trailer:
Avdelning: Skräck Taggar: #jullandet #TV #pepperkakor #nöjesfält


Lögner och kanaler
Sent omsider läser jag Scott Lynch roman, Locke Lamoras lögner. Jag har läst den engelska originalversionen från 2006. Den första i en bokserie, som kan komma att omfatta sju volymer.
Förlagets text:
Problemet är, sa Tjuvmakaren, att om jag inte lyckas sälja honom till dig måste jag skära halsen av honom och kasta honom i bukten. Och jag måste göra det inatt. En ung pojke fiskas upp av Tjuvmakaren, han som tar sig an utsatta föräldralösa barn. I tjuvmakarens vård lär sig pojken att stjäla, men han visar sig vara för skicklig, han vill för mycket. Pojkens ursprung är oklar men hans öde säkert - han är gentlemannatjuven, även kallad Locke Lamora.
Välkommen in till Camorras värld där mystik och rå realism blandas samman och bildar en oslagbar miljö i sann fantasy- och modern Dickensanda. Här härskar överlevnad som det mest primära. I en värld där även barn hängs eller utnyttjas på värsta tänkbara sätt gäller det att vara underfundig, att snabbt förstå spelreglerna. Här växer Locke Lamora upp och blir mästare på att bedra. I kontrast till allt det grymma reser sig fem torn av Elderglas som med sitt falska ljus både fascinerar och påminner om en svunnen tid.
Världsbyggen är intressanta. Den här fantasyvärlden är tydligt inspirerad av Venedig, plus en dos magi och glasbyggnader från ett forntida storslaget folk. Lynch har lyckats väl med sitt bygge, och ännu bättre med de myllrande karaktärerna. Handlingen är också den synnerligen svårförutsägbar och originell. I och för sig kan vissa saker påminna om Dickens, men det är ändå nyskapande och annorlunda. Och mycket läsvärt. Han skriver rakt på utan att bry sig om eventuella moraliska aspekter. Huvudpersonerna är tjuvar, helt enkelt. De lever för att lura andra, men mot sin egen grupp är lojaliteten stor. Handlingen är spännande, humoristisk, brutal och halsbrytande. Det här är en de bästa fantasyböckerna jag läst på senare år, och det ska bli intressant att se om uppföljarna håller måttet. Rekommenderas!
Avdelning: Fantastik Taggar: #Venedig #magi


All Systems Red

The Murderbot Diaries, av Martha Wells, är en sere kortromaner som handlar om stridsrobotar, eller cyborgs, människa korsad med maskin och vapensystem. Det är full fart från första till sista sidan!
Huvudpersonen är en stridsrobot, och perspektivet är första person. Roboten är uthyrd som en säkerhetsrobot och livvakt till ett gäng forskare som kartlägger en ny planet där det finns farligt djurliv. Murderbot vill egentligen bara ligga i sin koj och se på nedladdade såpor i internminnet. Robotar måste vanligtvis viljelöst lyda sina mänskliga herrar, men jagpersonen, Murderbot, har lyckats med att hacka sig själv och kan därför fatta egna beslut. Det håller den hemligt för alla andra. Murderbot är halvt mänsklig, men könlös, och det ger lite extra dimension åt berättelsen.
Utan att avslöja detaljer så kommer det naturligtvis att hända något oväntat, och Murderbot får stor nytta av sin självständighet, och en växande känsloliv som kommer av att ha eget ansvar. Och att ta ansvar för andra. Det blir lite filosofiskt, men inget som håller tillbaka det snabba tempot. Något för Netflix?
The Murderbot Diaries fick 2018 flera utmärkelser: Hugo, Nebula, Alex och Locus Award.
Om du är ute efter roande action så är det här en god cocktail att skölja genom hjärnan med, när Internet ligger nere. Ett snyggt hantverk av författaren.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #murderbot


Stephen King Senare
Heroes Die
Boklov
En blivande klassiker
Ömtålig
Onda barn?
En folksaga för vuxna
Tänd ett ljus
När magin faller samman – Mindhunter
Historiens märkligaste fantasyfilm
Antikvariat och hyperrymd
Sidekicks i berättelser
Avhuggna fingrar
Science Fiction för barn
Old Man's War
Mellan raderna
Läsning i pandemins skugga
Skyward av Brandon Sanderson
Lyonesse av Jack Vance
Tufft på Östra station
Kulturpolitiken och maktens normer
Bibeln och krutrök
Svekets spel
Lovecraft Country
En historisk roman som överraskar
Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky
Stranger Things 3
Riganterna av David Gemmell
Det där med trovärdigheten
Dark Moon
Bokhandeln som försvann
Dryader och Demoner
Ivanhoe
Bertil Mårtensson har avlidit
Legender från Drenai
Kineser i rishatt
Humor och yttrandefriheten
Lunch med Dalai Lama
Ett mysterium
Mord i midsommartid
Redigerandet: Konst eller plåga?
Åtta sommarboktips för barn och unga
Science fiction med miljötema för unga läsare
Svenska barns IQ sjunker
Språkliga memes
Morgonstjärnan. Episk science fiction
Gyllene sonen av Brown
Hårda paket
Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare
Att skriva skrämmande
Donald Trumps farliga psyke
Drömfångarna fick litteraturstöd
Rött Uppror av Pierce Brown
Brian Aldiss
Drömfångare Stephen King
Kamrater
En grotesk bok
Mitt liv som Ulf
Ulf Stark fattas oss
Att förstå litteraturen och kulturen
KONTUR 2017 - Eva Holmquist delar med sig av upplevelsen
Lost Boy Lost Girl av Peter Straub
Monsterland
Förbluffad över hur bra det går - i det lilla
Påskens dramaturgi i litteraturen
Långfredag
Barnens recensioner värmer mest
Värderingar och romantik
Den där känslan
Läs med småbarn - nya forskarrön
Arthursagan
Drömfångarna - Från idé till färdig bok
Bödlar
Drevet går
Lee Child Nattskola
Boktips från det jag läste under året som gått
Children of Time
Svag läsförståelse PISA 2015
Författaren och hennes/hans öl
En magisk bok
Svarta huset av Stephen King och Peter Straub
Läslov!
Soldaten i fält
Författare och katter
Franciskus av Assisi: poet, revolutionär och sökare
Hänt på Bokmässan
Retro science fiction
HP Lovecraft i nyöversättning
Semestern är över
Barnens ö 40 år
Den oändliga historien blir sommarlovsföljetong
Ordet vid bordet
Falskt dödsrykte om känd författare
Vindens namn - Sommarläsningen
Den svarta obelisken - Ett mästerverk
Att skriva spännande
Narkotikan i medierna
Korrekturläsningens nionde krets
Natt i Lissabon
En handbok är också en bok
Robin Hobbs levande skepp
Frossa i böcker och frossa i godis
Gotisk skräck
Påsken är ett ljus i mörkret
Den längsta dagen
Kyssen och terrorn
Med och motgångar i skrivandets värld
Anders Blixt skrev av sig sina mardrömmar
Bokförsäljningen ökar äntligen!
Gud och feminismen
Hitler var anarkist
Bokhundar och bibliotekskatter
Snillrika författarcitat om skrivandet
Kärleksbok stoppades
Skönheten av Christian Johansson
Böckernas småkryp
Ibland gör man heta fynd en frostig dag, i sin egen bokhylla/ #mattias_lm@mattias.lonnebo
Bunkern – Populärkulturens ödesmättade skådeplats
Make Me av Lee Child
En fest för livet
Microsoft ger ut science fiction-litteratur
Att skapa ett bokomslag – Höjdpunkter och fallgropar
Necronomicon i Upsala
Halloween och familjebilderna som Gud glömde
För att vara medmänsklig krävs det mod
Droger och författarens kreativitet
Giftiga böcker
Talismanen 29 år senare
Ungdomsbok förbjuds
Professor Frans
Andra Världar - Anna Vintersvärd
Rollspel, tärningar och fantasyförfattarens hemliga källor
Kunde inte motstå frestelsen ... Robin Hobbs tegelstenar får man inte nog av :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ett svek mot Stieg Larsson?
På Swecon fantasy och SF- konferens. Underbara människor. Vad tycker ni förresten om min tröja? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ryska plan landade fredligt på svenska baser och tvärt om. En svunnen tid för inte så länge sedan. (F-16 minnesbok ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Superhjältar och superskurkar
Rör inte min nya klätterställning! Försöker packa upp de nyanlända böckerna ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bokloppis och "sommarfynd" :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Våld i deckare och spänningslitteratur
Det sista kapitlets märkliga känsla
Banta? Mulligt är snyggt :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Det blir en dag på stranden och en riktigt god bok! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Jag, Alfons och Småtting älskar monster! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Försöker jobba på min kommande bok ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ur Stora boken om handarbete 1978 - / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Intervju med Oskar Källner, Fafner förlag
Midsommardag är skrivardag
Glad midsommar alla troll, önskar / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Jag bläddrar en Syrisk bibel från 1979. En relik från en tid före IS och etnisk rensning. Världen ser tigande på. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Vänta nu ... Öh? En deckare? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Intervju med Jonny Berg, Swedish Zombie
Det måste varit en mycket effektiv metod mot oönskad hårväxt. ( ur Antikens teknik av Drachmann ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Några tips inför korrekturläsningen
Klart de ska ha tak över huvudet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Spielberg + Huxley = sant!
Det här kan en författares köksskåp innehålla :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Att redigera manus med hjälp av surfplatta är så smidigt. Varför har jag inte upptäckt det förrän nu? :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Viljans triumf och nazisterna idag
Ville bli präst. Blir utkastad från prästseminariet. Blir diktator. Spränger kyrkor. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Trevligt signerade böcker av Peter och Sofia Bergting damp ned / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Sherlock Holmes - Ett odödligt fenomen
Vad driver mig som författare?
91:an-museet i Halmstad, vid soldathemmet. Härliga samlingar med verkliga förlagor till karaktärerna. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Dystopin som såpa. Motsägelsefullt presenterad som underhållning. Bra. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Biblioteken som kulturcenter
Ett tidsdokument från folkförsvarets era. "Soldaten i fält" från 2001, som alla värnpliktiga skulle studera. Här - första hjälpen och räddning. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Sötchock!
Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången... Dan Andersson. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
När mörkret sänker sig, vill jag skriva om ljuset - Mattias Lönnebo / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Himmler och helvete
Halva reapriset, men dubbel läsglädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
It-systemen som försämrar resultaten
Hade en fin kväll på biblioteket i Uppsala. Berättade om antisemitism och varför jag skrev Nattens jägare. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Rondellhunden som bok
Mein Kampf ges ut på nytt
The Force, Mattias, use the force ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bokbomba mot extremism
Sportlov och inget att läsa
Skuggrike av Peter Straub
Läsförståelse inte självklar
Författarens försäkring :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Mycket läsvärd! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ur Fias dagbok 1954 av Monica Meyere. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Packar upp en låda böcker och känner mig tacksam över skrivandets och läsningens glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Från andra sidan. Placebo press. HP Lovecraft som fasansfulla serier. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Från andra sidan
En ny handbok? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
När det fria ordet angrips
Elias Canetti. Urets hemliga hjärta. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Kära nån ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Delad sorg / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ovärderliga boktips om Fantasy och Science Fiction
Lisa Larson keramiktavla. Min julklapp till hustrun :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Klär granen. Påminns om Lukasevangeliet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Fjärde advent. Herrens moder hyllas
Lyxutgåva i klotband. Så fin! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Tolkiens son gillar inte filmerna
Fick ett värmande och vänligt tackkort. Ni behövs SBI / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Den döende detektiven
I dag får min uppblåsbara "skriet" uttrycka mina känslor ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
En av världens bästa romaner! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bokleverans hem till bostaden med 500 st "Nattens jägare" Ska skickas vidare innan familjen blir galen :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Odödliga klassikern "1984" blir film igen
Flugornas Herre av William Golding. Vass påminnelse om människans natur. IS, nazister, och vårt eget förträngda mörker. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Katten har lagt beslag på mysigaste läshörnan, och jag hade inte hjärta att köra bort honom. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Det var en mörk och stormig natt
Kasettljudbok från 1987, inläst av Järegård och illustrerad av Hans Arnold. Kultklassiker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Läskiga spökbakelser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Halloween inspiration! Hellre tentakler än pumpor! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Tidig 3D! Mammas Pop-Up-bok från 1945, Per och Lisa / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Urslula Le Guin får stort litteraturpris
En imponerande bok om en konstnär som fortfarande provocerar efter 500 år. Prostituerade, fattiga och udda existenser fick stå modeller för det heliga. Något vi bör ta till oss idag? / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Inlåst bland böcker
Vilken känsla för en simpel analog författare! USB-minnen för den digitala versionen av boken. / #mattias_lm @mattias.lonnebo
The Portent, av Peter Bergting. Vassa serier! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
En författares ostmacka! Det gäller att vara kreativ! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Kattfilmer populärare än någonsin
En bok som sprider leenden lika breda som skjortsnibbar av siden! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Myten om att män inte kan kontrollera sin sexualitet
Livet som resa. Visdom, godhet och frid. En underbar liten bok / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Pippidebatt igen
Sparad generationsläsning från 1965 / #mattias_lm @mattias.lonnebo
TV ska intervjua om min nya bok, Nattens jägare. Katten tar passande nog över kameraväskan! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Häxhammaren
Jaha? Det är alltså så här ett bokomslag ser ut innan det hamnar runt innehållet. Tur att tryckeriet fixar resten! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
När boken är så mycket bättre än omslaget! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
I dag är det e-bokens dag! Nog för att de är smidiga, men de är precis lika jobbiga att skriva! Puh! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Vägen till läsaren
En otroligt viktig bok - som denna morgon känns obehagligt aktuell. / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Fredens hus Uppsala slott / #mattias_lm @mattias.lonnebo.
Vilken underbar känsla! Att äntligen öppna den första kartongen med mina nytryckta doftande böcker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Bo Setterlind - Kärlekens poet
Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker ... Bo Setterlind / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ellen Keys Strand. Utsikt från den världsberömda författarinnans meditationsbalkong. Inspiration :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Biblioteket i Vadstena klosterhotell har en trevlig och stilfull klocka så att man inte läser för länge. Det vore en skam att missa mässan / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Inbunden lyxutgåva av Tolkiens klassiker. Glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
En bro för mycket
Gullig och litterär porslinsfigur. "Pojke läser bok". 9 kr fynd :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
My parents open carry
Uppblåsbar ångest! My own personal "skriet" av plast. Bra att ha när man korrläser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Ähum ... Titeln ... Det blir lite fel associationer ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Den perfekta presenten? En liten elchock? Jag skulle nog inte bli så lugn och harmonisk av behandlingen! (Historiska kompaniet i Gamla Linköping skojar till det.) / #mattias_lm @mattias.lonnebo
Fynd! Fått tag på Bertil Mårtenssons kultbok från 1977. En svensk "Avatar" långt före filmen. Ekologi, civilisationskritik och erotik på främmande världar. Obetalbart omslag av Hans Arnold / #mattias_lm@mattias.lonnebo
En bok jag "fäste" mig vid. Den handlar om borgar och bunkrar :-) Kul va? /#mattias_lm@mattias.lonnebo
Ständigt kreativ
Och jord(h)en gick inte under för det
Idétorka eller nyhetstorka?
Böcker som inredning
Harry Potter som vuxen - JK Rowling publicerar ny novell
Swecon 2014. Rapport från en steamig helg
Vett och etikett
Sagor och filmer
En skrämmande upptäckt
Jag kunde inte motstå detta gamla klipp
Tillhör skolboken gårdagen?
Vintage reklam
Den slutliga redigeringen
Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur
Kyrkan i Gamla Uppsala - En ny bok om en uråldrig plats
DELTA Science Fiction
Martin Luther King kallas "negerledare" i nytryckt kurslitteratur vid Uppsala universitet
10 anledningar till att bokmarknaden omdanas av egenutgivare
Katten "Tiger", och böckerna
Böcker som energi
Är jag grundlurad?
Londons minsta bibliotek
Lord Kulvert
Paper Passion: En parfym för bokälskare
Kändisar ska inspirera till mer högläsning för barn
Intervju med Peter Bergting
En man är gripen för att ha rivit sönder Anne Franks dagbok
Ulf Ekmans konvertering
Jan Guillou trodde sig vara bestulen
Ett boktips till president Putin
Barnens ö förbjuds i Australien
Putin, Gollum och kattungar
Anne Franks dagbok förstörd. Nynazistisk manifestation?
Amsalor och draken
Boken!
Pajkastningen fortsätter
Amazon säljer böcker översatta med Google translate
Journalistens oberoende rapportering
Läs sagor!
Ny nöjespark för Harry Potter
Leif GW - Varför är han så populär?
Tintin i Kongo - debatten rullar vidare
Skönhet och kvalitet
Lista: 10 bisarra händelser 2013 - När verkligheten överträffar dikten
Vad glad jag blir
Kärrtorp, nassar och demokrati
Katter sjunger stilla natt
Boklistan från helvetet
Julkalendern lucka 20
Någon driver med mig
Fredag den 13:e
Mumin - årets julklapp?
Bibliotekskatten Pages
Sluta att använda skolan som ett politiskt slagträ
Scifiworld, Linda Blair och jag
Franska föräldrar rasar mot Sverige
På tomtens lista
Utgivning dras tillbaka - Barna Hedenhös upptäcker Amerika
Läsinlärningen är ett svart hål efter kodknäckarfasen
Nynazist hade afrikanska gener
Entusiastiska skolbarn
Nynazister demonstrerar
En tårta i ansiktet
Dödshot efter diktsamling
Hemlig lesbisk stad i Norrland
När en förälder plötsligt dör
Halloween - Jag bjuder på en novell
Bra böcker gör oss mer empatiska
Perspektiv och tempus
Barnen drabbas av sena kvällar
Höstlövens prakt trotsar mörkret
Fantasyklassikern - Min morbror trollkarlen av CS Lewis
Partiledarna i "The Hobbit"
Fantasyklassikern – Elidor det gyllene landet av Alan Garner
Lite smygrasism i skafferiet
Five seconds of fame!
Jan Björklund! Våra barn är värda bättre!
Du har väl med dig dom fyra p:na?
"Astrid Lindgren uppmanade barn att ta livet av sig"
Hur man blir otroligt rik som författare - Sex tips (Obs särskrivning)
Verkligheten botar skrivkrampen
Vampyrer och läppglans
Ett bokomslag blir till
Detta är en blogg på LitteraturMagazinet Medlem. Läs hela, följ och kommentera bloggen genom att bli medlem på LitteraturMagazinet är helt kostnadsfritt!
Logga in eller anmäl dig för medlemskap här nedan!
LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |