Mattias Lönnebo, LitteraturMagazinet Medlem

 Författarblogg: Mattias Lönnebo 
 

Maktens ringar TV-serien

Bok-
presentation:
Ringens värld : en samlingsvolym
Författar-
presentation:
J. R. R. Tolkien

Maktens ringar TV-serien

Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.

Fantasy har blivit main stream sedan de makalöst populära "Sagan om ringen"-filmerna lanserades i början av 2000-talet. Tätt följda av "The Hobbits" plågsamma tv-spelsmelodram. Amazons projekt bygger enbart på appendixet till "The Return of The King". Dvs det tillägg och de förklaringar som publicerades i samband med den engelskpråkliga utgåvan av romanverket. Mer fick Amazon prime inte tv-rättigheterna till, men det lär ändå ha kostat 250 miljoner dollar. Så Tolkiens ättlingar kommer att ha råd att betala elräkningen i vinter! 

Amazon kan alltså använda en mycket begränsad del av Tolkiens värld och en del karaktärer och utveckla sina egna sagor kring dessa. Det är inte mer "Tolkienskt" än ett TV-spel som utspelar sig i Midgård. Jag hade hoppats att de istället hade kunnat dramatisera riktiga tokienhistorier som i Silmarillion, men det hade de inte rättigheterna till. Är det dåligt för det? 

Nej, jag tycker att den är en underhållande och välgjord fantasy, även om man inser att den inte når upp till Tolkiens berättarkraft och höjder, för det gör den inte. Men den är spännande och sevärd. Miljön och effekterna är både fantastiska och storslagna. Skådespelarna av hög klass. 

För oss inbitna Tolkien-fans finns det saker att irretera oss på. Alvernas öron, som vanligt ... Varför har de spetsiga öron? Alvernas beteende - de är för mänskliga och "normala" i Maktens ringar. Varför bär jägarna omkring på enorma älghornsvingar? etc Men något som somliga irriterar sig väldigt mycket på är att serien har multietniska skådespelare. Det finns några mörkhyade alver, vilket tydligen har utlöst en hatstorm, så intensiv att Amazon har fått stänga av sina recensioner av serien. Det säger ganska mycket om vissa tittare ...

Visst var Tolkiens böcker skriva för europeer, och en variant av nordisk mytoligi. Så det är uppenbart att de som bodde i norra delarna av Midgård var relativt ljushyade och såg ut som nordbor. Det fanns ju knappt några afrosvenskar alls när böckrna publicerades. Men det är inte lika uppenbart hur alver och dvärgar såg ut. Oavsett vilket: När man i en annan kulturell situation och en ny tid gör en TV-serie, så finns det ingen anledning att låsa sig vid det som en gång var givet. Tolkien själv var inte en rasist, tvärtom, och jag tror att han hade blivit mer upprörd över hatstormen mot multietniska skådespelare, än irriterad över att Maktens ringar inte lever upp till hans verkshöjd. Att irritera sig över skådespelarnas hudfärg i en tv-serie som vill nå ut brett, och som dessutom är en saga, en fantasi, istället för att glädja sig över god underhållning - är snarare ett uttryck för att man står på Saurons sida.

Det är verkligen dumt.


Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime
5 september 2022
Kommentera
 

Pojken i källaren

Pojken i källaren

Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev  nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.

Förlagets text: I tretton år gömde Stephens föräldrar honom i källaren. Han föddes utanför äktenskapet i början av 1960-talet och föräldrarna valde att dölja honom för världen genom att låsa in honom.
Den lilla pojkens värld begränsades till ett mörklagt rum med en enkel säng, en naken glödlampa i taket och ett bord. Han svalt och blev slagen. Steve ägnade dagarna åt fantasier om monster i låtsasvärldar, vilket hjälpte honom att förtränga den fysiska smärta och psykologiska tortyr hans brutale far utsatte honom för. Med undantag för några turer till sjukhuset blev Steve kvar i sitt källarfängelse i familjens hus där han berövades dagsljus, hela barndomen, skolgången och all mänsklig närhet – ända tills han blev tonåring.
Till slut lyckades han rymma men blev i stället offer för två platser som båda är exempel på de värsta fallen av institutionell misshandel som avslöjats i England: Aston Hall och St William’s Catholic School.

Det finns livsöden som är så förfärande att man inte vet hur man ska kunna värja sig. Stephen Smiths är ett sådant. Det värsta är kanske samhällets bristande tillsyn, och att barnet kunde vara hos läkaren med svåra skador flera gånger innan man till sist "räddade" honom och satte honom på institution och barnhem. 

Jag har själv mött personer som varit med om liknande saker i Sverige under 1970-talet, så det var inte bara i Storbrittanien som det skedde. Fast i Sverige var det oftare i form av dåliga fosterfamiljer där i stort sett vad som helst kunde hända med de placerade barnen. Det som aldrig går att förstå är varför vuxna gör så här, varför denna sadism och grymhet? Stephen får aldrig sina frågor besvarade om varför han var så hatad.

Som tur är så finns också kärlekens kraft. Och Stephen får möta den till sist. Trots PTSD så får han ett bra liv. Pojken i källaren är mycket läsvärd, rörande och engagerande. Till stor del tack vare att den inte är nattsvart.

Jag har efter alla människoöden som jag stött på i mitt arbete, skrivit en historia om utsatta ungdomar i Ryssland, Svekets spel. Det är en socialrealistisk thriller som finns som e-bok och ljudbok på de flesta lyssningstjänster. Den ligger nära verkligheten, även om den naturligtvis är skruvad som en spänninsgroman ska vara. Pojken källaren skulle kunna vara fiktion, men är tyvärr inte det.


Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär
30 juli 2022
Kommentera
 

Lysande rymdopera, Shards of Earth

Lysande rymdopera, Shards of Earth

Vi får följa den lilla besättningen på ett rymdskepp och deras äventyr när de ofrivilligt hamnar i händelsernas centrum. Det är episkt och burleskt om vartannat"

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.

Förlagets text:

Idris has neither aged nor slept since they remade him in the war. And one of humanity's heroes now scrapes by on a freelance salvage vessel, to avoid the attention of greater powers.

After earth was destroyed, mankind created a fighting elite to save their species, enhanced humans such as Idris. In the silence of space they could communicate, mind-to-mind, with the enemy. Then their alien aggressors, the Architects, simply disappeared—and Idris and his kind became obsolete.

Now, fifty years later, Idris and his crew have discovered something strange abandoned in space. It's clearly the work of the Architects—but are they returning? And if so, why? Hunted by gangsters, cults and governments, Idris and his crew race across the galaxy hunting for answers. For they now possess something of incalculable value, that many would kill to obtain.

Boken är den första i en tvådelad historia "The Final Architecture" som utspelar sig i ett universum hotat av en mäktig fiende som omformar planeter till ett slags märkliga konstverk, vilket naturligtvis får till följden att livet på planeten förintas. Det finns två sätt att stoppa "arkitekterna". Antingen genom speciellt tränade människor som fungerar som navigatörer på rymdskepp, och som har vissa psykiska egenskaper, eller genom ett slags mystiska föremål som finns kvarlämnade efter en utdöd civilisation på diverse planeter.

Utan att gå in för mycket och spoila handligen så vill jag lovorda de underhållande och färgstarka karaktärerna och de intressanta miljöerna. Handlingen är spännande och drastisk. Man vet aldrig vem som överlever. Vi får följa den lilla besättningen på ett rymdskepp och deras äventyr när de ofrivilligt hamnar i händelsernas centrum. Det är episkt och burleskt om vartannat. Människan är bara en av många intelligenta arter, och det finns otaliga kulturer. Extra festliga är aliens i form av intelligenta krabbor, som drar in pengar till pensionen genom att ha bildskärmar monterade på skalet som visar reklamfilmer ... Och Adrian lyckas få det hela att bli trovärdigt!

Betyg: Fem av fem rymdskepp.


Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera
15 juli 2022
Kommentera
 

Stranger things 4

Bok-
presentation:
Lilla nostalgiboken 80-talet
Författar-
presentation:
Annica Triberg

Stranger things 4

Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans? 

En ny ondska hotar världen, och berättelsen ändrar karaktär. Det är inte bara det att barnen blivit äldre tonåringar eller unga vuxna. Själva historien har antagit en mer olycksbådande ton. Om den första episoden av Stranger things kombinerade gulliga barn med nostalgi och mystisk skräck, och när den andra blev en monsterskjutarfilm; den tredje en monsterkomedi, så är den fjärde mer skräckfilmebetonad.

 

Det är blodigare och obehagligare, och ännu mer inriktad på relationerna mellan karaktärerna. Relationer som pendlar mellan kamratskap, kärlek och vuxnare konflikter. I analogi med Harry Potter så har berättelsen blivit allvarligare samtidigt som de ursprungliga läsaren/tittarna har blivit blivit lite äldre.

Utan att spoila och gå in ytterligare på handlingen så kan jag konstatera att det är välgjort, välspelat och mycket underhållande. Möjligtvis hade de kunnat tajta till avsnitten och få upp tempot ytterligare. Man har uppenbarligen valt att få ut så många timmars tittartid som möjligt ur materialet. Och de sista avsitten har inte släppts när detta skrivs. 

Serien är klart spännande, välspelad och påkostad, och jag tror inte att några fans kommer att bli besvikna!


Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie
30 maj 2022
Kommentera
 

Författare i krig

Bok-
presentation:
For whom the bell tolls
Författar-
presentation:
Ernest Hemingway
Pocket
Finns i lager, 131 kr

Författare i krig

Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”

En annan är Stanislav Aseyev, som rapporterade sanningen om vad som hände i Donetsk under rysk ockupation. 2017 greps han och skickades till det ökända Izolyatsia, en fabrik som ryssarna förvandlat till fängelse och tortyrcenter. De som är inlåsta är civila som mest råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt. Kvinnor våldtas systematiskt och platsen räknas som ett veritabelt helvete på jorden. Där satt han tills en fångutväxling 2019. Han skrev då boken ”The torture camp on Paradise street”. Även han är nu med i hemvärnet, strider i Kiev.
Krigserfarenheten, antingen man deltagit direkt i striderna, kört ambulans eller blivit utsatt för krigets fasor, formar sedan författargärningen, precis som det formar resten av ens liv.

Välkänd är Ernest Hemingway, som deltog i första världskriget som ambulansförare, spanska inbördeskriget och följde de amerikanska trupperna under andra världskriget som journalist. Hans böcker bär starka spår av upplevelserna. Särskilt ”Klockan klämtar för dig” är den bästa fiktiva skildringen av det spanska inbördeskrigets grymhet som gjorts.

Jag vill också nämna Gertrud Stein, en av Hemingways vänner. Hon och hennes partner Alice B, Toklas körde frivilligambulans med franska sårade. Hennes upplevelser ledde till ”Wars I have seen”.

Och vi får förstås inte glömma JRR Tolkien. Vars upplevelser under första världskrigets fasor i skyttegravarna bidrog till att krigsskildringarna i Sagan om ringen, som trots att det är en saga ändå ger en realistisk känsla. Bland annat hur miljön förstörs.

Ännu ett exempel kan vara Brian Aldiss, som genomled djungelstriderna mot japanerna, och inspirerad av den täta grönskan och skräcken, författade romanen Drivhuset, som är fullständigt enastående i sin fantasi och klaustrofobiska känsla.

 

Krig är fruktansvärda. Och de påverkar oss på djupet, till kropp och själ. Det är kanske inte så underligt att några av mänsklighetens intressantaste och mest berörande litterära verk har skrivits efter dessa erfarenheter.


 


Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen
23 mars 2022
Kommentera
 

Ett rymdäventyr

Ett rymdäventyr

Ofta blir man som författare själv överraskad av vad som händer med en berättelse. Karaktärerna och händelseförloppet utvecklades på ett sätt som jag inte hade tänkt från början"

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.

Genom att använda mig science fiction kan jag ta upp vissa ämnen och göra dem tydliga: Fundera över sambandet mellan teknikens möjligheter och faror, och hur den påverkar oss. Tänk om vi lär oss att färdas mellan stjärnorna! Vilka följder får det? Och vad händer om vi möter en helt annorlunda civilisation? Vad innebär det egentligen att vara en människa? Utan att avslöja för mycket om handlingen, så vill boken säga oss att man måste kämpa för det man tror på. Aldrig ge upp. Och att det finns hopp även när det ser mörkt ut. 

Oceanus väktare var från början ett bidrag till Bonnier Carlsens stora barnboksmanustävling 2019. Den var med ända till finalen och var bland de allra populäraste bidragen. Självklart var det trist att snubbla på mållinjen, men sånt är livet. Och det var bara att kämpa på! Det är en lång process att ge ut en bok. Först måste förlagen bestämma sig, och det var Idus förlag som nappade och tyckte att den passade deras profil. Sedan kommer det till en massa förbättringsarbete. Skriv och skriv om! Redigeringen tar ofta lika lång tid som författandet. Och den här boken är inget undantag. Det färdiga resultatet skiljer sig på flera sätt från originalet från 2019. Det var slitsamt, men det var det värt och jag är nöjd.

Ofta blir man som författare själv överraskad av vad som händer med en berättelse. Karaktärerna och händelseförloppet utvecklades på ett sätt som jag inte hade tänkt från början. Det tycker jag är en av behållningarna med att skriva. Karaktärerna liksom lever inom en själv, och fortsätter att växa och utvecklas. Huvudpersonerna Florian och Zhang känns som mina vänner.

Den är skriven för alla som gillar spännande berättelser, och som behöver läsa något positivt och uppmuntrande! Jag tror att den också fungerar bra att läsa tillsammans och för varandra. Då kan man också diskutera de frågor som kanske dyker upp. För under Oceanus glittrande yta finns många mysterier!

 


 


Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat
9 februari 2022
Kommentera
 

Orwells 1984 fortfarande kontroversiell

Bok-
presentation:
Jane Eyre
Författar-
presentation:
Charlotte Bronte
Pocket
Beställningsvara, 69 kr
CD-skiva
Finns i lager, 226 kr
Häftad
Finns i lager, 260 kr

Orwells 1984 fortfarande kontroversiell

I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.

Samtidigt så hyllar boken tankefrihet och förkastar dumhet, förljugna språklekar ”krig är fred” och förtryckande regimer. Själva idén om ”Storebror” kommer ju från detta mästerverk, som också inspirerat film, teater, musik och politiska aktivister sedan 1949.
Men Northamptons universitet har beslutat att införa sk ”trigger warnings” på ett antal böcker, bland annat 1984, som ingår i studier av det engelska språket. Trigger warnings fungerar ungefär som när en politisk eller religiös sekt publicerar listor på förbjuden litteratur som bör undvikas eftersom den är potentiellt skadlig och kan kränka läsarna. 1984 förses med följande varning: ”it contains ‘explicit material’ which some students may find ‘offensive and upsetting.” Alltså det innehåller sexuellt stoff som några studenter skulle kunna uppleva som stötande och upprörande.

Några andra verk som det också varnas för är: Samuel Becketts Slutspel, och V för Vendetta av Alan Moore och David Lloyd.
När det gäller att varna för 1984 så leker alltså ett västerländskt universitet ”tankepolis” mot ett verk som hyllar tankens frihet. Att man dessutom på universitetsnivå för vuxna människor varnar för sexscener är löjeväckande. Det är så ironiskt att det skulle kunna vara en ingrediens i en dystopi.

Vill en majoritet av studenterna verkligen bli beskyddade från potentiellt stötande material? Vill de verkligen bli inbäddade i bolster och skygglappar när de ska lära sig om världen? Eller är det en högljudd aktivistgrupp som pressat en undfallande universitetsledning?
På ett annat brittiskt universitet triggervarnas det för Jane Eyre och Dickens! På en högstadieskola i USA har man plockat bort Maus - ett prisbelönt seriealbum som skildrar förintelsen. Nazisterna är katter och judarna är möss. På några av bilderna ser man nakna möss, och det finns några svordomar som de elaka lägervakterna använder. Det anses kunna kränka elevarna. Nu är eleverna unga, men frågan är om det går att läsa om förintelsen utan att man blir illa berörd.Tänk om det ibland faktiskt kan vara nyttigt både för tonåringar och vuxna att bli illa berörda?

Och nu tänker vi: Det här skulle aldrig kunna hända i Sverige! Tänk om böcker skulle plockas bort från bibliotekshyllorna, eller om en politisk ledning skulle lägga sig i vilket kön kurslitteraturens författare har.
Nej, något sådant skulle aldrig kunna hända i Sverige … 


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur
27 januari 2022
Kommentera

G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher

12 januari 2022

NOS4A2

3 januari 2022

Lögner och kanaler

7 december 2021

All Systems Red

20 november 2021

Stephen King Senare

7 oktober 2021

Heroes Die

25 juli 2021

Boklov

7 juni 2021

En blivande klassiker

19 mars 2021

Ömtålig

7 januari 2021

Onda barn?

28 december 2020

En folksaga för vuxna

4 december 2020

Tänd ett ljus

29 oktober 2020

När magin faller samman – Mindhunter

19 oktober 2020

Historiens märkligaste fantasyfilm

24 augusti 2020

Antikvariat och hyperrymd

18 augusti 2020

Sidekicks i berättelser

30 juni 2020

Avhuggna fingrar

1 juni 2020

Science Fiction för barn

30 april 2020

Old Man's War

14 april 2020

Mellan raderna

3 april 2020

Läsning i pandemins skugga

15 mars 2020

Skyward av Brandon Sanderson

8 februari 2020

Lyonesse av Jack Vance

3 februari 2020

Tufft på Östra station

15 december 2019

Kulturpolitiken och maktens normer

30 november 2019

Bibeln och krutrök

22 oktober 2019

Svekets spel

2 oktober 2019

Lovecraft Country

6 september 2019

En historisk roman som överraskar

20 augusti 2019

Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky

3 augusti 2019

Stranger Things 3

15 juli 2019

Riganterna av David Gemmell

27 juni 2019

Det där med trovärdigheten

26 maj 2019

Dark Moon

11 mars 2019

Bokhandeln som försvann

26 februari 2019

Dryader och Demoner

2018-12-19

Ivanhoe

2018-12-31

Bertil Mårtensson har avlidit

4 november 2018

Legender från Drenai

11 oktober 2018

Kineser i rishatt

2017-09-25

Humor och yttrandefriheten

--

Lunch med Dalai Lama

14 september 2018

Ett mysterium

24 juli 2018

Mord i midsommartid

21 juni 2018

Redigerandet: Konst eller plåga?

16 juni 2018

Åtta sommarboktips för barn och unga

24 maj 2018

Science fiction med miljötema för unga läsare

8 maj 2018

Svenska barns IQ sjunker

23 mars 2018

Språkliga memes

7 mars 2018

Morgonstjärnan. Episk science fiction

2017-02-09

Gyllene sonen av Brown

3 januari 2018

Hårda paket

25 december 2017

Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare

5 december 2017

Att skriva skrämmande

28 oktober 2017

Donald Trumps farliga psyke

20 oktober 2017

Drömfångarna fick litteraturstöd

7 oktober 2017

Rött Uppror av Pierce Brown

27 september 2017

Brian Aldiss

21 augusti 2017

Drömfångare Stephen King

8 augusti 2017

Kamrater

3 augusti 2017

En grotesk bok

2017-07-07

Mitt liv som Ulf

29 juni 2017

Ulf Stark fattas oss

13 juni 2017

Att förstå litteraturen och kulturen

7 juni 2017

KONTUR 2017 - Eva Holmquist delar med sig av upplevelsen

30 maj 2017

Lost Boy Lost Girl av Peter Straub

23 maj 2017

Monsterland

5 maj 2017

Förbluffad över hur bra det går - i det lilla

2017-04-29

Påskens dramaturgi i litteraturen

2017-04-16

Långfredag

2017-04-14

Barnens recensioner värmer mest

2017-04-05

Värderingar och romantik

24 mars 2017

Den där känslan

15 mars 2017

Läs med småbarn - nya forskarrön

9 mars 2017

Arthursagan

21 februari 2017

Drömfångarna - Från idé till färdig bok

2017-02-03

Bödlar

29 januari 2017

Drevet går

14 januari 2017

Lee Child Nattskola

8 januari 2017

Boktips från det jag läste under året som gått

1 januari 2017

Children of Time

28 december 2016

Svag läsförståelse PISA 2015

2016-12-08

Författaren och hennes/hans öl

2016-12-03

En magisk bok

2016-11-22

Svarta huset av Stephen King och Peter Straub

10 november 2016

Läslov!

28 oktober 2016

Soldaten i fält

23 oktober 2016

Författare och katter

7 oktober 2016

Franciskus av Assisi: poet, revolutionär och sökare

4 oktober 2016

Hänt på Bokmässan

2016-09-26

Retro science fiction

12 september 2016

HP Lovecraft i nyöversättning

2016-08-27

Semestern är över

15 augusti 2016

Barnens ö 40 år

26 juli 2016

Den oändliga historien blir sommarlovsföljetong

13 juli 2016

Ordet vid bordet

5 juli 2016

Falskt dödsrykte om känd författare

29 juni 2016

Vindens namn - Sommarläsningen

24 juni 2016

Den svarta obelisken - Ett mästerverk

2016-06-15

Att skriva spännande

10 juni 2016

Narkotikan i medierna

5 juni 2016

Korrekturläsningens nionde krets

30 maj 2016

Natt i Lissabon

16 maj 2016

En handbok är också en bok

2016-05-04

Robin Hobbs levande skepp

27 april 2016

Frossa i böcker och frossa i godis

12 april 2016

Gotisk skräck

30 mars 2016

Påsken är ett ljus i mörkret

2016-03-27

Den längsta dagen

2016-03-25

Kyssen och terrorn

2016-03-24

Med och motgångar i skrivandets värld

22 mars 2016

Anders Blixt skrev av sig sina mardrömmar

2016-03-11

Bokförsäljningen ökar äntligen!

2016-02-19

Gud och feminismen

5 februari 2016

Hitler var anarkist

30 januari 2016

Bokhundar och bibliotekskatter

2016-01-22

Snillrika författarcitat om skrivandet

15 januari 2016

Kärleksbok stoppades

2016-01-02

Skönheten av Christian Johansson

2015-12-26

Böckernas småkryp

21 december 2015

Ibland gör man heta fynd en frostig dag, i sin egen bokhylla/ #mattias_lm@mattias.lonnebo

2015-12-17T00:37:40+09:00

Bunkern – Populärkulturens ödesmättade skådeplats

2015-12-10

Make Me av Lee Child

2015-12-01

En fest för livet

2015-11-27

Microsoft ger ut science fiction-litteratur

19 november 2015

Att skapa ett bokomslag – Höjdpunkter och fallgropar

2015-11-13

Necronomicon i Upsala

4 november 2015

Halloween och familjebilderna som Gud glömde

2015-10-29

För att vara medmänsklig krävs det mod

26 oktober 2015

Droger och författarens kreativitet

20 oktober 2015

Giftiga böcker

10 oktober 2015

Talismanen 29 år senare

29 september 2015

Ungdomsbok förbjuds

11 september 2015

Professor Frans

5 september 2015

Andra Världar - Anna Vintersvärd

27 augusti 2015

Rollspel, tärningar och fantasyförfattarens hemliga källor

20 augusti 2015

Kunde inte motstå frestelsen ... Robin Hobbs tegelstenar får man inte nog av :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-17T14:56:18+09:00

Ett svek mot Stieg Larsson?

13 augusti 2015

På Swecon fantasy och SF- konferens. Underbara människor. Vad tycker ni förresten om min tröja? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-09T05:04:18+09:00

Ryska plan landade fredligt på svenska baser och tvärt om. En svunnen tid för inte så länge sedan. (F-16 minnesbok ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-06T18:28:56+09:00

Superhjältar och superskurkar

6 augusti 2015

Rör inte min nya klätterställning! Försöker packa upp de nyanlända böckerna ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-08-03T20:37:58+09:00

Bokloppis och "sommarfynd" :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-24T18:58:51+09:00

Våld i deckare och spänningslitteratur

30 juli 2015

Det sista kapitlets märkliga känsla

22 juli 2015

Banta? Mulligt är snyggt :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-17T15:38:23+09:00

Det blir en dag på stranden och en riktigt god bok! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-11T19:24:25+09:00

Jag, Alfons och Småtting älskar monster! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-07T22:10:57+09:00

Försöker jobba på min kommande bok ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-07-01T13:28:11+09:00

Ur Stora boken om handarbete 1978 - / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-24T00:13:11+09:00

Intervju med Oskar Källner, Fafner förlag

2015-06-26

Midsommardag är skrivardag

20 juni 2015

Glad midsommar alla troll, önskar / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-19T15:14:34+09:00

Jag bläddrar en Syrisk bibel från 1979. En relik från en tid före IS och etnisk rensning. Världen ser tigande på. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-12T02:44:24+09:00

Vänta nu ... Öh? En deckare? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-06-08T05:07:38+09:00

Intervju med Jonny Berg, Swedish Zombie

2015-06-05

Det måste varit en mycket effektiv metod mot oönskad hårväxt. ( ur Antikens teknik av Drachmann ) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-25T23:18:06+09:00

Några tips inför korrekturläsningen

26 maj 2015

Klart de ska ha tak över huvudet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-21T00:11:31+09:00

Spielberg + Huxley = sant!

17 maj 2015

Det här kan en författares köksskåp innehålla :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-12T00:40:22+09:00

Att redigera manus med hjälp av surfplatta är så smidigt. Varför har jag inte upptäckt det förrän nu? :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-09T14:50:02+09:00

Viljans triumf och nazisterna idag

8 maj 2015

Ville bli präst. Blir utkastad från prästseminariet. Blir diktator. Spränger kyrkor. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-05-03T15:46:05+09:00

Trevligt signerade böcker av Peter och Sofia Bergting damp ned / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-26T00:33:09+09:00

Sherlock Holmes - Ett odödligt fenomen

25 april 2015

Vad driver mig som författare?

18 april 2015

91:an-museet i Halmstad, vid soldathemmet. Härliga samlingar med verkliga förlagor till karaktärerna. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-16T04:20:03+09:00

Dystopin som såpa. Motsägelsefullt presenterad som underhållning. Bra. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-14T05:49:48+09:00

Biblioteken som kulturcenter

11 april 2015

Ett tidsdokument från folkförsvarets era. "Soldaten i fält" från 2001, som alla värnpliktiga skulle studera. Här - första hjälpen och räddning. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-09T18:39:46+09:00

Sötchock!

7 april 2015

Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången... Dan Andersson. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-05T16:19:57+09:00

När mörkret sänker sig, vill jag skriva om ljuset - Mattias Lönnebo / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-04-02T20:12:23+09:00

Himmler och helvete

25 mars 2015

Halva reapriset, men dubbel läsglädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-03-21T23:20:20+09:00

It-systemen som försämrar resultaten

13 mars 2015

Hade en fin kväll på biblioteket i Uppsala. Berättade om antisemitism och varför jag skrev Nattens jägare. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-03-03T15:22:03+09:00

Rondellhunden som bok

4 mars 2015

Mein Kampf ges ut på nytt

27 februari 2015

The Force, Mattias, use the force ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-02-23T15:46:58+09:00

Bokbomba mot extremism

21 februari 2015

Sportlov och inget att läsa

13 februari 2015

Skuggrike av Peter Straub

6 februari 2015

Läsförståelse inte självklar

2015-01-30

Författarens försäkring :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-28T20:43:39+09:00

Mycket läsvärd! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-27T00:48:46+09:00

Ur Fias dagbok 1954 av Monica Meyere. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-26T16:26:19+09:00

Packar upp en låda böcker och känner mig tacksam över skrivandets och läsningens glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-23T22:48:00+09:00

Från andra sidan. Placebo press. HP Lovecraft som fasansfulla serier. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-19T19:55:05+09:00

Från andra sidan

20 januari 2015

En ny handbok? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-14T01:21:20+09:00

När det fria ordet angrips

7 januari 2015

Elias Canetti. Urets hemliga hjärta. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2015-01-05T19:15:09+09:00

Kära nån ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-29T23:39:32+09:00

Delad sorg / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-26T23:32:27+09:00

Ovärderliga boktips om Fantasy och Science Fiction

2014-12-28

Lisa Larson keramiktavla. Min julklapp till hustrun :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-25T03:00:54+09:00

Klär granen. Påminns om Lukasevangeliet :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-20T02:26:09+09:00

Fjärde advent. Herrens moder hyllas

2014-12-21

Lyxutgåva i klotband. Så fin! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-17T00:55:06+09:00

Tolkiens son gillar inte filmerna

13 december 2014

Fick ett värmande och vänligt tackkort. Ni behövs SBI / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-10T06:21:51+09:00

Den döende detektiven

6 december 2014

I dag får min uppblåsbara "skriet" uttrycka mina känslor ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-12-03T20:27:27+09:00

En av världens bästa romaner! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-28T21:42:53+09:00

Bokleverans hem till bostaden med 500 st "Nattens jägare" Ska skickas vidare innan familjen blir galen :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-24T23:53:48+09:00

Odödliga klassikern "1984" blir film igen

20 november 2014

Flugornas Herre av William Golding. Vass påminnelse om människans natur. IS, nazister, och vårt eget förträngda mörker. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-12T15:42:00+09:00

Katten har lagt beslag på mysigaste läshörnan, och jag hade inte hjärta att köra bort honom. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-10T03:58:55+09:00

Det var en mörk och stormig natt

5 november 2014

Kasettljudbok från 1987, inläst av Järegård och illustrerad av Hans Arnold. Kultklassiker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-04T23:00:25+09:00

Läskiga spökbakelser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-11-01T00:47:38+09:00

Halloween inspiration! Hellre tentakler än pumpor! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-31T03:45:34+09:00

Tidig 3D! Mammas Pop-Up-bok från 1945, Per och Lisa / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-26T19:50:02+09:00

Urslula Le Guin får stort litteraturpris

25 oktober 2014

En imponerande bok om en konstnär som fortfarande provocerar efter 500 år. Prostituerade, fattiga och udda existenser fick stå modeller för det heliga. Något vi bör ta till oss idag? / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-24T16:08:00+09:00

Inlåst bland böcker

17 oktober 2014

Vilken känsla för en simpel analog författare! USB-minnen för den digitala versionen av boken. / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-17T14:45:37+09:00

The Portent, av Peter Bergting. Vassa serier! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-16T03:36:30+09:00

En författares ostmacka! Det gäller att vara kreativ! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-11T22:06:39+09:00

Kattfilmer populärare än någonsin

11 oktober 2014

En bok som sprider leenden lika breda som skjortsnibbar av siden! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-08T19:26:38+09:00

Myten om att män inte kan kontrollera sin sexualitet

7 oktober 2014

Livet som resa. Visdom, godhet och frid. En underbar liten bok / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-10-05T18:04:34+09:00

Pippidebatt igen

29 september 2014

Sparad generationsläsning från 1965 / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-28T15:16:38+09:00

TV ska intervjua om min nya bok, Nattens jägare. Katten tar passande nog över kameraväskan! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-23T18:18:26+09:00

Häxhammaren

24 september 2014

Jaha? Det är alltså så här ett bokomslag ser ut innan det hamnar runt innehållet. Tur att tryckeriet fixar resten! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-20T15:10:15+09:00

När boken är så mycket bättre än omslaget! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-20T05:00:14+09:00

I dag är det e-bokens dag! Nog för att de är smidiga, men de är precis lika jobbiga att skriva! Puh! / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-18T13:33:11+09:00

Vägen till läsaren

16 september 2014

En otroligt viktig bok - som denna morgon känns obehagligt aktuell. / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-15T16:14:56+09:00

Fredens hus Uppsala slott / #mattias_lm @mattias.lonnebo.

2014-09-14T03:29:49+09:00

Vilken underbar känsla! Att äntligen öppna den första kartongen med mina nytryckta doftande böcker! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-13T00:54:23+09:00

Bo Setterlind - Kärlekens poet

7 september 2014

Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker ... Bo Setterlind / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-07T05:12:33+09:00

Ellen Keys Strand. Utsikt från den världsberömda författarinnans meditationsbalkong. Inspiration :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-04T14:39:09+09:00

Biblioteket i Vadstena klosterhotell har en trevlig och stilfull klocka så att man inte läser för länge. Det vore en skam att missa mässan / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-09-02T05:27:47+09:00

Inbunden lyxutgåva av Tolkiens klassiker. Glädje :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-25T14:46:41+09:00

En bro för mycket

23 augusti 2014

Gullig och litterär porslinsfigur. "Pojke läser bok". 9 kr fynd :-) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-20T23:10:46+09:00

My parents open carry

18 augusti 2014

Uppblåsbar ångest! My own personal "skriet" av plast. Bra att ha när man korrläser! / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-18T03:24:33+09:00

Ähum ... Titeln ... Det blir lite fel associationer ... / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-16T22:58:45+09:00

Den perfekta presenten? En liten elchock? Jag skulle nog inte bli så lugn och harmonisk av behandlingen! (Historiska kompaniet i Gamla Linköping skojar till det.) / #mattias_lm @mattias.lonnebo

2014-08-15T16:39:55+09:00

Fynd! Fått tag på Bertil Mårtenssons kultbok från 1977. En svensk "Avatar" långt före filmen. Ekologi, civilisationskritik och erotik på främmande världar. Obetalbart omslag av Hans Arnold / #mattias_lm@mattias.lonnebo

2014-08-08T18:56:02+09:00

En bok jag "fäste" mig vid. Den handlar om borgar och bunkrar :-) Kul va? /#mattias_lm@mattias.lonnebo

2014-08-07T22:54:36+09:00

Ständigt kreativ

6 augusti 2014

Och jord(h)en gick inte under för det

29 juli 2014

Idétorka eller nyhetstorka?

23 juli 2014

Böcker som inredning

17 juli 2014

Harry Potter som vuxen - JK Rowling publicerar ny novell

9 juli 2014

Swecon 2014. Rapport från en steamig helg

4 juli 2014

Vett och etikett

1 juli 2014

Sagor och filmer

23 juni 2014

En skrämmande upptäckt

17 juni 2014

Jag kunde inte motstå detta gamla klipp

8 juni 2014

Tillhör skolboken gårdagen?

3 juni 2014

Vintage reklam

29 maj 2014

Den slutliga redigeringen

26 maj 2014

Blond och blåögd. Vithet, svenskhet och visuell kultur

21 maj 2014

Kyrkan i Gamla Uppsala - En ny bok om en uråldrig plats

16 maj 2014

DELTA Science Fiction

10 maj 2014

Martin Luther King kallas "negerledare" i nytryckt kurslitteratur vid Uppsala universitet

5 maj 2014

10 anledningar till att bokmarknaden omdanas av egenutgivare

26 april 2014

Katten "Tiger", och böckerna

22 april 2014

Böcker som energi

19 april 2014

Är jag grundlurad?

15 april 2014

Londons minsta bibliotek

10 april 2014

Lord Kulvert

5 april 2014

Paper Passion: En parfym för bokälskare

29 mars 2014

Kändisar ska inspirera till mer högläsning för barn

25 mars 2014

Intervju med Peter Bergting

22 mars 2014

En man är gripen för att ha rivit sönder Anne Franks dagbok

18 mars 2014

Ulf Ekmans konvertering

14 mars 2014

Jan Guillou trodde sig vara bestulen

10 mars 2014

Ett boktips till president Putin

6 mars 2014

Barnens ö förbjuds i Australien

3 mars 2014

Putin, Gollum och kattungar

27 februari 2014

Anne Franks dagbok förstörd. Nynazistisk manifestation?

23 februari 2014

Amsalor och draken

2014-02-15

Boken!

12 februari 2014

Pajkastningen fortsätter

11 februari 2014

Amazon säljer böcker översatta med Google translate

7 februari 2014

Journalistens oberoende rapportering

1 februari 2014

Läs sagor!

28 januari 2014

Ny nöjespark för Harry Potter

25 januari 2014

Leif GW - Varför är han så populär?

20 januari 2014

Tintin i Kongo - debatten rullar vidare

16 januari 2014

Skönhet och kvalitet

13 januari 2014

Lista: 10 bisarra händelser 2013 - När verkligheten överträffar dikten

3 januari 2014

Vad glad jag blir

27 december 2013

Kärrtorp, nassar och demokrati

2013-12-31

Katter sjunger stilla natt

22 december 2013

Boklistan från helvetet

21 december 2013

Julkalendern lucka 20

2013-12-20

Någon driver med mig

15 december 2013

Fredag den 13:e

2013-12-13

Mumin - årets julklapp?

9 december 2013

Bibliotekskatten Pages

6 december 2013

Sluta att använda skolan som ett politiskt slagträ

4 december 2013

Scifiworld, Linda Blair och jag

30 november 2013

Franska föräldrar rasar mot Sverige

25 november 2013

På tomtens lista

24 november 2013

Utgivning dras tillbaka - Barna Hedenhös upptäcker Amerika

20 november 2013

Läsinlärningen är ett svart hål efter kodknäckarfasen

17 november 2013

Nynazist hade afrikanska gener

14 november 2013

Entusiastiska skolbarn

13 november 2013

Nynazister demonstrerar

9 november 2013

En tårta i ansiktet

6 november 2013

Dödshot efter diktsamling

3 november 2013

Hemlig lesbisk stad i Norrland

29 oktober 2013

När en förälder plötsligt dör

2013-11-01

Halloween - Jag bjuder på en novell

2013-10-31

Bra böcker gör oss mer empatiska

20 oktober 2013

Perspektiv och tempus

16 oktober 2013

Barnen drabbas av sena kvällar

14 oktober 2013

Höstlövens prakt trotsar mörkret

12 oktober 2013

Fantasyklassikern - Min morbror trollkarlen av CS Lewis

11 oktober 2013

Partiledarna i "The Hobbit"

7 oktober 2013

Fantasyklassikern – Elidor det gyllene landet av Alan Garner

3 oktober 2013

Lite smygrasism i skafferiet

30 september 2013

Five seconds of fame!

27 september 2013

Jan Björklund! Våra barn är värda bättre!

24 september 2013

Du har väl med dig dom fyra p:na?

23 september 2013

"Astrid Lindgren uppmanade barn att ta livet av sig"

20 september 2013

Hur man blir otroligt rik som författare - Sex tips (Obs särskrivning)

18 september 2013

Verkligheten botar skrivkrampen

16 september 2013

Vampyrer och läppglans

8 september 2013

Ett bokomslag blir till

6 september 2013
 Logga in gratis! 

Detta är en blogg på LitteraturMagazinet Medlem. Läs hela, följ och kommentera bloggen genom att bli medlem på LitteraturMagazinet är helt kostnadsfritt!

Logga in eller anmäl dig för medlemskap här nedan!

 LitteraturMagazinet Skriv! 

LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.

Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!

Bli medlem
Ditt fullständiga namn:
Din epost:
 
Logga in
Epostadress:
Lösenord:
Behöver du ett nytt lösenord? Klicka här!
 Mattias Lönnebo 
Mattias Lönnebo

Mattias Lönnebo

Mattias Lönnebo är en skönlitterär författare. Vid sidan av sitt författarliv verkar han som präst i Svenska kyrkan.

Vad har du skrivit?
Utgivningen innefattar flera fantasyböcker, barn- och ungdomsböcker, skräcknoveller men även realism.

Vad vill du skriva?
Jag vill slutföra min novellsamling "Strand Vind Hav"

Sök i bloggen

 

Oceanus väktare

Det hela börjar med ett topphemligt brev av papper, (Vem skickar förresten pappersbrev nu för tiden?) och fortsätter med en rymdresa till Oceanus. Planetens unika natur är hotad, och jag vet att det låter skrytsamt, men bara jag och Zhang kan göra något åt det! Vi får möta talande rymdskepp, beväpnade skurkar, robotar och gigantiska bläckfiskar. Men framförallt lär vi känna Oceanus väktare … och allt vänds upp och ner.

Författare: Mattias Lönnebo
ISBN: 9789176343456
Bandtyp: Hårdinbunden med 192 sidor
Provläsning: Kommer inom kort
Passar åldern: 9–12 år 

#bibliotek #klimat #sciencefiction #mattiaslonnebo #oceanusväktare

Pocketbokens ersättare

E-böcker - Så funkar det

Det är otroligt smidigt att på resor kunna köpa böcker och spara vikt och plats om du ändå har med en surfplatta eller en större smartphone. Via biblioteket kan du med ett lånekort låna de flesta titlar. Du behöver bara ha rätt programvara installerad på din läsplatta, ett gratis Adobe-konto och ett program som kan läsa epubfiler och pdf. Det som är väldigt praktiskt med epubformatet är att du enkelt kan ändra storlek på texten och ibland även typsnitt. De vanliga pocketböckerna har ofta en sorgligt liten textstorlek för alla som är över 45! E-böcker är troligtvis inte den vanliga bokens ersättare, men ett mycket gott komplement. Dåligt tryckta pocketböcker har fått en värdig och betydligt vassare moståndare. Allra bäst avnjuter du e-böcker på särskilda eboksläsare. De är lättare än surfplattorna. Batteriet räcker en månad och de kan användas i det skarpaste solljus.

Text ...

Svekets spel

Mattias Lönnebos senaste ljud och e-bok

Möt färgstarka karaktärer – som den prostituerade Sasha, pedofilen Vasilij, och den modiga Johanna Meyer. Gör en djupdykning i mörka vatten där alla normer upplösts, begären härskar och allt är till salu. Rött kort är en skakande och mycket spännande kriminalroman, inspirerad av en brutal verklighet.

Romanen ställer sig helt på barnens sida mot samhällets svekfullhet, som en modern och otäckt relevant Oliver Twist.

Word Audio Publishing  #Uppsala #thriller #deckare

https://www.storytel.com/se/sv/books/924106-Svekets-spel


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB