
Åtta sommarboktips för barn och unga
Det här med åldersindelning av böcker är en lite knepig fråga. För visst är det så att även vuxna kan uppskatta barn och ungdomsböcker? Särskilt trevligt kan det vara med högläsning, att finna en gemenskap kring berättelsen och ge varandra den tid och närhet som läsningen kan skapa.
Här kommer i alla fall några boktips för unga och gamla läsare. Och jag blandar nytt och gammalt, klassiker med nytutkommet. Bra böcker är bra böcker, och alla i den här listan är mycket läsvärda. Passa på och njut av sommaren, och sträck ut dig med litteraturen som hängmatta.
Petter och hans fyra getter 1-5 år av Einar Norelius
I en stuga bodde Petter med en katt och fyra getter. Hela dagen måste Petter valla sina fyra getter. Mitt i skogen i en sten bodde trollet Ludenben. Ludenben var alltid arg - alltid hungrig som en varg. Petters getter åt han upp, fastän Petter ropa "Stopp". Då var katten Murre Svart tvungen att gripa in. En klassisk barnsaga på rim som man lätt lär sig utantill.
Mamma Mu får ett sår 3-6 år av Jujja Wieslander, Sven Nordqvist
Ibland kan det vara svårt att motstå frestelser fast man vet att någon behöver ens hjälp. Det bästa med riktiga vänner är att man törs erkänna när det blev fel.
Monstret i natten 6-9 år av Mats Strandberg
Dagen då Frank Steen fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alice hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank i handen, och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Det enda han vill är att bli klappad, kliad mellan öronen och gosad med. Men varför blir alla så rädda?
Mio min Mio av Astrid Lindgren 9-12 år
Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato. Det är en storslagen och vacker saga, som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och kärlekens makt. En riktig klassiker. Alltid läsvärd.
Berättelsen om lilla L och rymdhunden Lajka 9-12 år av Helen Rundgren
De flesta har hört talas om Laika, det första djuret i rymden. Det här är den rörande berättelsen om henne och hennes liv innan rymdresan.
Justin Case av Meg Rosoff 13 år +
Vad skulle du göra om ett olycksbådande och obevekligt Öde följde dig med sin svarta blick vart du än gick? Om det inte bara var ute efter dig utan också dina närmaste? Femtonårige David Case ser bara en utväg att undkomma Ödet som flåsar honom i nacken.
Han måste byta identitet, ändra namn och utseende och bli någon annan. Han blir Justin Case. Han lämnar sin familj, slutar skolan och bosätter sig i avgångshallen på Lutons flygplats. Där kan han äntligen känna sig fri och fullständigt anonym. Men det gäckande Ödet hittar honom snart...
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn 12-15 år av Ransom Riggs
En ödslig ö. Ett övergivet barnhem. Och en samling märkliga fotografier. Sextonårige Jacob tror inte längre på de historier hans farfar brukade berätta för honom.
Drömfångarna av Mattias Lönnebo 9-12 år
Till slut dristar jag mig till att vara lite partisk och tipsa om Drömfångarna. Ja, det är jag som har skrivit den, men det är inte jag som har gett den de fina recensionerna. En bok som barnen köat för att få låna vid flera skolbibliotek, och knackat på min dörr för att säga att den var bra. Den av mina böcker som jag själv tycker har varit roligast att skriva.
Avdelning: Barn Taggar: #boktips #sommar #barn #unga
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |