Recensioner - Mat - LitteraturMagazinet

Recensioner - Mat

 Recensioner 

LitteraturMagazinets recension av 30 dagar vegetariskt : himla lätt & gott!, Carin Jämtin

Påhittigt, varierat och ekonomiskt

En pedagogisk kokbok, med lättlagad och jättegod mat"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Kocken Lotta Bäckström har tillsammans med Carin Jämtin sammanställt en vegetarisk kokbok som kombinerar gröna recept med klimatpolitik. Jag kan med en gång erkänna att jag inte är någon matskribent och att jag vanligtvis inte använder mig av kokböcker i någon större utsträckning. Sanningen är att även om jag haft tillgång till kokböcker så har jag mest bläddrat i dem för att...
LitteraturMagazinets recensent: Sandra Sandström

Lättsamt bildspel över makthavare vid bordet och rätterna de äter

Matens makt, Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson
Det blir en läsvärd odyssé genom kokkonstens historia, nya vinklar på berömdheter och mycket exklusiv mat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Johan Köhler

Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer

Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson
Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna!"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Frida Holmen Niblaeus

Behändig och inspirerande kokbok för vardagsstressade

Veckans favoriter : middag på bara 30 minuter, Sara Begner
Jag tror alla kan få inspiration till att göra middagarna under vardagarna lite enklare, godare och roligare med hjälp av den här kokboken – oavsett om man är mästerkock eller ej"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Pernilla Flisberg
Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin

LitteraturMagazinets recension av Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde

Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin

"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Gammal kunskap paketerad med vackra bilder och inspirerande tips. Så kan ”Rätt ur jorden – en handbok i självhushållning” beskrivas. Mat som fraktas jorden runt och är besprutad många gånger om har blivit vardag. Många gånger vet vi inte ens vad det är vi faktiskt äter. Kanske är det just därför som frågor om vad maten består av och var den kommer ifrån är mer aktuell...
LitteraturMagazinets recensent: Jonna Lindberg

Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer
Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke

Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger
Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En stor gärning förvandlad till en platt tidslinje

Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl
Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

LitteraturMagazinets recension av LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser

Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Klara Dessers senaste kokbok är den elfte i ordningen. Hon har gått från att vara en av GI-pionjärerna till att bli LCHF-förespråkare och i den här receptsamlingen kan man kombinera sig fram till en miljon menyer. Kanske är det sant som hävdas i baksidestexten, att detta är "den enda LCHF-kokbok du behöver". Jag har alltid gillat Desser och hennes böcker. Hon är inte den som syns mest eller skriker högst i ...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen?

Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul, Bengt-Göran Kronstam
Det som gör att den här boken får mig att längta efter julen är Jan Gradvalls uppslag med julfilmstips"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Vintern är mer än bara jul och nyår

LitteraturMagazinets recension av Vinterns goda : mat, bakat, sött, Åsa Swanberg

Vintern är mer än bara jul och nyår

Julhelgen får stå tillbaka för vintern som helhet"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Åsa Swanberg och Malou Holm har gjort flera vackra matböcker tillsammans och det här är inget undantag. Vintern är lång i den här boken, den börjar på hösten med flera mustiga men fräscha grytor och slutar på våffeldagen i mars. Däremellan firas advent, jul, nyår, alla hjärtans dag och fettisdagen. Så skiftande godsaker som citrusfrukter, fisk, rotfrukter och bullar får egna så hy...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café

Mer om livet och smakerna på Smultrongården, Eva Eriksson
Boken är ytterst personlig och intim vilket kan vara både smittande och avskräckande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Underhållande, lärorikt och nedslående om restaurangmaten

Saltad nota : om matfusket - från gatukök till gourmetkrog, Mats-Eric Nilsson
Jag älskar när grävande journalister också är berättande journalister"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Ulrika Davidsson skriver om kontroll och mat

Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson
Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü
Jordnära matlagning i elegant förpackning

LitteraturMagazinets recension av Mannerströms fisk, Leif Mannerström

Jordnära matlagning i elegant förpackning

Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Finns det någon kock som mer förknippas med fisk än Leif Mannerström? Nej, jag tror inte det. Därför kastade jag mig med glädje över hans senaste kokbok "Mannerströms fisk" – äntligen kanske den optimala fiskkokboken har kommit! "Mannerströms fisk" fick folkets röst när Svenska Måltidsakademien utsågs årets bästa måltidslitteratur den 23 oktober 2013. Många tycker att fisk v...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

Allt i en gryta, Lisa Lemke
Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

Hamburgare och texmex, Lena Söderström
Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Allt annat än svenska sockerkakor

United States of Cakes, Roy Fares
Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Veggivore, Cecilia Vikbladh

Vacker kokbok för de redan frälsta

Hon har ett ekologiskt tänk och är bra på att argumentera för såväl människors som djurs välmående"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vore – det kommer från det latinska ”vorare”, som betyder ungefär ”att lustfyllt äta”. Filosofin bakom ordet är att alltid utgå ifrån den gröna maten och i huvudsak ...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom
Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg
Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Italiensk mat på riktigt – och på svenska

Al Dente, Samantha Santambrogio-Öberg
Två sidor senare är jag hejdlöst förälskad i Samantha Santambrogio-Öberg. Var har du varit i hela mitt liv?"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Monikas menyer för alla årstider, Monika Ahlberg

Färgsprakande menyförslag för hela året

En energiinjektion som gör mig glad och fantastiskt hungrig"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Monika Ahlberg är kanske mest känd för storsäljaren "Rosendahls Trädgårdscafé" från 1994 som fick halva befolkningen drömma om att starta café, odla ekologiskt och göra inläggningar. Nu kommer en samlingsvolym av hennes menytips från de fyra böckerna i serien "Monikas bästa menyer". "Rosendahls Trädgårdscafé" står fortfarande på hedersplats i mitt kök och är ...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Trolsk kokbok för alla smaker

Bonniers vegetariska kokbok, Ceclia Lundin
Men mot den här bokens sirensång är det svårt att värja sig."

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries

Recepten tar längre tid än 15 minuter

Middag på 15 minuter, Jamie Oliver
Fick jag klart min middag på en kvart? Nja, inte riktigt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries

Julälskarens ultimata kokbok.

December: Från adventspyssel till nyårspartaj, Jens Linder
För alla dem som dyrkar månaden december så finns nu en enkel, smidig lösning på allt bestyr"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Recension av Din matkasse, Emma Hamberg

Matglädje så att det bubblar över alla kanter

Lockar till skratt, funderingar och väcker intresse för att laga de recept som presenteras"
Mat är gott, kravfyllt, nyttigt, problematiskt, fett, livsviktigt, ohälsosamt och en politisk fråga. Allt det där är mat i någon form och vi har alla olika relationer till den. Men för en vanlig människa i en vardag – som inte är fylld av svält eller annan problematik – tycker i alla fall jag att det är viktigt att mat ska vara roligt och glädjefyllt. Det är kanske till och med är det viktigaste! ...
Recension av profil: Emma Kreü

Författarnas passion för svamp lyser igenom

Svampkokboken, Pelle Holmberg
Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Emma Kreü

Ett bra komplement till gammalmodiga böcker om diabetskost

Diabetes du kan själv påverka, Kristina Andersson
När Kate Moss citeras som något slags hälsoförebild för orden ”Nothing tastes as good as skinny feels” håller jag på att sätta den nytillagade bovetemuslin i halsen"

Läs recensionen ...

Läsarrecension: Annika Granath

Genvägar för att fixa fika till alla

Hembakat för alla, Anna Braw
En annan nackdel är att många av de recepten som finns med i denna bok redan blivit publicerade i tidigare böcker i serien"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Sofie Nordquist

Recension av Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist

Vegetarianens ABC

Från näringslära, spårämnen och bra-att-tänka-på till grillat, grytor och pajer."
”Jaså, du är vegetarian… Vad ska vi hitta på åt dig då?” Som vegetarian möter jag ofta skeptiska frågor om det finns något jag kan äta. Självklart finns det massor jag kan äta! Detta visar Inga-Britta Sundqvist i sin nu utökade och reviderade upplaga av den vegetariska kokboken. Texten på framsidan skryter med över 500 recept för de som äter RAW-food, lakto- eller lakto-ovo-veget...
Recension av profil: Sofie Nordquist

Om att äta nyttigt genom vacker och god mat

Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström
En kokbok att inspireras av och plocka favoriter ur och återkomma till om och om igen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm

Krångligt och inte tillräckligt gott när klassiker pimpas

Klassiska kakor på nytt vis, Mia Öhrn
Kakorna blir inte sådär lite extra goda. De blir ordinära. Och det räcker inte när man står där där med tre kladdiga byttor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm

Anmäl textfel

ANNONS

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Humoristisk feelgood i somrig bruksortsmiljö

Recension: Små grodorna av Johan Carle

Kusligt i psykologisk thriller om stalkning

Recension: Jag vet var du bor av Claire Kendal

Stilren satir om kapitalism, klass och klimat

Recension: Uppgång och fall av Liv Strömquist

”Då drömmer jag en dröm och så försvinner jag”

Recension: Allt är precis som vanligt av Kristina Murray-Brodin

Lättläst fars

Recension: Utedasset av Camilla Wallqvister
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Chefredaktör: Hanna Modigh Glansholm (tjänstledig)
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.LittMag 2.15.7.onlyNewEditons