Recensioner - Mat - LitteraturMagazinet

Recensioner - Mat

 Recensioner 
Lika insiktsfulla som uttrycksfulla betraktelser om mat

LitteraturMagazinets recension av Ät din jävel : En bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör, Malin Haawind

Lika insiktsfulla som uttrycksfulla betraktelser om mat

Det är med en mycket personlig ton och full kontroll som Malin Haawind guidar läsaren genom en tvärvetenskaplig matresa i tid och rum"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Malin Haawind är författare, etnolog och frilansande journalist. Hon har tidigare skrivit böcker om gräl och barn. Med boken "Ät din jävel" har turen kommit till mat. Malin Haawind inte bara äger 161 stycken kokböcker, hon använder dem också. Det är med andra ord ingen slump att "Ät din jävel" är utformad som en kokbok. Nu innehåller den få recept på maträtter, men desto fler recept p&a...
LitteraturMagazinets recensent: Sandra Sandström

Påhittigt, varierat och ekonomiskt

30 dagar vegetariskt : himla lätt & gott!, Carin Jämtin
En pedagogisk kokbok, med lättlagad och jättegod mat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Sandra Sandström

Lättsamt bildspel över makthavare vid bordet och rätterna de äter

Matens makt, Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson
Det blir en läsvärd odyssé genom kokkonstens historia, nya vinklar på berömdheter och mycket exklusiv mat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Johan Köhler

Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer

Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson
Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna!"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Frida Holmen Niblaeus

LitteraturMagazinets recension av Veckans favoriter : middag på bara 30 minuter, Sara Begner

Behändig och inspirerande kokbok för vardagsstressade

Jag tror alla kan få inspiration till att göra middagarna under vardagarna lite enklare, godare och roligare med hjälp av den här kokboken – oavsett om man är mästerkock eller ej"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
”Veckans favoriter – middag på bara 30 minuter” är på riktigt ett bra alternativ till dyra matkassar och tråkiga halvfabrikat. Matlagning under vardagarna kan upplevas stressande för många. Det är svårt att hinna planera, göra inköp och servera en välgenomtänkt middag alla dagar i veckan. Många hittar genvägar genom att beställa rätt dyra och färdiga matkassar eller fören...
LitteraturMagazinets recensent: Pernilla Flisberg

Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin

Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde
"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Jonna Lindberg

Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer
Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke

Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger
Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl

En stor gärning förvandlad till en platt tidslinje

Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Det är minst sagt besynnerligt att det inte getts ut en omfattande biografi om Tore Wretmans livsgärning tidigare. Vem introducerade det nya franska köket i Sverige? Vem var med om att skapa både Gastronomiska akademien och tävlingen Årets kock? Vem anses vara en den svenska husmanskostens främsta förkämpar? Vem sägs ha tagit baguetten till Sverige och gett den namnet Pain Riche? När man är det självkl...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser
för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen?

LitteraturMagazinets recension av Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul, Bengt-Göran Kronstam

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen?

Det som gör att den här boken får mig att längta efter julen är Jan Gradvalls uppslag med julfilmstips"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Syftet med boken är att inspirera läsaren att skapa egna traditioner.  Den här stora fina boken håller sig till julen förutom ett kort avslutande kapitel om nyår. Syftet med boken är att inspirera läsaren att skapa egna traditioner anpassade efter 2010-talet istället för att försöka fixa den perfekta traditionstyngda julen, vilket ofta leder till att man inte hinner njuta. Eller som det står i Jan Gradvals tr&au...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vintern är mer än bara jul och nyår

Vinterns goda : mat, bakat, sött, Åsa Swanberg
Julhelgen får stå tillbaka för vintern som helhet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café

Mer om livet och smakerna på Smultrongården, Eva Eriksson
Boken är ytterst personlig och intim vilket kan vara både smittande och avskräckande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Underhållande, lärorikt och nedslående om restaurangmaten

Saltad nota : om matfusket - från gatukök till gourmetkrog, Mats-Eric Nilsson
Jag älskar när grävande journalister också är berättande journalister"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson

Ulrika Davidsson skriver om kontroll och mat

Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"
Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2 Betyg: 2
Proffset Ulrika Davidsson levererar sina 5:2-recept med trevliga kommentarer på varje sida. Men under trevligheten finns en ton av ständig kamp och kontroll kring maten som stör. Vart tog njutningen vägen?  Kostrådgivaren Ulrika Davidsson har tidigare skrivit om bland annat GI, LCHF, raw food och detox. När 5:2-dieten slog igenom tidigare i år hakade hon omedelbart på. I augusti kom hennes kokbok om 5:2-dieten, den första svenska ...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Jordnära matlagning i elegant förpackning

Mannerströms fisk, Leif Mannerström
Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

Allt i en gryta, Lisa Lemke
Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

Hamburgare och texmex, Lena Söderström
Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Allt annat än svenska sockerkakor

LitteraturMagazinets recension av United States of Cakes, Roy Fares

Allt annat än svenska sockerkakor

Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött! Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om amerikanska bakverk. Egentligen har Roy Fares bara besökt den amerikanska västkusten, eller Los Angeles med omnejd för att vara mer exakt. Och tur är kanske det, att täcka in hela den amerikanska baktraditionen m...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore, Cecilia Vikbladh
Hon har ett ekologiskt tänk och är bra på att argumentera för såväl människors som djurs välmående"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom
Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg
Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Al Dente, Samantha Santambrogio-Öberg

Italiensk mat på riktigt – och på svenska

Två sidor senare är jag hejdlöst förälskad i Samantha Santambrogio-Öberg. Var har du varit i hela mitt liv?"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Det är sällan jag gapskrattar när jag bläddrar i en kokbok men det här är något så ovanligt som en kombination av torr svensk humor och mustig italiensk matglädje. Eller är det tvärtom? "Inte en italiensk kokbok till!" suckar jag och ser framför mig pittoreska byar, rynkiga farbröder och recept med konstiga styckningsdetaljer. Men jag ger den ändå en chans eftersom jag har hört att jag åtminstone...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Färgsprakande menyförslag för hela året

Monikas menyer för alla årstider, Monika Ahlberg
En energiinjektion som gör mig glad och fantastiskt hungrig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Trolsk kokbok för alla smaker

Bonniers vegetariska kokbok, Ceclia Lundin
Men mot den här bokens sirensång är det svårt att värja sig."

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries

Recepten tar längre tid än 15 minuter

Middag på 15 minuter, Jamie Oliver
Fick jag klart min middag på en kvart? Nja, inte riktigt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries

LitteraturMagazinets recension av December: Från adventspyssel till nyårspartaj, Jens Linder

Julälskarens ultimata kokbok.

För alla dem som dyrkar månaden december så finns nu en enkel, smidig lösning på allt bestyr"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
För alla dem som dyrkar månaden december så finns nu en enkel, smidig lösning på allt bestyr – Jens Linder och Johanna Westmans ”December – Från adventsmys till nyårspartaj”. Vissa har julen som favorithögtid, alla kategorier, och vill ha jul i alla dess former. Gärna ordentligt och planerat hela vägen från slutet av november fram tills de första skälvande dagarna i januari. Om man tän...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Matglädje så att det bubblar över alla kanter

Din matkasse, Emma Hamberg
Lockar till skratt, funderingar och väcker intresse för att laga de recept som presenteras"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Emma Kreü

Författarnas passion för svamp lyser igenom

Svampkokboken, Pelle Holmberg
Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Emma Kreü

Ett bra komplement till gammalmodiga böcker om diabetskost

Diabetes du kan själv påverka, Kristina Andersson
När Kate Moss citeras som något slags hälsoförebild för orden ”Nothing tastes as good as skinny feels” håller jag på att sätta den nytillagade bovetemuslin i halsen"

Läs recensionen ...

Läsarrecension: Annika Granath

Recension av Hembakat för alla, Anna Braw

Genvägar för att fixa fika till alla

En annan nackdel är att många av de recepten som finns med i denna bok redan blivit publicerade i tidigare böcker i serien"
Böckerna i Kyrkkaffe-serien har blivit en stor succé. Tidigare har fikasugna läsare bland annat kunnat baka bullar, ”blixtkakor” och långpannekakor, men även bröd och soppor. ”Hembakat för alla” är den åttonde boken i serien, och inbjuder, som titeln säger, fler att följa med på fikat. Tillgängligheten inkluderar denna gång de som vill ha gluten-, ägg- eller mjölkfritt, vega...
Recension av profil: Sofie Nordquist

Vegetarianens ABC

Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist
Från näringslära, spårämnen och bra-att-tänka-på till grillat, grytor och pajer."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Sofie Nordquist

Om att äta nyttigt genom vacker och god mat

Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström
En kokbok att inspireras av och plocka favoriter ur och återkomma till om och om igen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm

Krångligt och inte tillräckligt gott när klassiker pimpas

Klassiska kakor på nytt vis, Mia Öhrn
Kakorna blir inte sådär lite extra goda. De blir ordinära. Och det räcker inte när man står där där med tre kladdiga byttor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Spänning som gränsar till skräck

Recension: Vittne av Caroline Mitchell

Med världsbygge och persongalleri som fängslar och berör

Recension: Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund

Färden mot upplysning

Recension: Labyrint Illumination av Karin Pasche

En dag på förskolan

Recension: Allan och Mike: Vi leker att jag är din pappa av Tora von Platen

Livscoachen hela veckan

Recension: Tänk positivt annars kan du dö av Marie Tillman
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB