Recensioner - Mat - LitteraturMagazinet

Recensioner - Mat

 Recensioner 
Lättsamt bildspel över makthavare vid bordet och rätterna de äter

LitteraturMagazinets recension av Matens makt, Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson

Lättsamt bildspel över makthavare vid bordet och rätterna de äter

Det blir en läsvärd odyssé genom kokkonstens historia, nya vinklar på berömdheter och mycket exklusiv mat"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
På hur många sätt går det egentligen att skriva en kokbok? Leif Mannerström och Britt-Marie Mattsson delar i "Matens makt" med sig av sina erfarenheter kring måltidens betydelse som maktspråk. Berättelsen varvas med rikliga recept från Mannerströms penna som tolkar vad makthavare ätit tillsammans genom tiderna. Mannerström och Mattsson umgås båda i maktens korridorer, han som mästerkock och hon som st...
LitteraturMagazinets recensent: Johan Köhler

Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer

Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson
Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna!"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Frida Holmen Niblaeus

Behändig och inspirerande kokbok för vardagsstressade

Veckans favoriter : middag på bara 30 minuter, Sara Begner
Jag tror alla kan få inspiration till att göra middagarna under vardagarna lite enklare, godare och roligare med hjälp av den här kokboken – oavsett om man är mästerkock eller ej"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Pernilla Flisberg

Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin

Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde
"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Jonna Lindberg
Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker

LitteraturMagazinets recension av Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer

Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker

Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Förvånansvärt lättlagade och goda sötsaker utan vare sig socker, gluten eller mjölk. Tonen är personlig och boken är skriven med humor och självdistans. De flesta kakor och godsaker består vitt socker, smör och vetemjöl – är det extra festligt toppar man hela härligheten med en klick vispgrädde. Recept som utesluter det ena eller det andra har jag sett med skiftande resultat. Desperat rörs en...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke

Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger
Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En stor gärning förvandlad till en platt tidslinje

Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl
Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser
för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

LitteraturMagazinets recension av Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg

En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
SVT-journalisten Malin Mendel Westberg har tagit fasta på det faktum att mat är så tätt sammantvinnat med ett samhälle att det inte går att särskilja dessa två åt. "Bombay Takeaway" är en bok om indisk mat, samhälle och kultur, där Malin Mendel Westberg bjuder oss med på en resa in i det indiska köket. Men det stannar inte där utan vi intruduceras också i de traditioner, den historia och de samh&au...
LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen?

Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul, Bengt-Göran Kronstam
Det som gör att den här boken får mig att längta efter julen är Jan Gradvalls uppslag med julfilmstips"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vintern är mer än bara jul och nyår

Vinterns goda : mat, bakat, sött, Åsa Swanberg
Julhelgen får stå tillbaka för vintern som helhet"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café

LitteraturMagazinets recension av Mer om livet och smakerna på Smultrongården, Eva Eriksson

Blädderbok för dig som drömmer om ett eget café

Boken är ytterst personlig och intim vilket kan vara både smittande och avskräckande"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Det här är mångas dröm, presenterat i bokform. Caféet på landet, familjeföretaget, de goda grannarna och de glada djuren, de inspirerande mötena och vackra miljöerna. På sätt och vis påminner den mig om klassikern "Rosendals trädgårdscafé" som väckte samma längtan hos många när den kom. Detta är den andra boken om Smultrongården, butiken och caféet utanf&oum...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Underhållande, lärorikt och nedslående om restaurangmaten

Saltad nota : om matfusket - från gatukök till gourmetkrog, Mats-Eric Nilsson
Jag älskar när grävande journalister också är berättande journalister"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Ulrika Davidsson skriver om kontroll och mat

Ulrika Davidssons kokbok om 5:2 : 100 kaloriberäknade recept, Ulrika Davidsson
Det märks att hon är ett proffs som känner sina läsare. Hennes stil är lättillgänglig, enkel och förklarande"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Jordnära matlagning i elegant förpackning

Mannerströms fisk, Leif Mannerström
Naturligtvis finns det mer eller mindre krävande recept men ingenting känns omöjligt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

LitteraturMagazinets recension av Allt i en gryta, Lisa Lemke

Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Titeln avslöjar att här lagas allt i samma gryta vilket ofta är ett bekvämt matlagningssätt som brukar smitta av sig och bidra till en lite mer avslappnad attityd till hela tillvaron. Boken innehåller dock inte bara mustiga grytor, det finns minst lika många recept på ris- och pastarätter, gratänger, soppor och stekpannemat. Grejen är som sagt att allt lagas i samma form. Dessutom är oväntat många recept veget...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

Hamburgare och texmex, Lena Söderström
Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Allt annat än svenska sockerkakor

United States of Cakes, Roy Fares
Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore, Cecilia Vikbladh
Hon har ett ekologiskt tänk och är bra på att argumentera för såväl människors som djurs välmående"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

LitteraturMagazinets recension av Allting gott och alldeles för mycket, Edward Blom

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Typsnitt och layout påminner om finare kokböcker som de såg ut någon gång mellan 1960 och 1980"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla följande: Ganska avskalad layout och moderna typsnitt Bilder på vacker natur och fina råvaror Ganska fräscha, måttliga och hälsosamma recept Snyggt upplagda rätter Edward Bloms kokbok &a...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg
Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Italiensk mat på riktigt – och på svenska

Al Dente, Samantha Santambrogio-Öberg
Två sidor senare är jag hejdlöst förälskad i Samantha Santambrogio-Öberg. Var har du varit i hela mitt liv?"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Färgsprakande menyförslag för hela året

Monikas menyer för alla årstider, Monika Ahlberg
En energiinjektion som gör mig glad och fantastiskt hungrig"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

LitteraturMagazinets recension av Bonniers vegetariska kokbok, Ceclia Lundin

Trolsk kokbok för alla smaker

Men mot den här bokens sirensång är det svårt att värja sig."
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Den är så oerhört skön att vila ögonen på, Bonniers vegetariska kokbok. Inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala. Öppnar man och bläddrar lite kommer bilderna mot en. Enkla och kraftfulla illustrationer av dill, rödkål, plommon och ärtor. Perfekt matchat mot färgfotografierna, som med sitt stillebenarrangemang och sin dramatiska belysning liknar oljemålningar. Att rotfrukter kunde vara s...
LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries

Recepten tar längre tid än 15 minuter

Middag på 15 minuter, Jamie Oliver
Fick jag klart min middag på en kvart? Nja, inte riktigt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Nina Fries

Julälskarens ultimata kokbok.

December: Från adventspyssel till nyårspartaj, Jens Linder
För alla dem som dyrkar månaden december så finns nu en enkel, smidig lösning på allt bestyr"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Matglädje så att det bubblar över alla kanter

Din matkasse, Emma Hamberg
Lockar till skratt, funderingar och väcker intresse för att laga de recept som presenteras"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Emma Kreü

Recension av Svampkokboken, Pelle Holmberg

Författarnas passion för svamp lyser igenom

Plus i kanten för kategorin om rester där det ges förslag på hur man kan fräscha upp det som blivit över i kylskåpet"
När man läser en bra kokbok så ska man bli sugen på att laga mat. Bilderna – tillsammans med personliga kommentarer och intressanta recept – ska locka fram det behovet hos läsaren. Det ska vara genuint och nyskapande och man ska bli glad när man läser. Dessutom ska det kännas att författarna har en passion för den mat de vill att världen ska upptäcka – och få läsaren att förstå vad ...
Recension av profil: Emma Kreü

Ett bra komplement till gammalmodiga böcker om diabetskost

Diabetes du kan själv påverka, Kristina Andersson
När Kate Moss citeras som något slags hälsoförebild för orden ”Nothing tastes as good as skinny feels” håller jag på att sätta den nytillagade bovetemuslin i halsen"

Läs recensionen ...

Läsarrecension: Annika Granath

Genvägar för att fixa fika till alla

Hembakat för alla, Anna Braw
En annan nackdel är att många av de recepten som finns med i denna bok redan blivit publicerade i tidigare böcker i serien"

Läs recensionen ...

Recension av profil: Sofie Nordquist

Vegetarianens ABC

Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist
Från näringslära, spårämnen och bra-att-tänka-på till grillat, grytor och pajer."

Läs recensionen ...

Recension av profil: Sofie Nordquist

LitteraturMagazinets recension av Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström

Om att äta nyttigt genom vacker och god mat

En kokbok att inspireras av och plocka favoriter ur och återkomma till om och om igen"
”Kärlek, oliver och timjan” är en av mina mest tummade kokböcker. Inte för att jag lagat allt utan för att den är som ett litet konstverk att inspireras av. Här finns mängder av lockande recept och spännande kombinationer. Författarena smyger även in en hel del tips på hur man ska hacka, blanda och hantera matlagningen på smartast sätt. Allt utstålar: "Det här fixar du, det är hur enkelt s...
LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm

Krångligt och inte tillräckligt gott när klassiker pimpas

Klassiska kakor på nytt vis, Mia Öhrn
Kakorna blir inte sådär lite extra goda. De blir ordinära. Och det räcker inte när man står där där med tre kladdiga byttor"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Hanna Modigh Glansholm

Anmäl textfel

ANNONS

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Okonstlat om verklighetens grymheter

Recension: Tjugo verkliga mord : En rättsläkare minns av Lennart Rammer

Ett lättläst och välordnat skräckmöte

Recension: Jag heter Död - 13 skräckhistorier av Lena Arro

En mindre putsad Walt Whitman

Recension: Utvalda dagar av Walt Whitman

Härlig fantasy för barn som briljerar med både enkelhet och gråskalor

Recension: I monstrens rike: De förhäxade barnen av Johanna Strömqvist

Ojämnt spel i fotbollsantologi

Recension: En i laget av Gunnar Ardelius
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Chefredaktör: Hedvig Sjöström (vik.)
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.LittMag 2.15.6.onlyNewEditons