Recension av Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg: Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Bagarnas bästa bröd och bakverk, Åsa Swanberg

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Bagarnas bästa bröd och bakverk
Författar-
presentation:
Åsa Swanberg

I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer.

Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp i sömnen men bagarna känns inte lika självklara. Nu visade det sig vara nästan lika enkelt faktiskt. Vid första anblicken av porträtten - det är 25 till antalet - utbrister jag nästan varje gång "Ja just det!". De namn som är nya för mig blir intressanta bekantskaper att lägga på minnet. De flesta har dock svischat förbi i kokböcker, tidningar, tävlingar och tv-program, eller står på listan över bagerier och caféer jag måste komma ihåg att besöka när jag är i den eller den staden nästa gång.

Upplägget är enkelt. Först får vi veta lite om personens karriär och hur han eller hon ser på yrket. Därefter presenteras några recept och det är alltifrån rejäla limpor till pyttesmå praliner, via en och annan tårta och glassdessert.

Det kan sägas direkt att jag nog inte kommer att använda mig av recepten i någon större utsträckning; möjligtvis kommer jag att testa några av de många surdegslimporna. Idén att presentera proffsrecept som man kan använda i sitt eget kök är god men för amatörbagaren är de ganska avancerade, framför allt när det gäller efterrätter och praliner. På sina ställen krävs det ingredienser som kan vara lite väl svåra att få tag på, till exempel grovmalet halländskt lantvete, kalamansipuré och apelsinblomsvatten. Det är spännande läsning men lustdödande när det kommer till handling. En faktaruta eller ett tips på vad man kan ta istället hade varit god service. I övrigt är det inte tu tal om att man blir sugen på precis allt och ett extra plus är de ganska stora satserna; ger man sig väl i kast med recepten så resulterar de oftast i tre till fyra limpor, 30 frallor eller 40 praliner.

Den största behållningen med den här boken, som också är det som skiljer den från så många andra bakböcker, är tveklöst de personliga porträtten. Någon följde med mormor till jobbet och fastnade, en annan halkade in i branschen av en slump, en tredje tröttnade på att vara programmerare. Många är berättelserna om de som kände ett kall redan tidigt och alla berättar om hur de vurmar för det gedigna och betonar råvarornas kvalitet. Flera kan stoltsera med titlar i ett antal tävlingar och kan räkna upp både kända mentorer och berömda arbetsplatser som skolat dem. De som tävlar i olika mästerskap får en chans att förklara drivkraften som får dem att ställa upp igen och igen. Det skulle kunna bli tjatigt men Åsa Swanberg lyckas hitta olika ingångar till varje text och anpassar tonen efter personen. Det blir sammantaget ett mycket läsvärt tidsdokument om en yrkeskategori som intresserar många.

Malou Holms foto är vackert och vilsamt. Varje recept har ett bild på det färdiga resultatet, därutöver är det interiörbilder och närbilder på arbetsmoment som samsas om platsen. Mest minnesvärda är de stora porträttbilderna på bokens huvudpersoner som är tagna under pågående intervju. Härligt befriade från poser står bagarna där bland plåtar och degklumpar, eller i ett hav av olikformade frallor. I mjöliga arbetskläder och mitt i vardagen syns människan, och varje ansikte bär på ett uttryck som jag försöker hitta ord att förklara. Jag tror jag fastnar för tillfreds. De är tillfreds på det där sätter som bara brödbakning kan åstadkomma.

Profil: Erika Wallman

Mottagen: 5 september 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Lättlagad sommarmat för sköna dagar

av Åsa Swanberg
Inbunden, Finns i lager, 217 kr

Succémetoden 5:2 : enkla, snabba recept för fastedagar

av Åsa Swanberg
5:2-metoden! Här lite snyggare och enklare! Dieten 5:2 gör succé...
Inbunden, Finns i lager, 208 kr

Bagarnas bästa bröd och bakverk

av Åsa Swanberg
Låt bagarna få fresta med sådant du själv kan baka! Över 100 rece...

Vinterns goda : mat, bakat, sött

av Åsa Swanberg
Dags för vintermys! Här är recepten som tinar upp kropp och själ ...

Sweet dreams : tårtor, kakor och annat drömgott

av Åsa Swanberg
Drömboken för alla tårt- och kakälskare! En tårt- och kakbok i os...
Inbunden, Finns i lager, 262 kr

Whoopies! : ljuvliga bakverk med tradition

av Åsa Swanberg
"En sötsak med vackra bilder och härliga recept. Fyra av fem möjl...

Drinkar för gravida

av Åsa Swanberg
Mama daiquiris, Baby mojitos eller Virgin bellinis - nu kan även ...

Singel i köket

av Åsa Swanberg
"Passar som inspiration till en singel. Jag ger den till min goa ...
Inbunden, Finns i lager, 235 kr

Ebbas julstök

av Åsa Swanberg
En julbok för hela familjen! "Fylld av recept som skapar stämning...

Blomstrande måltider

av Åsa Swanberg
Vacker mat är roligare att äta! Det har aldrig varit så populärt ...

Mat att äta minst en gång i livet

av Åsa Swanberg
"En given julklappsbok för den som är matinresserad." Dalabygden ...

Ebbas bageri

av Åsa Swanberg
Underbar kokbok för alla unga kakmonster! Ta fram bunken och visp...
Kartonnage, Finns i lager, 163 kr

Tjejmiddag

av Åsa Swanberg
"Bokens vackra färgfotografier, enkla recept och inspirerande til...

Fika, kika, njut : runt Djurgården och Brunnsviken

av Åsa Swanberg
Efter succén "Fika Kika Njut - Stockholms bästa utflykter" går t...
Danskt band, Finns i lager, 190 kr

Smaker från Saltå kvarn : maten brödet kakorna

av Åsa Swanberg
Boken vann första pris 2008 som bästa kokbok i kategorin Hälsa. H...
Inbunden, Finns i lager, 262 kr

Fika, kika, njut : Stockholms bästa utflykter

av Åsa Swanberg
En bok för alla stockholmare som en ledig söndag känner för att g...

Året runt med Saltå kvarn

av Åsa Swanberg
Äntligen: uppföljaren till Smaker från Saltå Kvarn. Lika vacker, ...
Inbunden, Finns i lager, 280 kr

Sommar på burk

av Åsa Swanberg
"En receptsamling som fint ersätter de gamla slitna sylta och saf...
Inbunden, Finns i lager, 235 kr

Bara bullar

av Åsa Swanberg
Äntligen en bok för alla bullälskare! Enhärlig bullguide att hämt...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB