
Recensioner
LitteraturMagazinets recension
av
Ur världen, Eva Runefelt
Sjungande vokaler och ett requiem







Eva Runefelts nya dikter vill gärna ta form i munnen. Hon slösar rikligt med sjungande vokaler och låter ljudlikheterna spela i stroferna.
Lägg därtill ett slags ålderdomlig diktion, där orden då och då faller in i stroferna i en ordning som andas bygdemål, men som inte är det. Då går det inte att motstå viljan att läsa dem högt, så att de vibrerar i bröstet:
"Jag drömmer ov&au...

LitteraturMagazinets recension
av
Nattmusik för dagsländor, Eva-Stina Byggmästar
Hjärta och smärta i en diktning som berör







Det är så med Eva-Stina Byggmästar, att hon kan ta en väldigt banal fras och ladda den med ett innehåll som känns nytt och oförbrukad. I sin nya diktsamling ”Nattmusik för dagsländor” finns många spår av en förlorad kärlek, en kärlek som brann väldigt intensivt under en kort period.
Just detta tema är i ett längre perspektiv ett av de mest besjungna i poesin. Dessutom tog det inte s&a...

LitteraturMagazinets recension
av
Knivkastarens kvinna : berättelse, Kerstin Ekman
Vacker och varierande lyrik om utsatthet







Kerstin Ekman har sedan debuten 1959 etablerat sig som en av våra mest namnkunniga författare. Hon är ledamot i Samfundet De Nio och tidigare ledamot i Svenska Akademin. Hennes breda författarskap sträcker sig från detektivromaner till operalibretto. "Knivkastarens kvinna" är ett prosalyriskt verk som skrevs 1984 och utkom 1990.
Jag läser "Knivkastarens kvinna" och upplever något oväntat. Jag skulle kalla det en dikt. Men på ...

LitteraturMagazinets recension
av
Till dikten, Malte Persson
Oumbärlig dikt om dikt


Jag rannsakar mitt minne: när skrattade jag senast när jag läste en dikt? Poesi kan vara väldigt mycket, men inte så ofta en källa till munterhet. Thomas Tidholms dikter kan ofta locka till skratt. Werner Aspenström hade en komisk ådra som stundtals framträdde i hans poesi. När jag nu läser Malte Perssons ”Till dikten” så skrattar jag igen. Gång på gång.
Malte Persson debuterade 2002 och har ...

LitteraturMagazinets recension
av
Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det, Marie Lundquist
Underbar lyrik om diktens nödvändighet







För många år sen hade jag en vän som ständigt frågade varför man blir författare. Det återkommande svaret var att författare har ett ovanligt stort behov av att synas, att framhäva sig själva och underförstått var det något negativt. Jag kommer att tänka på det när jag läser Marie Lundqvists ”Dikten är tanken som far genom hjärtat och spränger det”.
Ja, var...

LitteraturMagazinets recension
av
Därur orden, Jonas Rasmussen
Orala insikter, muntliga utsagor







Är det möjligt att få en poetisk upplevelse i en tandläkarstol med munnen full av en gurglande salivsug, lyssnande till tandläkarens monotona rabblande av tandstatus? Det är frågan jag ställer mig när jag först håller Jonas Rasmussens lilla diktsamling ”Därur orden” i handen. I den får läsaren följa med på en filosofisk resa in i munnen; vi ser oss om bland tänder, tandkött, tunga o...

LitteraturMagazinets recension
av
Det här är hjärtat, Bodil Malmsten
Malmstens återkomst till poesin är naken och nära







Nu återvänder Malmsten till poesin som form, med sorgeboken "Det här är hjärtat".
Bodil Malmsten har många strängar på sin lyra. Hon har skrivit romaner av olika längd, självbiografier, pjäser och noveller. Hennes böcker fyllda av tankar fann sin fulländning i bloggens loggboksform. Dessutom har hon sedan 1977 givit ut sju diktsamlingar, men den senaste kom ut för 22 år sedan.
Det är inte de avlid...

LitteraturMagazinets recension
av
Du har funnits här: Poesi på liv och död, Jacques Werup
Jaques Werup tar läsaren på en personlig poesiresa







Jaques Werups senaste verk är inte en samling med hans egna dikter, utan en korsning mellan antologi och essä.
Dels får vi ta del av hans tankar kring poesi, dels av dikter som har inspirerat honom. Själva greppet är oerhört givande och jag önskar att många fler tar efter – att vi pratar betydligt mer om våra inspirationskällor i läsväg.
Dikterna här är av skilda slag: klassiska och moderna, berö...

LitteraturMagazinets recension
av
Samlade dikter, Edith Södergran
Stark poesi som håller – om och om igen







Jag blir aldrig mätt på Edith Södergrans dikter.
Som tonåring älskade jag sönder Södergrans smärtsamma, ångestplågade dikter om lyckan och döden. För några år sedan läste jag hennes samlade verk och fick stor respekt för henne som diktare. Nu fick en ny utgåva mig att läsa alla hennes dikter än en gång – och jag blir återigen lyrisk, förtrollad.
Romaner vin...

LitteraturMagazinets recension
av
Stensamlarens sång, Sjón
Stundvis alldeles briljant







Sjón är en mytomspunnen och kultklassad isländsk författare med bred repertoar: han skriver både romaner, noveller och dikter. Nu finns hans poesi på svenska. Men diktandet har vissa ojämnheter.
Sjón heter egentligen Sigurjón Birgir Sigurðsson. I Sverige har han på senare år blivit omtalad, men inte så mycket i sin roll som poet. Därför är det verkligen på tiden att Rámus förla...
Anmäl textfel