LitteraturMagazinet Mat - Författarintervjuer, trender och nyheter - Kokböcker och inspirationsböcker i köket

 Krönikor 

Erika Wallman sammanfattar det svenska kokboksåret

"Inget nytt under solen"

Det svenska kokboksåret förlöpte utan några ögonbrynshöjare. Per Morberg, Ernst och Plura levererar en jämn ström av böcker, liksom de mest namnkunniga kockarna Leif Mannerström, Erik Lallerstedt, Tina Nordström.

Läs mer ...
 Recensioner - Matlitteratur 

LitteraturMagazinets recension av 30 dagar vegetariskt : himla lätt & gott!, Carin Jämtin

Påhittigt, varierat och ekonomiskt

En pedagogisk kokbok, med lättlagad och jättegod mat"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Kocken Lotta Bäckström har tillsammans med Carin Jämtin sammanställt en vegetarisk kokbok som kombinerar gröna recept med klimatpolitik. Jag kan med en gång erkänna att jag inte är någon matskribent och att jag vanligtvis inte använder mig av kokböcker i någon större utsträckning. Sanningen är att även om jag haft tillgång till kokböcker så har jag mest bläddrat i dem för att...
LitteraturMagazinets recensent: Sandra Sandström

Lättsamt bildspel över makthavare vid bordet och rätterna de äter

Matens makt, Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson
Det blir en läsvärd odyssé genom kokkonstens historia, nya vinklar på berömdheter och mycket exklusiv mat"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Johan Köhler

Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer

Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson
Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna!"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Frida Holmen Niblaeus

Behändig och inspirerande kokbok för vardagsstressade

Veckans favoriter : middag på bara 30 minuter, Sara Begner
Jag tror alla kan få inspiration till att göra middagarna under vardagarna lite enklare, godare och roligare med hjälp av den här kokboken – oavsett om man är mästerkock eller ej"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Pernilla Flisberg
Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin

LitteraturMagazinets recension av Rätt ur jorden : handbok i självhushållning, Bella Linde

Odlingsbibel som väcker tankar om mat och livsmedelsindustrin

"Rätt ur jorden" lyfter fram kunskap som alltid funnits och varit livsviktig, men som vi idag är på väg att förlora. Det är en uppslagsbok att luta sig tillbaka mot och inspireras av"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Gammal kunskap paketerad med vackra bilder och inspirerande tips. Så kan ”Rätt ur jorden – en handbok i självhushållning” beskrivas. Mat som fraktas jorden runt och är besprutad många gånger om har blivit vardag. Många gånger vet vi inte ens vad det är vi faktiskt äter. Kanske är det just därför som frågor om vad maten består av och var den kommer ifrån är mer aktuell...
LitteraturMagazinets recensent: Jonna Lindberg

Visst går det att göra nyttigt godis utan vitt socker

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk, Ulrika Hoffer
Här är det någon som har tänkt till och gjort en riktigt bra avvägning"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke

Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger
Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En stor gärning förvandlad till en platt tidslinje

Tore Wretman : maten och livet, Mats Ekdahl
Ibland glimmar det till, som i beskrivningarna av Wretmans barndom och forna tiders restaurangkök"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

LitteraturMagazinets recension av LCHF hela livet! : en miljon menyer för hälsa och viktminskning, Klara Desser

Besvärligt format vägs upp av receptskatten och tilltalet

för säkerhets skull har recepten försetts med varningstexten "Bara till fest!""
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Klara Dessers senaste kokbok är den elfte i ordningen. Hon har gått från att vara en av GI-pionjärerna till att bli LCHF-förespråkare och i den här receptsamlingen kan man kombinera sig fram till en miljon menyer. Kanske är det sant som hävdas i baksidestexten, att detta är "den enda LCHF-kokbok du behöver". Jag har alltid gillat Desser och hennes böcker. Hon är inte den som syns mest eller skriker högst i ...
LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

En resa in i det indiska köket och den indiska kulturen

Bombay Takeaway : Indien genom maten, Malin Mendel Westberg
En mix som får smaklökarna att krulla sig lite och ger mig hemlängtan till ett land som jag aldrig har besökt"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Emma Kreü

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen
En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman

Hjälpsam bok hela julen – men var är barnen?

Fixa julen : proffsens bästa tips för en lyckad jul, Bengt-Göran Kronstam
Det som gör att den här boken får mig att längta efter julen är Jan Gradvalls uppslag med julfilmstips"

Läs recensionen ...

LitteraturMagazinets recensent: Erika Wallman
ANNONS
Elisabeth Grate
 Intervjuer 
"Mer kärlek och mindre ostronskum"

Anette och Emma gör egen matkasse

"Mer kärlek och mindre ostronskum"

För några år sedan släppte Anette Rosvall och Emma Hamberg en modern version av husmorsalmenacka och lanserade sig själva som ”husmorsorna”. Sedan dess har det blivit ytterligare två kokböcker – en om fredagsmys och en om mumsiga bakverk och efterrätter. Nu kommer den fjärde gemensamma kokboken. Denna gång hoppar de på ”matkasse”-trenden. Men i deras version vidareutvecklats idén ett snäpp. Den stressade barnfamiljen får handla själv – men blir å andra sidan betydligt mer flexibel. Handlingslistorna kan man ladda upp direkt i mobilen.

Läs mer ...

Anmäl textfel

litteraturmagazinet.article_129362.comments
ANNONS

Avdelningsredaktör

 Artiklar 

Mera grönt på tallriken

Vego är höstens stora mattrend

Höstens mattrend är grön. I alla fall om man tittar på de kokböcker som säljer mest just nu. Bland de populära titlarna finns flera matböcker som lär ut hur man gör gröna smoothies och lagar vegetarisk mat till vardags.

Läs mer ...
 Blogginlägg avdelning Mat 
 

Maria Sidén

Bok-
presentation:
Frisk av mat : LCHF från början
Författar-
presentation:
Mats Lindgren
Inbunden
Finns i lager, 297 kr

Recension av "Frisk av mat-LCHF från början"

Författaren Mats Lindgren var i farozonen. Hälsan var ett dåligt skämt. Diabetiker, fet och trött. Hjärtbesvär redan i 50-års åldern och kronisk värk. Tilltron till sjukvården rasade i takt med att de ville skriva ut mer medicin.

När Lindgren ändrade sina kostvanor blev han som pånyttfödd. 8 kilo senare, ett par glasögon fattigare, diabetes , acne och till och med en bättre sångröst. Detta och många fler hälsovinster tackar Lindgren LCHF för.

Många intressanta personliga erfarenheter gör boken läsvärd och ger en tankeställare. Dagens samhälle med kemikalier mest använda ingrediens kan göra den mest nonchalanta mörkrädd. Oavsett om du är en LCH eller LCHF/52 eller allt vad det kan vara så får du dig en tankeställare. 

Tillexempel berättar Lindgren om Glykering, vilket innebär att sockret vi får i oss bilder en hinna över alla kroppsdelar. Vilket skapar en förruttnelseprocess som i sin tur skapar svampbildning, infektioner och bakterier...Inte trevligt, nu undviker jag i princip helt vitt socker.

Jag har fått några tips på vägen. Likt många andra i dagens samhälle har jag "magproblem", misstänkt IBS. Så jag kan inte ta till mig en hel diet likt LCHF  men har fått värdefulla insikter och tips. Vilka jag anpassar till min kost med ekologist, cirka 70% vegetariskt, gluten och laktosfritt..

Lindgren berättar om sin mat och hälsoresa på ett intressant och underhållande vis. Med personliga reflektioner blandat med vetenskapliga rön. Lindgren riktar intressant kritik mot hälsovården och ifrågasätter samhällets normaliserande av sockrandet breddning i de flestas liv. I boken finner du veckomenyer, kolhydrattabeller samt baskunskaper och rent praktiska råd till att ändra sin kost. I dag lever Lindgren på sin livsresa, han driver ett hälsoföretag på nätet, föreläser samt anordnar kurser. 

Läsvärd och tänkvärd som alla borde läsa.


Avdelning: Mat Taggar: #mat #LCHF #lchf #recept #hälsa #sjukdom #diabetes #socker #gluten #fet mat #kostvanor #glykering #vitt socker
Kommentera
 

Esther Hansen

Bok-
presentation:
Tio lektioner i matlagning
Författar-
presentation:
Lotta Lundgren
Flexband
Beställningsvara, 262 kr
MP3 CD
Beställningsvara, 280 kr
Pocket
Finns i lager, 69 kr

Kokbok som ljudbok, kan det fungera?

Om en kokboksljudbok kan fungera beror naturligtvis på vad man vill ha ut av sin kokbok. Personligen använder jag endast kokböcker som uppslagsverk. Av gammal vana. Det var så jag en gång för mycket länge sedan lärde mig laga mat. Men jag vet att många läser kokböcker för att få inspiration och hitta nya recept.

Att lyssna på Lotta Lundgren är alltid underhållande och nu har hon läst högt för oss från sin bok “Tio lektioner i matlagning”. Det är mycket roligt, inspirerande och lärorikt att lyssna på Lundgrens frågor, förslag och synspunkter.

Jag tappar dock koncentrationen vid uppläsning av recepten. Listor med flera än två punkter får mig att ge upp. Jag blir därför glad när det kommer ett recept på stekt aubergine eller en läcker efterrätt som bara består av två ingredienser.

Den största behållningen av ljudboken är den uppmuntran man får att använda sin fantasi eller helt enkelt bara sätta igång. Som med allt annat blir man duktigare på matlagning ju mera man håller på. Jag har därför lagat mat oftare än på flera år, sen jag först lyssnade på boken.Visserligen har jag inte följt något av det som boken ger recept på, men spelar det någon roll? Det viktiga här har varit att hitta lusten och att komma igång.

-Känslor är känslor, och som alla vet kommer det hela tiden nya, förklarar Lotta Lundgren och fortsätter sedan med berättelser om hur man rensar en gös eller en strömming. Och varför skall man göra det? För att det är kul och för att man får en sån självkänsla när man kan göra det!

Jag blir så inspirerad! För första gången i mitt liv får jag lust att rensa fisk och tror mig om att kunna göra det!

Med andra ord är detta inte någon vanlig kokbok, det är en bok om kärlek, om samlevnad, om sinnlighet och om att utvecklas som människa. Eller som Lotta Lundgren uttrycker det på ljudbokens omslag: Fakta och känslor med inslag av recept och ren lögn.

Boken rekommenderas varmt till alla, oavsett förkunskaper i matlagningskonsten eller inte.


 


Avdelning: Mat Taggar: #matlagning #kokkonst #kött #diskmaskin #köksredskap #morakniv #kärlek #samlevnad #sinnlighet #fantasi #självkänsla #fiskrens
Kommentera
 

Jonna Lindberg

Bok-
presentation:
Mera vego : mat för hela familjen
Författar-
presentation:
Lisa Bjärbo
Inbunden
Finns i lager, 307 kr

Lucka nummer 16: Det vegetariska julbordet

Veckan före jul brukar gå i rekordfart. Förutom att städa, baka, klä gran och köpa julklappar börjar det bli dags att tänka på julmaten. I min familj har vi alltid knyt till julbordet, och samma personer bidrar ofta med samma maträtter. I år ville jag laga något annorlunda.


Avdelning: Mat Taggar: #julkalendern14
Kommentera
 

Maria Sidén

Bok-
presentation:
Vår gröna kokbok
Författar-
presentation:
Sara Begner
Inbunden
Finns i lager, 316 kr

Recension av Vår gröna kokbok

På bilden ser ni min version av Burgundisk kidneyböngryta (Vår gröna Kokbok sid 186).

Eftersom jag är tidseffektiv (läs lat) så blötlade jag inte bönorna i kallt vatten 8h som receptet ville, utan hällde bara i ekologiska garants bönor, jag tyckte det blev gott.
Jag och min man (nämner gärna mans detaljen i irrelevanta sammanhang när man är nygift som jag) har blivit halvt vegetarianer. Vi äter nästan aldrig kött hemma men visst eftersom vi båda har varit köttälskare så har det fungerat ungefär som att ta nikotinplåster. En slags avvänjningsfas.


Till vår hjälp har vi haft Nordstetds Vår gröna kokbok. Den klassiska kokbok många har i hyllan är även i denna gröna sköna version omfångsrik i fråga om baskunskap. Boken har kapitel som vad symbolmärkningar på livsmedel betyder och diverse fakta om livsmedel. Det finns gott om laktos/gluten och andra anpassade maträtter som passar många olika matälskare.

Jag rekommenderar den till både den gröngöling som flyttat hemifrån, till dig som kanske vill äta och veta mer om den gröna maten. Recepten har en bra vidd på både vardags/festmat och efterrätter. Det är mat vi vanliga döda kan laga och samtidigt för er som mer eller mindre bor i köket. 


Avdelning: Mat Taggar: #vegetariskt #veggo #grönmat #köttälskare #livsmedel #matälskare #vardagsmat
Kommentera
 

Pernilla Flisberg

Bok-
presentation:
Gröna juicer & smoothies : turboladda kroppen med rå energi!
Författar-
presentation:
Marlene Gustawson
Inbunden
Finns i lager, 181 kr

Goda vanor, del 1

Tidigare i somras testade jag och min familj att göra lite olika smoothies, det lät gott och svalkande i värmen. Jag blev positivt överraskad hur gott, enkelt och nyttigt det är att göra så kallade gröna smoothies. Det blev minst en grön drink per dag och nu är vi helt fast vid denna vana, vi kan inte vara utan en hälsosam smoothie varje dag.


Avdelning: Mat Taggar: #hälsokost #hälsomat #smoothies #grönsaker #frukt #bär #näringsämnen #energi #hälsa #hälsosam #mixer #vetegräs #mellanål #ingefära
Kommentera
 

Eleni Schmidt

Sushi

Har nu för första gången på länge köpt en kokbok.


Avdelning: Mat Taggar: #Sushi
Kommentera
 

Erika Wallman

Ris a'la Malta är det likväl

Jag kan inte låta bli att reagera när sånt här passerar, när ingen reflekterar för det låter ju så proffsigt:

Den unga heta kocken berättar om en av sina skapelser. Mmmm... det kanske man skulle prova.

Eller vänta nu. Det är ju helt vanlig Ris a'la Malta! Må hända på en minimuffins (modeord för liten bit sockerkaka, förf. anm.), men i alla fall. Ris a'la Malta är det likväl. Men så säg det då! 


Avdelning: Mat Taggar: #mat #julmat #ris a'la malta #recept
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Per Morberg missade inte boksigneringen i alla fall Sonja Abrahamsson

Per Morberg missade inte boksigneringen i alla fall

Kvar fanns bara en stor tron gjord av renaste papp. En tron helt tapetserad med bilder på Morberg. "

Jag kom till butiken ungefär ett dygn efter att den hypade julmatsförfattaren varit på besök. Kvar fanns bara en stor tron gjord av renaste papp. En tron helt tapetserad med bilder på Morberg. 


Avdelning: Mat
Kommentera
 

Emma Kreü

Bok-
presentation:
Bombay Takeaway : Indien genom maten
Författar-
presentation:
Malin Mendel Westberg

Åh, vilken hemlängtan

Just nu trängs det flera böcker på mitt nattduksbord (eller, ärligt talat, kattens klätterbräda där hon bara använder den övre delen och den undre tjänar som bokhylla) som är mycket intressanta. Där finns bland annat Donna Tartts senaste, hennes första på tio år, samt den avslutande delen i Engelsforstrilogin. Mycket spännande saker, alltså.

Men där trängs även en helt annat bok, nämligen "Bombay Take Away - Indien genom maten" av Malin Mendel Westberg. En bok om människorna, kulturen, samhället - och självklart maten, i främst Bombay. Fusionfood, traditionell matlagning och religiös föda i en glad mix. En bok som förundrar mig på många sätt, men mest av en särskild anldening - den ger mig hemlängtan så att tårna krullar sig. Och jag har inte ens varit i Indien. 

Men jag bodde i mer än fyra år i Dar es Salaam, Tanzania, och tre av dessa åren huserade jag i ett område där det mest bodde människor av indisk och pakistansk härkomst. Alla de närmaste resturangerna  - från de lite flådigare till de som bestod av en tillfällig grill och en träbänk, var inspirerade av det indiska köket. Och det var gudomligt gott. 

Matpassionerad som jag är, minns jag mycket genom just smaker och dofter, och när jag jag läser Mendel Westbergs bok så är det mixi, bhadjias och gobi manchurian dry som svämmar över i minnescentrat. Allt det andra kommer liksom på köpet. Resturanger där man satt under bar himmel i skymningen och tittade på fladdermöss stora som katter som flög förbi, chai masala i en alldeles för tunn plastmugg på en skumpig väg någonstans utanför Bagamoyo, chapatis stekta i skjul av korrugerad plåt. Det vattnas i munnen och jag googlar och twittrar frenetiskt om vart jag kan hitta Chindian food i närheten av Stockholm. Och jag inser att jag har hemlängtan.


Avdelning: Mat Taggar: #Indien #hemlängtan #Chindia
Kommentera
 

Emma Kreü

Bok-
presentation:
Jamies kök
Författar-
presentation:
Jamie Oliver

Jamie Oliver på tallriken

Jag tycker att det alltid är lika spännande att laga något som jag hittat i en kokbok. Blev det som jag hade tänkt mig? (ibland)  Ser det ut som på bilden? (i princip aldrig) Blev det gott ? (ofta, jag väljer rätt) Och, egentligen det viktigaste, bibehåller kokboksförfattaren sin status som tillförlitlig källa till inspiration för min matlagning? Det är ju den faktorn som gör att jag återkommer till den boken och i framtiden återinvesterar i flera böcker av samma författare. Ibland blir det riktigta fullträffar, ibland blir det helt enkelt inte alls som man hade tänkt sig, på något plan. Men när det blir så bra som man hade tänkt sig, vilken glädje det kan bli! 

 

Häromdagen var jag hembjuden till en god vän som hade lyckats precis med just det - hittat ett recept som funkade klockrent. Det såg ut precis som i boken och samkade himmelskt! Okej, någon liten modifikation tillkom, men det var mariginellt. Annars var det som att få en liten slice av Jamie Oliver på tallriken... Eller i alla fall den smak han försökte förmedla.

 

  

 

 

Och så var den signerad också, det kanske bidrog till ansträngningarna...?

 

 

        


Avdelning: Mat
Kommentera /Visa 2 kommentarer
 

Emma Kreü

Bok-
presentation:
Kockarnas bröd : 48 favoritrecept från flera av Sveriges främsta kockar
Författar-
presentation:
Annika Mogensen

Bröd i stora lass!

Åter igen tillbaka till det där med att läsa kokböcker som kvällslektyr, denna underbara syssla som jag ägnar mig åt de kvällar jag går mätt till sängs (vilket är de flesta, om jag inte tappat i planeringen totalt).

Vissa kokböcker är ju alltid liiite roligare att läsa av olika anledningar. Kanske mer inspirerande, kanske mer detaljer, kanske ett rolligt tema, vad vet jag?  Allt beror på hur, när och var jag läser dem. Men, i och med min familjekonstallation så är det alltid lite roligare att läsa bakböcker, då min mans familj drev bageri i 49 år. Jag har nämligen någon att bolla med då, i alla lägen, då han kan sina bakningsrutiner utantill. 

"Skulle du göra din surdeg på det här sättet?"

"Ska man verklgien göra så här med sina muffins?"

"Alltså, jag får aldrig till ytan på bröden som de pratar om här i boken, hur gör man egentligen?"

Det är som att leva med ett underbart, fantastiskt bak/brödlexikon som kan ifrågasätta allt som jag entusiastiskt och ganska okunnigt pekar på de olika inläggen och bildern. Alltså, jag har ju lärt mig en hel del under åren, speciellt de som jag jobbade i kassan i bageriet, men inte på samma sätt. Och det gör läsningen ännu roligare.

 

För tillfället läser jag (eller kanske 'vi' i det här fallet?) "Kockarnas bröd" som är både rolig och inspirerande och olika ämnen stöts och blöts varje gång den kommer fram. Hur gott smakar egentligen bröd med aprikospuré i? Hur ser en bra knäckebrödssmet ut? Hur ser egentligen den ultimata surdegen ut? Alla de frågor som väcks precis innan John Blund kommer och tar en!

 


Avdelning: Mat
Kommentera
 

Erika Wallman

Bok-
presentation:
Sju sorters kakor
Författar-
presentation:
Ica Provkök

Vilken kokbok skulle du vilja skriva?

Det finns ett antal tunga existentiella frågor som de flesta av oss brottas med då och då. De där djupa, svåra frågorna som man kan ägna ett helt liv åt att försöka besvara. Som säger något om hur det är att vara människa. Ni vet så klart vilka jag menar:

Vilken kändis skulle du ligga med om du fick chansen?
Vilka skulle du tacka om du vann en Oscar?
Vilka låtar skulle du spela om du fick sommarprata i P1?

Och så finns det ju en till, en riktigt svår en:

Vilken kokbok skulle du vilja skriva?

En svår fråga därför att den har så många dimensioner - för det finns ju hundra sätt att göra en kokbok på. Vilken känsla ska den förmedla? Vilken typ av bilder ska illustrera och hur framträdande ska de vara? Vilket språk ska jag använda och vem vill jag nå? Ska boken ligga på soffbordet och inspirera eller ska den vara mitt i smeten?

Samma recept kan ju förpackas på så många olika sätt och därmed ge helt olika associationer. Leila Lindholm kan ta vad som helst ur Sju sorters kakor och göra till Nordens trendigaste lilla mördegsklump. Anna Bergenström kan plocka ner den mest självsäkra ankconfiten på jorden. Det var så det gick till när den gamla hederliga surkålen och farmors besvärliga korvstoppande blev lite förmer. I rätt händer kan allt få en renässans, tro mig.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om kokboksstilar. Och det kommer jag att göra, om och om igen. Jag skulle också kunna avslöja vilken kokbok jag skulle vilja skriva. Och det kommer jag nog också att göra, men inte nu. Först vill jag veta vilken kokbok du vill skriva.


Avdelning: Mat
Kommentera
 

Emma Kreü

Mättnad inför sömnen

Kokböcker har blivit en av mina favoritkategoriern när det gäller att läsa vid sänggång."

Mycket har jag lärt mig från alla de kokböcker som jag har läst och för tillfället läser. Kokböcker har blivit en av mina favoritkategoriern när det gäller att läsa vid sänggång. Inte lika tackeväckande som zombielittratur, inte lika sömnstörande som skräck och inte lika frustrerande som viss skönlitteratur. Och som sagt, mycket har jag lärt mig.

Massor om allt från inspektion vid inköp, tillredning och förtäring. Om passande saker, så som dekorationer, variationer och kombinationer. Om tillbehör, upplägg och trevlig dukning. Om tillhörande viner, om mattraditioner och kulturell bakgrund. Allt detta har jag lärt mig. 

Men bland det viktigaste, alla kategorier, är det faktum att inte gå och lägga sig hungrig och sedan läsa kokbok som kvällitteratur. Det slutar aldrig bra. Då är det till och med bättre att läsa skrämmande vampyrlitteratur som får mig att sova med lampan tänd. För att läsa kokböcker när man ska sova på halvtom mage, det slutar banne mig aldrig bra....

 


Avdelning: Mat
Kommentera
 

Emma Kreü

Bok-
presentation:
Vår julkokbok
Författar-
presentation:
Sara Begner
Kartonnage
Beställningsvara, 251 kr

Julen hittills

Julafton.

Glögg. Sill. Skinka, köttbullar och lite ungsomelett. Senap, lax och en julmumma. En liten skvätt snaps på det. Glada skratt, barndomsminnen. Makrill. Ris á la Malta och saftsås. Kalle Anka. Chokladparlier. Mer glögg. Babysnarkningar. Sedan päron och parmesan, morotssallad, och ännu mer lax. Romsås. Novalucol. Stimmigheter. Choklad på det. Ytterligare en Novalucol. Diskussioner och ännu mera skratt. Te och lite julgodis.

 

Julklappsutdelningar i tre olika format. Del 1-7 i en efterlängtad fantasybokserie och några smarriga kokböcker. Ett glas vin till det, tillsammans med lite stillsam avrundning.

 

Jag hoppas att ni har haft en lika fin jul som jag har. Än är den inte slut, men jag tror att jag ska lägga mig ner en stund, tillsammans med "Fool Moon" av Jim Butcher. Snart hörs nog bara mina snarkningar i den här lägenheten.


Avdelning: Mat
Kommentera
 

Emma Kreü

Jullitteratur som förhoppningsvis resulterar i knäck i mängder...

Under åren i Afrika firades inte julen på det sättet som jag helst vill - ett konstant glöggmysande, pepparkakssmaskande, pyntande och bakande från och med sista veckan i november. Det firades på andra trevliga sätt, bland annat genom det årliga Luciafirandet hemma hos svenska ambassadören,  och tillsammans med trevliga vänner fram tills dess att det var dags att flyga hem några dagar innan julafton och sedan under några dagar tvångsinta allt det som man saknat i flera veckor. Ofta var jag väldigt väldigt nöjd, men lista över saker som "vore himla kul att göra, men som inte blir av just nu" blev längre och längre och resulterade i att det finns en massa uppdämda behov här hemma just nu.

 

Behov av att koka knäck, pyssla, hämta sin egen vitmossa i skogen, äta pepparkakor och dricka glögg. Helst i omgångar, helst i mängdar. Därför måste jag ju säga att lyckan var gjord när det landar inte bara en utan två böcker med fokus på julgodis, pyssel och glöggmys hemma hos mig. Nu är det bara upp till bevis, snart är det Advent och jag vill se om de kan göra mig så nöjd som jag hoppas...

 


Avdelning: Mat
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Emma Kreü

Där man minst anar det...

...kan man hitta den mest intressanta läsning, upptäckte jag nyligen. Det är inte bara böcker som kan bjuda på överraskningar, utan även tidningsstället har en hel del som tydligen kunde förvåna mig när jag närmade mig det! Eller, rättare sagt, släktingar som läser helt andra saker än jag själv. Den här gången lånade jag ett exemplar av tidningen Allas för att se närmare på innehållet. 

 

Det var recepten som väckte intresset när jag bekantade mig med Allas och sedan gick det av bara farten. Jag blev glatt överraskad och många av mina fördomar kom på skam, alltid intressant när det händer. Av naturliga skäl mindre utseendefixering än i många så kallade damtidningar och en hel del av artiklarna var riktigt intressanta. Dock är jag inte så förtjust i korsord, har alldeles för lite tålamod för det, det är väl det enda.

Ska kanske tillägga att jag väldigt sällan nuförtiden läser nästan bara läser magasin som fokuserar på litteratur, samhällsfrågor eller mat, av någon anledning blir det alltid böcker annars. Dessutom har jag alltid avfärdat Allas som en tidning för kvinnor med helt andra intessen än vad jag har (och i helt andra åldrar), och visst märks det också (kanske mest på annonserna om hörapparater, av någon anledning...), men inte lika mycket som jag tänke. Kan det ligga något i det faktum att senast jag tittade i en Allassidning var för sju-åtta år sedan? Det kanske ine är tidningen som har förändrats, det kanske är jag...?


Avdelning: Mat
Kommentera /Visa 1 kommentarer
 

Emma Kreü

Bok-
presentation:
Svampkokboken : enkelt och gott till vardag och fest
Författar-
presentation:
Ingrid Holmberg
Halvklotband
Finns i lager, 183 kr

Ord är (nästan) överflödiga

Tja, ibland säger bilder mer än ord. Som att gå ut och leta rätt på något som är unikt för Norden och sedan gå hem och äta upp det...

Först ut i skogen...

 

Till en början gick det trögt att hitta de små trattkantarellerna..

 

Men efter en stunds plockande så blev det i alla fall tillräckligt för en måltid!

Efter att ha konsulterat experterna, Ingrid och Pelle Holmberg i "Svampkokboken" så blev det till slut en jättegod gryta! Nästa gång är jag sugen på att prova en soppa, och kanske till och med våga mig på något annat än just trattkantareller. Men med min vanliga tur så blir det väl något giftigt, så jag kanske ska skynda långsamt...


Avdelning: Mat
Kommentera /Visa 1 kommentarer

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Obligatorisk kritisk läsning inom pedagogik

Recension: Lärarens återkomst : Från förvirring till upprättelse av Jonas Linderoth

Målande porträtt av en lärdomsgigant mitt i Europas renässans

Recension: Gutenberggalaxens nova av Nina Burton

Lättläst om klimakteriet

Recension: Klimakteriet av Maria O'Donnell

Jordahls roman ger katharsis

Recension: Som hundarna i Lafayette Park av Anneli Jordahl

På visit i de hemlösas hem

Recension: Swede Hollow av Ola Larsmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Chefredaktör: Hanna Modigh Glansholm (tjänstledig)
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.LittMag 2.15.7.onlyNewEditons