Recension av Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger: Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Matnostalgi: Rätterna vi minns och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger

Moderna matminnen leder till skratt och eftertanke

Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Matnostalgi : rätterna vi minns och de vi helst vill glömma
Författar-
presentation:
Joanna Drevinger

Forna tiders mat har vi fnissat åt förr, vare sig det är historieätare i teve som beger sig till medeltiden, ett urklipp ur husmorskalendern från matransoneringsåren eller ett blogginlägg om den bruna maten på 70-talet. Det är enkelt att skratta åt eftersom det inte rör oss, det var ju så längesen och nu vet vi minsann bättre. Eller?

Boken "Matnostalgi" tar sin början 1970 och kryssar sedan fram mellan dukningstrender, teve-kockar och onödiga köksprylar ända till våra dagar, 2010-talet. Men det var ju alldeles nyss! Kan man verkligen skriva om gårdagens lunch som en historisk händelse? Kan man kalla det nostalgi när det hände ifjol? Med tanke på hur snabbt vi numera svänger mellan trender och dieter och med vilken hastighet utvecklingen av nya livsmedel sker, samt hur vår kunskap om näring, hälsa och miljö ständigt ökar, så vill jag påstå att det är fullt möjligt. Den senaste kokboken känns redan passé, den nya trenden enligt det glättiga matmagasinet har redan floppat, julens synder är redan glömda. Frågan är alltså inte om vi kan kalla det nyligen inträffade för historia, frågan är snarare om vi är redo att skratta åt oss själva och det vi nyss åt.

Joanna Drevinger har inte bara gått igenom kokböcker och mattidningar för att vaska fram tidstypiska recept. Hon sätter även dessa recept i en kontext då hon för varje årtionde också listar viktiga världshändelser, berättar om tidstypisk köksinredning, mat i media, hur krogkartan såg ut och vad vi hade i glasen. Vi påminns om hur vi kryddade och dukade till vardag och fest och får en spellista med de största hitlåtarna –praktiskt för den som vill återskapa ett 80-talsmingel eller en milleniumfest.

Boken har ett rasande tempo, som läsare får man själv ta ansvar för att slita sig och stanna upp för att reflektera och minnas. Ett par gapskratt bjuder boken på men framför allt kantas läsningen av fniss, grimaser, höjda ögonbryn och små utrop som "Ja just det! Det hade jag helt förträngt!" och "Men hur tänkte man egentligen?!"

Bästa sättet att läsa boken är nog tillsammans med någon, att skratta och våndas tillsammans, helst med någon man delade just de där decennierna och minnena med. I brist på gammal bekant får man istället högläsa valda stycken för första bästa som råkar komma in genom dörren när man flinar som bäst. Det här är en bok som uppmuntrar till samtal, helt enkelt för att vår egen historia och det vi satt tänderna i genom åren är ämnen som berör oss.

"Matnostalgi" är en rättfram, kvick och humoristisk bok som får läsaren att reflektera kring den egna måltiden och de val vi gör. Den saknar de djupare analyserna men bidrar ändå till ett inre ifrågasättande av varför vi som enskilda eller som kollektiv får för oss att äta, gilla och ogilla vissa rätter eller företeelser (latte, fredagsmys), varför vi anser att ett kök är snyggare än ett annat, varför vissa prylar känns nödvändiga och andra inte. En rolig tankeställare helt enkelt utan att tonen blir nedlåtande.

Allt jag saknar är bilder; på mat, krögare, dukning. Jag behöver hjälp med minnet och för att komma i stämning och så värst många 70-talskök eller närbilder på friterad Camembert hittar man inte på Instagram om vi ska vara ärliga.

Erika Wallman

Mottagen: 18 mars 2014

 

Anmäl textfel

Utgivning

Matnostalgi : rätterna vi minns och de vi helst vill glömma

av Joanna Drevinger
I Matnostalgi tar vi en promenad längs minnenas allé. Vi minns 70...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB