Recension av Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson: Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare, Mattias Kristiansson

Mat att bli mätt på, och samtidigt sugen på mer

Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna!"
Bok-
presentation:
Vego hela dagen - Vegetariska recept för unga matälskare
Författar-
presentation:
Mattias Kristiansson

"Vego hela dagen" är en kokbok för unga av Mattias Kristiansson. God och rolig mat som bara råkar vara vegansk.

Mattias Kristianssons främsta kännetecken är hans entusiasm. Han är en produktiv vegopredikant som visar att vegansk mat är precis som annan mat, bara godare. Han inledde vegobanan med en blogg och följde upp med en vegansk mattidskrift. Parallellt gav han ut ett antal vegokokböcker för vuxna. Nu är det dags för hans första kokbok för barn, "Vego hela dagen".

En kan tycka antingen eller om det bombastiska språket. Här flödar en uppmuntrande entusiasm, som till exempel i det här stycket om att göra egna vegobollar: "det är alltid enklast och godast att rulla bollarna själv. Efter några stycken har du fått in tekniken och du kommer förvandlas till en ultraeffektiv vegobollsmaskin utan stopp." Eller denna beskrivning, som upphöjer en vanlig pastagratäng: "Man ska inte vara ytlig, inte alls. Alla är vackra på sitt sätt, men den här gratängen är helt enkelt lite snyggare än andra gratänger. Den liksom glöder från insidan."

Ett annat viktigt kännetecken är frånvaron av pekpinnar. Även om veganska ersättningar beskrivs i början av boken, så står det "mjölk", "yoghurt" och "grädde" i recepten. Vilka råvaror som ska användas, bestämmer matlagaren själv. Några inpass om nyttigheter finns det, men det viktigaste tycks vara att maten är god och rolig, och ibland att den imponerar på andra också. Recepten i boken är en inspirerande blandning av extra allt. Både husmanskost och asiatiska influenser, både enkelt och pyssligt beroende på tillfälle. Och så de galna idéerna! Tänk att jag aldrig kommit på att koka pasta, sås och tillbehör i samma kastrull förut – vilket bra sätt att spara disk. Eller att lägga tortillabröden på varandra, med fyllning emellan, in i ugnen, och så får du en hög och vacker tacotårta.

Istället för tjusiga dukar eller fat, eller enkelt vitt, så är bakgrunderna i denna bok oftast tecknade eller målade. Det bidrar till en lekfull helhetskänsla"

Hur är en kokbok för barn, jämfört med en kokbok för vuxna? En skillnad mot Kristianssons tidigare kokböcker, är det pedagogiska tilltalet i bokens inledning. Här beskrivs redskap och maskiner, och tipsas om allmänna saker att tänka på i köket. Något som får "Vego hela dagen" att skilja sig från andra kokböcker för barn, är de roliga och positiva svaren på alla frågor en kan få när en äter vegetariskt. Det finns också en liten text om näringslära, som främst hänvisar till Livsmedelsverkets webbsida. Matbilderna känns också nya, jämfört med Kristianssons tidigare böcker. Istället för tjusiga dukar eller fat, eller enkelt vitt, så är bakgrunderna i denna bok oftast tecknade eller målade. Det bidrar till en lekfull helhetskänsla.

Recepten är sorterade i kategorierna Frukost, Mellanmål, Lunch och middag, och Bjuda! Och sist kommer några efterrätter. Jag saknar innehållsförteckning, och förstår inte alltid skillnaden mellan kapitlen Lunch och middag och Bjuda!. Bjudmaten kanske ska vara mer imponerande för eventuella gäster, men det finns många recept bland den "vanliga" maten som också har imponeringspotential. Är det priset på ingredienserna, eller antal pilliga moment i matlagningen, som styr? Det är också konstigt att efterrätterna inte fått någon egen rubrik, utan bara finns med i slutet av bjudkapitlet. (Även om det är lite logiskt att en äter mer efterrätt när en bjuder andra.)

När en skriver för ovana matlagare, är det ännu viktigare att recepten är lätta att förstå, och att saker står i rätt ordning. Oftast går det utmärkt: redskapen som behövs står tydligt utmärkta, ingredienser i ena spalten och beskrivning steg för steg i andra spalten. Men till exempel funderar jag på om pastan till tofubollarna med pinjenötter ska kokas först, eftersom det momentet står som nummer ett, eller sist, eftersom det står att den ska serveras nykokt med bollarna. Ibland kan Kristianssons recept också sakna små detaljer, något som blivit bättre med åren, men här och där har det smugit sig in några korrfel.

Sammantaget är "Vego hela dagen" en kokbok som gör mig glad, hungrig och inspirerad och som jag tror att många unga vegetarianer (och deras vänner och familj) kommer att uppskatta. Den tydliga allergiinformationen för varje recept gör att denna bok välkomnar alla. Nu hoppas jag bara på en uppföljare med ännu fler mellanmål, god vegomat och fantastiska efterrätter.

Slutar skriva nu, jag måste gå och laga mat. Men vilken rätt ska jag börja med?!

Profil: Frida Holmen Niblaeus

Mottagen: 16 februari 2016

 

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tunt men ömsint om en mor

Recension: En kvinnas frigörelse av Édouard Louis

Jul i Berlin 1939

Recension: Mörkläggning av Simon Scarrow

Vackert om en gåtfull färd

Recension: Myten om Luna av Hillevi Torell

Luxemburg under ytan

Recension: Tivolit av Jenny Runesson

Naturnära om livets hårda villkor

Recension: Dit du går, följer jag av Lina Nordquist
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB