Recension av Hamburgare och texmex, Lena Söderström: Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen? - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

LitteraturMagazinets recension av Hamburgare och texmex, Lena Söderström

Variera fredagsmyset - Hur många salsor finns det i världen?

Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Hamburgare och texmex
Författar-
presentation:
Lena Söderström

Den här boken behövs i Sverige idag av två anledningar; vi äter hamburgare på snabbmatställen och vi äter samma tacos varje fredagsmys. Så fundamentalt fel alltså! Hamburgare ska lagas hemma och tacos ska varieras.

Om man läser Lena Söderströms bok "Hamburgare och texmex" kan man få en smärre aha-upplevelse. Hur många salsor finns det i världen egentligen? Man inser hur enkelt det är att variera den här typen av mat "som alla gillar" så att den inte blir tråkig och till slut något som ingen gillar. Recepten är enkla och tydliga och har man maskiner i köket som kan hacka och blanda så är det i princip klart på några minuter. Antingen ger man sig på ett nytt hamburgerrecept med allt därtill eller så plockar man en salsa eller två för att pigga upp fredagsmyset, dagsformen bestämmer. Testa gärna att använda pulled meat istället för färs, eller varför inte göra en lax-tacos?

Det här är framför allt en tillbehörsbok men jag gillar kombinationen av recept i början som mer liknar menyförslag och den avslutande delen med alla såser, salsor, röror, kryddblandningar och tillbehör. Jag hade gärna sett fler goda brödrecept och tycker att det hade varit roligt med ett avsnitt om vad som passar att dricka till maten för att få en helhetsupplevelse.

Tyvärr används flera snygga men svårlästa typsnitt i långa stycken vilket gör det svårt att skumläsa sig igenom ingredienslistor och ingresser och man riskerar att missa värdefulla tips. Som helhet är det dock en riktigt snygg bok som bidrar med den rätta stämningen med kitschig, diner-inspirerad rekvisita och amerikanska neonskyltar. Maten ser aptitlig, rejäl och rustik ut och känns väldigt nyttig. Det är mat att längta efter, inte bara något man tar till i brist på fantasi. Så långt ifrån snabbmatsburgarna och pulverdippen man kan komma alltså.

Profil: Erika Wallman

Mottagen: 9 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sött! : desserter, bakverk och godis

av Lena Söderström
Inbunden, Finns i lager, 212 kr

Pizza : grädda, grilla, njut

av Lena Söderström
Inget slår smaken av nygräddad pizza. Inte minst om man är sin eg...
Inbunden, Finns i lager, 217 kr

Hamburgare och texmex

av Lena Söderström
Saftiga hamburgare, kryddiga tacos, heta wraps - junkfood har tag...

Pajer - matiga och söta

av Lena Söderström
Lena Söderström har lagt sig vinn om att göra en bok med pajer so...

Korvgrytor : och annat läckert med korv

av Lena Söderström
Om 2010 var surdegens år, är 2011 korvens. Det folkkära halvfabri...

Fredagsgott utan stress

av Lena Söderström
I FREDAGSGOTT UTAN STRESS finns många recept på lättlagad och god...

Festmat utan stress : snabbt, lättlagat & lyxigt

av Lena Söderström
Glöm krångliga recept och tidskrävande rätter - välj bland allt d...

Lördagsgott utan stress

av Lena Söderström
När helgen kommer får vi tillfälle att laga mat utan tidspress oc...

Pasta

av Lena Söderström
Alla älskar pasta! Suverän till vardags och oslagbar vid festliga...

Fisk & skaldjur : Enkelt och läckert

av Lena Söderström
Lena Söderströms recept gör det lätt att lyckas med fisk och skal...

Grytor och andra allt-i-ett-rätter

av Lena Söderström
Visst är det bekvämt med mat som kan lagas allt-i-ett! Det kan va...

Variera bjudmaten med nya, läckra tillbehör

av Lena Söderström
När vi planerar en middagsbjudning utgår vi ofta från en paradrät...

Billiga veckan : från fattigmanspasta till budgetlyx

av Lena Söderström
Turbosnabba rätter, fattigmanspasta och lyxig helgmiddag. Här sam...

Små rätter: Tapas, antipasti, smörgåsbord, asiatiskt, meze, zakuski

av Lena Söderström
Ett bord med många små rätter tilltalar både öga och smaklökar!Vi...

Pajer

av Lena Söderström
Hembakad paj med sprött pajskal och saftig fyllning smakar gott b...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB