Recension av Diabetes du kan själv påverka, Kristina Andersson: Ett bra komplement till gammalmodiga böcker om diabetskost - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Diabetes du kan själv påverka, Kristina Andersson

Ett bra komplement till gammalmodiga böcker om diabetskost

När Kate Moss citeras som något slags hälsoförebild för orden ”Nothing tastes as good as skinny feels” håller jag på att sätta den nytillagade bovetemuslin i halsen"
Bok-
presentation:
Diabetes : du kan själv påverka
Författar-
presentation:
Kristina Andersson
Utg.år: 2012

Titeln på Kristina Anderssons bok "Diabetes – du kan själv påverka" utlovar det man som diabetiker behöver så väl, lite kunskap och mycket inspiration. Jag tar mig därför an boken med en viss förväntan.

Boken är uppdelad i två delar där den första förklarar vad diabetes är och hur kost och livsstil påverkar sjukdomen. Den andra delen ger de mer konkreta tipsen.

Författaren uppmanar i förordet läsaren att hoppa direkt till del två om man inte bryr sig om varför man ska göra det man måste göra. Det är en relevant uppmaning. Själv har jag nog inte, sen jag fick min egen diagnos för sju år sen, känt mig så nere över mitt sjukdomstillstånd som efter att ha läst bokens avsnitt "vanliga komplikationer". Kanske fungerar avsnittet som en spark i baken för de som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes, (och det är kanske de som boken i första hand riktar sig till). För mig, som redan lever med sjukdomen, hade det varit välbehövligt med lite nyanser i det svarta. Hur vanliga är olika komplikationer, hur förändras riskbilden med en god blodsockerkontroll, vilka hjälpmedel står till buds?

Sen följer en mer uppbygglig del där författaren till synes kunnigt redogör för kopplingen mellan diabetes och kost. Jag skriver "till synes kunnigt", för som lekman har jag egentligen liten möjlighet att följa upp eller fördjupa mig i det som skrivs. Jag hittar en källhänvisning och den handlar om stektemperaturer. Men jag väljer att tro på Kristina Andersson som ger ett trovärdigt intryck och läser vidare om glukos, fruktos och sackaros.

Bokens stora behållning – som jag vill ge författaren en eloge för – är genomgången av begreppet GI – glykemiskt index, som rätt använt är ett viktigt redskap för diabetiker, men som används slarvigt och omgärdas av många missförstånd. Därav potatisens oförtjänt dåliga rykte. Jag fick själv ompröva flera ”kunskaper” jag trodde att jag hade om GI. Lika spännande är det att läsa om fördelar och nackdelar för diabetiker med flera av dagens vanligaste modedieter och som omges av nästan religiösa föreställningar.

Kristina Andersson går utan prestige igenom vad dieterna går ut på och på vilket sätt de har fördelar eller nackdelar för just diabetiker och vad man vet och inte vet om dieternas övriga hälsoeffekter. Sen plockar hon helt enkelt ut det bästa ur varje och ställer upp några bra grundregler för diabetiker att hålla sig till.

Att försöka motivera människor till en förändrad livsstil är svårt och känsligt och det roar mig lite att registrera de partier i boken som jag själv går i gång på och som motarbetar budskapet. När Kristina Andersson argumenterar för storkok och ugnens fördelar genom att säga att ”Du kan alltså med fördel göra detta samtidigt som du storstädar och tvättar”, växer avståndet mellan mig och den möjliga inspiratören. Jag ser nämligen hundra andra saker jag hellre skulle använda min eventuellt nyvunna tid till. Ligga i soffan och läsa en bok till exempel. Och när Kate Moss citeras som något slags hälsoförebild för orden ”Nothing tastes as good as skinny feels” håller jag på att sätta den nytillagade bovetemuslin i halsen.

Detta till trots köper jag bokens budskap åtminstone vad gäller de faktamässiga delarna kring kost och diabetes och jag börjar skriva inköpslistor. För mig blir boken ett bra komplement till diabetessjukvårdens ibland ensidiga fokus på insulindoser och medicinering. Den tillför också en mer modern syn på kolhydrater och måltidens sammansättning jämfört med en del, ändå ganska nyinköpta, kokböcker för diabetiker där man nöjer sig med att ersätta sockret med sötningsmedel och räkna kilokalorier. 

Annika Granath

Mottagen: 16 oktober 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Diabetes : du kan själv påverka

av Kristina Andersson
Diabetes är en av vår tids stora folksjukdomar. Fler än 300 000 s...

Fri från magbesvär

av Kristina Andersson
I stort sett alla har någon gång under livet problem med magen. I...

Fri från diabetes

av Kristina Andersson
Diabetes – främst diabetes typ 2 – går att själv förebygga, behan...

Viktminskning 50+

av Kristina Andersson
Njut av livets goda och gå ner i vikt Vad händer med kroppen efte...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB