Recension av United States of Cakes, Roy Fares: Allt annat än svenska sockerkakor - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av United States of Cakes, Roy Fares

Allt annat än svenska sockerkakor

Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
United States of Cakes
Författar-
presentation:
Roy Fares
Häftad
Beställningsvara, 151 kr

Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött!

Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om amerikanska bakverk. Egentligen har Roy Fares bara besökt den amerikanska västkusten, eller Los Angeles med omnejd för att vara mer exakt. Och tur är kanske det, att täcka in hela den amerikanska baktraditionen med dess otaliga variationer och samtidigt göra en bok med substans känns som en svår uppgift. Bättre då att lägga fokus på en liten del och göra det ordentligt.

I boken får man inte bara runt femtio recept på alltifrån cookies till skyhöga tårtor, man får även tips på bagerier och butiker som är värda att besöka, information om vad som kännetecknar olika stadsdelar och små anekdoter. Det är personligt utan att lägga för mycket fokus på personen och det finns en hängivenhet till bakverken, råvarorna och landet som genomsyrar allt utan att bli för mycket. Det är mer svenskt än amerikanskt helt enkelt.

Recepten däremot är allt annat än svenska sockerkakor och torra kringlor, de är amerikanska rakt igenom och det är extra allt som gäller. I förordet kan man läsa att Roy Fares själv från början tyckte att de amerikanska bakverken var för söta och han har även anpassat bokens recept och "givit dem mer koncentrerade smaker och minskat lite på sockret". Trots detta är det mycket frosting, glasyr, topping, maräng och såser - som sig bör.

Recepten är den mest spännande läsningen i boken. De långa ingredienslistorna och de pedagogiskt beskrivna momenten avslöjar vad de där snygga tårtorna egentligen innehåller och hur man gör bakverken vi lärt oss till namnet genom filmer och tv-serier; pumpkin pie, rocky road, red velvet cake. Själv blir jag mest sugen på att lägga någon av småkakorna till repertoaren - kakor med namn som Snickerdoodle och Triple chocolate chip cookie skulle ha en strykande åtgång på mitt kakfat.

Det är en riktigt snygg kokbok med bilder på alla bakverk och miljöbilder både från stan och bagerierna som ger den rätta känslan (foto Wolfgang Kleinschmidt). Men jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker om att en trimmad man med bar överkropp äter bakelser på vart och vartannat uppslag. Sexigt? Provocerande? Roligt? Hoppingivande för alla oss andra kakälskar på vilka kärleken börjar synas? Döm själva, personligen tror jag det kan vara ett försök att spegla det kaliforniska livet och ännu ett exempel på den nya tidens kokböcker som innehåller allt fler personbilder.

Erika Wallman

Mottagen: 2 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Delicious : bakverk för en godare höst och vinter

av Roy Fares
Den mästerlige konditorn Roy Fares är tillbaka med ännu en bok fu...

United States of Cakes : bakverk och sötsaker från den amerikanska västkusten

av Roy Fares
Roy Fares åkte till LA för att hitta de bästa amerikanska bakver...

Sweet! : desserter och sötsaker

av Roy Fares
Roy Fares, Årets konditor 2010 och känd från Go' kväll i SVT, har...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB