Recension av Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström: Om att äta nyttigt genom vacker och god mat - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström

Om att äta nyttigt genom vacker och god mat

En kokbok att inspireras av och plocka favoriter ur och återkomma till om och om igen"
Bok-
presentation:
Kärlek, oliver och timjan : mat för välbefinnande
Författar-
presentation:
Anna Bergenström
Utg.år: 2001

”Kärlek, oliver och timjan” är en av mina mest tummade kokböcker. Inte för att jag lagat allt utan för att den är som ett litet konstverk att inspireras av. Här finns mängder av lockande recept och spännande kombinationer. Författarena smyger även in en hel del tips på hur man ska hacka, blanda och hantera matlagningen på smartast sätt. Allt utstålar: "Det här fixar du, det är hur enkelt som helst!"

Inriktningen på boken är att äta nyttigare genom vacker och god mat. Det ska inte vara krångligt att äta bra. En efterrätt kan till exempel bestå av yoghurt, florsocker, pistagenötter och krademumma. Inspirationen är hämtad från jordens alla hörn med fokus på Asien.

Beskrivningarna om hur man ska gå till väga är lagom avvägda i längd och går verkligen att förstå. Framför allt är de skrivna med en trevlig ton som gör att det nästan känns som om Anna och Fanny själva stod där intill med glada tillrop.

Mycket fungarar bra att laga för hemmakocken men ibland blir det pannkaka av alltihop. Den smala lasagnen blev till exempel aldrig klar och man behövde hälla på mer mjölk än vad som stod i receptet.

Bilderna går hand i hand med inriktningen på hälsa och exotiska smaker. Fanny Bergenström har ofta valt att fotografera i skymningen eller i skuggan under träd och parasoller där hettan dallrar. Man får känslan av lata dagar utomlands när framåt eftermiddagen slår sig ner och beställer in nya rätter som man aldrig smakat förr med solen fortfarande brännande på huden.

Varje kapitel i boken inleds med en personligt hållen text om hur man kan göra för att äta nyttigare med enkla medel. Lockelsen är att det ser så fint och läckert ut alltihop. En fin och behjärtansvärd angreppsvinkel som verkligen fungerar. 

Kapitlet om bakning är min personliga favorit. Jag har bakat alla bröd många gånger och sidorna i mitt exemplar av boken är knögliga och mjöliga. Här finns till exempel recept på egen kavring och lite nyttigare baguetter.

”Kärlek, oliver och timjan” är en kokbok att inspireras av och plocka favoriter ur och återkomma till om och om igen. 

Profil: Hanna Modigh Glansholm

Mottagen: 31 maj 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Kärlek, oliver och timjan

av Anna Bergenström
Kartonnage, Finns i lager, 235 kr

Det goda enkla : maten vi vill laga och äta

av Anna Bergenström
DET GODA ENKLA kallar Anna och Fanny sin nya bok. Med den hoppas ...
Inbunden, Finns i lager, 334 kr

Bonniers kokbok

av Anna Bergenström
I nygjorda Bonniers kokbok delar Sveriges främsta kockar och mats...

Annas mat

av Anna Bergenström
Sveriges kokboksdrottning, Anna Bergenström, kommer äntligen med ...
Kartonnage, Finns i lager, 280 kr

Sött sweet dulce : desserter från när och fjärran

av Anna Bergenström
Betyg 5. "Ett praktverk" SVT Gomorron Sverige. Sött, sweet, dulce...

Under Valnötsträdet : goda idéer från vårt kök

av Anna Bergenström
Under Valnötsträdet är en inspirerande kokbok av Anna och Fanny B...

Annas svenska kök

av Anna Bergenström
Svenska smaker är temat i Anna Bergenströms nya färgstarka och my...

Annas pajer

av Anna Bergenström
Här finns Anna Bergenströms bästa recept till ljuvligt goda desse...

Vinterns goda ting : maten, julen, blommorna

av Anna Bergenström
Vinterns goda ting är både en kokbok, en julbok och en blomsterbo...

Annas kakbok

av Anna Bergenström
Tyckte ni om Annas Pajer och Annas Medelhavsmat kommer ni att äls...

Vinterns goda ting

av Anna Bergenström
Vinterns goda ting är både en kokbok, en julbok och en blomsterbo...

Annas örtagård : om glädjen att odla och använda kryddor

av Anna Bergenström
En klassiker till lågpris!Anna Bergenström tröttnar aldrig på att...

Nya Annas mat

av Anna Bergenström
Den omtyckta kokboken Annas mat har utökats med 300 härliga recep...

Kärlek, oliver och timjan : mat för välbefinnande

av Anna Bergenström
Om vikten av att äta bättre och mer närproducerat. Med recept från hela världen, anpassade för olika tillfällen i livet.

Annas medelhavsmat

av Anna Bergenström
En vacker och härligt inspirerande bok med Anna Bergenströms bäst...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB