Recension av Allt i en gryta, Lisa Lemke: Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

LitteraturMagazinets recension av Allt i en gryta, Lisa Lemke

Lättsamt och personligt om mat som sköter sig själv

Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Allt i en gryta
Författar-
presentation:
Lisa Lemke
Häftad
Beställningsvara, 145 kr

Titeln avslöjar att här lagas allt i samma gryta vilket ofta är ett bekvämt matlagningssätt som brukar smitta av sig och bidra till en lite mer avslappnad attityd till hela tillvaron. Boken innehåller dock inte bara mustiga grytor, det finns minst lika många recept på ris- och pastarätter, gratänger, soppor och stekpannemat.

Grejen är som sagt att allt lagas i samma form. Dessutom är oväntat många recept vegetariska eller innehåller mycket grönsaker och flera är hämtade från eller inspirerade av andra länder. Jag hoppas därför att titeln inte lurar någon att tro att det här bara är en kalopsbok.

Den rustika känslan som puttrande grytor och krämiga gratänger ger betonas ytterligare i layouten och det fina fotot av öppna landskap, gammaldags porslin och svenska lantraser. Det en konst att fotografera grytmat, i synnerhet gratänger, men det är en konst som Magnus Carlsson behärskar. Tyvärr kanske det inte är den här boken man väljer den ljusa halvan av året så en uppföljare med somrigare layout och lättare rätter kanske vore något? Alla vill nämligen inte grilla hela semestern.

Tilltalet i boken är personligt och lättsamt, man blir sugen på maten som visas och blir inte skrämd av ingredienslistorna eller arbetsmomenten som, när det handlar om att laga allt i en gryta, lyder ungefär "hacka, tillsätt, rör om".

Tipsen om hur man ska tänka kring val av kött, kryddor och redskap är väl avvägda och uppmuntrande; det här är inte svår mat och den gör mycket av jobbet själv, våga prova - och köp gärna gamla pannor på loppis! Det här kan bli en klassiker i många kök där man vill eller måste göra andra saker medan maten står på spisen. Inte bara för att det är enkelt, det är smakrikt också.

Profil: Erika Wallman

Mottagen: 16 oktober 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Allt i en gryta

av Lisa Lemke
Lisa Lemke har gjort det igen! En kokbok full med smart mat som s...

Till sommaren : mat för många

av Lisa Lemke
Lisa Lemke: "Det är något särdeles speciellt med bufféer. Kärleks...

Till grillat : såser, marinader, sallader och lite sött

av Lisa Lemke
Äntligen vår! Solen värmer, gräset är grönt och himlen blå. Fram ...
Inbunden, Finns i lager, 244 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB