Recension av Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist: Vegetarianens ABC - LitteraturMagazinet

 Gästrecension 

Recension av Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist

Vegetarianens ABC

Från näringslära, spårämnen och bra-att-tänka-på till grillat, grytor och pajer."
Bok-
presentation:
Vegetariska kokboken
Författar-
presentation:
Inga-Britta Sundqvist
Utg.år: 2012

”Jaså, du är vegetarian… Vad ska vi hitta på åt dig då?” Som vegetarian möter jag ofta skeptiska frågor om det finns något jag kan äta. Självklart finns det massor jag kan äta! Detta visar Inga-Britta Sundqvist i sin nu utökade och reviderade upplaga av den vegetariska kokboken.

Texten på framsidan skryter med över 500 recept för de som äter RAW-food, lakto- eller lakto-ovo-vegetariskt, eller vegankost. Av dessa 500 recept är dock en stor del väldigt enkla med få ingredienser eller bara i olika versioner. Däremot finns det många olika sorters rätter. Smårätter, sallader, pajer, grytor, ungsrätter, grillat, wokat och mellanmål är några av dessa. För de lite festligare tillfällena står fem bufféer med olika teman. Många vegetariska recept innehåller många ingredienser, men recepten inbjuder till eget tänkande och version efter vad årstiden, plånboken och kylskåpet erbjuder.

Boken inleds med cirka 130 sidor fakta om vegetarisk kost, vad man bör tänka på, vad man kan använda sig av i växtriket, om miljö, samt näringslära och måltidsplaneringar. Eftersom idén till boken kom efter en studiecirkel för vegetarisk mat, finns det studieplaner om fler vill testa på detta, något som blir allt mer modernt.

På 350 sidor hinner det mesta stå, men något jag saknar är bilder! Att laga mat är inte ett av mina största intressen, därför går jag mycket på bilder av mat innan jag bestämmer mig för vad jag ska laga. Visst finns det flera, inspirerande kort på läckra måltider, och det är de rätter jag väljer att laga, men resten av recepten faller lätt i glömska när de bara beskrivs bokstavligen. Fler bilder hade gett mer inspiration, och författaren hade lätt kunnat visa fler rätter, och på så sätt inspirerat mer.

Jag har inte hunnit läsa igenom hela boken, men jag kommer att ta med mig och läsa när jag undrar över något, och såklart när jag tröttnat på de rätter jag brukar laga. Redan nu kan jag rekommendera sesampanerade kikärtsnuggets och ost- och spenatfyllda pastarullar. Annat som lockar är pitabröd med falafel och hummus, samt något av de bröd och knäckebröd som finns med. Vegetariska kokböcker växer inte på träd, och i denna bok finns det mycket nyttigt att hämta. Att jag blir inspirerad av att laga mat när jag tittar på bilderna och läser denna kokbok är ett väldigt bra betyg.

Första receptet: Jordgubbssallad med ädelost.

Gillar: Att den i princip har allt vad gäller fakta och recept.

Gillar inte: Att det är så få bilder på maträtterna.

Profil: Sofie Nordquist

Mottagen: 2 juni 2012

 

Anmäl textfel

Utgivning

Mat som föryngrar : ät färgstarkt - lev längre!

av Inga-Britta Sundqvist
Att äta färgstarkt, bli yngre och leva längre är bokens budskap. ...

Vegetariska kokboken

av Inga-Britta Sundqvist
Vegeratiska recept anpassade för en rad olika varianter, så som GI, raw-food, laktokost eller veganska mat. Med uppdaterade avsnitt om näringslära och måltidplanering.

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen

Möte med 80-talet

Recension: Den tionde punkarn av Arne Wickander

Kärlek, klass och roller derby

Recension: Att se stjärnor av Vio Szabo

Stark avslutning om Tora

Recension: Hudlös himmel av Herbjørg Wassmo

Surrealistisk kolonial skröna

Recension: Arsène Schrauwen av Olivier Schrauwen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB