Recension av Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen: Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

LitteraturMagazinets recension av Glöggboken : recept, tillbehör och historia, Anki Mogensen

Lagom avancerat om glögg väcker lusten att prova själv

En bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Glöggboken : recept, tillbehör och historia
Författar-
presentation:
Anki Mogensen
Inbunden
Finns i lager, 172 kr

Få saker associeras lika starkt med julen som doften av glöggkryddor och få presenter är lika välkomna som en egentillverkad flaska glögg. "Glöggboken" kan bli en bra hjälpreda för den som vill bort från den söta köpeglöggen och den uttjatade pepparkakan med grönmögelost.

Boken innehåller så klart recept på glögg, från saftglögg till starkvinsglögg, men också recept på drinkar som innehåller glögg. Därefter följer recept på tillbehör till glöggen, både plockmat och godis för att göra alla smaklökar nöjda. En del recept innehåller glögg, andra kompletterar glöggens kryddor och sötma med helt andra smaker. I ett avsnitt berättar personerna bakom boken och ytterligare några matskribenter om sina bästa glöggminnen och delar med sig av ett kärt recept.

Jag gillar böcker som snöar in på en enda företeelse eller ingrediens men föredrar när det görs med måtta. En bok om glögg i stort format på fyrahundra sidor hade jag nog varken läst eller använt. "Glöggboken" är en liten nätt bok med luftig och lagom julig layout som känns alldeles tillräcklig. Den är inte för djuplodande även om man får lära sig en hel del om glöggens historia och de klassiska kryddorna. Recepten är också lagom, både till antal, svårighetsgrad och innehåll. Det är ganska klassiska smårätter, bakverk och smakkombinationer som har fått en extra twist utan att för den sakens skull bli extrema. Det här är en bra grundbok för den som vill prova att göra egen glögg och bjuda på någonting till - och en särdeles lämplig present i adventstid.

Profil: Erika Wallman

Mottagen: 23 november 2013

 

Anmäl textfel

Utgivning

Gröt : med granola, sylt och andra tillbehör

av Anki Mogensen
Gröt har blivit trendigt! Här får du grundrecept på olika grötar ...
Inbunden, Finns i lager, 226 kr

Godisboken : recept, nostalgi och historia

av Anki Mogensen
Det godaste godiset gör du själv! I Godisboken får du en lång rad...

Glöggboken : recept, tillbehör och historia

av Anki Mogensen
I Glöggboken - den enda i sitt slag - får du läsa om glögg, du få...
Inbunden, Finns i lager, 172 kr

Kockarnas vin : kombinera vin och mat med några av Sveriges främsta kockar

av Anki Mogensen
Tanken med den här boken är inte att du ska bli expert på viner....

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

En nessersk feelgood

Recension: Halvmördaren : Krönika över Adalbert Hanzon i nutid och dåtid författad av honom själv av Håkan Nesser

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB