
Gud och feminismen
När man följer nyheterna så kan man höra om olika religiösa riktningar som gärna vill ta ett steg tillbaka och motverka kvinnors rättigheter. Dessa finns. Men vi har många exempel på motsatsen. Gudstron kan vara en stark kraft till befrielse, förändring och att motverka diskriminering.
I Kyrkans tidning nr 4 2016 (Ulrika Knutson) nämns flera slående exempel på hur kristen tro gått hand i hand med kravet på kvinnlig rösträtt i Sverige och västvärlden.
Vi drämmer till med några kvinnliga demokratiförkämpar som gått till historien, och som fann motivation och drivkraft genom sin tro. Observera att de även hade män på sin sida, vissa av dessa var präster.
Fredrika Bremer skrev 1839 ”Kristus är den sanna liberalismens första upphovsman” när hon förfäktade allmän rösträtt. Hon tolkade berättelserna ur Nya testamentet i ett feministiskt perspektiv. Samma sak gällde Sophie Adelsparre, som visade på Pauluscitatet: "Alla är ni Guds barn genom tron på Jesus Kristus. Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus" (Gal 3:26-28)
De engelska suffragetterna använde gärna kristen retorik, och hade Jean d’Darc som symbol. ”Kämpa! Gud ger er seger!”
Elin Wägner rapporterade i Dagens Nyheter från suffragetternas möten som ”en rörelse av religiös natur, ledd av varma troende.”
Verkligheten, och vägen till demokrati och jämlikhet är inte rak och enkel. Den är betydligt mer mångfacetterad och sammansatt än vad vi oftast föreställer oss. Dagens sekulariserade svenskar har nog också svårt att förstå religionens betydelse för goda förändringar, när man själv inte vet vad det innebär att vara troende, utan mest ser ordet ”religion” i samband med avarter och terrordåd.
Men den som läser evangelierna i bibeln, (oavsett vilken tro man har), inser ändå ganska snabbt att Jesu liv knappast ger några som helst argument för förtryck. Tvärtom. Han fick plikta med sitt liv för att han kritiserade makten och hyckleriet och den tidens sharia-liknande lagstiftning. (Som ju oftast drabbade kvinnorna värst.)
”Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna" (Matt 7:12)
Avdelning: Fakta Taggar: #feminism #religion
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |