
Korrekturläsningens nionde krets
Nämn ordet ”korrekturläsning” för författaren och ni kommer förmodligen att höra en djup suck, eller förnimma ett drag av begynnande vansinne i blicken. När man skriver så är det oftast en tämligen lustfylld process, en resa med förvecklingar, karaktärsutveckling och överraskande vändningar även för författaren.
När allt tycks vara klart återstår redigeringsfasen. Den är lite svettigare, och det är nu man stryker och skriver om och väger formuleringarna på guldvåg. Ibland är det svårt att bestämma sig för vilka ord man ska välja för att hitta det rätta uttrycket. Man finner också en del fel som rättas till.
Så blir det dags för den riktiga korrekturläsningen som sker i flera steg. Till slut når man något som jag kallar ”korrekturläsningens nionde krets” efter Dantes ”Den gudomliga komedien”. Helvetets nionde krets är reserverad för de värsta förrädarna, såsom Lucifer och Brutus.
Överdriver jag inte nu? Jo, kanske, men faktum är att språket ibland förråder författaren och korrekturfelen är förrädare utan samvete. Dessutom är det plågsamt (tycker jag). Det krav som läsaren kan ställa är att en bok ska vara så felfri som möjligt för att inte störa läsningen. Ändå vet vi att det med ”visshet gränsande till sannolikhet” kommer att finnas kvar korrekturfel i den färdiga och tryckta boken. Man kan bara ge sig den på att någon kommer att höra av sig och säga: ”Men på sidan 142 finns det ett fel … Visste du det?” Och det visste man ju naturligtvis inte eftersom man då hade rättat det.
Sanningen är att korrekturläsning är oerhört svårt. Hjärnan fungerar på de flesta människor så att den läser vad den tror att det står. Det är därför författaren alltid behöver hjälp. Någon annan, för vilken texten är ny, måste läsa. Helst någon som är van vid korrekturläsning. Det finns även en mängd tekniker för att underlätta felfinnandet.
Tips: Låt flera personer granska texten. Skriv även ut boken på papper eller använd e-ink som komplement till datorn. Läs texten högt och mycket långsamt. Läs bara en sida åt gången innan du vilar. Sök efter olika typer av fel, tex typografiska fel eller skiljetecken. Lita inte på rättstavningsprogram.
Och när man har läst igenom texten en gång och rättat den, är det dags att börja om igen. Det är tyvärr ofta så att rättningen kan föra med sig nya fel. Allt måste kontrolleras igen. Flera gånger.
Ännu ett tips: Just nu håller vi på med slutkorrekturet till min kommande fantasybok ”Innan lyktorna slocknar” som kommer ut på Verbum förlag till bokmässan i Göteborg 2016. Som ett komplement har jag använt mig av ett uppläsningsprogram på min surfplatta. Det läser upp texten med sin entoniga och enerverande datorröst. Det är en riktig prövning att tvingas lyssna till en hel bok på detta sätt. Men den läser som det står, och inte som jag tror att det står. Med hjälp av detta knep hittade jag flera fel.
(Bilden: Korrekturläsning på platta av thrillern Rött Kort.)
Om du är färd med korrekturläsning i sommar, så har du mitt medlidande. Men ge inte upp. Var envis. Din text förtjänar det.
Hur många korrfel hittar ni i det jag just har skrivit? Det borde i alla fall vara något …
Avdelning: Skriv! Taggar: #korrekturfel #tips #manus


Tack! :-)


"slutkorreturet", sista stycket.




Tack, det ska rättas :-)

Svenska barns IQ sjunker
Enligt en oroande rapport sjunker IQ hos dagens unga jämfört med tidigare generationer. Det bådar riktigt illa för så många människors möjligheter att klara sig i samhället. Det är skadligt för landets utveckling och integrationen av nyanlända.
Det här är helt enkelt en trend som måste vända, och det fort.
Avdelning: Barn Taggar: #IQ #barn #skola #bibliotek


Språkliga memes
Memes är ju som de flesta vet filmer eller bilder, ofta av välkända figurer med ironiska texter. Ordet är en förkortning av Internetfenomen och kommer från 1990-talet och framåt. Jag tänkte att det var dags att ladda upp ett gäng memes för språknördar. Läs, sprid och reagera!
Avdelning: Taggar: #memes #ironi


Morgonstjärnan. Episk science fiction
Morgonstjärnan av Pierce Brown
Detta är vad jag trodde den avslutande boken i trilogin om Darrow och hans kamp för att ”De röda” och alla andra folk ska få lika rättigheter och inte längre vara förslavade av ”De gyllene”. Morgonstjärnan är uppföljaren till science fiction-succén Rött uppror och Gyllene sonen. Nyligen har dock ännu en bok i serien släppts på engelska, Iron Gold.
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #rymdskepp #episk


Gyllene sonen av Brown
Del 2 av trilogin Rött uppror
Förlagets text:
"Alla människor är inte lika mycket värda", förklarar han. Reslig och imperatorisk, som en örn. "De svaga har svikit er. Enligt dem bör de saktmodiga besitta jorden. De starka bör ta hand om de svaga. Det är demokratins storsinta lögn. Cancern som förgiftade mänskligheten."
Darrow är Röd, en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Hans uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn.
Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, styrd av de Gyllene som lever i lyx och överflöd. Med hjälp av en grupp rebeller lyckas Darrow byta identitet och utseende för att bli en Gyllene. Han infiltrerar Akademin där de kommande ledarna utbildas, hans mål är att förstöra systemet inifrån.
Avdelning: Fantastik Taggar: #militär SF #rymdskepp #rasism #recension


Hårda paket
Det blev jul i år också, och förhoppningsvis många hårda paket till förväntansfulla bokslukare. Jag hade glädjen att få ge bort paket författade av Kazuo Ishiguro, John Grisham och Elizabeth George. Och en familjemedlem fick en boken 1968 personligt signerad av Jan Guillou.
Avdelning: Barn Taggar: #Stora ljudbokspriset #ljudbok


Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare
"Svenska elvaåringar läser betydligt bättre än de gjort de senaste åren. Det visar PIRLS-undersökningen som släpptes i dag – en internationell studie av barns läsförmåga." SVT
Avdelning: Barn Taggar: #bibliotek #skola #läsning


Att skriva skrämmande
Jag tänker nu inte gå in på generella skrivartips som meningsuppbyggnad, karaktärbyggnad, stil och val av berättarperspektiv. Det kan du läsa om här.
Nej, nu är det förmågan att få läsarens hud att knottras, knogarna och vitna och kalla kårar att löpa längs ryggraden som efterfrågas. Hur blir man bra på att skrämmas?
Avdelning: Skriv! Taggar: #skräck #tips #Lovecraft


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |
Överflödigt kommatecken i första stycke, sjätte raden andra ordet.