
Korrekturläsningens nionde krets
Nämn ordet ”korrekturläsning” för författaren och ni kommer förmodligen att höra en djup suck, eller förnimma ett drag av begynnande vansinne i blicken. När man skriver så är det oftast en tämligen lustfylld process, en resa med förvecklingar, karaktärsutveckling och överraskande vändningar även för författaren.
När allt tycks vara klart återstår redigeringsfasen. Den är lite svettigare, och det är nu man stryker och skriver om och väger formuleringarna på guldvåg. Ibland är det svårt att bestämma sig för vilka ord man ska välja för att hitta det rätta uttrycket. Man finner också en del fel som rättas till.
Så blir det dags för den riktiga korrekturläsningen som sker i flera steg. Till slut når man något som jag kallar ”korrekturläsningens nionde krets” efter Dantes ”Den gudomliga komedien”. Helvetets nionde krets är reserverad för de värsta förrädarna, såsom Lucifer och Brutus.
Överdriver jag inte nu? Jo, kanske, men faktum är att språket ibland förråder författaren och korrekturfelen är förrädare utan samvete. Dessutom är det plågsamt (tycker jag). Det krav som läsaren kan ställa är att en bok ska vara så felfri som möjligt för att inte störa läsningen. Ändå vet vi att det med ”visshet gränsande till sannolikhet” kommer att finnas kvar korrekturfel i den färdiga och tryckta boken. Man kan bara ge sig den på att någon kommer att höra av sig och säga: ”Men på sidan 142 finns det ett fel … Visste du det?” Och det visste man ju naturligtvis inte eftersom man då hade rättat det.
Sanningen är att korrekturläsning är oerhört svårt. Hjärnan fungerar på de flesta människor så att den läser vad den tror att det står. Det är därför författaren alltid behöver hjälp. Någon annan, för vilken texten är ny, måste läsa. Helst någon som är van vid korrekturläsning. Det finns även en mängd tekniker för att underlätta felfinnandet.
Tips: Låt flera personer granska texten. Skriv även ut boken på papper eller använd e-ink som komplement till datorn. Läs texten högt och mycket långsamt. Läs bara en sida åt gången innan du vilar. Sök efter olika typer av fel, tex typografiska fel eller skiljetecken. Lita inte på rättstavningsprogram.
Och när man har läst igenom texten en gång och rättat den, är det dags att börja om igen. Det är tyvärr ofta så att rättningen kan föra med sig nya fel. Allt måste kontrolleras igen. Flera gånger.
Ännu ett tips: Just nu håller vi på med slutkorrekturet till min kommande fantasybok ”Innan lyktorna slocknar” som kommer ut på Verbum förlag till bokmässan i Göteborg 2016. Som ett komplement har jag använt mig av ett uppläsningsprogram på min surfplatta. Det läser upp texten med sin entoniga och enerverande datorröst. Det är en riktig prövning att tvingas lyssna till en hel bok på detta sätt. Men den läser som det står, och inte som jag tror att det står. Med hjälp av detta knep hittade jag flera fel.
(Bilden: Korrekturläsning på platta av thrillern Rött Kort.)
Om du är färd med korrekturläsning i sommar, så har du mitt medlidande. Men ge inte upp. Var envis. Din text förtjänar det.
Hur många korrfel hittar ni i det jag just har skrivit? Det borde i alla fall vara något …
Avdelning: Skriv! Taggar: #korrekturfel #tips #manus
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |