
Korrekturläsningens nionde krets
Nämn ordet ”korrekturläsning” för författaren och ni kommer förmodligen att höra en djup suck, eller förnimma ett drag av begynnande vansinne i blicken. När man skriver så är det oftast en tämligen lustfylld process, en resa med förvecklingar, karaktärsutveckling och överraskande vändningar även för författaren.
När allt tycks vara klart återstår redigeringsfasen. Den är lite svettigare, och det är nu man stryker och skriver om och väger formuleringarna på guldvåg. Ibland är det svårt att bestämma sig för vilka ord man ska välja för att hitta det rätta uttrycket. Man finner också en del fel som rättas till.
Så blir det dags för den riktiga korrekturläsningen som sker i flera steg. Till slut når man något som jag kallar ”korrekturläsningens nionde krets” efter Dantes ”Den gudomliga komedien”. Helvetets nionde krets är reserverad för de värsta förrädarna, såsom Lucifer och Brutus.
Överdriver jag inte nu? Jo, kanske, men faktum är att språket ibland förråder författaren och korrekturfelen är förrädare utan samvete. Dessutom är det plågsamt (tycker jag). Det krav som läsaren kan ställa är att en bok ska vara så felfri som möjligt för att inte störa läsningen. Ändå vet vi att det med ”visshet gränsande till sannolikhet” kommer att finnas kvar korrekturfel i den färdiga och tryckta boken. Man kan bara ge sig den på att någon kommer att höra av sig och säga: ”Men på sidan 142 finns det ett fel … Visste du det?” Och det visste man ju naturligtvis inte eftersom man då hade rättat det.
Sanningen är att korrekturläsning är oerhört svårt. Hjärnan fungerar på de flesta människor så att den läser vad den tror att det står. Det är därför författaren alltid behöver hjälp. Någon annan, för vilken texten är ny, måste läsa. Helst någon som är van vid korrekturläsning. Det finns även en mängd tekniker för att underlätta felfinnandet.
Tips: Låt flera personer granska texten. Skriv även ut boken på papper eller använd e-ink som komplement till datorn. Läs texten högt och mycket långsamt. Läs bara en sida åt gången innan du vilar. Sök efter olika typer av fel, tex typografiska fel eller skiljetecken. Lita inte på rättstavningsprogram.
Och när man har läst igenom texten en gång och rättat den, är det dags att börja om igen. Det är tyvärr ofta så att rättningen kan föra med sig nya fel. Allt måste kontrolleras igen. Flera gånger.
Ännu ett tips: Just nu håller vi på med slutkorrekturet till min kommande fantasybok ”Innan lyktorna slocknar” som kommer ut på Verbum förlag till bokmässan i Göteborg 2016. Som ett komplement har jag använt mig av ett uppläsningsprogram på min surfplatta. Det läser upp texten med sin entoniga och enerverande datorröst. Det är en riktig prövning att tvingas lyssna till en hel bok på detta sätt. Men den läser som det står, och inte som jag tror att det står. Med hjälp av detta knep hittade jag flera fel.
(Bilden: Korrekturläsning på platta av thrillern Rött Kort.)
Om du är färd med korrekturläsning i sommar, så har du mitt medlidande. Men ge inte upp. Var envis. Din text förtjänar det.
Hur många korrfel hittar ni i det jag just har skrivit? Det borde i alla fall vara något …
Avdelning: Skriv! Taggar: #korrekturfel #tips #manus
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |