
Legender från Drenai
Legender från Drenai, eller Legend, som den första engelska boken heter är skriven av David Gemmel och gavs ut 1984.
Fantasysviten består av hela 11 böcker och heter på svenska:
Belägringen, Tenaka Skuggprinsen, Vandraren, Hjältarna från Bel-azar, Druss – Dödsvandraren, Jakten på Vandraren, Legenden om Dödsvandraren, Vinterkrigarna, Skuggornas Vandrare, Den vita vargen, Natten och dagens svärd.
Förlagets beskrivning av Belägringen:
I Belägringen är landet Drenai i kaos.
Anföraren Ulric har samlat de krigiska Nadirsammarna i ett väldigt krigståg för att lägga under sig alla kringliggande riken. Blod och aska har färgat deras väg. Nu har de nått Drenaiimperiets sista fäste Dros Delnoch. Faller fortet kommer horderna att välla in över Drenais slättstäder.
Rek, kringströvande lycksökare, flyr de kommande striderna, men ödet vill annorlunda. När han möter Virae, dotter till greven av Dros Delnoch, dras han obevekligen mot händelsernas centrum.
Samtidigt har Druss den legendariske, en gång den störste bland krigarna, nåtts av ett nödrop från fortet och trots sin höga ålder åter dragit på sig rustningen och höjt sin fruktade stridsyxa Snaga. Också De trettio, en mystisk munkorder med märkliga förmågor, hörsammar nödropet och beger sig till Dros Delnoch för att kämpa och dö.
Tillsammans skrapar de ihop de fragment av en armé som finns och bereder sig att möta den till synes övermäktiga fienden vid Dros Delnochs murar.
Av någon anledning har jag missat Gemmels produktion tidigare och det är alltså först nu jag fått upp ögonen Legender från Drenai. Jag har hittills läst de två första böckerna, och jag måste säga att jag gillar dem. Fantasyvärlden är rätt konventionell. Men det är vältecknade personporträtt och inte mycket ”dötid”. Jo, det dör rätt många, men handlingen förs snabbt framåt. Det är rätt mycket strider och skildringar av fältslag. Själv så tycker jag att det är vansinnigt tråkigt att beskriva strider i skrift, men Gemmel lyckas variera temat och få dem att bli spännande. (Han var själv med i många slagsmål som ung och mobbad pojke.)
Böckerna beskriver också fantasivärldens andlighet och religioner på ett intressant sätt. Här finns en hel del filosofiska funderingar över döden och livet; kärlek och hat. Det märks att författaren har tänkt till, för det är inget svammel. Genom det hela går en hoppfull och optimistisk ton där ljuset ändå är starkare än mörkret. Det gillar jag.
Anledningen till Gremmells stil och intresse för döden och livet står att finna i hans eget ganska så traumatiska liv. Han drabbades av Cancer och började skriva Belägringen som ett slags terapi. David lämnade slutet öppet beroende på ifall han skulle överleva eller inte. Det visade sig att han hade blivit feldiagnostiserad, och några år senare gavs boken ut. Gemmells böcker har sålts i över en miljon exemplar.
Jag kan verkligen rekommendera Drenaiböckerna till alla som gillar välskriven och fartfylld fantasy som dessutom lämnar en optimistisk och positiv känsla efter sig.
Vi får se om de senare delarna är lika bra.
Fyra av fem stridsyxor i betyg.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Drenai #positiv #döden #strider
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |