
Långfredag
För bara någon generation sedan var långfredagen en verkligt lång dag. Lekar, glad musik, alltför god mat, godis och alkohol skulle undvikas. Det skulle vara allvar och man skulle tänka på lidandet här i världen, och på Jesu Kristus som dött oskyldig. Man skulle också tänka på alla andra som lider nöd, och på i vilken grad man själv orsakar lidande här i världen. Således en dag för eftertanke. Den uppätthålls nu i stort sett enbart i kyrkornas Långfredagsgudstjänst, samt vid vissa sakrala konserter typ Matteuspassionen.
Idag har pulsen i kulturen näst intill avstannat. Butikerna är ständigt öppna och livet går ut på att man ska vara missnöjd, och därför konsumera sig lycklig så att hjulen i det ekonomiska maskineriet snurrar så fort som möjligt. Visst fanns det överdrifter i det gamla sättet att fira Långfredagen, men det känns ändå fattigt, tycker jag, när en hel kulturs puls, en växling, ett sätt att förhålla sig, håller på att försvinna.
För en vecka sedan fick Sverige en fredag som verkligen var lång. Terrordådet dödade och skadade oskyldiga, men människor svarade på detta genom att ställa upp för varandra och manifestera sammhållning och medlidande. Lidandet och döden är i sig bara tragiska, men händelserna kan leda till att den som lever vidare får upp ögonen för livets värde och medmänniskan.
Det är i det ljuset som vi kan se det oskyldiga lidandet. Inte som något som ska hämnas, utan som starpunkten för något nytt, och som en möjlighet att göra något hoppfullt och kärleksfullt mot hatet.
Dagens läsning blir något ur bibeln: "Och vid nionde timmen ropade Jesus med hög röst: ”Eloi, Eloi, lema sabachtani?” (det betyder: Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?). Markusevangeliet 15. I dödsögonblickets förtvivlan känner även den rättfärdige sig övergiven och ensam.
Jesu tal om förlåtelse kan provocera. Det är knappast lättsmält: ”Då kom Petrus fram till honom och sade: ’Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?’ Jesus svarade: ’Jag säger dig: inte sju gånger utan sjuttiosju gånger.’”
"I helgen spred SD-riksdagsmannen Richard Jomshof ett falskt citat i sociala medier tillskrivet domprosten i Stockholm, Hans Ulfvebrand: ”Vi måste kunna förlåta sådana här hemska handlingar.” Svenska kyrkan dementerade. En debatt utbröt om vikten av att förlåta terroristen." SVD Sofia Jönsson
Det skulle naturligtvis vara stötande om domprosten officiellt började kräva att offren skulle förlåta förövaren, särskilt efter ett terrordåd. Det var också en falsk nyhet och en del i den pågående kampanjen mot Svenska kyrkan. Men förlåtelsen står i motsatsställnig till hämnden, och utan den skulle livet vara outhärdligt. Förlåtelsen är inte billig och överslätande. Inget man bara häver ur sig som när man råkar kliva någon på foten. Långfredagen visar att den ur ett kristet perspektiv är skriven med blod. Förlåtelsen kan aldrig utkrävas av en drabbad- men en drabbad människa kan triumfera över ondskan när försoningen till slut uppnås. Det är en en viktig del av Långfredagens eviga budskap, det som så många av oss har glömt bort.
Avdelning: Fakta Taggar: #långfredag #sorg #hopp
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |