
Bödlar
Bödlar av Annika Sandén
Liv, död och skam i svenskt 1600-tal
Förlagets text:
”Förutom att verkställa dödsstraff var bödelns uppgifter sådana som ingen respektabel människa önskade befatta sig med: tömma dasstunnor, kastrera hästar, avliva hundar och dränka katter. Hur rekryterades någon till en tjänst som den? Historikerna Annika Sandén placerar bödeln som person i centrum och försöker förstå honom i ett kulturell och socialt sammanhang. Hon behandlar bödelns bakgrund, hur han har kommit i fråga för tjänsten, arbetsvillkor och umgängesformer. Vilka var det som umgicks med bödeln? Vem önskade gifta sig men en man som han? Men bödeln hade också funktioner som somliga eftersökte. Han hade en hemvist i den magiska världen. Han kunde bota sjukdomar och tillhandahålla ting med särskilda krafter.”
Det låter som en synnerligen makaber bok, och det har ju getts ut en del spekulativ litteratur, och publicerats websidor med ingående beskrivningar av olika brutala avrättningsmetoder och tortyrredskap. Men Bödlar av Annika Sandén, är något helt annat. Det är en välskriven historisk skildring av 1600-talets samhälle speglat utifrån bödelns uppdrag, och hur man såg på liv, död och skam. Bödeln blir som en spegel av allt det samhället inte vill vara, och på så sätt förmedlar boken en tydlig bild av hur 1600-talsmänniskan tänkte. Det är en viktig kunskap för att förstå vår historia, och faktiskt den tid då Sverige som nation var som allra mäktigast i politiskt och militärt hänseende.
Vi kan också skönja begynnelsen till en utveckling där Sverige då skiljde sig från många andra länder: Nämligen förbudet mot regelmässig tortyr för att pressa fram bekännelser vid vanliga brott. Det förekom naturligtvis ändå, men inte i samma skala som i exempelvis Danmark och Tyskland.
En av de största insikterna för mig är hur starkt skammen formade människors beteende. Välkänt är ju att den otyglade sexualiteten medför skam och vanära. Både kvinnor och män kunde straffas med döden för otrohet, men det var mest kvinnorna som råkade illa ut. Prostitution var strängt förbjudet, och ibland var bödeln inblandad i den hanteringen, både som kund, beskyddare och också verkställare av straff mot de prostituerade kvinnorna. Där kunde det uppstå bisarra intressekonflikter!
Galgbacken på söder - längst till höger i bild
En stackars präst tyckte att det var fruktansvärt att se en piga som hade hängt sig, och bad en dräng att ta ner henne. Han vägrade. Prästen tog då själv ner kroppen eftersom han tyckte att det var förnedrande att bara lämna henne tills bödeln hade tid att komma. För detta dömdes prästen av domkapitlet, och han fick avsked. Ingen skulle längre ha förtroende för en präst som vanärat sig själv på detta sätt. Skammen smittade alltså, och det var bara bödeln som kunde utföra liknande uppgifter, eftersom han redan saknade ära.
Om man läser om straffen som enligt kungens dekret skulle dömas ut efter olika brott, får man en onödigt brutal bild av dåtidens rätt. De flesta domstolar var inte fullt så hårda. De värsta straffen utdömdes sällan och avrättningar var inte så vanliga som man kan tro. Allmänheten tyckte heller inte om att titta på grymma avrättningar utan krävde att bödeln var skicklig, annars kunde han själv bli stenad och lynchad.
Det enda som irriterar med Bödlar är bokens fysiska format. Den är snyggt formgiven, men har ett ovanligt format för att vara en inbunden bok. Den är relativt smal och hög, samtidigt som den är ganska tjock. Det gör att man som läsare får ta i lite extra för att hålla boken uppslagen. Det är knappast ett större problem, men rätt onödigt.
Avrättning med uppdelning av kroppsdelarna på hjulet. Ett extra skamfyllt straff.
Boken är fascinerande och lättläst. Den kan kanske ge oss lite ökad förståelse för hedersproblematiken hos vissa migranter idag. Den är djupt rotad från hemlandet. Kanske kan den förstärkas när det omgivande samhället inte vill se vad som sker? Inte vill ingripa? Hedersbegreppet hör det hårt kontrollerade klansamhället till, ett samhälle som här var i snabb upplösning på 1600-talet. Vi får aldrig acceptera hedersvåld och de kontrollerande skambegreppen som drabbar kvinnor som män. Vi får inte blunda.
"Bödlar" påminner mig om att vårt land ännu inte är helt fritt från skammens och hedersbegreppets normer. Gång på gång tas det upp i domstolar att den våldtagna minderåriga flickan ”såg äldre ut”, ”eller i kommentarer på social medier ”att kvinnan var utmanande klädd”! Låga straff vid brutala gruppvåldtäkter på både pojkar och flickor visar att samhället inte orkar stå på den kränktas sida fullt ut. ”Hur kunde hon vara så dum att hon gick på den där festen? Han borde inte låtit lura sig ...” Och jag känner skam för att vi gör så lite för de utsatta.
Jag vill verkligen rekommendera "Bödlar" för den som är intresserad av historia och mänsklig kultur.
Avdelning: Fakta Taggar: #skam #heder #historia #1600 #bödel
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |