
Bödlar
Bödlar av Annika Sandén
Liv, död och skam i svenskt 1600-tal
Förlagets text:
”Förutom att verkställa dödsstraff var bödelns uppgifter sådana som ingen respektabel människa önskade befatta sig med: tömma dasstunnor, kastrera hästar, avliva hundar och dränka katter. Hur rekryterades någon till en tjänst som den? Historikerna Annika Sandén placerar bödeln som person i centrum och försöker förstå honom i ett kulturell och socialt sammanhang. Hon behandlar bödelns bakgrund, hur han har kommit i fråga för tjänsten, arbetsvillkor och umgängesformer. Vilka var det som umgicks med bödeln? Vem önskade gifta sig men en man som han? Men bödeln hade också funktioner som somliga eftersökte. Han hade en hemvist i den magiska världen. Han kunde bota sjukdomar och tillhandahålla ting med särskilda krafter.”
Det låter som en synnerligen makaber bok, och det har ju getts ut en del spekulativ litteratur, och publicerats websidor med ingående beskrivningar av olika brutala avrättningsmetoder och tortyrredskap. Men Bödlar av Annika Sandén, är något helt annat. Det är en välskriven historisk skildring av 1600-talets samhälle speglat utifrån bödelns uppdrag, och hur man såg på liv, död och skam. Bödeln blir som en spegel av allt det samhället inte vill vara, och på så sätt förmedlar boken en tydlig bild av hur 1600-talsmänniskan tänkte. Det är en viktig kunskap för att förstå vår historia, och faktiskt den tid då Sverige som nation var som allra mäktigast i politiskt och militärt hänseende.
Vi kan också skönja begynnelsen till en utveckling där Sverige då skiljde sig från många andra länder: Nämligen förbudet mot regelmässig tortyr för att pressa fram bekännelser vid vanliga brott. Det förekom naturligtvis ändå, men inte i samma skala som i exempelvis Danmark och Tyskland.
En av de största insikterna för mig är hur starkt skammen formade människors beteende. Välkänt är ju att den otyglade sexualiteten medför skam och vanära. Både kvinnor och män kunde straffas med döden för otrohet, men det var mest kvinnorna som råkade illa ut. Prostitution var strängt förbjudet, och ibland var bödeln inblandad i den hanteringen, både som kund, beskyddare och också verkställare av straff mot de prostituerade kvinnorna. Där kunde det uppstå bisarra intressekonflikter!
Galgbacken på söder - längst till höger i bild
En stackars präst tyckte att det var fruktansvärt att se en piga som hade hängt sig, och bad en dräng att ta ner henne. Han vägrade. Prästen tog då själv ner kroppen eftersom han tyckte att det var förnedrande att bara lämna henne tills bödeln hade tid att komma. För detta dömdes prästen av domkapitlet, och han fick avsked. Ingen skulle längre ha förtroende för en präst som vanärat sig själv på detta sätt. Skammen smittade alltså, och det var bara bödeln som kunde utföra liknande uppgifter, eftersom han redan saknade ära.
Om man läser om straffen som enligt kungens dekret skulle dömas ut efter olika brott, får man en onödigt brutal bild av dåtidens rätt. De flesta domstolar var inte fullt så hårda. De värsta straffen utdömdes sällan och avrättningar var inte så vanliga som man kan tro. Allmänheten tyckte heller inte om att titta på grymma avrättningar utan krävde att bödeln var skicklig, annars kunde han själv bli stenad och lynchad.
Det enda som irriterar med Bödlar är bokens fysiska format. Den är snyggt formgiven, men har ett ovanligt format för att vara en inbunden bok. Den är relativt smal och hög, samtidigt som den är ganska tjock. Det gör att man som läsare får ta i lite extra för att hålla boken uppslagen. Det är knappast ett större problem, men rätt onödigt.
Avrättning med uppdelning av kroppsdelarna på hjulet. Ett extra skamfyllt straff.
Boken är fascinerande och lättläst. Den kan kanske ge oss lite ökad förståelse för hedersproblematiken hos vissa migranter idag. Den är djupt rotad från hemlandet. Kanske kan den förstärkas när det omgivande samhället inte vill se vad som sker? Inte vill ingripa? Hedersbegreppet hör det hårt kontrollerade klansamhället till, ett samhälle som här var i snabb upplösning på 1600-talet. Vi får aldrig acceptera hedersvåld och de kontrollerande skambegreppen som drabbar kvinnor som män. Vi får inte blunda.
"Bödlar" påminner mig om att vårt land ännu inte är helt fritt från skammens och hedersbegreppets normer. Gång på gång tas det upp i domstolar att den våldtagna minderåriga flickan ”såg äldre ut”, ”eller i kommentarer på social medier ”att kvinnan var utmanande klädd”! Låga straff vid brutala gruppvåldtäkter på både pojkar och flickor visar att samhället inte orkar stå på den kränktas sida fullt ut. ”Hur kunde hon vara så dum att hon gick på den där festen? Han borde inte låtit lura sig ...” Och jag känner skam för att vi gör så lite för de utsatta.
Jag vill verkligen rekommendera "Bödlar" för den som är intresserad av historia och mänsklig kultur.
Avdelning: Fakta Taggar: #skam #heder #historia #1600 #bödel
Kulturpolitiken och maktens normer
Kulturpolitik är ett brett område som berör det mesta som gör livet intressant. Litteratur, musik, teater, konst, bibliotek, utbildningsinstitutioner osv.
Det har alltid varit av stor vikt för makthavare att påverka kulturen på olika sätt. I diktaturer inte minst, eftersom kulturen där ska utgöra ett legitimerande av att folkets frihet är begränsad. I Kina så är man livrädd för författare och konstnärer som uttrycker sig det minsta kritiskt mot Kommunistpartiet. I Nazityskland skulle all kultur underkastas partiets människosyn och vara arisk och antijudisk. I kriminella kretsar kan vi hitta exempel på maffiaorganisationer som är mecenater och gärna umgås med kändisar för att få glans och något slags legitimitet genom dessa. Frank Sinatra var en av dessa åtråvärda kändisar.
Avdelning: Fakta Taggar: #kulturpolitik #bidrag


Bibeln och krutrök

The Jerusalem man – David Gemmell
En postapokalyptisk fantasytrilogi om Jon Shannow
Wolf in Shadow (1987) (first published as The Jerusalem Man)
The Last Guardian (1989)
Bloodstone (1994)
Avdelning: Fantastik Taggar: #western #postapokalyptisk #kristen #bibeln


Svekets spel

När jag i våras fick reda på att Word Audio Publishing ville göra ljudbok av mitt manus så blev jag verkligen glad. Och idag har den sin premiär på streamingtjänsterna och som nedladdning, om man vill köpa den som en enskild ljudbok.
Avdelning: Spänning Taggar: #Ryssland #gatubarn #deckare #polis #svek


Lovecraft Country
Lovecraft Country av Matt Ruff
HP Lovecrafts makabra och legendariska skräck behöver knappast någon längre introduktion. Hans morbida och mörka poetiska berättelser har starkt påverkat populärkulturen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism; skräck #Lovecraft


En historisk roman som överraskar
Det har sedan Illiaden och Odyssén av Homeros, gjorts många versioner av krigen, kärleken och intrigerna i antiken. Det har skett i form av romaner, pjäser, musik och filmer. Vår fascination för den antika världen och den enorma och avgörande betydelsen den har för världen idag och vår egen historia upphör inte. Shakespeare hade den. (Antonius och Kleopatra. Julius Ceasar osv.) Och storfilmer som Troy och Gladiator och serier på Netflix finner sin publik.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Troja #Homeros #Odysseus #krig #antiken


Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky
Uppföljaren till Children av Time var inte en besvikelse. Den brittiske författaren Adrian Tchakovsky har skrivit ännu en episk science fiction om livet och medvetandet.
För det är om livet, medvetandet och universums strävan efter allt högre komplexitet, mitt i det hotande kaoset som författarens SF-böcker handlar. Det är dråpligt, intelligent och spännande. Ättlingar till överlevarna i Children of Time, uppsnappar några signaler från ett annat solsystem. Människorna, en instans av en artificiell intelligens och människornas spindelallierade ger sig ut för att utforska. De finner en civilisation i nöd, och ett dödligt hot mot allt högre liv.
Hur skulle vattenvarelsers rymdskepp se ut? Hur kommunicerar man med helt annorlunda intelligenta varelser? Kan man finna gemensamma lösningar och uppnå förståelse när så mycket skiljer oss åt?
Författarens svar är ”Ja, om viljan finns.” Och det känns uppmuntrande i dessa tider då vi människor avsiktligt misstolkar och brunsmetar varandra i det offentliga samtalet, och blir allt mer rädd för den som har andra åsikter än vi själva.
Children of Ruin får 4,5 av 5 rymdskepp. Läs både Children of Time och Childern of Ruin. Riktigt högklassigt!
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #spindlar #rymdskepp


Stranger Things 3
Netflix serie Stranger Things gjorde stor succe när den kom 4 juli 2016. Nostalgifaktorn, de goda skådespelarinsatserna, ett välskrivet manus och intressanta karaktärer gjorde sitt. Nu har jag sett säsong tre som nyligen släppts som enligt vissa uppgifter lär bli den sista. Men för säkerhets skull fanns det ändå en slags öppning för en fortsättning i slutminuten.
Avdelning: Spänning Taggar: #strangerthings3 #netflix #tv-serier


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |