
Pippidebatt igen
Ännu en gång går debattens vågor höga i media angående att ändra i den svenskaste av litteratur och film av allas vår Astrid Lindgren.
”SVT och Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter, har beslutat att klippa bort material från tv-serien om Pippi Långstrump. Ändringar har bland annat gjorts i scener där Pippi refererar till sin pappa som ”Negerkung”. I den nya versionen benämns han endast som ”kung” Källa SVT
Och det är ju inte bara Pippi som kritiseras, utan även Tintin, Barna Hedenhös, Lilla hjärtat mfl. Anna-Stina Takala menar att barnens röster drunknar i debatten. Hon är bibliotekarie och verksamhetsutvecklare på Botkyrka bibliotek. Hur kan barnens röster drunkna? Jo, många vuxna som upprörs över ändringarna tycker att barnen måste kunna få lära sig hur det var ”förr i tiden”. Vilken syn man då hade på personer med olika ursprung. Det skulle alltså kunna vara ”nyttigt” för barn att förstå att det mörkhyade folket på Kurrekurreduttön underkastade sig Pippi eftersom hon var vit. Men Anna-Stina menar att det inte är så. ”Den som i framtiden vill forska på det här området kan komma åt det ursprungliga materialet. Men bruksfilmerna, alltså det som når barnen i dag, måste ju utgå från de värden vi har i dag, menar hon.” SVT
Kan det vara så att kritiken mot ändringarna kommer av att vi som vuxna lägger vårt eget perspektiv på barnlitterturen och filmerna? Vi minns dem i ett nostalgiskt skimmer och har svårt att sätta oss in i situationen när barn av olika ursprung ska kunna ta till sig berättelserna utan att såras. Och så blir det hätska utfall då klippen ses som tex ”pk-censur beställd av den lättkränkta vänstervridna kultureliten”. (Eller andra benämningar av grövre slag) Jag önskar att tonen kunde vara mer sansad, men jag antar att det förmodligen är upplevelser i barndomen som spökar ...
Har det dock inte alltid varit så att det behövs nytolkningar av välkända verk, översättningar till nya generationers språkbruk? Svaret beror nog på den man frågar.
I min egen nyskrivna ungdomsbok "Nattens jägare" använder jag högst medvetet negativa och rasistiska uttryck. Men det är ord som används av nazisterna, (bokens elakingar). Bokens budskap är tvärtom medmänsklighet, lika värde, och att det gäller att inte dras med i hat och förakt. Och det är väl just ett sådant budskap som Astrid Lindgren stod för? Kan det verkligen vara fel att modernisera språket så att budskapet kan tas emot av dagens barn? Vad tycker ni?
En sak är säker – diskussionerna kommer att fortsätta.
Avdelning: Barn Taggar: #Astrid Lindgren #Pippi #rasism #debatt
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |