
Pippidebatt igen
Ännu en gång går debattens vågor höga i media angående att ändra i den svenskaste av litteratur och film av allas vår Astrid Lindgren.
”SVT och Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter, har beslutat att klippa bort material från tv-serien om Pippi Långstrump. Ändringar har bland annat gjorts i scener där Pippi refererar till sin pappa som ”Negerkung”. I den nya versionen benämns han endast som ”kung” Källa SVT
Och det är ju inte bara Pippi som kritiseras, utan även Tintin, Barna Hedenhös, Lilla hjärtat mfl. Anna-Stina Takala menar att barnens röster drunknar i debatten. Hon är bibliotekarie och verksamhetsutvecklare på Botkyrka bibliotek. Hur kan barnens röster drunkna? Jo, många vuxna som upprörs över ändringarna tycker att barnen måste kunna få lära sig hur det var ”förr i tiden”. Vilken syn man då hade på personer med olika ursprung. Det skulle alltså kunna vara ”nyttigt” för barn att förstå att det mörkhyade folket på Kurrekurreduttön underkastade sig Pippi eftersom hon var vit. Men Anna-Stina menar att det inte är så. ”Den som i framtiden vill forska på det här området kan komma åt det ursprungliga materialet. Men bruksfilmerna, alltså det som når barnen i dag, måste ju utgå från de värden vi har i dag, menar hon.” SVT
Kan det vara så att kritiken mot ändringarna kommer av att vi som vuxna lägger vårt eget perspektiv på barnlitterturen och filmerna? Vi minns dem i ett nostalgiskt skimmer och har svårt att sätta oss in i situationen när barn av olika ursprung ska kunna ta till sig berättelserna utan att såras. Och så blir det hätska utfall då klippen ses som tex ”pk-censur beställd av den lättkränkta vänstervridna kultureliten”. (Eller andra benämningar av grövre slag) Jag önskar att tonen kunde vara mer sansad, men jag antar att det förmodligen är upplevelser i barndomen som spökar ...
Har det dock inte alltid varit så att det behövs nytolkningar av välkända verk, översättningar till nya generationers språkbruk? Svaret beror nog på den man frågar.
I min egen nyskrivna ungdomsbok "Nattens jägare" använder jag högst medvetet negativa och rasistiska uttryck. Men det är ord som används av nazisterna, (bokens elakingar). Bokens budskap är tvärtom medmänsklighet, lika värde, och att det gäller att inte dras med i hat och förakt. Och det är väl just ett sådant budskap som Astrid Lindgren stod för? Kan det verkligen vara fel att modernisera språket så att budskapet kan tas emot av dagens barn? Vad tycker ni?
En sak är säker – diskussionerna kommer att fortsätta.
Avdelning: Barn Taggar: #Astrid Lindgren #Pippi #rasism #debatt
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |