
Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
En annan är Stanislav Aseyev, som rapporterade sanningen om vad som hände i Donetsk under rysk ockupation. 2017 greps han och skickades till det ökända Izolyatsia, en fabrik som ryssarna förvandlat till fängelse och tortyrcenter. De som är inlåsta är civila som mest råkat vara på fel plats vid fel tidpunkt. Kvinnor våldtas systematiskt och platsen räknas som ett veritabelt helvete på jorden. Där satt han tills en fångutväxling 2019. Han skrev då boken ”The torture camp on Paradise street”. Även han är nu med i hemvärnet, strider i Kiev.
Krigserfarenheten, antingen man deltagit direkt i striderna, kört ambulans eller blivit utsatt för krigets fasor, formar sedan författargärningen, precis som det formar resten av ens liv.
Välkänd är Ernest Hemingway, som deltog i första världskriget som ambulansförare, spanska inbördeskriget och följde de amerikanska trupperna under andra världskriget som journalist. Hans böcker bär starka spår av upplevelserna. Särskilt ”Klockan klämtar för dig” är den bästa fiktiva skildringen av det spanska inbördeskrigets grymhet som gjorts.
Jag vill också nämna Gertrud Stein, en av Hemingways vänner. Hon och hennes partner Alice B, Toklas körde frivilligambulans med franska sårade. Hennes upplevelser ledde till ”Wars I have seen”.
Och vi får förstås inte glömma JRR Tolkien. Vars upplevelser under första världskrigets fasor i skyttegravarna bidrog till att krigsskildringarna i Sagan om ringen, som trots att det är en saga ändå ger en realistisk känsla. Bland annat hur miljön förstörs.
Ännu ett exempel kan vara Brian Aldiss, som genomled djungelstriderna mot japanerna, och inspirerad av den täta grönskan och skräcken, författade romanen Drivhuset, som är fullständigt enastående i sin fantasi och klaustrofobiska känsla.
Krig är fruktansvärda. Och de påverkar oss på djupet, till kropp och själ. Det är kanske inte så underligt att några av mänsklighetens intressantaste och mest berörande litterära verk har skrivits efter dessa erfarenheter.
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen
Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


NOS4A2
av Joe Hill King.
Stephen och Tabitha Kings son, är en framgångsrik författare som fått flera av sin verk överförda till TV. NOS4A2 eller Nosferatu, är det senaste exemplet som fått liv på kanalen Prime.
Avdelning: Skräck Taggar: #jullandet #TV #pepperkakor #nöjesfält


Lögner och kanaler
Sent omsider läser jag Scott Lynch roman, Locke Lamoras lögner. Jag har läst den engelska originalversionen från 2006. Den första i en bokserie, som kan komma att omfatta sju volymer.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Venedig #magi


All Systems Red

The Murderbot Diaries, av Martha Wells, är en sere kortromaner som handlar om stridsrobotar, eller cyborgs, människa korsad med maskin och vapensystem. Det är full fart från första till sista sidan!
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #murderbot


Stephen King Senare
Stephen King har skrivit en bok där huvudpersonen Jamie kan se döda personer, precis som pojken i filmen Sjätte sinnet. (Berättarjaget är huvudpersonen ett antal år senare, i tjugoårsåldern.) Filmen nämns till och med av berättarjaget, för att förklara skillnaderna och likheterna mellan hans förmåga och det som pojken i filmen har.
Avdelning: Skräck Taggar: #barn #uppväxt #spöken


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |