
Rondellhunden som bok
Ska man skratta eller ska man gråta? Det är en fråga jag ställer mig när Lars Vilks aviserar sin kommande bok om ”Rondellhunden.” Den ska berätta om konstverket och konstnärens eget liv till följd av hotbilden mot honom.
Han tror inte att någon förläggare kommer att vilja ge ut boken, så han kommer därför antagligen att ge ut den på eget förlag.
Hotet mot Lars Vilks är naturligtvis fullständigt oacceptabelt, men det betyder inte att jag anser att sättet som han bedriver sin konst på är något som jag uppskattar. Rondellhunden påstods testa konstens gränser. Vi vet nu att många människor har mördats som en konsekvens av våldsbejakande islamisters terrordåd. Vi vet nu att verket ”Rondellhunden” fungerat som en katalysator för att utlösa en del av dessa brott. Vi har nu det nedslående svaret på Lars Vilks ”test av konstens gränser”.
Retoriken anses ha förfinats i Aten. Budskapet behövde förpackas på rätt sätt för att kunna tas emot, och inte vändas mot talaren. (Ibland med dödliga konsekvenser.) Så är det än idag. Det finns sätt att nå fram som samtidigt vrider vapnet ur händerna på den ideologiska motståndaren. Men det kräver tankeverksamhet, kunskap och finess. Att ställa ut en rondellhund som föreställer Muhammed uppfyller knappast de kriterierna. En bokutgivning i samma stil gör inte saken bättre.
Men det ger publicitet. Hatet mot honom själv, terrorn, media och polisbevakningen skulle i sig kunna ses som ett konstprojekt. Och han har fått hängivna fans efter detta, särskilt i högerextrema kretsar.
Jag beklagar, Lars Vilks. Jag hoppas verkligen att du överlever det här. Du förtjänar inte att skadas, men det gör inte heller någon annan som faller offer för islamismens våldsutövare. Du är utan skuld till terrorn, men har som alla andra människor etiska valmöjligheter. Världen är globaliserad. Vi måste inse att det finns miljoner islamister som inte vill ha någon yttrandefrihet som innefattar rätten att häda. Bland dessa finns det tusentals extremister som gärna använder våld. Som njuter av att göra det. Så ser världen ut idag, vare sig vi vill eller inte. Men med hjälp av smart retorik kan vi ändå säga det vi behöver få sagt. Vi kan och bör skarpt kritisera alla extrema och förtryckande politiska och religiösa ideologier – Från nazisterna till den Islamiska staten och hela den orättfärdiga människosyn och praxis som finns inom salafismen.
Men Lars Vilks sätt att kritisera är som att försöka släcka en eldsvåda med bensin. Man skulle nästan kunna tro att han inte vill att elden ska slockna. Men det är förstås en vansinnig tanke. Lars Vilks har naturligtvis rätt att trycka sin bok. Det kanske kan vara intressant att ta del av hur han resonerar. Jag har ju själv så svårt att förstå det. Någon större lust att köpa den har jag inte, men kanske kommer den att kunna lånas på biblioteket? Om nu något blibliotek vågar köpa in den dvs.
Slutligen ett citat med kusligt profetisk klang:
”Om du vill säga sanningen, få dem att skratta, annars kommer de att döda dig.” Oscar Wilde
UPPDATERNG FRÅN AP:
"Han berättar att han fram till Köpenhamnsdåden såg angreppen mot sig själv mest som dråpliga. Men det har också förändrats nu.
– Det har nått en nivå där människor blir dödade. Nu är det slutskojat." Lars Vilks
Avdelning: Fakta Taggar: #Lars Vilks #IS #terror #yttrandefrihet #konst
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |