
Bokförsäljningen ökar äntligen!
2015 var ett framgångsrikt år för bokförsäljningen som ökade med 3,2%.
Det är glädjande att trenden har brutits efter 7 års minskad försäljning. Rapporten kommer från Bokförläggar -och Bokhandlarföreningen. Intressant nog ökade både den fysiska bokhandeln och Internethandeln, men den största lönsamheten stod samtidigt webben för. Allra bäst gick det för barnboksförsäljningen 9-12 år. Den ökade med 22,7%
Gissningsvis börjar det gå upp för både föräldrar och beslutsfattare om hur viktigt det är att läsa böcker. Det har skett läsfrämjande insatser på olika sätt. Och det behövs nog när så mycket tid tas upp av mobiler och TV.
Jag märker ju det här själv också i min egen produktion. (Se www.lonnebo.com) Det som är lättast att sälja är just barn och ungdomsböckerna. Min bok ”Genom Skuggornas dal” på Verbum förlag (9-12 år) säljer allra bäst. Försäljningen går långsammare, trots mycket goda recensioner, för min deckare ”Rött Kort”. Mycket riktigt har Verbum förlag också beställt en uppföljare till ”Genom Skuggornas dal” som publiceras till bokmässan i Göteborg 2016. Den heter ”Innan lyktorna slocknar”, och utspelar sig i samma fantasyvärld och med samma huvudpersoner som i den förra boken. För mindre kända författare, är förmodligen barn och ungdomsböcker enklare både att få utgivna och sålda.
(Mina barnböcker säljer bättre än min vuxenbok (bilden), precis som statistiken för branschen visar.)
Det är alltså med förhoppningar inför skönlitteraturens framtid, som vi får kämpa vidare.
Vi som läser regelbundet, vet ju att det inte finns mycket som går upp mot en riktigt god bok. Det är en kulturyttring som vi inte får förvägra de uppväxande generationerna.
Skolbiblioteken och de vanliga biblioteken måste få vara högprioriterade, inte minst när så många ska lära sig det svenska språket. Låt dem göra det på ett lustfyllt sätt – med tillgång till riktigt god litteratur, och kompisar och klasskamrater som de kan diskutera böckerna med.
Ge skolbiblioteken och de vanliga biblioteken resurser att utföra sitt viktiga arbete som kulturcentra, inte minst i dessa tider då vi behöver förbättra både integrationen och läsvanan.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bibliotek #läsning #läsfrämjande #integration
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk


Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism


Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |