
Giftiga böcker
Det är inte bara den extremt skickliga nobelpristagerskan Aleksijevitjs böcker som ansens giftiga av förtryckarna Putin och Lukasjenko. Nej, inte ens kontroversiella aktuella böcker som den nya svenska thrillern ”Rött Kort av Viktor Kant” kan mäta sig ”Shadows from the Walls of Death” (Skuggor från dödens väggar.) I deckare har förgiftade böcker förekommit, men det finns faktiskt en alldeles äkta förlaga. En bok som rent fysiskt kan förgifta och skada sin läsare.
Shadows from the Walls of Death är skriven av Robert C. Kedzie som var en läkare under det amerikanska inbördeskriget. Han gjorde studier på det då populära färgämnet Paris-grönt, som bla förekom i moderna tapeter. Förge baserades på arsenik och visade sig ha dålig vidhäftning vid papperet. Det spred sig i luften som damm och kunde förgifta de boende. Symptom kunde vara reumatism, bronkit, viktminskning, fruktansvärd huvudvärk och för tidig död. För att sprida sitt budskap och varna för tapeterna gjorde han böcker med tapetprover och varningstexter, 100 exemplar som skickades ut till biblioteken. Minst en person förgiftades dock till följd av detta!
Giftig tapet ur boken
Strategin fungerade och Paris-grönt förbjöds som färgämne. Till slut förstördes även de flesta av hans böcker eftersom även dessa utgjorde en hälsofara. Ett fåtal exemplar är bevarade, synnerligen väl inneslutna. Ett finns på Michigans universitetsbibliotek. Personerna som ändå av någon anledning skulle vilja bläddra i den måste ha på sig plasthandskar.
Arsenik användes i kanske hälften av Michigans tapeter under större delen av 1800-talet, eftersom det var ett billigt sätt att lyfta fram grönt, samt även blandas med andra färger, som ni kan se på bilderna. Men det var inte bara i tapeter det användes. Det var populärt i råttgift, och användes till och med på mjukdjur för barn, för att förhindra spridning av löss. Det användes också i många läkemedel, smink och i några fall som tygfärgämne.
Värst av allt – arsenikpulver på marknadens grönsaker för att de inte skulle angripas av skadedjur.
Avdelning: Fakta Taggar: #gift #arsenik #förgiftning #1800-tal #USA
Ett magiskt bibliotek

The Book That Wouldn’t Burn av Mark Lawrence
Det finns oförglömliga berättelser, och jag vågar påstå att denna är en sådan.
Förlagets text:
A boy has lived his whole life trapped within a vast library, older than empires and larger than cities. A girl has spent hers in a tiny settlement out on the Dust where nightmares stalk and no one goes. The world has never even noticed them. That's about to change.Their stories spiral around each other, across worlds and time. This is a tale of truth and lies and hearts, and the blurring of one into another. A journey on which knowledge erodes certainty, and on which, though the pen may be mightier than the sword, blood will be spilled and cities burned.
Som så ofta när genren är fantasy/science fiction så har verket inte översatts till svenska. Men om man inte har något emot att läsa på engelska så vill jag varmt rekommendera den. Berättelsen börjar ute i öknen där en ung flicka lever sitt ytterst spartanska och hårda liv. Plötsligt inträffar katastrofen och hennes by angrips av fiendevarelser som dödar alla utom en del barn som förs bort som slavar eller mat. (Det är oklart.) Det känns igen från andra berättelser, och jag suckar och funderar över hur författaren tänker förnya konceptet. Flicka kidnappas. Hur ska hon kämpa sig fram genom en värld där alla tycks vara emot henne? Please, kill your darlings ...
Men det blir ingen dussinberättelse. Istället förs vi in i en värld där ett surrealistiskt bibliotek, större än städer, spelar en avgörande roll. Människor och varelser befolkar detta förunderliga och farliga bibliotek, som för somliga är ett fängelse, men som för andra blir vägen till frihet och räddning.
Detta är en filosofisk fantastisk berättelse om livets villkor, välskriven, originell och intelligent, och det ska bli spännande att läsa författarens fortsatta verk i "The Library Trilogy".
Avdelning: Fantastik Taggar: #bibliotek #magi #tidsresor #portaler


Phantasm en kultfilm
Phantasm från 1979 (Skräck i natten). Jag hörde ett rykte att ingen skräckfilmälskare borde missa att se Phantasm, en kultrulle från 1979. Den fick dessutom uppföljare.
Avdelning: Skräck Taggar: #skräckfilm. b-film #skräck


AI-genererad litteratur

Vad är egentligen litteratur och kultur? Det är kanske den grundläggande frågan nu när det visar sig att allt fler böcker är illustrerade eller skrivan av AI. Vi har till och med exempel när författaren är AI-genererad. "Familjen Nilsson och den mystiska appen" är enligt SVT helt genererad av AI. Till och med Lova Ängsryd författaren, är påhittad av AI. (Illustrationen ovan är även den AI-genererad.)
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Ai-genererad. aiböcker #konst


Mer Star Wars än Stiftelse? Stiftelsen som bok och TV-serie
Jag har just avnjutit Isaac Asimovs Stiftelsen som TV-serie. Den är producerad av David S. Goyer och Josh Friedman för Apple+
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #TV-.serie #rymden #Hari Seldon


Att redigera sin text

Det oundvikliga är här. Boken är färdig men ändå inte. Det gedigna redigeringsarbetet återstår.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #skriva #författare #redigering


Piranesi

En fantastisk roman om en man utan minne. Han befinner sig på en mystisk plats bestående av stora rum och salar fyllda med statyer och sjöfåglar. Mysteriet tätnar och upplösningen är dramatisk. Mycket originell och annorlunda bok som av mig får högsta betyg.
Avdelning: Fantastik Taggar: #surrealism #mysterium


Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |