
Talismanen 29 år senare
1986 läste jag Stephen Kings och Peter Straubs fantasyroman Talismanen. Berättelsens karaktärer, vissa avsnitt och känslor etsade sig fast. Jag mindes att den var mycket bra. Nu, efter 29 år, har jag läst om den. (Med en fördjupad förståelse och insikt om berättelsens dynamik.)
Så här står det på den svenska bokens baksida:
Tolvårige Jack Sawyer är förtvivlad. Han befinner sig på ett ödsligt badhotell vid Atlantkusten tillsammans med sin sjuka mamma. Han upplever att mamman gett upp och nu bara väntar på dödens befrielse. Räddaren i Jacks nöd blir en äldre man som heter Speedy Parker och som arbetar på ett nöjesfält i närheten. Speedy ger honom Uppdraget. Genom att ta sig till Svarta Hotellet på västkusten och där hämta den magiska Talismanen kan Jack rädda sin mamma och även hennes dubbelgångare i den gåtfulla parallellvärlden Territorierna. Speedy lär honom hur han kan ta sig över till Territorierna med hjälp av en magisk dryck. Han ger sig ut på vägarna och för att slingra sig undan alla de fällor som ondskans makter gillrat färdas han ömsom i denna världen och ömsom i Territorierna. Det blir en ödesmättad resa mot ett oundvikligt slut: konfrontationen med de skräckinjagande Väktarriddarna som vaktar Talismanen på det Svarta Hotellet.
(Ur den tecknade serien av Shasteen)
Det låter nästan som en barnbok, något som Astrid Lindgren kunde ha skrivit. Det är det inte. Det är en fantasyberättelse med vissa skräckinslag och riktad till tonåringar eller unga vuxna. Det är roligt när författare som King och Straub (och även Gaiman) skriver om barn men inte riktar sig till barn. Och att det ändå fungerar så bra för tonåringar, som man spontant tänker sig vill uppnå ett avstånd till sin egen barndom. Men vi bär alla barnet inom oss. Igenkännandet är inte att förakta när det gäller att skapa kontakt med läsaren.
Vid omläsningen inser jag att författarna skapat ett mycket bra persongalleri. Det är trovärdigt. Det är starka känslor. Huvudpersonen är en ung och smart hjälte med hjärtat på det rätta stället. Man känner verkligen för honom, hans sorger, rädslor och vedermödor. Fantasyvarelserna är både roliga och skrämmande. Vad sägs t.ex. om att en av fienderna är en ”var-get” och att en av hjältarna är en nervös varulv med glasögon?
Nej, boken är en riktig fullträff även om den med sina 692 sidor känns väl lång. Slutstriden skulle ha kunnat kortas ned ordentligt, hur välskriven den än är.
Min egen fantasybok riktad till samma åldersgrupp ”Nattens Jägare” (2014) handlar också om två parallella världar även om den unga huvudpersonen färdas mellan världarna i ”drömmen” och inte fysiskt, som i Talismanen. I ”Nattens Jägare” finns skepnadskiftare, Panter – människa. Kanske inspirerades jag ändå någon stans av King och Straubs härliga historier, utan att jag var medveten om det?
Riktigt bra berättelser har en förmåga att stanna kvar och inspirera. Och det är en kvalitet som Talismanen besitter.
Talismanen har vid otaliga tillfällen varit på väg att bli film eller TV-serie. Det lär visst vara på gång igen. Den finns även som tecknad serie av Robin Furth och Shasteen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #skräck #omläsning #unga vuxna
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |