
Kärleksbok stoppades
Det slår sällan fel. När myndigheter i ett demokratiskt land försöker hindra människor från att läsa en viss bok förvandlas den snart till en bestseller. Det hände förra året på Nya Zeeland med tonårsboken ”Into the river” av Ted Dawe. Nu har det också skett i Israel med kärleksromanen ”Hayat Gvul”- ”Livet vid gränsen”. När myndigheter går ut med varningar eller bannlysningar så är det ofta till följd av bokens anstötliga innehåll, och att man vill ”skydda” barn och unga från ”skadligt inflytande”. Anmärkningsvärt är att böckerna inte alls brukar vara särskilt anstötliga, inte jämfört med vad man kan hitta på vilken deckarhylla som helst. Men när ungdomarna är målgruppen kan dessa användas som svepskäl för att bannlysa något som myndigheterna ogillar. Och den som kritiserar bannlysningen kan i sin tur klandras för att inte ”bry sig om barnen”. I det senaste exemplet så irriterar sig Israels utbildningsminister Naftali Bennett, som samtidigt är ledare för bosättarpartiet Judarnas hem, på att boken innehåller vissa ofördelaktiga skildringar av Israeliska soldater. Och själva handlingen - en palestinier och en judinnas omöjliga kärlek, är naturligtvis provocerande för en anhängare av ”nya bosättningar”. Boken bannlyses därför från skolans läslistor.
Reaktionen blev att förlaget genast sålde slut på sina böcker och att fler måste tryckas. Författaren tackar utbildningsministern för gratisreklamen, men beklagar samtidigt bannlysningen.
”Oppositionsledaren Yizhak Herzog, som delade ut boken till gymnasieelever i staden Sderot, sade:
– Skulle Bibelns folk förbjuda historieberättande? Ju fler och ju mer olika berättelser unga läser desto bättre! En annan författare, A B Yehoshua, menar att regeringens ingripande är både löjligt och ynkligt:
– Här är en enastående roman, skriven på ett skönt och levande språk, som speglar den israelisk-palestinska tragedin. Det gläder mig att de mörka krafter som vill bannlysa sådana ämnen har gjort ett självmål och skapat en ännu bredare publik för boken.” DN, Nathan Shachar
I Sverige finns inga listor på förbjuden eller olämplig litteratur, men det som känns anstötligt kan ibland gömmas undan, eller ”frivilligt” plockas bort från bibliotekets hyllor eller butiker T.ex. skräckserierna under 1970-talet. Anklagelser om rasism, som i fallet med Tintin i Kongo (gömdes undan), och Lilla Hjärtat av Stina Wirsén (som Bonnier Carlsen drog in), är effektiva censuråtgärder i vår konsensuskultur. Lilla Hjärtat friades senare av JK från anklagelsen om hets mot folkgrupp.
”Den av er som är utan synd skall kasta första stenen." Citat Jesus. Ur boksamlingen Bibeln, som naturligtvis också borde bannlysas, om nu kultursverige vore det minsta konsekvent. Det citatet kan kanske hjälpa oss att stå ut med litteratur som ibland säger saker som vi inte förstår eller ens håller med om? För om vi inte står ut med yttringar som skaver eller rent av gör ont, hur kan vi då kalla oss demokrater?
Det yttersta priset för yttrandefriheten, får människor som journalisterna vid Charlie Hebdo betala. Låt oss aldrig glömma det!
Avdelning: Fakta Taggar: #censur #yttrandefrihet #barn #ungdomar #Israel
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |