
Jan Guillou trodde sig vara bestulen

Jaha, så blev det en stor nyhet av att allas våran Jan Guillou hade tappat pennan. Det var efter ett besök på Grand Hotel i Lund som hans dyrgrip försvann. Vad är det då för speciellt med att tappa en penna? Jo, det var inte vilken penna som helst: Det var hans älskade signeringspenna, en exklusiv Montblanc roller Ball med silverhuv, värd tusentals kronor. Jo, jo! Fint ska det vara. När Jan skriver böcker använder han skrivmaskin och inte dator, och när han skriver för hand blir det med silverpenna. Men så är han framgångsrik också, det är således väl investerade pennpengar.
Han trodde att tjuvar varit i farten, men hittade den efteråt liggande i väskan. Han hade tydligen bara varit som vi andra dödliga, lite klantig. Och han skämdes över att han i sin kolumn anklagat någon för stöld.
Nåja: Slutet gott, allting gott. Vi behöver nyheter som denna när världen ser ut som den gör. En upphittade penna är måhända ett symbol för frihetens röst som inte låter sig tystas.
Avdelning: Fakta Taggar: #Jan Guillou #pennor #skäms
AI-genererad litteratur

Vad är egentligen litteratur och kultur? Det är kanske den grundläggande frågan nu när det visar sig att allt fler böcker är illustrerade eller skrivan av AI. Vi har till och med exempel när författaren är AI-genererad. "Familjen Nilsson och den mystiska appen" är enligt SVT helt genererad av AI. Till och med Lova Ängsryd författaren, är påhittad av AI. (Illustrationen ovan är även den AI-genererad.)
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Ai-genererad. aiböcker #konst


Mer Star Wars än Stiftelse? Stiftelsen som bok och TV-serie
Jag har just avnjutit Isaac Asimovs Stiftelsen som TV-serie. Den är producerad av David S. Goyer och Josh Friedman för Apple+
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #TV-.serie #rymden #Hari Seldon


Att redigera sin text

Det oundvikliga är här. Boken är färdig men ändå inte. Det gedigna redigeringsarbetet återstår.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #skriva #författare #redigering


Piranesi

En fantastisk roman om en man utan minne. Han befinner sig på en mystisk plats bestående av stora rum och salar fyllda med statyer och sjöfåglar. Mysteriet tätnar och upplösningen är dramatisk. Mycket originell och annorlunda bok som av mig får högsta betyg.
Avdelning: Fantastik Taggar: #surrealism #mysterium


Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier


Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju


Episk science fiction

Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |