
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Förlagets text: I tretton år gömde Stephens föräldrar honom i källaren. Han föddes utanför äktenskapet i början av 1960-talet och föräldrarna valde att dölja honom för världen genom att låsa in honom.
Den lilla pojkens värld begränsades till ett mörklagt rum med en enkel säng, en naken glödlampa i taket och ett bord. Han svalt och blev slagen. Steve ägnade dagarna åt fantasier om monster i låtsasvärldar, vilket hjälpte honom att förtränga den fysiska smärta och psykologiska tortyr hans brutale far utsatte honom för. Med undantag för några turer till sjukhuset blev Steve kvar i sitt källarfängelse i familjens hus där han berövades dagsljus, hela barndomen, skolgången och all mänsklig närhet – ända tills han blev tonåring.
Till slut lyckades han rymma men blev i stället offer för två platser som båda är exempel på de värsta fallen av institutionell misshandel som avslöjats i England: Aston Hall och St William’s Catholic School.
Det finns livsöden som är så förfärande att man inte vet hur man ska kunna värja sig. Stephen Smiths är ett sådant. Det värsta är kanske samhällets bristande tillsyn, och att barnet kunde vara hos läkaren med svåra skador flera gånger innan man till sist "räddade" honom och satte honom på institution och barnhem.
Jag har själv mött personer som varit med om liknande saker i Sverige under 1970-talet, så det var inte bara i Storbrittanien som det skedde. Fast i Sverige var det oftare i form av dåliga fosterfamiljer där i stort sett vad som helst kunde hända med de placerade barnen. Det som aldrig går att förstå är varför vuxna gör så här, varför denna sadism och grymhet? Stephen får aldrig sina frågor besvarade om varför han var så hatad.
Som tur är så finns också kärlekens kraft. Och Stephen får möta den till sist. Trots PTSD så får han ett bra liv. Pojken i källaren är mycket läsvärd, rörande och engagerande. Till stor del tack vare att den inte är nattsvart.
Jag har efter alla människoöden som jag stött på i mitt arbete, skrivit en historia om utsatta ungdomar i Ryssland, Svekets spel. Det är en socialrealistisk thriller som finns som e-bok och ljudbok på de flesta lyssningstjänster. Den ligger nära verkligheten, även om den naturligtvis är skruvad som en spänninsgroman ska vara. Pojken källaren skulle kunna vara fiktion, men är tyvärr inte det.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär
AI-genererad litteratur

Vad är egentligen litteratur och kultur? Det är kanske den grundläggande frågan nu när det visar sig att allt fler böcker är illustrerade eller skrivan av AI. Vi har till och med exempel när författaren är AI-genererad. "Familjen Nilsson och den mystiska appen" är enligt SVT helt genererad av AI. Till och med Lova Ängsryd författaren, är påhittad av AI. (Illustrationen ovan är även den AI-genererad.)
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Ai-genererad. aiböcker #konst


Mer Star Wars än Stiftelse? Stiftelsen som bok och TV-serie
Jag har just avnjutit Isaac Asimovs Stiftelsen som TV-serie. Den är producerad av David S. Goyer och Josh Friedman för Apple+
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #TV-.serie #rymden #Hari Seldon


Att redigera sin text

Det oundvikliga är här. Boken är färdig men ändå inte. Det gedigna redigeringsarbetet återstår.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #skriva #författare #redigering


Piranesi

En fantastisk roman om en man utan minne. Han befinner sig på en mystisk plats bestående av stora rum och salar fyllda med statyer och sjöfåglar. Mysteriet tätnar och upplösningen är dramatisk. Mycket originell och annorlunda bok som av mig får högsta betyg.
Avdelning: Fantastik Taggar: #surrealism #mysterium


Gaimans fall?
Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier


Karaktärsdaning
Något som är avgörande för en god berättelse är att skapa intressanta och engagerande karaktärer. Och ett sätt att fördjupa dem är ställa frågor till dem. Ett slags tänkt intervju alltså. Varför ska man behöva veta så mycket om deras bakgrund och inre liv? Jo, för även om detta inte alls nämns i berättelsen, så påverkar det hur dina karaktärer beter sig, och hur de reagerar i olika situationer. Här kommer några exempel på frågor som man kan använda sig av:
Avdelning: Skriv! Taggar: #denförstasången #karaktärer #skrivtips #fantasy #mattiaslonnebo #intervju


Episk science fiction

Adrian Tchaikovsky avslutar sin rymdopera i serien ”The Final Architecture” med ”Lords of Uncreation”.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rymden #aliens #robotar


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |