
Riganterna av David Gemmell
David Gemmell skrev många böcker och räknas som en av de stora inom fantasygenren. Hans serie Riganterna är i fyra delar. Stormvärd, Midnattsfalken, Korphjärta och Stormryttarna. De går att få tag i på svenska som begagnade eller via bibioteken. Jag läste dem på engelska - The Rigante Series. De finns tillgängliga via bokhandeln och som e-böcker.
Förlagets text: Riganterna är ett stolt bergsfolk vars frihet ofta hotas av invaderande folkstammar.
Stenstaden, som ligger på andra sidan havet, har nu beslutat sig för att gå på riganternas mark bygga ett imperium av aldrig tidigare skådat slag, och dess armé ska med hjälp av våld och blod se till att detta blir verklighet.
Men trots att riganterna är ett stillsamt och fredligt folk tänker de inte stillatigande se på när fienden kommer för att beröva dem deras självständighet. De slutar sig samman och strider med ett ursinne och ett mod som skulle överraskat det mest härdade krigatfolk.
I denna första del av serien berättas om unge Connavar som är den som på allvar inser hotet från stenkrigarna. Han beger sig över havet för att med egna ögon se och bedöma det folk som hotar hans lands tillvaro.
David Gemmel är särskilt skicklig på att bygga upp en rapp berättelse och dialog, samt intressanta karaktärer och funderingar kring etiska dilemman. Vem är egentligen god och ond? Hur uppnår vi försoning och förlåtelse? Det är helt klart en tonvikt på karaktärernas andliga och moraliska drag, och hur det påverkar deras handlingar och landets historia. Världen han bygger upp i den här serien rör sig på ett episkt sätt från bronsålder fram till ett slags fantasy-1700-tal. Bergsfolket är inspirerat av skottarna, som först gör motstånd mot romare och sedan mot engelsk överhöghet och förtryckande religion. I berättelsen finns också ett slags fantasyversion av kristendomen som till en början blir förföljd, men att den när den blivit accepterad används av makthavarna för korruption och förtryck. Även religionens befrielse från sina egna interna förtryckare beskrivs av Gemmell på ett insiktsfullt sätt.
Riganterna är underhållande och lättlästa utan några tråkiga partier. De innehåller både strider, intressanta moraliska dilemman och karaktärer.
Det här är inte några barnböcker utan ämnade för en vuxen publik eftersom de innehåller målande beskrivningar av all slags grymhet som krig och förtryck kan föra med sig. Han skriver mycket bra, men har några ”darlings” som upprepas lite för ofta. Men det är ingen allvarlig kritik när böckerna för övrigt är så pass välskrivna. Jag kan verkligen rekommendera Riganterna. Har du inte läst Gemmell så har du många spännande äventyr framför dig.
Avdelning: Fantastik Taggar: #skottar #bergsfolk #spänning #riganter
Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


NOS4A2
av Joe Hill King.
Stephen och Tabitha Kings son, är en framgångsrik författare som fått flera av sin verk överförda till TV. NOS4A2 eller Nosferatu, är det senaste exemplet som fått liv på kanalen Prime.
Avdelning: Skräck Taggar: #jullandet #TV #pepperkakor #nöjesfält


Lögner och kanaler
Sent omsider läser jag Scott Lynch roman, Locke Lamoras lögner. Jag har läst den engelska originalversionen från 2006. Den första i en bokserie, som kan komma att omfatta sju volymer.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Venedig #magi


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |